Dodaj do ulubionych

Problemy McDonaldsa

17.10.15, 16:50
W McDonaldsie jadam mniej więcej raz w roku więc nie będę się wypowiadał na temat ich jedzenia, ale pamiętam, że 25 lat temu posiadanie ajencji (francyzy?) tej firmy było bardzo dochodowe. Znałem kiedyś Polaków, którzy byli właścicielami jednego McD i mieli zamiar kupić jeszcze jeden. A teraz kicha. Konkurencja inych firm jest bezlitosna. Takie są prawa rynku.

www.rt.com/usa/318920-mcdonalds-insolvent-depressed-leaderless/
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Problemy McDonaldsa 17.10.15, 16:56
      Tja, no rzeczywiście fascynujący intelektualnie temat, wart osobnego wątku dla mądrych inaczej.
      • malkontent6 Re: Problemy McDonaldsa 18.10.15, 02:53
        eva15 napisała:

> dla mądrych inaczej.

Ewciu, wpisałaś się w tym wątku. :)
    • j-k No dobra, jadam niekiedy u tej konkurencji... 17.10.15, 17:02
      malkontent6 napisał:
      Konkurencja inych firm jest bezlitosna.

No dobra, jadam niekiedy u tej konkurencji...
      - czyli u Burger King´a
      tesz wstyd sie przyznac - ale jeszcze da sie to zjesc...
      • felusiak1 Re: No dobra, jadam niekiedy u tej konkurencji... 17.10.15, 17:25
        konkurencja jest znacznie większa, szersza i głębsza.
        • j-k To ciagniemy, jadam niekiedy u tej konkurencji... 17.10.15, 17:46
          felusiak1 napisał:
          > konkurencja jest znacznie większa, szersza i głębsza.

To ciagniemy :)
          - KFC - z grzecznosci pomine...
          - A Subway - jest niezly - ale oryginalne francuskie bagietki sa tu lepsze...

... I tak to wyglada z tej strony Oceanu...

PS. Chinszczyzna smakuje u nas dwa razy lepiej , niz podobna w USA...
          • felusiak1 Re: To ciagniemy, jadam niekiedy u tej konkurencj 17.10.15, 18:38
            kfc konkuruje z churches, poppeye, chick-fil-A, boston market, buffalo wild wings itd
            subway konkuruje z arby's, quiznos, jimmy jones itd
            mcdonald's konkuruje z wendys, burger king, whataburger, sonic, white castle itd
            i teraz wyobraź sobie, ze te wszystkie "restauracje" są obok siebie i dodaj jeszcze 10-20 innych miejsc gdzie można zjeść.
            • europitek Re: To ciagniemy, jadam niekiedy u tej konkurencj 17.10.15, 20:39
              A ja nawet nie wiem, gdzie w Warszawie są MacDonaldsy. Byłem w nich 2 razy w życiu - 21 lat temu w Warszawie (wypiłem colę) i rok temu we Wrocławiu (kanapka). Chińszczyzny też właściwie zero. W supermarkecie też nie kupuję praktycznie nic.
              Mało na mnie ten dzisiejszy kapitalizm się pożywił.
              • europitek Re: Poprawka 18.10.15, 14:52
                Syn mi przypomniał, że w 1996 r. jadłem raz chińszczyznę opodal pl. Zawiszy w Warszawie. Ale w sumie to i tak "prawie zero".
    • polski_francuz Hm 17.10.15, 17:38
      Jadalem tam z 20 lat temu. Ale przestalem. Zbyt tlusto i zbyt malo warzyw. Taki Ford T wyzywienia z silnikiem dieslowym VW:)

PF
      • karbat Re:hm 17.10.15, 17:58
        proponuje, kupic sobie bulke z tej firmy, czy tez u jej konkurencji
        i .... ja zjesc, po powiedzmy ca. 40 minutach . smacznego .

szajs bulki, tematem swiatowym . tylko na polskim forum . jacy uczestnicy, takie forum, .
        • j-k nie masz przymusu 17.10.15, 18:06
          karbat napisał:
          > szajs bulki, tematem swiatowym . tylko na polskim forum . jacy uczestnicy, takie forum, .

nie masz przymusu jadania tegoz.
          podobnie jak nie masz przymusu pisania na tym foro.
          - nie placz - jak baba.
    • nie-tak Re: Problemy McDonaldsa 17.10.15, 18:22
      "Flagowy statek" USA notowany na giełdzie jest w inwencji, to mówi już samo za siebie.
      Przez to atak niesamowity na wszystkie inne zagraniczne usługi jak przemysł, Stany nie chcą tonąc same chcą kumpli mieć przy sobie.
    • mara571 MD nie jest jedyna globalna firma, ktora sie zwija 17.10.15, 18:29
      gigant Tesco ma tez olbrzymie klopoty i pogrzebal ostatnio w Londynie plany budowy nowych supermarketow.
      Jedne firmy, te oparte o techologie padaja, bo cos przespaly. Inne, jak Tesco, bo formula wielkich zakupow raz na tydzien w Europie juz nie funkcjonuje z wielu powodow.
      Problemy MD w Niemczech wiaza sie z nowa moda: w wielkich i mniejszych miastach powstaly bistra oferujace hamburgery, ktore ludziom naprawde smakuja. Przyrzadzane sa na miejscu wedlug recepty wlasciciela.
      Spojrz na mape takich lokali w centrum Berlina:
      tnij.org/rf66f0z
      Coca Cola sie nadal trzyma.
      • nachlany_wolak Odpowiadasz na pytania, których nikt nie zadał 17.10.15, 18:43
      • j-k Mara, lokalne Imperium Adasia - tesz sie zwija :) 17.10.15, 18:49
        Piszmy szybciej - bo sie sciemnia

i zaniedlugo nie bedzie po co i gdzie...:)
    • kylax1 Wszystko się zmienia. 17.10.15, 20:05
      Jeżeli MD nie potrafi dostosować się do współczesnego rynku, niech upada. Będą inni na jego miejsce.
      • ubiquitousghost88 Re: Wszystko się zmienia. 17.10.15, 20:22
        MD - jedno danie w kilku wariantach
        UE - 5-6 dań - zero wariantów
        CN - Nie znajdziecie dwóch restauracji, które mają w menu to samo

No to zgadnijcie kto z nich ma ostrogi SUPERMOCARSTWA?
      • malkontent6 Re: Wszystko się zmienia. 18.10.15, 02:55
        To właśnie jest tezą mojej wypowiedzi. Rynek rządzi.
        • europitek Re: Wszystko się zmienia. 18.10.15, 14:56
          malkontent6 napisał:
          > Rynek rządzi.

Tylko w granicach wyznaczonych przez przepisy państwowe, czyli to społeczeństwo daje mu przyzwolenie na jakieś działania ("rządzenie"). Więc nie jest suwerenny.
          • kylax1 McDonald's too fat to fail? :) 18.10.15, 16:59

• xystos Re: Problemy McDonaldsa 17.10.15, 20:49

Najsmaczniejsze burgery w.szwecji zjesz
      w sieci "Sybilla" i troszke taniej niz w McD

ZEN
      • nie-tak Re: Problemy McDonaldsa 18.10.15, 02:59
        Czy tylko MD, Coca Cola najlepszy i najtańszy środek do czyszczenia toalet, nie wierzycie spróbujcie choć raz wyczyścić nią WC to się przekonacie.
        • boavista4 Re: MD to symbol Ameryki 18.10.15, 03:37
          zacofany, niezdrowy, drogi, zbiurokratyzowany, prostacki, wulgarny, nawet nie dla nizszej klasy, ogromny na wszystkich kontynentach, jedynie co ma dobrego to toalety dla kazdego.
          Ale zeby MD operowac trzeba miec globalnych dostawcow, blockade na dobre pomysly, jeden standard, jedna architecture, Taka jest Ameryka I jezeli sie nie zmieni, nie odglobalizuje to upadnie.
    • yurek11111 Kanadyjski McDonalds sie nie poddaje... 18.10.15, 04:30

The company is overhauling the way it does business, adding self-service kiosks and bringing table service and dedicated wait staff to its restaurants.

The new kiosks will allow customers to personalize their orders as McDonald's adds a premium burger to the menu with nearly 30 different options including five types of cheese and a dozen different toppings.

The company says the plan will include the creation of 15,000 new jobs across the country as it adds employees who will greet customers and guide them through the ordering process.

Betts says most of the 1,400 McDonald's restaurants in Canada will be changed to the new ordering format by 2017.

www.huffingtonpost.ca/2015/09/30/mcdonald-s-canada-introducing-new-self-serve-options-and-table-service_n_8223080.html
      • nachlany_wolak Pomyliłeś forum, poligloto 18.10.15, 15:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka