Dodaj do ulubionych

Kiedy Rosja zrobi coś takiego???

24.12.15, 20:55
www.youtube.com/watch?v=ZCBE8ocOkAQ
Czekam na nową, rosyjską technologię, która choć zbliży się do tego. Samodzielne lądowanie pierwszego członu rakiety Falcon 9 firmy SpaceX.
Obserwuj wątek
    • kylax1 Tutaj inne lądowania. 24.12.15, 20:57
      www.youtube.com/watch?v=GbYQQE5LZ2E
      www.youtube.com/watch?v=xh9wCq-RJ8U
    • nie-tak Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 24.12.15, 21:51
      kylax1 tak jak George Stephanopoulos w TV (który chciał zrobić miazgę z Tramp'a i się porządnie nadział) wypuszcza coś na forum o czym nie ma zielonego pojęcia.
      • kylax1 Jak tam prawicowa PSOE? Buahahaha. 24.12.15, 21:59
        Nietaczka ma pojęcie. :)
        • nie-tak Re: Jak tam prawicowa PSOE? Buahahaha. 24.12.15, 22:15
          kylax1 masz tylko dwie argumentacje na wszystko które widzimy w twoich wpisach: LGBT albo Buahahaha i nic poza tym.
          • kylax1 Jak tam ta prawicowa PSOE? 24.12.15, 22:32
            Ciągle czekam na odpowiedź... Buahahahahaha.
    • jorl Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 24.12.15, 23:40
      kylax1 napisał:

> www.youtube.com/watch?v=ZCBE8ocOkAQ
      > Czekam na nową, rosyjską technologię, która choć zbliży się do tego. Samodzieln
      > e lądowanie pierwszego członu rakiety Falcon 9 firmy SpaceX.

Widze ze k1 znowu o technice o ktorej pojecia nie ma.
      Twoje pytanie kiedy Rosjanie cos takie beda mieli jest jasne odpowiedz. NIGDY. Ucieszyles sie zapewne, prawda? Ale naprostuje Ciebie. Dlatego NIGDY bo to sensu nie ma. I programu aby podobnie miec Rosjanie nie zglupieli aby cos podobnego robic.
      Zaleta tego systemu mialaby byc tylko ekonomiczna, ze ten 1 stopien moglby byc znowu uzyty. Aby cos takiego zrobic napewno rakieta musi w tym 1 stopniu byc bardziej skaplikowana co daje mniejszy udzwig w strone na gore. Czy ten stopien bedzie bezpieczny do uzycia, watpie bardzo, sprawa koszta renowacji.
      Ten Musk, naprawde wizjoner, chetnie przyznaje, ma wade. Jego produkty sa tak naprawde ekonomicznymi wpadkami. Jego samochod Tesla przynosi ogromne straty. Ci co wlozyli w niego pieniadze traca je tak naprawde, chyba ze akcje komus innemu sprzedaza bo akurat sa drozsze jak kupowal.
      Ten Musk teraz podwiesil sie pod NASA, od nich kase ciagnie ile sie da. Aby przekonywac ze warto mu kase dawac wykombinowal zrobic sztuczke z tym odzyskiwanym 1 stopniem. Tacy laicy jak Ty drogi k1 juz przymusza NASA, w koncu kase dla NASA daja politycy, aby mu kase dalej dawala. I o to mu chodzi. Lubi sie bawic technika robi to marketingowo doskonale, naciaga innych na kase na swoje zabawki, jest skuteczny.
      Naturalnie technika jest tez budowana, praca inzynierska, i to dobra jest wykonywana, dobrze swoich ludzi do roboty goni, moje uznanie.
      Ale ekonomicznie do bani tak naprawde.

Wytlumaczylem drogi k1? A teraz porozdziawiaj dalej geba jakie to cuda na kiju ten Musk robi.
      • jorl Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 24.12.15, 23:52
        Aha drogi k1, Rosjanie czegos takiego jak ten Falcon nie zbuduja. Ale moze Chinczycy? Przeciez jako prawdziwy Polak wiesz ze technika w Chinach wlasnie rosyjska wyprzedza. A wiec czemu sie pytasz kiedy Rosjanie cos takiego zbuduja a nie Chinczycy? Czyzbys uznal ze jak co tylko Rosjanie moga nasladowac Muska ale Chinczycy juz napewno nie? No, no, nieladnie drogi k1, o Chinczykach tak zapomniec. Czy tez wiesz po prostu ze Chinczycy sa dziesieciolecia za Rosjanami?
        • kylax1 No dobra poszczekałeś sobie. 25.12.15, 14:03
          W USA firma prywatna potrafi zbudować taki wariant rakiety, a całe państwo rosyjskie 144 mln, nie potrafi. To powinno zamknąć temat.

Ja wiem, że przeciętny Niemiec szczytuje na samą wzmiankę o Rosji, dlatego pozwól, że zostawię Cię z Twoimi fantazjami o matuszce podbijającej Europę.
          • scibor3 Re: No dobra poszczekałeś sobie. 25.12.15, 15:32
            Kilak, czy ty jesteś jakiś niedorozwinięty? Takie odzyskiwane rakiety robiono w Rosji/ZSRR kiedy twój Musk jeździł w krótkich majteczkach na dziecinnym rowerku i szybko się okazało, że znane materiały nie nadają się w praktyce do powtórnego wykorzystania. Takiej wizji rodem z SF ulegli Amerykanie konstruując swoje promy i to był ciągły ból du.py , bo koszty serwisowania takiego silnika dorównywały kosztom nowego a wynik był znacznie mniej pewny. Tego błędu nie popełnili Rosjanie projektując Burana. Jak ktoś s.ra stojąc na głowie, to niekoniecznie go trzeba naśladować i mu "dorównywać".
    • el.commendante A kiedy Pindosi wynajdą coś takiego? 25.12.15, 00:44
      en.wikipedia.org/wiki/Khibiny_%28electronic_countermeasures_system%29
      www.voltairenet.org/article185443.html
      Wygląda na to że są wobec Rosji praktycznie bezbronni jeśli chodzi o broń konwencjonalną.
      • 5magna Re: A kiedy Pindosi wynajdą coś takiego? 25.12.15, 01:06
        Pindosi wynajda jak cie z pieniedzy ojebac..... Juz wynalezli.
        • el.commendante Re: A kiedy Pindosi wynajdą coś takiego? 25.12.15, 21:28
          5magna napisał(a):

> Pindosi wynajda jak cie z pieniedzy ojebac..... Juz wynalezli.
          Może nie tyle szczegółowo mnie, co ogólnie całe społeczeństwa takich głupawych krajów jak Polska.
      • nie-tak Re: A kiedy Pindosi wynajdą coś takiego? 25.12.15, 01:26
        Przecież pisałam ze Rosja nie wyciągnęła jeszcze swojego obronnego arsenału z hangaru.
        Linkowałam niedawno artykuł z przeciekami z USA jak Rosjanie przeprowadzili akcje to w niektórych okręgach militarnych USA zapanował strach i zamieszanie.
        Amerykanie nie wiedzieli co się u nich dzieje, radary, komórki /Handy, ich satelity, ... wszystkie systemy obronne nie działały.
      • kylax1 A kiedy Rosja zrobi coś takiego? 25.12.15, 14:11
        en.wikipedia.org/wiki/New_Horizons
        en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1#Interstellar_medium
        en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope
        en.wikipedia.org/wiki/James_Webb_Space_Telescope
        en.wikipedia.org/wiki/Curiosity_(rover)
        en.wikipedia.org/wiki/Evolved_Laser_Interferometer_Space_Antenna
        en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider
        en.wikipedia.org/wiki/ITER
        • 5magna Re: A kiedy Rosja zrobi coś takiego? 25.12.15, 15:38
          www.military-today.com/missiles/s500.htm
        • el.commendante Napewno nie zrobią niczego takiego: 25.12.15, 21:29
          www.billdietrich.me/iraq-bush.jpg
          • kylax1 Fakt, Rosjanie robią coś takiego: 25.12.15, 22:23
            www.google.pl/search?q=gulag&espv=2&biw=1680&bih=925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqt_rI-PfJAhVL7hoKHQJVCssQ_AUIBygB
            www.google.pl/search?q=katyn+massacre&espv=2&biw=1680&bih=925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-2cnV-PfJAhUDNhoKHc3rCiAQ_AUIBygB
            www.google.pl/search?q=chechnya+massacre&espv=2&biw=1680&bih=925&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj7mcTp-PfJAhUHChoKHdQlBXkQ_AUIBygB
            • el.commendante Staln był Gruzinem, to samo Beria, 25.12.15, 23:29
              a większość więźniów łagrów to Rosjanie, więc Rosjanie byli ofiarami tej polityki obłąkanych Gruzinów.
              • kylax1 No, tak znowu Gruzini winni. 26.12.15, 01:45
                Stalin był takim Gruzinem, jak Obama Kenijczykiem. Jakiś tam związek z tym krajem miał, bo się tam urodził, ale większość życia spędził w Rosji właściwej i nasiąkł rosyjską kulturą.
                • el.commendante W Goti do dzisiaj stoi jego pomnik, w Rosji 26.12.15, 13:05
                  wszystkie zburzono.
    • jorl Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 25.12.15, 16:06
      kylax1 napisał:

> W USA firma prywatna potrafi zbudować taki wariant rakiety, a całe państwo rosy
      > jskie 144 mln, nie potrafi. To powinno zamknąć temat.

Drogi k1, nie znasz sie na technice wiec skad mozesz wiedziec jaki problem techniczny jest powrot tegoi 1 czlona rakiety na Ziemie. W porownaniu do wielu innych problemow zwiazanych z technika kosmiczna. G..o wiesz jestes laik, tylko do wybauszania slep na to co inni zrobia.
      Juz napisalem, ten powrot rakiety nic nie daje technicznie rzec biorac. Obniza tylko ilosc ladunku wynoszonego a czy ekonomicznie to sadzac po stratach na samochodach Tesli u tego. Muska.
      Nastepne prywatna firma. Znowu sie nie znasz na technice, na przemysle. Od poczatku kosmonautyki w USA duzy udzial mialy firmy prywatne. Jako ze technika rakietowa nie wynikala z potrzeb rynkowych a z politycznych przemysl prywatny potrzebowal wspolpracy naukowcow czyli takiej NASA. W miare uplywu tych dzesiecioleci budowanie rakiet juz jest mniej sprawa naukowa a techniczna i przemysl amerykanski ma juz u siebie potrzebne know-how. Stad przyszedl czas zamawiac calosc rakiety w przemysle prywatnym. Chociaz nie do konca. Jakos ten Musk w swoich rakietach ma male silniki ktore w peczki musi skladac jak trzeba wiecej ciagu. Duze trzeba jakos z Rosji kupowac. Ale mimo Muska jakos NASA, tak czytam, buduje wlasny duzy. Aby te rosysjkie nie potrzebowac. Dlaczego Musk, taki madrala, sam duzego nie buduje tylko peczki malych uzywa? Wiedzy teoretycznej ma za malo i NASA musi je skonstruowac. Oczywiscie napewno we wspolpracy z przymyslem, jak zwykle ale sam prywatny przemysl jakos nie potrafi.
      Nato potrafi specjalnie dla gawedzi jak k1 sprowadzic czlon na Ziemie.
      Jest jeszcze pytanie. Rakiety do transportu towarow to jedno ale do transportu ludzi? Tam wymagania na niezawodnosc sa duzo wieksze. Ciekawe czy ten czlon ktory u Muska wyladowal bylby dopuszczony do nastepnego startu z ludzmi.

> Ja wiem, że przeciętny Niemiec szczytuje na samą wzmiankę o Rosji, dlatego pozw
      > ól, że zostawię Cię z Twoimi fantazjami o matuszce podbijającej Europę.

Gdzie ja co podobnego napisalem? Widze w swojej rozpaczy bo dostales ostatnio kopniaki odemnie usilujesz mi cos wmowic cos sam wymyslil. Nieladnie ale u skopanych nawet zrozumiale.
      Jeden co pisze ze sojusz Rosja-Niemcy bylby silny i porownywalny do sily USA. A tu masz o tym jak USA 100 lat ten sojusz, skutecznie, blokuje.

gloria.tv/media/wc69ogPaahr
      • jorl Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 25.12.15, 16:13
        jorl napisał:

> Jeden co pisze ze sojusz Rosja-Niemcy bylby silny i porownywalny do sily USA. A
        > tu masz o tym jak USA 100 lat ten sojusz, skutecznie, blokuje.
        Ale napisalem, w ty, linka jest napisane nie jak tylko ze sojusz Rosja-Niemcy blokuje

A jak to osobna historia. W skrocie wojnami w Europie. Od ulozenia wynikow 1 WS, porzez 2 WS do wojen Jugoslawia i teraz Ukraina. Tak wlasnie USA te 100 lat dziala. Przyznaje ze skutecznie.
      • kylax1 Znowu kłamstwa prorosyjskie. 25.12.15, 17:43
        jorl napisał:
        > anski ma juz u siebie potrzebne know-how. Stad przyszedl czas zamawiac calosc r
        > akiety w przemysle prywatnym. Chociaz nie do konca. Jakos ten Musk w swoich rak
        > ietach ma male silniki ktore w peczki musi skladac jak trzeba wiecej ciagu. Duz
        > e trzeba jakos z Rosji kupowac

W rakiecie Falcon 9 stosowany jest silnik Merlin. Nie ma on nic wspólnego z Rosją.
        en.wikipedia.org/wiki/Merlin_(rocket_engine_family)
        JEDYNY silnik rosyjski używany w USA, to pierwszy człon rakiety Atlas V i nie dlatego, że USA nie mają swojego odpowiednika (bo mają, co widać po rakiecie Delta IV, czyli drugiej rakiecie na wyposażeniu NASA), tylko dlatego, że rosyjski jest tańszy, oraz dlatego, że w przeszłości zależało im na współpracy z Rosją, żeby rosyjski przemysł kosmiczny całkiem nie upadł.

en.wikipedia.org/wiki/RD-180 - tylko i wyłącznie w pierwszym stopniu rakiety Atlas V

Delta IV chodzi na całkowicie amerykańskich silnikach, a wynosi znacznie większe ładunki, niż Atlas V.
        en.wikipedia.org/wiki/Delta_IV
        en.wikipedia.org/wiki/Delta_IV_Heavy
        • jorl Re: Znowu kłamstwa k1 25.12.15, 18:35
          kylax1 napisał:

> W rakiecie Falcon 9 stosowany jest silnik Merlin. Nie ma on nic wspólnego z Ros
          > ją.

Czemu drogi k1 tak krecisz? I wlasciwie klamisz albos durnowaty, mozesz wybrac jedno z tych.

ja nigdzie nie powiedzialem ze Musk uzywa rosyjskich silnikow. Napisalem tylko ze uzywa dosc male i dlatego dla wiekszego udzwigu uzywa je w peczki.

Ale ze piales to hymny na prywatny przemysl w USA ktory przejmuje projektowanie i budowanie rakiet zwrocilem uwage na to ze w USA projektowany jest silnik do naprawde duzej rakiet, stara metoda czyli NASA+prywatny przemysl. Pytalem Ciebie dlaczego nie Musk czy inny prywatny jego buduje.

> rel="nofollow">en.wikipedia.org/wiki/Merlin_(rocket_engine_family)
          > JEDYNY silnik rosyjski używany w USA, to pierwszy człon rakiety Atlas V i nie d
          > latego, że USA nie mają swojego odpowiednika (bo mają, co widać po rakiecie Del
          > ta IV, czyli drugiej rakiecie na wyposażeniu NASA),

Ja nigdzie nie twierdze ze USA jest slaba technicznie. Ale tak jakos jest ze mimo sankcji na Rosje kupuja je dalej a nie powinni. I do latania na orbite tez Rosjan potrzebuja. To sa fakty.

>tylko dlatego, że rosyjski
          > jest tańszy,

Jest tanszy, no wlasnie, nie jest na wodorze dlatego na przyklad. Ale USA bogate jak sankcje to sankcje, co to za ogladanie sie na pare $?

>oraz dlatego, że w przeszłości zależało im na współpracy z Rosją,
          > żeby rosyjski przemysł kosmiczny całkiem nie upadł.

No nie filantropia!
          Sprawa byla prosta. Myslano w USA wtedy ze Rosja bedzie wasalem wiec niech tanio dostarcza towary. Te silniki sa wlasnie, tanie bardzo co najmniej byly wtedy, teraz sa drozsze ale mimo to Amis je kupuja.

Drogi k1 ze mna dyskutowac to jak probowac sie z koniem kopac. Zawsze kon ma przewage.

• kylax1 Jak to nie napisałeś? 25.12.15, 19:23
            jorl napisał:

>Duze trzeba jakos z Rosji kupowac

Ja odpowiedziałem, że tylko JEDEN silnik w jednym członie, jednej rakiety amerykańskiej ma silnik rosyjski.

Nie "piałem żadnych hymnów", o prywatnym przemyśle w USA. Po prostu porównałem ciągle relatywnie niewielką firmę amerykańską (SpaceX) do całego przemysłu kosmicznego Rosji (144 mln kraj). Doskonale wiem, że nowa, ciężka rakieta SLS (Space Launch System), jest budowana przez NASA przy współpracy z przemysłem prywatnym. Silniki także będą w 100% amerykańskie (obecne i nowe).

Awaryjność rosyjskich rakiet jest zatrważająca na współczesne standardy amerykańskie, europejskie, japońskie, a nawet chińskie.

Ariane 5, H-IIA i H-IIB, Delta IV, Atlas V, czy nawet Long March 3B i 2E mają udane wystrzelenia na poziomie 90%-100%. W Rosji awarie i katastrofy co chwilę. Tak to jest, jak kradnie się materiały, pije podczas budowy i projektowania i w ogóle ma ogólny, rosyjski bardak.
            • amunicyjny1 Re: Jak to nie napisałeś? 25.12.15, 19:59
              Awaryjność rosyjskich rakiet jest zatrważająca na współczesne standardy amerykańskie, europejskie, japońskie, a nawet chińskie.

Ariane 5, H-IIA i H-IIB, Delta IV, Atlas V, czy nawet Long March 3B i 2E mają udane wystrzelenia na poziomie 90%-100%. W Rosji awarie i katastrofy co chwilę. Tak to jest, jak kradnie się materiały, pije podczas budowy -i projektowania i w ogóle ma ogólny, rosyjski bardak.

Przeczytaj coś zanim coś napiszesz .Bo w tym momencie piszesz ewidentną nieprawdę
              Tu jest fajna stronka claudelafleur.qc.ca/Spacecrafts-index.html#Table-11

Potrafisz udowodnić te zatrważające dane?

• amunicyjny1 Re: Jak to nie napisałeś? 25.12.15, 20:43
                To może ja ;-)
                sukces porażka wystrzelono niezawodność
                Russia 3,012.. 204.. 3,216 93.66 %
                USA 1,457.. 153.. 1,610 90.50 %
                Europe 224½ 17½ 242 92.77 %
                China 199.. 17.. 216 92.13 %

rel="nofollow">claudelafleur.qc.ca/Spacecrafts-index.html#Table-11
              • kylax1 Masz odpowiedź we własnym linku. 25.12.15, 20:48
                Tabela 13. Dotyczy czasów współczesnych.

Miejsca:

1. Atlas V (USA)
                2. Falcon 9 (USA)
                3. Chang Zheng (Chiny)
                4. Soyuz (Rosja)
                5. Delta IV (USA)
                6. Ariane 5 (Europa)
                7. Dnepr (Ukraina)
                8. Proton M (Rosja)

Jak widać, Rosja jest dopiero na 4 i 8 miejscu. Wyżej są USA, Chiny, a Europa pośrodku.
                • amunicyjny1 Re: Masz odpowiedź we własnym linku. 26.12.15, 07:10
                  Awaryjność rosyjskich rakiet jest zatrważająca na współczesne standardy amerykańskie, europejskie, -japońskie, a nawet chińskie.

Chyba jednak nie obronisz swojej tezy ;-)
                  Jak Amerykanie przestano pic i kraść i robić bardak , to może coś im wyjdzie .Na razie są za Chińczykami ;-)_
                  • kylax1 Wiesz co to jest figura retoryczna? 26.12.15, 13:13
                    A zwłaszcza hiperbola? Właśnie jej użyłem do opisania rosyjskiego programu kosmicznego. :)
            • jorl Re: Jak to nie napisałeś? 26.12.15, 10:14
              kylax1 napisał:

> jorl napisał:
              >
              > >Duze trzeba jakos z Rosji kupowac
              >
              > Ja odpowiedziałem, że tylko JEDEN silnik w jednym członie, jednej rakiety amery
              > kańskiej ma silnik rosyjski.

Wystarczajaco ze jeden typ a nie jedna sztuka. I to tak ze nalozone sa sankcje na Rosje zabraniajace kupowac taka technike w Rosji i sie okazuje ze Amis musza w Kongresie odstepstwo od swojego zakazu miec. I to jeszcze pare lat beda zmuszeni kupowac. A to znaczy jednoznacznie ze nie tylko chodzi o kase a o technike.
              Jakos tez miejsca w Sojuzach dla swoich astronautow musza kupowac u Rosjan. Nie ze taniej a dlatego ze nie maja techniki aby latac samemu. Takie sa fakty.

>
              > Nie "piałem żadnych hymnów", o prywatnym przemyśle w USA. Po prostu porównałem
              > ciągle relatywnie niewielką firmę amerykańską (SpaceX) do całego przemysłu kosm
              > icznego Rosji (144 mln kraj).

Porownales piejac z zachwytu nad tym odzyskaniem 1 czlona rakiety przez Muska. Nie zdajac sobie sprawy ze to jak osiagniecie to raczej nie techniczne a marketingowe. Bo nic nie daja, poza propaganda, albo dokladniej daje straty.
              I jak pisaem ten Musk jest niezly naciagacz. Nawet te jego Tesle sa raz sprzedawane z wielkimi stratami bo inaczej jeszcze mniej by ich sprzedal a do tego kupujacy dostaja wielkie premie od panstwa na nie. Czyli traca ogromne pieniadze ci co jego akcje kupili a i podatnik bo sklada sie na premie.
              NASA tez tym odzyskiwaniem 1 czlonu narznie na niezla kase. W tym jest napewno tez dobry. Szka kasy na swoje hobby.
              Widac odpatrzyl sie od Steve Jobba od Apple ale ten nie naciagal panstwo a i przynosi dochody. I to duze. Musk straty.

>Doskonale wiem, że nowa, ciężka rakieta SLS (Spac
              > e Launch System), jest budowana przez NASA przy współpracy z przemysłem prywatn
              > ym. Silniki także będą w 100% amerykańskie (obecne i nowe).

No wlasnie, NASA nie Musk, prawda?
              I jeszcze raz ja nie twierdze ze zachodnia technika jest zla, sam w niej pracuje, ale wiem ze nie sa to cuda i wystarczy sie przylozyc, duzo pracowc, aby z nimi konkurowac. Jak rowny z rownym. Zawsze daje przyklad siebie. Politechnike w Polsce skonczylem, konstruowalem 10 lat elektronike w komunie, wyemigrowalem do Berlina Zachodniego, znalazlem prace konstruktora w prywatnej niemieckiej firmie, bez niemieckich szkol, i calkiem dobrze sobie daje rade w kapitalizmie. Rosjanie tez sobie daja rade potrzebowali tylko zmienic ta g..na komune na kapitalizm.
              Ale Polacy jak Ty uwazaja "my jestesmy g..o zachod, Musk, gebe rozdziawiac". Jak to wasz minister powiedzial w tej knapie? Macie murzynski charakter. Ty tez drogi k1.

> Awaryjność rosyjskich rakiet jest zatrważająca na współczesne standardy ameryka
              > ńskie, europejskie, japońskie, a nawet chińskie.
              > Ariane 5, H-IIA i H-IIB, Delta IV, Atlas V, czy nawet Long March 3B i 2E mają u
              > dane wystrzelenia na poziomie 90%-100%. W Rosji awarie i katastrofy co chwilę.
              > Tak to jest, jak kradnie się materiały, pije podczas budowy i projektowania i w
              > ogóle ma ogólny, rosyjski bardak.

Ja sie dziwie, po tym jak w latach 90tych XXw Rosja byla na krawdzi rozwalenia ze wogole ida do przodu.
              Zawodnosc rosyjskich rakiet. Nie do konca. Jakos te do transportu ludzi funkcjonuja na 100% prawda? Czyli potrafia, ale zgadza sie ze nie wszedzie.
              Z Bulawa, dla UBootow tez byly dlugi czas problemy. Wielkie dyskusje byly na FM o tych rakietach. I co? Zrobili tak jak ja mowilem. Przylozyli sie, pogonili chlopcow i teraz Bulawy lataja jak trza. Po komunie maja sporo zaleglosci ale sie poprawiaja.
              Wezmy ich lotnictwo w Syrii. 3 miesiace lataja intensywnie, zaden ich samolot nie spadl. A przeciez i amerykanskie spadaja z normalnego zepsucia, bez zestrzelenia. Widac ze w Syrii dostawy czesci zapasowych jak trzeba, warsztaty dobrze pracujace, stardad wysoki. Teraz kryzys u nich wiec jeszcze latwiej wymusic dobra robote bo jak nie za drzwi. Sa na dobrej drodze, maja kapitalizm nedzna komuna juz sie dawno i u nich skonczyla.

Dodam ze i na Zachodzie sie buble robi. Sam pracuje w przemysle zachodnim, ponad 30 lat, wiem dobrze. Sam spieprzalem, widzialem innych jak spieprzyli ale potem sie siada, poprawia i do przodu. Ale gdzie ludzie pracuja bledy sie zdarzaja. Takie zycie, najwazniejsze wnioski wyciagac i sie poprawiac. I to widze w Rosji. Ale Ty i inny plankton forumowy nadajacy z Polski tak juz w glowkach macie. Rosja be..

• kylax1 Postęp nie zawsze daje zyski na początku. 26.12.15, 13:22
                Krytykujesz Muska, że bierze pieniądze od państwa i rzekomo "ma straty". Podaj mi konkretne liczby, jeżeli taki z Ciebie inżynier. Na razie rzucasz słowa na wiatr bez poparcia.

Poza tym, ludzkość nigdy nie poleciałaby w kosmos, gdyby kierowała się tylko kryterium krótkoterminowego zysku ekonomicznego.

Piszesz, że Polacy uważają siebie za "gó...". Nie słyszałem, ale faktem jest, że w Polsce odwala się często fuszerkę, zwłaszcza np. w budownictwie, czy usługach.

Lotnictwo rosyjskie w Syrii nie spada, bo wysłali tam praktycznie nowe samoloty. Su-30 SM, Su-34 to nowe maszyny, natomiast Su-24 i Su-25, są także albo po modernizacji, albo nowo wyprodukowane.

Porównywać należy stan np. 20 letnich maszyn rosyjskich i zachodnich.
    • stanczyk-5 Re: Kiedy Rosja zrobi coś takiego??? 26.12.15, 10:03
      Tego sie dowiemy gdy nastapi przeciek
      w tej sprawie,Rosjanie sa jak staroegipscy
      Kaplani.

Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu.
      Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni...
    • jorl k1 29.12.15, 11:45
      kylax1 napisał:

> Krytykujesz Muska, że bierze pieniądze od państwa i rzekomo "ma straty". Podaj
      > mi konkretne liczby, jeżeli taki z Ciebie inżynier. Na razie rzucasz słowa na w
      > iatr bez poparcia.

Poszukaj sobie w necie o Tesli sam. Moze w polskim jezyku jest na ten temat malo ale istnieja inne. Ja w niemieckim mam tego multum.
      Teraz mowi Musk ze od 2020 bedzie dochody przynosli, ale to sie okaze, takie zycie.

Ale fakt ze akcje wysoko stoja, Daimler sie smieje ze zrobil interes na samochodach elektrycznych, jedyny, bo kupil kiedys akcje Tesli i sprzedal za sporo drozej pozniej.
      Ale Musk dywidend z Tesli dalej nie placi i to dlatego ze ma straty. Jobb kiedys tez nie placil ale Apple miala wielki oszczednosci bo firma miala zyski. Inaczej jak Tesla.

Do tego panstwa zachodu doplacaja sporo dla ludzi co kupia elektryczny samochod, czyli z podatnika tez zyje. Jakby nie te doplaty jeszcze mniej by sprzedal. Czyli krotsze serie= wieksze straty.

> Poza tym, ludzkość nigdy nie poleciałaby w kosmos, gdyby kierowała się tylko kr
      > yterium krótkoterminowego zysku ekonomicznego.

Akurat samochod elektryczny to nie lot w Kosmos, nie cuduj. Nawet ekologia nie jest samochodu elektrycznego tak dobra. Bo jak sie doliczy zuzycia surowcow, wytwarzanie gazow przy produkcji ich a np. baterii, to wcale takie eko nie sa. Prad tez trzeba gdzies wytworzyc. Z czegos. Z wegla?

A w tej rakiecie chodzi tylko o odzyskanie albo i nie tego 1 stopnia. Patrz Twoj pierwszy post. I ten fakt nie ma wplywu na latanie w Kosmos a ze w sumie jet nieekonomiczne ma wplyw negatywny. Ale to Muskowi bylo potrzebne narketingowo. Aby NASA mu wiecej kasy dala.

> Piszesz, że Polacy uważają siebie za "gó...". Nie słyszałem, ale faktem jest, ż
      > e w Polsce odwala się często fuszerkę, zwłaszcza np. w budownictwie, czy usługa
      > ch.

Jestescie calkiem podobni do Rosjan a nie do np. Niemcow. Wiec smieszy mnie to wasze plucie na Wschod. Poprawianie sobie samopoczucia?
      Poprawia sie i u was ale u Rosjan tez. Tam tez jest kapitalizm, z tym ze u nich nie dali sobie zniszczyc przemyslu a wy tak.

> Lotnictwo rosyjskie w Syrii nie spada, bo wysłali tam praktycznie nowe samoloty
      > . Su-30 SM, Su-34 to nowe maszyny, natomiast Su-24 i Su-25, są także albo po mo
      > dernizacji, albo nowo wyprodukowane.
      >
      > Porównywać należy stan np. 20 letnich maszyn rosyjskich i zachodnich.

Przeciez i wg Ciebie Rosjanie dalej pija, dlubia palcami w nosie, robia fuszerki. Wiec i modernizacje powinny byc do d.. i powinny spadac. Nowe tez mozna zle budowc, Rosjanie wg Ciebie tak powinni przeciez.
      A nie spadaja jakos. Wiec moze fuszerki komunistyczne sie juz u nich skonczyly? Nie dotarlo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka