Dodaj do ulubionych

Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Polski!

13.03.15, 16:39
Wg dzisiejszego komunikatu GUS w styczniu br. Polska osiągnęła 742,8 mln euro nadwyżki w handlu zagranicznym, wobec deficytu w wysokości 89,4 mln euro w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Największe rynki eksportowe Polski to Niemcy, Wielka Brytania, Czechy, Francja, Holandia, Włochy, Rosja, Węgry, Hiszpania, Szwecja. Najwięcej importowaliśmy z Niemiec, Chin, Rosji, Włoch, Francji, Czech, Holandii, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Belgii.
Pomimo nałożonych sankcji Rosja pozostaje nadal ważny partnerem Polski.
->Tekst linka
Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 16:46
      zfrc napisał:

> Wg dzisiejszego komunikatu GUS w styczniu br. Polska osiągnęła 742,8 mln eur
      > o nadwyżki w handlu zagranicznym
      , wobec deficytu w wysokości 89,4 mln euro
      > w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Ciekaw jestem przyczyn tej zmiany. Mam wrażenie, że nie bez znaczenia jest wyjątkowo ciepła zima, a co za tym idzie zmniejszenie zapotrzebowania na importowany gaz i olej opałowy.
      • brzytwa761 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 16:52
        Lepiej to widac na tabelce gusowskiej.

LINK: stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/obroty-handlu-zagranicznego-ogolem-i-wedlug-krajow-i-2015-r-,1,30.html
    • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 16:52
      "Pomimo nałożonych sankcji Rosja pozostaje nadal ważny partnerem Polski."
      Jestem zdumiony,jak im to tam przez klawiature sie wymklo,TVN-24 i takie "cus"????
      • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:12
        szwampuch58 napisał:

> "Pomimo nałożonych sankcji Rosja pozostaje nadal ważny partnerem Polski."
        > Jestem zdumiony,jak im to tam przez klawiature sie wymklo,TVN-24 i takie "cus"?
        > ???
        A w czym problem. Import surowców z Rosji jest nadal bardzo ważny a eksport wyrobów przemysłowych, bez których Rosja nie może się obejść, nadal rośnie.
        • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:15
          w mentalnosci rusozercow w tej szczekaczce,zdziwiony jestem i tyle
          • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:18
            szwampuch58 napisał:

> w mentalnosci rusozercow w tej szczekaczce,zdziwiony jestem i tyle

Taka historyczna paralela mi się nasunęła.
            Sądzisz, że Holendrzy sprzedawali wyspiarskim tubylcom szklane paciorki z miłości i szacunku?
            • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:21
              nie wiem jak to polaczyc z antyrosyjska propaganda TVN-24
    • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 16:58
      Dobra wiadomość na koniec tygodnia.

Oczywiście jest to dobra wiadomośc dla Polaków. Komsomolcy za chwilę znajda coś negatywnego na ten temat. Albo na inny temat.
    • lubat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:02
      Aż mnie zżera ciekawość, jakie to polskie firmy tak nam nabijają licznik. Czy to przypadkiem nie są takie słynne polskie firmy jak: Volkswagen, Opel, Heidelberger Cement czy Südzucker - żeby tylko wymienić niektóre. Aha, jeszcze pewnie ArcelorMittal;)
      • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:06
        Wiedziałem..

forum.gazeta.pl/forum/w,50,156957342,156957565,Re_Gigantyczna_nadwyzka_w_handlu_zagranicznym_Po.html
      • zfrc Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:12
        Lubat, a oni płacą podatki w Polsce?
        Jaka jest Twoja wiedza na ten temat?
        • lubat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:25
          zfrc napisał:

> Lubat, a oni płacą podatki w Polsce?
          > Jaka jest Twoja wiedza na ten temat?

Cały dowcip polega na tym, że państwo polskie jest wobec międzynarodowych koncernów bezradne, jak zagubione dziecko we mgle. Oni zatrudniają tabuny najlepszych prawników - polskich i zagranicznych - by "zracjonalizować' podatki. Przykładem "Fiat", który praktycznie w ogóle nie płaci w Polsce podatków. A przecież on nie jest wyjątkiem.
          • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:31
            lubat napisał:

> zfrc napisał:
            >
            > > Lubat, a oni płacą podatki w Polsce?
            > > Jaka jest Twoja wiedza na ten temat?
            >
            > Cały dowcip polega na tym, że państwo polskie jest wobec międzynarodowych konce
            > rnów bezradne, jak zagubione dziecko we mgle. Oni zatrudniają tabuny najlepszyc
            > h prawników - polskich i zagranicznych - by "zracjonalizować' podatki. Przykład
            > em "Fiat", który praktycznie w ogóle nie płaci w Polsce podatków. A przecież on
            > nie jest wyjątkiem.
            Płaci i to niemałe. ZUSy, PITy pracowników, VAT, podatki lokalne. Nazbiera się tego całkiem sporo. A jeżeli chodzi o CIT to nie po to firma zatrudnia księgowych, by akurat ten podatek płacić. I dotyczy to każdej firmy, nie tylko z zagranicznym kapitałem.
            • lubat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:57
              vladexpat napisał:

> > "Fiat", ......

> Płaci i to niemałe. ZUSy, PITy pracowników, VAT, podatki lokalne. Nazbiera się
              > tego całkiem sporo. A jeżeli chodzi o CIT to nie po to firma zatrudnia księgowy
              > ch, by akurat ten podatek płacić. I dotyczy to każdej firmy, nie tylko z zagran
              > icznym kapitałem.

Dyskusja z tobą na ten temat przypomina rozmowę z Aborygenem o fizyce kwantowej. Zero wiedzy, chociaż chcica wykazania się wielka.
              Pewnie już nie pamiętasz, a może i nie wiesz, jakie żale były kilka lat temu, kiedy Fiat wyprowadził produkcję "Pandy" z Tychów do Neapolu. Wtedy niektóre media zdradziły, że Fiat praktycznie żadnych podatków w Polsce nie płaci, a tu taka niewdzięczność.

Polska nie jest niestety wyjątkiem, wszystkie kraje trzeciego świata walczą o "inwestorów" licytując się, który da im największe preferencje. Czasami dochodzi do paradoksalnej sytuacji, że państwo de facto dopłaca do produkcji obcego koncernu.
              • humbak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 19:29
                PRoblem w tym, że nie dyskutujesz. Vladex podał podatki, które pracodawcy, również ci z różnych SSE i tym podobnych płacą. To że sobie coś napiszesz o rywalizacji i co kiedyś słyszałeś w naszej telewizji nie zmienia faktu, że podane przez niego podatki i opłaty odprowadzają, bo na nie ulg nie ma.
      • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:14
        lubat napisał:

> Aż mnie zżera ciekawość, jakie to polskie firmy tak nam nabijają licznik. Czy t
        > o przypadkiem nie są takie słynne polskie firmy jak: Volkswagen, Opel, Heidelbe
        > rger Cement czy Südzucker - żeby tylko wymienić niektóre. Aha, jeszcze pewnie A
        > rcelorMittal;)
        Polska gospodarka jest częścią gospodarki światowej. Wychowany w sowku miłośnik autarkii nie jest w stanie tego ogarnąć.
        • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:18
          Jak Kublik pisze "polskie auta najlepsze",to szlag mnie trafia jednak choc wiem o globalizacji.
          • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:23
            szwampuch58 napisał:

> Jak Kublik pisze "polskie auta najlepsze",to szlag mnie trafia

Wszyscy wiemy, że najlepsze są auta rosyjskie.
            • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:25
              co by powiedzic maja Lade a ty z Kublikiem co masz?
              • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:29
                Łada to rosyjska myśl techniczna czy może włoska?
                • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:33
                  malkontent6 napisał:

> Łada to rosyjska myśl techniczna czy może włoska?
                  >
                  >
                  Nie obrażaj Włochów!
                  • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:52
                    Ja jeszcze pamiętam Żiguli. :)
                • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:34
                  egal czyja,Czesi maja,Rumuni maja, Rosjanie maja a u Kublika i tak polskie auta najlepsze,kurna, tylko nigdy nie pisze jak sie nazywaja
                  • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:43
                    Przestań czytać Kublika.
                • wujaszek_joe Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:34
                  łada to jest dramat.
                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:37
                    dramat to polska mysl motoryzacyjna w czasach styropianu a raczej totalna apokalipsa
                    • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:42
                      Dramat to komsomolska mentalność.
                      • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 17:56
                        nic ci nie poradze na twoja mentalnosc,styropian tez nie dal rady
                        wmeritum.pl/wp-content/uploads/2015/01/1509952_632087166919506_8868482116178143032_n.jpg
                        • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 18:02
                          Kupiłeś takiego Poloneza?
                          • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 18:28
                            dzielo ostatnich pasjonatow polskiej mysli motoryzacyjnej, nie do kupienia narazie
                            • malkontent6 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 18:51
                              Masz nadzieje, że to będzie nieudany produkt.
                              • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 19:14
                                malkontent6 napisał:

> Masz nadzieje, że to będzie nieudany produkt.
                                Mialy szanse ,tak sadze ale mam tez pewnosc ze nigdy nie wejdzie do produkcji seryjnej trzy razy mozesz zgadywac :dlaczego ?
                                • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:04
                                  Bo nie mamy kapitału. A nie mamy bo jeszcze nie zarobiliśmy. Od PRLu minęło dopiero 30 lat.
                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:37
                                    kapital poszedl na aquaparki,lotniska,swiatynie,galerie handlowe,pomniki ,uczelnie produkujace tabuny politologow ,troche zainwestowano w autostrady.... reszta "zezarla" rozbudowana administracja i struktury panstwa i teraz chcesz z tym zarobic,jak eksportem jablek?
                                    • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:43
                                      Podalam na dole cyfry na przykladzie handlu z 2014 roku z Niemcami, ujemne saldo dla Polski (export towarow byl nizszy jak imort ich z Niemiec) zapisane na targecie w ECB, co ono oznacza? Ano nic innego jak zadluzanie czyli dlug Polski.

_______________________________________________________________
                                      To powinno formuowych bystrzykow zainteresowac, otwarty list nie byle kogo do Obamy:
                                      quer-denken.tv/index.php/403-offener-brief-von-juergen-todenhoefer-an-obama
                                    • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:46
                                      A co jest złego w aquaparkach? Rozumiem że myślisz po sowiecku ale nie można się skupiać tylko na wielkich rzeczach. Ludzie oprócz tego że chcą polecieć na Marsa mają przyziemne potrzeby. Takie jak zakup smacznych jabłek czy ładnych butów. Poza tym popełniasz jeden błąd. Żaden kapitał nie poszedł bo go nie mieliśmy. Kazałbyś czekać ludziom w PRLowskich kufajkach czekać 30 lat by zebrać kapitał na stworzenie polskiej marki samochodów?
                                      • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:54
                                        antyk-acap wiedzialam ze w Polsce jest duzo jeszcze chwalnego debilizmu ale ze az tak duzo to mnie przestrasza. Aquaparki to akurat sfera produkcyjna czy uslugi, aquaparki wyprodukuja, zarobia pieniadze na exporcie i wyzywia narod, co nie? Co za prostak nic nie rozumiejacy i on zabiera glos na forum w sprawach gospodarczo-finansowych?
                                        • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:00
                                          Penis ci w odbyt ruska prostytutko! Wiesz mniej niż zjesz. Jak chcesz wolnym ludziom chodzenia a aquaparków lub kupowania zachodnich produktów w sklepach? Każdy Polak jest wolny i ma wolny wybór. Podobnie jak właściciele aquaparków. To nie są przedsiębiorstwa państwowe. To są przedsiębiorstwa prywatne. A ich właściciele kierują się zyskiem jaki mogą uzyskać z inwestycji posiadanego kapitału. Widocznie nie mają go dosyć by założyć koncern motoryzacyjny. Lub z ich kalkulacji wynika że nie zarobią na tym. Więc idź poducz się jeszcze zanim otworzysz mordę bo oprócz smrodu wychodzą z niej tylko brednie!
                                          • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:06
                                            antyk-acap wieczorynka sie juz dawno dla ciebie skonczyla ludzie o dziecinnym rozumie naleza o tej porze do lozka.
                                            • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:08
                                              Chyba tobie. Nadal nie odpowiedziała jak chcesz zmusić prywatny kapitał do zainwestowania w polski koncern motoryzacyjny!
                                              • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:18
                                                w przemysle motoryzacyjnym jest po herbacie dla Polski,styropian postawil na montownie i bedziemy do konca swiata skladac cudze a Kublik pisac ze najlepsze sa polskie auta,trzeba sie z tym pogodzic
                                                • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:21
                                                  szwampuch58
                                                  Polska sie sama zasprzedala od wlosow az po kopyta obcemu kapitalowi ktory jest wyworzony z kraju i to jest przerazajace.
                                                • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 00:39
                                                  To skąd Polska w 90 roku miała wziąć 100 mld dolarów? Bo tyle kosztuje stworzenie nowej marki samochodowej. Może Rosja by nam dała?
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 12:48
                                                    za te sume to mozesz nowe jednorazowe nozyki do golenia stworzyc,baza motoracyjna byla nalezalo ja rozwijac za pomoca przemyslanych decyzji wspolpracy z potentatami na swiatowym rynku . Gdy Niemcy byli zainteresowani styropian rzekl"Nie bedzie nam Niemiec w twarz pluc" i zwiazano sie z jakim dziwolagiem z Koreii, po paru latach nawet to padlo na pysk, szukano ratunku w Indiach,hehehe,no i na koncu zostaly nam niemieckie montownie.
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 13:13
                                                    Brednia! Brakowało najważniejszego - marki. Komuniści o to zadbali. Próby jej stworzenia były. Zbudowano choćby Syrenę sport. Co z nią komuchy zrobiły? Zniszczyły. Łącznie z dokumentacją.
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 13:20
                                                    tjaaaa, byl Polonez,Nysa,Zuk,Beskid,Star to spadli te "komunisci" z ksiezyca (bo Polacy nigdy nie bylli" komunistami") i zniszczyli,kurna zawsze ktos musi nam szczac do zupy,hehehe, my zawsze niewinne jak te lilije
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 13:50
                                                    A nie zniszczyli? Zniszczenia dokonano komisyjnie! A teraz przychodzi taka ku... jak ty i narzeka że niczego Polska nie stworzyła.
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 14:01
                                                    nigdzie nie przychodze,bylem tu i jestem rownie dlugo ,roznica polega na tym ze mysle samodzielnie i nie kupuje tych bezetow jakie saczy ci do lba "styropian" lub inne grzyby torunskie czy narodowe,pozatym nie trac nerwow wyzywanie ci tu nie pomoze ,w niczym.
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 14:13
                                                    OK. To wymień polską markę samochodów osobowych powstałą w PRL która zakończyła produkcję w 89'
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 14:40
                                                    hehehe,egzaminator sie znalazl,zacznij zyc przyszloscia a nie kompleksami z przeszlosci bo szkoda zycia:
                                                    www.demotywatory.me/upload/file/176.png
                                                    i troche lektury o zmarnowanym potencjale od egzaminowanego:
                                                    www.autogen.pl/art-50-polskie-samochody-sportowe.html
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:02
                                                    Dzięki za przyznanie się do przegranej.
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:19
                                                    Wyjaw mi jeszcze jak wpadles na ta "genialna" idee ze w"cus" z toba gralem?
                                                    Hehehe,dobre
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:26
                                                    Czyli nie masz nawet jaj by przyznać się do pomyłki...
                                                  • szwampuch58 Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:32
                                                    Pod hu...to Szweda Polak sie nie da,hehehe, jak swoja naiwnosc ,brak wiedzy i kompleksy jak Himalaje chcesz przykryc jakimis "gierkami " twoja sprawa nic mi do tego ale o jakiej ty pomylce mojej bulgoczesz,mozesz mi zdradzic?
                                                  • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:39
                                                    Musze koniecznie powtorzyc moj post na forum gdyz widze ze wiele nic z tego nie zrozumialo.

Cytat mojego postu.
                                                    Czym sie chelpisz, na przykladzie Niemiec mozna stwierdzic ze cos nie tak funkcjonuje w tej chwalebnym panstwie nad Wisla.

Import z Niemiec do Polski od stycznia do grudnia 2014 roku

47 543 819 w 1000 €

export Polski do Niemiec od stycznia do grudnia 2014 roku

39 761 192 w 1000 €

Deficyt handlowy miedzy Polska a Niemcami (czyli roznica miedzy exportem a importem) wynosi od stycznia do grudnia 2014 roku na niekorzysc Polski:

7 782 627 w 1000 €

Tak jak handel z Niemcami wyglada tak samo z wszystkimi zachodnimi panstwami, jest tu cos z czego mozna by bylo sie cieszyc i zakladac chwalebny watek?
                                                    BLAMAZ.

7 782 627 w 1000 € jest to dlug Polski wobec Niemiec.
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:46
                                                    Z polskich danych wynika, że w ubiegłym roku polski eksport do Niemiec wyniósł 38,2 mld euro i wzrósł w porównaniu z rokiem 2012 o 5,9 proc., natomiast import z Niemiec zamknął się kwotą 33,3 mld euro i był wyższy o 1,5 proc. Oznacza to, że w handlu z Niemcami Polska wypracowała nadwyżkę w wysokości prawie 5 mld euro.
                                                  • antyk-acap Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 15:41
                                                    szwampuch58 napisał:
                                                    mozesz mi zdradzic?
                                                    Ano o tej - forum.gazeta.pl/forum/w,50,156957342,156965269,Re_Gigantyczna_nadwyzka_w_handlu_zagranicznym_Po.html twierdziłeś że w PRL tworzyli polskie samochody tylko zniszczyła polski przemysł motoryzacyjny Solidarność. Gdy poprosiłem o konkrety - podwinąłeś ogon.
                                                  • szwampuch58 Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 15:55
                                                    "PRL tworzyli polskie samochody tylko zniszczyła polski przemysł motoryzacyjny Solidarność. "

Jest jakis samochod styropianu?....w PRL-u probowano przynajmniej,obalacze komunizmu zaniechali tego calkowicie prawdopodobnie z powodu bo to komunistyczne i musi byc beee,hehehe,lepiej kupic gotowe ....z tym ze madrze nawet tego nie potrafili
                                                    Jakiego dowodu oczekujesz jeszcze,filmu jak "styropian" z mlotkiem wali w Poloneza?
                                                    Podobno masz juz kilkadziesiat lat na karku,dlaczego dyskutujesz jak przedszkolak?
                                                  • antyk-acap Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:01
                                                    No to proszę o przykład polskiego samochodu osobowego zaprojektowanego i produkowanego w PRL którego którego produkcję zamknięto po roku 1989. Co do Poloneza - kupiłbyś go dzisiaj?
                                                  • szwampuch58 Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:12
                                                    a co sie stalo z FSO na Zeraniu,przykladowo
                                                    Nie wiem jak by dzisiaj wygladal i "potrafil" polski Polonez,mozna spekulowac ale po co??? szlag go trafil i to jest fakt niezbity
                                                  • szwampuch58 Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:13
                                                    "co potrafil" rzecz jasna
                                                  • antyk-acap Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:15
                                                    Poloneza zaprojektowali Włosi.
                                                  • gobo2 baracka obame zaprojektowal seks..! n/t 14.03.15, 16:21
                                                    antyk-acap napisał:

> Poloneza zaprojektowali Włosi.
                                                    >
                                                  • szwampuch58 Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:25
                                                    no i co z tego ? Licencja na 125p tez wygasla i klepano go jako polski Fiat, co prawda uwielbiam "gdybanie" jak czyraki na "czterech literach "ale tu jest podstawa do gdybania.
                                                  • antyk-acap Re: hmmm a co sie nie zgadza? 14.03.15, 16:14
                                                    Poza tym Polonez był taki polski jak ty - FSO podpisało 17 września 1974 roku umowę z Fiatem na wspólne opracowanie konstrukcji i technologii nowego samochodu. Wybór koncepcji pojazdu należał do Polaków. Wiceminister przemysłu maszynowego Janusz Szotek został przewodniczącym polsko-włoskiego zespołu ds. współpracy i zdecydował, że nowy samochód musi spełniać bieżące i przyszłe normy zderzeniowe oraz czystości spalin, aby mógł być sprzedawany nie tylko w Europie, ale nawet w USA. Dla zmniejszenia kosztów postanowiono wykorzystać podwozie dużego fiata. Natomiast nadwozie miało mieć pierwotnie kształt klasyczny, trójbryłowy. Projekt przedstawiony przez Centro Stile Fiata nie znalazł uznania Polaków.
                                                    Wkrótce do Włoch wyjechał stylista FSO Zbigniew Wattson, którego nadwozie w stylu fastback spodobało się – rysunki zatwierdził Szotek. Minister przemysłu maszynowego Tadeusz Wrzaszczyk nalegał, aby powstała wersja trzydrzwiowa, bo „każda fabryka musi taką mieć“. Natomiast nie było mowy o kombi, które w Europie Zachodniej stawało się coraz popularniejsze.
                                                    Cupe na szarym dywanie
                                                    Wattson narzekał na współpracę z Fiatem, który do prac wyznaczył „ostatni garnitur konstruktorów“. W Fiacie wiele osób pamiętało o handlowych sukcesach FSO na zachodnich rynkach i nie zamierzało zbytnio pomagać konkurentowi, nawet jeżeli za pomoc płacił. Wnętrze zaproponowane przez Fiata zostało odrzucone przez stronę polską, więc Wattson zaprojektował je od nowa.
                                                    – Kierownicę narysowałem osobiście, natomiast boczki drzwi robili styliści Fiata: Carotta i Walter da Silva – wspominał. Gotowy model trzydrzwiowego coupe przywieziono z Włoch do Biura Konstrukcyjnego Przemysłu Motoryzacyjnego przy ul. Stalingradzkiej (dzisiaj Jagiellońska) w 1976 roku.
                                                    – Był srebrny i ustawiony na szarym dywanie. Na tle granatowej kurtyny odgradzającej go od reszty hali wyglądał wspaniale – uważał Wattson. Samochód obejrzał premier Piotr Jaroszewicz, a do produkcji skierował dyrektor Zjednoczenia Przemysłu Motoryzacyjnego Andrzej Jedynak.
                                                    Pod okiem Włochów
                                                    Inżynierowie w tym czasie przygotowywali fabrykę i konstrukcję samochodu. – Wprowadzenie auta do produkcji zajęło dwa lata, bo model nie był produkowany wcześniej w Fiacie i trzeba było wykonać wszystkie badania – wspominał Giovanni Pratti, który zimą 1976 roku przyjechał do Polski, aby nadzorować ze strony Fiata wprowadzenie poloneza do produkcji.
                                                    Na dodatek polscy konstruktorzy musieli przerobić wiele szczegółowych rozwiązań zastosowanych przez Włochów, aby uniknąć opłat licencyjnych. Zmodernizowana została też żerańska fabryka. Stara tłocznia FSO, w której wymiana tłoczników zajmowała kilka godzin, już nie nadążała z produkcją. W nowej proces wymiany trwał kilkanaście minut. W spawalni zbudowany został potężny konduktor do spawania karoserii poloneza. Ten wydatek okazał się niezbędny, bo szersze nadwozie poloneza usadowione na podwoziu fiata, które miało wąski rozstaw kół, zbiegało się na dole i dotychczasowa linia spawalnicza nie nadawała się do produkcji poloneza. FSO zbudowało 100 sztuk serii próbnej jesienią 1977 roku, a oficjalnie produkcja ruszyła 3 maja 1978 roku.
                                                    Zwróćcie pieniądze
                                                    Produkcja miała sięgać 40 tys. polonezów rocznie, z czego większość zamierzano sprzedać za dewizy. Gdy ówczesny szef eksportu fabryki Edward Pietrzak zobaczył poloneza, wściekł się i stwierdził, że Włosi będą musieli zwrócić pieniądze, bo auto nie nadaje się do sprzedaży.
                                                    – Tylna kanapa nie rozkładała się, a wysoka krawędź bagażnika utrudniała zapakowanie bagaży – wyliczał Pietrzak.
                                                    Okazało się, że Fiat zaprojektował auto w ten sposób na wyraźne życzenie strony polskiej. Klienci szybko dostrzegli te niedogodności, podobnie jak słabe silniki. Nigdy nie udało się rozpocząć produkcji silników benzynowych o pojemności od 1,6 l do 2,0 l oraz dwulitrowego diesla. FSO spóźniła się z polonezem kilka lat i kryzys gospodarczy PRL sprawił, że nie starczyło pieniędzy na maszyny dla nowej silnikowni.
                                                    Ministerstwo Przemysłu Maszynowego wiązało z polonezem wielkie nadzieje. Np. w Wielkiej Brytanii FSO planowała przy pomocy poloneza poprawić swój udział w rynku z 0,18 proc. w 1978 r. do jednego proc. w kolejnych latach. Eksport poloneza był mniejszy od spodziewanego i nowy model nigdy nie pobił wyników polskiego fiata 125p. – Sprzedaż nie była zła, ale w tamtym okresie FSO nie była w stanie wyprodukować więcej – usprawiedliwiał FSO Pietrzak.
                                                  • gobo2 kiedys bylo tak, ze setka, nalezy, do autora watku 14.03.15, 15:36
                                                    stare , dobre czasy....:)!
                                                    a ty sie wcinasz, ze personaliami...!!!
                                                    swiat sie zmienia... minelo, mniej,niz pol dekady...:)!

antyk-acap napisał:

> Czyli nie masz nawet jaj by przyznać się do pomyłki...
                                                    >
    • vladexpat Dla porównania w Rosji 13.03.15, 17:08
      W styczniu 2015 eksport Rosji był niższy o 30% a eksport o 41% w relacji do stycznia 2014.
      • vladexpat korekta 13.03.15, 17:16
        vladexpat napisał:

W styczniu 2015 eksport Rosji był niższy o 30% a import o 41% w relacji do stycznia 2014.
    • gobo2 wyprzedaz polski, nastepuje wg komunikatow gus 13.03.15, 17:48

zfrc napisał:

> w analogicznym okresie ubiegłego roku.(...)
      • zfrc Re: wyprzedaz polski, nastepuje wg komunikatow gu 13.03.15, 18:32
        Handel zagraniczny uważasz za wyprzedaż Polski?
        • gobo2 nie uwazam, wszystko zalezy, jak sie oblicza.! n/t 14.03.15, 14:25
          zfrc napisał:

> Handel zagraniczny uważasz za wyprzedaż Polski?
    • jorl m6 13.03.15, 18:37
      malkontent6 napisał:

> Dobra wiadomość na koniec tygodnia.
      >
      > Oczywiście jest to dobra wiadomośc dla Polaków.

A mozesz mi drogi m6 wytlumaczyc dlaczego wiadomosc ze Polska ma nadwyzke handlowa jest dla Polakow dobra?
      Przeciez Twoj aktualny kraj czyli USA ma od juz ponad dziesieciu lat ciagle deficyt handlowy ze Swiatem.
      A wiec jak nadwyzka jest dobra to USA od wielu lat ma niedobrze. I to bardzo niedobrze bo amerykanski deficyt jest wielki. Tez liczac na glowe.
      Czyzby co dobre dla Polski jest zle dla USA i odwrotnie?
      Dlaczego???
      • malkontent6 Re: m6 13.03.15, 18:46
        Tak, ja tez lubię zupę pomidorową.
        • jorl Re: m6 13.03.15, 18:51
          malkontent6 napisał:

> Tak, ja tez lubię zupę pomidorową.

O wlasnie. Takiej mniej wiecej odpowiedzie sie spodziewalem od Ciebie drogi m6.

Po prostu sobie piep..sz 3x3 na forum, zadnych przemyslen i jak Twoja niekonsekwencje znajde to rozdiawiasz gebe i cos tam durnego wychrzakasz.

A temat jest ciekawy, naprawde, ale o 3 ligi wyzej jak Twoja glowka.
    • ubiquitousghost88 Sęk w tym że w Polsce jest źle i kiedy jest dobrze 13.03.15, 19:07
      No, obiektywnie, kiedy było tak dobrze, że po prostu było dobrze i xyj?
    • jorl vlad 13.03.15, 19:20
      Ja z Twojego linkuo Rosji przytaczam ponizej cytat gdzie nie tylko % a i kwoty stoja. Bo i one sa ciekawe. Nie wiem dlaczego je omineles. OK, wiem naturalnie, o tym nizej

Russia’s exports fell by 30.3% in January 2015 to $27.6 billion and imports were down by 41% to $11.4 billion.

Juz powyzej przyskrzynilem ta pier..le m6 jesli chodzi o ocene co dobre a co niedobre dla kraju. Jesli chodzi o jego deficyt/nadwyzke handlowa. Zauwazam ze plankton nadajacy z Polski sie cieszy ze Polska ma nadwyzke czyli uwaza ze jest dobrze jak jest nadwyzka a w konsekwencji zle jak bylby deficyt.

Ale teraz do Rosji.

Podales tylko % spadku exportu i importu. A moze warto podac roznice? I czy jest deficyt czy nadwyzka? A wiec latwo obliczyc z tego Twojego linku ze Rosja ma nadwyzke exportu nad importem w styczniu. Jaka?Ponad 16 miliardow $ (w europejskich a nie bilionach amerykanskich).
      Jezeli nadwyzki handlowe dla kraju ktory je ma sa dobre to znaczy ze polska nadwyzka te 0,75 miliarda $ jakie ma Polska, z ktorej sie tak cieszycie jest w stosunku do rosyjskich niedostrzegalne. Nawet uwzgledniajac ze Polska jest pare razy mniejsza od Rosji.
      Wypadalo Tobie drogi vlad jak juz ten artykul znalazles o tym i zalinkowales powiedziec to. Np. tak:

Polska ma doskonale bo ma nadwyzke za styczen tego roku 0,75mild$ ale Rosja to dopiero ho ho! 16 miliardow$!

Jak myslisz drogi vlad nie mam racji?
      • malkontent6 Re: vlad 13.03.15, 20:39
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,156957342,156957565,Re_Gigantyczna_nadwyzka_w_handlu_zagranicznym_Po.html
        • jorl Re: vlad 13.03.15, 21:18
          Nie badz taki cwaniak m6. Dziecinny cwaniak.
          Dotad sie nie dowiedzialem od Ciebie czy dla USA deficyt handlowy to dobrze cy zle. I jak tez dobrze dlaczego inaczej jak dla Polski.
          Albo jak zle to dlaczego zle.

Masz tu, ja wiem duzo dla Ciebie za trudne porzadna analize.Trzeba kaganek oswiaty niesc. Taki moj los.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,156957342,156960317,Re_Gigantyczna_nadwyzka_w_handlu_zagranicznym_Po.html
          • malkontent6 Re: vlad 13.03.15, 23:26
            Gdybyś umiał czytać, to wiedziałbyś, że dla USA deficyt handlowy to duży problem i nie zadawałbyś glupich pytań.

My (Polacy) cieszymy się, że się w Polsce poprawia a komuniści wyskakują z biciem murzynów w Ameryce.
      • vladexpat Re: vlad 13.03.15, 22:46
        Zrobiłbym małe ćwiczenie arytmetyczne ale już późno i nie bardzo mam ochotę szukać dokładnych cyfr w źródłach. Ćwiczenie polegałoby na tym, że sprawdziłbym jaki jest udział nieprzetworzonej ropy w rosyjskim eksporcie a następnie porównałbym ceny w styczniu 2014 i 2015. Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że eksport ropy liczony ilościowo wzrósł.
        Jasne, że Rosja dzięki surowcom ma przewagę nad Polską. Ale ta przewaga bardziej zależy od światowej koniunktury niż od samej Rosji. Miło jest mieć kasę sikającą z ziemi. Ale co będzie jak kranik wyschnie? Za co kupicie polskie (via Turcja) japka? I jeszcze polskie (jeśli wolisz zmontowane, wyprodukowane w Polsce) maszyny, chemię, materiały budowlane, ubrania, kosmetyki, tramwaje itp.itd?
    • jorl vlad 13.03.15, 19:39
      vladexpat napisał:

> A w czym problem. Import surowców z Rosji jest nadal bardzo ważny a eksport wyr
      > obów przemysłowych, bez których Rosja nie może się obejść, nadal rośnie.

Rozumiem ze chcesz powiedziec ze export wyrobow przemyslowych z Polski do Rosji nadal rosnie. Chyba dobrze rozumiem, inaczej nie da sie tego zinterpretowac prawda?

To przytocze Twoj link:
      tass.ru/en/economy/782655
      Widac wyraznie, tez to przytoczyles ze Rosja zaimportowala w styczniu 2015 w stosunku do stycznia 2014 o 41% mniej towarow. Wiec mi wychodzi ze export przemyslu z Polski tez chyba zmalal. Jakos podobnie. Czy akurat z Polski nad podziw wzrosl mimo ogromnego rosyjssiego spadku importu?

Nie bede sprawdzal w ciemno powiem ze i polski export zmalal. Czy masz naprawde inne szczegolowe dane?
      Jak ich nie masz a tylko je szacowales to powinienes tej glupoty o
      eksport wyr
      > obów przemysłowych, bez których Rosja nie może się obejść, nadal rośnie

nie napisac prawda?
      Myslalem ze m6 jest najnedzniejszy w mysleniu ale jak widac ma on duze towarzystwo.

Ale moge sie zajac troche analiza co i jak sie dzieje.

Np. zobaczeniem co tak przemyslowego Polska exportuje. Wogole i do Rosji. Bo w zaleznosci od tego export przeymslowy moze miec rozne oblicza.
      Napisac?
    • jorl Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 21:12
      A teraz plankton w kolejce.

zfrc napisał:

> w analogicznym okresie ubiegłego roku.
      > Największe rynki eksportowe Polski to Niemcy, Wielka Brytania, Czechy, Francja,
      > Holandia, Włochy, Rosja, Węgry, Hiszpania, Szwecja. Najwięcej importowaliśmy z
      > Niemiec, Chin, Rosji, Włoch, Francji, Czech, Holandii, Stanów Zjednoczonych, W
      > ielkiej Brytanii i Belgii.

Polska od lat miala deficyt handlowy. To znaczy ze gdzies musialy sie sumowac dlugi dla panstwa polskiego jak i gospodarki. Czesc jest darowizna bo unijne subwencje ale sporo wiecej sa pozyczki. I wartosc deficytu handlowego sie sumuje, nie jest tak ze po roku sie zamyka na zero.
      To tak jakby normalny czlowiek bral towary na kredyt czyli by konsumowal za wiecej jak ma zarobki czyli w znaczeniu panstwa jaka jest jego produktywnosc. Zreszta i w znaczeniu tego czlowieka tez.
      I jak co roku by nastepne kredyty bral by sie sumowalo przeciez.

Polska nasumowala sobie juz ogromnie, dzieki temu ludziom w Polsce sie lepiej zylo jaka mieli produktywnosc bo konsumowali za sporo wiecej ale raczej sie to powinno kiedys skponczyc i tak jak wiele lat mialo sie deficyt handlowy to trzeba zaczac miec nadwyzki. Aby one w sumie ten sumaryczny deficyt splacily. Znowu wiele lat i duze.
      Byc moze wlasnie teraz ten moment nastepuje wiec ekonomicznie slusznie. Tylko ze biedniej w kraju ale takie juz zyce.
      Zreszta sie okaze czy w dluzszym okresie sie ten trend utrzyma czy to tylko chwilowe. Chociaz czas najwyzczy bo Grecja sie klania, oni tak dotad robili.
      To co napisalem wyzej ze kraj ktory mial lata deficyt handlowy powinien kiedys ten trend odwrocic dotyczny "normalnych" krajow. Takich USA juz nie dotyczy. Oni maja zsumowany ogromny deficyt miewali juz 800mild4/rok teraz z 600 i to wiecej jak dziesieciolecie ale to jest imperialny podatek na Swiat. Tak to bywa, Imperia juz tak robia ze wysysaja z innych dobra. Nigdy ich nie oddadza. Po prostu podatek. Z tego zyje m6 np.

Ale teraz do struktury exportow. Wezmy Polska i Niemcy. W Polsce jest przemysl praktycznie Montownie im Balcerowicza. Gdzie wykonywana jest prosta praca, skrecania czegos tam wg dostarczonej dokumentacji, na maszynach tez dostarczonych, w Niemczech dzieki temu ze sie takich ma niewolnikow sa wysokokwalifikowane prace. I jak jest export z Niemiec to export jest wysokokwalifikowanej pracy a export z Polski tej nisko. Czyli taniej.
      W takim systemie gospodarczym gdzie produkcje przesuwa sie za miedze sa ogromne exporty i ogromne importy. Do Polski maszyny podzespoly dokumentacja w Polsce dokladane jest skrecanie srubek i to samo jest wysylane spowrotem dla konsumpcji w innych krajach. Dlatego tzw polski przemysl motoryzacyjny ponda 90% towarow exportuje a dokladnie zwraca wlascicielowi.
      Taki juz los, wybraliscie go w 1989r i jest OK. ja mam w Niemczech taniej, sam wykonuje wysokokwalifikowana prace czyli tez b. dobrze platana i jest OK. A ze wy tam jestescie z tego losu zadowoleni cieszy mnie bo zaiwaniacie w robocie glownie dla mnie. I sie nie buntujecie to tez wazne.
      Dodam ze export przemyslowy z Polski na rynki zachodnie tylko dlatego moze sie odbywac bo produkujecie tam u siebie na naszej dokumentacji wg. naszych norm. Bo jakbyscie sami mieli konstruowac wszystko byscie sie przez nasze normy jak i potrzeby rynku nigdy nie przebili. Wyjatki potwierdzaja regule, i nawet jak sie dokladnie tym wyjatkom przejrzy staja sie nie wyjatkami.
      Po prostu wysylamy do was podzespoly doku itd za np. 1000€ wy za zesrubowanie dodajecie 100€ i my odbieramy towary za 1100€. Duzy export duzy import roznica niewielka i do tego te 100€ to ta nedzno platna praca.

A teraz wezmy Rosja.. Tak samo Rosja nie bardzo moze towary przemyslowe exportowac na Zachod. Ale sa dziedziny co potrafi. Sprzet wojskowy, elektrownie, czy jadrowe czy wodne. Wcala nie malo. Ale tez wyglada tu eport/import inaczej jak pomiedzy Polska i Niemcami. Bo jak Rosja wyexportowala w zeszlym roku bronii za chyba 15mild$ to ile musiala zaimportowac? Aby muc exportowac? Ja mysle ze nie wiecej jak 5mild $, raczej zdecydowanie mniej. jakies maszyny komputery podzespoly. Ale juz 10 mild$ z tego byly napewno czysto rosyjska praca. Inaczej w exporcie z Polski gdzie max 10% jest. Do tego w tych rosysjskich 10mild$ jest exportowana praca inzynierow naukowcow tez i robotnikow. Czyli cos takiego jak Niemcy exportuja. Nie wiem jak wy drogi planktonie uwazacie ale ja uwazam ze lepiej pracowac gdzie sie glowa pracuje a nie srubki na tempa skreca.

Dodam ze slawne polskie jablka tez sami tak naprawde exportowac nie mozecie. Bo do tego trzeba ogromnej logistyki, nie jak dawnie chlop wiozl na targ w okolicy. Czyli chlodni, srodkow transportow itd. Tego w Polsce nie produkujece a napewno nie kostruujecie co najwyzej sa Montownie im Balcerowicza tez w Polsce. Placic musice za to, to jest w cenie jablek ktore sprzedajecie i np. Niemcom musicie czesc oddac. I znowu jest jak ze srubkami. Wy zaiwaniacie na drzewkach, grzebiecie w ziemie, my wam wysylamy skaplikowane high-tech maszyny aby wam jablka nie zgnily wlasciwie sie wiele od skrecania srubek w Montowniach im Balcerowicza to i nie rozni. I proporcje w cenie jablek pomiedzy zaplata za wasza prace a za maszyny aby to funkcjonowalo az sie tak wiele nie roznia od tych Opli co produkujecie.

To tyle na temat jak to export exportowi niewrowny. I jak jest z deficytami.

• lubat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 21:59
        No wiesz, jorl, jak śmiesz! My zapierdzielamy na jabłoniach? A od czego są Ukraińcy. A chłodnie też już sami potrafimy zrobić. Jak mało chłodzą, to się wstawia stare radzieckie lodówki "Mińsk" i włącza się z otwartymi drzwiami:)

Ale dobrze, że Ci się chciało tyle pisać i wytłumaczyć łopatologicznie ekspertom z bożej łaski, na czym polega nasza potęga eksportowa.
        • jorl Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 22:09
          Tylko dlatego ze sie przeziembilem i musialem sporty odstawic. Stad troche czasu.
          Ale zdrowieje!!
          • zfrc Panie Jorl, proponuję elokwencję ekonomiczną 13.03.15, 22:40
            wykorzystać w swoim Kraju. W Polsce doskonale sobie radzimy.

Prof. dr hab. zfrc - ekonomista.
            • jorl Re: Panie Jorl, proponuję elokwencję ekonomiczną 14.03.15, 10:22
              zfrc napisał:

> wykorzystać w swoim Kraju. W Polsce doskonale sobie radzimy.
              >

Alez ja do niczego was nie namawiam! ja tylko ogolnie wyjasniam zaleznosci tych problemow dotyczace.
              Jak ich nie chcesz znac, nie czytaj mnie po prostu. Nie ma do tego obowiazku.
    • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 22:42
      i czym sie chelpisz, na przykladzie Niemiec mozna stwierdzic ze cos nie tak funkcjonuje w tej chwalebnym panstwie nad Wisla.
      Import z Niemiec od stycznia do grudnia 2014 roku

47 543 819 w 1000 €

teraz export do Niemiec od stycznia do grudnia 2014 roku

39 761 192 w 1000 €

Deficyt handlowy miedzy Polska a Niemcami (czyli roznica miedzy exportem a importem wynosi) od stycznia do grudnia 2014 roku na niekorzysc Polski:

7 782 627 w 1000 €

Tak jak handel z Niemcami wyglada tak samo z wszystkimi zachodnimi panstwami, jest tu cos z czego mozna by bylo sie cieszyc i zakladac chwalebny watek?
      BLAMAZ.
      • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 22:49
        Skąd te dane?
        • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 22:53
          ano stad, tylko music brac je odwrotnie gdyz jest to tabela zagranicznego handlu Niemiec z handlowymi partnerami.
          www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/GesamtwirtschaftUmwelt/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/RangfolgeHandelspartner.pdf?__blob=publicationFile
          • vladexpat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 13.03.15, 23:42
            Nie znam niemieckiego, ale domyślam się, że są to dane dotyczące całego roku 2014. To o czym tu piszemy to ogromna zmiana jaka nastąpiła w saldzie polskiego hz właśnie w stosunku do początku 2014 roku. Jakie będą tego dalekosiężne skutki, dopiero zobaczymy.
            • nie-tak Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 01:39
              vladexpat napisał:

> Nie znam niemieckiego, ale domyślam się, że są to dane dotyczące całego roku 20
              > 14. To o czym tu piszemy to ogromna zmiana jaka nastąpiła w saldzie polskiego h
              > z właśnie w stosunku do początku 2014 roku.
              Jakie będą tego dalekosiężne skutki
              > , dopiero zobaczymy.
              -----------------------------
              • tomahavk Dochody i wydatki państwa zaczynają się równoważyć 14.03.15, 11:48
                i to dobrze.
                Inflacja od dawna jest zdławiona i to dobrze.
                Ceny w sklepach spadają i dla klientów też dobrze.
                Płace, renty i emerytury rosną, a ludzie patrzą w przyszłość z optymizmem i słusznie.
                90% młodzieży dochodzi do matury, a 70% studiuje na różnych uczelniach.
                Polska jest krajem ludzi wykształconych, którzy wiedzą jak zadbać o swoją przyszłość.
                Ogrom inwestycji - autostrady, mosty, stadiony, szpitale, szkoły, nowe zakłady przemysłowe. Prężne ośrodki uniwersyteckie, badania naukowe, rozwija się jak nigdy innowacyjność, wdrażanie nowoczesnych technologii. Nowoczesny sprzęt w klinikach. Dużo nowych żłobków i przedszkoli. Zaczyna rozwijać się szybko przemysł obronny. To wszystko jeszcze mało ale z miesiąca na miesiąc jest postęp.
                Jest jeszcze sporo do zrobienia, ale Polska idzie w dobrym kierunku. Rozwija się tak szybko, jak nigdy dotąd i to jest powód do zadowolenia.

• nie-tak Re: Dochody i wydatki państwa zaczynają się równo 14.03.15, 12:01
                  @tomahavk
                  Grecja rozwijala sie tez szybko, byly szef unii Barroso klepal ja po ramieniu, stawial ja jako przyklad do nasladowania przez wysokouprzemyslowione kraje.
                  Z Polska nie jest inaczej > Grecja to przyklad polskiej drogi.
                • szwampuch58 Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 12:05
                  pikne bicie piany nic wiecej ,normalnie kraina szczesliwosci kurna,ale sie wzruszylem
                  • nie-tak Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 12:15
                    Wlasnie, kraina mlekiem i miodem plynaca na koszt innych, ten kto wysoko lata bez spadochronu, ten pada bolesnie na czety lapy.

To powinno formuowych bystrzykow zainteresowac, otwarty list nie byle kogo do Obamy:
                    • tomahavk Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 12:18
                      Na Twój koszt? Nie sądzę!
                      Ręka Cię nie boli od wypisywania bzdur na tym forum?
                      Klawiaturę popsujesz.
                      • nie-tak Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 12:22
                        tomahavk napisał:

> Na Twój koszt? Nie sądzę!
                        > Ręka Cię nie boli od wypisywania bzdur na tym forum?
                        > Klawiaturę popsujesz.
                        ----------------------------
                        Czlowieku zyjacy w propagandzie i iluzji nie zakrzyczysz prawdy twoimi dziecinnymi wpisami.
                        • tomahavk Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 12:52
                          Ja żyję za swoje, zarobione pieniądze w Polsce i wiem, jak mi się żyje, jak się żyje moim sąsiadom, koleżankom i kolegom z pracy. Widzę ulicę, widzę ludzi, widzę sklepy pełne towarów i pełne klientów, widzę jak mają wyposażone mieszkania, samochody, widzę wszechobecny stan rzeczy i to mi wystarczy, a pier..lenie konfabulacyjne jest poza kręgiem mojego zainteresowania. Ja się zajmuję rzeczywistością, a ty dmuchaniem w propagandowy, wyimaginowany bambus. Ja swoje spostrzeżenia wywodzę z rzeczywistości, ty żyjesz dezinformacją. Jeśli to lubisz, niech tak pozostanie. Jak wielu ludzi w Polsce żyję nieźle i jest mi obojętne co na ten temat sądzi ktoś, kto w Polsce nie był ani razu. Możesz nawet pisać, że ludzie w Polsce żyją w epoce kamienia łupanego, jest mi to całkowicie obojętne.
                          • szwampuch58 Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 13:06
                            wcale tego nie neguje tylko ze to wszystko na pump,perspektywy na przyszlosc nikt nie ma poza zbrojeniem sie na potege,obiecuje sie obnizenie wieku emerytalnego ,utrzymywanie bankrutow na sile ,doplaty do wszystkiego i wszystkich ,rozbudowa strategicznych dziedzin gospodarki w ciemnym lesie.Kiedys przyjdzie czas ze Unia przestanie sypac groszem i co wtedy?
                            • tomahavk Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 13:24
                              Po podliczeniu wszystkiego, to UE więcej zyskuje niż sypie, a Polska się i tak rozwija.
                              Nikt nikomu za darmo nic nie daje. Rynek nie zna pojęcia filantropii, obowiązują twarde zasady i mówienie, że ktoś komuś w świecie kapitału coś daje jest śmieszne. Kapitalista bezinteresownie komuś kiedykolwiek coś dał? Nie znam takiego przypadku.
                              • szwampuch58 Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 13:32
                                Zyska to w przyszlosci i nie Unia tylko wszyscy w Unii bo Polska nalezy do UE,takie byly zalozenia tego"dawania" przynajmniej w Brukseli,w Polsce "styropian" widzi to inaczej ....raczej w mysl zasady:Nam sie nalezy bo my komunizm" obalili", nalezy sie i juz.
                          • nie-tak Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 13:07
                            @tomahavk
                            zyjesz w bezmyslnym kloszu myslac ze zyjesz za swoje, a reszta cie nie obchodzi, dobre co nie?
                            • tomahavk Re: tja,amerykanska ciupago 14.03.15, 16:09
                              Tworzę rzeczywistość i miejsca pracy, żyję na swoim i za swoje, mało tego pomagam też innym.
                              A Ty? Masz sponsora, czy jesteś na garnuszku płatnika i co Ci skapnie to Twoje?
                  • tomahavk Obecna Polska jest krainą szczęśliwości, to fakt! 14.03.15, 12:16
                    Tak dobrze jak jest teraz w Polsce nigdy nie było.
                    • szwampuch58 Re: Fakt.pl b/t 14.03.15, 12:34

• ubiquitousghost88 Re: Fakt.pl b/t 14.03.15, 14:57
                        Nie było i nie będzie...:(
    • jorl Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Po 14.03.15, 10:17
      malkontent6 napisał:

> Gdybyś umiał czytać, to wiedziałbyś, że dla USA deficyt handlowy to duży proble
      > m i nie zadawałbyś glupich pytań.

Czytac umiem i do tego nie tylko czytac ale i myslec. U Ciebie na umiejetnosci czytanausie konczy. Ale chcialem jednoznacznie wyjasnic okreslenie czy dobrze jest dla jakiegos kraju jak ma nadwyzke handlowa czy zle. Czyli uwazasz ze jest zle jak kraj ma deficyt handlowy. Jasno i wyraznie. OK.
      Wiec moze dokladniej? Juz nie czytanie a myslenie? Wiem ze to dla Ciebie trudne ale sprobuje jako prosto. Dla prostych rozumkow

A wiec napewno tak jest ze jak kraj wiecej importuje jak exportuje konsumuje wiecej jak jest produktywny. A wiec realnie ludzie zyja lepiej niz wynika to z ich produktywnosci. To tak jak ludzie co zaciagaja kredyty na ladne rzeczy ktore bez nich kupic nie moga. Jakbys tych ludzi zapytal czy robia dobrze ti niekooiecznie by odpowiedzieli ze zle. Bo zyjy lepiej. To samo z krajem i jego deficytem handlowym. Caly kraj zyje lepiej jak bez deficytu.
      Wiec jednoznaczne to tak nie jest. Co jest dobre a co niedobre, prawda? Dlatego moje pytanie bylo do Ciebie.

Wezmy Grecje. Od 20 ponad lat miala ciagle deficyt handlowy. To znaczy ze konsumowala wiecej jak sama produkowala. Akurat u nich b. duzo wiecej. Jakbys ich zapytal czy dobrze robili wcale by nie odpowiedzieli ze zle robili. Ja osobiscie rok temu bylem w Grecji i z jednym hotelerzem dyskutowalem duzo na ten temat. On uwazal ze bylo OK.

Oczywiscie ze sie u nich zsumowal ten deficyt jako ogromne dlugi. I co teraz? Wcale nie uwazaja ze zle robili, a maja powody bo naprawde zyli lepiej jakby jego nie mieli, i teraz kombinuja aby te dlugi byly skreslone. Powiedzmy ze im sie to uda. Wtedy Grecy bede sie bic po kolanach i sie smiac ze ten ich deficyt handlowy ktory mieli byl doskonala rzeczy. I byl dla nich napewno po prostu dobry.

Jak widzisz drogi m6 to okreslenie czy deficyt handlowy jest dobry czy zly wcale jednoznaczne nie jest. I dlatego bylo moje pytanie o okreslenie sie do tego.

Teraz Polska. Idzie droga grecka, co najmniej podobna chociaz jest Grecja - 10lat. I powiedzmy ma teraz dwie mozliwosci. Albo przejsc z metody miec deficyt handlowy i zaczac miec nadwyzke aby ten zsumowany deficyt splacic czyli mniej konsumowac, albo jechac dalej jak to Grecy robili. A potem jak Grecy wykiwac wierzycieli. Albo i nie.
      Teraz politycy polscy co te decyzje jaka z tych drog pojsc w garsci maja sie zastanawiaja co zrobic co bys im doradzil? Zaczac nadwyzke? I Polacy mniejsza konsumpcje? Czy liczyc na to ze kiedys sie dlugi skresli?

ja wiem ze to dla Ciebie m6 za trudne ale jak sie chce na te tematy dyskutowac trzeba dokladniej. Co najmniej ja tak uwazam. Ty, i wielu to zapewne nie. Plankton forumowy po prostu.

> My (Polacy) cieszymy się, że się w Polsce poprawia a komuniści wyskakują z bici
      > em murzynów w Ameryce.

Tez nie proste. USA ma jeszcze lepiej jak Grecy. Bo nikogo nie beda prosci o skreslenie zsumowanego deficytu handlowego. Jak pisalem, sa na specjalnych prawach w Swiecie. Imperialny podatek.
      I to tez nie zarty moje ale calkiem powazne. I jek sie o deficytach nadwyzkach mowi nalezy i sytuacje USA omowiec aby calosciowo sprawy wiedziec. Bo wazne jest transformacja gospodarki kraju w warunkach deficytu handlowego. Albo inna w warunkach nadwyzki. Tez wazny temat, nawet b. wazny.

Ale proste rozumki juz tego nie potrafia, wiem.

Daleko nie wszystko ale teraz koniec. Moze wroce, Jak sie znowu przeziebie.
      • kaszebe12 Ciesze sie niezmiernie z tej wiesci... 14.03.15, 10:51
        ...bo przeciez o Polske chodzi , a Polska to ogol milionow Polakow , ktorym bedzie sie zylo o wiele lepiej -jestem tego pewien. - Baksujacy Polacy wroca do Ojczyzny , zarobki i emerytury na pewno sie podwyzsza , sluzba zdrowia bedzie dzialala ,jak kiedys w Libii , szkolnictwo stanieje i zyska na jakosci , bezrobocie spadnie, wszyscy sie wzbogaca...czyli bedzie wspaniale.
        • gobo2 Re: Ciesze sie niezmiernie z tej wiesci... 14.03.15, 14:45
          www.youtube.com/watch?v=zM9U7YqIAp8
          www.youtube.com/watch?v=o1xrTnXQmRQ
          kaszebe12 napisał: (...)
          > sluzba zdrowia bedzie dzialala ,jak kiedys w Libii (....)
          • ubiquitousghost88 Gobo, piaskownicę zaniedbujesz... 14.03.15, 14:55
            ...a ona leży i czeka...
            • gobo2 Re: Gobo, piaskownicę zaniedbujesz... 14.03.15, 15:08
              mam nadzieje, ze bedzie czysta, jak sie pojawie....!
              mowia, ze jestes, dobrym strozem...!
              mam nadzieje, ze jestes.....!

ubiquitousghost88 napisał:

> ...a ona leży i czeka...
              • 5magna Re: Gobo, piaskownicę zaniedbujesz... 14.03.15, 15:16
                marucha.wordpress.com/2015/03/14/co-roku-grube-miliardy-wyplywaja-bezpowrotnie-z-polski-zagraniczne-koncerny-bezlitosnie-drenuja-owoce-polskiego-wzrostu/
                • gobo2 to,po co, byl ten caly majdan...? 14.03.15, 15:24
                  by skonczyc, jak rp...? tylko blizej granic rosji...?

5magna napisał(a):

> marucha.wordpress.com/2015/03/14/co-roku-grube-miliardy-wyplywaja-bezpowrotnie-z-polski-zagraniczne-koncerny-bezlitosnie-drenuja-owoce-polskiego-wzrostu/
                  • karbat Re: Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Pol 14.03.15, 17:08
                    > Gigantyczna nadwyżka w handlu zagranicznym Polski!

Za niejakiego Wieslawa Gomulki w Polsce tez bylo wszystko gigantyczne .
                    podobnie za niejakiego Gierka , w Polsce bylo wszystko Mega , super ! .

a teraz o faktach .

Polska ,- ca 70 % tzw polskiego exportu , to jest export ...
                    firm zagranicznych( obcy kapital ) produkujacych na terenie Polski .

Ten export ca 70 % jest wykonywany przez firmy nie majace z Polska NIC wspolnego ,
                    poza tym, ze zlecaja Polakom, po tanich - konkurencyjnych kosztach cos zam produkowac, centrale , srodki decyzyjne , technologia pochodzi z zagraniccy .

To nie jest export Polski , to jest export firm zachodnich produkujacych na terenie Polski .

to tyle o tym jak ... Polska dorabia sobie penisa, ... chce go miec gigantycznego ;)

tak , jakby nie mozna bylo w jezyku polskim ... precyzyjnie opisac ... zjawiska exportu .
                    Export firm polskich ,- polski kapital , to ... jedynie ca 30% exportu z terenu Polski .

propagandzisci sukcesu ... cos swe wam nie zgadza ....
                    fakty sie nie zgadzaja .... tym gorzej dla ... Faktow .

• gobo2 na przyklad majewski... 14.03.15, 17:57
                      www.youtube.com/watch?v=fPt1kzewBVw
                      karbat napisał:

> Za niejakiego Wieslawa Gomulki w Polsce tez bylo wszystko gigantyczne .(.....)
                      >
                      >
                    • tomahavk Karbat pomyliłeś sekretarzy. 14.03.15, 18:37
                      Gomułka miał na imię Władysław a pseudonim "Wiesław". Był skromny, aż za skromny.
                      Gierek w swoim żywiole miał czym się pochwalić. Poza tym nie masz pojęcia na czym polega handel zagraniczny. Wypisujesz bzdury jak na cepa z sierpem przystało.
                      • 5magna Re: Karbat pomyliłeś sekretarzy. 14.03.15, 19:10
                        A te 3 miliony lub 5 zmywakowcow to tez handel zagraniczny- ludzmi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka