Dodaj do ulubionych

Chiny: Jak buduje się dobrobyt?

• Gość: ula Re: Chiny: Jak buduje się dobrobyt? IP: 222.133.53.* 30.09.04, 09:12
      nie dziwi mnie to co tu czytam, bo wlasnie sama jestem swiadkiem tych przemian.
      pracuje jako nauczyciel angielskiego w malej miescince niedaleko stolicy
      prowincji shandong-jinanu. po przyjezdzie tutaj zaskoczylo mnie wiele rzeczy,
      przede wszystkim kontrast na kazdym krkou...tutaj widzi sie albo ludzi
      bogatych, jezdzacych kosztownymi samochodami, albo zmotoryzowanych inaczej,
      czyli przecietnego chinczyka na rowerze. klasa srednia, uzywany samochod,to
      zadki widok. fakt, ci ludzie pracuja bez wytchnienia i za przyslowiowe
      grosze...bez dnia wolnego!!!! nawet moi uczniowie musza spedzac weekendy w
      szkole (13-14latkowie, wiek naszego gimnazjalisty). za szkole musza placic
      rodzice...ceny za rok, w porownaniu do sredniej pensji sa naprawde wysokie,
      wiec jesli dziecko pochodzi ze wsi, a jest tu takich sporo, to wiadomo, ze cala
      rodzina ciezko pracuje, zeby wyedukowac choc jedno (zwykle tylko jedno, ze
      wzgledu na prowadzona polityke 1 dziecka, ale to temat na kolejny artykul).
      czesto rodziny sa rozdzielane, wlasnie dlatego, ze praca jest wazniejsza. nawet
      jesli maja nie wiedziec swoich wspolmalzonkow przez kilka miesiecy wyjezdzaja
      do innych prowincji. zabawa, czas wolny...to dla wiekszosci tutejszych szrych
      ludzi abstrakcja...jak patrze na moich uczniow, to naprawde jest mi ich czasami
      zal...jak ich pytam o zainteresowania, hobby to najczesciej slysze w
      odpowiedzi, ze nie maja na to czasu, bo musza sie caly czas uczyc. od
      najmlodszych lat sa przyzwyczajeni do naprawde ciezkiej pracy i posluszenstwa,
      a cos takiego jak powiedzmy beztroskie dziecinstwo pojmowane przez nas ludzi z
      zachodu, dla nich nie istnieje...
      • Gość: Tysprowda Re: Chiny: Jak buduje się dobrobyt? IP: 193.188.161.* 30.09.04, 11:01
        Taka nasazystka w Singapurze i Hong Kongu pracuje nie inaczej.

Dobrobyt dla niektorych w Chinach juz widac. Wrocilem wlasnie z 3.5 tygodniowej
        wycieczki po Chinach i co widzialem, to Singapur i Hong Kong razy 100.

Buduje sie wspaniale drogi, budynki, lotniska itp 24/7. Imponujace....
        • Gość: pippi Re: Chiny: Jak buduje się dobrobyt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:46
          Ma nie buduje żadnego dobrobytu. Tak jak nie buduje się w ogóle
          kapitalizmu.Kapitalizm to czysty automatyzm - sam się buduje poprzez rynek. Ma
          to trybiczek tego rynku, kręci się żeby przetrwać. Może jej się uda, bo
          przeżycie w Chinach, w tym również w Szanghaju jest bardzo tanie. Nawet w
          porównaniu z Polską, o np Niemczech nie mówiąc. W POlsce pracodawca pewnie
          marzyłby, żeby znaleźć tak taniego pracownika, ale nie da u kąta do przespania
          się, bo to już byłoby za drogo. Wobec tego pracownik liczy.Bilet na MZK - 66
          zł.Najtańszy koszt mieszkania - pod Warszawą - 300 zł. miesięcznie. Razem -
          prawie 400 zł. Pracownik musi też coś jeść, policzyłem - będzie trzeba wydać
          200 zł. Razem prawie 700 zł.Wydatków na energię, wodę, śmieci i kanalizację nie
          liczę. Myć się nikt nie musi, WC jest u pracodawcy, śmieci jak wyżej. Minimalna
          płaca - 847 zł. pozwala polskiej Ma zaoszczędzić okolo 150 zł. Czyli możemy
          rozwijać się tak samo jak Chiny. Ani pracodawcy ani pracownicy nie powinni
          narzekać.
    • Gość: igor Marks moze sie klaniac ale juz nie wroci. To co IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 08.10.04, 16:07
      jego madrosc zostawila mozesz zobaczyc na wschod od Laby az do Kuryli. A tak na
      serio. "Jak dobrze byc inwestorem i widziec wzrost zamoznosci". A nieudacznicy?
      Jak zawsze w przeszlosci - KTO GLUPI PRACUJE DLA INNYCH.
    • Gość: penetrator biedni Chińczycy muszą budować swój cud IP: 217.153.221.* 08.10.04, 19:51
      gospodarczy haruwą własnych obywateli za łyżkę ryżu, a takie naprzykład
      cwaniaczki z USA mogą się opierdalać bo pracują za nich Latynosi...
    • Gość: w ChRLzlodziejstwo Kapitalizm to jest w HK, a IP: 198.241.217.* 12.10.04, 13:02
      Glupcze, nie wiesz co mowisz. Kapitalizm to jest w Hong Kong-u. tam jest
      szanowana prywatna wlasnosc, prawa czlowieka (podstawa kapitalizmu - wolny
      wybor), praworzadnosc. W ChRL (Chiny kontynentalne) jest socjalistyczne
      zlodziejstwo. Troche wpuscili kapitalizmu bo by z glodu wyzdychali.
    • Gość: igor Karol Marks sie klania? A ja go kopie wtedy bo IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.10.04, 15:01
      zgiety w pol!! Krzycza Ci, ktorzy sa na dole. Raz poczujesz, ze wyrwales sie z
      glupoty i nedzy to juz nie chcesz tam wrocic. Masz tez zupelnie inne zdanie na
      temat swiata i slusznosci podzialow spolecznych. Wiesz z reguly ile Cie
      kosztowalo, zeby zyc lepiej. Zastanawiasz sie tez czemu inni sa leniwi, zyjac
      tak jak ich rodzice. A Marks bedzie dlugo sie klanial tym, ktorym przyszlo zyc
      w bylej komunie. Z dwa pokolenia - niestety.
    • Gość: penetrator a może by tak u nas kapitalistyczne lenistwo IP: 217.153.221.* 12.10.04, 15:09
      zastąpić w końcu socjalistycznym kultem pracy.
    • Gość: bialasova To jest pop prostu kapitalizm IP: 161.52.103.* 16.10.04, 12:56
      Jedynie kapitalizm jest w stanie powiekszac dobrobyt na tej planecie, Chiny
      przyklad.
      • de_oakville Japonia i Korea tez kiedys tak zaczynaly 16.10.04, 17:54
        Fanatyzm pracy, niemal totalitarne i dobrze zorganizowane spoleczenstwo chinskie
        wyniesie wkrotce swoj kraj na wyzyny cudu gospodarczego. Japonczycy i
        Koreanczycy tez kiedys tak startowali i juz dawno przestali byc biedakami.
        Pracowali najpierw "dla idei" aby moc potem pracowac dla pieniedzy.
    • Gość: Baha Nie IMO a ILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:30
      Witam!
      Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) - z ang. International Labour
      Organization, a więc ILO w skrócie, a nie IMO.
      Pozdrawiam,
      Baha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka