lubat
09.07.14, 21:41
Sorry za użycie osobistego nicka, ale prezentujesz w skondensowanej formie pogląd wielu, że oto Putin okazał się nieudacznikiem, spaprał wszystko, co się dało. Mnie to śmieszy, ale co mi tam, nie mam danych, by się wykłócać, a intuicja i trochę wiedzy ogólnej podpowiada mi inny scenariusz.
I oto wpadł mi w oko artykuł z czeskiego "Respekt" przetłumaczony na "Inosmi". Artykuł streszcza wywody amerykańskiego think tank Brooking Institute, bynajmniej nie opłacanego przez Putina, ani mu nie sprzyjającego. Raport Brooking Institute stwierdza ironicznie, że wszyscy ci, którzy gardłują za sankcjami wobec Rosji, powinni zajadle walczyć o pozostawienie Ukrainy w orbicie rosyjskiej. Wtedy była by gwarancja, że Rosja padła by pod ciężarem utrzymywania przy życiu ukraińskiego państwa. Dalej raport przyznaje, że Ukraina była sponsorowana przez Rosję w wysokości 5-10 miliardów $ rocznie i to w ciągu całej historii jej niepodległości. Teraz już nie, a gospodarka Rosji doskonale sobie poradzi bez współpracy z Ukrainą, ale odwrotnie to nie zadziała.
Autorzy przytaczają koszty przestawienia gospodarki NRD z orbity demoludów, na zachodnią, na co wydano ok 3 tryliony $. W przypadku Ukrainy trzeba by na to ok. 300 miliardów $.
Mnie też nachodziła myśl, że Putin nie tyle stchórzył, co nie mógł sobie pozwolić na zmasowaną wojnę, niechby i zimną, z całym Zachodem. Ale równie dobrze uzasadniona jest myśl, że Putin czy jego doradcy doszli do takiego samego wniosku, jak think tank Brooking Institute: że nie da się utrzymać Ukrainy w strefie swoich wpływów w takiej postaci, jak teraz. Trzeba zrobić "czystkę" wszystkich świadczeń, "zreformować" wszelkiego rodzaju opłaty, podwyższyć wiek emerytalny (teraz 65/60 lat) do europejskiego poziomu i doprowadzić państwo do poziomu finansowania np. Białorusi czy Polski.
A kto lepiej nadaje się do "zreformowania" świadczeń dla tubylców i wyśrubowania opłat, niż instytucje europejskie i amerykańskie? Kiedy już państwo ukraińskie zostanie na dobre "zreformowane", wprowadzone "wartości europejskie" to Ukraińcy będą witać Rosjan jak wyzwolicieli.
inosmi.ru/sngbaltia/20140709/221562835.html