Dodaj do ulubionych

Wielka koalicja konieczna: FDP wypada z gry

22.09.13, 18:06
AfD ponizej 5%.
Zieloni wielkimi przegranymi.
To tylko prognozy na podstawie 50 tys glosow probnych w 4 tys lokali.
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Angela Merkel to niebezpieczna 22.09.13, 18:14
      kobieta
    • mara571 ciekawa analiza glosow na AfD 22.09.13, 18:41
      22% to byli wyborcy CDU.
      Az 26% dostala AfD od wyborcow, ktorzy wczesniej nie glosowali.
      Na prawdziwe wyniki trzeba jeszcze dlugo czekac, pewnie do polnocy.
    • j-k konieczna ? 22.09.13, 18:41
      slowo "konieczna" - oznacza jakas polityczna celowosc i sens...

politycznego sensu w tej koalicji nie ma zadnego...
      - a jesli bedzie to tylko - dlatego, ze byc moze nie ma innego wyjscia.
      • mara571 konieczny 22.09.13, 18:53
        1. «bezwzględnie potrzebny»
        2. «taki, którego nie da się uniknąć»
        • j-k kazuistyka slowna :) 22.09.13, 19:28
          mara571 napisała:
          > 1. «bezwzględnie potrzebny»
          > 2. «taki, którego nie da się uniknąć»

Od Ciebie oczekuje wiekszej precyzji jezyka ... :)

punkt 1. - brak zgody (mozna zarzadzic nowe wybory np...)
          punkt 2. - oczywiscie tak...
          w tym momencie... :)
          • mara571 czepiasz sie wyjasnienia 22.09.13, 21:12
            slowa konieczny w slowniku jezyka polskiego PWN, ktory redaguja jezykoznawcy.
            • j-k i slusznie 23.09.13, 07:31
              skoro interesujesz sie polityka - to musisz wiedziec, ze jezyk to nieco wiecej, niz jego definicje w slowniku PWN.

konieczny - oznacza bowiem (w polityce) celowy
              niezbedny - moze oznaczac rowniez niecelowy - czyli nie dajacy sie uniknac.

wielka koalicja nie jest dla Niemiec KONIECZNA.
              - w tym momencie historii jest conajwyzej NIEZBEDNA.
              ale zadnemu z celow kraju nie sluzy - poza jednym: doprowadzeniem go do nowych wyborow.
    • przyjacielameryki Re: Wielka koalicja konieczna: FDP wypada z gry 22.09.13, 20:17
      Brawo Angela Merkel i CDU!!! Wielkie brawa dla "naszej polskiej" Pani Kanclerz!!!! Nie wiele się pomyliłem i chyba jednak byłem najbliżej w swoim sondażu! Ale to tak na gorąco, trzeba jeszcze popatrzeć bardziej szczegółowo!

No cóż, budujmy Pani Kanclerz tę naszą Wspólną Europę - to pastwo pt. UE. I my Polacy cieszymy się, że będzie to Europa germańska. My z taką Europą całkowicie się utożsamiamy i identyfikujemy!!!!
      • mara571 daruj sobie te wypowiedzi, 22.09.13, 20:52
        bo nie masz zielonego pojecia ani o Merkel, ani o niemieckich nastrojach.
        Te prawie 5% oddane na przeciwnikow euro i Stanow Zjednoczonych Europy plus glupota brukselskich komisarzy spowoduje, ze Merkel zahamuje proces "budowania Wspolnej Europy".
        I nie pisz w imieniu kolka milosnikow GW, my Polacy. Jestescie w mniejszosci.
        • mara571 i jescze jedno 22.09.13, 20:56
          najwieksi zwolennicy Europy z jej lewackimi pomyslami czyli Grüne poniesli dzisiaj bardzo dotkliwa porazke.
          • j-k czytasz ze zrozumieniem ? 22.09.13, 20:59
            - Czy Amigo jest zwolennikiem Zielonych ?

a AfD - zmarnowala glosy CDU/CSU
            • mara571 czytasz ze zrozumieniem? Owszem 22.09.13, 21:03
              on jest goracym zwolennikiem Stanow Zjednoczonych Europy.
              Tak jak Zieloni.
              • j-k Tego zwolennikem sa wszyscy 22.09.13, 21:05
                mara571 napisała:
                > on jest goracym zwolennikiem Stanow Zjednoczonych Europy.
                > Tak jak Zieloni.

i wszystkie inne partie w Reichu :)
                • mara571 Re: Tego zwolennikem sa wszyscy 22.09.13, 21:09
                  SPD tak, ale u chadekow sytuacja nie jest jednoznaczna. Podobnie jak u postkomuszkow.
                  • j-k nie kpij... 22.09.13, 21:11
                    mara571 napisała:
                    > SPD tak, ale u chadekow sytuacja nie jest jednoznaczna.
                    Podobnie jak u postkomuszkow.

nie kpij.
                    Merkel nie ma nic przeciwko tytulowi: - MUTTER EUROPA.

Buenas Noches.

(na dzis mam juz inne zadania).
                    • mara571 nie kpie 22.09.13, 21:16
                      www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/europas-zukunft-weniger-macht-fuer-bruessel-12584138.html
        • j-k nie , jestesmy w wiekszosci. 22.09.13, 20:57
          mara571 napisała:
          > I nie pisz w imieniu kolka milosnikow GW, my Polacy. - Jestescie w mniejszosci.

NIE, MY JESTESMY W WIEKSZOSCI

2/3 Polakow - to normalni ludzie chca cy normalnie zyc.

a tylko 1/3 - to oszolomy z PiS-uaru w stylu Macierewicza, wierzacy w szczegolna role Polski.

PS. Aktualny stan wynikow do Bundestagu:
          to 2 glosy przewagi Unii w parlamencie.

• mara571 w tym problem 22.09.13, 21:22
            j-k napisał:

> 2/3 Polakow - to normalni ludzie chca cy normalnie zyc.

zyc a nie wegetowac!
        • przyjacielameryki Re: daruj sobie te wypowiedzi, 22.09.13, 23:36
          Mara a jakie ty masz? Też na podstawie znajomych, czytasz prasę tę niezalażeną i co mara z niej wynika?
          Nie obraż się, ja nie jestem żadnym specem od Niemiec(i nikogo takiego tutaj nie widzę) i nigdy za takiego się nie uważałem. Ale faktycznie mam przyjaciół niemieckich, również Polaków którzy mieszkają w Niemczech tak jak ty od lat 80-tych(to lekarze i wielokrotnie już o tym pisałem), spotykam się z nimi dwa, trzy razy w roku(również u mnie w domu) i gadamy intensywnie popijając. Moja sąsiadka miała w tym roku u siebie gości - Niemców(Polak żona Niemca, a ci Polacy to emigracja lat 80-tych). Za tydzień będę na weselu,na którym będą min. goście z Niemiec, . . . . . ! Mówiąc krótko mara, ja mam bardzo częste kontakty z Niemcami, gadamy, popijamy i świetnie się rozumiemy mara, we wszystkim Te kontakty polsko-niemieckie to już norma i codzienność!!. Również z tymi z Niemiec,takimi jak ty!
    • felusiak1 Potrzebne jest zwycięstwo CDU/CSU 22.09.13, 20:43
      tak aby uzyskać większość w bundestagu i olać kompromisy w przedbiegach i wreszcie wyjść zdecydowanie z bagna. Kompromis z mniejszością to upełnie inne ciasto niż kompromis z partnerem.
      2 jajka, 2 szklanki maki i 2 łyżki cukru. koalicyjny partner zgadza się na dwa jajka ale chce 3 szklanki mąki, łyżkę cukru i łyżkę soli. No i końcowy efekt wygląda tak
      1 jako, 4 łyżki mąki, łyżka cukru, 3 łyżki soli i zapach pomarańczowy a po upieczeniu posmarować sztuczną czekoladą.
      • mara571 na to sie zanosi Felusiak 22.09.13, 20:48
        liczba poslow do Bundestagu wedlug nowego sposobu liczenia jest zmienna.
        Fachowcy juz wyliczyli, ze do absolutnej wiekszosci potrzeba 42,1% glosow.
        Oczywiscie, jesli w Bundestagu beda 4 partie, a nie 5.
        Ale mozne sie okazac, ze w najwazniejszych glosowaniach w sprawach euro Merkel braknie wlasnej wiekszosci.
        Tak juz bylo.
      • mara571 matka chrzestna 22.09.13, 21:18
        polecam ten wywiad z tlumaczka ksiazki o ktorej Eva pisala nie raz.
        wpolityce.pl/wydarzenia/63059-rozpoczyna-sie-odchodzenie-od-demokratycji-do-cichego-autorytaryzmu-tlumaczka-glosnej-ksiazki-o-angeli-merkel-o-niemieckich-wyborach-i-demokracji-nasz-wywiad
        • felusiak1 To rozpoczęło się już przed 40 laty 22.09.13, 21:57
          Ja nazywam to miekką dyktaturą. Najpierw poprzez tzw. programy społeczne infantylizuje się społeczeństwo a poprzez medialną propagandę wywołuje się nieokiełznany narcyzm i stąd już prosta droga. Wszystko jest kwestią czasu. Rządzące elity urabiają wyborcę mówiąc mu, ze jest jedyny w swoim rodzaju, unikalny, inteligentny i temu podobne bzdety. narcysystyczny i infantylny wyborca otrzymuje to co chce uzłyszeć, obietnice, obietnice i jeszcze raz obietnice.
          A business został zmuszony do spania we wspólnym z politycznymi elitami łóżku.
          Rząd nie jest jeszcze kapitalistą ale to nastąpi już zaniedługo. Już w tej chwili bez aprobaty rządzących w businessie nic się nie dzieje.
          W zeszłym tygodniu przeprowadzono w USA sondaż który potwierdza moje spostrzeżenia.
          Ponad 50% młodych ludzi jest zaszokowana, że będzie musiała płacić za obamowe ubezpieczenie medyczne. myśleli, że ma być za darmo, że zapłaci ktoś anonimowy. i to są wyborcy obamy, którzy czują się oszukani. no cóż, gdyby słuchali uważnie, interesowali się to nie byliby w szoku.
      • przyjacielameryki Re: Potrzebne jest zwycięstwo CDU/CSU 22.09.13, 21:55
        Zanosi jednak na tzw. dużą koalicję CDU/CSU - SPD. I to bardzo dobrze dla Niemiec, dla Europy ale i dla Polski. To generalnie oznacza, że Niemcy będą kontynuować polityką zrównoważenia, politykę odpowiedzialną i opartą na kompromisie co Niemcy potrafią wzorcowo przeprowadzać ale jednocześnie absolutnie zorientowaną na dalszą bardzo zaawansowaną integrację europejską ale pod wyraznym przywództwem CDU(no cóż, totalne zwycięstwo zobowiązuje). Ja np. witam z z dużym zadowoleniem tę ewentualną współpracę- CDU - SPD, ale pod zdecydowanym przywództwem CDU(jednak wynik wyborów), bo to oznacza ten nieustanny, trudny i zasadniczy kompromis, który jest istotą demokracji. A Niemcy obecne to wzór i przykład demokracji, min. dla nas Polaków. Wspierajmy więc i popierajmy ile się da damę - Panią Kanclerz Angelę Merkel
        • 5magna Re: Potrzebne jest zwycięstwo CDU/CSU 22.09.13, 22:13
          Uwazaj aby cie przyjaciele do pieca nie wsadzili a w miedzy czasie to budujcie ten Wielki, Wielki 6 Letni Plan....
        • felusiak1 Re: Potrzebne jest zwycięstwo CDU/CSU 22.09.13, 22:17
          Czegoś tu nie rozumiem. Jeśli CDU/CSU uzyska bezwzgledną większość w bundestagu to nie ma mowy o koalicji. Ponadto przedstawiona przez ciebie koalicja jest niemożliwa. Być może miałeś na myśli FDP.
          • mara571 to jest w chwili obecnej najwieksza 22.09.13, 22:54
            zagadka.
            Bedzie koniecznosc koalicji czy nie. W nocy sie dowiemy.
          • przyjacielameryki Re: Potrzebne jest zwycięstwo CDU/CSU 22.09.13, 22:56
            felusiak1 napisał:

> Czegoś tu nie rozumiem. Jeśli CDU/CSU uzyska bezwzgledną większość w bundestagu
            > to nie ma mowy o koalicji. Ponadto przedstawiona przez ciebie koalicja jest ni
            > emożliwa. Być może miałeś na myśli FDP.

CDU/CSU nie uzyskała bezwzględnej większości tylko zdecydowanie wygrała. To około 41042% to trochę za mało, nie wiele ale za mało.
            Ale w wypadku Niemiec(to jednak nie USA) taka koalicja to generalnie dobry sygnał i dla państwa i dla rynków i dla zwykłych ludzi. Dlaczego? A no dlatego, że jednak Niemcy to szalenie odpowiedzialni i profesjonalni i ludzie i partie. Ten sojusz oznacza wielki kompromis w Niemczech ale ukierunkowany na dalszą integrację UE. Ja to witam z bardzo dużym zadowoleniem. Dzisiaj Niemcy i w Europie i dla Polski to stabilizacja, pokój, rozwój i świetna współpraca!!!!
            • przyjacielameryki Errata 22.09.13, 22:58
              Oczywiście chodzi o 41,042%
    • polski_francuz Gratulacje 22.09.13, 22:29
      dla pani Merkel. Koalicja z SPD, jesli bedzie potrzebna, bedzie bardzo trudna. Merkel i Gabriel sie nie znosza a Peer Steinbrück nie chce do rzadu. Moze bedzie absolutna wiekszosc dla CDU. W koncu, pani Merkel po 10 latach rzadow (czyli za dwa lata?) zapowiedziala (mniej czy bardziej otwarcie) odejscie. Ciekaw jestem, ktot po niej przyjdzie. Widzac radosc Albrechtowny, to ona sobie chyba ostrzy zeby...

PF
      • mara571 czy potrzebna koalicja i jako dowiemy sie jutro 22.09.13, 22:44
        wyniki z 1/3 okregow: 301: 305 liczba miejsc w Bundestagu. Te 305 to SPD, Linke i Grüne w sumie.
        AfD jednak nie wejdzie do parlamentu.
        • polski_francuz Dywizjon 303 22.09.13, 22:51
          jest potrzebny do bezwzglednej wiekszosci.

Nie wiem sam co sadzic o tym czy lepszy czarny czy czarno- czerwony rzad...

Dobranoc

PF
    • jorl Re: Wielka koalicja konieczna: FDP wypada z gry 22.09.13, 23:53
      Wlasnie w taxi do domu z lotniska jeszcze przed wylotem z cora telefonowalem i slyszalem co sie dzieje. Mam madzieje na Wielka Koalicje cos AfD nie weszla widac Eva slabo pilnowala. A i mara nie pilnowala cos mojego glosu listowego.
      Cora wsciekla bo jakas Nalis (?) z SPD cos gada o rot rot gruen. Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie. Czysta sprawa bylaby jak AfD by weszla ale coz..
      Pozdrowienia
    • eva15 Merkel zgarnia całą pulę lub prawie całą 23.09.13, 00:02
      Niesamowity naród, po raz kolejny sam wybiera sobie tego, kto go na cacy urządzi.
      Chapeau bas przed dawnymi DDRonami - oni jednlnajwyraźniej trochę lepiej wiedzą, czym to pachnie i dlatego w b. DDR zachodnia w gruncie rzeczy AfD zdobyła 5,6%. W Niemczeh Zach. tylko niecałe 4%.
      • eva15 Re: Merkel zgarnia całą pulę lub prawie całą 23.09.13, 00:07
        Wygląda na to, że Niemcy Zachodni nie mają wyostrzonych czółek, jeśli chodzi o zliwkidowanie im demokracji. Oni nadal wierzą, że władza zwierzchnia, chce dla nich dobrze. DDRony wiedzą, że niekoniecznie....
        • felusiak1 do szkoły pod górkę i ze szkoły też pod górkę 23.09.13, 05:10
          z twoich łów wynika, że wszystkie partie są do doopy i chcą wprowadzić dyktaturę czyli najmadrzejsi czyli kumaci są ci, którzy nie głosowali.
          • eva15 Re: do szkoły pod górkę i ze szkoły też pod górkę 23.09.13, 09:28
            Nie, nie wszystkie partie. Nie zrozumiałeś tego, co piszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka