Dodaj do ulubionych

Czy mozna rzadzic z malym poparciem?

14.11.13, 18:03
Prezydent Holland ma juz tylko 15 % poparcia spolecznego za ostatnim sondazem.

Rodzi sie naturalne pytanie, jako ze prezydent nie ma poparcia spolecznego, czy moze dalej rzadzic? O ile wiem konstytucja nie przewiduje zadnych sankcji w przypadku slabych sondazy. Ale z drugiej strony, jak nikt nie popiera rzadu, to jego legitymacja demokratyczne juz nie istnieje.

I co wtedy?

PF

Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 18:12
      Nie ma chyba innego wyjścia jak czekać do następnych wyborów. Zawsze rządzący mają małe poparcie, kiedy to już wiadomo że raczej nie spełnią obietnic i nie rozdadzą nie istniejących gruszek z nieistniejącej wierzby.
    • superspec Czekać na wybory.n/t 14.11.13, 18:24

• jabbaryt chyba uczciwie sobie zapracował na to 14.11.13, 18:53
        Sorry słabo sie orientuję w obecnej sytuacji we Francji.
        Myślę jednak że forsowanie praw mniejszości seksualnych mocno pomogło.
        Demokratycznie wybrany prezydent nie jest od tego by forsować swoje pomysły bo ma demokratyczny madnat. On jest od tego aby realizować postulaty większości społeczeństwa.
        • superspec Też się słabo orientuję w sytuacji we Francji. 14.11.13, 19:27
          Jeśli chodzi o prawa mniejszości seksualnych to wyguglałem tylko to: Większość Francuzów popiera małżeństwa homoseksualne. Czyli chyba raczej obiecywał gruszki gospodarcze na wierzbie i to się nie spełniło a poparcie spadło. Podobnie skończył w Polsce lewicowy rząd Millera.
          wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wiekszosc-Francuzow-popiera-malzenstwa-homoseksualne,wid,15286826,wiadomosc.html?ticaid=111aa4
          • polski_francuz Malzenstwa homo 14.11.13, 19:41
            to byla dosc glupawa proba wlasnie dotrzymania obietnicy z wyborow. Zadna obietnica ekonomiczna nie mogla byc spelniona. A malzenstwa homo dalo sie uchwalic przez parlament z wiekszoscia socjalistow.

PF
          • pimpus18 Re: Też się słabo orientuję w sytuacji we Francji 14.11.13, 20:55
            Większość żabojadów jest już LGBT?!

Dlaczego jednak ta świetlana przyszłość ma tylko 15% poparcia?
      • polski_francuz Tez tak mowilem 14.11.13, 19:39
        kilka dni temu. Jak bylo jeszcze 25 % poparcia. Ale 15% poparcia? To przestaje mi sie powoli w glowie miescic...

PF
    • felusiak1 Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 20:24
      We francji nie ma jednomandatowych okregow wyborczych zatem nawet 5%nie poparcia w sondazach jest bez znaczenia. W nastepnych wyborach partyjne elity i tak wejda do parlamentu jako mniejszosc(utraca wladze)
      W USA gdzie wszystkie okeegi sa kednomandatowe uttata poparcia przez prezydenta ma daleko idaca konsekwencje.
      Tak dzieje sie w tym momencie ale w Europie nic o tym nie wiadomo
      • pimpus18 Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 20:53
        Laureat pokojowej nagrody nobla może bombardować, kłamać i zabijać ile wlezie.

System większościowy nie zapewnia coraz większego zadłużenia - teraz już ponad 17000 miliardów dolarów, nie chroni przed kryzysem ekonomicznym, paranoidalnym szpiegowaniem i kontrolowaniem wszystkiego.
      • polski_francuz Demokracja po francusku 14.11.13, 21:01
        jest bardzo skomplikowana. Bo jest na poziomie prezydenckim (wybory prezydenckie) partyjnym (wybory parlementarne) z tych najwazniejszych i do ktorych czynisz aluzje i caly szereg innych ktore mozesz znalezc na tym linku.

W tych najwazniejszych licza sie glownie wybory do parlamentu bo tworza rzad nawet jak prezydent jest z innej partii.

I w koncu nastepne wybory mamy za 3,5 roku i prezydent jest na poczatku mandatu. I jak my te 3,5 roku przezyjemy z tym "ksiegowym" to ja niezbyt widze.

PF
        • pimpus18 Re: Demokracja po francusku 14.11.13, 21:47
          Ja myślałem, że demokracja była bardzo skomplikowana za komuny!?

No to powinna tam być rywalizacja i współzawodnictwo, które podwyższałoby poziom demokracji.

Nie zależy księgowemu na popularności w ogóle?
      • mara571 Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 21:19
        felusiak1 napisał:

> We francji nie ma jednomandatowych okregow wyborczych

Jestes pewien Felusiak?
        O ile wiem, w V Republice de Gaulle wprowadzil jednomandatowe okregi wyborcze.
        Tylko system jest wielopartyjny i trzeba w pierszej rundzie zebrac bezwzgledna wiekszosc glosow.
        • pimpus18 Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 21:48
          Kto ma zdobyć bezwzględną większość?

Opozycja?
    • pimpus18 Re: Czy mozna rzadzic z malym poparciem? 14.11.13, 20:48
      No ale dlaczego ten przywódca o charyźmie księgowego ma właściwie 15% poparcia narodu?

Czegoś tam nie zbombardował?

Jeszcze za mało skundlił się jankesom?
    • ubiquitousghost88 Można. Z dużym samozaparciem... 14.11.13, 21:36
      ...
      • pimpus18 Re: Można. Z dużym samozaparciem... 14.11.13, 21:43
        A u kogo będzie to samozaparcie?

• gosc88 Oczywiscie, ze mozna. W czasie sprawowania 15.11.13, 03:11
      urzedu wyniki sondazy moga byc sinusoidalne co jest bez znaczenia dla rzadzacego. Dla niego wazne jest tylko to by wczasie kadencjii wyborczej sondaze osiagaly maxima.

Dziwne PF, ze zadajesz tak blache pytanie.
      • gosc88 errata: 15.11.13, 03:14
        Mialo byc nie "kadencjii wyborczej" lecz "kampanii wyborczej."
      • polski_francuz Hiperbola 15.11.13, 08:01
        Poparcie dla tego prezydenta raczej hiperbole przypomina.

Ale chcesz powiedziec pewnie, ze poparcie spoleczne moze wzrosnac troche pozniej podczas jego kadencji. Byc moze Holland, ktory jest inteligentnym czlowiekiem tak kalkulowal: na pocztku trudne decyzje a tuz przed koncem kadencji troche prezentow, lepsze sondaze i ponowny wybor.

Przez jakis czas w to wierzylem sam. Ale teraz sadze ze z tak niskiego poziomu popularnosci juz sie raczej nie mozna podniesc.

PF
    • j-k Gdy ma sie male prącie i parcie... 15.11.13, 16:52
      to i poparcie za wiele nie pomoze :)
      • 5magna Re: Gdy ma sie male prącie i parcie... 15.11.13, 17:05
        Pelna pielucha. To jest to.....

www.globalresearch.ca/libya-almost-imploding-status-quo-unsustainable-oil-industry-target-of-violent-attacks/5358064
        • kaszebe12 Infantylne mrzonki pefci... 16.11.13, 09:14
          -Czasem zastanawiam sie , czy pefcia celowo wypisuje oczywiste bzdury , czy ma przemyty mozg do takiego stopnia.- Jestem za tym drugim stwierdzajac ogolne zbiorowe oglupienie francuskiego spoleczenstwa...-Kilkakrotnie pytalem go o choc jeden dowod na to , ze zyje w "demokracji". -Nigdy nie otrzymalem odpowiedzi.
          - Pefcia nie zauwazyl ,ze tzw "sondaze" sa jednym ze srodkow manipulacji , byle polityk moze sobie zamowic jakikolwiek "sondaz"...-Zadna dyktatura nie pyta spoleczenstwa o poparcie , zwlaszcza demokratura "Jednego procenta" , bo tak sie zwie rzadzaca Francja frakcja "samych swoich".
    • polski_francuz Niemcy 17.11.13, 11:57
      tez zauwazyli niepopularnosc Hollanda.

Na szczescie mamy dobre stosunki.

PF
      • j-k A co tu zauwazac, P-F ? 17.11.13, 15:44
        to jest blamage dla samego Narodu Francuskiego, ze wybral sobie takie NIC,
        a potem sie dziwi, ze to nie dziala.

I w tym jednym zgadzam sie z Kaszebe:
        - Francuzi musza rozliczyc sie sami ze soba.

J.K.
        • polski_francuz Raczej 17.11.13, 15:55
          glupota niz blamaz. Francuzom sie znow pomylily wybory i ich cel: zamiast wybrac lepszego kandydata, pokarali niewybraniem tego, ktorego nielubili.

I za te glupote trzeba cierpiec. W nastepnych wyborach (municypalnych chyba) wybiora kandydatow Maryny LP, by ukarac Hollanda. I tak od glupoty do glupoty, skonczymy po jakims czasie z rezymem faszystowskim.

PF
          • elka-sulzer Re: Raczej 17.11.13, 16:02
            polski_francuz napisał:

> glupota niz blamaz. Francuzom sie znow pomylily wybory i ich cel: zamiast wybra
            > c lepszego kandydata, pokarali niewybraniem tego, ktorego nielubili.

Pefcia, a nie przyszlo ci do glowuy, ze w tym obwoznym cyrku "wybieresz" tylko to to co masz podsuniete po nos przez rzadzacych?
            Na tym szczeblu wyboru nie ma!
            Ludzie ktorzy trzymaja wladze sa madrzejsi od ciebie.
            Tak wiec kogo bys nie "wybral" to i tak beda to ludzie uprzednio dla takich jak ty ... wybrani.
            Pozniejsze dyskusje "wybrania na zlosc" sa tylko mlekiem po kawie.
            • kaszebe12 -Pefcia o faszyzmie... 17.11.13, 16:10
              - A czym jest francuska wspolczesna demokratura ? -Odpowiednikiem Wielkiej Rady Faszystowskiej jest , po prostu , B'nai B'rith ze swoim oficjalnym przedstawicielem , CRIF-em.
            • j-k Twoj anarchizm mnie smieszy... 17.11.13, 16:12
              Nie znam francuskiego zycia politycznego (mimo, ze mieszkam za miedza i bywam tam czesto
              i dlatego pytam czasem PF o zdanie...)

Ale znam niemieckie i polskie zycie polityczne.
              I nie jest tak, ze ludzie wybieraja to - co im sie podsunie.

Moze 1/3 ...

ale 2/3 kieruja sie osobistym Interesem.
              Najzupelniej slusznie, zreszta.
            • polski_francuz Wybor 17.11.13, 16:16
              to znaczy z definicji, ze masz roznych kandydatow. I tak tez bylo podczas ostatnich wyborow prezydenckich. Niezadowoleni z ich losu glosowali za Hollanda. No i przeszli z deszczu niezadowolenia pod rynne podatkow.

Tobie pewnie chodzi o to, ze wybiera sie nie lepszego ale mniej zlego kandydata. Ale i to jest wyborem. I radze zapamietac bo i w Stanach jest dosc podobnie.

PF
              • elka-sulzer Re: Wybor 17.11.13, 16:32
                Pefcia, tobie tylko sie wydaje ze masz "wybor".

Ja, w przeciwienstwie do ciebie, wiem ze wyboru nie mam i ten teatr calkowicie olewam.

• polski_francuz Bezsilnosc 17.11.13, 16:40
                  Wybor zawsze jest moja droga. Nawet niewielki i nawet niewiele wazacy, ale zawsze jest. Nie zyjemy w dyktaturze ale w demokracji. I staraj sie tego nie zapominac. Dalas sobie wmowic bezsilnosc zupelnie niepotrzebnie.

Wlacze sie pozniej

PF
                  • kaszebe12 Re: Bezsilnosc 17.11.13, 16:46
                    Udowodnij ,ze zyjesz w demokracji...pytam ciebie o to od kilku miesiecy ... bez skutku.
        • kaszebe12 Re: A co tu zauwazac, P-F ? 17.11.13, 16:18
          "Francuzi musza rozliczyc sie sami ze soba" ? -Chyba za pozno na rozliczanie , za pozno na leczenie tak olbrzymiego zbiorowego oglupienia. - Oni uwierza w kazde, najbardziej nieprawdopodobne klamstwa.-Przeciez pisalem , ze wcisnieto im nawet to ,ze zagrypione ptaki i chmura Czernobyla zatrzymaly sie na...panstwowej granicy.-Oni wiernie glosuja na oslawionego Truciciela , Fabiusa alias Lva , od 1989-ego roku !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka