Dodaj do ulubionych

jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963

17.10.14, 00:02
na forum pisza zwolennicy teorii spiskowych rozne glupoty o epidemii Eboli.
Media robia z tego Apokalipse, bo jak wiadomo, zle i sensacyjne wiadomosci podnosza naklad i ogladalnosc. Warto sie jednak zastanowic, dlaczego doszlo do takiego rozprzestrzenienia sie choroby. Przypominalam sobie wczoraj relacje mojej ciotki, ktora w roku 1963 jako studnetka wroclawskiej AM odbywajaca praktyke, byla czlonkiem medycznego teamu w czasie epidemii czarnej ospy (masowe szczepienia).
Polecam wszytskim ta relacje z Newsweeka, bo ona dosc dokladnie opisuje dzialania, ktore doprowadzily do szybkiego wygasniecia epidemii wirusa, ktory przenosi sie droga kropelkowa.

historia.newsweek.pl/ospa-we-wroclawiu--jak-piecdziesiat-lat-temu-zabijala-czarna-pani,95724,1,1.html
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Z drugiej reki 17.10.14, 00:24
      Moja mama byla w owczesnym samepidzie i jej kolezanka zostala szefowa "obozu izolacji" czy jak zwac to miejsce gdzie trzymano w izolacji chorych.

Ja pamietam moj siepriowy powrot z kolonii nad morzem. I jakesmy z innymi kolonistami krzyczeli przez okna pociagu dojezdzajac do Wroclawia "czesc ospa!":)

PF
      • polski_francuz Re: Z drugiej reki 17.10.14, 00:24
        sanepidzie...sorry

PF
    • eva15 Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 00:34
      Ech komuchy, jak one lubiły ograniczać wolność i demokrację:-) Każdy powód był dobry...
      • mara571 nie tylko komuchy 17.10.14, 08:48
        bylo tez kilka epidemii czarnej ospy w RFN. Na przyklad ta w Hannowerze, zawleczona z Jugoslawii.

www.spiegel.de/spiegel/print/d-42953865.html
        Nie mam pojecia, czy dzisiaj taka izolacja osob majacych kontakt bylaby mozliwa. Do sadow wplyneloby wiele skarg, a gazety, internet i talkshows zapelnilyby sie osobami protestujacymi przeciwko ograniczeniu wolnosci jednostki.
        Minelo prawie 50 lat od ostatnich przypadkow epidemii czarnej ospy w Europie, ale w miedzyczasie dzieki lewactwu zasada wolnosci prywatnej poszczegolnych jednostek jest wazniejsza od dobra publicznego.
        • vladexpat Re: nie tylko komuchy 17.10.14, 16:01
          mara571 napisała:

> Minelo prawie 50 lat od ostatnich przypadkow epidemii czarnej ospy w Europie, a
          > le w miedzyczasie dzieki lewactwu zasada wolnosci prywatnej poszczegolnych jedn
          > ostek jest wazniejsza od dobra publicznego.

A nie jest przypadkiem dokładnie na odwrót?
          To Majakowski pisał:

Partia - to ręka milionopalca,
          w jedną miażdżącą pięść zaciśnięta.
          Jednostka - zerem, jednostka - bzdurą,
          sama - nie ruszy pięciocalowej kłody,
          choćby i wielką była figurą,
          cóż dopiero podnieść dom pięciopiętrowy.
          Partia - to barki milionów ludzi
          ciasno do siebie przypartych -
          podźwigniem gmachy, do nieba podrzucim,
          napiąwszy mięśnie i oddech w partii.

Wolność osobista, prawa jednostki to kamienie węgielne nowoczesnego społeczeństwa. I było to komunistom bardzo nie w smak.
          • mara571 wolnosc osobista ma swoje granice 18.10.14, 08:30
            "Prawdziwa wolność nie polega na swawoli czynienia, co by się tylko zachciało, ani na nadmiernej pobłażliwości prawa dla tych, co się zbrodni głównych dopuścili, ale na poskramianiu ślepych i szalonych namiętności i na panowaniu nad nimi rozumem, wedle którego wskazań żyje się najlepiej i najświątobliwiej, jak też na niezawodnej karności w życiu, na sprawiedliwym porządku praw; na takim samym odnoszeniu się do takich samych spraw bez żadnego względu na osoby; na równości w sądzeniu, wydawaniu wyroków i wykonywaniu ich."
            Wiem, ze to dzisiaj strasznie staromodnie brzmi, ale wlasnie w przypadku zagrozenia epidemia, ba nawet w przypadku zagrozenia najblizszego otoczenia np. gruzlica, spoleczenstwo ma prawo do zadania, aby czasowo izolowano niektore osoby, ktore moga byc nosicielem groznego wirusa lub bakterii.

PS. Pojawiaja sie reportaze, doniesienia o wplywie Eboli na rozpadanie sie resztek struktur panstwa np w Sierra Leone, gdzie juz nie pracuje sadownictwo, policja zaangazowana w pomoc "ebolowa" nie moze wypelnic swoich obowiazkow, powstaja bandy terroryzujace cale dzielnice.
    • felusiak1 media wrą bo gołym okiem widać niekompetencję 17.10.14, 02:15
      rządu. najpierw mówili nam, ze nie ma szansy na zachorowanie w USA a kiedy zaczęto mówić o wstrzymaniu przyjazdów z krajów dotkniętych ebolą sam obama powiedział nam, że to nie wchodzi w rachubę bo to wpłynęłoby negatywnie na gospodarkę. No proszę jak USA zależy od Liberii i Wybrzeża Słoniowej Kości. Ni i potem przyjechał człowiek z Liberii i źle się poczuł i poszedł do szpitala i odesłali go do domu z temperaturą 39.1. Dwa dni później wrócił karetka i dopiero wtedy rozpoznano ebolę i personel medyczny opiekował się nim i dziesiatkami innych pacjentów bez ochronnych ubrań przez dwa dni. Teraz mamy dwie zarażone pielegniarki i cholera wie ile jeszcze jest zarażonych bez objawów na razie. Zadnej kwarantanny nie zastosowano i nie wstrzymano przyjazdów z Afryki.
      Dzisiejszy Daily News, gazeta tak proobamowa, że kiedy Obama puszcza baki to pachna jak Chalel Numer 5 wreszcie ocknęła się i zapisała na pierwszej stronie TO
      Według tego co mi mówią umieralność przy eboli sięga 70% i na dobrą sprawę nie ma żadnego skutecznego leku w pożądanych ilościach. Do tego wszystkie leki używane do tej pory są eksperymentalne czyli nie ma zadnej gwarancji i na wlasne ryzyko.
      Wiadomo, że chlor zabija wirusa. Pimy chlor zatem.
      • kzet69 Re: media wrą bo gołym okiem widać niekompetencję 17.10.14, 08:41
        ebola nie wywoła pandemii, gdyby to była choroba o zaraźliwości hiszpanki to byście w USA mieli już 20000 chorych a nie 2... tak że bez paniki...
        • felusiak1 Re: media wrą bo gołym okiem widać niekompetencję 17.10.14, 19:44
          Ja mówię o niekompetencji władzy i kompletnym nie przygotowaniu chociaż mieli 6 miesięcy aby przygotować 3 lub 4 szpitale.
          Gdyby ta władza dostarczała mi internet, kablówkę, prąd i gaz to nie byłbym w stanie nic napisać tu a gdyby zaopatrywała w żywność to umarłbym z głodu.
          • mara571 Re: media wrą bo gołym okiem widać niekompetencję 18.10.14, 08:35
            felusiak1 napisał:

> Ja mówię o niekompetencji władzy i kompletnym nie przygotowaniu chociaż mieli 6
            > miesięcy aby przygotować 3 lub 4 szpitale.

A jak to wplynie na kampanie wyborcza?

> Gdyby ta władza dostarczała mi internet, kablówkę, prąd i gaz to nie byłbym w s
            > tanie nic napisać tu a gdyby zaopatrywała w żywność to umarłbym z głodu.
            Moge to wykorzystac w planowanym watku?
    • kzet69 Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 08:39
      ebola to nie ospa, nie przenosi się drogą kropelkową, ciekawe bo ja epidemię wrocławską też znam z ust naocznego świadka, prof. Sadowskiej, wtedy młodej lekarki po studiach a po latach profesorki z kardiologii dziecięcej...
      • mara571 podejmiesz sie wytlumaczenia niektorym uczestnikom 17.10.14, 08:51
        forum jak jest roznica miedzy wirusem grypy a wirusem Eboli?
        Ale obawiam sie, ze i tak ci nie uwierza.
        • kzet69 Re: podejmiesz sie wytlumaczenia niektorym uczest 17.10.14, 08:56
          ebola w przeciwieństwie do grypy nie przenosi się ani przez powietrze, ani przez dotyk potrzebny jest bezpośredni kontakt z wydzielinami bądź wydalinami chorego, grypa natomiast przenosi się drogą kropelkową, ebolą nie zarazisz się przez to że ktoś kichnie albo przez podanie ręki, grypą tak. Paradoksalnie najbardziej na zarażenie ebolą jest narażony personel opiekujący się chorą osobą.
          • superspec High support for Ebola quarantine 17.10.14, 09:46
            today.yougov.com/news/2014/10/15/high-support-ebola-quarantine/
    • superspec A w Naszym Dzienniku czytam: 17.10.14, 08:47
      www.naszdziennik.pl/swiat/102711,bezradni-wobec-eboli.html
      • kzet69 Re: A w Naszym Dzienniku czytam: 17.10.14, 08:57
        W Naszym Dzienniku to ja już czytałem o helowej mgle i hostii zamieniającej się w wieprzowinę, zmień lekturę :)
        • superspec Jestem historykiem i Nasz Dziennik to 17.10.14, 09:08
          dla mnie źródło historyczne. Często kłamliwe ale nie odbiega w tym od np. Gazety Wyborczej.;)
          sciaga.pl/tekst/55804-56-podzial_zrodel_historycznych
    • krzyysioo Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 10:52
      Jakiś czas temu miałem styczność z metodyką walki przeciw wściekliźnie w lasach. On zasada nadrzędna to walczyć tak by przypadkiem nie zwalczyć bo z czego będziemy żyć ;)

Może tu jest podobnie? Że nie o to chodzi by złapać króliczka a o to by go gonić? Dla tych którzy mogliby mieć wpływ na ta epidemię (firmy medyczne, w tym głównie farmaceutyczne, też chyba i niektóre rządy) to jej rozprzestrzenienie się na ograniczona skalę wcale nie musi być takie głupie ;) Choć bynajmniej nie upieram się że jest to w taki sposób robione.

ps
      Tylko proszę nie piszcie mi że rządy mocarstw czy zarządy firm farmaceutycznych nie poszłyby tak daleko ze względów etycznych :D
      • elka-sulzer Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 11:03
        krzyysioo napisał:

> ps
        > Tylko proszę nie piszcie mi że rządy mocarstw czy zarządy firm farmaceutycznych
        > nie poszłyby tak daleko ze względów etycznych :D

1. Slynny "agent orange" wspanialomyslnego i etycznego ... Monsanto na mysl przychodzi, hehehe

2. Jak i rozpylanie radioactywnych substancji nad St. Louis

www.dailymail.co.uk/news/article-2210415/Revealed-Army-scientists-secretly-sprayed-St-Louis-radioactive-particles-YEARS-test-chemical-warfare-technology.html
        3. Wielce etyczne zarazanie ludzi syfilisem
        en.wikipedia.org/wiki/Tuskegee_syphilis_experiment
        4. Wspanialomyslne uzywanie broni fosforowej przeciw cywilnej ludnosci

5. Wielce etyczne uzycie zubozalego uranu

• kzet69 Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 17:56
          załapaliście oboje wściekliznę??? No to tłumaczy wasze posty....
    • superspec Texas worker who may have handled Ebola samples 17.10.14, 15:36
      quarantined in Belize
      edition.cnn.com/2014/10/17/health/us-ebola/index.html?hpt=hp_t1
    • zeitgeist2010 Ebola wiecej uczy o afryce niz o mediach 17.10.14, 16:18
      W tej mamy juz 2 zarazonych na terenie USA: Ten pierwszy zmarl przed tygodniem. Obydwa przypadki powstaly na terenie PResbyterian Hospital w Dallas.

2 osoby zachorowaly w szpitalu w Madrycie. Obydwie jeszcze zyja.

Epidemia eboli pokazuje nam kolejna negatywna strone Afryki. Balagan, niski poziom organizacji i wiedzy.

Poprawe nalezy zaczac i u nich i u arabow od radykalnej regulacji urodzen.
      • kzet69 Re: Ebola wiecej uczy o afryce niz o mediach 17.10.14, 17:55
        "Epidemia eboli pokazuje nam" Jaka epidemia?? Jak na razie mamy endemię w pd-zach Afryce i kilka zawleczonych przypadków w inne rejony świata, nie mamy dowodu na ani jedno zakażenie poza miejscem endemii, więc o epidemii nie wolno mówić...
      • elka-sulzer Re: Ebola wiecej uczy o afryce niz o mediach 18.10.14, 01:25
        Dodam jeszcze tylko zaity:

Lata bezwzglednej, brutalnej kolonizacji zrobily swoje.
        Ani Muzulmanie ani Afrykanie nie sa sami sobie winni.

Przestepcze rece korporacji swiata cywilizowanego ... precz od Afryki, precz z eksperymentami medycznymi na boguduchawinnych ludziach.
    • superspec Re: jak sie walczy z epidemia, Wroclaw 1963 17.10.14, 23:51
      www.huffingtonpost.com/abby-norman/im-a-hazmat-trained-hospi_b_5998486.html?ncid=txtlnkusaolp00000592

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka