1igor-uk 07.07.14, 21:46 Zmarl Eduard Szewarnadze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpus18 Re: O nieboszczyku mowi sie albo dobrze albo wcal 07.07.14, 22:04 Był częścią tego świata, który zbankrutował, który pozostawił po sobie zgliszcza, wypowsiadać się o którym en vouge jest tylko jedna możliwość. Był oportunistyczną miernotą. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdety... 07.07.14, 22:08 pimpus18 napisał: > Był oportunistyczną miernotą. bzdety... wyprowadzil ZSRR (razem z Gorbaczowem) z izolacji i z komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: bzdety... 07.07.14, 22:13 Do czego? Po Rakowskim też zostanie tylko: Sztandar wyprowadzić! A taki mądry był!? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k oczywiscie. 07.07.14, 22:15 pimpus18 napisał: > Po Rakowskim też zostanie tylko: Sztandar wyprowadzić! oczywiscie. i osobiscie pomagalemu w tym. - by real-socjalizm upadl pokojowo Dr. J.K. w 1981 dzialacz "S" w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: oczywiscie. 07.07.14, 22:20 A niemożna było zamiast rycia pod komuną lepiej zajmować się nad tym co będzie potem? Wyglądało to przy takich niemotach na bezwarunkową kapitulację. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIE. 07.07.14, 22:25 bylem juz (po Stanie Wojennym 1981) poza Polska. pomoglem tylko w rozmontowaniu real-socjalizmu w 1989-90 reszta - to zadanie nastepnych pokolen. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: NIE. 07.07.14, 22:32 No właśnie, nasmrodziliści i wyszliście za karę za drzwi. Pokładające w was tyle nadziei opuszczone sieroty zostały. W następnym etapie przeszkadzalibyście tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Janusz,nie zartuj. 07.07.14, 22:17 On ,wraz z Gorbaczowym,rozwalili Kraj,ktorym mieli kierowac. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdety rosyjskiego nacjonalisty. 07.07.14, 22:22 igor_uk napisał: > On ,wraz z Gorbaczowym,rozwalili Kraj,ktorym mieli kierowac. bzdety rosyjskiego nacjonalisty. a takim jestes. Rosja nie mogla wyladowac lepiej - niz wyladowala. powiem wiecej: zycze wam odzyskania Luganska na Ukrainie i Pietropawslowska w polnocnym Kazachstanie. - to wam sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nie jestem rosyjski nacjonalista, 07.07.14, 22:25 Przeciez wiesz doskonale,ze jestem rosyjski imperialista. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k oczywiscie, wiem. 07.07.14, 22:28 igor_uk napisał: > Przeciez wiesz doskonale,ze jestem rosyjskim imperialista. oczywiscie wiem. ale walcz o to, co realne. a realny to jest tylko LUGANSK na Ukrainie i Pietropawlowsk w Polnocnym Kazachstanie. i raczej nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: oczywiscie, wiem. 07.07.14, 22:37 ale walcz o to, co realne. > a realny to jest tylko LUGANSK na Ukrainie i Pietropawlowsk w Polnocnym Kazachs > tanie. > > i raczej nic wiecej. Z Kazachstanem FR jest w świetnych stosunkach, ludność rosyjska raczej jest tam dobrze traktowana, więc po co tam robić zadymę? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k niepravda... 07.07.14, 22:39 marko125 napisał: > Z Kazachstanem FR jest w świetnych stosunkach, ludność rosyjska raczej jest tam > dobrze traktowana, więc po co tam robić zadymę? nieprawda. to nastepna zagrywka za rok, czy 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: niepravda... 07.07.14, 22:40 Po co ? Kazachstan jest i tak w orbicie wpływów FR. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nadal niepravda... 07.07.14, 22:56 Rosja moze tam uzyskac tylko Pietropawlovsk (z linia kolejowa na SyberieI) - albo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Janusz,nie zartuj. 07.07.14, 22:23 Sęk w tym, że akurat do tego zupełnie nie mieli kompetencji. Przypomninali w tym "kierowaniu" opuszczone i zagubione sieroty. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Czesc jego Pamieci 07.07.14, 22:06 gruzinski patriota, ale i zwolennik dogadania sie z Rosja. robil, co mogl. nie zawsze mu wychodzilo - ale przynajmniej probowal. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Czesc jego Pamieci 07.07.14, 22:13 A nie mógł robić tego, co mu wychodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
ekwiwokacja Re: Czesc Igor 07.07.14, 22:17 Nekrolog jest bardzo lapidarny i bez zarzutu - Panta Rei. Odpowiedz Link Zgłoś
ekwiwokacja To odnosi sie bezposrednio do postu Igora, 07.07.14, 22:32 przez moja pomylke wyszlo, jak wyszlo. :-))) ekwiwokacja napisał: > Nekrolog jest bardzo lapidarny i bez zarzutu - Panta Rei. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: To odnosi sie bezposrednio do postu Igora, 07.07.14, 22:50 Do progresywnych nektologów panta rei pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ja tak i odebralem twoj post. 07.07.14, 22:56 Ja naprawde nie sadze,ze ten byly partyjny aparatczyk zasluzyl na dobre slowa.On na pewno,tak samo ,jak i Gorbaczow,nie mial przed soba cel rozwalic ZSRR,to przez ich nieudolnosc rozpadlo sie radzieckie panstwo. Czy wiesz,ze Szewardnadze bez zostanowienia i nie radzac sie z nikim,podpisal z Amerykanami porozumenie,na moce ktorego z radzieckiej,obecnie rosyjskiej,strefy ekonomicznej odeszlo do Amerykanow ponad 60 000 km2,czyli wprawie tyle samo,co liczyla wtedy Gruzja? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Ja tak i odebralem twoj post. 07.07.14, 23:29 Nie, nie wiedziałem. Interesują mnie różne dziwne rzeczy, ale do tego jeszcze nie dotarłem. Igor, a może to było tak, że ZSRR był skazanym na niepowodzenie państwem i ideą, a ich wina (główna) była w tym, że nic nie zrobili, żeby się tym aspektem zająć? Podobnie teraz nikt się nie zajmuje błędami wbudowanymi w kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nigdy nic nie probowal. 07.07.14, 22:18 To byl typowy partyjny aparatczyk,bez zadnej wizji Swiata. Najpierw pomogl rozwalic ZSRR,a pozniej Gruzje. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:22 oprócz pochodzenia.... Stalin dbał o potęgę Imperium, Szewarnadze o to, by ją zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:26 On nawet swoja Gruzje potrafil rozwalic. Ale nadal nic zlego o zmarlym. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:32 A czy my mówimy coś złego? Od kiedy prawda jest zła? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:34 The rest is silence. A nie mówiłem, że skończy się patosem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:27 Do patosu już niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:33 A maszerujesz w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:41 Dziękuję, postoję. Marszów nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Ze Stalinem nie łączyło go nic 07.07.14, 22:47 On pewnie też nie. Zwróciłaś uwagę, że to ta sama natura? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Igor, 07.07.14, 22:59 widziałeś Lolitę (wg Nabokova) Kubricka? Jeden z moich ulubionych filmów. Akcenty geniusze stawiają gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igor, 07.07.14, 23:04 Nie ogladalem,poniewaz nie lubie ogladac filmy,ktore powstali na podstawie tego,co ja czytalem. W przypadku smierci Szewardnadze i tym,co wokol jego osoby teraz mowi sie, zaden geniusz nie jest potrzebny,poniewaz zmarly na to nie zasluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Igor, 07.07.14, 23:38 No a jak ja mam teraz czytać tę książkę (którą mam), jeśli cały czas mam przed oczami ten genialny film? Czytałem A Space Odyssey, A Clockwork Orange i nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia. Jeszcze spróbuję pewnie kiedyś Lolitę i Makepeace Thackeraya, ale teraz po głowie chodzą mi inne rzeczy. Ja zawsze jestem ciekaw, co mają do powiedzenia mądrzy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igor, 07.07.14, 23:48 A jak ja mam ogladac film,o ile wczesniej przeczytalem ksiazke i w mojej wyobraznie wszystko wygladalo inaczej,niz to przedstawil rezyser.jak bylkem mlodszy,to probowalem ogladac,ale tylko nerwy sobie psulem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Igor, 08.07.14, 00:13 No Kubrick, Bergman, Fellini, Richardson, Schlessinger, Anderson i jeszcze paru innych - o jeszcze The Loved One, The Loneliness of the Long Distance Runner - to byli tego typu geniusze, którzy nie tylko filmowali książki. Poza tym jak zwykle masz rację. Porównaj Shinning Kubricka z Shinning Kinga - ten drugi film z 1997. Czy tę drugą Lolitę. Nie chodzi: film czy książka, bo to są zupełnie inne konkurencje, którymi zajmują się zarówno geniusze jak i przeciętniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
eldoradus Na temat śmierci Szewarnadze trzeba 15 wątków 07.07.14, 23:08 zakładać? Jeden nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk W tym watku albo milcza, 07.07.14, 23:14 albo chwala. Nie widzisz roznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa Pogibl Wojciechowski 08.07.14, 08:42 jeden z najwiekszych bandytow banderowskich, kij mu w oko i kamieni kupe Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Brat... 08.07.14, 23:30 On juz nic zlego nie zrobi .Niech nim robaczki pozywia sie,tylko tyle dobrego moze na koniec zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś