Dodaj do ulubionych

Efekt domina czyli ...

10.08.14, 08:23
Egipt - przewodnicy mówią po rosyjsku, obsługa też bo... chyba 60% turystów to rosyjskojęzyczni. Przyjmowane są opłaty także w rublach.
Przy zarobkach na poziomie 100$ na miesiąc każde drgnięcie w liczbie turystów ze wschodu to kataklizm
Turcja - tu to i Ukraina i Rosja przyjeżdża-ła i kilka milionów turystów to dawało rocznie,
Grecja - sporo Rosjan ale po wycofaniu się Niemców ubytek /tak sądzę/ wypełnił ...Izrael,
Maroko - widoczni Rosjanie ale, że daleko to i dla nich drogo ale... tak każdy dolar się liczy nawet jeśli przywożą go z Rosji
Polska - Zakopane, hotele Gołembiewski w całej Polsce - są takie terminy gdy praktycznie tylko Rosjanie są
Jak to teraz będzie?
A nie wiem
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 08:46
      Beda nadal jezdzic choc wiele mniej po czesci ze wzgledu na spadek wartosci rubla , po czesci z przekonan, zostana teraz w kraju, Kaukaz, Krym wita choc ten drugi trzeba odbudowac po latach dewastowania pod rzadami Ukrainy, tam nie ma do dzis ani jednej oczyszczalni, czesc poleci do Azji, tam dosc tanio, hotel Golembiewski mozna przerobic na przechowalnie jablek...
      • dupeteczek Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:05
        Rosja słynie z budowania oczyszczalni ścieków:) Koń by się uśmiał:)))
        Na Krymie Putin wybuduje jedynie bazy wojskowe i tyle.
        • brat_ramzesa Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:09
          I co chciales powiedziec ignorancie, jak widac wielkie nic bo nic nie wiesz
          • dupeteczek Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:14
            Przeczytaj jeszcze raz, ale uważnie co napisałem, dwa razy nie będę powtarzał ze względu na twoje ułomności.
            • brat_ramzesa Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:27
              Radze tobie przeczytaj jeszcze raz, jestes totalnym ignorantem gowno wiedzacym o Rosji a zabierasz glos, sory moze wydaje ci sie ze cos wiesz ale w ten sposob robisz z siebie glupka
              • dupeteczek Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:39
                Ty z siebie głupka nie musisz robić!
                Wszytkie goowna pływające w Bałtyku sdiełano w Rosii, więc nie pitol, że zaczniecie na okupowanym Krymie oczyszczalnie ścieków budować.
                Kilka baz wojskowych powstanie i eto wsio.
                • brat_ramzesa Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:45
                  Czystej wody idioto, to prosze podaj mi aktualne liczby zanieczyszczenia, moze troche o tych niezbudowanych oczyszczalniach np w Petersburgu, ta tak, pseudoszpecu pewnie mamusia ci powiedziala ze w ROsji biegaja niedzwiedzie po ulicach ktorymi plynie gnojowka
                  polish.ruvr.ru/2011/02/07/43277669/
                  • 1.igor.uk Brat...z kim dyskutujesz? Zaden normalny czlowiek 10.08.14, 09:48
                    • 1.igor.uk Brat...z kim dyskutujesz? Zaden normalny 10.08.14, 09:51
                      czlowiek takiego nicku nie wymysli.
                      W Polsce nadal sa powszechne na wsi szamba,a rolnicy goowno wylewaja na pola.Jak by nie EU,to w Polsce w ogole nie byloby oczyszczalnie sciekow.Niemcy dali kase na budowe oczyszczalnie,to teraz ten idiota chwali sie tym,ze nareszcie poznal ,co to slowo znaczy.
                      • brat_ramzesa Re: Brat...z kim dyskutujesz? Zaden normalny 10.08.14, 10:10
                        W Polsce w tym wzgledzie bardzo duzo sie zmienilo i zmienia, rozbudowa infrastruktury kanalizacyjnej i oczyszczalni jest dobra i idzie pelna para, plus oczyszczalnie biologiczne ale to jest zasluga ogromnych dotacji z Unii w Rosji wtym wzgledzie jest jeszcze wiele do zrobienia ale sie robi w przeciwienstwie do Ukrainy gdzie nic sie nie robi, bedac w Kijowie mowili mi ze ichne oczyszczalnie juz padly na pysk i caly sciek leje sie do Dniepru ktory doswiadcza coraz to nowych katastrof ekologicznych
                        • 1.igor.uk Re: Brat...z kim dyskutujesz? Zaden normalny 10.08.14, 10:15
                          Cale ukrainskie wybrzeze Czarnego i Azowskiego morz,jest zastawiono slawojkami .O zadnej kanalizacji nie ma mowy,bo woda,zazwyczaj, jest dowozona w beczkach.Stan sanitarny przeraza kazdego,tylko nie banderowca z Kolomyi.
                          • sjs2011 Re: toalety w CCCP 10.08.14, 10:25
                            Lata osiemdziesiąte
                            Moskwa
                            Plac Czerwony
                            Toaleta podziemna w miejscu gdzie wcześniej była cerkiew co ją bolszewicy wysadzili
                            Kolejka
                            Do toalety
                            Żona staje w kolejce, podchodzi do schodów a smród ją cofa bo na dole warstwa żółtego płynu
                            Rosjanki widząc reakcję żony, popychają ja - co? nie podoba się?
                            Mus silniejszy, weszła w tę breję
                            --
                            Bywały i całkiem europejskie toalety, przy hotelach np
                            • brat_ramzesa "gowniane" watki haha 10.08.14, 10:29
                              nie wiem jak bylo w tych latach gdyz jestem duzo mlodszy ale potwierdzam ze generalnie sracze miejsckie mamy lepsze chociaz w galeriach i centach handlowych nie roznia sie od siebie
                            • 1.igor.uk Ha,ha. 10.08.14, 10:32
                              Znany juz tekst. Lazisz z nim po wszystkich forach,pajatzyk.Juz raz ,biedaczysko,tlumaczyles sie z niego.
                    • brat_ramzesa bo wkurzaja mnie tacy debile 10.08.14, 10:06
                      mieniacy sie specjalistami od Rosji, najwiekszym trucicielem Baltyku jest rolnictwo ale mysle ze ten debil tego nie wie, nie pytam juz o statystyki bo pewnie nawet nie wie co to jest
                      • 1.igor.uk Trzeba wysmiewac takich. 10.08.14, 10:07
                        I niech oni denerwuja sie.
                      • dupeteczek Re: bo wkurzaja mnie tacy debile 10.08.14, 10:14
                        Ot kultura pobolszewickiej sieroty:
                        brat_ramzesa napisał:
                        >(...)ale mysle ze ten debil tego nie wie,(...)<

osobliwie, putinowska jaczejka atakuje personalnie, świetny przykład rosyjskiej kultury i wychowania! O Igorze, to szkoda mówić...:(
                        Zarozumiały i chamski jesteś kacapski synku uważając, że coś wiesz o mojej wiedzy.
                        • 1.igor.uk Nie obrazaj sie ,dupeczka. 10.08.14, 10:16
                          Nikt tu ciebie nie obraza,po prostu mowi sie o tobie,zgodnie z prawda.
                        • szwampuch58 Re: bo wkurzaja mnie tacy debile 10.08.14, 10:20
                          tym zdaniem:"Wszytkie goowna pływające w Bałtyku sdiełano w Rosii," wykazales dobitnie ze"cus" z toba nie tak i nie pitol o kulturze teraz
                        • brat_ramzesa sluchaj dupeteczek 10.08.14, 10:28
                          to ty wtraciles sie swim glupim i ignoranckim watkiem, jesli sie obsmarowuje kogos nie majac o nim pojecia to jest caliem uprawnionym kontrposuniecie i znizenie sie do twojego poziomu nazywajac ciebie czego nie lubie wlasnie debilem a kolejna twoja "argumentacja" o jakis jaczejkach dobitnie pokazuje ze jestes debil do n-tej
                          Sya cwoku
      • humbak Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 10:29
        Co do Gołembiowskiego, to ten w Karpaczu mogliby wyburzyć. Jego obecność w obecnej formie, to jakaś katastrofa, z krajobrazowego punktu widzenia.
    • borrka W Polsce niszowa turystyka. 10.08.14, 09:00
      Bez wiekszego znaczenia, sadze jednak , ze zmaleje - nikt nie lubi spedzac urlopu, otoczny pewna rezerwa, zeby nie uzyc slowa niechecia.

Pozostale kierunki zaleza wylacznie od mozliwosci finansowych Rosjan, ktore ze wzgledu na recesje, beda malaly.

PS. Z moich rosyjskich znajomych prawie nikt nie jezdzil do Soczi, czy na Krym.
      Jesli juz, to z sentymentu.
      • sjs2011 Re: W Polsce niszowa turystyka. 10.08.14, 10:36
        Bez wiekszego znaczenia, sadze jednak , ze zmaleje - nikt nie lubi spedzac urlopu, otoczny pewna rezerwa, zeby nie uzyc slowa niechecia
        Kreta
        Duży kompleks wypoczynkowy
        Pierwsza noc - wrzaski w języku Gogola do białego rana
        --
        Przenieśli nas - zostawiając dla rosyjskojęzycznych wydzieloną od reszty strefe
        ---
        Widać było czasami po zachowaniu rosyjskojęzycznych zanim się odezwali
        Jakieś 10-20% tak się zachowywało = pozostali całkiem przyzwoicie
        O jakim zachowaniu piszę?
        Szwedzki stół
        każdy bierze ile chce
        ci ze wschodu po 6-8 talerzy po brzegi jadła a później siedzieli i dumali co tu zrobić tym jedzeniem - zjadł dwa, trzy talerze a reszta się już nie mieści
        niektórzy chowali do przygotowanych torebek ale zwykle po kilku dniach już wiedzieli, że jedzenia nie zabraknie i nie brali na zapas
        --
        Zestawili stoły, dzbany z winem co były dostępne dla wszystkich postawili u siebie
        Przed każdym stało po kilka kieliszków napełnionych różnymi winami i siedzą, siedzą...
        Po kilku dniach im przeszło - wina nie zabraknie jedzenia też
        Tak mi się przypomniała bajka o rybaku i złotej rybce
        Puść mnie rybaku - spełnię twoje trzy życzenia
        To niech to morze będzie wódką
        Dobrze
        To niech ta rzeka będzie wódką
        Dobrze
        A trzecie życzenie pyta rybka
        a i jeszcze daj pół litra
    • mara571 Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 09:58
      z tymi Niemcami, co nie jezdza do Grecji to przesadziles. Od zeszlego roku liczba niemieckich urlopowiczow rosnie i to gwaltownie.
      Natomiast urlop w Egipcie jest nadal tabu.
      • sjs2011 Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 10:17
        z tymi Niemcami, co nie jezdza do Grecji to przesadziles. Od zeszlego roku liczba niemieckich urlopowiczow rosnie i to gwaltownie
        Chciałeś napisać, że wracają do poprzedniego poziomu?
        Prawie nie widziałem Niemców dwa i trzy lata temu ale Izraelitów zatrzęsienie
        --
        Śmieszna przygoda
        Upał - siedzę w kawiarni w wąskiej a więc zacienionej uliczce w Iraklionie
        Piję jak "prawdziwy" Amerykanin chłodną Coca-cole
        Uliczką biegnie para wystraszonych ludzi, trzymają sie za ręce i niespokojnie się rozglądają
        Przebiegli
        ale za moment wracają z wybrawszy mnie ze wszystkich siedzących w kawiarni i pytają:
        "Pan Polak?
        Tak
        Jak dojść do placu....
        Pokazałem, pobiegli - jak rozpoznali ?
        --
        Byłem pod ścianą płaczu w Jerozolimie
        Zrobiłem sobie zdjęcie w jarmułce i rozesłałem po znajomych - do tych z Izraela też
        Przychodzi email z Izraela
        Ty jesteś pewien, że ty nie jesteś nasz?
        Ściana Płaczu
        --
        Lata osiemdziesiąte
        Jestem w Moskwie
        Te ich autobusy to miały przebieg trasy na pojeździe a nie na przystanku więc zanim doczytałem to to odjeżdżało
        Z tłumy wybieram kilkakrotnie kogoś aby zapytać o dojazd
        Zawsze wybrałem polskojęzycznego
        • mara571 Re: Efekt domina czyli ... 10.08.14, 10:45
          nie wiem, czy juz wroclily do poprzedniego stanu, ale nie widze powodu, zeby TUI &Co mialy klamac.
          Wczoraj wrocila jedna z moich wspolpracowniczek z Grecji (Kastro), inny kolega wylecial do Grecji. W obydwu przypadkach byly problemy ze znalezieniem lotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka