lubat
23.04.15, 21:29
Wczoraj pod jednym z wielu artykułów na ten temat napisałem - na poły ironicznie, na poły zgryźliwie -, że Franciki zrobiły dobry deal. Mistrale sobie zostawią, albo i komuś opylą po okazyjnej cenie, a z otrzymanej od nas kasy po opłaceniu Rosjan zostanie im całkiem spora suma.
Wpis musiał się bardzo nie podobać, bo został zminusowany niemiłosiernie.
Dzisiaj przyszły mi w sukurs "Deutsche Wirtschafts Nachrichten", które trochę innymi słowy piszą dokładnie to samo. Już na samym wstępie pisze:
"Mit einem dubiosen Round-Trip-Geschäft über Polen werden die europäischen Steuerzahler gezwungen, die französischen Verpflichtungen zu bezahlen"
(Poprzez ten szemrany biznes z udziałem Polski, europejscy podatnicy zapłacą za francuskie zobowiązania)
A dalej po opisaniu ceregieli z nie/dostawą Mistrali pisze:
Die französische Rüstungsindustrie bekommt aber nun doch einen lukrativen Auftrag: In der vergangenen Woche hat Polen, einer der überzeugtesten Gegner des Mistral-Geschäfts, 50 Airbus-Hubschrauber aus Frankreich gekauft. Der Deal über 2,5 Milliarden Euro gilt bei einigen Experten als Ausgleich für den Mistral-Ausfall.
(Teraz jednak francuski przemysł zbrojeniowy dostał lukratywny kontrakt. Polska, jeden z największych przeciwników sprzedaży Mistrali, kupiła 50 helikopterów Airbus. Deal na ponad 2,5 mld euro traktowany jest przez niektórych ekspertów jako rekompensata za niezrealizowanie dostaw Mistrali)
A dalej tekst wylicza (broń Boże to nie pretensje;) ile to kasiory wysysa nasza Najjaśniejsza Pomroczna z unijnego budżetu. I że jesteśmy największym, i to z dużą przewagą nad następnym, biorcą netto kasy unijnej. Dane za rok 2012: Polska - 12 mld euro, druga w kolejności Portugalia - 5,03 mld.
Ja to właściwie nie mam nic przeciw temu dilowi i podchodzę nawet z sympatią do tego, że chociaż skrycie i w największej tajemnicy, to jednak wspomagamy kasiorą Putina/Rosję za pośrednictwem Francji. Robiąc obojgu dobrze:)
deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/23/russland-sanktionen-eu-steuerzahler-muessen-hollande-retten/