Dodaj do ulubionych

EU - ideał sięgnął bruku

25.01.16, 00:09
Jeszcze kilkanaście lat temu EU była klubem zamożnych, kulturalnych, żyjących w spokoju i pokoju narodów o podobnym poziomie rozwoju i podobnym systemie myślenia, kultury i tradycji.

Siła jaka z tego wynikała promieniowała na całą resztę Europy i czyniła z EU ideał do którego inne kraje dążyły. Nic nie było większym marzeniem, jak przystąpienie do tego eksluzywnego towarzystwa.
Im bardziej EU się pod naciskiem geopolitycznym USA bez ładu i składu rozszerzała, tym bardziej zanikał jej urok ekskluzywnego klubu równych wśród równych. EU zaniżała siłą rzeczy swe loty, obniżała standardy/poziom, a potem doszedł jeszcze kryzys finansowy, upadek wielu słabych krajów na przyłączonej do klubu peryferii i na koniec aktualnie kryzys imigracji.

Najpierw bogate, jeszcze niezrzeszone kraje zachodnie takie jak Norwegia, Islandia czy Szwajcaria uprzejmie odmówiły wejścia do EU. EU stała się bowiem już atrakcyjna już tylko dla biednych, zacofanych, liczących na EU- subwencje krajów.
Ale w międzyczasie nawet i te biedne nie bardzo już chcą - vide Serbia czy Mołdawia. Z kolei Polska , Węgry czy Czechy słyszeć nawet nie chcą o kolejnym stopniu unijnej integracji, czyli o strefie euro.

EU starając się trzymać w kupie i posłuszeństwie swych dotychczasowych członków grozi (np. Polsce, Węgrom) tumani, przestrasza, ale w ofercie ma już tylko kryzysy, pauperyzację i anarchię, na którą chce odpowiedzieć coraz większym zamordyzmem. Widać jewrokomisarze pojęli, że dobrowolnie trudno będzie taki klub utrzymać pod kontrolą. Gdy brakuje siły promieniowania, przyciągania, pozostaje straszenie i karanie.

Cytując wieszcza (dla bystrzaków: niejakiego Norwida) - ideał sięgnął bruku. EU staje się swą własną karykaturą i co ciekawe niczego z tego, co się dzieje nie rozumie.
Obserwuj wątek
    • pijatyka Propagandowe brednie; żaden z najpoważniejszych... 25.01.16, 00:28

...problemów trapiących dziś UE nie został spowodowany/zawiniony przez nowych jej członków; linie podziałów także nie przebiegają wg osi nowi-starzy.

Tradycyjne kacapskie mieszanie w kotle ;->
      • eva15 Re: Propagandowe brednie; żaden z najpoważniejszy 25.01.16, 00:43
        Nie chlaj tyle, może na trzeźwo łatwiej pojmiesz, o czym piszę. Choć i w to wątpię.
        • szwampuch58 Re: Propagandowe brednie AfD 25.01.16, 10:25
          pegidowo belkoczesz az doooooopa boli
    • wojciech.2349 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 00:53
      ewa-1.5 napisał(a):
      > EU starając się trzymać w kupie i posłuszeństwie swych dotychczasowych członków
      > grozi (np. Polsce, Węgrom) tumani, przestrasza, ale w ofercie ma już tylko kry
      > zysy, pauperyzację i anarchię, na którą chce odpowiedzieć coraz większym zamord
      > yzmem.
      --------------------------------
      To straszne. Chyba spakuję się i wyjadę za Ural.
      Tam będę szczęśliwy.
    • banderom_nie Szkoda :-( 25.01.16, 00:55
      Mnie naprawdę podobał się ten projekt i kiedyś marzyłem,żeby Europa była od Atlantyku po Ocean Spokojny.
      Ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego,kto jest winien temu,ze moje marzenie nie spełniło się.
      • eva15 Re: Szkoda :-( Tak, szkoda... 25.01.16, 01:04
        Kto winien, to wiadomo. Ale i EU jest winna, nie potrafiła pojąć, że ślepe posłuszeństwo wobec tzw. sojusznika, najbardziej w nią samą uderzy, że to ona zapłaci cudze rachunki. Gdyby cała EU twardym murem sprzeciwiła się wojnom i kolorowym rewolucjomą, USA samotnie nie odważyły by się na to, co robią.
        No ale nawet na Majdanie dziarsko występował Steinmeier. Dziś nagle Schäuble ogłosił w FAZ, że EU najbardziej cierpi na wojnach i że trzeba dogadać się z Rosją, jak ograniczyć źródła kryzysów i uchodźców z Syrii. No proszę - jaki odkrywca!
        • eva15 Re: Szkoda :-( Tak, szkoda... 25.01.16, 01:15
          Link do wypowiedzi Schäuble:

Schäuble will zusammen mit Russland Flüchtlingskrise lösen
          (Schäuble chce razem z Rosją rozwiązać problem uchodźców)

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/naher-osten/f-a-z-exklusiv-schaeuble-will-zusammen-mit-russland-fluechtlingskrise-loesen-14031573.html

Po tym nastąpił natychmiast atak redaktora FAZ, który stwierdził, że Rosja nie jest tu żadnym partnerem i rozgrywa swoje interesy (oczywiście wrogie Zachodowi):

www.faz.net/aktuell/politik/kommentar-moskau-ist-kein-partner-14032036.html
      • monalisa2016 Re: Szkoda :-( 25.01.16, 01:05
        banderom_nie napisał(a):
        > Ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego,kto jest winien temu,ze moje marzenie
        > nie spełniło się.
        ------------------
        dlaczego nie napiszesz wprost, na wielu wideach są utrwalone słowa winowajców zza oceanu planujących poskromnienie Europy by się nie zwąchała przypadkiem z Rosja.
        • banderom_nie Re: Szkoda :-( 25.01.16, 01:12
          monalisa2016 napisał(a):

> dlaczego nie napiszesz wprost, na wielu wideach są utrwalone słowa winowajców z
          > za oceanu planujących poskromnienie Europy by się nie zwąchała przypadkiem z Ro
          > sja.

Ja wiele razy o tym pisałem,Ewa doskonale wie,co ja o tym sadze.
    • pijatyka Re: żeby była od Atlantyku po Ocean Spokojny 25.01.16, 01:01

Ty się lepiej, sorokin, przyzwyczajaj do myśli o Matuszce od Bialorusi po Ural ;-P
    • dziadek_alex Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 08:28
      To co napisalas martwi mnie naturalnie. Ale dopiero to co przeczytalem w linku:
      paraguay-immobilien.info/
      sugeruje, ze jesieni zycia nie chce nasza ukochana Bundeskanzlerin spedzac z nami razem w Niemczech i Europie. Wyglada na to, ze woli Paragwaj. Nic nie pisza, ze chce wziac ze soba troche azylantow do Paragwaju...
      Tylko ludzie zlej woli mogliby sie doszukiwac podobienstw z Honeckerem albo Trockim.
      • 5magna Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 08:37
        Agent STASI powinien gnic w pierdlu.....
      • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 08:56
        Nooo, jest zasadnicza różnica między losem Honeckera a Trockiego. Merkel może się cieszyć, że Niemcy to nie Rosjanie:-).
        • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 10:11
          eva15 napisała:

> Nooo, jest zasadnicza różnica między losem Honeckera a Trockiego. Merkel może s
          > ię cieszyć, że Niemcy to nie Rosjanie:-).

Ewa,nawet w żartach nie rób z Rosjan większych od Niemców morderców.
          • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 10:16
            Morderców? Czemu widzisz to od razu w takich kategoriach? Na Trockiego zapadł wyrok, zapracował na to. Inna rzecz,że ci którzy wyrok wydali wiele lepsi od niego nie byli.
            • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 10:22
              Hiszpański komunista Mercader,z rozkazu Gruzina Stalina, zabił Żyda Trockiego.Gdzie Ty tu widzisz Rosjan?
              • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 10:43
                Stalin wydał rozkaz nie jako Gruzin lecz jako szef komunistycznej partii ZSRR.
                Oczywiście nie da się wykluczyć, że wyrok wynikał także z prywatnej niechęci Gruzina do Zyda:-))))

• banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:00
                  eva15 napisała:

> Stalin wydał rozkaz nie jako Gruzin lecz jako szef komunistycznej partii ZSRR.
                  > Oczywiście nie da się wykluczyć, że wyrok wynikał także z prywatnej niechęci Gr
                  > uzina do Zyda:-))))

Ewa,ten Twój żart nie był udany,mnie tylko o to chodzi.W 1940 roku,w którym był zabity Trocki,Niemcy już podbijali kolejne narody europejskie,a w planach mieli eksterminacje całych narodów.
                  • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:07
                    Multi-kulti już wtedy miało są ciemną stronę.
                  • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:17
                    Ja o sposobach zemsty w elitach władzy a Ty na to o mordach Niemców w czasie II WS.
                    • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:23
                      eva15 napisała:

> Ja o sposobach zemsty w elitach władzy a Ty na to o mordach Niemców w czasie II
                      > WS.

Ewa,a co robili niemieckie elity w tam tych czasach ze swoimi przeciwnikami politycznymi?
                      • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:40
                        Nie wypuszczali przeciwników zagranicę, zabijali od razu w kraju!
                        • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:51
                          Czyli zabijali.
                          A teraz spróbuj odpowiedzieć na moje pytanie:
                          Co zabójstwo Trockiego w 1940 roku ma do współczesnej Rosji?

p.s. Trockiego z kraju nie wypościli,a wygonili.I żyłby Trocki bez żadnych problemów do głębokiej starości,jak by nie zaczął zbyt aktywnie pluć na ZSRR i jej władzy,przede wszystkim na Stalina.Gruzin takiej "niewdzięczności" nie mógł ścierpieć.Przecież on w swoim czasie darował trockiemu życie,a nie zamordował,jak Zinowiewa,Kamieniewa i innych.
                          Ewa,czy jesteś wstanie przyznać,ze żart byl dość głupi?
                          • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 12:03
                            Zapytaj go: co ma wspólnego ze współczesną Pomroczną?

To będzie łatwiejsze.
                          • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 13:04
                            Widzę, że chcesz mnie zadręczyć:-)) OK, żart był głupi.
                    • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:27
                      Do wszystkiego masz takie metodyczne podejście.

U dziewczynek górują emocje, no poza tym nie pasjonują się tak nudnymi tematami - widać to też tutaj dobrze.

Przychodzi to z wiekiem i doświadczeniem?
                      • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:34
                        pimpus18 napisał:

> Do wszystkiego masz takie metodyczne podejście.
                        >
                        > U dziewczynek górują emocje, no poza tym nie pasjonują się tak nudnymi tematami
                        > - widać to też tutaj dobrze.
                        >
                        > Przychodzi to z wiekiem i doświadczeniem?

Tu chodzi o całkiem co innego.
                        Ewa poszła w swoim rozumowaniu na skróty,które ciągle stosują rusofoby,nie potrafiące oddzielić Stalina,ZSRR,komunistyczna partie,rządząca wtedy, od współczesnej Rosji.Moze jej wydawało się,ze to dobry żart,mnie on nie spodobał się,o czym i zasygnalizowałem Ewie.

• eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:49
                          Igor, mam przy każdej, najmniejszej nawet okazji rozpoczynać od wykładu na temat Stalina, ZSRR, partii komunistycznych itd.
                          • banderom_nie Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:54
                            eva15 napisała:

> Igor, mam przy każdej, najmniejszej nawet okazji rozpoczynać od wykładu na tem
                            > at Stalina, ZSRR, partii komunistycznych itd.

Oczywiście,ze nie ma takiej potrzeby.Ty mogłaby,po prostu,napisać,ze Niemcy maja szczęścia,ze nie maja swojego Stalina.Byłoby śmiesznie i zgodnie z prawda historyczna.Chociaż mieli Hitlera,ale on był,przecież Austriakiem :-)
                        • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 12:06
                          Igor, dlaczego oceniasz to tak negatywnie.

Posłuchaj, poczytaj Starikowa.

Ty też idziesz bardzo, nieraz bezrefleksyjnie na skróty.
                      • eva15 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:51
                        Ty najwyraźniej myślisz jądrami, jedyne co ci w temacie przychodzi do głowy to uwagi na temat płci, oczywiście tonem pobłażliwej wyższości.
                        • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 12:09
                          Ja Ci jajowodów nie wypominam.

Kobiety są inne, czy Ci się to podoby, czy nie.
                  • mara571 gdzie sie podziala twoja znajomosc historii Igor 25.01.16, 14:43
                    czyzby w roku 1940 nie jechaly bydlece wagony zapelnione Polakami, Estonczykami, Litwinami, Lotyszami w kierunku lagrow sowieckich?
                    • banderom_nie Wlasnie o to i chodzi,mara 25.01.16, 15:01
                      Ze wy nie potraficie oddzielić Rosji współczesnej od ZSRR z czasów Stalina,ale Niemcy dla was zaczynają swoja historie w dniu zjednoczenia Niemiec. I ty,mara,będziesz mnie uczyć historii?

p.s. nie było żadnych bydlęcych wagonów.To wymysł antyradzieckiej propagandy.Byli tak zwane "tiepłuszki",bardzo dobrze znane wszystkim Polakom z filmu "Sami swoi":
                      fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ki/lj/4fcp/jSLz5foCyagSwJq1HB.png
    • el.commendante UE sięga bruku nie dlatego że jest tolerancyjna 25.01.16, 10:43
      wobec przybyszów z innych krajów, ale z powodu swojego kretyńskiego gospodarczego neoliberalizmu. To że UE przestała być klubem zamożnych społeczeństw to wina zachłanności wielkiego kapitału, systematycznego odbierania ludziom praw socjalnych i uniemożliwianie jakichkolwiek reform prospołecznych w nowych krajach UE. Wszystko to wynik coraz większego podporządkowywania się rządów interesom wielkich korporacji.
      Nagonka na imigrantów służy głównie temu by odwrócić uwagę społeczną od problemów socjalnych i tak samo jak przed IIWŚ zwiększyć poparcie dla przyjaznych wielkiemu kapitałowi faszystów kosztem walczących o prawa obywatelskie socjalistów.
      • eva15 Re: UE sięga bruku nie dlatego że jest tolerancyj 25.01.16, 11:52
        To jest prawda, neoliberalizm jest rakiem gospodarczym i społecznym.
        • pimpus18 Re: UE sięga bruku nie dlatego że jest tolerancyj 25.01.16, 12:12
          Znasz coś lepszego?

Czy tylko zadawalasz się tym monotonnym zrzędzeniem?
    • malkontent6 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 10:53
      ewa-1.5 napisał(a):

> Siła jaka z tego wynikała promieniowała na całą resztę Europy i czyniła z EU id
      > eał do którego inne kraje dążyły. Nic nie było większym marzeniem, jak przystąp
      > ienie do tego eksluzywnego towarzystwa.

Bzdury piszesz, Ewciu. Pamiętam doniesienia prasy radzieckiej sprzed lat na temat EU - bieda, bezrobocie, korupcja...
      • el.commendante Bredzisz! 25.01.16, 11:00
        W czasach ZSRR nie było Unii Europejskiej.
        • banderom_nie Re: Bredzisz! 25.01.16, 11:05
          el.commendante napisał:

> W czasach ZSRR nie było Unii Europejskiej.

Nie dziw się,ze ta swołocz nic nie wie.To rusofob,który zieje zwierzęcą nienawiścią do wszystkiego,co jest rosyjskie.Nie zapomnę tego,jak on przy okazji kolejnej rocznicy tragedii w Bieslanie założył radosny watek,poświęcony temu.
          • pimpus18 Re: Bredzisz! 25.01.16, 11:08
            Igor, co za x to był?
            • banderom_nie Re: Bredzisz! 25.01.16, 11:12
              pimpus18 napisał:

> Igor, co za x to był?

Chodzi o ten watek,w którym i Ty brałeś udział:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,153617133,153617133,Bieslan_.html
        • malkontent6 Re: Bredzisz! 25.01.16, 13:40
          el.commendante napisał:

> W czasach ZSRR nie było Unii Europejskiej.

Była. Pod inną nazwą. Rosja też się wtedy inaczej nazywała.
      • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 11:06
        Ty czytałeś prasę radziecką?! Koniowi to powiedz.

No ale: czyż nie mieli racji!
        • malkontent6 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 13:42
          pimpus18 napisał:

> Ty czytałeś prasę radziecką?! Koniowi to powiedz.

Czytałem w ramach obowiązkowej nauki języka rosyjskiego.
    • czuk1 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 12:19
      Nie czytałem nic, poza wpisem pierwszym . Do tego wpisu odnoszę swoje zdanie.
      ad tytułu - owszem - nie doszło do ideału, ale też nie ma bruku.
      Opis stanu Europy jest w miarę rzetelny.
      Wg mnie . Popełniono błędy w fazie tworzenia UE .... Europa została zdominowana przez państwa należące do UE. Państwa poszczególne mają w definicji zakodowane słowo "odrębność" : suwerenność, interes państwa, interes narodowy, zwyczaje, kulturę. UE zaś została totalnie zbiurokratyzowana i administracyjnie scentralizowana . A UE postawiła sobie zbyt ambitne cele. Zamiast ograniczyć swoją działalność w obszarze wspólnoty gospodarczej i finansowej.... a w to w celu skutecznego konkurowania z Chinami, USA i innymi potęgami gospodarczymi. Zamiast nie przejmować roli nadzorcy i sędziego dla państwa stowarzyszonych .... UE postawiła sobie dodatkowe cele - integracji terytorialnej i gospodarczej , federalizacji państw w ramach UE , wspólnego prawa, współodpowiedzialności za stan państw zrzeszonych. To była (teraz widać praktycznie) wizja nierealna.
      Żadna z misji UE nie została w pełni zrealizowana. Teraz UE "broni się" przed rozpadem.

Świadomość tego jest w UE. Sądzę, że nadszedł czas na reorganizację UE, na jej podział na Unię Finansową (ze wspólną walutą) i Unię Gospodarczą (wykorzystywaną do prowadzenia wspólnych przedsięwzięć, konkurowania z gospodarkami mocarstw i państw tworzących bloki gospodarcze,
      prowadzenia wspólnej polityki gospodarczej). Europa , po tym przemodelowaniu wróci do pełnej
      suwerenności państw europejskich. Na starcie w nowych warunkach Europa wejdzie w utrwalony wcześniej podział Europy na strefy wpływów - Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Rosji.
      Wg mnie. Upadek idei Zjednoczonej Europy źle wróży państwom Europy Środkowo-Wschodniej bo znajdą się ponownie w zacofanej rosyjskiej strefie wpływów. Rosja zaś skorzysta poważnie na rozpadzie UE .... zyska pewnych partnerów , dla swojej polityki gospodarczej (stabilny i import, dużego rynku zbytu dla swoich surowców i towarów, dla siebie obsługę bankową i kredytową, współpracę w zakresie inwestycji innowacyjnych,...).

Tak zła moja wizja zmian w Europie może się nie spełnić . Być może UE znajdzie dość rozsądku, mądrości , instynktu samoobrony i determinacji by zatrzymać tendencje do rozpadu i odtworzyć/umocnić wszechstronną jedność państw europejskich ?
      • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 12:33
        No to napisz jeszcze: gdzie szukać tego rozsądku, mądrości , instynktu samoobrony i determinacji?

Urwałeś w najciekawszym momencie.
        • czuk1 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 13:00
          To pozostawiam do dalszych polemik ....

Wg mnie - ci małostkowi, niekreatywni, niekompetentni wpisani w machinę biurokratyczną przywódcy UE nie mają recepty na modernizację UE. Oni (ponadto) są uzależnieni od swoich i unijnych frakcji w PE. Oni wiedzą, że nie raz nie ma sensu walczyć z wiatrakami ( np. ustawiać Polskę , kiedy jeden Orban obali swoim sprzeciwem rezolucję/postanowienie organów UE). Oni doskonale znają siłę sprawczą (w UE) Niemiec, Wielkiej Brytanii czy Francji.
          I po co mają się wysilać, narażać. Nie warto.... i to w sensie materialnym.
          • pimpus18 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 13:13
            Mogłeś od razu napisać, że nie masz pojęcia o niczym.
            • czuk1 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 14:54
              pimpus18 25.01.16, napisał, ocenił mnie - o 13:13
              Mogłeś od razu napisać, że nie masz pojęcia o niczym.

Ja wcześniej i o 13.oo dwukrotnie i merytorycznie pisałem .
              Niewątpliwie zdanie może być odosobnione, może zbyt ostro narysowane, zbyt prorocze.

a tu osesek wypisuje mi , że ...."nie masz pojęcia o niczym." ;)

• monalisa2016 Re: EU - ideał sięgnął bruku 25.01.16, 13:26
          pimpus18 napisał:

> No to napisz jeszcze: gdzie szukać tego rozsądku, mądrości , instynktu samoobro
          > ny i determinacji?
          .......................
          Witaj Pimpus.
          :-)))
          Kraje byłego bloku wschodniego przeglądają już na oczy, powoli, mozolnie zmieniają orientację odwracając się od niedemokratycznego dyktanda jewrokołchoznikow także zachodnich polityków.

Pytasz gdzie szukać:
          - rozsądku, mądrości? > na pewno nie u zachodnich zasiedziałych w wielkich partiach polityków.
          - instynktu samoobrony i determinacji? > tak jak powyżej.

Instynkty rozsądku, samoobrony i determinacji widzimy u polityków z byłego bloku wschodniego i tak jest dobrze, ze przynajmniej ci się bronią pokazując niedemokratycznym unijnym doktrynom jak i zachodnim politykom środkowy palec.

a teraz spadam.
    • j-k Smutne jest znikniecie Francji z polityki EU 25.01.16, 13:34
      to w koncu duzy kraj - z wlasna bronia atomowa i sporymi nadwyzkami zywnosci.

ten kraj, dzieki Monsieur el Presidente Hollande
      (- to naturalnie ironia - prosze nie poprawiac pisowni)
      - zniknal z Polityki UE...

dobrze, ze jeszcze W.Brytania, Wegry i Polska przd DYKTATEM Berlina jeszcze sie bronia...
      • monalisa2016 Re: Smutne jest znikniecie Francji z polityki EU 25.01.16, 13:41
        j-k napisał:
        > dobrze, ze jeszcze W.Brytania, Wegry i Polska przd DYKTATEM Berlina jeszcze sie
        > bronia...
        -------------
        za plecami dyktatu Berlina chowa się Bruksela, o tym nie wolno zapomnieć!
        Nasza pani jest tylko wykonawca rozkazu z Brukseli jak i z Waszyngtonu.
        • j-k niezupelnie... 25.01.16, 13:50
          monalisa2016 napisał(a):
          > za plecami dyktatu Berlina chowa się Bruksela, o tym nie wolno zapomnieć!
          > Nasza pani jest tylko wykonawca rozkazu z Brukseli jak i z Waszyngtonu.

O ile co do Waszyngtonu moge sie zgodzic - to co do Brukseli nie.

To nie Bruksela steruje Berlinem - lecz odwrotnie.
          To Berlin steruje Bruksela - przy pomocy przydupasow Merkel
          - ze litosciwie wspomne
          o Junckerze i naszym rodaku Tusku.
          a gdy el Presidente Hollande
          decyzje Berlina przyklepie (a przewaznie przyklepuje)
          - to jest juz PO ZAWODACH.

• monalisa2016 Re: niezupelnie... 25.01.16, 14:35
            j-k napisał:
            > To nie Bruksela steruje Berlinem - lecz odwrotnie.
            > To Berlin steruje Bruksela - przy pomocy przydupasow Merkel
            > - ze litosciwie wspomne
            ................
            Gdyby było tak jak twierdzisz Juncker, Tusk, Schulz powiedzieli by już dawno naszej pani: koniec ani kroku dalej.
            A co tu widzimy?
            Oni wspierają i bronią politykę naszej pani niszczenia Europy jak i rozdawania pieniędzy europejskiego podatnika bez kontroli na lewo i prawo.

a teraz na poważnie spad i w drogę.
            • j-k gdzie tu logika ? 25.01.16, 15:06
              monalisa2016 napisał(a):
              Oni wspierają i bronią politykę naszej pani niszczenia Europy jak i rozdawania
              > pieniędzy europejskiego podatnika bez kontroli na lewo i prawo.

gdzie tu logika ? - w Twojej wypowiedzi?
              bronią - gdyz Merkel im tak kaze - a sami nie maja nic do gadania.
              Tusk ostatnio zapiszczal piskliwym glosem, coby moze jednak ograniczyc liczbe "uchodzcow"
              - i na tym sie jego dzialalnosc skonczyla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka