Dodaj do ulubionych

Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Berlina

07.09.14, 16:52
a jego SPD ma wybrac nastepce. Kadydatow jest trzech:
Jan Stöß, Raed Saleh und Michael Müller.
Jan Stöß jest prawnikiem, bylym sedzia i przedstawicielem srodowiska LGTB.
Raed Saleh, obywatel niemiecki, urodzil sie w palestynskiej rodzinie w Jordani. W Niemczech zaczal studiowac medycyne, ale porzucil studia na rzecz kariery managerskiej.
Michael Müller ma/mial swoja drukarnie, ale obecnie sprawuje funkcje senatora d/s rozwoju miasta i ochrony srodowiska.

Glowna przyzcyna rezygnacji Wowereita jest skandal wokol najwiekszej niemieckiej inwestycji w ostatnich latach czyli lotniska Berlin-Branderburgia im. Willy Brandta.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Szkoda go 07.09.14, 18:07
      Lubie szczerych i to "und es ist gut so" bylo w swoim czasie odwaznym outcomingiem. Czytalem opinie Mehdorna o Wowereicie. Uwazal, ze winne w opoznieniach lotniska byly i sa nieprzyjrzyste struktury wlasnosciowe. I ze to Land Berlin ponosil najwieksza odpowiedzialnosc nie bedac zuplnie przygotowanych pod wzgledem "project managment".

I jeszcze jedno. Wowereit poczul sie odpowiedzialny za balagan z lotniskiem i odszedl.

Tutaj, tak jeden zalapal sie na funkcje prezydencka klamiac "nie ma kryzysu, kryzys to Sarkozy" i mimo ze ma 13% poparcia, to go sumienie nie rusza i nie odejdzie tylko bedzie brnal dalej.

Jak myslisz kogo uwazam za "prawdziwego mezczyzne" waszego geja czy naszego podrywacza?

PF
      • mara571 nieprzejrzyste struktury wlasnosciowe? 07.09.14, 18:21
        wolne zarty.
        Pierwotny projekt przewidywal, ze terminal przyjmujacy A380 bedzie w srodku. W momecie, kiedy budowa byla zaawansowana w 80% ktos wpadl na pomysl, ze lepiej by bylo, aby znajdowal sie na terminalu zewnetrznym.
        Trzeba bylo wszystko przebudowac, lacznie z windami, schodami i cala instalacja do transportu bagazu.
        Rada nadzorcza pod przewodnictwem Wowereita radosnie sie zgodzila.
        I tak jest z wiekszoscia projektow, ktore nadzorowal senat.
        • polski_francuz Re: nieprzejrzyste struktury wlasnosciowe? 07.09.14, 19:41
          Dokladnie.

Urzednicy Wewereita podejmowali decyzje do ktorych podjecia nie byli przygotowani.

Twoj wpis potwierdza opinie Mehdorna. On jeszcze mowil w wywiadzie, ze dosc duza czesc lotniska nalezy wlasnie do jakiejs organizacji (zapomnialem jakiej) zwiazanej z administracja lotnisk. I ze to ta organizacja powinna administrowac budowe.

PF
          • felusiak1 a to ci nowina 07.09.14, 20:46
            rządowi podejmowali decyzję nie bedąc przygotowani.
            przecież oni nigdy do niczego nie są przygotowani.
            daj im w zarzadzanie saharę a w tydzień piasku zabraknie.
            • mara571 tez bedziesz sie dalej smial Felusiak 07.09.14, 21:02
              w tym tygodniu w jakims talkshow kolo polnocy Wowereit opisywal trudnosci, jakie powstaly w momencie szukania wykonawcy.
              Wedlug unijnych przepisow trzeba na to rozpisac przetarg. Do przetargu 2 razy nikt sie nie zglosil. Potem panowie politycy plakali, ze rozpie... duze firmy budowlane.
              Zeby bylo smieszniej na poczatku lat 90-tych niemiecka firma Hochtief budowala wiekszkosc portow lotniczych w Europie. Miedzy innymi pierwsza rozbudowe w Warszawie i nowy port lotniczy w Atenach przed Olimpiada.
              Hochtief byl firma zdrowa i mial duzo kasy. Hiszpanski gigant ACS chwial sie na nogach, ale dzieki pomocy bankrutujacych bankow hiszpanskich dostal wystarczajaco duzo forsy, aby przejac Hochtief. Wszystko dzieki Florentino Perez, ktory w podobny sposob szefuje Realowi Madryt.
              Bruksela bez zmruzenia oka przejecie zatwierdzila.
              • felusiak1 Re: tez bedziesz sie dalej smial Felusiak 07.09.14, 21:25
                pisałem wielokrotnie, ze polityczne klasy chcą jednego a jest tym utrzymanie sie przy władzy.
                aby tego dokonać należy omamić wyborcę. koszty omamiania ponoszą omamiani. z tego wynika, ze polityka jest najmniej ryzykownym zajęciem. a były burmistrz berlina dostanie synekurę i będzie mu się wiodło.
        • pijatyka Re: tak jest z wiekszoscia projektow 10.09.14, 20:05
          Epicka historia z tym lotniskiem - robi wrażenie nawet na Polakach... (którzy przecież też niejedno spieprzyć potrafią ;)
          • mara571 Re: tak jest z wiekszoscia projektow 10.09.14, 20:39
            cieszyc sie moze przede wszystkim LOT i lotniska w Polsce.
            Lufthansa zamierzala zbierac polskich pasazerow na loty sredniego i dluzszego zasiegu w Polsce i odprawiac ich w swiat via Berlin.
            • jorl Re: tak jest z wiekszoscia projektow 10.09.14, 21:20
              mara571 napisała:

> cieszyc sie moze przede wszystkim LOT i lotniska w Polsce.
              > Lufthansa zamierzala zbierac polskich pasazerow na loty sredniego i dluzszego z
              > asiegu w Polsce i odprawiac ich w swiat via Berlin.

A to sobie wymyslilas mara??
              Jakie lotniska w Polsce maja ta wyzsza klase w sensie wielkosci samolotow czy systemow nawigacyjnach jak ma teraz Berlinksi Tegel czy Schönefeld? No ciekaw jestem, moze powiesz?
              Ten nowy Schönefeld mial miec z grubsza dwie wazne sprawy
              1. Mozliwosc lodowania 4 motorowych jak B747. Co do tego potrzeba? Szersze pasy aby przy hamowaniu odwracaniem ciagu w 4 silnikach gazy trafialy z tych zewnetrznych tez na beton jak z tych blizej srodka bo na wezszych trafiaja na ziemie i kurz pakuje sie przodem do silnika psujac go szybciutko.
              2. Nastepne mozliwosc ladowania wlasciwie bez pilota czyli przy widocznosci 0m. Taki system fakt moze byc na i mniejszych lotniskach ale na nowym Schönefeld mial byc ten najlepszy. I naturalnie najdrozszy.
              Ja tam naprawde bylem oprowadzany przez specjalnego przewodnika wiedzacego te szczegoly.

Polska? Latalem pare razy do Krakowa. Balice. Tam troche mgly i nic nie lata. Juz nocowalem w hotelu jak wracalem w zeszlym roku wieczorem z Zakopanego zima. Linie zaplacily nawet, calkiem OK, na szczecie nie zawalilo mi to terminow ale do Krakowa radze latem.
              Innew Polsce lepsze? Watpie bardzo.
              Sa i w Niemczech male lotniska gdzie troche mgly i nie ma latania. Bylo( bo juz chyba i zamkneli) w Zweibrücken gdzie sluzbowo czasem latalem i juz wracalismy rano z lotniska do roboty zamiast byc u klientow.
              Dobre lotniska aby byly pewne kosztuja duzo. No ale "moje" nowe w Schönefeld bedzie kosztowalo jak by ozlocili je. Przez Wowereita palanta. Manager sie znalazl.

A w tym poscie mara zaprezentowalas swoja druga ceche ze swojego charakteru. Jestes narodoa socjalistka i zaprezentowalas narodowa. Bo idiotycznie stawialas Polakow nad Niemcami. Idiotycznie bo bez podstaw.
              Ten inny Twoj czlon socjalistka jest tez w tym watku. Jak o prywatyzacji wody u mnie pisalas.

Dodam ze spotykam Polakow lecacych z Berlina. Polakow z Polski.

Pozdrowienia

• mara571 Re: tak jest z wiekszoscia projektow 10.09.14, 22:08
                ty bylbys chory, gdybys nie napadl na cos, co jest polskie.
                Poczytaj sobie rozwazania z roku 2011:
                www.pasazer.com/news/7048/berlin,centralne,lotnisko,dla,polski.html
                www.komentator.strefa.pl/port_lotniczy_ber.html
                Co do mgly: sa lotniska w Polsce, ktorym mgla nie przeszkadza (np. Warszawa, wkrotce Katowice). W Krakowie nie ma sensu taka instalacja, bo wokol sa wzgorza i skaly. w przyszlosci zawioza cie autobusem z Balic do Katowic i bedzie OK.
                W Warszawie juz ladowal A380 i sie zmiescil. To byl tylko test, ale wazny, bo ciagle laduja na Okeciu przymusowo samoloty przylatujace ze wschodu (z powodu chorych pasazerow, ktorych trzeba odwiezc do kliniki).

Ten nowy pas w Katowicach, na ktorym buduja instalcje radiolokacyjna na wypadek mgly, juz zostal "ochrzony". I to przez pilota Lufthansy. Ladowanie na pasie w budowie mialo miejsce za dnia, warunki pogodowe byly swietne, pilot latal na to lotnisko dosc czesto.
                www.dziennikzachodni.pl/artykul/3496761,pyrzowice-samolot-lufthansy-pomylil-pasy-wyladowal-na-tym-ktorego-nie-ma-wideo,id,t.html?cookie=1
      • a12avenger2 PeF, rzecz w tym, że dziś w Europie 14.09.14, 18:26
        prawdziwymi mężczyznami są Putin, Farage i Le Pen. A problemem to, że oni pracują na rzecz rozwalenia Unii. Natomiast reszta, ich przeciwwaga, jest albo lewacka, albo islamska, albo genderowa...
        Marno widzę europejską, a raczej unijną, przyszłość..
        • a12avenger2 Re: PeF, rzecz w tym, że dziś w Europie 14.09.14, 18:38
          O, zapomniałbym; Orban też ma jaja...
    • aby Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 21:31
      > Glowna przyczyna rezygnacji Wowereita jest skandal wokol najwiekszej niemieckiej
      inwestycji w ostatnich latach czyli lotniska Berlin-Branderburgia

Wowereit był pupilkiem mediów, które mu robiły PR-popularność. Zwykli mieszkańcy niemieckiej stolicy od lat tylko zgrzytali zębami, gdy podało to nazwisko. A przypomnienie, że ten wyluzowany imprezowicz rozsławił Berlin na świecie wręcz ich rozjuszało.
      Oto dobry cytat z BZ. Niestety b. ważne twierdzenie autor umieszcza na samym końcu artykulu i go nie rozwija (egzemplifikuje). Notabene, to typowy niemiecki sposób pisania - generalizacja i unik - szkoda, że taki kulturalny naród a jeszcze nie nauczyli się pisać.

Die Berliner SPD ist nicht zum ersten Mal im 21-Prozent-Umfragetief. Dort war sie Ende 2009 schon einmal, und damals war Schönefeld noch kein Problem-BER und Wowereit noch beliebt. Für diese Tiefs gibt es wohl noch andere Gründe.

www.berliner-zeitung.de/berlin/kritik-an-klaus-wowereit-genossen-setzen-wowereit-unter-druck,10809148,28096164,item,1.html
      • mara571 Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 21:52
        Wowereit jest "medialny" jak to w nowopolszczyznie okreslaja spece od PR.
        W dzisiejszych czasach bez tej medialnosci i zaproszen do tivi nie mozna utrzymac popularnosci.
        FDP teraz ma okazje sie o tym przekonac.
        Lotnisko to nie jedyny problem. Ceny nieruchomosci, a co za tym idzie czynsze, rosly w ostatnich latach dosc szybko, a place i wysokosc swiadczen spolecznych nie.
        Drugi problem to wodociagi i skutki prywatyzacji. Przestalam to sledzic, moze Jorl jako mieszkaniec Berlina moze cos wyjasnic.

"Für diese Tiefs gibt es wohl noch andere Gründe."
        Faktycznie fatalne zakonczenie artykulu: Wiemy cos, ale wam nie powiemy.
        • jorl Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 22:22
          mara571 napisała:

> Wowereit jest "medialny" jak to w nowopolszczyznie okreslaja spece od PR.
          > W dzisiejszych czasach bez tej medialnosci i zaproszen do tivi nie mozna utrzym
          > ac popularnosci.

Mam ziecia doradce podatkowego. Ma spora wlasna (OK narazie kredyt za nia splaca bo kupil)
          firme. Umie i potrafi sie krecic przy politykach, zreszta to jest potrzebne aby miec klientow.
          On mawial ze Wowereit jest paskuda, ma byc na jakis spotkaniach, nie przychodzi twierdzi potem ze nia mial czasu. Ma umowe z Bildami itp ze nie wolno mu robic zdjec w czasie orgii gejowskich w ktorych uczestniczy.
          Nie to ze mam cos przeciw gejom, moj brat zaadoptowal parotygodniowego chlopaka kiedys, wyrosl na geja i to takiego napewno biologicznego a nie udawanego. Wiem jak to jest.
          Ale z lotniskiem ten gej spieprzyl.

> Drugi problem to wodociagi i skutki prywatyzacji. Przestalam to sledzic, moze J
          > orl jako mieszkaniec Berlina moze cos wyjasnic.

Trudno mi powiedziec ile cos tam kosztuje. W stosunku do zarobkow tak malo place na moje mieszkanie wode czy prad ze rachunkow jak przysylaja rozliczenie nie ogladam. Zly adres jestem w ocenie tych spraw, mam za duzo pieniedzy po prostu, nie wiem.

Pozdrowienia

• mara571 Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 22:29
            mnie nie chodzilo o rachunki, tylko o referendum w sprawie odtajnienia umowy z Veolia Wasser i RWE oraz rekomunalizacji BWB.
            • jorl Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 22:36
              mara571 napisała:

> mnie nie chodzilo o rachunki, tylko o referendum w sprawie odtajnienia umowy z
              > Veolia Wasser i RWE oraz rekomunalizacji BWB.

Nie wiem, to mnie nie interesuje. Wlasnie dlatego ze rachunki sa male. Dla mnie.
              Ale wiem dosc przypadkowo ze moja Byla namawiala nasza corke aby jakies referendum o wodzie brac czy nie barc udzialu.
              Byla ma mimo mojej comiesiecznej duzej "pomoc" jakos mniej kasy to sie sie zamartwiala, tak mowila corka, ze jak sprywatyzuja bedzie ja stac tylko na co drugi dzien kapiel. Albo codziennie ale raz jedna raz druga noge. Ja z cora bylismy zdania niech prywatyzuja a Byla jak Ty mara. Ze nie.
              Co wyszlo? Ja referendum albo przespalem albo go nie bylo.

Pozdrowienia
    • jorl Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 07.09.14, 21:31
      A no wiec ja moze. O tym lotnisku. W koncu przez to opoznienie bylem rok pozniej w Namibi bo myslalem ze sobie z Schönefeld polece a tak musilam sie tluc przez Frankfurt. Am Main naturalnie. Aby 4motorowym leciec
      Nawet bylem raz z naszymi klientami na wycieczece po tym lotnisku, takie tam byly organizowane, pare miesiecy przez tym slawetnym terminem oddania.
      A wiec potwierdza sie to co zawsze. Politycy sa do d.. managerami. Oczywiscie mowie o budowie czy czyms podobnym konkretnym. Bo od oszukiewnia ludzi to sa doskonali.
      Wowereit jak sie okazalo ze system gaszenia nie wychodzi po prostu zrobil to co robi na swoim podworku. Wyrzucil firme ktora to robila i oskarzyl ja o zwrot kosztow itd. Dodam ze ten system gaszenia pozarow jest Simensa i jest bardzo nowatorski ale i dlatego sie opuznial. Nic nowego a trudnego mi osobiscie sie nie udalo zrobic na czas, normalne.
      Taki palant polityk nie zdawal siobie sprawy z konsekwencji wyrzucenia tego biura projektowego. A to przeciez ogromny projekt, miliony rysukow, dokumentacji. Ja bylem na tym lotnisku, wiedzialm jaki to ogrom.
      Jak ta firma zostala wyrzucona to lezy wszystko rozgrzebane bez dokumentacji, tysiace km kabli niewadomo skad dokad i po co. Ja nigdy bym czegos takiego nie zrobil i przy malych projektach, czegos takiego nie wolno robic. Nalezy chlopcow dopasc, przyjrzec sie dlaczego to nie wychodzi, wzmoscnic najtrudniejszy oddcinek dobrymi ludzmi do pomocy, pogonic chlopcow ostro, slabych wywalic jak co ale zespol z grubsza musi zostac. I pracowac dalej.

Zapewne trzeba teraz pojsc do tej firmy projektowej przeprosic sie z nia moze maja dokumentacje i ludzi co wiedza co tam bylo robione. Przestac grozic sadami jak to Wowereit robil, slon w skladzie porcelany.
      To wlasnie jest przyklad jak niefachowiec majacy za duza wladze moze ogromnie zaszkodzic.
      Kiedy to lotnisko bedzie? Tak naprawde moze i za 10 lat. Od nowa projektowac? A ja sie tluc musze do Frankfurta. Na szczescie do Rosji za 2 tygodnie lece z Berlina. No ale to 2 motorowe samoloty, na Teglu czy Schönefeld pasy startowe do nich sa.
      Politycy nie powinni nos wscibiac w projekty techniczne, niech oszukuja ludzi tutaj szkod od razu nie widac.

Pozdrowienia
    • zeitgeist2010 Buschkowski na burmistrza! 14.09.14, 10:11
      mara571 napisała:

> a jego SPD ma wybrac nastepce. Kadydatow jest trzech:
      > Jan Stöß, Raed Saleh und Michael Müller.
      > Jan Stöß jest prawnikiem, bylym sedzia i przedstawicielem srodowiska LGTB. Raed Saleh, obywatel niemiecki, urodzil sie w palestynskiej rodzinie w Jordani. W Niemczech zaczal studiowac medycyne, ale porzucil studia na rzecz kariery managerskiej.
      > Michael Müller ma/mial swoja drukarnie, ale obecnie sprawuje funkcje senatora d /s rozwoju miasta i ochrony srodowiska.

No prosze jeden z 3 kandydatow reprezentuje 30% populacji miasta. Weiter so.
      Ciekawy jak Thilo uzadnilby rozcienczanie niemieckich genow przez Raed Saleha ;)

Glowna przyzcyna rezygnacji Wowereita jest skandal wokol najwiekszej niemieckiej inwestycji w ostatnich latach czyli lotniska Berlin-Branderburgia im. Willy Brandta.
      >

Ja powiem tak. Zeby Berlin postawic na nogi to potrzeba takiego faceta jak Heinz Buschkowski - obecny szef bezirku Neukölln. No i oczywiscie Sarrazin

-----------------------------------------------
      Przyszłosc ma długą historię
      • mara571 Se w tym, ze Buschkowski nie chce! 14.09.14, 10:31
        chyba dlatego, ze swietnie sie orientuje w berlinskich koteriach.
        Zeitgeist napisał:

> No prosze jeden z 3 kandydatow reprezentuje 30% populacji miasta. Weiter so.
        > Ciekawy jak Thilo uzadnilby rozcienczanie niemieckich genow przez Raed Saleha ;
        > )
        >
        > Glowna przyzcyna rezygnacji Wowereita jest skandal wokol najwiekszej niemiec
        > kiej inwestycji w ostatnich latach czyli lotniska Berlin-Branderburgia im. Will
        > y Brandta.
        > >

>
        > Ja powiem tak. Zeby Berlin postawic na nogi to potrzeba takiego faceta jak Hein
        > z Buschkowski - obecny szef bezirku Neukölln. No i oczywiscie Sarrazin
        >
        >
        > -----------------------------------------------
        > Przyszłosc ma długą historię
    • a12avenger2 Porażka niemieckiej demokracji; jeden "kandydat" 14.09.14, 18:21
      gorszy od drugiego...
      Jak nie lobby gender (zboczeńcy) to lobby arabsko-turecko-kurdyjskie (islamiści)...
      Czy na północ od Renu w Niemczech nie ma już porządnych, konserwatywnych Niemców, będących katolikami lub protestantami?
      Jak nie "brunatni" czy "różowi", to "zieloni" (niekoniecznie pod sztandarem pseudo-ekologicznym, lecz pod zieloną flagą Proroka Mahometa, hehe)...
      • mara571 zrobiono wszystko, zeby nie bylo 14.09.14, 18:27
        w przypadku Berlina mozna powiedziec, ze Vetternwirschaft (plajta BB) spowodowala odsuniecie CDU od wladzy.
        W dodatku Berlin sie zmienil w multikulturane centrum, gdzie lewactwo czuje sie jak ryby w wodzie.
        • a12avenger2 Re: zrobiono wszystko, zeby nie bylo 14.09.14, 18:42
          > w przypadku Berlina mozna powiedziec, ze Vetternwirschaft (plajta BB)

Tzn.? Co masz na myśli?
          Pytam, bo nie znam sprawy.
    • jorl Re: Wowereit ustepuje ze stanowiska burmistrza Be 14.09.14, 20:07
      mara571 napisała:

> ty bylbys chory, gdybys nie napadl na cos, co jest polskie.

Widzisz mara ja staram sie byc obiektywny. I staram sie dotrzec do prawdziwych przyczyn czegos co sie stalo czy sie dzieje. Ty slepo napadasz na Niemcow, tez tam gdzie obiektywnie nieslusznie, a slepo wychwalasz Polakow tez tam gdzie nieslusznie. Wlasnie dlatego jest usprawiedliwione nazywanie Ciebie narodowa-socjalistka. W tym przypadku chodzi o ten czlon narodowa.

Co do lotnosk. Polska jak jakies ma to praktycznie buduja jej inni. Bo dostaje subwencje z Unii ta druga polowe ktora Polska wlasna produktywnoscia powinna zbudowac, buduje za kredyty. Nie z wlasnego budzetu. Ale jakby te kredyty byly z oszczednosci Polakow w bankach tez moze OK ale one sa tak naprawde albo bezposrednio pozyczone z zachodnich bankow tych polpanstwowych Jak Europejski itd albo z tych w Polsce ktore te na lotniska pieniadze pozyczaja z zachodnich bankow matek. To powoduje ze w kosztach np. lotniska w Polsce z 80% sa koszty importu czy bezposredniego jak urzadzenia z firm zachodnich czy posrednio kupowanie maszyn budowlanych itd tez z Zachodu. Czyli % naklad polski na budowe lotnisk jest np. 20% i to tej najmniej wykfalifikowanej pracy bo budowlancow kierowcow itd.
      Dla mnie taki kraj przypomina Masajow w Kenii co pasa swoje owce trzymajac w jednej rece wlucznie a w drugiej komorke. Bo wlasnie ta czesc pracy wykonywana przez Polakow jest jak tego Masaja ktory z duma pokazuje za potrafi komorke obslugiwac.
      Ja wiem ze Ty ale i duzo tu tego nie zrozumie. Ale naprawde jest roznica pomiedzy umieniem obslugiwanie komorki a jej zaprojektowaniem.
      I dlatego chwalenie sie czego tam w Polsce nie wybudowana za ledwo 20% liczac w cenie i to tej naprymitywniejszej pracy jest dla mnie smieszne. Do tego niebezpieczne bo zwodnicze.
      Ostatnio bywalem na Rodos. I wlasnie Grecy tez tak sobie budowali. Tez sie cieszyli. Teraz mlodzi maja rozbuchane apetyty tymi darowznami i spadaja glowa na beton. Pozostaje im aby przyzyc albo emigracja albo kelner w hotelach dla turystow. Wyzsze wyksztalcenie sa tam niepotrzebne.
      I wlasnie dlatego bede dalej pisal jak pisze. Olewam czy Ty i inni Tobie podobni beda mnie jako antyPolaka nazywac. Dzeciom trzeba prawde w oczy powiedziec.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka