Dodaj do ulubionych

Od Stoczni do Majdanu

18.04.14, 21:40
Film Andrzeja Wajdy o Lechu Walesie zostanie pokazany w ukrainskiej telewizji. Pan Wajda, rezyser filmu, zwraca sie bezposrednio do ukrainskich telewidzow mowiac o polskiej drodze do wolnosci.

Mozna i trzeba byc dumnym z tego przykladu jaki Polska dala swoim sasiadom. I zyczyc by i im sie udalo utrzymac wolnosc i niepodleglosc.

PF
Obserwuj wątek
    • wasilko Od Majdanu do Arizony 18.04.14, 21:54
      Po "Wałęsie" koniecznie trzeba pokazać Ukraińcom ten film

pl.wikipedia.org/wiki/Arizona_(film_1997)
      Po to by wiedzieli co ich tak naprawdę czeka. Chyba, że nowe władze kijowskie we wszystkim zamierzają naśladować polskich kolegów i chcą oszukać ludzi, tak samo jak doradcy "S".
      • polski_francuz Oszukac ludzi 18.04.14, 22:00
        to niedobrze. Trzeba ludziom mowic prawde.

Tzn, jakby ci tu wytlumaczyc, mowic tak ze to co sie powie pozostaje stale. Ciagle nie wiem czy rozumiesz. Oh, juz wiem, trzeba robic nie tak jak Rosjanie i ich przywodca, ktory klamie jak najety.

PF
        • wasilko Re: Oszukac ludzi 18.04.14, 22:07
          To dlaczego Wałęsa, Geremek, Kaczyński i S-ka zachowali się wtedy, w latach 80-ych jak Rosjanie i okłamali społeczeństwo?
          • polski_francuz Re: Oszukac ludzi 18.04.14, 22:10
            Walesie mozna zarzucic ze sie wyraza niezrozumiale. Ale nie to ze klamie.

PF
            • wasilko Re: Oszukac ludzi 18.04.14, 22:16
              No, no... To Wałęsa faktycznie miał takiego farta w Totolotka przed 1980, jak się niezrozumiale chwalił?
              Cenckiewicz, a i śp. Walentynowicz, twierdzili, że nie miał pieniędzy nawet na kupon - brał kasę od SB.
              • polski_francuz Wysokosc kostek 18.04.14, 22:26
                I ponoc sie odlal za mlodu do wody poswieconej.

Eh wasilko, wasilko, o czym ja mam rozmawiac z czcicielem malego lysawego blondyna, ktory klamie na zawolanie i z agenta stal sie prezydentem?

Putin Walesie do kostek nie siega. Walesa zaczal akcje zyciowa nie wiedzac czym sie ona skonczy dla Niego, dla jego Rodziny i dla jego Narodu. Putin to zwykly lobuz, ktory z normalniejacego kraju zrobil kraj lobuzow i klamcow.

Widzisz roznice?

PF
                • wasilko Re: Wysokosc kostek 18.04.14, 22:43
                  Nie wiedziałem, że śp. Anna Walentynowicz oraz dr Cenckiewicz to jedna osoba, w dodatku łysawy blondyn...
                  Czytasz czasami własne posty?
        • br0f Re: Oszukac ludzi 18.04.14, 22:47
          polski_francuz napisał:

> Trzeba ludziom mowic prawde.

co to jest prawda i kogo ona obchodzi?
      • blue.skay A w jaki sposob sie ... 19.04.14, 00:27
        ty wasilko uratowales przed skutkem pijanstwa i tej strasznej beznadziei?
    • br0f mojemu drogiem automatonowi plodzacemu bezustannie 18.04.14, 21:59
      przedruki naglowkow gazecianych
      dla ostudzenia rozgoraczkowanej glowy polecem poczytanie

pl.wikisource.org/wiki/21_postulat%C3%B3w_Mi%C4%99dzyzak%C5%82adowego_Komitetu_Strajkowego_z_17_sierpnia_1980
      mialo byc dobrze a wyszlo jak zawsze ;-)
      • wasilko 21 postulat został zrealizowany z nawiązką 18.04.14, 22:03
        21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy.

Wiele milionów Polaków ma nie tylko soboty, ale i całe lata wolne od pracy...
        • nie-tak Re: 21 postulat został zrealizowany z nawiązką 18.04.14, 22:46
          Tja, pojechal nastepny kaznodzieja z Polski z filmem uswiadamiac dokladniej oklamywac Ukraincow, przeciez jest wiadome nie od dzisiej ze Ukraina nie ma najmniejszej szansy bycia czlonkiem unii poza Partnerschaftem. A co oznacza Partnerschaft dla Ukrainy powinno byc wszystkim wiadome, w Wilnie byla o tym mowa, co smie a co nie smie Ukraina.
          • boavista4 Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 18.04.14, 22:51
            ano towarzysz Bolek. ten co skakal przez plot w motorowce ubeckiej.
            • gloubiboulgomm Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 18.04.14, 23:13
              Salut,PF. Tu as la santé quand-même.
              Tiens bon contre ces cons.
              • polski_francuz Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 19.04.14, 00:09
                Salut mon grand. Je ne sais même plus pourquoi je continue d'écrire sur ce forum...par habitude je crois.

Mes amitiés et joyeuses Pâques.

PF
                • gloubiboulgomm Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 19.04.14, 07:42
                  Tu écris car tu es forum-addict et pour rien au monde tu ne raterais mes posts.

Bonnes fêtes,toi et ta famille.
                  • br0f Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 19.04.14, 09:23
                    alez franky pisuje a raczej przedrukowuje gazeciane naglowki (jak wiekszosc) by rozladowac frustracje powodowane rzeczywistoscia na ktora nie ma sie wplywu. naglowki sa kwintesensja scieku informacyjnego , jak mawial lenin "rewolucja wygra ca pomoca sloganow" (naglowkow).
                    rozladowywanie emocji poprzez kibicowanie jest zachowaniem doskonale znamym socjoinzynierji.
                    cham jest najbardziej studiowanym zwierzenciem
                    • gloubiboulgomm Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 19.04.14, 10:58
                      Wspaniale forum.
                      Od kaszebe sie dowiedzialem ze jestem Zydem.
                      Od brufa sie dowiedzialem ze jestem chamem.
                      Czego sie jesaxée dowiem?
                      • gloubiboulgomm Re: co pefciowi chodzi w mozdzku 19.04.14, 11:00
                        Czego sie jeszcze dowiem?
                        • polski_francuz Take its easy 19.04.14, 11:13
                          brof siedzi gdzies w kanadyjskiej glubince a kaszebe,...no coz kaszebe, jakby to grzecznie ujac, to wyborca pani Le Pen.

PF
                          • arkaf Re: Take its easy 19.04.14, 11:16
                            Pana Jean Marie, na pewno, a Marine ?, mozliwe ze niedlugo sie na nia obrazi
                            • polski_francuz Re: Take its easy 19.04.14, 11:20
                              Nie komplikuj arkaf. Jak Marine dojdzie do wladzy to sie okaze nie lepsza niz inni. Ale tej prawdy latwo nie wytlumaczysz wyborcom. Oni ciagle szukaja ich Eldorado:)

PF
                        • br0f gwoli wyjasnienia 19.04.14, 15:23
                          chamy - definicja

punkt 2 : doly spoleczne , przeciwienstwo wierhuszki
                          • br0f ps 19.04.14, 15:27
                            uzywam tego okreslenia calowo wiem jak ludzie na nie reaguja
                            uzywam nie zeby obrazic a zeby obudzis z letargu
          • polski_francuz Jetzt Partnerschaft 19.04.14, 00:16
            später eine Mitgliedschaft der EU vieleicht. Man muss schon glauben an sich selbst und an eigene Zukunft. Walesa konnte auch nicht ahnen wie seine Aktivität wird sich enden.

PF
      • blue.skay Dlaczego wyszlo jak ... 19.04.14, 00:30
        zawsze, a nie jak powinno? Czy Polcy maja sie wstydzic drogi, ktora przebyli, a jezeli tak, to dlaczego?
        • arkaf Re: Dlaczego wyszlo jak ... 19.04.14, 01:50
          gdyby nie ta droga, to ci co sie wstydza nie mogli by tego tutaj powiedziec
          co wiecej ?
    • kaszebe12 Przeciez pefcia ma racje ! 19.04.14, 05:35
      -Naprawde wypada zyczyc Ukraincom , by utrzymali wolnosc i niepodleglosc !
      • zgred-zisko Re: Przeciez pefcia ma racje ! 19.04.14, 06:43
        Oczywiście! Cały czas im tego życzę. Ale po amerykańskim tsunami czeka ich to, co obiecywał Anglikom Churchil. : krew (to lepiej nie), pot i łzy. I to przez całe lata. Posprzątanie tego bajzlu to będzie gigantyczna praca.
      • jankowski1960 Re: Przeciez pefcia ma racje ! 19.04.14, 08:06
        Wolni juz sa... od swojego zlota
    • borrka Jestem dumny, iz .... 19.04.14, 09:10
      Nie ma w nas krzty podobienstwa do Rosjan.
      Polacy stanowia ich heglowska "antyteze":)))
      • arkaf Dlatego dla nich jestesmy Niemcami :) 19.04.14, 09:18

• polski_francuz Re: Dlatego dla nich jestesmy Niemcami :) 19.04.14, 09:24
          Niemcami w wersji romantycznej. Z organizacja troche gorzej, za to odwagi mamy tyle, ze mozna sprzedawac:)

PF
          • br0f diagnoza dla ciebie , borrki i tego na a 19.04.14, 09:31
            pl.wikipedia.org/wiki/Narcyzm_(psychologia)
      • br0f Re: Jestem dumny, iz .... 19.04.14, 09:24
        tak to wyglada przez dziurke od klucza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka