polski_francuz
01.01.15, 11:34
Wielu na tym forum wyemigrowalo. A emigracja jest na ogol ciezka szkola zycia, ktora zmusza do zadania sobie podstawowego pytania "kim jestes?". Zreszta niekoniecznie od razu to pytanie, ktore przychodzi na ogol wtedy kiedy sie osiagnalo jakis stan stabilny, spokoju wewnetrznego. Czesto zanim sie ten stan osiagnie zadawane jest pytania "kto/co jest winny tego, ze nie mam sukcesu na emigracji?".
Ale zostanmy przy pierwszym pytaniu. Sa forumowicze-emigranci, ktorzy na to pytanie odpowiedzieli "Jestem Polakiem" i pisza w tym duchu. Ktory czasem pachnie troche naiwnoscia, bo inna jest wizja swiata polskich emigrantow a inna tych co w Polsce zyja. Ale ci forumowicze dosc ostro widza polska racje stanu, chociaz nie zawsze ja podobnie identyfikuja. Przykladem jest ocena sytuacji na Ukrainie, ktora wielu polskich Aussis ocenia inaczej niz polskich Europejczykow. Nie wiem dlaczego tak jest, moze odleglosc zmienia perspektywe a moze, po prostu, Aussi chodza do gory nogami i im sie idee w glowach mieszaja:)
Patriotyzm jest rzecza zdrowa bo czyni czlowieka bardziej przewidywalnym. Z tym ze trzeba umiec wybrac forum do rozmow. I tak, patrioci Rosja sa tez godnymi szacunku ludzmi ale ich tworzenie watkow na polskim forum w duchu obrony rosyjskich racji stanu nie ma zadnego, ale to zadnego sensu. Polska i rosyjska racja stanu sie szczesliwie rozeszly dwadziescia-kilka lat temu i od tej pory sa zupelnie rozne. I dyskusje rosyjskich patriotow z Polakami czy emigrantami z Polski prowadza do pyskowek, awantur forumowych i obnizenia jego poziomu.
Jesli juz Rosjanie musza pisac po polsku o rosyjskich interesach i wielkosci ich kraju i ich wodza moga ta rzeczywiscie robic ale zdrowiej dla nich i dla reszty swiata byloby, zeby mieli swoje forum do takich celow.
Na pewno odwiedzimy ich, od czasu do czasu, na tym ich forum bys poczytac z ciekawoscia o tym jak i w jakim sklepie mozna kupic mundur i bron. Czy tez o tym, jak wielka Rosja stala sie trzecim Rzymem i ostoja wspolczesnej cywilizacji.
Oczywiscie nikt nikogo nie wygania i ci, ktorzy chca pisac na rozne tematy i bez robienia propagandy powinni zostac z nami na tym forum i pozwolic nam na poznanie ich opinii. Ale dla rosyjskich propagandzistow nie jest to forum, moim zdaniem, dobrym miejscem.
PF