Dodaj do ulubionych

Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Polska.

02.06.14, 20:33
Bardzo ciekawy tekst mnie trafil sie

Za 10 lat,od roku 2004 po rok 2013 PKB Rosji wzrosl z 1 trln 449 mld USD do 2 trln 118 mld USD .
Z kolei PKB Ukrainy za ten sam okres spadl z 312 mld USD do 175 mld USD .
W tym samym czasie PKB Polski wzrosl z 490 mld USD do 516 mld USD (co przy inflacji w wysokosci 15% de facto pokazuje realny spadek).
Sa jeszcze inne liczby w artykule,ktore niezbicie udowodniaja,ze EU nie jest panaceum na zly stan gospodarki,a wrecz przeciwnie,jest tym co stan pogarsza.Unia Europejska jest dobra dla silnych gospodarek,panstwa ze slabymi gospodarkami tyle poteguja swoi problemy.
W przypadku Ukrainy zadzialali dodatkowe czynniki,ktore spotegowali upadek gospodarczy tego Kraju.

p.s. Wiem na pewno,ze ten artykul burzy tezy,gloszone przez Ewe,odnosnie tego,kto zyskuje ,a kto traci w EU.
Obserwuj wątek
    • ukos Bzdura 02.06.14, 21:26
      1igor-uk napisał(a):

> Za 10 lat,od roku 2004 po rok 2013 PKB Rosji wzrosl z 1 trln 449 mld USD do 2 t
      > rln 118 mld USD .
      > W tym samym czasie PKB Polski wzrosl z 490 mld USD do 516 mld USD (co przy infl

W ciągu tych 10 lat PKB Polski wzrósł o 47%, a nie o 5,3%, jak wynika z powyższych danych. Tak więc to pierd.
      • eva15 Re: Bzdura 02.06.14, 21:33
        Ty to się chyba w hamerykańskiej szkole matematyki uczyłeś:-))))
      • igor_uk Ukos. 02.06.14, 21:34
        Podaj liczby bezwzgledne,a nie procenty.Mowimy o PKB ,a nie o alkoholach :-)
        • sensotron A może podasz wzrost PKB w przeliczeniu na 02.06.14, 22:01
          jednego mieszkańca, bo to jest istotne.
          Reszta to pierdoły.
          • eva15 Re: A może podasz wzrost PKB w przeliczeniu na 02.06.14, 22:27
            sensotron napisał:

> jednego mieszkańca, bo to jest istotne.
            > Reszta to pierdoły.

A co ci da wiedza a o dynamice przyrostu PKB per capita? Jeśli ci to koniecznie do szczęścia potrzebne , to wystarczy, że policzysz sam PKB/capita w 2004 r. i w 2013 r. i porównasz wyniki, "ekonomisto".
          • spectronic Re: A może podasz wzrost PKB w przeliczeniu na 02.06.14, 22:58
            sensotron napisał:
            > jednego mieszkańca, bo to jest istotne.
            > Reszta to pierdoły.

Fakt, ale na podstawie tych łgarstw wyjdą mu łgarstwa do kwadratu.
    • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:31
      Po polsku chodzi nie tryliony a o biliony.

Analiza jest nierzetelna, bo podaje tylko w przypadku Polski inflację, w przypadku Rosji już nie:-))).

W niczym to nie podważa mojej tezy o tym, że Niemcy coraz mniej korzystają z EU, bo:

1) niemiecki eksport do EU spada, jeszcze szybciej spada eksport do eurolandu, mimo to PKB Niemiec rośnie. Po prostu - Niemcy zarabiają coraz więcej kasy poza EU i zwłaszcza eurolandem. Udział eksport do krajów trzecich - takich jak USA, Rosja, Turcja etc. - jest w międzyczasie większy niż udział eksportu do eurolandu.

2) Znaczna część eksportu do eurolandu i EU jest finansowana przez samych Niemców, którzy udzielają krajom kupującym niemieckie produkty kredytów. W przypadku takiej np. Grecji Niemcy nigdy tej kasy z powrotem nie otrzymają...

3) na wielkość PKB wpływa nie tylko eksport ale i konsumpcja wewnętrzna.

• igor_uk Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:39
        Analiza rzeczowa,bo nie dotyczy inflacji w Polsce,a tylko strate na wartosci USD za te 10 lat.Przeciez kwote podane w USD,a nie w narodowych walutach,a co za tym idzie 15% obowiazuja dla wszystkich.

Ewa,wszystkie 3 Twoi punkty tylko udowodniaja to,ze EU moze wytrzymac tylko silna gospodarka :-)
        • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:46
          Nijak z tego nie wynika, że 15 % inflacji dotyczyło wszystkich, zresztą niby jakim cudem inflacja miałaby być wszędzie jednakowa? Rodzaj waluty (czyli dolar) nie ma tu nic do rzeczy.
          • igor_uk Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:51
            Ewa,piodkreslam jeszcze raz - liczby sa podane w USD a nie w narodowych walutach.
            • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:57
              To nie ma nic do rzeczy. Z artykułu wyraźnie wynika, że podano wartości nominalne (po danym kursie) bez oczyszczenia z inflacji (co dałoby wartości realne w odniesieniu do danego roku bazowego) . Zdanie o 15 % inflacji jest podane dodatkowo i ma świadczyć o tym, że po oszczyszczeniu z inflacji wychodzi na to, że polski PKB realnie ujmując spadł. Ten chwyt zastosowano tylko w odniesieniu do Polski, w odniesieniu do Rosji (i Niemiec) już nie. Tymczasem w Rosji inflacja była większa niż 15 %.
              • igor_uk Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 22:08
                Ewa,inflacja w Polsce wyniosla sporo wiecej,niz 15% za te lata,ca 2 x krotnie.
                • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 22:16
                  Jeszcze raz - analiza jest nierzetelna. Podaje dla wszystkich krajów wartości nominalne, bez oczyszczenia z inflacji, a tylko w przypadku Polski wspomina dodatkowo o tym, jak duża była inflacja i suponuje, że wobec tego realny przyrost PKB był ujemny.

Wg mnie (tu zgadzam się z Tobą) w PL przez 10 lat inflacja była na pewno wyższa niż 15 %, a w Rosji jeszcze wyższa. W Niemczech zdecydowanie niższa niż w PL i Rosji.
        • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:47
          igor_uk napisał:

> Ewa,wszystkie 3 Twoi punkty tylko udowodniaja to,ze EU moze wytrzymac tylko sil
          > na gospodarka :-)

Zarty żartami, ale coś w tym jest.
          • igor_uk Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:52
            Niewatpliwie panstwa ze slaba gospodarka nie sa wstanie wytrzymac w tak zle zarzadzanym kolchozie.
      • nie-tak Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 23:19
        eva15 napisała:

> 1) niemiecki eksport do EU spada, jeszcze szybciej spada eksport do eurolandu,
        > mimo to PKB Niemiec rośnie. Po prostu - Niemcy zarabiają coraz więcej kasy poz
        > a EU i zwłaszcza eurolandem. Udział eksport do krajów trzecich - takich jak USA
        > , Rosja, Turcja etc. - jest w międzyczasie większy niż udział eksportu do euro
        > landu.

> 2) Znaczna część eksportu do eurolandu i EU jest finansowana przez samych Niemc
        > ów, którzy udzielają krajom kupującym niemieckie produkty kredytów. W przypadku
        > takiej np. Grecji Niemcy nigdy tej kasy z powrotem nie otrzymają...
        ----------------------------------------------------------------
        Tu masz najlepszy przyklad jak export Niemcy > EU kraje maleje z miesiaca na miesiac, to znaczy ze EU kraje bardzo, bardzo biednieja skoro nie maja juz pieniedzy na zakup towarow a co gorsze za udzielone "kredyty" (wymiana towaru) nie moga nic zaoferowac Niemcom.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Target2_balances.png

A tu jest duzo wiecej na ten temat.

de.wikipedia.org/wiki/TARGET2
        O taaaaaakiej uni nie marzylismy i nie snilismy nawet w tych koszmarnych snach.
    • kzet69 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 21:55
      Byłbyś chory, gdybyś nie skłamał, manipulancie, podałeś rosyjski PKB wg parytetu siły nabywczej a polski PKB nominalny, czyli porównałeś 2 różne wartości, polski PKB wg parytetu sily nabywczej wynosił w 2012 800 mld $ (a nie 516)
      • igor_uk zuzia,ucz jezyki obce... 02.06.14, 22:00
        i nie rob z siebie idiotke.
        • kzet69 Re: zuzia,ucz jezyki obce... 02.06.14, 22:21
          Wystarczy zajrzec do rocznika GUS, a on jest dla 1000 x bardziej wiarygodny niż ty
      • eva15 Re: Analiza porownawcza Rosji,Ukrainy ,a w tle Po 02.06.14, 22:02
        kolejny bystrzak
        • igor_uk Ewa. 02.06.14, 22:11
          kzet nie jest kolejnym bystrzakiem,to tylko kolejne wcielenie kartoflanego wojtusia (umyslowe oczywiscie)
    • sensotron 1igor-uk nawet ci się nie chciało sprawdzić 02.06.14, 21:57
      danych statystycznych. Efekty ekonomiczne Rosji a tym bardziej Ukrainy chcesz porównywać że wzrostem gospodarczym Polski? Człowieku z czym do ludzi?
      • igor_uk kolejny,co robi z siebie nie wiadomo kogo. 02.06.14, 22:02
        sensotron,przeczytaj uwazniej,biedaczysko ,moj post,jak rowniez zalinkowany tekst i przestan pizdziec.
        • gringo68 Re: kolejny,co robi z siebie nie wiadomo kogo. 02.06.14, 22:07
          w tym roku wzrost Rosji ma wynieść 8% i podobno mają w końcu zacząć kłaść asfalt na autostradzie z Moskwy do Pitra

a to co mówią o inflacjoi to kłamstwo, kto mysli inaczej ma iść spać
        • sensotron Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomistą 02.06.14, 22:17
          podejrzewam, że ty najwyżej burakiem cukrowym.
          • eva15 Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomist:-)) 02.06.14, 22:23
            Gdybyś był był ekonomistą, to byś takich głupot nie wypisywał. Rozwój PKB jak najbardziej można porównywać, tyle tylko, że wg jednakowych kryteriów i metod badawczych.
            • gringo68 Re: Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomis 02.06.14, 22:25
              polski pkb spadł, to widać od razu jak się przyjedzie do Polski

cieszysz się z tego?
              • eva15 Re: Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomis 02.06.14, 22:29
                W Polsce, jak się przyjedzie, bije w oczy wielka poprawa instrastruktury. Ale przy każdej drodze i moście są tablice, że to z pomocą środków unijnych.

• spectronic Re: Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomis 02.06.14, 23:14
                  eva15 napisała:
                  > W Polsce, jak się przyjedzie, bije w oczy wielka poprawa instrastruktury. Ale p
                  > rzy każdej drodze i moście są tablice, że to z pomocą środków unijnych.

Za to w Rosji nie ma tabliczek i z tym masz problem. A tak nawiasem środki unijne to nie wszystko. Aby rozpoczynać i kończyć inwestycje trzeba mieć przede wszystkim 70% środków własnych co wcale nie oznacza, że musisz dostać zaraz z UE 30% dofinansowania.
                  Nie wiem co jeszcze będziesz tutaj pisać, ale Polaków do kołchozów, urawniłowki, rosyjskiej niemocy i nieróbstwa, niezaradności i marnotrawstwa nie przekonasz. Podejmujesz pokraczne i karkołomne wysiłki do udowadniania rzeczy niemożliwych. Im wcześniej to zrozumiesz tym lepiej.
                  • eva15 Re: Człowieku ja jestem z wykształcenia ekonomis 02.06.14, 23:54
                    Amen i dobranoc "ekonomisto".
                  • indeed4 :-))) 03.06.14, 00:07
                    > Nie wiem co jeszcze będziesz tutaj pisać, ale Polaków do kołchozów, urawniłowki, rosyjskiej niemocy i nieróbstwa, niezaradności i marnotrawstwa nie przekonasz.

Któż to wie - jak się przyłoży do pracy może skoczy do całych 5-6%.

"na trzecim miejscu wśród naszych potencjalnych partnerów strategicznych uplasowała się Rosja (4 procent)"

www.bankier.pl/wiadomosc/Sondaz-Strategicznym-partnerem-Polski-jest-UE-nie-USA-1595418.html
                  • romrus Tabliczki, tabliczki... 03.06.14, 00:15
                    spectronic napisał:
                    > [i]eva15 napisała:
                    > Ale przy każdej drodze i moście są tablice, że to z pomocą środków unijnych.
                    > Za to w Rosji nie ma tabliczek i z tym masz problem.

s011.radikal.ru/i318/1406/31/c2b837434ce8.jpg
                    • arkaf romruss pierdzielewiczem sie stajesz 03.06.14, 07:53
                      nie o takie tabliczki im tu chodzi, tylko o te z gwiazdkami w kolku

inna rzecza jest ze ta ktora pokazales dosc zabawna jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka