eva-1.5
07.12.14, 12:31
W przeciwieństwie do bystrzaków forumowych nie jestem specjalistką od rynków finansowych i trudno mi ocenić poniższy temat, zresztą nie qgłębiałam się w niego.
DWN (Deutsche Wirtschafts Nachrichten) podają za FT, że Putin rozegrał tak genialnie sprawę obigacji ukraińskich, że trzyma nie tylko Ukrainę ale i Zachód w szachu.
"Das Pentagon staunt: Amerikaner wollen Putins Ukraine-Taktik kopieren "
(...)
Das Pentagon ist beeindruckt und will die russische Taktik künftig selbst im geopolitischen Wettstreit einsetzen, um Staaten unter Druck zu setzen.
"Pentagon patrzy z podziwem: Amerykanie chcą kopiować taktykę Putina.
(...)
Pentagon jest pod wrażeniem i chce stosować rosysjką taktykę w przyszłych sporach geopolitycznych, aby wywierać nacisk na różne kraje"
BYSTRZAKI - to wypowiedź FT, cytowana przez DWN - NIE MOJA.
deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/12/07/das-pentagon-staunt-amerikaner-wollen-putins-ukraine-taktik-kopieren/
O co chodzi?
Putin i jego podziwani głęboko przez FT prawnicy zrezygnowali z dwustronnych umów z Ukrainą o pożyczki i kazali jej wystawić obligacje wg prawa brytyjskiego, następnie kupili je via bank w Irlandii. Papiery te zostały obwarowane dodatkowymi klauzalami, które uniemożliwiają Ukrainie jakiekolwiek pole manewru. Albo ona, albo EU i USA muszą płacić, bo inaczej może to zachwiać rynkami finansowymi. Wg mnie płacić będzie EU, bo USA od płacenia nie są:-).
O tym, jakie to klauzule pisze autor artykułu (np. klauzula ograniczonego zadłużenia:-), ale takich jest więcej) . Do FT nie idzie się bez płacenia dosztać, ale może , ktoś znajdzie coś więcej w necie na temat tego artykułu.
Rosja nie zmarnowała czasu, jak widać jej juryści nauczyli się świetnie krętackich metod rynków finansowych, ba najwyraźniej przerośli swoich mistrzów wprawiając ich w podziw i osłupienie.
Od miesięcy powtarzam, że prawdziwa wojna, jaka się toczy, to wojna finansowa i albo Rosja zacznie dawać sobie radę na tym polu, albo stanie się jej ofiarą i ugrzęźnie w wieloletnich kłopotach.