Dodaj do ulubionych

Czy ci młodzi Rosjanie mają świadomość...

22.06.14, 00:20
że żyją w autorytarnym reżimie?

en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Zważywszy na moc putinowskiej propagandy, śmiem w to wątpić.

"Rośnie nowe pokolenie Rosjan, które nie zna ani ZSRR, ani deficytu towarów. Popierają wolny rynek, ale uważają, że stabilizacja i sprawiedliwość społeczna są ważniejsze niż demokracja. Mówią o sobie, że są patriotami, wierzą w wyższość rosyjskiej kultury i duchowości nad materializmem Zachodu i są gotowi służyć w armii. Podobnie jak starsze pokolenie, tylko 21 proc. z nich uważa się za Europejczyków w sensie wyboru pewnego katalogu wartości i tylko 22 proc. uważa, że Rosja powinna podążać wspólną dla całej współczesnej cywilizacji drogą europejskiego rozwoju demokratycznego. 60 proc. jest przekonanych, że Rosja stanowi samoistną cywilizację, rady Zachodu są jej niepotrzebne i powinna iść własną drogą. 87 proc. młodych popiera Putina.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/272640,1,zycie-w-rosji-miedzy-oligarchia-a-biedota.read
Obserwuj wątek
    • indeed4 "Życie w Rosji między oligarchią a biedotą" 22.06.14, 00:33
      świetny tekst (fragment wyżej) o rozwarstwieniu społecznym w putinowskim "imperium" - polecam.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/272640,1,zycie-w-rosji-miedzy-oligarchia-a-biedota.read
    • nie-tak Re: Czy ci młodzi Rosjanie mają świadomość... 22.06.14, 00:43
      indeed-4 a ty masz swiadomosc ze zaczynasz zyc juz powoli w totalitaryzmie w ktory recznie steruje Bruksela?
      Rzeczywiscie niezorientowane cwoki ktore jeszcze nie pojely co sie w okolo nich dzieje.

• nie-tak Re: Czy ci młodzi Rosjanie mają świadomość... 22.06.14, 00:59
      W tej Polsce musza byc niezamowite okazy debilizmu z dostepem do internetu z powoszechnym dostepem do wszelakich mediow swiata, z otwartymi granicami i jeszcze taka ciemnota i durnota jak tu na forum widzimy? To juz jest zastanawiajajace ale nie dziwne skoro takie osoby jak kaczor sa w polityce z duzym poparciem narodu to mowi juz samo za siebie o spolecznej inteligencji. I jak tu z durni sie nie smiac?

• borrka To dziala troche inaczej. 22.06.14, 01:03
      To taka poza - widza, ze Europa zyje o niebo lepiej, niz oni w Raszce.
      Poprzez media i internet orientuja sie, ze sa bardzo nielubiani, uwazani za faszystow i anomalie.

Ta wiedza jest dzis dosc powszechna w Sowku - to nie czasy pelnej izolacji sowieckiej.

Naturalna, ludzka reakcja jest wiara w jakas odrebnosc, w lapciowa cywilizacje i najwiekszy humbug: rosyjska dusze:)))
      Ze oni swiata zuupelnie nie potrzebuja, natomiast swiat bez Raszki, to raczej koniec swiata!
      • indeed4 Re: To dziala troche inaczej. 22.06.14, 01:33
        > Naturalna, ludzka reakcja jest wiara w jakas odrebnosc, w lapciowa cywilizacje i najwiekszy
        > humbug: rosyjska dusze:)))
        > Ze oni swiata zuupelnie nie potrzebuja, natomiast swiat bez Raszki, to raczej koniec swiata!

:-))) Czyli czyste dorabianie teorii do praktyki
    • vladexpat To nie autorytaryzm jest problemem 22.06.14, 02:44
      A co jest złego w autorytarnym reżimie? Sam z siebie autorytaryzm nie jest ani dobry ani zły. W demokracji też można siedzieć bez wyroku, czy zostać pozbawionym przez urząd skarbowy majątku na podstawie widzimisię jakiegoś urzędnika. Problemem Rosji nie jest autorytaryzm. Problemem jest korupcja.
      • indeed4 Autorytaryzm - definicja 22.06.14, 09:44
        przykład pierwszy brzegu

"W praktyce politycznej autorytaryzm jest synonimem braku demokracji, oznacza wręcz antydemokratyczność działań, postaw i poglądów. Stanowi to swoisty paradoks, albowiem autorytaryzm wywodzi swą genealogię od pozytywnego raczej pojęcia autorytetu".
        • vladexpat Autorytaryzm - moim zdaniem 22.06.14, 13:51
          indeed4 napisał:

> przykład pierwszy brzegu
          >
          > "W praktyce politycznej autorytaryzm jest synonimem braku demokracji, oznacza w
          > ręcz antydemokratyczność działań, postaw i poglądów. Stanowi to swoisty paradok
          > s, albowiem autorytaryzm wywodzi swą genealogię od pozytywnego raczej pojęcia a
          > utorytetu".
          >
          Nie lubię fetyszyzowania demokracji. Ja sam nie mam ambicji uczestniczenia w sprawowaniu władzy. Wystarczy mi rola komentatora. Zdecydowanie wolę, by rządzili mianowani choćby przez dyktatora fachowcy niż politycy wybierani z powodu koloru krawatów jakie noszą. Ważne, by władza nie ograniczała mojej wolności osobistej. I tu trzeba przyznać, że demokracja zwykle (choć wcale nie we wszystkich dziedzinach) ma przewagę nad dyktaturą. Jednak zapewniam cię, że autorytarna władza Putina jest dla Rosji o niebo lepsza niż demokracja z czasów wiecznie nawalonego Jelcyna. Również w zakresie szeroko rozumianej wolności osobistej.
          • indeed4 Re: Autorytaryzm - moim zdaniem 22.06.14, 17:09
            Wiesz - autorytarny reżim Putina, lepszy czy gorszy od rządów Jelcyna, nadal jest autorytarnym reżimem ;-)

pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_demokracji
            • vladexpat Re: Autorytaryzm - moim zdaniem 22.06.14, 17:23
              indeed4 napisał:

> Wiesz - autorytarny reżim Putina, lepszy czy gorszy od rządów Jelcyna, nadal je
              > st autorytarnym reżimem ;-)

Co do tego absolutna zgoda. Ale ani to samo z siebie złe ani dobre. Patrz wyżej.
              • indeed4 Re: Autorytaryzm - moim zdaniem 22.06.14, 18:12
                Rany boskie - znów masz nastrój na oryginalne koncepcje ;-) Jeśli twoim zdaniem jakikolwiek reżim jest dobry (zwłaszcza Putina) to nie mamy o czym rozmawiać. Poczytaj, jak to w Rosji wygląda, znów masz niepełne rozeznanie.

"Autorytaryzm propaguje zasady rządzenia oparte na zasługach elit wobec państwa, odrzucając: egalitaryzm, wolność, tolerancję oraz pluralizm. Władza autorytatywna porządek społeczno-polityczny uzależnia od niedopuszczenia do powstania opozycji"
                • vladexpat Re: Autorytaryzm - moim zdaniem 24.06.14, 12:59
                  indeed4 napisał:

> Rany boskie - znów masz nastrój na oryginalne koncepcje ;-) Jeśli twoim zdaniem
                  > jakikolwiek reżim jest dobry (zwłaszcza Putina) to nie mamy o czym rozm
                  > awiać. Poczytaj, jak to w Rosji wygląda, znów masz niepełne rozeznanie.
                  >
                  > "Autorytaryzm propaguje zasady rządzenia oparte na zasługach elit wobec państwa
                  > , odrzucając: egalitaryzm, wolność, tolerancję oraz pluralizm. Władza autorytat
                  > ywna porządek społeczno-polityczny uzależnia od niedopuszczenia do powstania op
                  > ozycji"
                  >
                  Bywałem w Rosji i w czasach jelcynowskiego bałaganu i w okresie putinowskiej normalizacji. Gwarantuję, że Rosjanie wolą władzę jednej mafii niż wielu zwalczających się. Wszystko jest kwestią punktu odniesienia.
      • borrka To uproszczenie. 22.06.14, 10:59
        W Rosji ZAWSZE byla korupcja, a walka z nia stanowila jedynie chwyt propagandowy.
        Sytuacja panstwa, ze wzgledu na autorytarny charakter, zalezy od osobowosci "wodza".
        Jaki sie trafi, dobry, czy kiepski.

W demokracji trafiaja sie wylacznie sredniaki, ostatnio z tendencja do kiepskich sredniakow.
        Jednak uderza ciagla przewaga gospodarcza demokratycznych systemow - przy wszystkich zawirowaniach, jest to pewnik.
        • vladexpat Re: To uproszczenie. 22.06.14, 13:58
          borrka napisał:

> Jednak uderza ciagla przewaga gospodarcza demokratycznych systemow - przy wszys
          > tkich zawirowaniach, jest to pewnik.

Wydawałoby się, że to co piszesz to oczywistość. A jednak wcale niekoniecznie.
          Hitlerowskie Niemcy rezygnując z demokracji na rzecz dyktatury dostały niezwykłego przyspieszenia gospodarczego (również w zakresie innowacji), zaś obecnie na lidera światowej gospodarki wyrastają bardzo dalekie od demokracji Chiny.
          "Oczywiste prawdy" po krytycznym przyjrzeniu się okazują się często wcale nie takie oczywiste.
          • borrka Niemcy mieli na czym budowac. 22.06.14, 14:19
            Kajzerowska Rzesza byla "rajskim ogrodem" nauki, R&D, potega dobrze zorganizowanego przemyslu.
            Na takiej bazie, w dodatku w warunkach pelnej militaryzacji, mozna te 11 lat pociagnac.
            To ja rozumiem.

Sukces chinski jest istotnie sprzeczny z moja teza.
            Ale nie uzurpuje sobie znajomosci Chin
            Inna bajka, o Pieciu Braciach Li:).
      • man_sapiens Re: To nie autorytaryzm jest problemem 22.06.14, 11:50
        Korupcja jest jedyną ludzką cechą systemów totalitarnych.
        To dzięki korupcji w ruskim komunizmie po 1956 dało się żyć - beznadziejnie, ale żyć. W stalinizmie i nazizmie korupcji nie było (tzn. była marginalna). Jeżeli w autorytarnym putinizmie zniknęłaby korupcja, to byłby to sygnał alarmowy.
      • nie-tak Re: To nie autorytaryzm jest problemem 22.06.14, 12:46
        vladexpat napisał:
        Problemem jest korupcja.
        ------------------------------------------
        Problemem w Rosji jest korupcja piszesz, a jak nazwiesz korupcje w wielkim stylu w Europie i za oceanem? Dobroczynnosc? W Rosji walczy sie z korupcja w Europie i za oceanem propaguje sie ja legalnie pod nazwa LOBBY.
        • indeed4 Re: To nie autorytaryzm jest problemem 22.06.14, 12:55
          A mówiłem, że google nie boli...

www.google.pl/#q=lobby+rosja+
        • vladexpat Re: To nie autorytaryzm jest problemem 22.06.14, 14:01
          nie-tak napisała:

> vladexpat napisał:
          > Problemem jest korupcja.
          > ------------------------------------------
          > Problemem w Rosji jest korupcja piszesz, a jak nazwiesz korupcje w wielkim styl
          > u w Europie i za oceanem?

Jak chcesz napisać o USA to załóż osobny wątek. Ten dotyczy Rosji.
    • indeed4 Rozwinąłbym pytanie 22.06.14, 12:41
      i zastanowił nad tym, ile dorosłych Rosjan ma taką świadomość - waszym zdaniem tutejsi goście z Rosji mają świadomość, że żyją w jednym z nielicznych na świecie reżimów?
      • borrka Oczywiscie. 22.06.14, 12:56
        Oni uwazaja demokracje za patologie.
        • vladexpat Re: Oczywiscie. 22.06.14, 14:07
          borrka napisał:

> Oni uwazaja demokracje za patologie.

Rosyjskie doświadczenia historyczne niestety właśnie takie widzenie potwierdzają. Krótki okres demokracji od lutego do października 1917 roku zakończył się puczem Bolszewików. Demokracja Gorbaczowa-Jelcyna najpierw doprowadziła do rozpadu państwa a następnie zepchnęła rosyjskie społeczeństwo na dno chaosu. W tym kraju, w tym społeczeństwie chyba nie ma miejsca na demokrację.
        • indeed4 Tia - i kształcą w tej "patologii" swoje dzieci... 22.06.14, 18:03
          wyborcza.pl/1,75477,15908239,Dzieci_rzadzacych_Rosja_uciekaja_na_Zachod__Putina.html
    • wiarusik_1 Re: Czy ci młodzi Rosjanie mają świadomość... 22.06.14, 12:51
      skoro się nic nie ma, to łatwiej mówić o sobie że jest się przeciw materializmowi.
      natomiast bogaci rosjanie nie odbiegają poziomem materializmu od swych zachodnich odpowiedników. o czym to świadczy? o tym, że ci bogaci tym biednym ruskim gołodupcom znowuż nagadali głupot.
      • 5magna Re: Czy ci młodzi Rosjanie mają świadomość... 22.06.14, 13:39
        Niema jak to w USA......

www.google.ca/search?q=fema+camps&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5b-mU4-0IYOEogTDkYGYAg&sqi=2&ved=0CCcQsAQ&biw=1024&bih=649
    • amg10 indeed-4, czemu nie wpadles na pomysl 22.06.14, 14:20
      by zapytac o to samych mlodych Rosjan ??

Oni sa najbardziej kompetentni w tej saprawie.
      • indeed4 Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozmawiać 22.06.14, 14:24
        Czy coś ci jeszcze wytłumaczyć?
        • amg10 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 14:29
          indeed4 napisał:

> Czy coś ci jeszcze wytłumaczyć?

A czy probowales pytac mlodych albo nawet starych Rosjan ??

Bo jesli pytasz kogokolwiek innego to mozesz spodziewac sie tylko spekulacjii.
          • indeed4 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 15:41
            Nie interesuje mnie opinia młodych, ani starych Rosjan - żadnych z tego forum.

Czekam, aż pojedziesz z mikrofonem do Rosji i zdasz mi sprawozdanie.
            • amg10 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 15:58
              indeed4 napisał:

> Nie interesuje mnie opinia młodych, ani starych Rosjan - żadnych z tego
              > forum. Czekam, aż pojedziesz z mikrofonem do Rosji i zdasz mi sprawozdanie.

Nie mam zamiaru tego robic, bo mlodzi Rosjanie tez maja prawo wyboru zycia w/g standardow jakie im odpowiadaja i moja czy twoja opinia w tej materii nie ma dla Rosjan zadnego znaczenia.
              • indeed4 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:13
                > mlodzi Rosjanie tez maja prawo wyboru zycia w/g standardow jakie im odpowiadaja

a my mamy prawo oceniać ich wybór - krytyki Rosjan może sobie zakazać tylko reżim Putina, w Polsce mamy wolność słowa.

EOT.
                • amg10 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:18
                  indeed4 napisał:

> a my mamy prawo oceniać ich wybór -

Alez oczywiscie, ze mamy tylko jest to bezcelowe bo oceniamy ich w/g swoich standardow a oni uznaja inne standardy.
                  • indeed4 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:23
                    nie wiemy, jakie uznają standardy i czy wiedzą, że żyją w reżimie, bo nie pojechałeś do Rosji i nie zdałeś mi z tego sprawozdania.
                    • amg10 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:31
                      indeed4 napisał:

> nie wiemy, jakie uznają standardy i czy wiedzą, że żyją w reżimie, bo nie pojec
                      > hałeś do Rosji i nie zdałeś mi z tego sprawozdania.

Powiem ci po raz ostatni, ze nie mam zmaiaru jechac do Rosjii i badac ich zyciowe standady bo to dla mnie bez znaczenia. Jesli natomisat ciebie to interesuje to sam sobie jedz do tej Rosji i badaj.
                      • indeed4 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:34
                        No jak to? Wydawało mi się, że chcesz rozmawiać z kompetentnymi - tak szybko zmieniłeś zdanie?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,151607150,151613492,indeed_4_czemu_nie_wpadles_na_pomysl.html
                        • amg10 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:49
                          indeed4 napisał:

> No jak to? Wydawało mi się, że chcesz rozmawiać z kompetentnymi - tak szybko zm
                          > ieniłeś zdanie?

To ja ci sugerowalem rozmowe z kompentnymi tzn. z Rosjanami a nie z Polakami tu na forum.
                          Ja zadnego zdania nie zmienilem.
                          • indeed4 Re: Bo nie ma tu takich, z którymi chciałbym rozm 22.06.14, 16:57
                            No to się zgadzamy, bo ja ci sugeruję to samo :->

forum.gazeta.pl/forum/w,50,151607150,,Czy_ci_mlodzi_Rosjanie_maja_swiadomosc_.html?v=2
                            • indeed4 EOT. 22.06.14, 17:00

• ubiquitousghost88 Rozerwij się trochę... 22.06.14, 17:43
                              ...to ci przejdzie...

www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=Cf-fuEvmmU4GXLuWu7QbS8ICQD4z1hoMF5OSOxmGE2pfFwgEQASCAlIUJUMXA3Jr-_____wFg_bqwhKwToAHAq6v-A8gBAqkCZMHXJybOtj6oAwHIA8EEqgR7T9AmoX28lr2Sg5MiPPjGxxQJgwPobmhnRrVE5OjToSFf-pe0vpNC4gnfN1z1WyMEU6oE4QdlO-dts2IdPrRBonOBj8XMgCbj3nl82gVx7iRKXS9j0sfz-Jkzp-c3D-gFjgBzrSs-RH_16_iRN7syhrtXyGGhQ2LiRzVGiAYBoAYCgAeo1NQB&num=1&cid=5Gg5Y50NiZU3hSF0NCIePdp9&sig=AOD64_2OXw8duqlzL8X8PobBLl7a_wTUAw&client=ca-pub-7756348393895452&adurl=http://www.elianamonti.it/ricerca-single.html%3Fsp%3D1239&nm=2&mb=2&bg=!A0RuBgp33XW6RQIAAATiUgAAAG0qAOGBeb-WB0WoSA4bR9GhGnwBJgdKT6YvaTjOJm6sUJL3MmG3HLBXesynJuZfDjUZZU32E4PNBul-MnQxAi3a2h0r-EtrJJlxcw2v8TbaOm-tZKRcnXLFfXfn4_NlVFawEKrZKm2rvrLorqk4Q5gXCqa48u7RqiS32q_HkYcXonXWMAPCXvR5AI3j6muMhb4cjdlu_9k8zwladYTvpEPZbDOFScXTovtWPISBvugCe3bGd8ZupLe4AbiW6pEaXR6UjhHEz7Z8HtfHdNFC8-8v14utOK3tqitMXgcdAm7YQx8hSqY
    • gobo2 Czy ci młodzi Polacy mają świadomość... 22.06.14, 16:31
      ze robia laske amerykanom...?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16194159,_Wprost__ujawnia_kolejne_nagrania__Sikorski_do_Rostowskiego.html#MT
      - Bullshit, skonfliktujemy się z Niemcami, Francuzami, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom. Frajerzy, kompletni frajerzy. Problem w Polsce jest, że mamy płytką dumę i niską ocenę. Taka murzyńskość - taką wypowiedź Radosława Sikorskiego zacytowała Monika Olejnik, (...)

indeed-4 napisał:

> że żyją w autorytarnym reżimie?
      • 5magna Re: Czy ci młodzi Polacy mają świadomość... 22.06.14, 16:52
        Jedz nidy do Detroit I pytaj sie mlodych Amerykanow jak im sie zyje. Wrocisz z obita morda albo z kula w glowie.....
      • gobo2 Czy ci młodzi Polacy mają świadomość... 24.06.14, 12:51
        ze ich minister spraw zagranicznych przypomina kaczkę przetrąconą przez TIR-a.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,16204502,Nalecz__Sikorski_przypomina_kaczke_przetracona_przez.html#BoxWiadTxt
    • indeed4 EOT. 22.06.14, 17:19
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka