Dodaj do ulubionych

w Wenezueli dno kulturalne

15.11.15, 14:50
w takim Carracas to zadnej opery ni ma , ani orkiestry syfonicznej , nic tylko komuna zaglada z kazdego konta, nawet Gazety Wyborczej nie c zytaja. Zobaczcie to wideo, to zobaczycie : www.youtube.com/watch?v=XPqtn70ninw
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: w Wenezueli dno kulturalne , co za orkiestra ! 15.11.15, 14:54
      Tak okropna ze w Nowym Jorku ludzie w kolejkach stali zeby posluchac dziwactwa komuny. gdzie im do Lady Gaga !

www.youtube.com/watch?v=XKXQzs6Y5BY
      • 5magna Re: w Wenezueli dno kulturalne , co za orkiestra 15.11.15, 15:02
        E tam, tu jest dopiero kulturalny concert......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19190866,zamachy-w-paryzu-sala-bataclan-koncert-solowka-na-gitarze.html#Prze
      • boavista4 Re: w Wenezueli Teatro Teresa Carreño 15.11.15, 15:06
        co za bidby budynek - fstyd !! trzeba tam zrobic porzadek tak jak w Iraku !!
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1437657
    • banderom.nie Re: w Wenezueli dno kulturalne 15.11.15, 15:23
      boavista4 napisał(a):

> w takim Carracas to zadnej opery ni ma , ani orkiestry syfonicznej , nic tylko komuna zaglada z kazdego konta, nawet Gazety
      Wyborczej nie c zytaja. Zobaczcie to wideo, to zobaczycie : rel="nofollow">www.youtube.com/watch?v=XPqtn70ninw

Coś pięknego.
      Szukałem jakichś informacje o choreografie Hector Montero,ale nic nie znalazłem.
      • boavista4 Re: w Wenezueli dno kulturalne 15.11.15, 18:27
        Naprawde , bylem kiedys na wystepie tej orkiestry w Cornegie Hall, Cala sala byla PELNA. Owacji bez konca. Orkiestra jest zaliczana do najlepszych na swiecie. Artysci sa mlodzi, wygladaja na latinosow, a to co robili z instrumentami wygladalo na zabawe cyrkowcow. Instrumentami rzucali w powietrze, potem je chwyatali I dalej kontynuowali muzyke.
        • boavista4 Re: w Wenezueli cyrk 15.11.15, 18:59
          Chaves na scenie I zonglerzy

www.youtube.com/watch?v=WWs9G-c_pcs
          • boavista4 Re: w Wenezueli cyrk Londynie - super ! 15.11.15, 19:08
            zobaczcie, godzine ogladania I sluchania, zadziwiajace, wspaniale.
            www.youtube.com/watch?v=DLCCJIuOXWY
    • j-k ale z zaopatrzeniem w kartofle to juz bywa roznie. 15.11.15, 19:04
      a nawet w takie miejscowe produkty jak benzyna i banany...
      biznes.pl/swiat/wenezuelczycy-ustawiaja-sie-w-kolejkach-przed-sklepami/jpcb4t
      • boavista4 Re: ale z zaopatrzeniem w kartofle to juz bywa ro 15.11.15, 19:20
        jasiu, sw komunie zaopatrzenie byloparszywe, ale ty przeciez tam sie wyksztalciles I zapewne wiedzieci sie lepiej niz bezdomnemu z Bronxu czy New Orleans . Wenezzuela byl dobrze oskubana przed Chavesem przez wszechmocna potege co kupuje benzyne, wiec dzis ta potega niech nie proboje pouczac o demokracji. Dyktatorzy Wenezueli byli gorsi od Hitlera, a to co dzis jest nie jest systemem dla Polakow I Niemcow, ale dla przecietnego mieszkanca Poludniowej Ameryki jest to osiag niecie. Ten kto zna Ameryke od Chile do Meksyku wie ze nie jest tam najlepiej ale nie jest gorzej niz w wiekszosci tych krajow. Moi krewniacy nie mogli sprostac tym trudnosciom I dlatego wrocili do Polski, niemniej jednak pozytywnie oceniaja obecna sytuacje Wenezueli.
        • j-k spakojna - nie walnujsa... 15.11.15, 19:31
          boavista4 napisał(a):
          I dlatego wrocili do Polski, niemniej jednak pozytywnie oceniaja obecna sytuacje Wenezueli.

moi tez wrocili... (do Niemiec) - wiec wiem, o czym pisze...

- pelnymi salami koncertowymi i pustymi sklepami - na dluzsza mete nie da sie zyc...
        • felusiak1 misterpee jak zwykle kit wciska 15.11.15, 20:22
          PDVSA jest państwowa od 1976 roku i ma swoje własne rafinerie w USA pod nazwą Citgo a także gestą sieć stacji benzynowych o tej samej nazwie. Firma Citgo importuje wenezuelską ropę do USA. Innymi słowy wenezuelska ropa jest wysyłana do wenezuelskich rafinerii i sprzedawana w wenezuelskich stacjach benzynowych.
          Czasami dobrze jest poznać fakty zanim zacznie się wypacać bznialuki.
          • boavista4 Re: ekonomia Wenzeueli 100 lat eksploatacji 15.11.15, 21:16
            Dyktatura amerykanskich marionetek wWenezueli byla katastrofalna. Kraj produkowal jedynie rope, wszystko , nawet chleb pochodzilo z importu. Dyktatorzy Wenezueli przescigali swoim terrorem nawet Hitlera. Wieziernia byly przpelnione, przeciownikow politycznych torturowano, wieszano na genitaliach. Obecnie Kraj stara sie sie rozwinac produkcje przemyslowa I rolna na baize dochodow z ropy. Nicx dziwnego ze sankcje ekonomiczne sa dokuczliwe, bo kraj musi imponowac nawet papier toaletowy,. Przestwepczosc jest duza , jak wszedzie w Poludniowej Ameryce, ale . Zachod doskonale wie gdzie jest slaba pieta achillesowa kazdego kraju, przeciez zydowska grupa etniczna jest bardzo liczna , (jak wszedzie qw obu Amerykach). Osiagniecfia Wenezueli w edukacji sa imponujace, czego swiadectwem jest wlasnie Orkiestra Simon Bolivar.
            • felusiak1 znowu dymisz 16.11.15, 00:01
              wenezuela nie jest objęta sankcjami i nadal importuje się chleb a także mnóstwo artykułów, które jeszcze do niedawna były produkowane na miejscu.
              wenezuela to tragiczny przykład skrajnej niekompetencji.
              • kylax1 Tu akurat się z Tobą zgadzam. 16.11.15, 00:02

• malkontent6 Re: w Wenezueli dno kulturalne 15.11.15, 21:14
      Nie jestem koneserem sztuki, ale uważam, że to jest piękne.
      • boavista4 Re: w Wenezueli - eksploatacja 15.11.15, 21:18
        zaden kraj nier mial latwej drogi do bogactw kuluralnych. Ta orkiestra jest przykladem ze mozemy oisiagnac sukses przez prace I entuzjazm.
        www.globalresearch.ca/us-and-venezuela-decades-of-defeats-and-destabilization/5434884
    • lubat Re: w Wenezueli dno kulturalne 15.11.15, 21:31
      Rzeczywiście w tej Wenezueli to bida, aż piszczy. Ale żeby już nie było na koszuliny dla tancerzy?:)
    • kylax1 Caracas jest bardziej niebezpieczne, niż Damaszek 15.11.15, 21:54
      i Bagdad razem wzięte.
      • 5magna Re: Caracas jest bardziej niebezpieczne, niż Dama 16.11.15, 00:12
        Niema jak to concert w Paryzu. Muzyka byla glosna a jeszcze dolaczyla sie do tego "perkusja" z zewnatrz......

www.breitbart.com/london/2015/11/11/watch-anti-migrant-video-going-viral-across-europe/
        • kylax1 W Caracas kto nie musi nie wychodzi po godzinie 21 16.11.15, 00:15
          Bo prawdopodobieństwo, że zginiesz, jest większe, niż na wojnie w Syrii.
          • boavista4 Re: oi Kylax 16.11.15, 04:19
            no idz walczyc do Syri, zobaczymy czy wrocisz . Tak jest , Caracas jest niebezpieczny, ale rowniez South Bronx, gdzie Hugo dostarczal darmowa benzyne. Caracas jest wielkie, wiec jako turysta zatrzymuje sie tam na lotnisku I lece dalej do wodospadow Angel. I tam mozna posluchac Chopina.
            www.airpano.ru/files/Angel-Waterfall-Venezuela/1-2
            • kylax1 Przejdź się po Caracas po 21.00. 16.11.15, 11:39
              I opowiedz nam jak było (jeśli przeżyjesz).
            • felusiak1 Re: oi Kylax 16.11.15, 13:35
              south bronx przestał być niebezpieczny 20 lat temu i nigdy nie był tak niebezpieczny jak east new york. chicago south side jest niebezpieczne ale w porównaniu z caracas to jest oazą bezpieczeństwa
              • boavista4 Re: Licytujmy sie 16.11.15, 14:29
                a przeciez o co innego chodzi. Chodzi o to ze w Peru, Boliwi, nawet w Chile, Columbi , w Brazyli , krajach Ameryki srodkowej, nie ma czegos takiego jak orkiestra Simona Bolivara.
                Wracajac do licytacji. Spacerowanie przez favele Brazyli nie jest zalecane, brazylijczycy ostrzegaja , ty tam nie chodz , uwazaj w metrze, w autobusach itd. Chodze tam I nikt mnie potraktowal jak w NY. Na stacji autobusow w Rio Novo cariocas pomagaja mi nosic ogromne walizy, naciagaja mnie taksowkarze, ale wiem o trym, w metrze. mlodzi ludzie robia miejsce starszym W Nowym Jorku nikt starszemu nie zrobi miejsca, jedzeli zwrocic uwage nastolatkowi, mozna porzadnie oberwac, zapytalem murzyna o kierunek na Brooklynie zobaczylem noz skierowany we mnie. Obrabowano moje biuro I mnie osobiscie grozac rewolwerem w moim biurze na 6 tym pietrze na piatej Aveniu. W innym biurze na 57 ulicy (miesci sie tam redakcja Financial Times0 moja znajoma zostala obrabowana w lobby. W Central Parku ukradli mi pare rowerow, innym razem murzyn zatrzymal mnie z pytaniem - co tu robisz ty biala swinio. Ale moja znajoma hrabina z Astori przyjezdza metrem na party do Manhattanu cala obwieszona przwdziwym zlotem I nic. W Amerykach sa kontrasty jakich nie widac w Europie.
                • kylax1 Ale bełkot. 16.11.15, 14:38
                  Albo masz taki rasistowski pysk, że każdy czarny chce Ci wkopać, albo nie wiem co innego.

Poza tym, reszta to bełkot chorego, narzekasz na Manhattan (piękna dzielnica), na Nowojorczyków (ludzie pewni siebie i wiedzą czego chcą, oraz nie tolerują antysemityzmu), na młodych ludzi (a czy starzy nie potrafią poprosić o miejsce, jak chcą usiąść), na czarnych (rozumiem, że w Rosji sami Afrykanie tworzą przestępczość 10 razy większą, niż w Polsce) itd.

PS: W Rio Novo, MG nie ma metra. Chyba, że piszesz o dworcu Novo Rio w RJ. To dwa różne miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka