Dodaj do ulubionych

Kasacja klasztorów.

08.11.14, 17:39
Uwielbiam Wikipedię, bo z niej dowiaduję się wielu ciekawostek historycznych.

"W ramach represji za poparcie powstania styczniowego przez wielu księży zakonnych, braci i kleryków władze rosyjskie postanowiły zlikwidować klasztory w Królestwie Kongresowym."

pl.wikipedia.org/wiki/Kasata_klasztor%C3%B3w_w_zaborze_rosyjskim
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Re: Kasacja klasztorów. 08.11.14, 17:45
      Tobie ta Rosja wyraźnie na łeb padła.

Napisz kiedy coś fajnego.
      • malkontent6 Re: Kasacja klasztorów. 08.11.14, 18:05
        pimpus18 napisał:

> Tobie ta Rosja wyraźnie na łeb padła.

Ja ma dużo problemów z głową.

> Napisz kiedy coś fajnego.

To co napisałem nie jest fajne?
    • j-k Kasacja klasztorów - to cos nowego ? 08.11.14, 18:21
      alkontent6 napisał:
      > Uwielbiam Wikipedię, bo z niej dowiaduję się wielu ciekawostek historycznych.

To dziwne. bo ja to wiem z liceum.
      Ale moze mielismy szczegolnie patriotyczne, bo im. Romuaalda Traugutta.
      • malkontent6 Re: Kasacja klasztorów - to cos nowego ? 08.11.14, 23:48
        j-k napisał:

> To dziwne. bo ja to wiem z liceum.

Ja mam problemy z pamięcią więc wielu rzeczy uczę się od nowa. W liceum uczyłem się angielskiego a teraz już prawie nic nie pamiętam.
        • boavista4 Re: teraz demokratura obali nie tylko klasztory, 09.11.14, 00:04
          ale i caly kosciol katolicki, najwiekszy wrog Starszych i Madrzejszych, Nie zapominajmy, Carowie dzialali w Krolestwie przy pomocy swojej zydowskiej administracji, ktora sie niezwykle bogacila, wykupujac za bezcen skonfiskowane majatki.
          Poparcie przez wielką część Żydów zaborców Polski: Rosjan i Prusaków doprowadziło do maksymalnego rozczarowania u pol­skich twórców w swoim czasie najbardziej nawet przychylnie usto­sunkowanych do Żydów, od Bolesława Prusa po Aleksandra Świętochowskiego. Jakże wymowne pod tym względem są „Kroniki” Prusa z lat 1909-1910. Prus pisał wówczas: (...) Stosunek niektórych grup żydowskich do Polaków jest nie tylko niegodziwy, ale wprost - nie­przyzwoity (...) „litwacy” (tj. Żydzi przybyli z Rosji - J.R.N.) odgrywają rolę rusyfikatorów u nas, nawet obrażają nas, a Żydzi poznańscy wręcz głoszą, że zawsze walczyli przeciw Polakom w interesie Niemiec (...). Ileż to razy wobec Polaków i Rosjan socjaliści żydowscy czy nacjonaliści wykrzy­kiwali, że „Polska jest trupem gnijącym”, a „Polacy rasą znikczemniałą”. (...) Kiedy cala imigracja niemiecka, choćby sprzed stu lat, stała się naszą krwią, kością, sercem i duszą, masy żydowskie po wielu wiekach są nam obcymi; więcej nawet - niektóre grupy żydowskie przypominają armię, która toczy z nami walkę w celu wytępienia czy wygnania większej części nas, a zamienienia reszty na swoich lenników, jeżeli nie niewolników! (...) (cyt. za: B. Prus „Kroniki”, t. XX, Warszawa 1970, s. 147,271,272).

- Za jakże licznych Żydów, szpicli i donosicieli w służbie carów

Historia odnotowała całe „legiony” antypolskich Żydów, szpicli i donosicieli. Mamy rozliczne dokumenty na temat donoszącym Moskalom Żydów w czasie powstania kościuszkowskiego i wojny 1812 r. (ogromna część Żydów trzymała wtedy za Moskwą). Do szczególnego „rozkwitu” doszło promoskiewskie szpiclowanie z kręgów żydowskich w dobie Królestwa Kongresowego. Maurycy Mochnacki w swym wielkim dziele „Powstanie narodu polskiego w roku 1830 i 1831” (Warszawa 1984, t. I, s. 95) pisał, że cała policja tajna, tak w Polszcze kongresowej i w guberniach naszych, jak we właściwej Moskwie przez Żydów była sprawowana. Znamienne też, że gdy lud warszawski zabrał się do wieszania zdrajców i szpiegów w sierpniu 1831 r., to głównie Żydzi, jako najgorsi donosiciele padli ofiarą tego wybuchu gniewu ludu. By przypomnieć choćby niektóre nazwiska powieszonych szpicli, począwszy od osławionego Joela Mojżesza Birnbauma po Czyżyka Herszke Jednorączkę, Ejzyka Lewkowicza Dzwarca, Abrahama Moszkowicza, Icka Mittelmana, Berka Blinnen-kranza czy Fajwela Jekowicza.

Losy polskie naznaczone zostały aż zbyt wielką ilością spisków zniweczonych przez denuncjacje promoskiewskich Żydów-donosicieli. Począwszy od historii aresztowania w 1797 r. Sebastiana Ciecierskiego na skutek denuncjacji wileńskiego Żyda Tobiasza Abrahamowicza. Aresztowanie doprowadziło w efekcie do wykry­cia wszystkich uczestników polskiego spisku na Litwie i w Warszawie. Niewiele osób niestety wie o nikczemnej roli takich Żydów-donosicieli jak właściciel winiarni Nisel Rosenthal, który wydał na śmierć najsłynniejszego polskiego emisariusza Szymona Konarskiego, jak Artur Goldman, który wydał carskiej policji przywódcę Powstania Styczniowego Romualda Traugutta czy Lej-zor Butler, który wydał Waryńskiego. Przykłady tego typu można niestety długo, długo mnożyć
    • drugiwojwa Re: Kasacja klasztorów. 09.11.14, 11:29
      Owszem, tak katolickich klasztorów, w zamian Rosjanie poparli innych jak np. mariawitów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka