Dodaj do ulubionych

Słowacja pomaga Ukrainie

18.04.14, 09:54
wyborcza.biz/biznes/1,100896,15821058,Putin_daje_Ukrainie_miesiac__Slowacja_nie_pomoze.html#BoxBizTxt
Sporo razy już tutaj pisałem że Słowacja mimo że bardzo cichy kraj to raz mocno prorosyjski a dwa nie mniej sfrustrowany UE. Otwartej walki nie podejmą bo to nie w ich naturze ale będą robili z grubsza to co przy gazie obecnie. Przy okazji będą się dziwili dlaczego Polacy tak mocno podskakują miast dogadać się z bratnią Rosją i mieć tańszy gaz. I tak z grubsza wygląda siła UE, siła oczywiście w jedności i wspólnym stanowisku.
Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 10:10
      Siedzieć cicho, robić swoje i bogacić się? Przecież to takie mało szlachetne. Polska romantyczna natura tego nie zniesie. Pragmatyzm jest be.
      • krzysiozboj Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 10:26
        Ja bym to nieco inaczej nazwał, dla mnie to bardziej sprzedawanie sojuszników za kilka srebrników ale znam podłoże frustracji Słowaków i specjalnie nie mam ochoty ich tutaj krytykować. To nie jest "siedzieć cicho, robić swoje i bogacić się" a próba ucieczki od jednego pana (UE) do drugiego (Rosja)

Zdecydowanie wolę postawę Węgrów czy Czechów jeśli idzie o pragmatyczność, to co robią robią bardziej otwarcie i nie ma wchodzenia innym w tyłek bez wazeliny. O Niemcach nawet nie ma co wspominać, tam gdzie nasza "husaria" prowadziła wojny u boku wielkiego brata zza oceanu tam później Niemcy robili spore interesy, o skali interesów Niemiec w Rosji to nawet szkoda mówić. Tu jest "siedzieć cicho, swoje robić i bogacić się".
        • pijatyka Re: Słowacja pomaga Ukrainie 27.04.14, 21:13
          A wiesz pan, że chyba faktycznie... LOL

tvn24bis.pl/informacje,187/slowacja-sprzeda-gaz-ukrainie-umowa-jutro,422506.html
          • romrus Re: Słowacja pomaga Ukrainie 27.04.14, 22:04
            pijatyka napisała:
            > A wiesz pan, że chyba faktycznie... LOL
            > tvn24bis.pl/informacje,187/slowacja-sprzeda-gaz-ukrainie-umowa-jutro,422506.html

Gdzie jest o podpisaniu umowy?
            www.eustream.sk/sk_media/sk_aktuality/eustream-sa-dohodol-s-ukrtransgazom-na-podpise-memoranda-a-preskumani-moznosti-urychlenia-spustenia-vojanskeho-plynovodu
            • pijatyka Re: Gdzie jest o podpisaniu umowy? 01.05.14, 12:13
              Tutaj

www.tvp.info/14987372/slowacja-dostarczy-gaz-na-ukraine-tyle-na-ile-pozwala-gazprom

Zwrotne dostawy obsłuży niewielki gazociąg Vojany-Użhorod. Ma on umożliwić dostawy do 8 mld metrów sześciennych gazu rocznie; większe nie są możliwe bez zgody Gazpromu.

Ukraina potrzebuje 30 mld metrów rocznie

Rzeczniczka KE ds. energii Sabine Berger poinformowała w Brukseli, że zwrotny przepływ gazu rurociągiem Vojany jest dopiero pierwszym krokiem.
              • romrus Re: Gdzie jest o podpisaniu umowy? 01.05.14, 13:17
                pijatyka napisała:

> Tutaj tvp.info

TVP - i wszystko jasne, polskie dziennikarstwo bije rekordy wiarygodnosci:-)

Teraz znajdz slowo "umowa" na stronie slowackiego "Eustream", ktory ja niby podpisal.
                Rozumiesz po slowacku czy cie pomoc?

www.eustream.sk/sk_media/sk_aktuality/eustream-sa-dohodol-s-ukrtransgazom-na-podpise-memoranda-a-preskumani-moznosti-urychlenia-spustenia-vojanskeho-plynovodu
                • pijatyka Re: Gdzie jest o podpisaniu umowy? 01.05.14, 13:28
                  Nie podniecaj się tak, kacap

Obecna opcja dotyczy rurociągu biegnącego do magazynu w Użhorodzie, na Ukrainie.
                  Konieczne jest zbudowanie krótkiego konektora do głównej rury tranzytowej po słowackiej stronie przepompowni w miejscowości Velke Kapuszany.

Pewnie "regularna" umowa będzie jak już zbudują ten łącznik; tak czy owak - Fico i Barroso raczej nie przyjechali asystować przy podpisaniu jakiegoś nic nie znaczącego papierka.
                  • romrus Re: Gdzie jest o podpisaniu umowy? 01.05.14, 13:39
                    pijatyka napisała:
                    > Nie podniecaj się tak, kacap
                    >
                    > Obecna opcja dotyczy rurociągu biegnącego do magazynu w Użhorodzie, na Ukrainie.
                    > Konieczne jest zbudowanie krótkiego konektora do głównej rury tranzytowej po słowackiej stronie przepompowni w miejscowości Velke Kapuszany.

Nie mam powodow podniecac sie, mi to zwisa.
                    To wy sie podniecace tym, czego nie ma.
                    Nie ma zadnej umowy, jest memorandum "o poszukiwaniu mozliwosci".

> Pewnie "regularna" umowa będzie jak już zbudują ten łącznik; tak czy owak - Fico i Barroso raczej nie przyjechali asystować przy podpisaniu jakiegoś nic nie z naczącego papierka.

Czyzby?
                    Ten maoista z Brukseli to jakis powazny czlowiek?:-)

W 2015 beda mogli sprowadzac rewersem ~3 mlrd. m3 z ~50 mlrd., ktory zuzywaja.
                    Po to beda museli zbudowac nowa rure i, o dziwo, placic za gaz Slowakom.
                    Ze Slowacja chochlacki numery z oplata nie przejda.
                    • pijatyka Re: beda musieli placic za gaz Slowakom 03.05.14, 21:32
                      I w czym problem?

Nawet kacapskim gangsterom chcą płacić, już dziś - ale uczciwą cenę, a nie wyciągniętą z kapelusza ;->

www.bankier.pl/wiadomosc/Jaceniuk-grozi-Gazpromowi-Sadem-Arbitrazowym-3111690.html

• romrus Re: beda musieli placic za gaz Slowakom 03.05.14, 21:48
                        pijatyka napisała:
                        > I w czym problem?

W kasie.

> Nawet kacapskim gangsterom chcą płacić, już dziś - ale uczciwą cenę, a nie wyciągniętą z kapelusza ;->

15 lat groza i co?

Dlug w 3 mlrd. jest naliczony w/g starej ceny, a nie nowej.

To jak by przyjsc do sklepu, wziac skrzynke piwa i powidziec, ze zaplacisz jutro, a jutro przyjsc po nastepna i powiedziec ze zaplacisz za wczorajsza tylko pod warunkiem, ze na dzisejsza dostaniez znizke.

Jajceniuchu sie po@balo i tyle.
    • brat_ramzesa moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 10:13
      Slowianie dlsc wycierpieli zachodnio-oligarchicznych eksperymentow
      polish.ruvr.ru/2014_04_17/Ukrainie-grozi-jugoslowianski-scenariusz-9614/
      • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 10:26
        brat_ramzesa napisał:

> Slowianie dlsc wycierpieli zachodnio-oligarchicznych eksperymentow
        Nic z tego.
        Jakie to szczęście, że Słowacy mają w bardzo głębokim poważaniu wszelkiego rodzaju rewolucjonistów. Oni zamiast wzniecać bunty wolą żyć normalnym życiem. Zresztą tak samo jak Czesi. Dzięki temu mamy na południu spokojnych, przewidywalnych sąsiadów, dla których ciepła woda w kranie ma większe znaczenie niż dylematy globalnej polityki.
        I jeszcze jedno. Imperialne ruskie mrzonki o jedności Słowiańszczyzny to kompletne brednie. "Słowiańskie" kraje różnią się kulturą, tradycją i historią. Jedyne, co ich łączy to jakieś dalekie korzenie językowe.
        • krzysiozboj Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 10:33
          Upraszczasz mocno pakując Słowaków i Czechów do jednego worka, mocno upraszczasz. Równie sporego byka przywaliłbyś pakując Czechów i Polaków w podobny sposób a różnice między Polakami i Czechami zauważasz.

Słowacja dla mnie w jednym jest mocno przewidywalna - idea panslawizmu z rosyjskim przywództwem będzie dla niej jak najbardziej do przyjęcia a kryzysowych sytuacjach będzie to "sojusznik" który wpierw policzy zyski i straty a później nadstawi karku za kogoś innego. Węgry będą tutaj na drugim biegunie, ich duma weźmie górę i poniosą spore koszta jeśli będzie trzeba dotrzymać lojalności sojusznikowi.
          • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 10:50
            krzysiozboj napisał:

> ...będzie trzeba dotrzymać lojalności sojuszn
            > ikowi.

Historia pokazuje, że lojalność w polityce międzynarodowej jest zjawiskiem niezwykle rzadkim. Zresztą priorytetem państwa powinna być lojalność wobec własnych obywateli a nie wobec sojuszników czy jakichś, nawet najszczytniejszych idei. Zatem jak dają to brać a jak biją to wiać.
            • krzysiozboj Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:21
              Tu się z przykrością zgodzę ale ... w innym miejscu podałem przykład Węgrów, oni jakoś potrafili.
              • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:44
                krzysiozboj napisał:

> Tu się z przykrością zgodzę ale ... w innym miejscu podałem przykład Węgrów, on
                > i jakoś potrafili.

Co potrafili? Co się takiego niezwykłego stało na Węgrzech, co wykraczałoby poza szeroko rozumiane marginesy demokracji typu europejskiego i unijne umowy? Jakiś przykład?
                • krzysiozboj Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:49
                  Choćby ich zachowanie w 1920 (jako jedyni nam pomogli i to bardzo konkretnie) i 1939 (będąc w bardzo dobrych relacjach z Niemcami, później nawet w sojuszu z nimi stanowczo odmówili jakiejkolwiek pomocy w inwazji na Polskę, tu nawet z groźbą wejścia na drogę wojny). I tu i tu nie musieli niczego robić.
                  • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:52
                    krzysiozboj napisał:

> Choćby ich zachowanie w 1920 (jako jedyni nam pomogli i to bardzo konkretnie) i
                    > 1939 (będąc w bardzo dobrych relacjach z Niemcami, później nawet w sojuszu z n
                    > imi stanowczo odmówili jakiejkolwiek pomocy w inwazji na Polskę, tu nawet z gro
                    > źbą wejścia na drogę wojny). I tu i tu nie musieli niczego robić.
                    Sam się trochę pogubiłem w swoich wątkach, stąd moje pytanie, nieco nie na miejscu. Chyba powinienem mniej pisać a więcej czytać.
          • pijatyka Re: "Według serbskiego pisarza Slobodana Despoty" 29.04.14, 12:11
            LOL
        • igor_uk Vlad . 18.04.14, 10:42
          Skad tobie przyszlo do glowy,ze istnieje cos takiego,jak "Imperialne ruskie mrzonki o jedności Słowiańszczyzny ".
          Ty chyba czytasz wylacznie borrata,bo to zywcem z jego wesolej tworczosci wyciagneles.
          Kiedy w Rosji mowi sie o jednosci Slowian,to mowa idzie o Rosjanach,Bialorusinach i Ukraincach.
          • vladexpat Re: Vlad . 18.04.14, 11:13
            igor_uk napisał:

> Kiedy w Rosji mowi sie o jednosci Slowian,to mowa idzie o Rosjanach,Bialorusina
            > ch i Ukraincach.

Ale coś ta jedność kuleje. Tym bardziej śmieszą mnie wypowiedzi rosyjskich polityków (wybacz, ale nie pamiętam nazwisk) zdziwionych tym, że "słowiańskie" i czasem nawet prawosławne kraje lgną do Zachodu.
            • igor_uk Re: Vlad . 18.04.14, 11:14
              Lgna nie do zachodu,a do koryta.
              • vladexpat Re: Vlad . 18.04.14, 11:16
                igor_uk napisał:

> Lgna nie do zachodu,a do koryta.

A widzisz w tym jakiś problem? Ja chodzę codziennie do roboty nie dlatego, że to lubię, ale żeby mieć co do garnka włożyć. Dzięki temu, że Polska jest w UE a nie w RWPG ten garnek zrobił się zdecydowanie obfitszy.
                • igor_uk Re: Vlad . 18.04.14, 11:23
                  U ciebie moze tak,ale u wielu garnek stal wprawie pusty,ale mniej o to,przeciez ciebie inni nie obchodza.
                  • vladexpat Re: Vlad . 18.04.14, 12:11
                    igor_uk napisał:

> U ciebie moze tak,ale u wielu garnek stal wprawie pusty,ale mniej o to,przecie
                    > z ciebie inni nie obchodza.

Kiedy ostatnio byłeś w Polsce? W moim odczuciu kraj, a szczególnie polska wieś kwitnie. A że ludzie narzekają? Ot polska przypadłość.
                    • igor_uk Re: Vlad . 18.04.14, 14:23
                      W Polsce bywam regularnie i wiem,ze juz nawet paierosy na sztuki w sklepach zaczeli sprzedawac,a zeszyty w wiejskich sklepach zastepuja banki :-(
                      • vladexpat Re: Vlad . 18.04.14, 14:41
                        igor_uk napisał:

> W Polsce bywam regularnie i wiem,ze juz nawet paierosy na sztuki w sklepach z
                        > aczeli sprzedawac,a zeszyty w wiejskich sklepach zastepuja banki :-(

Zeszyty były na wsiach od zawsze. Tu akurat niewiele się zmieniło.
                        Inne sprawy, w tym drogi, kanalizacja, wodociągi, cała wiejska infrastruktura są na coraz wyższym poziomie. W dużym stopniu dzięki kasie z UE.
              • krzysiozboj Re: Vlad . 18.04.14, 14:26
                igor_uk napisał:

> Lgna nie do zachodu,a do koryta.

Oj Igor Igor, świat bynajmniej nie jest taki prosty jak Tobie się wydaje. Czesi pod Słowian podpadają a zawsze byli blisko związanie z Niemcami a chyba nigdy z Rosją o ile się nie mylę. Nie kwestia koryta a ponad 1000letniej tradycji.

O Polsce natomiast napisałbym że nawet gdyby koryto w Rosji było pełne a na zachodzie puste to i tak nienawiść do Rosji weźmie górę. A że tak jest przykład masz na Ukrainie, Polska za Ukrainę gospodarczo oberwie zdrowo a i tak się tam pakuje, cel wyłącznie jeden - dopiec Rosji. Ot i Twoja teoria koryta.
                • igor_uk Krzysio. 18.04.14, 14:27
                  Znam inna Polske,niz ta,o ktorej piszesz Ty.
                  • krzysiozboj Re: Krzysio. 18.04.14, 14:33
                    Pewnie znasz też i inną historię tych dwóch narodów/krajów, bez krwawych wojen za to ze wspaniałymi sojuszami i długotrwałym pokojem na granicy polsko rosyjskiej/radzieckiej.
                    • igor_uk Re: Krzysio. 18.04.14, 14:36
                      Nic podobnego,wiem doskonale jak trudna hasza wspolna historia byla.Ale znam sporo Polakow,ktore ida do przodu,pozostaiajac historie naukowcom.Ty,Krzysio,idziesz do przodu z odwrocona do tylu glowa,dla tego nie jestes objektywny.Ty nawet nie jestes wstanie dostrzec tego,ze w Polsce jest mnostwo ludzi,ktore nie podzielaja twoich pogladow na Rosje dzisiejsza.
                      • krzysiozboj Re: Krzysio. 18.04.14, 14:42
                        Tu akurat mówimy o Słowacji w kontekście Węgier i powtórzę - Twoje zdziwienie wynika wyłącznie z Twojej totalnej niewiedzy jeśli idzie o historię tych dwóch narodów, też tą najnowszą, nawet tą po 89 bo i wtedy trafiały się numery które potrafiły zdumiewać.

A co do samej Polski - a ja bynajmniej nigdzie nie twierdzę że Polacy są jednomyślni w sprawie Rosji, co najwyżej mamy nieco inne zdanie w kwestii tego ilu procentowo Polaków lubi Rosję (nie mylić z Rosjanami, dla Ciebie to to samo, dla Polaków już nie)
                        • igor_uk Krzysio,daj spokoj. 18.04.14, 14:53
                          Nalezysz do tych Polakow,ktore uwazaja,ze Rosjanie nie naja historii i macie za zadanie pouczac nas.Do tego wykazujesz sie brakiem zrozumienia tekstu czytanego.Przciez napisalem,ze mnie dziwi zbiorowa nienawisc do innych narodow i zaznaczylem,ze to samo obserwuje i u ciebie. Ja jestem pozbawiony tego i dla tego mnie to dziwi w innych.
                          • krzysiozboj Re: Krzysio,daj spokoj. 18.04.14, 14:57
                            Ja i brak tekstu czytanego? No oki, naród to Rosjanie, nie Rosja (to kraj zamieszkiwany przez jakąś ludność, niekoniecznie Rosjan) a Rosjanie, wskaż mi przynajmniej jedną moją wypowiedź gdzie piszę że nienawidzę Rosjan.

Idiotyzmu który tu napisałeś nie odszczekasz bo to nie w Twojej naturze, tradycyjnie coś przekręcisz byle na swoim postawić.
                          • krzysiozboj Re: Krzysio,daj spokoj. 18.04.14, 14:57
                            edit
                            brak zrozumienia tekstu pisanego
                            • igor_uk Re: Krzysio,daj spokoj. 18.04.14, 15:02
                              Rosja to karja,ktore zamieszkuja Rosjanie,niezaleznie od tego,jakiego pochodzenia narodowsciowego oni sa.
                              Nie mozno lubic narod,jednoczesnie nie lubiac ich panstwa.To wykret szowinistow.
                              • krzysiozboj Re: Krzysio,daj spokoj. 18.04.14, 15:09
                                Podasz przynajmniej jeden cytat gdzie piszę że nienawidzę Rosjan czy nie?

A jeśli Rosja to kraj zamieszkiwany wyłącznie przez Rosjan to Ukraina włącznie z Krymem jest krajem zamieszkiwanym wyłącznie przez Ukraińców - czy jednak nie? Zakichana hipokryzja.
                              • igor_uk Krzysio,to dosc wazno. 18.04.14, 15:12
                                Na dole dopisal sie blue.skay ,on ze 1bluellvick,on ze smagliczka2.To chory z nienawisci do Rosjan czlowiek, pochodzenia zydowskiego.On ma za zadanie sklocac Rosjan i Polakow .Robi to caly czas i uzywa tych samych argumentow,co i ty.Jemu rowniez Rosja zle sie kojarzy,jak i tobie. Czy uwazasz,ze przypominanie ciagle tego samego,co bylo kiedys,sluzy dobrze dla przyszlosci?
                                Rolnice w Polscee tracac na zatargach Polski z Rosja,a czy taka smagliczka ,ktora nie wiadomo gdzie mieszka,bo jako blu pisalo,ze mieszka w USA,a te raz w Kanadzie. Chociaz,jako smagliczka,pisalo,ze mieszka w Polsce. I ty jestes z tym czyms po tej samej stronie barykady.
                                • krzysiozboj Re: Krzysio,to dosc wazno. 18.04.14, 15:14
                                  Mam gdzieś to co inni piszą, tu chcę jednego - podaj miejsca gdzie piszą o swojej nienawiści do Rosjan, tyle i tylko tyle bo to mi zarzuciłeś. Ja twierdzę że tutaj łżesz jak ...
                                • vladexpat Re: Krzysio,to dosc wazno. 18.04.14, 15:19
                                  Nie rozumiesz, że ktoś może widzieć i opisywać rzeczywistość taką jak jest, nie zwalając wszystkiego na Żydów, CIA czy KGB? Nie robiąc tego ani przeciw komuś ani za kimś?
                                  Poza tym polskie spojrzenie na Rosję jako państwo (instytucję, z którą od wieków byliśmy w konflikcie) zawsze będzie odmienne od spojrzenia na Rosję jako naród, kulturę, tradycję. Taka karma i nic na to nie poradzisz.
                                  • igor_uk Zaraz,zaraz. 18.04.14, 15:28
                                    ja tylko napisalem to,ze znam inna Polske,ktora lubi Rosje.Wy obaj mnie staracie sie wmowic,ze takiej Polski nie ma.
                                    Moze wy jej nie znacie,ale ja znam.Jak rowniez znam sporo Polakow,ktore w Rosji widza przyszlosc nie tylko Polski,a i calej Europy.
                                    Czy ci Polacy nie maja prawa miec wlasne zdanie i czy ja nie moge napisac o tym,ze sa tacy Polace?
                                    • vladexpat Re: Zaraz,zaraz. 18.04.14, 16:33
                                      igor_uk napisał:

> ja tylko napisalem to,ze znam inna Polske,ktora lubi Rosje.Wy obaj mnie starac
                                      > ie sie wmowic,ze takiej Polski nie ma.
                                      > Moze wy jej nie znacie,ale ja znam.Jak rowniez znam sporo Polakow,ktore w Rosji
                                      > widza przyszlosc nie tylko Polski,a i calej Europy.
                                      > Czy ci Polacy nie maja prawa miec wlasne zdanie i czy ja nie moge napisac o tym
                                      > ,ze sa tacy Polace?
                                      >
                                      Jasne, że są różni Polacy odstający daleko od średniej. Jednak w powszechnym odczuciu a także wśród ludzi, z którymi się bezpośrednio stykam "lubienie" zdecydowanie nie jest dominującym uczuciem wobec Rosji. A już takich, którzy w Rosji widzą przyszłość Europy to zaiste nie spotkałem od upadku komunizmu, choć pewnie gdzieś i tacy się uchowali.
                • vladexpat Re: Vlad . 18.04.14, 14:42
                  krzysiozboj napisał:

>Polska za Ukrainę gospodarczo oberwie zdrowo a i tak się tam pa
                  > kuje, cel wyłącznie jeden - dopiec Rosji. Ot i Twoja teoria koryta.

Argument nie do zbicia :-/
                  • igor_uk Akyurat ten dowod latwo zbic:-) 18.04.14, 14:55
                    Po prostu nie zdaja sobie sprawe z tego,ze tak moze byc.
                    • krzysiozboj Re: Akyurat ten dowod latwo zbic:-) 18.04.14, 14:59
                      Igor, jaja sobie robisz? Nawet gdyby ktoś był sporo ograniczony i nie potrafił przewidzieć prostych reakcji to media trąbią o tym wystarczająco głośno.
                      • igor_uk Re: Akurat ten dowod latwo zbic:-) 18.04.14, 15:03
                        Ci,co wiedza o tym,co im osobiscie grozi,bardzo stanowczo protestuja .
        • brat_ramzesa Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 10:47
          Nie znasz Slowian
          Nie chodzi o ruski mir a slowianski
          Spojz na Jugoslawie i cierpienia ludzi od zachodnich eksperymentow, ludzi ktorych potraktowano jak eksperyment czyli gorszych
          Slowianie to podgatunek ?mowi to jako czlowiek z polowa krwi germanskiej
          • kaszebe12 Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 11:03
            ...tym bardziej , ze tworcy NWO robia wszystko , by nas pozbawiac tozsamosci. -Wmawiaja nam ,ze rasy , narody sa bzdurnym archaizmem ,a sami pozostaja super rasistami.
          • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 11:14
            brat_ramzesa napisał:

> Nie znasz Slowian

Brednie o "rasie" słowiańskiej mocno mnie śmieszą.
            • brat_ramzesa Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 11:21
              Nie znasz mentalnosci Slowian , zadje sie ze ja o chlebie ty o niebie
              Po prostu jestesmy do siebie podobni
              • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 12:14
                brat_ramzesa napisał:

> Nie znasz mentalnosci Slowian , zadje sie ze ja o chlebie ty o niebie
                > Po prostu jestesmy do siebie podobni

A cóż za wspólną mentalność mają np. Bułgarzy i Czesi albo Słoweńcy i Białorusini?
              • krzysiozboj Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:30
                Moim zdaniem nie ma czegoś takiego - Polacy, Czesi i Słowacy będą zachowywali się bardzo różnie postawieni przed tym samy problemem. Fantastycznie obrazuje to choćby ten wątek i stanowisko wobec Ukrainy - my się postawimy i dołożymy, Słowacy po cichu zarobią (a przy okazji pomogą dokopać Ukrainie bo to nic nie kosztuje) jak trafi się okazja a Czesi mają to głęboko w d... i żyją swoim życiem. Ot i podobna mentalność Słowian.
            • igor_uk Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 11:21
              Mozesz smiac sie,vlad,ale istnieje jakas jednosc,przekonuje sie w tym bardzo czesto .
              Nawet te klotnie,ktore obserwuja sie na forum Swiat,wskazuja na to.Bo nie wyobrazam sobie podobnej klotni miedzy Rosjanami i Niemcami .
              • vladexpat Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 12:17
                igor_uk napisał:

> Mozesz smiac sie,vlad,ale istnieje jakas jednosc,przekonuje sie w tym bardzo cz
                > esto .
                > Nawet te klotnie,ktore obserwuja sie na forum Swiat,wskazuja na to.Bo nie wyobr
                > azam sobie podobnej klotni miedzy Rosjanami i Niemcami .

Ale pewnie wyobrażasz sobie podobną kłótnię z Łotyszami.

Bo nasze korzenie sięgają do sowieckiego bloku a wcześniej do carskiej Rosji (piszę z Warszawy). Tam się ukształtowała "genetycznie" przekazywana mentalność.
                • igor_uk Re: moze to bedzie Slowianska Wiosna ??! 18.04.14, 14:24
                  Nic podobnego .Nie ma podobnych klotnie z Lotyszami.
        • borrka Wspolpraca krajow slowianskich ... 18.04.14, 11:00
          Skompromitowana przez Rosje - pacyfikujac polskie Powstania zachlystywali sie panslawizmem.
          Dzis, "udalo" im sie trwale zaszczepic odraze do Rosji i panslawizmu w Ukraincach.
    • humbak Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 11:00
      Nie ma czegoś takiego jak bratni kraj.
      • kaszebe12 Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 11:06
        ...ale jest cos takiego , jak bratnie narody. -Narody zwyklych, codziennych ludzi mowiacych do siebie podobnym jezykiem , majacych podobne wartosci , opinie , mysli , tradycje , obyczaje...
        • vladexpat Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 11:21
          kaszebe12 napisał:

> ...ale jest cos takiego , jak bratnie narody. -Narody zwyklych, codziennych lud
          > zi mowiacych do siebie podobnym jezykiem , majacych podobne wartosci , opinie ,
          > mysli , tradycje , obyczaje...

Podobne języki o niczym nie świadczą. Z Czechami zawsze było mi łatwo dogadać się. Oni powoli po czesku, ja po polsku i prawie wszystko było zrozumiałe. Za to i mentalnie i historycznie jesteśmy na różnych planetach.
        • humbak Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 12:12
          W teorii.
      • igor_uk Mylisz sie,humbak. 18.04.14, 11:18
        Sa takie narody . oczywiscie nacjonalisci,tacy jak borracik,nie sa wstanie tego zrozumieec,ale jest cos takiego.
        Spotkalem w Hispanii dosc mlodego Bulgara ,ktory swietnie mowil po rosyjsku.Kiedy zapytalem go,skad on tak dobrze zna jezyk rosyjski,to on zdziwiony powiedzial:a jak ze nie znac ,przeciez Rosjanie sa naszymi bracmi ?
        • humbak Re: Mylisz sie,humbak. 18.04.14, 12:15
          Opinia jednego gościa ma oznaczać że narody są bratnie? Ciekawe. Tylko nie podrzucaj mi kolejnych takich wypowiedz, bo to nic nie zmieni. Historia uczy, że pokojowe współżycie państw i współpraca mogą zbliżyć narody do siebie, ale wcale nie trzeba wiele by się to zmieniło. Kryterium pochodzenia zaś wiele w tym względzie nie daje en masse.
          • humbak Re: Mylisz sie,humbak. 18.04.14, 12:15
            Co zresztą obrazuje powiedzenie Polak- Węgier dwa bratanki.
            • krzysiozboj Re: Mylisz sie,humbak. 18.04.14, 14:18
              Powiedzenie bardziej wynika z wzajemnych sympatii i pewnego rodzaju lojalności wobec siebie tych dwóch krajów/narodów. Nawet II wś gdzie byli w sojuszy z Niemcami pokazuje jak można się zachowywać wobec kogoś komu nie chce się zrobić krzywdy, odpowiedź dla Niemców brzmiała mniej więcej tak:
              "Ze strony Węgier jest sprawą honoru narodowego nie brać udziału w jakiejkolwiek akcji zbrojnej przeciw Polsce"
              „nie jesteśmy skłonni brać udziału ani pośrednio, ani bezpośrednio w zbrojnej akcji przeciw Polsce. Przez «pośrednio» rozumiem tu, że odrzucimy każde żądanie, które prowadziłoby do umożliwienia transportu wojsk niemieckich pieszo, pojazdami mechanicznymi czy koleją przez węgierskie terytorium dla napaści przeciw Polsce. Jeżeli Niemcy zagrożą użyciem siły, oświadczę kategorycznie, że na oręż odpowiemy orężem."
              Można by też przypomnieć, bo warto, zachowanie Węgrów w czasie naszej wojny z bolszewikami w 1920, tu Czesi się mocno wydurnili a Węgrzy pokazali że w kryzysowych sytuacjach możemy na nich liczyć, tu zaryzykowałbym tezę że gdyby nie ich pomoc to bolszewicy rozjechaliby nas.

Podobną sympatię i oni dostali od nas w 1956, mimo że powinniśmy stać po stronie ZSRR będąc krajem na dobrą sprawę okupowanym przez ZSRR to staraliśmy się pomagać Madziarom.

Dla mnie Węgry to jeden z nielicznych krajów na które można liczyć jeśli dadzą słowo, wynika to w sporej części z ich dumy.
              • igor_uk Ha,ha. 18.04.14, 14:29
                Ale Slowacy o Wegrzach maja calkiem inne zdanie.Bylem w swoim czasie zdziwiony ta nienawiscia,ktora Slowacy wykazuja sie wobec Wegrow.
                • krzysiozboj Re: Ha,ha. 18.04.14, 14:35
                  Jeśli byłeś tym zdziwiony to znaczy tylko i wyłącznie o tym żeś kompletny ignorant z historii oraz o tym że wtedy nie miałeś zielonego pojęcia o relacjach słowacko-węgierskich które wprost wynikają z historii.
                  • igor_uk Re: Ha,ha. 18.04.14, 14:41
                    Nic podobnego,Krzysio,dobrze wiedzialem o Austro-Wegrach i tym,jak wtedy Slowacy byli traktowani.Tylko mnie zawsze dziwi nienawisc zbiorowa do innych narodow.To samo dostrzegam w tobie i na prawde nie moge tego zrozumiec.Ty zyjesz caly czas historia.
                    Moi znajomi Slowacy ( a wspominalem tobie,ze moja przyszla synowa jest Slowaczka),ktorych pytalem o ich stosunku do Wegrow,odpowiadali nie tak,jak tobie moglo by zdawac sie.Oni po prostu nie lubia Wegrow dla tego,ze zyja w Slowacji od wielu lat,ale niechca uczyc slowackiego,a samych Sloawakow traktuja z gory.
                    I wiesz ,zaden mnie nie mowil o zaszlosciach historycznych.
                    • krzysiozboj Re: Ha,ha. 18.04.14, 14:46
                      No strasznie dziwny ten węgierski naród, mieszkają na Słowacji kilkadziesiąt lat i nie chcą się uczyć słowackiego, no bezczelne typy. Powiedziałbym że nie mniej bezczelne jak np pewna nacja zamieszkująca Krym czy wschodnią Ukrainę, mieszkają na Ukrainie i nie chcą mówić po ukraińsku i jak takich można lubić?
                      • igor_uk Re: Ha,ha. 18.04.14, 15:00
                        Nu i widzisz,Krzysio,tobie zawze brakuje argumentow,jak tylko cos jest nie po twojej mysli.
                        Przecieez ja tylko powtorzylem to,co uslyszalem od Slowakow,malo tego, nie podzielam tego pogladu.Bo mam w prace chlopaka ze Slowacji,pochodzenia wegierskiego,ktory po slowacku gada tak samo,jak i sami Slowacy.
                        To co pisalem,jest tylko przykladem stereotypow,w ktorych zyja ludzi i z przykroscia musze stwierdzic,ze ty rowniez zyjesz stereotypami.
                        • krzysiozboj Re: Ha,ha. 18.04.14, 15:06
                          Bajki chłopie opowiadasz, przy relacjach węgiersko - słowackich epatujesz niewiedzą i do drugiego sypiesz oskarżeniami o stereotypy.

Zapytam może inaczej - jak długo ci Węgrzy żyją na Słowacji skoro jesteś zdziwiony tym że słowackiego się nie uczą? Dłużej niż Rosjanie na Ukrainie którzy też ukraiński mają gdzieś? Potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie i tą samą miarką potraktować Węgrów mieszkających na Słowacji i Rosjan mieszkających na Ukrainie czy za trudne?

Ja bym tu jeszcze dopisał że owi Węgrzy i tak są wspaniałomyślni w stosunku do Słowaków i Słowacji bo nie robią na Słowacji tego co Rosja na Ukrainie, szczególnie na Krymie.
                          • igor_uk Wiesz co Krzysio. 18.04.14, 15:20
                            jak tylko ciebie biora nerwy,ty przestajesz logicznie myslec.
                            Gdzie ja napisalem to,ze mnie dziwi to,ze Wegry nie nauczyli sie slowackeigo?
                            Na tym proponuje zakonczyc dyskusje,bo ty nie umiesz dyskutowac,odrazu unosisz sie w nerwach. Ty,jak widze,dyskusje widzisz tylko w tym,zeby z toba zgadzali sie.
                          • elka-sulzer Re: No dobrze krzys 18.04.14, 16:58
                            krzysiozboj napisał:

> Ja bym tu jeszcze dopisał że owi Węgrzy i tak są wspaniałomyślni w stosunku do
                            > Słowaków i Słowacji bo nie robią na Słowacji tego co Rosja na Ukrainie, szczegó
                            > lnie na Krymie.

co masz na mysli piszac te slowa?

Porownanie relacji Wegrow/Slowakow z Rosjanami/Ukraincami w kontekscie tego co sie obecnie wyprawia na Ukrainie jest moim zdaniem totalnie chybione. Przynajmniej na czas obecny.

Skad pewnosc Krzys jak postapiliby Wegrzy wobec Slowakow gdyby staneli w obliczu sytuacji Rosji? Czy podniesliby glowe i postapili jak Rosja czy moze daliby sie rozjechac slowakom na garnuszku demokracji?

• krzysiozboj Re: No dobrze krzys 18.04.14, 17:40
                              Wyrywasz coś z kontekstu dłuższej rozmowy z Igorem i nie zauważasz ironii. Przewiń kilka wypowiedzi wstecz i zobaczysz za co Słowacy nie lubią Węgrów wg teorii Igora. Ironiczne porównanie było wyłącznie nawiązaniem do tego że tyle lat mieszkają w jakimś państwie i jego języka się uczyć nie chcą.

Nie bardzo mogę zrozumieć też ostatni akapit, Słowacy rozjeżdżający Węgrów? ok 1000 lat historii mówi że to raczej niemożliwe, te 1000 lat historii też fajnie pokazuje jak do swojej narodowości podchodzą Węgrzy a jak Słowacy, to pozwala zrozumieć skąd u Słowaków panslawizm jest akceptowalny i skąd szczera nienawiść do Madziarów, te 1000 lat pozwala też zrozumieć skąd dzisiaj u Węgrów to kultywowanie własnych tradycji.
          • igor_uk Re: Mylisz sie,humbak. 18.04.14, 14:26
            humbak,badzo legcewazysz wypowiedzi ludzi.Ten mlody czlowik orastal w swiecie totalnej antyrosyjskiej i antyradzieckiej propagandy,ale jednak wie swoje.Skad on to wie? Przeciez nie z TV,czyli musial to wyniesc z domu,od swoich znajomych.
    • przyjacielameryki Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 11:45
      krzysiozboj napisał:
      /a>
      > Sporo razy już tutaj pisałem że Słowacja mimo że bardzo cichy kraj to raz mocno
      > prorosyjski a dwa nie mniej sfrustrowany UE. Otwartej walki nie podejmą bo to
      > nie w ich naturze ale będą robili z grubsza to co przy gazie obecnie. Przy okaz
      > ji będą się dziwili dlaczego Polacy tak mocno podskakują miast dogadać się z br
      > atnią Rosją i mieć tańszy gaz.
      I tak z grubsza wygląda siła UE, siła oczywiście
      > w jedności i wspólnym stanowisku.

Największego wroga Polski i polskiej niepodległości nazywasz bratnim krajem? Faktycznie masz trociny w mózgu.

A Słowacji trzeba będzie przypomnieć, że w czasie II w.ś. była mocno prohitlerowska. Słowacja naraża się na kpiny i pośmiewisko, robi z siebie po raz kolejny kraj bez kręgosłupa. Dodatkowo, UE będzie musiała się przyjrzeć temu prorosyjskiemu pajacowi.
      • krzysiozboj Re: Słowacja pomaga Ukrainie 18.04.14, 13:55
        1. Jesteś wtórnym analfabetą, coś tam rozumiesz znaczenie słów ale zdanie z nich złożone już średnio, byłoby inaczej ze zdania wyczytałbyś że to nie ja a Słowacy traktują Rosjan jako bratni naród.
        2. Chcesz to sobie nawracaj sam Słowaków, przy okazji zrozumiesz że nie ma czegoś takiego jak wspólna polityka UE
        3. Prosiłem już chama nie raz by nie właził tam gdzie go nie proszą.
    • cumentator Agentura jest tam w ryzach 18.04.14, 12:02
      Słowacja, Węgry to kraje gdzie nie ma wojennych paranoi a agenci wplywu nie opanowali wszystkiego. Dlatego nie daja sie wykorzystawac jako brudne narzedzie do geopolitycznej rozgrywki nawiedzonych ideologow.
      • krzysiozboj Re: Agentura jest tam w ryzach 18.04.14, 14:05
        Idiotyzmem jest stawianie tych dwóch krajów w jednym szeregu i podciąganie pod wspólny mianownik jeśli idzie o politykę wschodnią. Słowacy Rosjan i Rosję szczerze lubią, równie szczerze Węgrzy Rosji nienawidzą, choćby za 1956r. Słowacją można stosunkowo łatwo sterować, to kraj który pójdzie tam gdzie dostanie więcej, kraj który sam od siebie żadnej rewolty nie zrobi ale będąc sfrustrowany podepnie się pod różne skrajne ruchy. A Węgrzy odwrotnie, cholernie dumna nacja, obecne przychylne nastawienie do Rosji wynika wyłącznie z tego że oni się solidnie odegrają na UE za niedawne upokorzenie kredytowe, za porównywanie Orbana do Hitlera a jego partii do ruchów faszystowskich. Obawiam się że Węgrzy nie będą liczyli zysków i strat (tak jak to Słowacja robi obecnie) a przywalą Brukseli przy najbliższej nadarzającej się okazji tak ze w pięty pójdzie.

Więc jeszcze raz - skrajnie różne narody, różna mentalność i inne podłoże pozornie podobnych zachowań.
    • blue.skay Zdziwienie to jeszcze nie wszystko. 18.04.14, 15:00
      Ono zalezec bowiem moze od wielu rzeczy ...

Zaszlosci i wydarzenia historyczne oraz kapital ludzki, to dwa zasadnicze elementy majace wplyw na stosunki pomiedzy dwoma panstwami.

Przyczyna, ktora dzieli oba narody to konfrontacyjnosc i patrzenie na siebie przez pryzmat zimnej wojny ... i to z obydwoch stron.

Dobrosadzieckie stosunki wymagaja wiele troski i zabiegow ... Tak samo jest z przyjaznia, ktora nalezy starannie pielegnowac.

Rosja dla Polakow ma wyjatkowe zle skojarzenia ...
    • solaqua.333 Polacy poskakuja na zgubę Polski, 18.04.14, 16:17
      bo więcej zdrajców w PL rządzie.
      • oldmeryt Ty do nas się nie wtrącaj, pilnuj swoich. 03.05.14, 22:02

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka