Dodaj do ulubionych

plan Marshalla dla Ukrainy

28.01.14, 12:34
Nowy plan Marshalla dla Ukrainy

Ograniczanie się do ogólnych apeli do władz Ukrainy o nieużywanie przemocy i mantrowanie, 
że umowa stowarzyszeniowa leży na stole, 
brzmi kuriozalnie, gdy giną ludzie 
– pisze europoseł Polski Razem Jarosława Gowina.

Od ponad dwóch miesięcy patrzymy na Ukrainę, nie dostrzegając tego, co najważniejsze. Nie ma znaczenia, czy liderzy opozycji znajdą się w nowym rządzie. Po pomarańczowej rewolucji zajęli wszystkie stanowiska decyzyjne, ale nie zmienili kraju. Problem leży w strukturze ukraińskiej gospodarki, braku klasy średniej i nadmiarze wpływów współczesnych magnatów, zwanych oligarchami. Kończą się zasoby gospodarki, bez modernizacji stracą wszyscy.

Niech więc politycy ukraińscy sami zdecydują, jak chcą wyjść z tej ślepej uliczki. Od Zachodu powinni usłyszeć trzy rzeczy: istotą zmiany są reformy a nie personalne roszady, umowa stowarzyszeniowa z UE nie może być podpisana w najbliższych miesiącach, przynajmniej do wyborów,oraz że jest nowy plan dla Ukrainy, który zostanie uruchomiony pod warunkiem rozpoczęcia zmian.

www.rp.pl/artykul/1082178.html
Obserwuj wątek
    • borrka Warunkiem powodzenia jest ... 28.01.14, 12:58
      Kompromis politykow.
      A ja, obserwujac wydarzenia, obawiam sie sporow w opozycji.
      Opozycja juz wygrala, ale laczy ich niechec do uzaleznienia od Rosji, dziela parseki.
    • przyjacielameryki Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:07
      Bardzo dobry pomysł. Właśnie Polska powinna mieć inicjatywę w takim programie i planie a zsynchronizowanie pomocy finansowej z przeprowadzeniem zasadniczych strukturalnych reform to podstawa. Polska ma duże doświadczenie w reformowaniu kraju w przystosowywaniu prawa krajowego do unijnego w modernizacji kraju i finansowaniu tej modernizacji z funduszy unijnych. To wszystko wymaga spójnego planu działań reformatorskich ale takich które nie zarżną gospodarki a nie jest to łatwe.
      UE, USA, MFW, do dzieła!!
    • eva15 "Polski" plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:15
      Rozumiem, ze Polska juz przygotowala miliardy dla Ukrainy. A moze chce dzielic cudza kase?
      • wojciech.2349 Re: "Polski" plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:18
        eva15 napisała:
        > Rozumiem, ze Polska juz przygotowala miliardy dla Ukrainy. A moze chce dzielic
        > cudza kase?
        ------------------
        Effciu,
        pomoc pójdzie także z Twojej kasy bo płacisz podatki w UE.
        Jeśli nie chcesz płacić, to jedź do igloo Igorka
        i zostań tam.

OK?
        • eva15 Re: "Polski" plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:25
          No z twojej kasy na pewno nie pojdzie, bo ty jestes biorca´, nie dawca pomocy z EU. Czyli - chcesz dzielic cudze (tu:niemieckie) pieniadze.
          • wojciech.2349 Re: "Polski" plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:28
            eva15 napisała:
            > No z twojej kasy na pewno nie pojdzie, bo ty jestes biorca´, nie dawca pomocy z
            > EU. Czyli - chcesz dzielic cudze (tu:niemieckie) pieniadze.
            ------------------
            Effciu,
            ja nie napisałem ani 1 postu na koszt mojego pracodawcy.
            To ja chyba Ciebie utrzymuję.

Zrozumiałaś?
        • pijatyka Zabawne - ruska wywłoka zawsze kiedy wypływa... 28.01.14, 13:27
          ...temat kasy do wydania natychmiast staje się wzorową Niemką LOL
          • wojciech.2349 Re: Zabawne - ruska wywłoka zawsze kiedy wypływa. 28.01.14, 13:32
            pijatyka napisała:
            > ...temat kasy do wydania natychmiast staje się wzorową Niemką LOL
            -----------------
            Effcia jest w 3 postaciach jak trzeba:
            albo Rosjanka, albo Polka, albo Niemka.

Ma niewiasta bogate psyche.
      • przyjacielameryki Re: "Polski" plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:23
        eva15 napisała:

> Rozumiem, ze Polska juz przygotowala miliardy dla Ukrainy. A moze chce dzielic
        > cudza kase?

Rozumujesz jak klasyczny bolszewik. Miliardy, miliardy, łapówy kremlowskie. . . . . ! Same miliardy nic nie pomogą a łapówy tylko zaszkodzą, jeżeli nie będzie dobrze przygotowanych i przeprowadzonych reform. Polska ma w tym bardzo dobre doświadczenie bo sama wygrzebywała się z absurdu komuny, Niemcy też coś wiedzą n/t temat. Plan Marshalla to i miliardy i reformy.
    • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:16
      Nie wolno zostawić Ukrainy samej.
      Kiedyś głody pochłonęły w Ukrainie ok. 10 mln ludzi.
      Świat milczał by nie psuć sojuszy militarnych
      z Rosją Sowiecką.

Przyzwoitość nakazuje nam pomóc Ukrainie
      w trudnych dla niej chwilach.
      • misterpee Re: Program dla Ukrainy 28.01.14, 13:26
        W kijowie nalezy postawic wielki browar wody Bronfmana a wszystkie granice z Rosja obstawic bazami nuklearnymi przeciw Rosji i zamienic Ukraine w wielki Czarnobyl. Spici i napromieniowani Ukraincy znikna bez holodomoru, ktorego lepiej nie powtarzac, bo trudno byloby zrzucic wine na Rosje.
    • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:35
      Z ciekawości zapytam - skąd środki na to? co zrobić z min kilkoma milionami Ukraińców którzy rzucą się na rynek pracy w momencie kiedy zaczyna się przebąkiwać o tym czy wpuszczenie choćby Polaków nie było za wczesne bo lokalnym prace odbierają?

To że w całej chucpie chodzi wyłącznie o dokuczenie Rosji litościwie pominę.
      • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:41
        Rosja chce się podzielić Ukrainą jak kiedyś w 1939r. podzieliła
        Polskę z Niemcami. Problem w tym, że nie ma nowego
        Robocopa.
        • misterpee Re: podzielic Rosje 28.01.14, 13:44
          to dopiero plan ! Wojtus kup se LEGO jak nie masz sie czym bawic !
          • wojciech.2349 Re: podzielic Rosje 28.01.14, 13:49
            misterpee napisała:
            > to dopiero plan ! Wojtus kup se LEGO jak nie masz sie czym bawic !
            -------------
            MP,
            przecież Kaukaz czeka na sposobność by uciec Rosji.
            Nie widzisz tego?
        • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:50
          Dajesz głupawą odpowiedź do normalnego pytania, masz tego świadomość?

A Rosja co zrobi to:
          Podniesie ceny węglowodorów, nieco domknie własne granice zarówno na siłę roboczą z Ukrainy jak i na towary z Ukrainy. Myślę że to na dzień dobry zwiększy chętnych do pracy na Ukrainie o min kilkaset tys i zwiększy wydatki liczone w mld rocznie. To trzeba natychmiast by nie było gorzej, by było lepiej trzeba sporo więcej. Pytam po raz kolejny, skąd miliardy euro i miliony nowych miejsc pracy?

Czym to będzie skutkowało? Ano pewnie dokładnie tym samym co pomarańczowa rewolucja, najbliższe wybory i wygrana reprezentantów ze wschodu, jaki plan wtedy? Kolejna rewolucja by oderwać Ukrainę od Rosji?
          • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:56
            krzysiozboj napisał:

> Dajesz głupawą odpowiedź do normalnego pytania, masz tego świadomość?
            >
            > A Rosja co zrobi to:
            > Podniesie ceny węglowodorów...
            --------------
            Jestem za tym by Rosja nie tylko podniosła ceny na gaz, ale
            by odcięła go dla całej UE.

Poniesiemy straty, ale problem rozwiążemy i już nie będzie
            szantaży. Będzie tylko lepiej.
            • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:04
              Nim zaczniesz pieprzyć bez sensu to poczytaj co się działo na Słowacji gdy Rosja na kilka tygodni przykręciła kurki Ukrainie. Nim mamie na złość odmrozisz uszy to zapytaj Niemców czy mają coś przeciw rosyjskim węglowodorom, zastanów się czy Chiny nie łykną nadwyżek.
              • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:09
                krzysiozboj napisał:

> Nim zaczniesz pieprzyć bez sensu to poczytaj co się działo na Słowacji gdy Rosj
                > a na kilka tygodni przykręciła kurki Ukrainie. Nim mamie na złość odmrozisz usz
                > y to zapytaj Niemców czy mają coś przeciw rosyjskim węglowodorom, zastanów się
                > czy Chiny nie łykną nadwyżek.
                -------------------
                Polska ma od ZAWSZE własny gaz dla użytkowników indywidualnych.
                Więc nie strasz Polaków zamarzaniem.
                A Chińczycy chcą kupować gaz za 1/2 polskiej ceny.
                Więc nie strasz Chińczykami.

Niech Moskale nie podskakują.
                • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:14
                  Poczytałeś coś o tej Słowacji czy nie? Dasz Słowakom jakąś alternatywę czy mają zdychać z zimna by Ty tak chcesz? Uważasz za normalne swoje postulaty w kontekście Niemiec? A Chiny jak kupią za pół ceny to Rosja zarobi kilka mld mniej ale nadal zarobi, wbrew temu co byś chciał nie zdechnie.
                  • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:42
                    krzysiozboj napisał:
                    > Poczytałeś coś o tej Słowacji czy nie? Dasz Słowakom jakąś alternatywę czy mają
                    > zdychać z zimna by Ty tak chcesz?
                    ---------------
                    Przecież Słowacja JUŻ może mieć gaz z Norwegii.
                    Nie wiedziałeś o tym?
                    --------------
                    > Uważasz za normalne swoje postulaty w kontekście Niemiec?
                    --------------
                    Niemcy mają elektrownie gazowe, które są nieczynne - czekają
                    na tańszy gaz.
                    --------------
                    > A Chiny jak kupią za pół ceny to Rosja zarobi kilka mld mniej ale
                    > nadal zarobi, wbrew temu co byś chciał nie zdechnie.
                    --------------
                    Chińczycy nie chcą od 10 lat podpisać kontraktu gazowego.
                    Czekają jak Kreml zmięknie. Nie spieszą się.
      • przyjacielameryki Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:45
        krzysiozboj napisał:

> Z ciekawości zapytam - skąd środki na to? co zrobić z min kilkoma milionami Ukr
        > aińców którzy rzucą się na rynek pracy w momencie kiedy zaczyna się przebąkiwać
        > o tym czy wpuszczenie choćby Polaków nie było za wczesne bo lokalnym prace odb
        > ierają?
        >
        > To że w całej chucpie chodzi wyłącznie o dokuczenie Rosji litościwie pominę.

A ty o czym? Jaki rynek pracy, jacy Ukraińcy na tym rynku pracy? O czym ty pitolisz? Podpisanie Umowy Stowarzyszeniowej z UE nie otwiera rynku pracy, to następuje dopiero po przystąpieniu do UE a w wypadku Ukrainy mogłoby to nastąpić 12-14 lat od daty podpisanie tej Umowy czyli powiedzmy około 2026 r. Dodatkowo różne kraje członkowskie wprowadzają kilkuletnie okresy ochronne dla swoich rynków, więc w przypadku Ukrainy otwarcie rynku pracy może się przedłużyć o dodatkowe 4-5 lat a więc do 2030-2031 r. Takie są realia, taka jest rzeczywistość. A zatem kogo i po co tak bezmyślnie straszysz?

"chodzi o dokuczenie Rosji". A co tu ma Rosja do rzeczy, to Rosja jest właścicielem Ukrainy? Pomieszało ci się już całkowicie w tej skołatanej łepetynie? Pomaganie Ukrainie ma być twoim zdaniem dokuczeniem Rosji? A to szalenie ciekawa myśl!
        • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:51
          A czy ja chama zwanego PA o coś nie prosiłem kiedyś?
          • przyjacielameryki Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:02
            krzysiozboj napisał:

> A czy ja chama zwanego PA o coś nie prosiłem kiedyś?

Jak się nie ma kompletnie nic do powiedzenia to najlepsze jest milczenie. Ja tylko prostuję twoje kolejne matactwa i nieprawdy co jest wręcz obowiązkiem tu na forum i nie ma sensu aż tak się denerwować tą niewiedzą.
            • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:05
              A ja nadal chamowi PA zwracam uwagę że dla mnie jest rynsztokiem do którego z polemiką nie wejdę.
              • przyjacielameryki Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:21
                krzysiozboj napisał:

> A ja nadal chamowi PA zwracam uwagę że dla mnie jest rynsztokiem do którego z p
                > olemiką nie wejdę.

Już palancie wszedłeś używając inwektyw zamiast argumentów.
      • des4 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:47
        do wejścia Ukrainy do UE i udostępnienia im rynku pracy baaardzo daleka droga...
        • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:55
          Oki, wtedy trzeba przyjąć do wiadomości że na samej Ukrainie nie przybędzie ich z dnia na dzień a może przybyć chętnych do pracy, nie jest chyba tajemnicą że sporo Ukraińców (głównie tych ze wschodu) pracuje w Rosji i Ukraina jest dość mocno powiązana gospodarczo z Rosją, gdy to się zerwie Rosja coś tam straci ale nie wiem czy będzie to odczuwalne a Ukrainę może to położyć totalnie. Wtedy trzeba się liczyć z tym że Ukrainie na jakiś czas zafunduje się mniej niż ma teraz. Przy prorosyjskim wschodzie jaki zakładamy wynik wyborów? Taki jak kilka lat po pomarańczowej rewolcie? Co wtedy robimy z nowym prorosyjskim rządem? Kolejną trzecią już rewoltę?
          • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 13:58
            Krzysiu,
            Rosja finanse wykorzystuje do szantażu, a nie do pomocy.
            Zobacz co się stało z Białorusią.

Tam już prawie wszystko jest rosyjskie.
            • krzysiozboj Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 14:09
              Nie mam zamiaru tego negować i nigdzie do jasnej cholery nie napisałem że Rosja to święty Mikołaj rozdający prezenty. Ja tylko pytam o to co UA dostanie w zamian za odrzucenie Rosji. Zwracam po raz kolejny uwagę na to że Rosja nie jest w żadnym kryzysie, że przeżyje to, że gospodarczo i mentalnie jest daleko przed UA. Pytam choćby dlatego ze to już raz było, był proeuropejski rząd Juszczenki i Tymoszenko i po nim opcja prorosyjska zabrała wszystko w wyborach, dlaczego?
              • wojciech.2349 Re: plan Marshalla dla Ukrainy 28.01.14, 15:20
                krzysiozboj napisał:
                > Nie mam zamiaru tego negować i nigdzie do jasnej cholery nie napisałem że Rosja
                > to święty Mikołaj rozdający prezenty. Ja tylko pytam o to co UA dostanie w zam
                > ian za odrzucenie Rosji. Zwracam po raz kolejny uwagę na to że Rosja nie jest w
                > żadnym kryzysie, że przeżyje to, że gospodarczo i mentalnie jest daleko przed
                > UA.
                --------------
                Rosja jest za Ukrainą. Prowincja rosyjska to przełom XVIII/XIX wieku.
                Patrzysz na miejskie aglomeracje Moskwy i Petersburga.
                Los tych metropolii może być taki jak Manaus.

Ja patrzę na prowincję.
    • jk2007 czy bedzie tani gaz dla Ukrainy? 28.01.14, 13:56
    • jk2007 chybiles 28.01.14, 14:07
      wojciech.2349 napisał(a):
      > umowa stowarzyszeniowa z UE nie może być podpisana w najbliższych miesiącach, przynajmniej do wyborów,

Еврocoюз пo-прежнемy гoтoв пoдпиcaть coглaшение oб accoциaции c Укрaинoй, еcли влacти cтрaны пoдтвердят приверженнocть зaлoженным в нем ценнocтям. Об этoм зaявил предcедaтель ЕС Хермaн вaн Рoмпей пo итoгaм вcтречи c премьер-миниcтрoм Пoльши Дoнaльдoм Тycкoм в Вaршaве. «Еврoпейcкий coюз пo-прежнемy гoтoв пoдпиcaть и применить нaше coглaшение, еcли влacти пoдтвердят их приверженнocть cвoбoднoй, единoй и демoкрaтичеcкoй Укрaине и ценнocтям, нa кoтoрых ocнoвaнo coглaшение oб accoциaции», — cкaзaл Рoмпей
      fraza.ua/news/26.01.14/186661/es_poprezhnemu_gotov_podpisat_soglashenie_ob_associacii_s_ukrainoy_rompey_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka