Dodaj do ulubionych

Ach te prognozy

14.04.15, 17:19
Rosjanie zapowiadają wyjście z recesji już w II półroczu 2015 gdy tymczasem MFW prognozuje jeszcze głębszy spadek rosyjskiej gospodarki (-3,8% zamiast poprzednich 3%).
Wygląda na to, że i jedni i drudzy troszkę z fusów wróżą. Ciekaw jestem kto będzie miał rację.
A jak dla mnie to i tak wszystko zależy od cen ropy i gazu. Ropa podrożeje, stacja benzynowa się wzbogaci. Potanieje, będzie bida. Zasługi w tym Rosji żadnej. No chyba, że Kremlowi uda się rozbujać sytuacje polityczną wokół Iranu, co korzystnie wpłynie na ceny ropy.
Obserwuj wątek
    • 5magna Re: Ach te prognozy 14.04.15, 17:31
      Ciekawe, Saudi tez cos szykuje USA. Jak tak dalej pujdzie to wyprztykaja sie z pieniedzy fajsale za 2 lata I co ? No I wielki konsument towarow ( 75% calej ekonomii) za wydrukowany papier bez pokrycia tez moze sie przekonac ze ich dolara nikt juz nie chce......

news.goldseek.com/GoldSeek/1429023653.php
      • j-k magma, viem, ze ty jezdes dovcipas, ale... 14.04.15, 17:36
        ale z tym "pujdzie" to juz sam Prezydent (Komo-Ruski)) Cie uprzedzil
        piszac "BUL" :)))
    • j-k Vladek, wez nie szalej... 14.04.15, 17:33
      Rassija z nami, czy bez nas (Polski i UE) da sobie jakos rade.

Mnie interesuje raczej ukrainska BIDA , ba gdy ta sie do Polszy zwali - to i wierze kontrolne Strazy Granicznej (jak przy Kaliningradzie) - nie pomoga...
      • kacza_aberracja Z Rosja prawda 14.04.15, 17:58
        ale z ta Straza Graniczna to ja nie wierze.
        • j-k no ja tesz... 14.04.15, 18:04
          kacza_aberracja napisał:
          > ale z ta Straza Graniczna to ja nie wierze.

no ja tesz nie wierze w te wieże :)))
    • danillko Re: Ach te prognozy 14.04.15, 17:34
      Sytuacja na Bliskim Wschodzie już się buja. Iran, po zapowiedzi Rosji o dostawach nowoczesnych systemów rakietowych, proponuje mediację w Jemenie:
      www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz/iran-proponuje-mediacje-w-konflikcie-jemenskim
      Z polskiego na nasze oznacza to, że przymierza się do interwencji na półwyspie.
      Teraz UE i USA ma wielkiego zgryza co z tym zrobić. Na razie uzgodniono z Rosją w Berlinie jakiś rozejm na Ukrainie
      www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz/-normandzka-czworka-zakonczyla-spotkanie-w-berlinie-wzywa-do-zakonczenia-walk-i-wycofania-broni
      Być może wejdzie w życie, ale tam nie ma nic za nic. Rosja to nie Polska, pilnuje swoich interesów.
      • j-k wykluczone. 14.04.15, 17:38
        danillko napisał(a):
        > Sytuacja na Bliskim Wschodzie już się buja.

podlug obecnej ortografii to pisze sie "bója" :)

a na temat:
        - Armia Saudis jest 3 razy bardziej nowoczesna - niz Iranska.
        • 5magna Re: wykluczone. 14.04.15, 18:07
          A czy czasem "uje" sie nie kreskuje ?? Jak to tam w szkole bylo ?? Bylo pare wyjatkow.
          Stare czasy 47 lat temu "wyparowalem" z Polski.....
          • kacza_aberracja Nie przejmuj sie :-) 14.04.15, 18:26
            5magna napisał(a):

> A czy czasem "uje" sie nie kreskuje ?? Jak to tam w szkole bylo ?? Bylo pare wy
            > jatkow.
            > Stare czasy 47 lat temu "wyparowalem" z Polski.....

Jestes calkowicie usprawiedliwiony.
      • 5magna Re: Ach te prognozy 14.04.15, 17:39
        "Przyjaciele" USA w akcji......

pro.oxfordclub.com/OPEC3RD49PESDBNGRTCMRBRKCAIUPS4/MORER423/?a=13&o=52053&s=55497&u=1944393&l=179328&r=MC&g=0&h=true
      • crash.test.dummy Re: Iran przymierza się do interwencji 19.04.15, 13:40

Bzdura.

Po pierwsze - nie ma czym interweniować (a starcie ze świetnie uzbrojonymi Saudyjczykami to nie to samo co ze zbieraniną z państwa islamskiego)

Po - drugie Iranowi zależy na odwilży w relacjach z Zachodem; interwencja natychmiast znów zamroziłaby stosunki.
    • borrka CCCP bylo jednym, wielkim kryzysem. 14.04.15, 17:43
      I padl dopiero po 70 latach.
      Amerykanie probuja destabilizacji sowka wg reganowskich wzorcow, ale ja bym za bardzo na to nie liczyl.
      Obawiam sie, ze pojdzie calkiem banalnie:
      jak w zlym political fiction, rozpirzona gospodarczo raszka, wpadnie, niczym gnijaca gruszka do chinskiego fartuszka...

Jeszcze rym mi wyszedl!
    • jk2007 ropa drożeje a rubl słabnie, benzyna drożeje, 19.04.15, 15:44
      wzrost cen i bezrobocie - jeszcze głębszy spadek rosyjskiej gospodarki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka