Dodaj do ulubionych

Machina medialna

10.04.14, 11:14
Rok 1992. Nowojorska gazeta "Newsday" publikuje artykuł o "serbskich obozach koncentracyjnych". To pierwsza wzmianka na ten temat w USA, jednak wiadomość roznosi się bardzo szybko. - My skorzystaliśmy z tej możliwości natychmiast. Skontaktowaliśmy się z trzema organizacjami żydowskimi (…) i zaproponowaliśmy, aby opublikować ogłoszenie w "New York Times" i zorganizować demonstrację – zdradził Harff. - To było ogromne przedsięwzięcie. Kiedy żydowskie organizacje weszły do gry po stronie Boszniaków, mogliśmy
szybko zrównać w opinii publicznej Serbów z nazistami. Nikt nie rozumiał, co się dzieje w Jugosławii. Zdecydowana większość Amerykanów zapewne zadaje sobie pytanie, w którym z afrykańskich krajów jest położona Bośnia. My w jednym ruchu mogliśmy łatwo opowiedzieć historię o dobrym i złym policjancie, która dalej rozegrała się sama.
Wygraliśmy to, celując w żydowskiego odbiorcę – wyjaśnił.
Dzięki wzmożonym działaniom pijarowym doniesienia "Newsday" odbiły się szerokim echem na całym świecie. Tak samo jak protesty amerykańskiej diaspory Żydów przed ambasadą Republiki Jugosławii. Efekty przyszły bardzo szybko. W amerykańskiej prasie doszło do zmiany narracji, a w artykułach zaczęły się pojawiać liczne zwroty odnoszące się do Holokaustu. Pisano m.in. o "czystkach etnicznych", a obozy dla jeńców nazywano "koncentracyjnymi". Relacje z Bałkanów niejednokrotnie ilustrowano też zdjęciami nazistowskich Niemiec i komorami gazowymi z Auschwitz.
- Ładunek emocjonalny był tak potężny, że nikt nie mógł przejść wobec niego obojętnie – przyznał Harff.
Serbia = Hitler? "Zrobiliśmy to po mistrzowsku"
Do legendy przeszła też publikacja w magazynie "Time", który na okładce umieścił zdjęcie wychudzonego bośniackiego Muzułmanina w jednym z serbskich obozów. Skojarzenie było proste – Serbowie, tak samo jak Hitler, tworzą obozy koncentracyjne. – W tym wszystkim chodziło o to, żeby wyglądało, że na Bałkanach trwają zbrodnie serbskich wojsk –
mówi nam z kolei Witold Gadowski, polski dziennikarz i korespondent wojenny na Bałkanach. – Oni chcieli zestawić to, co dzieje się na Bałkanach z Holokaustem – ocenia.

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/o-tym-sie-nie-mowi-nieznana-strona-wojny-na-balkanach/dqmmm
O tym się nie mówi. Nieznana strona wojny na Bałkanach

Grzegorz Krawczyk, Redaktor Onet Wiadomości 17 lut, 15:00
- -
"Jesteśmy profesjonalistami. Mieliśmy zadanie do wykonania i to zrobiliśmy. Nikt nam nie płacił za to, żeby być moralnymi".
James Harff
Obserwuj wątek
    • polski_francuz No i ? 10.04.14, 11:24
      Jakie analogie co do Ukrainy?

PF
      • belgijska.kielbasa.wyborcza Re: No i ? 10.04.14, 11:34
        Wojna medialna trwa. Kolej na prawdziwą - nie teatralną.
        • 141288bs Re: No i ? 13.04.14, 18:39
          Putin robi co chce i ma gdzies te medialne pomruki;UE i NATO.
      • br0f Re: No i ? 13.04.14, 18:38
        widzis zfranki , media caly czas szczaja ci w twarz a ty wierzysz to to deszcz pada. przeciez ty juz po 60 i dalej w garbate aniolki wierzysz
    • mara571 Re: Machina medialna to jedno 10.04.14, 12:33
      dokumenty z tamtych czasow to drugie.
      Ja mam problem z dobra pamiecia. I dlatego pamietam
      misje Mazowieckiego, jego raporty dla ONZ i konferencje prasowe.
      On jasno mowil, ze wszyscy sa po jednych pieniadzach.
      Niestety najwazniejsze sa media.
      • gotowana.brukselka Re: Machina medialna to jedno 10.04.14, 22:46
        Oto jeden 818 komentarzy:
        ~Maki : Od dawna nie czytalam tak dobrego artykulu na temat wojny na Balkanach. Nie tylko, ze jest tak bardzo obiektywny, ale dlatego ze jest nareszcie taki prawdziwy. Szkoda, ze tak pozno. Bo rzeczywiscie, w propagandzie jest wazne to co sie po raz pierwszy uslyszalo badz pojawilo w mediach, dalsze poprawki, ze nieprawda itp,itd,. sa rzeczywiscie bezsensowne.Tak sie zlozylo, ze w czasie kiedy trwala wojna na Balkanach ja tam mieszkalam, mozna wiec powiedziec, ze jestem zywa historia tych dzialan. Wlasnie dlatego, ze juz wczesniej interesowala mnie polityka, wiec mialam troche pojecia o tym. Dlugo czekalam, bo dwie decenie, aby przeczytac taki artykul jak ten. Dzieki Bogu i piszacemu artykul doczekalam sie. Mysle, ze mam prawo podziekowac za te slowa w artykule w imieniu narodu serbskiego, bo i moje dzieci nimi sa, ze choc troche brudu opluwajacego ten narod, sciagnieto z nich. Dziekuje w imieniu swoich dzieci, ich przyjaciol i wszystkich ktorzy nie skrzywdzili nikogo, a nazywani byli nieslusznie ,,zloczyncy.Wierzylam, ze czas pokaze prawdziwe oblicze tej wojny. Tak sie dzieje, dziekowac takim dziennikarzom m.in. jak pan Witold Gadowski. Uczmy nasze pokolenia prawdziwej historii, nie tak jak nas uczono w okresie komunizmu, gdzie dopiero dzis dowiadujemy sie kto nam byl przyjaciel w II i po II wojnie swiatowej, azeby nie bylo rozczarowan. Pozdrowienia z Balkanow.
        -
        To co sie dzieje na Ukrainie i w Polsce to powtórka wsciekłego ujadania medialnej zgrai sowicie opłacanej przez sponsorów.
        - -
        streetdemocracy.files.wordpress.com/2014/03/bj50bqxcmaepbax.jpg
        streetdemocracy.files.wordpress.com/2014/04/jipt2.jpg
        • boavista4 Re: Machina medialna to jedno 10.04.14, 23:52
          a to medialne 6 000 000 . Zylo pod nazistowska okupacja 5 000 000, , po wojnie Europa byla pelna ocalalych ... a w dalszym ciagu dmucha sie maGICZNA SZOSTKE.
          dla rozweselenia cos naprawde prawdziwego , z zycia naszego bohatera narodowego i laureata nagrody Nobla.
          deser.pl/deser/1,111858,15766342,Lech_Walesa_uratowal_Matke_Boska__Zabral_ja_z____toalety.html#BoxWiadTxt
        • magdolot Re: Machina medialna to jedno 11.04.14, 11:47
          gotowana.brukselka napisał:
          > To co sie dzieje na Ukrainie i w Polsce to powtórka wsciekłego ujadania medialn
          > ej zgrai sowicie opłacanej przez sponsorów.

A nie mylisz Ty czasem przyczyn ze skutkami sugerując, że media wywołują wojny? I to koniecznie zagraniczne media. A może wystarczy nie dać owym mediom "pretekstu", na przykład w formie masowych grobów? Może trzeba pomyśleć zanim zacznie się rżnąć?
          Może musisz potrząsnąć Putinem, żeby tak 'bezradnie nie ulegał tym prowokacjom medialnym' i na przykład zdjął armię z ukraińskiej granicy wybijając im oręż z rąk?
          • gotowana.brukselka Re: Machina medialna to jedno 11.04.14, 20:44
            magdolot napisała: A nie mylisz Ty czasem przyczyn ze skutkami sugerując, że media wywołują wojny?
            -
            To nie jest moja sugestia, to fakty: wywołanie 1 W.Ś. a także USA- Japonia, USA-Wietnam. Media manipulują czytelnikami, słuchaczmi, widzami,..narodami, które popieraja rządy! Bez masowego poparcia i wielkich pieniędzy tylko na opłacenie żołdu nie ma wojen.

• antyegzorcysta.unijny Re: Machina medialna 13.04.14, 18:32
      Prześwięcić diabłów wodą radioaktywną, a zostaną oczyszczeni i nie dostąpią ognia piekielnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka