Dodaj do ulubionych

Do wszystkich kochających Stany

11.08.15, 13:53
Zjednoczone AP miłością czystą i bezgraniczną.
Amerykański profesor, autor wielu książek na temat polityki dalekowschodniej, Chalmer Johnson pisze, że" USA przestały polegać na dyplomacji, pomocy gospodarczej, prawie międzynarodowym i wielostronnych instytucjach i swoją politykę zagraniczną opierają głównie na zastraszaniu, sile zbrojnej i manipulacjach finansowych".
Ale chyba nie ma racji?
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Do wszystkich kochających Stany 11.08.15, 14:09
      nie ma takiej opcji,to podly klamca,agent Putina a kto wie moze i bolszewik wstretny,to pewne
      • remez2 Re: Do wszystkich kochających Stany 11.08.15, 15:13
        szwampuch58 napisał:

> nie ma takiej opcji,to podly klamca,agent Putina a kto wie moze i bolszewik wst
        > retny,to pewne
        A może nawet dżendżer.
    • j-k Nie ma juz takich... 11.08.15, 15:00
      remez2 napisał:
      > Zjednoczone AP miłością czystą i bezgraniczną.

- Nie ma juz takich, pominawszy miliony imigrantow walacych do Stanow drzwiami i oknami.

pisze, że" USA przestały polegać na dyplomacji, pomocy gospodarczej, prawie międzynarodowym i wielostronnych instytucjach i swoją politykę zagr
      > aniczną opierają głównie na zastraszaniu, sile zbrojnej i manipulacjach finanso
      > wych".
      > Ale chyba nie ma racji?

- nie ma racji, bo to zastraszanie IS w Syrii i Iraku marnie im jakos idzie...

a tu zdjecie plotu na granicy Meksyku i USA
      i po hollere ta swiatowa holota sie do tego badziewia tak pcha
      i nawet tunele pod tym murem kopie ?
      www.cbsnews.com/news/major-drug-tunnel-found-on-us-mexico-border-3-arrested/
      • 5magna Re: Nie ma juz takich... 11.08.15, 15:08
        Sa niestety jeszcze gorsze kraje niz USA. USA to miejsce "swiatowej holoty". USA robi wszystko aby tej holoty bylo wiecej I wiecej....
        • karbat Re: Nie ma juz takich... 11.08.15, 15:22
          j-k napisał:
          > a tu zdjecie plotu na granicy Meksyku i USA
          > i po hollere ta swiatowa holota sie do tego badziewia tak pcha
          > i nawet tunele pod tym murem kopie ?

oni robia tylko to samo, bez kopania tunelow , co ty sam przed laty zrobiles .
          wypierzaja z kraju biedniejszego do bogatszego .
          i jak ty nie wierza w szczesliwe zycie pozogrobowe , chca pozyc za zycia .

prosty mechanizm jak konstrukcja cepa ->

jesli roznica miedzy poziomami zycia w krajach wynosi
          powiedzmy do 30 %, nikt nie pali sie do emigracji .
          jesli ta roznica wynosi .... 50 - 200 % , ludzie postepuja tak jak ty .
          w czym problem ... dlaczego sie im dziwisz ...
          • j-k odwracanie ogona kotem... 11.08.15, 15:30
            dziwie sie, hloopcze, dlaczego kryrykuje sie tu zawziecie USA - skoro jest tyle krajow
            POD KAZDYM WZGLEDEM od USA gorszych ?

PS. Moj syn ktory wlasnie niedawno wyjechal do Californii do Silicon Valley - mowi ze za hollere nie wroci do bogatych Zachodnich Niemiec - jesli tylko dostanie przedluzenie kontraktu :)))
        • j-k W Meksyku rocznie ginie wiele tysiecy 11.08.15, 15:26
          5magna napisał(a):
          > Sa niestety jeszcze gorsze kraje niz USA.

To moze by sie tymi jeszcze gorszymi pozajmowac ?
          w takim Meksyku rocznie ginie zastrzelonych przez bandytow tysiace ludzi...
          tu dane:
          en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate#/media/File:Map_of_world_by_intentional_homicide_rate.svg
    • blueelvic2 Doprawdy swietne ... 11.08.15, 15:32
      Szkoda tylko, iz autor na ktorego sie powolujesz zmarl 5 lat temu ...

Polityka ewoluuje i warto o tym pamietac.
      • karbat Re: Doprawdy swietne ... 11.08.15, 15:55
        j-k napisał:
        > dziwie sie, hloopcze, dlaczego kryrykuje sie tu zawziecie USA - skoro jest tyle
        > krajow POD KAZDYM WZGLEDEM od USA gorszych ?

masz na mysli Irak , Afganistan , Syrie .. Libie ...
        kraje ktore powinny byc demokratyzowane , uszczesliwiane przez usa

no, wystarczy na jakis kraj zbombardowac, kszataltowac go zgodnie z wlasnymi
        wyobrazeniami , interesami i ... juz masz zaprogramowana bide i uciekinierow ...

> PS. Moj syn ktory wlasnie niedawno wyjechal do Californii do Silicon Valley - m
        > owi ze za hollere nie wroci do bogatych Zachodnich Niemiec - jesli tylko dostan
        > ie przedluzenie kontraktu :)))

twoj syn ma raczej marne wobrazenie o wsp niemczech .
        bogate zachodnie niemcy ... byly owszem , ale kiedys .
        co nie znaczy , ze nie ma ca 30 % zamoznych obywateli niemiec .

syn twoj przebywa tam , gdzie ma mozliwosci dobrego zarobku . i tyle .
        a , ze nigdzie nie jest napisane , ze tak musi byc wiecznie ... to inna sprawa .
        nie tacy specjalisci byli wylewani na twarz . takie zycie . -
        ciesze sie , ze mu dobrze leci w stanach i jest zadowolony .

• j-k Doprawdy takie sobie ... :) 11.08.15, 16:03
          karbat napisał:
          > masz na mysli Irak , Afganistan , Syrie .. Libie ...
          > kraje ktore powinny byc demokratyzowane , uszczesliwiane przez usa

- nie, mam na mysli Meksyk... kraj, ktory sam sie "usczesliwia" bez zadnej pomocy USA...
          przecie wyraznie o tym napisalem ?

> twoj syn ma raczej marne wobrazenie o wsp niemczech .

- raczej nie moze miec marnego pojecia, gdyz tu sie urodzil i skonczyl studia :)))

> bogate zachodnie niemcy ... byly owszem , ale kiedys .

- nie zauwazylem, by przez ostatnie 30 lat, cos sie tu pogorszylo...

• karbat Re: Doprawdy takie sobie ... :) 11.08.15, 16:23
            j-k napisał:

> karbat napisał:
            > > masz na mysli Irak , Afganistan , Syrie .. Libie ...
            > > kraje ktore powinny byc demokratyzowane , uszczesliwiane przez usa

> - nie, mam na mysli Meksyk... kraj, ktory sam sie "usczesliwia" bez zadnej pomo
            > cy USA... przecie wyraznie o tym napisalem ?

jasio , no tak . ale
            aby byly kraje bogate musza, istnieja panstwa biedne , albo
            jesli wszystkie kraje bylyby bogate tzn. wszystki bylyb biedne ;)

Meksyk , typowe panstwo postkolonialne . ich problem . mozna ubolewac .

> - raczej nie moze miec marnego pojecia, gdyz tu sie urodzil i skonczyl studia :)

racja, wspominales kiedys o achen ;)

> - nie zauwazylem, by przez ostatnie 30 lat, cos sie tu pogorszylo...

mocniejsze okulary , proponuje zalozyc ;)

• 5magna Re: Doprawdy swietne ... 11.08.15, 16:11
          Moj kuzyn pracujac w Libii przez 8 lat zarobil $2 miliony Pracowal miesiac I mial wolne miesiac. Firma placila mu bilet powrotny tam gdzie chcial leciec (czasami do Kanady, czasami do Polski). To bylo za Kadafiego. Teraz po "zdemokratyzowaniu" "libijska holota" wali do Europy topiac sie nagminnie w morzu......

Jest inzynierem elektronikiem. Twoj syn J-K w Silicon Valley ma chyba o niebo lepiej. Napewno tez co miesiac moze przyjechac odwiedzic ojca na miesiac I ma za to zaplacone w pelni....
          • j-k masz braki w wiedzy 11.08.15, 16:18
            5magna napisał(a):
            Teraz po "zdemokratyzowaniu" "libijska holota" wali do Europy topiac sie nagminnie w morzu......

falsz.
            topi sie "czarna holota" z Czarnej Afryki - uciekajaca poprzez Libie...
            Sami Libijczycy siedza spobie spokojnie w domu - zyjac ze sprzedazy ropy.

Twoj syn J-K w Silicon Valley ma chyba o niebo lepiej.

Nie moze miec lepiej, bo zaczyna prace swiezo po studiach...

Ale ma tam lepiej, niz na poczatku kariery mialby tu - w Reichu.
            • 5magna Re: masz braki w wiedzy 11.08.15, 16:40
              Brakow J-k to ty masz duzo......

ca.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=C011CA0D20150625&p=libia+today
              Moj kuzyn mial zaplacone za robote nie za to kiedy skonczyl studia, Rozumiem ze twoj syn jest czaladnikiem w tym Silicon Valley I sklada pieniadze na bilet aby cie odwiedzic raz na 5 lat.....
              • 5magna Re: masz braki w wiedzy 11.08.15, 16:45
                www.youtube.com/watch?v=EL6bAsXLJ3g
                Jak sie demokratyzowanie Libii zaczelo to tacy jak moj kuzyn wiali aby ujsc z zyciem.....
              • j-k Nie co do Libii, hloopcze... 11.08.15, 17:13
                5magna napisał(a):
                > Brakow J-k to ty masz duzo......

Nie co do Libii, hloopcze...
                - tak sie dziwnie sklada, ze DWOCH moich krewnych
                (w roznych miejscach i latach) tam pracowalo.
                • jbb3 Re: Nie co do Libii, hloopcze... 11.08.15, 17:26
                  j-k napisal:
                  "PS. Moj syn ktory wlasnie niedawno wyjechal do Californii do Silicon Valley - mowi ze za hollere nie wroci do bogatych Zachodnich Niemiec - jesli tylko dostanie przedluzenie kontraktu :)))"

Okolo dwoch lat temu z moim synem wybralismy sie na ryby na kutrze z Dana Point w Polodniowej Kaliforni, piekne domy na okolicznych wzgorzach i wspaniala pogoda.
                  Czekajac na dojazd w miejsce polowu wdalem sie w w rozmowe z trzema Niemcami ok.
                  lat 35 (?). Myslalem ze silne Euro i sa na wakacjach. Okazalo sie ze od 5 lat mieszkaja i pracuja jako inzynierowie i kierownicy w lokalnych firmach. Na pytanie czy wracaja otrzymalem odpowiedz dokladnie jak powiedzial Panski syn.

JBB
    • vik.tor1 W Stanach sa jeszcze tak madrzy ludzie 11.08.15, 17:17
      jak Chalmer Johnson?
      To znaczy ze nie trzeba tracic nadziei.
      • karbat Re: W Stanach sa jeszcze tak madrzy ludzie 11.08.15, 17:32
        to nie sa tylko twoje 5magma spostrzezenia,

komuna , kuzyni- malzenstwo lekarzy ( chirurg ,lekarka ) wyjezdzaja do Libii ,
        nie bylo ich pare lat w kraju, do Polski wpadali na b. krotko . Mialem okazje jezdzic
        ich mercem robionym na extra zamowienie . No ,moze bylo jeszcze kilka takich sztuk
        w Krakowie . ale watpie .
        Barwnie opowiadali jak osobiscie odbierali ten woz w Nimeczech , a ... Niemiec
        w ramach przeprosin , za dlugi termin oczekiwana na to auto, zaplacil im za super hotel, przewodnik po zakladzie i itd
        domek , ktory sobie wowczas wybudowali ... no , co by to mowic , robil wrazenie .

inny przyklad . komuna - chlopcy , wybrali sie do Afryki , krotko Libia , aby opylac chemia
        arabom,potem murzynom pola w Afryce . O ich zarobkach mi nie mowili, wiem, ze musieli
        cos odpalic kumplom z aeroklubu i to co mi pokazali , bylem gowniarzem, pamietam ... w gomolkowskim mieszkaniu zobaczylem, sklep ... jubilerski .. , zadnym zlotem sie nie
        babrali ;) .

Irak , oobiscie znam tez dwie osoby , ktore tam pracowaly
        za komuny . dom, kawalek samochodu , w pare lat. ( technik , inzynier )
        w jaki sposob dzisiaj, robotnik jest w stanie zarobic na cos takiego w ...
        niemczech , nie mowiac o Polsce .

terez proponuje jk, i ... jego synowi , jechac do arabow , murzynow ,
        by zarobili tyle ( 5- 13 lat ), ile tych trzech znanych mi osobiscie przypadkow ...

ba , z zycze synowi jk , aby zarobil w cgu ca 10 lat , tyle w
        tej dolinie krzemowej co ww osoby , Polacy ... za komuny .
        • malkontent6 Re: W Stanach sa jeszcze tak madrzy ludzie 11.08.15, 17:38
          Chciałeś chyba coś napisać, ale nie bardzo wiedziałeś co.
          • karbat Re: W Stanach sa jeszcze tak madrzy ludzie 11.08.15, 17:55
            malkontent6 napisał:

> Chciałeś chyba coś napisać, ale nie bardzo wiedziałeś co.

hehehe . no, nic tak sobie ... o wszystkim i niczym .
            o komunie , krajach bombardowanych przez usa -
            Libii, Iraku , ... dolinie krzemowej , niemcach itd

mloda osoba, pozna komuna, Polserwis w kraju komunistycznym, niecale cztery lata i swobodnie kupujesz male mieszkanie w centrum krakowa . zaden kredyt . .. ile lat trzeba pracowac dzis w dolinie krzemowej, ba nawet w niemczech , by dzisiaj swobodnie kupic
            male mieszkanie w krakowie za ca ... 130 000 Euro ... ?
            • malkontent6 Re: W Stanach sa jeszcze tak madrzy ludzie 11.08.15, 18:22
              karbat napisał:

> mloda osoba, pozna komuna, Polserwis w kraju komunistycznym,

Masz rację, w komunie trzeba było wyjechać na zarobek za granicę żeby coś mieć. Wiem dokładnie jak to było, bo sam wielokrotnie jako student wyjeżdżałem na saksy.

Ja akurat wyciągałem inne wnioski z moich wojaży. Porównanie komuny i Zachodu wypadało na korzyść tego drugiego. Bo to oni jednak produkowali tego Mercedesa, który był obiektem naszych marzeń. To oni produkowali wyposażenie mieszkań, które się sprowadzało do Polski. To u nich prawie każdy sklep wyglądał jak Pewex. Itp, itd...
        • j-k W Stanach sa napewno madrzy ludzie :) 11.08.15, 17:45
          karbat napisał:
          ba , zycze synowi jk , aby zarobil w ciagu ca 10 lat , tyle w
          > tej dolinie krzemowej co w/w osoby , Polacy ... za komuny .

Mylisz sie.
          Nie jestem materialista - i moj syn tez nie...
          Zycze mu by spelnil sie zawodowo w swojej branzy (chipy)
          tak jak ja spelnilem sie w swojej (chemia - odkrywajac wiele nowych zwiazkow chemicznych)

i tu AMERICA, a konkretnie Silicon Valley dalej pozostaje MEKKA
          dla tych
          - ktorzy chca stworzyc cos nowego.

Dr. J.K.
          • vik.tor1 Re: W Stanach sa napewno madrzy ludzie :) 11.08.15, 20:25
            Dr. J.K, uzyles slowa Mekka. To arabskie slowo.A tfuj,tfuj, tfuj. Mozna bylo uzyc np. Sciana Placzu gdzie wszyscy US kandydaci na urzad i prezydenci czerpia wiedze i madrosc tam bedac i modlac sie.
    • engine8 Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 17:52
      Kazdy moze sobie myslec i pisac co mu sie podoba a glownie pisze sie i mow to co sie sprzeda?
      • romad2447 Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:04
        Oczywiscie,ze nie, skoro na zewnatrz temperature 34 C, a w domu 22 C, ilu zwyklych zjadaczy chleba w Europie moze sobie na to pozwolic ?
        Zazdrosc o wysoki stan zycia w USA, to czego antyamerykance nie moga zniesc.
        • 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:08
          Wlez romado I do zamrazalnika. Na Florydzie spuszcza sie wode co drugi raz w kiblu. Mysla jak ja oczyscic I zrobic z niej mineralna......
          • 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:11
            Mialem na mysli Kalifornie ale susza sie rozprzestrzenia. Dotarla nawet do Kanady....Oczywiscie nie w takim stopniu jak w USA. Ja mam dalej prawo do 8 milionow galonow wody irygacyjnej na sezon ( 12 akrow ziemi)
            • engine8 Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:17
              Jak widac o Kaliforni masz nikle wrecz rozwodnione pojecie.
              • 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:23
                A gdzie ty mieszkasz w Konstancinie ?

www.huffingtonpost.com/news/california-drought/
                • engine8 Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:31
                  No mieszkam w Kaliforni i od wielu lat mamy sucho a w okresie lata pozary. Teraz troche gorzej a jedyna restrykcje jakie nam daj to aby nie uzywac wiecej wody niz "norma" Ja splukuje kibel 2x (dlatego ze may te 1.8gal) i myje zeby woda z kranu, nawet podlewam trawniki 3x w tygodniu i jestem w normie zuzycia wody. A wiec susza nie jest zjawiskiem pozytywnym ale jeszcze daleko do paniki.
      • 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:05
        Syn tego elektronika jest chirurgiem po 15 latach studiow w Kanadzie. Ozenil sie z Amerykanka I pracuje w szpitalu na Florydzie. Tak z niego wyciskaja ze nie jest pewien jak dlugo tak pociagnie. Operacje ida I po 14 godzin jedna.

Jak ten twoj "czeladnik" pieniedzy im nie przyniesie to dostanie takiego kopa ze doleci do Niemiec I bez samolotu....
      • karbat Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:08
        j-k napisał:
        > Mylisz sie.Nie jestem materialista - i moj syn tez nie...
        > Zycze mu by spelnil sie zawodowo w swojej branzy (chipy)

rozmiem , syn niematerialista nie mogl sie samorealizowac w ... niemczech ?,
        a ja myslalem , ze mlodzi idalisci w niemczech zawsze moga sie samorealizowac , ....

Jesli syn - idealista chcialby sie samorealizowac w germanii ... za dobre slowo -
        wieczny naukowiec praktykant ... przyjma go Wszedzie z otwartymi rekami ;)

jak mlodzi ludzie w niemczech , twoj syn , sa zwatpieni zaraz po studiach ,
        nie musisz mi pisac . niemaly ich procent opuscza swoj kraj .-
        czyli jednak sie cos zmienilo w niemczech w cgu 30 lat ...

> tak jak ja spelnilem sie w swojej (chemia - odkrywajac wiele nowych zwiazkow
        >chemicznych)

gratuluje .

• 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:19
          J-k wzbogacil Tablice Mendelejewa. Odkryl Fuso chlorek potasu.....
          • karbat Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:36
            malkontent6 napisał:
            > Masz rację, w komunie trzeba było wyjechać na zarobek za granicę żeby coś mieć.
            > Wiem dokładnie jak to było, bo sam wielokrotnie jako student wyjeżdżałem na s
            > aksy.

podac przyklady zza komuny , tych co nie wyjedzali,
            w kraju pracowali i ... mieli ( nie bede przytaczac sekretartrzy )
            bylo takich i to ... niemalo . chcesz polemizowac ...

> Ja akurat wyciągałem inne wnioski z moich wojaży. Porównanie komuny i Zachodu
            > wypadało na korzyść tego drugiego.
            >Bo to oni jednak produkowali tego Mercedesa który był obiektem naszych marzeń.
            > To oni produkowali wyposażenie mieszkań, które się sprowadzało do Polski.

mowisz , ze w zasadzie nic, niewiele sie od komuny ... nie zmienilo ...
            • malkontent6 Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:45
              karbat napisał:

> podac przyklady zza komuny , tych co nie wyjedzali,
              > w kraju pracowali i ... mieli ( nie bede przytaczac sekretartrzy )
              > bylo takich i to ... niemalo . chcesz polemizowac ...

Moi rodzice na założenie telefonu czekali ponad 20 lat. Wiem, wiem, po co im telefon?

A teraz? Przykłady z mojej rodziny i żony. Ładne, nowoczesne mieszkania lub domy, podróże poślubne do Grecji, wyjazdy na narty w Alpy. A to wszystko z pracy w Polsce. W przeciwieństwie do czasów PRL naszej pomocy nie potrzebują. Mają Hamerykę w Polsce.
            • boavista4 Re: Moj syn malepiej w USA niz w Reichu 11.08.15, 18:49
              Nturalnie ze informatyka przynosi dochody , Kazde slowe napsane na internecine, powiedziane w telefonie, kazdy zakup z karta kredytowa, kazda wizyta lekarska, kazda kreska narysowana przy pomocy komputera, wszystko jest analizowane przez panstwo policyjne, nic dziwnego ze Edward Snowden zarabia w USA ponad 200 000 dolarow na rok. Idiocie zachciala sie Moskwa.
              W USA jest bez pracy 95 milionow ludzi
              • malkontent6 Re: Moj syn malepiej w USA niz w Reichu 11.08.15, 18:54
                boavista4 napisał(a):

> W USA jest bez pracy 95 milionow ludzi

Kłamstwo, w USA jest bez pracy 295 milionów ludzi.
                • 5magna Re: Moj syn malepiej w USA niz w Reichu 11.08.15, 19:51
                  Raj na ziemi. Pracuja I jeszcze do tego dostaja kartki na jedzenie.... (50 milionow)
              • j-k Boa, z czego ty zyjesz w tej Brazylii ? 11.08.15, 19:34
                bo rracy tam jeszcze mniej, niz w USA...

conie ?
                • remez2 Re: Boa, z czego ty zyjesz w tej Brazylii ? 11.08.15, 21:47
                  Z przyzwyczajenia.
          • karbat Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:44
            5magna napisał(a):

> J-k wzbogacil Tablice Mendelejewa. Odkryl Fuso chlorek potasu.....

;) ,
            j-k megaloman . niech mu bedzie . wiemy , ze zadnych swoich publikacji
            nie przedstawi . przeciez wie, ile osob pracowalo wczoraj , dzis pracuje, nad wynalazkiem ...
        • romad2447 Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 18:58
          A co jest zlego byc materialista ?
          Zawsze lzej sie placze w Mercedesie niz na rowerze!
          • 5magna Re: Chyba nie az tak zle , ale... 11.08.15, 19:54
            Jak szyba przestanie sie zamykac to trzeba Mercedesa sprzedawac bo ci murzyn przystawi lufe na skrzyzowaniu.....
            • boavista4 Re: Ponad 93 miliony Amerykanow nie pracuje !!! 11.08.15, 20:20
              Przepraszam za pomylke , ale to tylko 3 procent roznicy. Podaje link !!!!

CNSNews.com) - The number of Americans 16 years and older who did not participate in the labor force--meaning they neither had a job nor actively sought one in the last four weeks--rose from 92,898,000 in February to 93,175,000 in March, according to data released today by the Bureau of Labor Statistics.

That is the first time the number of Americans out of the labor force has exceeded 93 million.

Also from February to March, the labor force participation rate dropped from 62.8 percent to 62.7 percent, matching a 37-year low.

cnsnews.com/news/article/ali-meyer/americans-not-labor-force-exceed-93-million-first-time-627-labor-force
              • vik.tor1 Re: Ponad 93 miliony Amerykanow nie pracuje !!! 11.08.15, 20:27
                bo jest dobrobyt.
                Na takiej Bialorusi wszyscy musza pracowac, zero bezrobocia a moze tylko 3% tam gdzie prawie ludzi nie ma.
                W EUropie tez dobrobyt, tez wielu nie pracuje a w Hiszpanii ponoc 50% mlodych. O takie dobrobyty trzeba walczyc.
    • mariner4 Kochać albo nienawidzieć 11.08.15, 21:23
      Nie ma nic pośredniego?
      USA maja moją dozgonną wdzięczność za rozwalenie ZSRR, PRL i tego barachła zwanego demoludami.
      Wolę to co jest, nawet z widocznymi patologiami niż tamten system. Gdyby nie PRL już dawno bylibyśmy przynajmniej średnio rozwiniętym krajem europejskim. Mieliśmy 45 lat przerwy w życiorysie.
      M.
      • boavista4 Re: Gdzie jest diabel ? 11.08.15, 21:34
        Najpierw to byl ZSRR I Demoludy, teraz wszystkie diably uciekly na Zachod I zorganizowaly swoje pieklo bardzo dobrze..
      • remez2 Re: Kochać albo nienawidzieć 11.08.15, 21:45
        mariner4 napisał:

> Nie ma nic pośredniego?
        Ależ jest. Np. sympatia, szacunek, ocena przemiennie krytyczna i pozytywna.
        > USA maja moją dozgonną wdzięczność za rozwalenie ZSRR, PRL i tego barachła zwan
        > ego demoludami.
        > Wolę to co jest, nawet z widocznymi patologiami niż tamten system. Gdyby nie PR
        > L już dawno bylibyśmy przynajmniej średnio rozwiniętym krajem europejskim. Mie
        > liśmy 45 lat przerwy w życiorysie.
        Skoro z 45 lat życia zostały Ci tylko takie wspomnienia - współczuję.
        "Od czasu amerykańskiej inwazji z 2003 r. w Iraku w zamachach i walkach zginęło co najmniej 112 tysięcy cywilów - ogłosiła organizacja Iraq Body Count z siedzibą w Wielkiej Brytanii."
        Za to też jesteś wdzięczny?
        • mariner4 Napisalem za co jestem wdzieczny 12.08.15, 07:38
          Widocznie nie stałeś w kolejkach za kawałkiem mięsa, czy proszku do prania.
          Nie musiałeś iść na różne koncesje wobec władzy, nie czekałeś na mieszkanie 20 lat i na telefon 15 kat, I tak dalej.
          Nie wyrzucali cię z pracy za jeden numer paryskiej "Kultury" znaleziony przez celników w kabinie i tak dalej.
          A co pamiętać dobrego z PRL?
          Ale to twoja sprawa. Ja żałuję tylko jednego. Że nie jestem młody.
          M.

• remez2 Re: Napisalem za co jestem wdzieczny 12.08.15, 10:49
            mariner4 napisał:

> Widocznie nie stałeś w kolejkach za kawałkiem mięsa, czy proszku do prania.
            > Nie musiałeś iść na różne koncesje wobec władzy, nie czekałeś na mieszkanie 20
            > lat i na telefon 15 kat, I tak dalej.
            Nie.
            > Nie wyrzucali cię z pracy za jeden numer paryskiej "Kultury" znaleziony przez c
            > elników w kabinie i tak dalej.
            Ciebie też nie.
            > A co pamiętać dobrego z PRL?
            To Twój problem.
            > Ale to twoja sprawa. Ja żałuję tylko jednego. Że nie jestem młody.
            I dlatego stajesz po stronie bezkarnego żandarma świata? A raczej kilkudziesięciu rodzin, które tym światem rządzą? Po stronie twórców i realizatorów teorii 20/80 (jeżeli wiesz co to znaczy)?
            Podobno każdy kiedyś zda sprawozdanie ze swych uczynków i zapłaci za nie.
            btw - nienawiść jest ostatnim uczuciem, które warto pielęgnować.
            • mariner4 Mojego kolegę wyrzucili 12.08.15, 11:46
              właśnie za jeden numer "Kultury".
              "Jeżeli ktoś nie przyjdzie na manifestację 1 majową, to uznam to za osobisty afront" To słowa mojego ówczesnego dyrektora. Jak by. nie było frekwencji to on by miał problemy.
              Za jedną nieopatrzną wypowiedź awans mógł przelecieć koło nosa. Firma czasem pomagała dostać mieszkanie. Komitet partii tez miał wiele do powiedzenia. "Wicie tarzysze, on sie wrażał źle o Związku Radzieckim". I won na koniec kolejki.
              Szarogęszący się na statkach sekretarze partii wp.... się do wszystkiego. (kto wie, może to będą działacze PiS?). Konfidenci SB podsłuchujący wszystkich. Niemal na każdym statku taki był.
              Jak się ma mentalność niewolnika, to nawet może to pasować. Albo nawet zrobić karierę w partii i j...ć innych. Za głupie przywileje. Za talon na pralkę Franię, za wyjazd do sanatorium i podobne ochłapy rzucane pretorianom partyjnym.
              Pies sąsiada pogryzł się z psem pracowniczki KW PZPR. Wybuchła awantura. I został oskarżony o wrogą działalność wobec PRL. Co Ty możesz o tym wiedzieć?
              M.
              • remez2 Re: Mojego kolegę wyrzucili 12.08.15, 12:18
                <Jak się ma mentalność niewolnika, to nawet może to pasować. Albo nawet zrobić karierę w partii i j...ć innych. Za głupie przywileje. Za talon na pralkę Franię, za wyjazd do sanatorium i podobne ochłapy rzucane pretorianom partyjnym.>
                Popatrz na rządzącą koalicję. I na opozycję.
                <> Pies sąsiada pogryzł się z psem pracowniczki KW PZPR. Wybuchła awantura. I zost
                ał oskarżony o wrogą działalność wobec PRL. Co Ty możesz o tym wiedzieć?>
                A do czego potrzebna jest mi ta wiedza? Do dalszego jątrzenia, podziału społeczeństwa?
                Interesuje mnie dzień dzisiejszy i jutrzejszy. W jakich warunkach będę żył a przede wszystkim czy w pokoju. I nie chcę aby mój kraj miał wyznaczoną rolę zapalnika/detonatora w szykowanym konflikcie. Nie można tego zrozumieć?
                • mariner4 Nie chodzi o zapatrzenie się w przeszłość 12.08.15, 12:53
                  Znajomość historii jest potrzebna do ustrzeżenia się podobnych błędów.
                  Widzę, że jesteś odporny nie tyle na wiedze historyczną, ile na wiedzę niewygodną.
                  Dla mnie USA są wyzwolicielami. To dzięki nim Polska nie jest już okupowana.
                  Reszta ma dla mnie drugorzędne znaczenie.
                  M.
                  • remez2 Re: Nie chodzi o zapatrzenie się w przeszłość 12.08.15, 13:20
                    mariner4 napisał:

> Znajomość historii jest potrzebna do ustrzeżenia się podobnych błędów.
                    > Widzę, że jesteś odporny nie tyle na wiedze historyczną, ile na wiedzę niewygodną.
                    Co jest wiedzą niewygodną? Twoje opowieści jak pies sąsiada pogryzł psa sekretarza? Mohery znacznie lepsze bajeczki snują.
                    > Dla mnie USA są wyzwolicielami. To dzięki nim Polska nie jest już okupowana.
                    > Reszta ma dla mnie drugorzędne znaczenie.
                    Ten wyzwoliciel najwyraźniej prze do nowego konfliktu - nie na swoim terenie.
                    • mariner4 Nie musisz niczego rozumieć. 12.08.15, 14:37
                      To jest bez znaczenia.
                      PRL to było państwo zbrodnicze. I dobrze, że się skończyło.
                      A ty możesz Rosji w d...... włazić. Twoja sprawa.
                      M.
                      • remez2 Re: Nie musisz niczego rozumieć. 12.08.15, 15:23
                        mariner4 napisał:

> To jest bez znaczenia.
                        > PRL to było państwo zbrodnicze. I dobrze, że się skończyło.
                        Zbrodnicza to jest Twoja irracjonalna nienawiść i możliwość publikowania takich opinii.
                        > A ty możesz Rosji w d...... włazić. Twoja sprawa.
                        U schyłku życia stać Cię jedynie na takie teksty? Masakra.
                        • mariner4 Nie nienawiść, i nie irracjonalna 12.08.15, 18:19
                          Rosja stanowi po prostu dla nas zagrożenie, a nasze szanse w razie czego są żadne.
                          Dlatego trzymam kciuki za powodzenie Ukraińców.Czysty pragmatyzm. Rosja bez Ukrainy, to nie ta sama Rosja.
                          Ja nie winie aktualnie żyjących Rosjan za zbrodnie, ale za wypieranie się tych zbrodni, za próby zakłamywania historii, za zero refleksji nad swoją przeszłością. Ba! za obciążanie nas winą za wybuch 2 wojny światowej. Jeżeli to popierasz, to jesteś zdrajcą i tyle.
                          Tu nie miejsce na opisywanie, co oni zrobili moim bliskim i w jaki sposób, ale wywożenie na Syberię, nawet tych co nigdy przeciwko nim nie walczyli, być może dla Ciebie jest normalne. A może to jest ta Wasza sprawiedliwość dziejowa.
                          Ja tez wolałbym przyjazną Rosję w pobliżu, od opętanego motłochu dyszącego imperialnymi mrzonkami, podsycanego przez "cara" i jego alkolitów. Nie jest drogą do normalizacji stosunków, Twój sposób polegający na uległości wobec nich, skoro cię razi mój skrót myślowy.
                          To co się stało, rzutuje na parę pokoleń wzajemnej niechęci. Jesteśmy skazani na sąsiedztwo, ale to od silniejszego powinny wychodzić pozytywne gesty. Błazenada z paleniem żywności pochodzącej z Polski ma to zmienić? Okupowali nas prawie pół wieku, ciągle domagając się wdzięczności za wyzwolenie. To po co gwałcili, rabowali i mordowali?
                          A jakie widzisz wyjście mądralo? Mamy ich prosić o wybaczenie na kolanach? Tego się nie doczekasz. Jak chcesz to ty możesz. Nie masz żadnych rzeczowych argumentów, tylko wyprany mózg.
                          M.

• remez2 Nie nienawiść, i nie irracjonalna - tylko bełkot 12.08.15, 19:03
                            > A jakie widzisz wyjście mądralo?
                            Odpowiem ci cytatem z "Wyprawy na żmirłacza" Lewisa Carrolla:

Chętnie bym ci wyjaśnił tę metodę wspaniałą
                            póki o niej pamiętam....Niestety
                            ja mam czasu za mało, ty masz mózgu za mało
                            a poza tym są inne sekrety...
                            • mariner4 Jak się nie ma argumentów 12.08.15, 19:13
                              To się takie rzeczy wypisuje.
                              "Gdyby idiota wiedział, że jest idiotą, to automatycznie przestałby być idiotą"
                              Cytat za cytat.
                              M
                              • remez2 Re: Jak się nie ma argumentów 12.08.15, 19:23
                                mariner4 napisał:

> To się takie rzeczy wypisuje.
                                > "Gdyby idiota wiedział, że jest idiotą, to automatycznie przestałby być idiotą"
                                Więc przestań być idiotą. Ktoś Ci zabrania?
                                Zioniesz chorą nienawiścią nie tylko do Rosjan. Na FK często dajesz czadu. Szalom.
                                • mariner4 To ciebie chodzi 12.08.15, 19:27
                                  bezmózgowcu.
                                  M.
                                  • remez2 Re: To ciebie chodzi 12.08.15, 20:27
                                    mariner4 napisał:
                                    > bezmózgowcu.
                                    Ktoś się ciebie kłania.
                                    Nie ciebie tylko tobie.
                                    Mi?
                                    Nie mi, tylko mnie.
                                    A mówiłem, że ciebie.
                                    btw - pokazujesz rodzinie prowadzoną korespondencję?
                  • karbat Re: Nie chodzi o zapatrzenie się w przeszłość 12.08.15, 14:19
                    mariner4 napisał:
                    > "Jeżeli ktoś nie przyjdzie na manifestację 1 majową, to uznam to za osobisty af
                    > ront" To słowa mojego ówczesnego dyrektora. Jak by. nie było frekwencji to on b
                    > y miał problemy.

tak tak bylo w latach 50-tych . 60 - tych . problemy dyrektora twoimi problemami ?,
                    chciales to walezlinowales , nie chciales , nikt ci nie zmusil .

> Za jedną nieopatrzną wypowiedź awans mógł przelecieć koło nosa.

za Gierka ... trzeba bylo znac prywatne wypowiedzi niektorych dyrektorow ,
                    prezesow, ba nawet pulkownikow Wojska Polskiego , jakie jaja sobie robili
                    z partii, systemu itd .
                    bylem wowczas szczeniakim, i dziwilem sie, ze przy gowniarzu sobie tak rowno lecieli

>Firma czasem pomagała dostać mieszkanie. Komitet partii tez miał wiele do powiedzenia. >"Wicie tarzysze, on sie wrażał źle o Związku Radzieckim". I won na koniec kolejki.

no moze masz takie doswiadczenia . schylek komuny . -
                    osobiscie znam ludzi , ktorzy dostali takie mieszkania
                    ( juz w trakcie szkoly podpisali stypendia z firmami ) . pozniej nawet sam,
                    osobiscie olalem taka propozycje , nie chcialem wyladowac ... na zadupiu .

> Szarogęszący się na statkach sekretarze partii wp.... się do wszystkiego. (kto
                    > wie, może to będą działacze PiS?). Konfidenci SB podsłuchujący wszystkich. Niem
                    > al na każdym statku taki był.

sekretarze , nieszkodlowe gostki dyletanci , patrzyli nierzadko , by zapic ryja,
                    albo cos sobie ukrecic . innych nie znalem ... nie moglem znac wszystkich .

ej , a jak piekny szedl wowczas przemyt na statkach ;)
                    niektorzy niezla kase zarobili. Kumpel nawigator, byl zielony w branzy przemycanej
                    ale ... , kasy mu nie brakowalo. pozniej piprzanal ta robota w diably . wolal byc z rodzina .

jestes z branzy marynaskiej , wiec zamiast beczec i pomstowac mna komune
                    trzeba bylo isc do wojska i np szkolic nurkowkuzyn , nie chce sklamac majac z
                    40 lat fajna emerytura + firma .
                    czy ma powod do narzekan na komune ... nie sadze .

> Jak się ma mentalność niewolnika, to nawet może to pasować. Albo nawet zrobić k
                    > arierę w partii i j...ć innych. Za głupie przywileje. Za talon na pralkę Franię
                    > , za wyjazd do sanatorium i podobne ochłapy rzucane pretorianom partyjnym.

zadnych przywilejow nie mialem . sanatiortium ... chciales miec, bedac gowniarzem ... ?
                    byles chory zazwyczaj dostales sanatorium, sprobuj dzisiaj dostac .... za darmo .

pralke Franie mogli sobie w doope wsadzic . mi wystaczylo , ze na PRL-owska
                    rzeczywistosc placili niezle zarobki .

> Pies sąsiada pogryzł się z psem pracowniczki KW PZPR. Wybuchła awantura. I zost
                    > ał oskarżony o wrogą działalność wobec PRL. Co Ty możesz o tym wiedzieć?
                    > M.

moze byla taka kretynka z komitetu, byli i inne debile , ale w moich okolicach,
                    gdyby wyciela taki numer ... moglo by ja spotkac niemale nieszczescie. i ci z
                    komitetu o tym ... doskonale wiedzieli .
                    nie uogolniaj.

mali czerwoni, nie zyliby z ludzmi , mieliby przejebane . chcieli miec lepsze posady,
                    tak jak i dzisiejsze male politykierstwo dla swoich dzieci znajomkow itd .,nie zauwazylem,
                    by sie cos zmienilo . ... wieksi, dzisiaj nierzadko kreca wieksze lody .

• szwampuch58 Re: wygodne" alibi" PRL 12.08.15, 14:33
        hehehehe,uwielbiam gdybanie a tymczasem 20 lat styropianu, H.D.i kupa kamieni gadaja zlosliwi
        • mariner4 No to powiedz mądralo, kiedy 12.08.15, 14:41
          Polacy żyli tak jak teraz w całej swojej historii? Mówię o przeciętnym poziomie?
          M.

• mariner4 No to powiedz mądralo, kiedy 12.08.15, 14:42
          Polacy żyli tak jak teraz w całej swojej historii? Mówię o przeciętnym poziomie.
          M.

• wojciech.2349 2 punkty widzenia 12.08.15, 13:10
      Można poczynania Jankesów nazwać podłymi.
      Alternatywą są Chińczycy, którzy np. w Afryce
      dominują. Jeśli Chińczyk pracujący w Afryce
      dowie się, że 20 km od miejsca jego pracy
      zamordowano wczoraj 20 tys. tubylców, to
      dla niego ważniejsza jest prognoza pogody
      w Pekinie niż ten fakt.

No i bądź tu mądry.
      • remez2 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 15:19
        wojciech.2349 napisał(a):

> Można poczynania Jankesów nazwać podłymi.
        Z całą pewnością.

• karbat Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 16:16
          mariner4 napisał:

> Polacy żyli tak jak teraz w całej swojej historii?
          >Mówię o przeciętnym poziomie.

jesli jest tak super w Polsce , to dlaczego Polacy wybieraja budynia z taka lista ->

Dudy lista obietnic:

- dołoży na każde dziecko 500zł od drugiego poczynając
          - nie dopuści do zamknięcia ani jednej kopalni i nie zwolni żadnego górnika
          - reaktywacja Stoczni w Szczecinie
          - przywróci poprzednie widełki wieku emerytalnego zamiast 67/67
          - (ubranka dla dzieci chce 0 stawki VAT) czyli zlikwiduje VAT8% (przepisy unii ubranka muszą mieć nałożoną najniższą stopę VAT w danym kraju)
          - obniży VAT do 22%,
          - da prace młodym i mieszkania socjalne na start jeśli założy rodzinę Program „Twoje mieszkanie”
          - podwyższy pensje pielęgniarkom i w samej służbie zdrowia przynajmniej x2
          - przewalutuje frankowiczów,
          - zwiększy 3 krotnie kwotę wolna od podatku,
          - podniesie renty i zwiększy emerytury,
          - podniesie najniższą krajową do poziomu UE Polacy muszą godnie zarabiać,
          - podwoi nakłady na polską naukę
          - repolonizacja banków
          - nowe opodatkowanie hipemarketów i banków
          - lekarz i dentysta w każdej szkole
          - darmowe przedszkola
          - obniżenie CIT z 19 do 15% dla najmniejszych przedsiębiorstw zatrudniających min 3 osoby
          - wycofanie się z pakietu klimatycznego
          - stworzenie systemu obrony terytorialnej kraju z organizacji paramilitarnych
          - likwidacja NFZ
          - konstytucyjna ochrona lasów państwowych
          - będę stał po stronie utrzymania polskiej waluty tak długo, jak to tylko konieczne, by Polacy mogli żyć godnie i bezpiecznie
          - będę bronił polskiej ziemi przed wykupem
          - będę aktywnie działał na rzecz odbudowy nowoczesnego polskiego przemysłu dającego Polakom miejsca pracy i godne wynagrodzenia
          - wyrównanie dopłat bezpośrednich dla rolników
          - polscy rolnicy powinni dostac należne im rekompensaty związane z embargiem rosyjskim
          - zmian dotyczących tzw. ustaw śmieciowych.
          - Odejście od kryterium zysku w służbie zdrowia
          - NFZ powinna być zlikwidowana, pieniadze na ochronę zdrowia przekazac wojewodom
          - informatyzacja ochrony zdrowia
          - sieć szpitali zapewniajace pacjentom bezpieczeństwo.
          - wzrost liczby lekarzy i pielęgniarek
          - prawo rodziców do decydowania o edukacji swoich dzieci
          - likwidacja gimnazjow, przywracenie 8- klasową szkołę podstawową i 4-letnie liceum
          - likwidacja systemu testowego
          - umacnianie polskiej kultury, instytucji jej służących
          - promowania treści, które dają poczucie dumy z naszej wspólnoty
          - zlikwidowanie dysproporcji pomiędzy klientami banków a tymi instytucjami
          - opłaty za usługi bankowe na takich zasadach i wysokości jak w innych krajach UE
          - Bankowy tytuł egzekucyjny, przekleństwo wielu polskich rodzin, musi być zlikwidowany
          - Zwiększenie popytu poprzez podniesienie płac, wsparcie eksportu- program uruchomienia biliona 400 mld zł. na inwestycje, łącznie z funduszami europejskimi
          - rozwój budownictwa mieszkaniowego
          - Program reindustralizacji
          - odbudowanie polskiego przemysłu
          - wycofanie się z paktu klimatycznego
          - instytucje naukowe muszą zostać odbiurokratyzowanie
          - pałac prezydencki bedzie miejscem, gdzie na neutralnym gruncie mogą spotkać się przedstawiciele różnych grup społecznych
          - Będę Prezydentem, który nie unika trudnych sytuacji, który nie ucieka, jest arbitrem
          polska gospodarka musi być oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych
          - Powołanie Narodowej Rady Rozwoju
          - Powolanie Rada Przedsiębiorczości
          - sprawna i skuteczna dyplomacja
          - stworzenie bezpieczeństwa energetycznego

wiekszosc to roszczenia , wyborcy maja dosc biedy ..

ale, z tymi 500 ,- zl na dziecko , Duda im powiedzial ;
          tak bylo przed paroma dniami, a teraz , dzis dzieci sa
          juz bogate i iddzic sie yebac , wyborcy .
          • karbat Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 17:12
            mariner4 napisał:

> Jak się ma mentalność niewolnika, to nawet może to pasować. Albo nawet zrobić k
            > arierę w partii i j...ć innych. Za głupie przywileje. Za talon na pralkę Franię
            > , za wyjazd do sanatorium i podobne ochłapy rzucane pretorianom partyjnym.

przeciez... dzisiaj komuny juz nie ma , masz tutaj

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/wyrzucili-pacjent%C3%B3w-z-sali-by-zrobi%C4%87-jedynk%C4%99-dla-matki-minister/ar-BBlFwIG?ocid=SKY2DHP
            jak myslisz , za co robi to ?, ten dyrektor szpitala,
            za franie ... za ochlapy rzucane pretorianom partyjnym ...

a ty jak gowniarz, maniak czepiasz sie komuny, ktorej ... w Polsce nigdy nie bylo

nigdzie nie widzianio takiej komuny ( wg definicji ) jak jeszcze
            niedawno temu w szwecji czy niemczech ( lata 70-te) . no bylo , minelo ...

• wojciech.2349 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 18:23
          remez2 napisał:

> wojciech.2349 napisał(a):
          >
          > > Można poczynania Jankesów nazwać podłymi.
          > Z całą pewnością.
          ----------------
          Aż boję się pytać o Kitajców i Kacapów.
          Możesz ich jakoś nazwać?
          • remez2 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 19:06
            > Aż boję się pytać o Kitajców i Kacapów.
            > Możesz ich jakoś nazwać?
            Oczywiście - Rosjanie i Chińczycy.
            btw - bardzo mnie razi kiedy o nas mówią <Polaczki>.
            • wojciech.2349 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 19:31
              remez2 napisał:

> > Aż boję się pytać o Kitajców i Kacapów.
              > > Możesz ich jakoś nazwać?
              > Oczywiście - Rosjanie i Chińczycy.
              ---------------------------
              Termin "Kacap" ma adres aksjologiczny.
              Kacap = rzeźnik, oprawca, .... .
              • remez2 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 20:28

> Termin "Kacap" ma adres aksjologiczny.
                > Kacap = rzeźnik, oprawca, .... .
                A jaki to ma związek z wątkiem?
                • wojciech.2349 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 20:31
                  remez2 napisał:

>
                  > > Termin "Kacap" ma adres aksjologiczny.
                  > > Kacap = rzeźnik, oprawca, .... .
                  > A jaki to ma związek z wątkiem?
                  ----------------------------
                  W konfliktach światowych jedna ze stron ma
                  pepesze. Czasami obie strony mają pepesze.
                  • remez2 Re: 2 punkty widzenia 12.08.15, 20:44
                    > W konfliktach światowych jedna ze stron ma
                    > pepesze. Czasami obie strony mają pepesze.
                    Dla mnie mogą mieć proce, włócznie, drony i wysokogórskie łodzie podwodne. Jeden warunek - nie w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka