Dodaj do ulubionych

Jerozolima - mala arabska kafejka ...

10.10.15, 16:42
Al Mufti przy Via Delarosa. Bylem tam i sobie bardzo chwalilem zarowno espresso jak i orginalna baklave. Mlody wlasciciel powiedzial mi wowczas cos takiego: ludzie chca spokoju i pokoju, ale sa zmuszanie przez radykalny Hamas do czynow, ktore szkodza wszystkim.

Pare lat minelo, a problem ten ciagle powraca. Czy bedzie kolejne powstanie arabskie? Czy jest ono racjonale i jakimi skutkami sie ono zakonczy?
Obserwuj wątek
    • karbat Re: Jerozolima - mala arabska kafejka ... 10.10.15, 17:05
      pare lat .... , chyba zartujesz , ta sa juz z dwa pokolenia .

> Mlody wlasciciel powiedzial mi wowczas cos takiego: ludzie chca spokoju i pokoju,
      >ale sa zmuszanie przez radykalny Hamas do czynow, ktore szkodza wszystkim.

Hamas nie moja bajka , oni maja czekac ... kolejne pokolenia ,
      na to, co im sie nalezy, jak psu buda . wypelnienie rezolucji ONZ .

jestes zydowka . masz prawo powolywac sie na biblijne texty .-
      ze Palestyna nalezy sie Zydom. Tereny wczesniej podbite przez Zydow/plemiona Izraelitow,
      gdyz , normalny czlowiek , moze tylko wyrazic swoje wyrazy ubolewania .
      na takie postawienie sprawy .
      • blueelvic2 Ile lat chodziles do szkoly gamoniu ... 10.10.15, 17:23
        No to wyraz swoje ubolewanie gniocie i je uzasadnij. Ty nie wiesz po prostu o czym mowa, a ze masz przycisnawy mozdzek, to piszesz trzy po trzy.

Przeczytaj jeszcze raz.
        • karbat Re: Ile lat chodziles do szkoly gamoniu ... 10.10.15, 18:04
          blueelvic2 napisał(a):
          > No to wyraz swoje ubolewanie gniocie i je uzasadnij. Ty nie wiesz po prostu o
          > czym mowa, a ze masz przycisnawy mozdzek, to piszesz trzy po trzy.

uzasadnienie masz powazej .

no , sa ludzie w Palestynie co nie chca czekac kolejne pokolenia na to co im sie nalezy .

tez Zyd z kawiarni , chce mie spokoj , w swoim interesie , nich
          zadba o wypelnienie licznach rezolucje ONZ - u, wobec swojego rzadu . w czym problem. -

tu masz gamoniu liste , jakie rezolucjie ONZ- U, ktore nie zostaly wpelnione przez
          panstwo Izrael, do czego zostalo zobowiazane przez Prawo Miedzynarodowe .

nahost-k.de/texte/resolutionen/uebersicht.pdf

• tomek-62 Re: Ile lat chodziles do szkoly gamoniu ... 10.10.15, 19:14
          Pozwolcie,ze przylacze sie do tej dyskusji.Z moich obserwacji moge powiedziec,ze regula wrecz sie stalo na forach,ze najwiecej do powiedzenia maja ci,ktorzy prawie nic nie wiedza.Ich wiedza ,albo raczej okruchy wiedzy jakimi dysponuja sprowadza sie plotek,mitow i zwyklych klamstw. Wielu z nich nawet nie wie gdzie lezy Izrael.Polecam znakomita ksiazke "Jerozolima" - Simon Sebag Montefiore.
          • blueelvic2 Dlaczego piszesz to do mnie ... 10.10.15, 19:24
            Przeciez nad toba pisze facio, ktory nie ma zielonego pojecia: gdzie jest ta kawiarenka (wschodnia Jerozolima), absolutnie nic mu nie mowi nazwa ulicy i nazwa kawiarni, ktora wcale nie jest zydowska, a wlasciciel nie jest Zydem a Arabem ...

Bylem w Jerozolimie czterokrotnie i mam ksiazke, o ktorej wspominasz pod reka.
            • tomek-62 Re: Dlaczego piszesz to do mnie ... 10.10.15, 19:37
              Przylaczylem sie po prostu do dyskusji bez konkretnego adresata. Nie lubie tej struktury "drzewka" od lat nie bylem na takim forum...W Jerozolimie nigdy nie bylem,formalnie jestem katolikiem,a rzeczywiscie Agnostykiem.
            • karbat Re: Dlaczego piszesz to do mnie ... 10.10.15, 20:33
              blueelvic2 napisał(a):

> Przeciez nad toba pisze facio, ktory nie ma zielonego pojecia: gdzie jest ta ka
              > wiarenka (wschodnia Jerozolima), absolutnie nic mu nie mowi nazwa ulicy i nazwa
              > kawiarni, ktora wcale nie jest zydowska, a wlasciciel nie jest Zydem a Arabem

gamoniu , ilu jest arabow co kolaboruja z zydami, dokonali takiego wyboru , -
              majac nierzadko obywatelstwo, rzydowskie , panstwa Izrael .
              Teraz z pozycji swojego usmarkanego biznsu , patrze z gory na wegetujacych,
              ogrodzonych w gettach swoich bylych rodakow .
              No, ale oni sa teraz koms, nie to co bydlo Palestynskie szykanowane przez panstwo Izrael .

Polityka panstwa Izrael, wobec Palestynczykow ... to katastrofa .

twoja wypowiedz wpisuje sie , - kazdy Polak , walczacy w Powstaniach
              to oszolom nie pozwalajacy zyc innym Polakom w spokoju .
              • ola.z.opola Karbat, wdepnales tu w olbrzymie g...o 10.10.15, 21:19
                i mur debilizmu.
                Daj sobie z tym spokoj, przyjacielu - Twoje racje, nie maja na tym smierdzacym watku autora-debila, zadnych szans bycia zrozumialymi, czy poddanymi jakiejkolwiek dyskusji.
                Przyczolgal sie na ten watek, jeszcze jeden zawszony uposledzony.
                Nie brnij
                :-)))
                • blueelvic2 Twoja kupa rzeczywiscie jest olbrzymia ... 11.10.15, 00:24
                  i cuchnaca debilizmem na odleglosc. Zachowujesz sie rasowa klacz oslomula, ktora w pysku owszem owszem, ... ale z mysleniem to juz nico gorzej.

Twoje mozliwosci intelektualne sie juz wyczerpaly. Nie rob za idiotke i nie powtarzej sie mamuska.
                  • kacza_aberracja do nory! troglodyto 11.10.15, 11:20
                    !
              • blueelvic2 Moze nie getto, a raj dla islamskich ... 11.10.15, 00:58
                terrorystow? Ty gosciu niewiele wiesz o Bliskim Wschodzie i wciskasz po prostu kit.

To getto ( wedlug twojej opinii ), to dawniejsze Strefa Gazy administrowanej przez Brytyjczykow Palestyny. I tutaj niespodzianka gamoniu, bo 1948 roku ( gdy Izrael oglosil swoja panstwowosc ), to wlasnie Strefa znalazla sie pod okupacja Egiptu. Pod okupacja Egiptu !!! Kapujesz?

Teraz juz poszlo szybko. W 1967 roku, w wyniku glupoty arabskiej, doszlo do wojny szeciodniowej. Wiadomo. Arabskie panstwa dostaly baty, ... a strefe zajeli Izraelczycy i okupowalija az do roku 2005.

W roku tym wspanialomyslnym gestem Ariel Szaron (owczesny premier ) zdecydowal sie oddc ja Palestynczykom. Byl to gest dobrej woli. Co stalo sie dalej? Wkroczyl tu Hamas ze swoja terrorystyczna ideologia. Doszlo do masowych wysiedlen, czesto dramatycznych, ludnosci zydowskiej. Hamas odtrabil wielki sukces i co dalej? Wielkie goowno tam pozostalo.

Masz historie w pigulce.

• blueelvic2 Ksiazka ... 10.10.15, 19:31
            wydana przez: Wydawnictwo Magnum w przekladzie Macieja Antosiewicza i Wladyslawa jezowskiego. Calkowita objetosc - 664 strony.

Dedykacja autora: Mojej ukochanej corce Lily Bathshebie.

Strona 301. Upadek Mamelukow.

• bywszy1 Re: Jerozolima - mala arabska kafejka ...,ubolewa+ 10.10.15, 17:54
        karbat napisał:
        estes zydowka . masz prawo powolywac sie na biblijne texty .-
        > ze Palestyna nalezy sie Zydom. Tereny wczesniej podbite przez Zydow/plemiona I
        > zraelitow,
        > gdyz , normalny czlowiek , moze tylko wyrazic swoje wyrazy ubolewania .
        > na takie postawienie sprawy .
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        gdzie jest ten normalny czlowiek,ktory ubolewa z powodu Ziem Uzyskanych i wypier...ch Niemcow z terenow Zachodnicha i Ukraincow z Ziem Wschodnich?
        Izraelczycy tego nie zrobili.
        Ja natomiast ubolewam,ze milosierny narod katolicki nie chce przyjmowac uchdzcow z nad Morza Srodziemnego,wysylajac jednoczesnie swych uchodzcow ekonomicznych na Zachod,eksportujac tym wlasne bezrobocie.
        • kaszebe12 Znowu macisz , Blum... 10.10.15, 19:57
          -Uzywasz kawiarenki , jako pretekstu szerszego tematu , a gdy dostajesz konkretna odpowiedz , zabierasz sie do obrazania oponenta...po co argumentowac , gdy latwiej jest kogos obrazic...
          • bywszy1 Re:ciotko+ 10.10.15, 20:49

wielu was jest tutaj specjalistow od zydow i Izraela.
            Poplaczcie lepiej nad swoim marnym losem.
            Co do pretekstu?
            Pan tez,szczegolnie pan,w tej materii nie blyszczy.
            A uchwaly ONZ?
            Panie o zydach nigdy nigdzie sie nie troszczyl,tom nie wpier... w ten temat i teraz.
            • kaszebe12 Potomku stalinowskich detektywow , by wszy... 10.10.15, 21:27
              - Wiedz pan , ze lubie panski tok myslenia...ja juz chyba o Zydow nie musze sie troszczyc , oni troszcza sie o nas...spojrz pan tylko na troskliwych Rotszyldow , Sorosow , Goldmanow i innych Kochow -oni troszcza sie o cala planete , palce lizac - cymes.
              • bywszy1 Re:wiec ciotko,o zydach sie nie troszcz.+ 10.10.15, 21:37

sam pan przyznaje,ze oni troszcza sie o was.
                A zaczelo sie jak abrasza ben Jasza(nazywacie go ibragim ben jakub) was z drzew posciaqgal i swiat wam pokazal.
                Nigdzie od nich nie uciekniesz.
    • br0f Re: Jerozolima - mala arabska kafejka ... 10.10.15, 20:04
      electronicintifada.net/content/gaza-ghetto-uprising/7919
      • 3.ndd Dla informacji na biezaco 10.10.15, 20:58
        izrael.org.il/kunena.html?view=topic&catid=4&id=102995#110002
        • br0f Re: Dla informacji na biezaco 10.10.15, 21:02
          www.dailymail.co.uk/news/article-2417335/Paris-Nazi-lens-Propaganda-images-occupied-French-capital-citizens-thriving-German-rule.html
          • br0f Re: Dla informacji na biezaco 10.10.15, 21:16
            www.youtube.com/watch?v=R03ed8wW6dE
            www.youtube.com/watch?v=hogBsfWgSTM
            • 3.ndd Pokoj na BW 10.10.15, 21:23
              Jak to widzi arabski (palestynski) dziennikarz

www.listyznaszegosadu.pl/brunatna-fala/palestynczycy-jestesmy-nowymi-nazistami
              Warto sie zapoznac ze zdaniem czlowieka znajacego swoj narod i tamtejsza sytuacje .

Z kim Izrael ma zawrzec pokoj ? Zaden polityk arabski ( palestynski ) nie zrobi tego . Bylby to wyrok smierci dla niego i jego rodziny z rak jego wspolbraci ...
              • br0f Re: Pokoj na BW 10.10.15, 21:44
                zawsze znajdziesz kogos takiego. byli nawet gorsi poszukaj sobie
                Jüdische Ghetto-Polizei, Jüdischer Ordnungsdienst. w okupowanej francji produkcja dla wehrmachtu byla zajeciem lukratywnym i podejzewam ze gdybys w tym czasie w mundurze niemieckim popijal dobra kawe w jakiejs przytulnej kafejce w Paryzu wlasciciel nie probowalby przekonac cie o nieslusznosci okupacji , zamiast tego bylby mily , moze nawet powiedzialby cos co chcialbys uslyszec . w koncu przeciez chodziloby mu o to bys wrocil i kupil kawe moze nawet z baklawa
                widzisz historia nie zaczela sie 14 maja 1948 roku spojz w zydoski kaledarz jaki on dlugi. na wszystko mozna roznie patrzec. dlaczego po niemieckich przesladowaniach nie stworzono panstwa zydowskiego naprzyklad w nadrenii albo w bawarii w koncu to niemcy zydow mordowali a nie arabowie. i to tak zawsze jest zalezy komu ukradnie sie dom.
                musisz zrozumiec patrzac w historie. gdy jakis narod traci uzytecznosc to poprostu znika. i to moze przytrafic si ekazdemu narodowi.
                • br0f ps odnosnie pokoju 10.10.15, 21:49
                  pokoj na blikim wschodzie nie jest nikomu potrzebny. krzyzujam sie tam rozne , przerozne interesy. historycznie rzecz biorac takie miejsce bedace krzyzowka jest miejscem ciaglych wojen. gdyby izrael byl na madagaskarze lub w ugandzie byloby tam spokojnie.
                • bywszy1 Re:rozmyslanie+ 10.10.15, 23:54
                  br0f napisał(a):
                  dlaczego po niemieckich przeslado
                  > waniach nie stworzono panstwa zydowskiego naprzyklad w nadrenii albo w bawarii
                  > w koncu to niemcy zydow mordowali a nie arabowie. i to tak zawsze jest zalezy k
                  > omu ukradnie sie dom.
                  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                  jakby im tam panstwo na tych ziemiach przyznano oraz odliczyc od tego Ziemie Uzyskane("Odzyskane"),to co by z Niemiec pozostalo?
                  Gdzie by jezdzili uchodzcy ekonomiczni z Polski po zarobki(i nie tylko).
                  Kto by Polsce placil pieniedzy z funduszy UE?

A co do kradziezy domow:
                  Co to za gagatek ten artykulik splodzil?
                  • br0f shalom chucupiarz z ciebie inaczej byc nie moze 11.10.15, 01:20
                    trzeba przyznac ze jestescie mistrzami w zyciu na krzywke

www.google.ca/search?client=ubuntu&channel=fs&q=german+reparations+israel&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=p5sZVvxRyZXxB8HBqqAK
                    www.youtube.com/watch?v=ML7JTQDNKyM
                  • swiblowo Re:rozmyslanie+ 11.10.15, 01:21
                    Ten twoj Janicki to niezly gagatek jest i w ogole nie rozumie Zareby, ktorego tak ochoczo cytuje.
                    Zadawszy sobie troche trudu i wysluchawszy mnienia Zareby, konstatuuje fakt, ze Janicki jest tematyczna hiena, taka sama, jak "jego" opisywani szabrownicy.
      • blueelvic2 A co z meritum Br0f ... 11.10.15, 00:27
        Napisz watek o zagladzie Zydow polskich.
        • swiblowo Re: A co z meritum Br0f ... 11.10.15, 00:46
          Czesc Bluu...:)
          Po co Ci taki watek? Czegos nie wiesz w tym temacie?

--
          Rabinowicz sie zgodzil, zostalo tylko namowic krolowa.
          • blueelvic2 Wiem wszystko, a moze prawie wszystko ... 11.10.15, 01:20
            Witaj. Dawno nie rozmawialismy ze soba.

Po co mi ten watek? Wyjasniam: sytuacja na BW na dzien dzisiejszy przypomina nieco beczke prochu ...

Syria, Turcja, Iran, Stany, Arabia Saudyjska, a pomiedzy nimi malutki Izrael z odwiecznymi problemami. Wielcy rozmawiaja kanalami oficjalnymi i tymi drugimi rowniez i zastanawiaja sie jak podzielic ten tort.

W Izraelu szykuje sie kolejne powstanie palestynczykow. Czy w swietle tego wszystkiego Izrael rowniez nie bedzie chcial odrobine z tego arabskiego tortu?

Moim zdaniem jest to wrecz wymarzona sytuacja dla Izraela. Dlatego w watku otwarcia zadalem pytanie i... i czekam na opinie innych forumowiczow w tym temacie.
            • blueelvic2 Palestynczykow, Palestynczykow .... 11.10.15, 01:21
              Sorry.
            • swiblowo Re: Wiem wszystko, a moze prawie wszystko ... 11.10.15, 01:46
              Jesli bedzie chcial kawalek tortu i bedzie sobie mogl na to pozwolic, to niech sobie odkroi.

>Czy jest ono racjonale i jakimi skutkami sie ono zakonczy? < /powstanie/
              - Jest racjonalne a skonczy sie tym samym, czym dotychczas, mianowicie niczym, podobnie jak koncza sie dysputy nad ociepleniem klimatu i ochrona dziury ozonowej.

a pomiedzy nimi malutki Izrael z
              > odwiecznymi problemami.
              - a jakimi odwiecznymi? Izrael osiagnal gigantyczny sukces juz tylko przez to, ze w ogole powstal.

A odnosnie tego, ze Hammas jest konserwatywna sila w swoich dzialaniach to dobrze dla Palestyny. Zydzi tez zawdzieczaja swoje przetrwanie wylacznie swojemu konserwatyzmowi.

• blueelvic2 Nie do konca ... 11.10.15, 02:05
                Z jednej strony Abbas, z drugiej Hamas, a posrodku pozostali Palestynczycy, ktorzy wcale za Hamasem nie przepadaja. Mozaika nastrojow i interesow.
                • br0f niebieski stac cie na cos lepszego 11.10.15, 02:12
                  to co piszesz to prosta agitka. nie trzeba duzo zeby wygooglac ze hammas to dziecko mossadu. osobiscie jak to sie mowi uciebie i u mnie "I do not give shit" bo zyje na tyle dlugo i mam dobra pamiec wiec sie niczemu nie dziwie.
                  ale daje to cos do myslenia , dla niektorych , moze poczatek myslenia samodzielnego
                  • bywszy1 Re: niebieski stac cie na cos lepszego+ 12.10.15, 12:26

-panie brof,nawet idiotyzmy maja swoje granice.
                    Jezeli juz pan pisze,ze hammas jest dzieckiem mossadu,to napisz pan przynajmniej,ze mossad jest ojczymem,a nie ojcem.
                    Jest pan fantastyczny,ze unaje pan innych,ktorzy zaczynaja myslec samodzielnie.
                    A pan kiedy zaczal?
                • swiblowo Re: Nie do konca ... 11.10.15, 02:32
                  No nie wiem...jeden jest narodowcem, drugi jest entuzjasta utworzenia niepodległego państwa Palestyna. Wydaja sie podobni :) Mozaika moze dotyczy metod. Ale jak mowiles forumowemu
                  oponentowi - kazda metoda jest dobra, no nie? Aby do celu.
                  • blueelvic2 Hahaha ... 11.10.15, 02:42
                    Oczywiscie masz racje. Ja bedc tam czterokrotnie odnioslem troche inne wrazenie, ale widocznie ono jest zkazone subiektywizmem.

Byc moze czasami Arabowie mowia cos turystom, co ma przypasc do gustu odbiorcy. Byc moze ...
                    • blueelvic2 Skazone, skazone ... 11.10.15, 02:43
                      Sorry.
                    • swiblowo Re: Hahaha ... 11.10.15, 02:46
                      > Byc moze ..
                      - Moze byc, a moze i nie byc. - jak mowia Ruscy, hahahaa!!
                      • blueelvic2 Ok, a teraz ... 11.10.15, 02:50
                        juz musze do kuchni. Szarlotka czeka na swoja kolej. Dobranoc.
                        • swiblowo Ok, to ja 11.10.15, 02:53
                          wyrzucam pusta butelke po Chateau do smieci i tez ide. Tyle ze w objecia Morfeusza.
                          :)))
          • blueelvic2 Moglbym przeciez napisac ... 11.10.15, 01:30
            o indyku i zurawinowym sosie z imbirem i cynamonem. Moglbym wspomniec i o udzcu z jagniecia duszonym w czerwony winie ... Ale to tylko zarcie, wiec sam/a rozumiesz, ... co z tego wyjdzie.

U mine long weekend - Thanksgiving. Obiad wydaje juz jutro.
            • swiblowo Re: Moglbym przeciez napisac ... 11.10.15, 01:52
              Mon Dieu!!
              Jakzesz by to bylo urokliwe!
              Masz sumienie mnie tego pozbawiac?! Wiesz, ze grzesze miloscia do piekna - w opisach smakow rowniez.
        • br0f hey niebieski 11.10.15, 01:37
          gdzie mam szukac tego meritum?
          co ma smaczna kawa z zaglada zydow polski? mnie ten temat nie interesuje.
          zabieranie cudzego nie zawsze jest bezpieczne.
          mozna bylo ten izrael zalozyc gdzies indziej. ponizej pare przykladow
          en.wikipedia.org/wiki/Proposals_for_a_Jewish_state
          • blueelvic2 Ty sie pytasz co wspolnego ma ... 11.10.15, 01:50
            smaczna kawa z zaglada zydow polski? Nie rob za kabareciarza ...

Wtedy kiedy byla zaglada polskich Zydow nie pilem w ogole kawy ... i jeszcze dlugo tak bylo.

• br0f Re: Ty sie pytasz co wspolnego ma ... 11.10.15, 01:58
              co by z takiego dialogowania z toba wyszlo ty reprezentujesz madrosc etapu, dzis taka , jutro inna. tak wiec to starata czas. ja juz tlumaczylem wielokrotnie , mnie dyskusje z nikim nie interesuja , tak samo nie interesuje mnie udowadnianie czego kolwiek. jedynynom moja intencja jest zachecanie ludzi do samodzielnego myslenia. cieszyloby mnie gdyby pewnego dznia FRanky napisal cos od siebie , po przemysleniu. zamiast powielania tych gazecianych naglowkow z ktorych nic qu... nie wynika mimo ze brzmia ladnie.
              • blueelvic2 Czegokolwiek piszemy razem ... 11.10.15, 02:14
                To ty do mnie przychodzisz. Czytasz i piszesz ... Nie rob tego, to po prostu strata czasu.

Wreszcie napisales cos z sensem. Dobranoc Br0f.
                • br0f widzisz niiebieski ja nie wystawiam cenzurek 11.10.15, 02:18
                  to wspolne pisanie ma sens. moze kiedycs dojdzie to do dzielenia sie informacjami i analiza i szukaniem wlasnych odpowieni a nie powielaniem oficjalnego informacyjnego gowna i licytacja tegoz gowna
                  • blueelvic2 Ale piszesz ze zlosliwoscia w tle ... 11.10.15, 02:23
                    Mamy rozne poglady i jakos nie widze zadnego punktu stycznego. Nie nazywasz rzeczy po imieniu ... Wszystko zamazane i za parawanem. To nie dla mnie.
                    • br0f ja nie mam natury belfra ktory poucza 11.10.15, 05:02
                      przekonac mozna tylko samego siebie . kazda inna metoda jest krotkotrwala.
                      do tego potrzebne samodzielne myslenie. nie takie jak moje ja sobie wystarczam. gdyby wszyscy mysleli tak samo dialogowanie nie mialoby sensu. byloby to powtarzanie utartej mantry.
                      a z ta zlosliwoscia to jest tak , wszystkiego probowalem i wyszlo mi na to ze zlosliwosc przyciaga najsilniej
                  • blueelvic2 Bajka na dobranoc ... 11.10.15, 02:47
                    Gdybym mial zaprosic kogos na male przyjecie do siebie, to wybralbym z tego forum tylko dwie osoby: ciebie i swiblowo.

Teraz juz naprawde zycze dobrej nocy.
                    • br0f Re: Bajka na dobranoc ... 11.10.15, 04:57
                      jak bede w St. Catharines to ci dam znac miesiac do przodu
    • piter_rom_rus Twoja kafejka, meer-kat? ... 11.10.15, 01:41
      blueelvic2 napisał(a):
      > Al Mufti przy Via Delarosa.

To reklama?
      Trzeba wtedy Michnikowi zaplacic pare groszy.
      Zaplacilesz?
      Inaczej w ogole nie rozumiem o cie chodzi.
      • blueelvic2 Wybacz, ja rowniez nie rozumiem o cie chodzi ... 11.10.15, 01:44
        Reklama, pieniadze, Michnik?

A kolo czego ratunkowe stoi?
        • piter_rom_rus Wykrecasz, meer-kat? 11.10.15, 01:53
          blueelvic2 napisał(a):
          > Reklama, pieniadze, Michnik?

Nie przyznajesz sie do tego, ze cie przylapano na wielonickowosci i ty to uznalesz?
          Poszukac w archiwum?
          • blueelvic2 Alez mnie to kolo ... 11.10.15, 02:11
            doopy lata. Na rosyjskie goowno kazda metoda dobra, byle skuteczna.

Iles tam nickow sam miales i nie musze tego w archiwum szukac. Tacy jak ty, to mnie nie interesuja ... Ze wzgledow sanitarnych w rzeczy samej.
            • piter_rom_rus No to co,... 11.10.15, 02:19
              blueelvic2 napisał(a):
              -Alez mnie to kolo doopy lata. Na rosyjskie goowno kazda metoda dobra, byle skuteczna.

...nie zaprzeczasz, ze raz piszesz niby z Izraela, a dwa niby z Jankiesji, michnikowski wielonikowcu?

> Iles tam nickow sam miales i nie musze tego w archiwum szukac.

Ile razy michnikowski smiecie kablowali, tyle razy bylem zmuszomny zmieniac nick.
              Bez was, gnojow, nie zmienial by ani razu.

Chyba jutro bedzie musial zmienic jeszcze raz po twoim kablowaniu:-)
              • blueelvic2 Spusc po sobie wode ... 11.10.15, 02:29
                • piter_rom_rus Ty walisz konia, a ja mam dbac o wode?:-) 11.10.15, 02:50
                  -Spusc po sobie wode----

Gdzie, qrwa, sprawiedliwosc, mieszkaniec Jerozolizmy?:-)
                  • swiblowo Ojojoj! 11.10.15, 02:56
                    Gdzies ty Romrus nalykal sie takiego slownictwa? Naprawde...robi wrazenie!
                    • piter_rom_rus No niestety, Swiblowo:-) 12.10.15, 20:11
                      swiblowo napisała:
                      > Gdzies ty Romrus nalykal sie takiego slownictwa? Naprawde...robi wrazenie!

Uczylem sie jezyka polskiego nie na fakultecie polonystyki, tylko w swoim warszatcie pod Poznaniem, i nie od professorow, tylko od swoich pracownikow z miejscowych wiosek.
                      Ty mnie jezszce na zywo nie slyszal_sz, i sadze ze lepiej Cie nie szyszec:-)

• piter_rom_rus Re: No niestety, Swiblowo:-) 12.10.15, 20:13
                        piter_rom_rus napisał(a):

Szkoda ze Cie nie bylo, kiedy bylem u Darka w Moskwie:-)
    • bywszy1 Re: tak sie sobie zastanawiam+ 11.10.15, 08:54
      Re:rozmyslanie+
      bywszy1 10.10.15, 23:54 Odpowiedz
      1.
      br0f napisał(a):
      dlaczego po niemieckich przeslado
      > waniach nie stworzono panstwa zydowskiego naprzyklad w nadrenii albo w bawarii
      > w koncu to niemcy zydow mordowali a nie arabowie. i to tak zawsze jest zalezy k
      > omu ukradnie sie dom.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

2.
      bywszy1
      jakby im tam panstwo na tych ziemiach przyznano oraz odliczyc od tego Ziemie Uzyskane("Odzyskane"),to co by z Niemiec pozostalo?
      Gdzie by jezdzili uchodzcy ekonomiczni z Polski po zarobki(i nie tylko).
      Kto by Polsce placil pieniedzy z funduszy UE?

A co do kradziezy domow:
      Co to za gagatek ten artykulik splodzil?

3.
      shalom chucupiarz z ciebie inaczej byc nie moze
      br0f 11.10.15, 01:20 Odpowiedz
      trzeba przyznac ze jestescie mistrzami w zyciu na krzywke

Szanowny panie,jak pan pisze "jestesci",to kogo ma pan na mysli?:
      Bylem Oktiabrienkiem
      Bylem Pionierem
      Bylem Komsomolcem
      Bylem ZMSowcem
      Bylem ZSPowcem
      Bylem kapralem podchorazym
      Bylem tokarzem radzieckim
      Bylem mgr inz. polskim
      Bylem na koncu uczniem w prywatnym warsztacie samochodowym,bo tylko na takie stanowisko nadawal sie zydowski mgr inz.
      Bylo nas mnogosc.
      Wiec kogo mial pan na mysli?
      Jestescie mistrzami w obludzie.
      Czego Was religia uczy?
      • br0f Re: tak sie sobie zastanawiam+ 11.10.15, 09:13
        widzisz bywszy, stary jestes , swiata kawal zobaczyles, byles bog jeden wie kim i wszysto na xuy bo nic z tego nie kumasz. to ja z toba bywszy trace czas. ja tu bywszy nikogo nie probuje przekonywac do niczego, ja tylko zachecam do samodzielnego myslenia. i co se ludziska beda samodzielnie myslec to niech se mysla. byle mysleli samodzielnie.
        i jeszcze jedno bywszy ja mysle samodzielnie i sie tego nie wstydze. moje myslenie moze sie tobie nie podobac i innym tez ale tak juz jest i musisz sie z tym nauczyc zyc. dodam jeszcze ze nic nikomu nie musze wyjasniac.
        • bywszy1 Re:panie+ 11.10.15, 09:49

moglby pan zostac kaznodziejem.
          Mysli pan sam?
          Ale mysli ma pan wypaczone.
          Jezeli pan twierdzi,ze
          " widzisz bywszy, stary jestes , swiata kawal zobaczyles, byles bog jeden wie kim
          > i wszysto na xuy bo nic z tego nie kumasz
          ",to skad pan wie,czy panskie myslenia mozna zamiast do szuflady,do pi.dy swinskiej wlozyc.
          Ja pana nie obrazam,a pan swoim bydlecym zwyczaje kreuje sie Jaska mysliciela.
          Do budy!
          P.S
          Co do wyjasniania:
          W latach 60-tych z megu zakladu aktywisci,same moczymordy z biletami,jezdzili do Czech wyjasniac im ich niegodziwosci.
          Pan tez w grupke wyjasniaczy sie pcha?
          • 3.ndd A tak na serio 11.10.15, 11:14
            Jest tu jeszcze ktos z Izraela ? Ja zyje (teraz i do konca zycia) w najpiekniejszym miejscu na swiecie - JEROZOLIMIE . :-)
            • 3.ndd Re: A tak na serio 11.10.15, 11:25
              Kolega na FB :

Po skonczonej II-ej Wojny Swiatowej i po Holocauscie zdecydowana wiekszosc krajow uznala potrzebe istnienia Panstwa Izrael ,na terenach gdzie istnieje ono obecnie .Powstalo ONZ w 1945 roku,reaktywowano Izrael w 1948roku i co dalej zrobil ONZ aby chronic ten maly kraik ? NIC !!!!.Co robi ONZ obecnie po 65 latach swojego istnienia aby chronic Izrael ? – NIC !!! Kto jest temu winien ?.Odpowiedz jest jedna .kraje arabskie sasiadujace z Izraelem ,a glownie fanatyczni wyznawcy ISLAMU,dazacy do zniszczenia Izraela i do wymazania go z mapy swiata.Kraj ten sukcesywnie jest uwiklany w wojny o swoje istnienie .Dlaczego ONZ nie zajmie sie to sprawa ?, bo kraje czlonkowskie chronia wylacznie interesy importerow ropy naftowej i zalezy im na dobrych stosunkach z krajami ja posiadajacymi. Ropa naftowa jest wlasnoscia wszystkich mieszkancow Ziemi i nie moga kraje arabskie dyktowac calem swiatu z tego tytulu wlasnej polityki . To jest tylko teoria .Obecnie pokoj swiatowy jest zagrozony przez fantyczny Islam ! Co robi ONZ aby chronic swoje kraje czlonkowskie? Znowu - NIC !!! Najlatwiej obarczac wina za ten stan Izrael i chowac wglowe w piasek ,dalej nic nie robiac !!! Obecnie w Izraelu znowu nasila sie terror Hamasu i innych islamskich fanatycznych odlamow ,jako ze walka z Hamasem nie zostala doprowadzona do jego likwidacji ,znowu glownym punktem zapalnym jest terytorium Gazy ,fundamentalisci islamscy wykorzystuja meczety do swojej propagady ,chroniac sie w nich siebie samych jak i swoje magazyny z bronia.Propagandysci Islamu w meczetach nawoluja do mordowania zydow ,a kazda cywilna ofiare robia narzedziem szantazu ,w organach ONZ. Umiakowani wyznawcy Islamu sa tak samo winni terrorowi jak fundamentalisci .Winni sa dlatego ze bez ich poparcia ta organizacja juz dawno by nie istniala !!! To terytorium Gazy jest tym zapalnikiem! Wlasnie na nim ONZ powinno skupic swoja uwage, a nie obwiniac ciagle Izrael,ze walczy o swoje bezpieczenstwo ,bombardujac Gaze w odwecie za ostrzal rakietami z terytorium Gazy !!!!!!
              • karbat Re: A tak na serio 11.10.15, 12:00
                ale to forum jest pieknie zarzydzone .
                piekne kwiatki , po rzydowsku , -

3.ndd napisał:
                > Po skonczonej II-ej Wojny Swiatowej i po Holocauscie zdecydowana wiekszosc kraj
                > ow uznala potrzebe istnienia Panstwa Izrael , na terenach gdzie istnieje ono obe
                > cnie .

hehehe, to dawaj linki , mapki .
                po zaraz zakonczonej II WS .

>Powstalo ONZ w 1945 roku,reaktywowano Izrael w 1948roku i co dalej zrobil
                > ONZ aby chronic ten maly kraik ?

rzydek, kazde dziecko wie co robili syjonisci zaraz po II ws na terenie Palestyny . -
                podkladali bomby, na potege, wysadzali do Jahwe ..., bombami wytyczali granice
                swojego kraju . kogo wysadzali , poczytaj sobie .

kazdy wpis rzydkow , wpisuje sie konsekwentnie w logike ;
                Polska ( ! ) , Polacy aktywnym czynnikiem holokaustu ,
                gdyby nie Polacy holokaust nie bylby mozliwy . pieknie sie rzydki zabawiacie .

• 3.ndd Re: A tak na serio 11.10.15, 12:16
                  "Smutno mi Boze " ze istnieja tacy "ludzie" jak ty.
                • bywszy1 Re: A tak na serio,zazydzenie+ 11.10.15, 15:01
                  daje wam nowy duch w to smierdzace znicewienie.
                  polaczku,kazde dziecko wie co wyprawialiscie z Niemcami wywozonymi z Ziem Uzyskanych,
                  i co bylo z pogromami zydowskimi.
                  nie musieliscie bombami wyznaczac swoje granice.
                  Wujek Stalin oraz Chruszczew wam je zapewnili.
                  Za kazdym razem przesrywaliscie swe panstwo i swa wolnosc.
                  Cale dla was szczescie,ze zydki was znalezli,z drzew posciagali,Mieszka wam dlai,co panstwowosc wam zorganizowal.
                  No i w czasie wojny staliscie z bronia u nogi.
                  A pozatym moze pan polaczek pocalowac zydkow w cztery litery.
                  • br0f istnienie twoje jest przeznaczeniem boskim 11.10.15, 18:11
                    pisz te swoje tekst. bedzie mozna na nich mlodych uczyc co to jest chucupa
                    rob wiec swoja robote bo bog cie do niej stworzyl
                    • bywszy1 Re: panie brof+ 12.10.15, 12:10

niech ci mlodzi pocztaja rowniez co polaczkowie pisza o zydkach.
                      Czy tylko wam mozna byc chamami?
                      I rob pan siebie swietej dziwicy,bo czystosc niewinna dziewicza juz dawno stracila.
                      A w ogole,czy kiedykolwiek ja miala?
              • br0f Re: A tak na serio 11.10.15, 18:04
                ziemie w palestynie dostali prawem kaduka (grupa ludzi w organizacji prywatnej zdecydowala ze trzeba cos komus zabrac i dac innemu , to taki system mafijny). dzisiejsze miejsce jest jednym z wielu rozwazanych. ziemie na ten cel zabrano ludziom nie majacym nic wspolnego ze ii wojna swiatowa i holokaustem, nie dziwne wiec ze czuja sie oszukani. widzisz zdarza sie ze ofiara przeksztalca sie oprawce. lokalna ludnosc ta co zostala zamknieto w gehettach (gaza west bank) i trzyma za morde uzywajac nieproporcjonalnej sily. i jak piszesz teraz czas teraz kombinujesz jak ukrasc arabom rope "Ropa naftowa jest wlasnoscia wszystkich mieszkancow Ziemi i nie moga kraje arabskie dyktowac calem swiatu z tego tytulu wlasnej polityki" wiadomo ze taka kradziez bylaby dla dobra ludzkosci. radze tez pogooglac i wtedy znajdziesz ze hammas jest dzieckiem mossadu. to bardzo proste . bo widzisz do trzymania wlasnej populacji za morde bardzo skuteczne jest straszenie wrogiem , im bardziej niezdefiniowany jest ten wrob tym dluzej wojna moze byc kontynuowana. wez taka wojne z terrorem. definicje terrorystow sa wymyslane na okraglo a to al kaida a to al nustra nie mozna nadazyc. no nikt nie mowi kiedy sie ta wojne wygra wiec mozna sie w to bawic wkolko. radze ustawic sie w kolejce po polski paszport.
                • bywszy1 Re: A tak na serio+ 12.10.15, 12:22
                  panie brof,pan jak na kazaniu.
                  Wszystko ladnie powyjasnial.
                  Lezka mnie sie nawet potoczyla.
        • bywszy1 Re: tak sie sobie zastanawiam+ 11.10.15, 15:07
          br0f napisał(a):
          bywszy, stary jestes , swiata kawal zobaczyles, byles bog jeden wie kim
          > i wszysto na xuy bo nic z tego nie kumasz
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Panie
          prymityw pan jestes,i pouczac ludzi madrzejszych od siebie usilujesz.
          Tylko debil wszystko kuma.
          A co do "wszysto na xuy ",panie kazdy swego rozumie.
          I tylko xuy jak pan rozumie innych xuyow.
          Poszel ty na xuy,kumykajcy cymbale..
          • 3.ndd Zdanie arabskich dziennikarzy... 11.10.15, 15:15
            o sytuacji na BW

www.listyznaszegosadu.pl/dysydenci/dwuglos-muzulmanskiego-zazenowania
    • jk2007 Gaza, fotki 12.10.15, 15:30
      bez polityki
      navoine.info/gaza-octob-9.html
      • kaszebe12 "Romantyzm" Bluma... 12.10.15, 15:39
        - A tak milusinsko sie ow watek zaczal...i szybko skonczyl , gdy Bluma poniosly nerwy wobec przedstawienia mu rezolucji ONZ-u... Blum stal sie mniej "romantyczny", he,he...
        • blueelvic2 Brak podstaw logiki jebe ... 12.10.15, 16:53
          ciebie po prostu dyskwalifikuje.

Te rezolucje, w swietle mojego watku otwarcia, sa po prostu goowno warte.

nahost-k.de/texte/resolutionen/uebersicht.pdf

Nie na temata nawet jezeli ... To podstawowym pytaniem bedzie: Dlaczego Palestynczycy nie utworzyli swojegopanstwa?

Odpowiedz jebe raz a konkretnie. Krotko na temat.

Teraz bardzo uwaznie pczeczytej to:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,158987536,158991381,Moze_nie_getto_a_raj_dla_islamskich_.html

Na koniec przypomne moje pytania z watku otwarcia w swietle obecnych wydarzen na Bliskim Wschodzie, bo to one w samej rzeczy sa trescia watku:

Pare lat minelo, a problem ten ciagle powraca. Czy bedzie kolejne powstanie arabskie? Czy jest ono racjonale i jakimi skutkami sie ono zakonczy?

Teraz masz pole do popisu. Zapraszam.
          • kaszebe12 Brak logiki ? -Dyskwalifikuje ?... 12.10.15, 17:40
            ...-wobec kogo , wobec czego ? -O jakiej logice piszesz , gdy mowa o prostych faktach ?
            -Utworzenie panstwa palestynskiego ? -Nie pamietasz "oburzenia" syjonistow i ich akcji po przyjeciu Palestyny do UNICEF-u ?
            - Historyjka o Palestynie , raju islamskich terrorystow wciaz zywa ?
            -Dyskusja z toba jest pozbawiona sensu. -Twoja rola tutaj polega na zwyklym maceniu , a unikaniu dyskusji.-Przyznam jednak , ze robisz to w sposob bardzo odmienny od twoich kuzynow pijatyk , szuji i marinerow.
            -Moze kiedys bedzie ciebie stac na odpowiedz na proste pytania , ktore wielokrotnie tobie zadawalem ?
            • bywszy1 Re:pytanie do cioci z wermachtu+ 12.10.15, 17:58
              co to sa za kuzyni?
              Pijaki - wiem kto.
              Szuje - tez.
              Mariner - co to jest?
              A te trzy razem,nu kto?
              • xystos Re:pytanie do cioci z wermachtu+ 12.10.15, 18:04

te trzy razem to jeden Chazar

ZEN
                • bywszy1 Re:chazary nie chleja i nie sa szujami.+ 12.10.15, 19:31

panu z polaczkami sie popier...!
              • kaszebe12 Potomku stalinowskich detektywow , by wszy... 12.10.15, 18:18
                ...te trzy razem ? -Nie , jest tego nieco wiecej...chca sie bawic w domoroslych syjonistow.
                • bywszy1 Re:panie wermachtowcu+ 12.10.15, 19:40

panu sie cosik popier...!
                  Domoroslymi sa tylko chlopscy filozofowie:.
                  --to wyscie juz do myslicieli sie zapisali?

kaszebe.12 12.10.15, 18:02 Odpowiedz
                  Eh , szlomki , szlomki...;

12.10.15, 18:29 Odpowiedz
                  bywszy1
                  --to wyscie juz do myslicieli sie zapisali?
                  Nie za szybko wam karjera do przodu sie pcha.
                  Niedlugo filozofem zostaniecie?
                  Bedzie to habilitowany czy chlopski?
            • blueelvic2 Nie placz tylko odpowiedz na pytanie ... 12.10.15, 20:02
              Dlaczego nie powstala Palestyna mimo, ze ONZ uchwalil stosowna rezolucje?

• 3.ndd Re: Nie placz tylko odpowiedz na pytanie ... 12.10.15, 20:16
                blueelvic2 napisał(a):

> Dlaczego nie powstala Palestyna mimo, ze ONZ uchwalil stosowna rezolucje?
                >

Prosta odpowiedz .
                ONZ podzielilo tereny na dwa panstwa - Izrael i Palestyna . Zydzi przyjeli ten podzial ale Arabowie nie . Wojska panstw arabskich napadly na nowe panstwo zydowskie ale przegraly wojne . Tereny Palestyny zajely Jordania ( ZB ) i Egipt (Gaze). I tak zostalo do 67 roku .
                Ale to powinni wiedziec WSZYSCY interesujacy sie tym tematem :-)
                • blueelvic2 Ten facio ma fobie ... 12.10.15, 20:55
                  i probuje to ukrywac. Zadna historia, zadna chronologia i zadna logika tego nie zmieni.

Co tam rezozlucja 181, co tam wojna arabsko - zydowska z roku 1948 - 1949, co tam wojna szesciodniowa ... Zero zrozumienia.
            • blueelvic2 Hallo ... 12.10.15, 20:08
              Odpowiesz czy nie?
              • kaszebe12 Re: Hallo ...to do mnie ? 12.10.15, 20:30
                - Myslalem , ze przypomnienie incydentu z UNICEF-em tobie wystarczy...ja czekam na twoja odpowiedz od kilku miesiecy...
                • blueelvic2 Cztery lata gonie ciebie z tym pytaniem, ... 12.10.15, 20:48
                  a ty ciagle tematy zastepcze wrzucasz zamiast dac konkretna odpowiedz.

Trzeba miec blade pojecie o Bliskim Wschodzie, aby nie rozumiec, ze kluczowa data wszystkich obecnych zaszlosci i konfliktow jest wlasnie rok 1948 i rozolucja 181.

Ten rok i ta rezolucja jest kamieniem wegielnym historii Palestyny pisanej po II WW.

Czy mam zamiescic tekst tej rezolucji?
    • xystos Re: Jerozolima - mala arabska kafejka ... 12.10.15, 17:48

Intifady,jakie to podobne do rozbiorowej Polski

gdy stanie sie cos wielkiego na miare I WS
      to odrodzi sie Filistia (Palestyna)
      i gdzie beda uciekali Zydzi ? do Patagoni ?

ZEN
      • bywszy1 Re: no,i co+ 12.10.15, 17:55

polska sie odrodzila,ale byla kiedys samodzielna?
        Problem polega nie na tym,gdzie Zydzi beda uciekac.
        A polega na tym,ze znowu do Palestyny uciekac bedziecie?
      • 3.ndd Re: Jerozolima - mala arabska kafejka ... 12.10.15, 19:23
        xystos napisał:

>
        > Intifady,jakie to podobne do rozbiorowej Polski
        >
        > gdy stanie sie cos wielkiego na miare I WS
        > to odrodzi sie Filistia (Palestyna)
        > i gdzie beda uciekali Zydzi ? do Patagoni ?
        >
        >
        > ZEN

Izraelczycy to nie Zydzi z galutu . Oni nie beda uciekac . Ono walcza i beda walczyc o swoja Ojczyzne . Do konca i za wszelka cene. Ale koniec bedzie razem z wrogiem . Niech to wazmie pod uwage caly swiat .
        Ale z Palestynczykami damy sobie rade .
      • blueelvic2 Wow ... 12.10.15, 20:05
        Czy wiesz gdzie polozona byla Filistia? Sprawdz mape prosze, a pozniej sie zastanawiaj kto i gdzie bedzie uciekal. Kabaret.
        • bywszy1 Re: Wow ...hyksosie+ 12.10.15, 20:16

-filistia,to rodzinna wioska xystosa,z ktorej wyruszyl na podboj Egiptu.
          • blueelvic2 Xystos ma zero pojecia ... 12.10.15, 20:50
            o Palestynie i jej historii.

Pies zobaczy kosc i warczy, on slyszy Izrael i szczeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka