Dodaj do ulubionych

Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie.

09.08.14, 17:00
www.spiegel.de/politik/ausland/wladimir-putin-und-die-ukraine-krise-kolumne-von-jakob-augstein-a-984900.html
1. Die Annexion der Krim ist ein fait accompli.
(Zachod uznaje aneksje Krymu za fakt)

2. Russland beendet seine Intervention in der Ukraine. Die darf sich der EU annähern, wird aber nicht Mitglied der Nato.
(Rosja nie przeszkadza Ukrainie integracji z EU,ale Ukraina nie zbliza sie do NATO)

3. Europa entwickelt gemeinsam mit Russland neue sicherheitspolitische Strukturen - wenn nötig ohne die USA.
(Rosja i Europa opracowuja nowe zasady bezpieczenstwa europejskiego,w razie koniecznosci bez udzialu USA)

Moim zdaniem calkiem sensowne prropozycje.Czy Merklowa ich uslyszy?
Obserwuj wątek
    • lepus42 Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 17:05
      A jak Rosja uniemożliwiłaby zbliżenie NATO do Ukrainy?
      • 1.igor.uk Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 17:09
        Czytaj teksty ze zrozumieniem,lepus pod numerem 42.
      • marko125 Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 17:09
        >A jak Rosja uniemożliwiłaby zbliżenie NATO do Ukrainy?

Rosa nic nie zrobi. Zachód zapewni ją, że oczywiscie UA nie wejdzie do NATO itp bla bla bla tak jak wcześniej kraje Europy wschodniej miały nie wchodzić po czym Ukraina i tak wejdzie do NATO. A Rosja nie zrobi dosłownie NIC.
        • 1.igor.uk mat 09.08.14, 17:11
          • 1.igor.uk mareczek. 09.08.14, 17:12
            Mozesz troche pozniej zabrac glos,kiedy watek zacznie spadac na dol? Na razie nie musisz go podbijac.
        • lepus42 Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 17:18
          Igorze! To Ty czytaj dokładnie co napisałem. To nie Ukraina się zbliża do NATO tylko NATO zbliża się do Ukrainy. Rosja może protestować ile sił, ale jeżeli odda pole Zachodowi na Ukrainie to prędzej czy później NATO na Ukrainę wejdzie. Jak widać NATO cichcem cichcem przesuwa się do granic Rosji co widać na mapach od 45go roku do dziś i Rosja pomalutku wycofuje się na z góry upatrzone pozycje.
          • 1.igor.uk Nie,lepus. 09.08.14, 17:41
            W tekscie pisze sie o tym,ze Rosja nie bedzie przeszkadzac w zblizeniu sie Ukrainy z Unia Europejska.Nie zwrociles na to uwage.
            • lepus42 Re: Nie,lepus. 09.08.14, 18:12
              >Rosja nie przeszkadza Ukrainie integracji z UE, ale Ukraina nie zbliza sie do NATO<
              Zwróciłem!
              Jeżeli Rosja nie przeszkodzi integracji Ukrainy z EU to nie będzie miała żadnych szans na zapobieżenie zbliżeniu NATO z Ukrainą (nie Ukrainy z NATO). Bo całe zamieszanie począwszy od Majdanu wynika przecież z faktu, że to NATO okrąża coraz ściślejszym pierścieniem Rosję. Na razie Rosja wykazuje zadziwiającą bezradność aby temu zapobiec. Pozwolenie na integrację z UE to zbliżenie następnych rakiet (i nie tylko) NATOwskich do granic Rosji.
              • 1.igor.uk Re: Nie,lepus. 09.08.14, 18:20
                Temu co piszesz,przecza fakty.
                • lepus42 Re: Nie,lepus. 09.08.14, 18:37
                  Być może masz rację. Ale prześledź mapę Europy od II WŚ do dziś. To są fakty. Być może USA nie zdąży okrążyć Rosji zanim zbankrutuje, ale fakty są jednoznaczne: NATO JUŻ JEST na granicach Rosji. (a były na Łabie).
                  • 1.igor.uk Re: Nie,lepus. 09.08.14, 19:32
                    Cofanie Rosji juz skonczylo sie.Rosjanie mowia -лoмaть не cтрoить.To co Gorbaczow z Jelcynym zdazyli rozwalic w ciagu 3 lat,Rosja budowala przez wieki.Czy ty uwazasz,ze teraz wystarcze 10-15 lat,zeby wszystko odbudowac?
    • mara571 To nie Der Spiegel, tylko powtórka plotek 09.08.14, 17:08
      Informacji z drugiej ręki o prawdziwych celach mediacji Steinmeiera.
      A on jest, było nie było, ministrem spraw zagranicznych w gabinecie Merkel.
      Jeśli kos ma tutaj wyrazić zgodę, to przede wszystkim Moskwa.
      • 1.igor.uk Nu popatrz,mara. 09.08.14, 17:11
        A mi sie wydawalo,ze ten portal nazywa sie Der Spiegel.A okazuje sie,ze to jakis plotkarski portal o nieznanej mi nazwie.
        • mara571 Poszukaj haseł Krasnodebski TOK FM 09.08.14, 17:29
          I spójrz na datę.
          Prof. Krasnodebski, europoseł PiS, nadal wykładający na uniwersytecie w Bremie socjologię.
      • volupte Re: To nie Der Spiegel, tylko powtórka plotek 09.08.14, 17:12
        To Merkel chce Krym ruskim podarować, a czemu nie Chiny czy Afganistan? To że Krym Rosja zajeła nie znaczy ze ma na to dostać dyspensę.
        • 1.igor.uk Merkel nic nie daruje Moskwie. 09.08.14, 17:14
          Ona tylko uznaje historyczne prawo Rosji do tego polwyspu.Masz z tym problemy ,volupte?Jak tak,to do broni i marsz do wyzwolenia Krymu z pod kacapskiej okupacji.
          • volupte Re: Merkel nic nie daruje Moskwie. 09.08.14, 17:44
            Krym mnie niewiele interesuje , ale macie do niego takie samo prawo jak do Warszawy i Polski aż do Wisły.:-P
            • 1.igor.uk To ty tak mowisz,volupte. 09.08.14, 17:48
              sadze,ze znajdzie sie wiele w Polsce ludzi,ktore podzielaja twoj punkt widzenia.Przeciez Warszawa kiedys byla perelka Imperium Rosyjski,a dzis jest dostawcom taniej sily roboczej.
      • pijatyka Syrenie śpiewy kacapii 09.08.14, 17:37
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,152421613,152448336,Re_by_konflikt_ukrainski_uregulowac_polubownie_.html
    • chateau Pilne! 09.08.14, 17:18
      1. Prezydent Hacha uznaje argumenty swojego partnera.
      2. Wielka Brytania i Francja uznają Anschluss za fakt.
      3. Europa składa swój los w ręce Ligi Narodów, która opracowuje nowe zasady bezpieczeństwa światowego.
      • pijatyka Bingo. 09.08.14, 17:40

• pradinozaur Nierealne! 09.08.14, 17:24
      Aneksji Krymu nie można zaakceptować.
      Rosja nie ma prawa przeszkadzać innemu państwo w jego suwerennych decyzjach w tym doy wstąpienia do UE i NATO. Rosja dla Europy nie jest partnerem do rozmów. Może być najwyżej petentem.

• 1.igor.uk Nierealne? 09.08.14, 17:43
        To juz,de facto, jest zaakceptowano.Zreszta nikt nie jest wstanie zmienic stanu faktycznego.
    • gobo2 igoruki, po polsku brzmi tak 09.08.14, 17:35
      czy pani Merkel je uslyszy..?
      pytanie, czy jestescie tutaj , zeby z wami gadac, czy zeby smiecic , po polsko-ruski...?

1.igor.uk napisał(a): .Czy Merklowa ich uslyszy?
      >
      • 1.igor.uk I za to dzieki,gobo. 09.08.14, 17:46
        Jezyk polski poznalem ze sluchu i sadze,ze i tak sobie niezle radze.Ale zawsze dziekuje kazdemu,kto poprawia moi bledy.
        • gobo2 pozwol wiec, ze jeszcze raz poprawie....:)! 09.08.14, 17:54
          po polsku brzmi tak...
          ale zawsze dziekuje kazdemu, kto poprawia moje bledy
          1.igor.uk napisał(a):

>Ale zawsze dziekuje kazdemu,kto poprawia moi bledy.
          • 1.igor.uk Pozwalam,i po raz kolejny dziękuje. 09.08.14, 18:03
            Szkoda,ze nie ma na forum mozliwosci poprawiania wlasnych bledow.Bo zazwyczaj jest tak,ze dopiero po tym,jak wysle post,dostrzegam bledy.Nigdy nie sprawdzam tego,co napisalem,przed wyslaniem.
        • volupte Re: I za to dzieki,gobo. 09.08.14, 17:54
          Po co rosyjskiemu nacjonaliscie znać polski język?
          • gobo2 Re: I za to dzieki,gobo. 09.08.14, 18:03
            po polsku brzmi...
            dlaczego rosyjski nacjonalista, chce znac jezyk polski ?

volupte napisał:

> Po co rosyjskiemu nacjonaliscie znać polski język?
            • 1.igor.uk Ha,ha. 09.08.14, 18:05
              A rzeczywiscie,po co volupte,niewiadomego pochodzenia,znac ,czemu ja chce znac jezyk polska,ktory,jak wiadomo,jest bardzo trudny jezyk ?:-)
          • 1.igor.uk Volupte. 09.08.14, 18:12
            Nie jestem rosyjski nacjonalista,jestem rosyjski imperialista. Szykuje sie do objecia posady Namiestnika Cara Rosji w Krolestwie Polskim.
    • jabbaryt Brednie 09.08.14, 18:01
      Po majdanie dla kacapów UE jest takim samym wrogiem jak NATO. UE na Ukrainie pokazała swoja 'soft power' i ta siła jest większym zagrożeniem dla ruskiej kleptokracji niż rakiety NATO.
    • gosc_ze_smolenska Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 18:12
      Nie wiem, na ile realny jest ten plan.
      Nie budzi watpien tylko pt.1. Ad pt. 2: Bardzo watpie, ze USA zrezygnuja z planow przylaczenia Ukrainy do NATO. Nie bedzie to latwy one-step proces. Beda wymyslone moze jakies fazy przejsciowe. Byc moze jakis specjalny status. Ale w pewnej perspektywie to nastapi, bo nie po to Amerykanie inwestuja tyle kasy i wysilkow, zeby ustapic pole. Zapobiec temu moze tylko jakis mocny wstrzas (ekonomiczny, polityczny, geopolityczny - na co na razie sie nie zanosi)
      Ad.pt.3: jest to jeszcze bardziej nierealne. Nie mam watpien, ze po zakonczeniu kryzysu powstana nowe polityczne struktury bezpieczenstwa w Europie. Tylko ze w tych strukturach nie bedzie USA, to jest nierealne, co najmniej teraz, co najmniej w perspektywie najblizszych kilkunastu lat.
      • 1.igor.uk Gosciu... 09.08.14, 18:18
        Wierzysz w to,ze bez zgody Stanow nic nie moze obejsc sie? Skad taka wiara we wszechmoc USA?
        • gosc_ze_smolenska Re: Gosciu... 09.08.14, 21:02
          Oczywiscie sa sprawy, ktore malo interesuja albo wcale nie interesuja Stany (jest takich spraw nie duzo). Ale na pewno do takich spraw nie mozna zaliczyc sprawy europejskie tym bardziej sprawy dotyczace ich glownego potencjalnego wroga w ewentualnym starciu militarnym. Nie ulega rowniez watpliwosci, ze pozycja Stanow w Europie chociaz nie jest tak mocna jak byla za czasow zimnej wojny czy nawet po upadku ZSRR ale jest wystarczajaco duza. Stany Zjednoczone umiejetnie wykorzystuja jednych Europejczykow przeciw innym. Nawet jak Niemcy (chociaz to na razie jest nierealne), czy Francja beda za ograniczeniem wplywow w Europie, zawsze znajda sie inne panstwa europejskie, ktore takie pomysly beda skutecznie torpedowaly. Wiec, czy to sie podoba, czy nie, ale bez wujka Sama Europa ani rusz.
          • pijatyka Re: wykorzystuja Europejczykow przeciw innym 09.08.14, 21:09
            Zawsze do łez mnie wzrusza ta kacapia troska, żeby mnie przypadkiem jankesi nie wykorzystywali... LOL
            • gosc_ze_smolenska Re: wykorzystuja Europejczykow przeciw innym 09.08.14, 21:14
              Zawsze do łez mnie wzrusza ta kacapia troska, żeby mnie przypadkiem jankesi nie
              > wykorzystywali... LOL
              Ale gdzie uslyszalas slowa zatroskania? To tylko suche stwierdzenie faktu. Nawet nie mialem na mysli, ze jak nie bedzie Amerykanow, ktos inny nie bedzie chcial Ciebie wykorzystac.
              • pijatyka Re: jak nie bedzie Amerykanów 09.08.14, 21:17
                Możesz sobie pomarzyć, ruski pajacu.
                • gosc_ze_smolenska Re: jak nie bedzie Amerykanów 09.08.14, 21:24
                  Rozumiem, zabolalo. Nie przejmuj sie.
                  Pajac
                  1. zawodowy żartowniś występujący w cyrku, a dawniej także podczas jarmarków i festynów;
                  2. pogardliwe o osobie zachowującej się niepoważnie, śmiesznie;
                  3. zabawka o komicznym wyglądzie, zazwyczaj z ruchomymi kończynami zawieszonymi na sznurkach
                  Prawdopodobnie, odnoszac sie do mojej skromnej osoby, mialas na mysli 2). Jak uwazasz, co jest lepsze 2) albo 3)?
                  • pijatyka Re: Rozumiem, zabolalo 09.08.14, 21:32
                    Och, strasznie mnie bolą te Abramsy płynące akurat przez Atlantyk... (sam sprawdź sobie - w którą stronę)
                    • gosc_ze_smolenska Re: Rozumiem, zabolalo 09.08.14, 22:24
                      Roznie to bywalo z tymi Abramsami: najpierw spokojnie plyna w jedna strone, potem w przyspieszonym tempie w powrotna. Sprawdz na mapke, znajdziesz taka krajnke.
                      • 1.igor.uk Abramsy ladnie plona. 09.08.14, 22:31
                        I to za pomoca przestarzalego radzieckiego RPG-7.
          • 1.igor.uk I co z tego wynika? 09.08.14, 22:29
            Ze trzeba pogodzic sie z tym,ze to Stany beda wyznaczac kierunek rozwoju Europy?
            • gosc_ze_smolenska Re: I co z tego wynika? 09.08.14, 22:48
              Igor, my mozemy sie z tym zgadzac czy nie, mozemy sie nawet z tym, jak ujales, nie godzic, ale oni i tak beda wyznaczali kierunek rozwoju Europy (co najmniej jak na razie)
              • 1.igor.uk Wlasnie,jak na razie. 09.08.14, 22:55
                I to nie do konca.Bo my im przeszkadzamy.
                • gosc_ze_smolenska Re: Wlasnie,jak na razie. 09.08.14, 23:15
                  Igor, ja nie jestem taki waleczny. Bo naprawde nie wiem, nawet watpie, ze akurat my musimy zmagac sie z kolosem USA. Bardzo szkoda, ze nie umiemy sie pogodzic, chociaz sztuka dyplomacji akurat polega na znajdowaniu kompromisow i ugod. To, ze Rosja sama stoi naprzeciw USA, wcale mnie nie cieszy, nie napawa duma i tym bardziej optymizmem.
    • humbak Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 18:16
      > 2. Russland beendet seine Intervention in der Ukraine. Die darf sich der EU ann
      > ähern, wird aber nicht Mitglied der Nato.
      > (Rosja nie przeszkadza Ukrainie integracji z EU,ale Ukraina nie zbliza sie do N
      > ATO)

Nie "nie zbliża się", tylko nie zostaje członkiem.

> (Rosja i Europa opracowuja nowe zasady bezpieczenstwa europejskiego,w razie kon
      > iecznosci bez udzialu USA)

Surrealizm. Nie sama koncepcja współpracy Rosji z UE w ogóle, tylko postulowanie tworzenia nowych struktur "w razie konieczności bez USA".
      • 1.igor.uk Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 18:24
        1.To szczegol,humbak,nie wnoszacy nic do istoty sprawy.
        2. Bezpieczenstwo europejskie stanie realnoscia dopiero wtedy,kiedy Stany nie beda tu macic.To zaden surrealizm,a tylko realnosc.Oczywiscie w Polsce panuje przekonanie,ze tylko Stany moga byc gwarantem bezpeczenstwa europejskiego,ale to przekonanie ludzi,ktore nie wyobrazaja sobie zycia bez Pana.
        • humbak Re: Der Spiegel ma recepte na kryzys na Ukrainie. 09.08.14, 18:34
          > 1.To szczegol,humbak,nie wnoszacy nic do istoty sprawy.

Bynajmniej. Współpraca bez członkostwa jest możliwa.

> 2. Bezpieczenstwo europejskie stanie realnoscia dopiero wtedy,kiedy Stany nie b
          > eda tu macic.To zaden surrealizm,a tylko realnosc.Oczywiscie w Polsce panuje pr
          > zekonanie,ze tylko Stany moga byc gwarantem bezpeczenstwa europejskiego,ale to
          > przekonanie ludzi,ktore nie wyobrazaja sobie zycia bez Pana.

Tak mówisz? Ciekawe. Z historii mojego kraju i obserwacji ostatnich lat wynika raczej, że potrzebne jest poszerzenie współpracy między słabszymi gospodarczo krajami Europy, a UE i USA. Właśnie dobrobyt jest najlepszym stabilizatorem na tym kontynencie. Rosja nie musi tu wcale być przeszkodą. Wręcz przeciwnie. Póki co jednak z własnego wyboru przyjmuje tą pozycję traktując geopolitykę jako czynnik istotniejszy niż ekonomię.
    • eva15 Maligna Augsteina 09.08.14, 18:18
      1. Nie było żadnej aneksji Krymu. Augstein powinien zajrzeć do słownika, co oznacz słowo aneksja, co separacja (od Ukrainy) i prośba o przyłączenie (do Rosji).

2. Jak niby mordowana ludność wschodu Ukr. ma się odnosić przyjaznie do swoich oprawców i żyć z nimi po tych wszystkich zbrodniach razem? Putin ma dokonać takiego cudu pojednania?

Augstein najwyrazniej nie wie, że w umowie z EU zawarta jest współpraca wojskowa z Ukr. Ciekawa umowa...
      Poza tym - od kiedy EU i USA dotrzymują słowa?

3. Totalny odlot - EU tworzy stuktury bezpieczeństwa z Rosja, bez udziału USA. Ciekawe, co Augstein pali, to musi być mocne..

Augstein nosi sławne nazwisko, ale talentu i inteligencji po ojcu nie odziedziczył,zresztą nie mógł, bo to nie był jego biologiczny ojciec.
      • 1.igor.uk Re: Maligna Augsteina 09.08.14, 18:30
        1.Calkowita zgoda,ale dyskusje prowadzimy na forum,gdzie wiekszosc i slowo aneksja nie moga uznac za wlasciwe.Im bardziej pasuje,ze Rosja cos komus ukradla.oczywiscie o wole narodu,o prawie historycznym nikt nie bedzie wspominac.
        2.O ile EU okaze sie niezalezna od USA,to wcale nie bedzie tak zle.Mnie osobiscie Europa od Pacyfiku do Atllantyku bardzo podoba sie.
        3. Czemu nie?Oczywiscie Stany beda robic wszystko,zeby do tego nie doszlo,ale warto probowac.
        • eva15 Re: Maligna Augsteina 09.08.14, 18:37
          Jesteś marzycielem... Nie widzisz, jak Europa strzela sobie na rozkaz USA w stopę wprowadzajac sankcje?
          • 1.igor.uk Widze ,Ewa. 09.08.14, 19:34
            Ale widze i to,z jakim oporem ona to robi i caly czas puszcza oczko do Putina,jak by proszac go - wymysl cos,Wolodja,zeby my mogli sankcje cofnac :-)
      • boavista4 Re: po tym co sie stalo jest widoczne 09.08.14, 18:30
        ze Zachod nie ma skrupolow i chce miec Rosje za wszelka cene.
        w tym celu Rosjanie beda wygonieni z Ukrainy tak jak Palestynczycy z Palestyny
        Jezeli Zacod przegra to obecna klika bedzie na emigracji.
        Jezeli nie zastopuje sie tego konfliktu to bedzie 3 wojna, ktorej Putin nie chce, ale odpowie z cala sila. Obecnie Rosja przygotowuje sie na ta odpowiedz, a Zachod nie proboje zmienic strategi.
        • 1.igor.uk Re: po tym co sie stalo jest widoczne 09.08.14, 19:35
          Rosja nie odpusci Ukraine.Zbyt wiele nas laczy.
    • marsaqua de-dolaryzacja przyspiesza - oto zwyciestwo rezimu 09.08.14, 23:06
      USA.

www.zerohedge.com/news/2014-08-09/de-dollarization-accelerates-chinarussia-complete-currency-swap-agreement
      • 1.igor.uk To bardzo wazna wiadomosc. 09.08.14, 23:14
        Stany,wprowadzajac sankcje,chyba do konca nie przemyslali sprawe.Oni podwazaja zaufanie do USD,a to glupota. Swapy bez baksa,to jeden z pierwszych gwozdzi w trumne z USD,jako jedyna rezerwowa waluta swiata.

p.s. Oby tylko smierc nie byla nagla :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka