Dodaj do ulubionych

Erdogan w narożniku

10.02.16, 11:36
Turkey's rising tension with Russia over Kurds puts Erdoğan in a corner

Po tym, jak w Moskwie otworzy się przedstawicielstwo syryjskich Kurdów, napięcie w stosunkach między Rosją i Turcją wyjdzie na nowy poziom, pisze Simon Tisdall.
Dzisiaj na osobiste zaproszenie prezydenta Rosji Władimira Putina w Moskwie odbędzie się otwarcie przedstawicielstwa Unii Demokratycznej (UD). To wiodąca kurdyjska organizacja polityczna północnego-wschodu Syrii, którą Ankara uważa za terrorystyczna.
Simon Tisdall wyjaśnia,ze wydarzenia te rozgrywają się na tle nasilenia konfrontacji między Moskwą i Waszyngtonem w wojnie o wpływ na syryjsko-tureckiej granicy. USA wspierają syryjskich Kurdów w walce z ISIS, a Moskwa próbuje nie dać Zachodowi i jego sojusznikom obalić prezydenta Syrii Baszara el-Asada.A Turcja okazała się w środku tej konfrontacji (dzięki głupawej polityce Erdogana - to moje). Ankara boi się, że UD może domagać się autonomii na północy Syrii i skontaktować się z niezależnymi irackimi Kurdami, co spowoduje podobnym nastrojom i wśród kurdyjskiej ludności w samej Turcji.
Erdogan zaczyna przypominać kundelka,zagnanego w kat i szczekającego na wszystkich:
"Jak możemy ufać wam (USA)? Ja wasz sojusznik,czy terroryści z Kobani" - z rozpacza zapytał turecki przywódca :-)

p.s.autor zalinkowanego tekstu ma obawy,ze zagoniony do narożniku Erdogan jest zdolny rozpocząć operacje wojskowa na północy Syrii "na przekór i Rosji, i USA". Ja nie podzielam jego obaw.Najwyżej co Erdogan może zrobić,to wprowadzić do jakiegoś rejonu Syrii,kontrolowanego przez pro tureckich Turkmanow,ograniczony kontyngent wojskowy.Na więcej jemu USA nie pozwolą.W Stanach rozkręca się kampania wyborcza i nikomu nie jest potrzebna awantura tureckiego psychola.

Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 12:29
      .Najwyżej co Erdogan może zrobić,to wprowadzić do jakiegoś rejonu Syrii,kontrolowanego przez pro tureckich Turkmanow,ograniczony kontyngent wojskowy.Na więcej jemu USA nie pozwolą.W Stanach rozkręca się kampania wyborcza i nikomu nie jest potrzebna awantura tureckiego psychola.

To prawda, ale zwycięstwo Rosji w Syrii jest USA jeszcze mniej potrzebne... Zdaje się, że nie tylko Erdogan znalazł się w narożniku:-).
      • berek_p Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 12:41
        USA jest daleko,nic im nie grozi niezależnie od podejmowanych decyzji. Rosja jest bliżej ale zbyt silna aby w nią uderzyć.Niestety Turcja jest na miejscu i może liczyć na duże zniszczenia. Terytorialnie potężna w porównaniu do Syrii,ale to zasługa Lenina i jego ludzi.Uratowali Turcję przed zniszczeniem. Przed wielką Armenią.
        • kylax1 Buahaha. Przed wielką Armenią? Buahahaha... 10.02.16, 14:44
          Nieźle się naćpałeś. Malutka Armenia i kilka milionów Ormian podbiliby Imperium Osmańskie i dzisiejszą Turcję. Buahahahaha.

Aha, i jeszcze jedno. Nie wiem, czy wiesz, ale Lenin jest na cenzurowanym wg samego Putina.
          • banderowcom_nie Re: Buahaha. Przed wielką Armenią? Buahahaha... 10.02.16, 15:18
            kylax1 napisał: Buahahahaha.

Lubie ten twój śmiech.On tak wiele o tobie mówi :-)
      • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 13:21
        eva15 napisała:

> To prawda, ale zwycięstwo Rosji w Syrii jest USA jeszcze mniej potrzebne... Zda
        > je się, że nie tylko Erdogan znalazł się w narożniku:-).

Dla USA Syria jest tylko jednym z wielu miejsc,gdzie oni toczą walkę i daleko nie najważniejsze.
        Stany będą próbować okazać się wśród zwycięzców,jak to było pod koniec II WS,gdy już było na 100% wiadomo,kto wygra.I....tak sadze,Rosja znów pozwoli USA być wśród tych,kto przyczynił się do zaprzestania wojny w Syrii.Został już wysłany sygnał Obamie,ze są warunki,na których USA maja możliwość zachować twarz.
        Zeby ten rok nie był rokiem wyborczym w USA,Waszyngton mógłby spróbować rozpętać niewielka wojnę miedzy Rosja i Turcja,w sojuszu z monarchiami zatoki Perskiej,ale nie teraz.
        • eva15 Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 13:47
          Bk. Wschód jest dla USA tematem b. ważnym, wręcz priorytetowym z wiadomych względów.
          Ten, kto wygra w Syrii, ten będzie tam budowal swoje bazy wojskowe. Wątpię czy USA łatwo się z tym pogodzą, że byłyby to bazy rosyjskie.
          • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 13:58
            eva15 napisała:

> Bk. Wschód jest dla USA tematem b. ważnym, wręcz priorytetowym z wiadomych wzgl
            > ędów.

Właśnie te wiadome względy pozwalają mnie twierdzić,ze USA nie będą grac tak,jak Tobie wydaje się.Ja bardzo pilnie obserwuje stosunki Rosja-Izrael, w kontekście wydarzeń w Syrii.

> Ten, kto wygra w Syrii, ten będzie tam budowal swoje bazy wojskowe. Wątpię czy
            > USA łatwo się z tym pogodzą, że byłyby to bazy rosyjskie.

Rosja już tam ma bazy w Syrii,dlaczego Ty o tym ciągle zapominasz? USA przyjmują to,jako fakt dokonany,
            • eva15 Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 14:16
              Tak, ja też uważnie obserwuję aktualne relacje Rosja - Izrael, bo to bardziej kluczowe niż Rosja-USA.

Mam na myśli kolejne bazy i znacznie większy parasol ochronny nad Syrią po wojnie. To jasne, że Syria potrzebować będzie opiekuna w dużo większym wymiarze niż miało to dotychczas miejsce.

Nie wiem, co będzie, ale podejrzewam, że Rosja dokona na rzecz USA jakiś ustępstw, inaczej USA zrobią jej w Syrii piekło, rzucając na front kolejnych głupków - Turków, Saudytów, soldnerów z Afryki i Bóg wie kogo jeszcze. Głupki nie wygrają, ale rozciągną wojnę na lata
              co oczywiście będzie dla Rosji finansowo i militarnie uciążliwe.
              • eva15 Nie Erdogan a Erdowahn 10.02.16, 14:55
                Coś do pośmiania:
                Niemcy na forach "przechrzcili" Erdogana. Nazywają go teraz nie Erdogan lecz Erdowahn. Wahn to po niemiecku szaleństwo/obłęd.
              • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 15:27
                eva15 napisała:

> Tak, ja też uważnie obserwuję aktualne relacje Rosja - Izrael, bo to bardziej k
                > luczowe niż Rosja-USA.

I mam nadzieje,ze zauważyłaś,ze oni są zbieżne w sprawie Syrii.Izrael woli mieć za granica reżim,kontrolowany przez Moskwę,niż islamistów,które zaczynają urywać się z łańcucha.

> Mam na myśli kolejne bazy i znacznie większy parasol ochronny nad Syrią po wojn
                > ie. To jasne, że Syria potrzebować będzie opiekuna w dużo większym wymiarze niż
                > miało to dotychczas miejsce.

Syria już ma wystarczająco duży parasol ochronny.Moze kiedyś będzie ujawniono to,jak duże rosyjskie siły operują obecnie w Syrii.

> Nie wiem, co będzie, ale podejrzewam, że Rosja dokona na rzecz USA jakiś ustęps
                > tw, inaczej USA zrobią jej w Syrii piekło, rzucając na front kolejnych głupków

Nie sadze,żeby USA mieli zbyt dużo głupków do rzucenia.Mi się wydaje,ze oni rzucili tam już wszystko,co się dało.Więcej,to już otwarta wojna z Rosja.I tak mi się wydaje,ze Putin właśnie dla tego wtrącił się bezpośrednio do konfliktu w Syrii,bo wiedział,ze przeciwnik nie ma już rezerwy.

• lubat Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 20:00
                  banderowcom_nie napisał(a):

> Nie sadze,żeby USA mieli zbyt dużo głupków do rzucenia.Mi się wydaje,ze oni rzu
                  > cili tam już wszystko,co się dało.Więcej,to już otwarta wojna z Rosja.I tak mi
                  > się wydaje,ze Putin właśnie dla tego wtrącił się bezpośrednio do konfliktu w Sy
                  > rii,bo wiedział,ze przeciwnik nie ma już rezerwy.

Nie wiem, czy nie ma rezerw. Zawsze można opłacić najemników za świeżo wydrukowaną zieloną makulaturę.
                  Myślę, że tu odgrywa rolę inny czynnik. Prezio Mohamed Obama jest już na wylocie, tam już nie ma kto podejmować strategicznych decyzji i nie tylko Putin wie, że ten stan potrwa jeszcze prawie cały rok.
                  • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 20:20
                    lubat napisał:

> Nie wiem, czy nie ma rezerw. Zawsze można opłacić najemników za świeżo wydrukow
                    > aną zieloną makulaturę.

Najemnice są dobre dla walki z afrykańską partyzantka,a nie z regularna i do tego doświadczoną armia.

> Myślę, że tu odgrywa rolę inny czynnik. Prezio Mohamed Obama jest już na wyloci
                    > e, tam już nie ma kto podejmować strategicznych decyzji i nie tylko Putin wie,
                    > że ten stan potrwa jeszcze prawie cały rok.

A to jest najważniejszy czynnik,o którym cały czas wspominam.
                  • lubat Re: W uzupełnieniu... 10.02.16, 20:28
                    USrańcy w ostateczności nie muszą zdawać się na "usługi" różnych saudytów. Właśnie przeglądałem stronę TV ARD, gdzie jest artykuł o amerykańskich prywatnych armiach. Tylko w Iraku i Afganistanie jest tego badziewia 250 tys. - oczywiście badziewie to w sensie moralnym, bo to zabójcy pierwszej klasy.

I można to tak zorganizować, że formalnie USA o niczym nie wiedzą, a wojna w Syrii będzie trwać w najlepsze (tfu! na Obamę urok!)

www.tagesschau.de/inland/transparency-sicherheitsfirmen-101.html
                    • banderowcom_nie Re: W uzupełnieniu... 10.02.16, 20:37
                      lubat napisał:

> USrańcy w ostateczności nie muszą zdawać się na "usługi" różnych saudytów. Właś
                      > nie przeglądałem stronę TV ARD, gdzie jest artykuł o amerykańskich prywatnych a
                      > rmiach. Tylko w Iraku i Afganistanie jest tego badziewia 250 tys. - oczywiście
                      > badziewie to w sensie moralnym, bo to zabójcy pierwszej klasy.

Lubat,nie wierz we wszystko,co przeczytasz.
                      250 000 wojsko,to po pierwszych niewyobrażalnie duże koszta,idące w setki mld baksów co rok,a po drugie,taką liczbę żołnierze nie da się ukryć,tym bardziej,ze oni nie będą działać przeciwko uzbrojonym w czołgi i lotnictwo armii,samą bronią strzelecką.
                      Ta liczba jest zawyżona minimum w 10 raz i zajmują się wyłącznie działalnością ochroniarska i dywersyjną.Na pewno do ataku na umocnione pozycji syryjskiej armii oni nie pójdą.
                      • eva15 Niemiecka tv wyjątkowo ma rację 10.02.16, 20:59
                        Te 250 tys. to realna liczba, bo jak podaje tv nie chodzi tu wcale tylko o prywatnych soldnerów ale o wszystkie możliwe usługi pomocnicze jak n. p.:
                        - usługi ochroniarskie dla osób (np. polityków) , ważnych budynków i transportów
                        - prowadzenie militarnych obozów treningowych
                        - usługi logistyczne
                        - usługi naprawcze etc etc.

Sama jedna prywatna niemiecka firma Xeless-Group zatrudnia 5.000 ludzi.
                        • banderowcom_nie Re: Niemiecka tv wyjątkowo ma rację 10.02.16, 21:33
                          eva15 napisała:

> Te 250 tys. to realna liczba, bo jak podaje tv nie chodzi tu wcale tylko o pryw
                          > atnych soldnerów ale o wszystkie możliwe usługi pomocnicze jak n. p.:
                          > - usługi ochroniarskie dla osób (np. polityków) , ważnych budynków i transport
                          > ów
                          > - prowadzenie militarnych obozów treningowych
                          > - usługi logistyczne
                          > - usługi naprawcze etc etc.

Ewa,i oni wszyscy są w Afganistanie i Iraku?
                          ZSRR wprowadził do Afganistanu 100 000 wojska,czy zdajesz sobie sprawę z tego,o jakim rządzie liczb mówimy?
                          • eva15 Re: Niemiecka tv wyjątkowo ma rację 10.02.16, 21:42
                            Trudno mi ocenić, na dwa kraje (Irak, Afg.) to trochę dużo, to fakt, ale pamiętam, że kilka lat temu czytałam, iż liczba soldnerów z prywatnych firm znacznie przekraczała liczbę regularnych US-żołnierzy w Iraku.
                            • banderowcom_nie Re: Niemiecka tv wyjątkowo ma rację 10.02.16, 21:52
                              eva15 napisała:

> Trudno mi ocenić, na dwa kraje (Irak, Afg.) to trochę dużo, to fakt, ale pamięt
                              > am, że kilka lat temu czytałam, iż liczba soldnerów z prywatnych firm znacznie
                              > przekraczała liczbę regularnych US-żołnierzy w Iraku.

Ja do takich informacje odnoszę się z dużym dystansem.

• czizus Fakt, że Rosjanie potrafią świetnie mącić 10.02.16, 15:24
      ale nigdy nic dobrego z tego nie wynika. Przykładem jest właśnie Syria czy Ukraina. Wiedzą o tym również Kurdowie. Wejście Rosjan do gry oznaczało zniszczenia, rozniecenie konfliktu, mnóstwo trupów wśród cywili, migracje ludzi i brak rozwiązania jakiegokolwiek problemu.
      Rosja ma na pieńku z Turcją to wspiera Kurdów. Jednocześnie Rosja wspiera Asada ale Asad jest wspierany przez Iran, który z kolei jest śmiertelnym wrogiem Izraela. Ale Rosja nawiązała współpracę z Izraelem bo bez tego nie mogłaby dokonywać swobodnych nalotów na osiedla cywili w Syrii. Z kolei Izrael we współpracy z Rosją odreagował zawarcie układu (USA+UE) -Iran, głównym wrogiem Izraela. Itd., itd., itd.

Zapętliło się mocno a Rosja w takiej mętnej wodzie czuje się wyśmienicie w przeciwieństwie do Obamy, który zagubił się całkowicie w tej gmatwaninie, jest bezradny i nie wie co robić..

Kurdowie grają mocno na niepodległość i wykorzystają każdą okazję żeby coś ugrać. Ale wiedzą, że i tak o wszystkim zadecydują USA, które zresztą cały czas wspierają Kurdów w Syrii i w Iraku. Postarają się więc wykorzystać Rosję ale prawdziwym sojusznikiem gospodarczym i wojskowym zawsze będą dla nich USA. Z czasem również UE.
      • kylax1 Rosja po prostu wykorzystała zagubienie USA w 10.02.16, 18:38
        bliskowschodnich konfliktach. Tam każdy z każdym jest i wrogiem i przyjacielem, często jednocześnie. Rosja leży bliżej, więc łatwiej jej się tam połapać w sojuszach/antagonizmach, bo bliskowschodni bałagan przypomina trochę ruski bałagan. A ryba czuje się w wodzie bardzo dobrze.
        • banderowcom_nie Moja droga uzyteczna kilunia 10.02.16, 19:26
          kylax1 napisało:

> bliskowschodnich konfliktach. Tam każdy z każdym jest i wrogiem i przyjacielem,
          > często jednocześnie. Rosja leży bliżej, więc łatwiej jej się tam połapać w soj
          > uszach/antagonizmach, bo bliskowschodni bałagan przypomina trochę ruski bałagan
          > . A ryba czuje się w wodzie bardzo dobrze.

Jesteś bardzo zabawna,gdy próbujesz napisać coś z sensem,przy tym piszesz tak oklepane banały,które wydajesz za odkrycie,ze jest bardziej śmiesznie,niż wtedy,gdy ty próbujesz wygłupiać się.
          Postaram się tobie trochę pomoc.
          Dzis sytuacja na BW jest wyjątkowo klarowna.Od jakiegoś czasu scena została uporządkowana i już nikt nie ma zlodzeń co do tego,kto jest z kim i kto z kim walczy.

p.s. rowniez pisanie przez ciebie o ruskim bałaganie,jest tak samo bezsensowne,jak i reszta.
    • eva15 Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 21:29
      Dobry tekst, potwierdza, co mówię:-). Turcja może rozpętać wojnę z Rosją (ku cichej uciesze USA/Zahcodu).
      • banderowcom_nie Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 21:41
        eva15 napisała:

> Dobry tekst, potwierdza, co mówię:-).

Nie zupełnie potwierdza:-)
        Dla Ciebie możliwość rozpętania wojny przez Turcję jest bardzo realna,dla Iszczenko,jak i dla mnie,ona jest tylko hipotetyczna.

>Turcja może rozpętać wojnę z Rosją (ku ci
        > chej uciesze USA/Zahcodu).

Jak by USA rzeczywiście zależało na rozpętaniu tej wojny,ona już dawno stałaby się faktem.
        • eva15 Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 22:01
          Putin myśli podobnie jak ja, wszystko się może zdarzyć, więc na wszelki wypadek ściąga wojska .
          • banderowcom_nie Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 22:10
            eva15 napisała:

> Putin myśli podobnie jak ja, wszystko się może zdarzyć, więc na wszelki wypadek
            > ściąga wojska .

I właśnie działania Putina pozwalają mnie patrzyć z większym optymizmem w przyszłość.
            Putin już dawno wzmocnił siły w regionie,wyprzedzając kroki zachodu.Tym razem on tylko przypomina o tym,prowadząc ćwiczenia.
            • eva15 Koniec z Traktatem Pokojowym z Turcją? 10.02.16, 22:15
              Niemiecka wersja Sputnika pisze, że Putin zastanawia się, czy nie wycofać się z Traktatu Pokojowego z Turcją podpisanego w 1921 r. i regulującego obecne granice Turcji.... Ciekawe jakie to mogłoby mieć konsekwencje.

de.sputniknews.com/politik/20160210/307748645/russland-tuerkei-vertrag-aufkndigung.html
              • banderowcom_nie Re: Koniec z Traktatem Pokojowym z Turcją? 10.02.16, 23:06
                eva15 napisała:

> Niemiecka wersja Sputnika pisze, że Putin zastanawia się,

Ewa,szukałem smajlik,ale nie znalazłem :-)
                • eva15 Re: Koniec z Traktatem Pokojowym z Turcją? 10.02.16, 23:37
                  Podobno komuniści z Dumy podsunęli taki pomysł, a Sacharowa stwierdziła, że będzie on analizowany. Oczywiście, że może to być metoda walki propagandowej z Turcją i straszenie jej.
    • karbat Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 22:11
      Dzisiaj .

Erdogan w mocnych slowach atakuje ? , krytykuje USA , gdyz USA popieraja syryjskich
      Kurdow . Poprzez to, USA przyczyniaja sie do krwawej rzezi , przelewu krwi .
      Dalej Erdogan zarzuca USA , ze nie zna prawdziwej " twarzy " Kurdow . itd itp .

www.tagesschau.de/ausland/tuerkei-kurden-121.html
      no , niezle sie dzieje wsrod sojusznikow NATO . ja piernicze . hehehe
      • eva15 Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 22:18
        Głupia Merklowa już zupełnie się pogubiła. Ledwo co stanęła murem za Erdoganem i nawet mu obiecywała wsparcie NATO, a tu Erdogan napadł 2 dni później na jej szefów i na NATO:-). No i tak to "najpotężniejsza polityk świata" zaliczyła kolejną wpadkę.
        • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 23:00
          eva15 napisała:

> Głupia Merklowa już zupełnie się pogubiła. Ledwo co stanęła murem za Erdoganem
          > i nawet mu obiecywała wsparcie NATO, a tu Erdogan napadł 2 dni później na jej s
          > zefów i na NATO:-). No i tak to "najpotężniejsza polityk świata" zaliczyła kole
          > jną wpadkę.

Tej babie całkowicie odbiło.
    • karbat Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 22:20
      USA sa odpowiedzialne za przelew krwi .
      Min . spr zagranicznych Turcji , w zwiazku z rola Kurdow konflikcie syryjskim wzywa
      na dywanik USA ambasadora . Poniewaz rzecznik prasowy min spr zagr USA -
      John Kirby powiedzial ;
      "w przeciwienstwie do Turcji , USA nie uwaza kurdyjskiej partii PYD jako organizacji terrorystycznej
      (PYD odlam, partia siostrzana PKK )

ale sie Erdogan zapienil , ale zeby, az w takich slowach pluc na swojego sojusznika, usa , no no no

• eva15 Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 22:20
      Ależ doskonale rozumiem, ja zresztą też wcałe nie twierdzę, że Erdogan na pewno zaatakuje, mówię tylko, że taka możliwość istnieje i należy się z nią liczyć. Putin to robi.
      • banderowcom_nie Re: Ewa,w ramach rewanżu :-) 10.02.16, 22:51
        eva15 napisała:

> Ależ doskonale rozumiem, ja zresztą też wcałe nie twierdzę, że Erdogan na pewno
        > zaatakuje, mówię tylko, że taka możliwość istnieje i należy się z nią liczyć.
        > Putin to robi.

Ja również hipotetycznie biorę pod uwagę to,ze Erdogan może zrobić coś bardzo głupiego.
        Przecież moje zdanie o nim dla Ciebie nie jest tajemnica.

• karbat Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 22:46
      Erdogan tzo straszna potega, odgraza sie ,
      pomstuje na ... Rosje , Iran , a teraz ... na USA. hehehe

USA nie wpisuje sie w ... polityke , Erdogana :o
      a moze USA sie przestraszy i teraz bedzie tepic syryjskich Kurdow ...

• banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 23:05
        karbat napisał:

> Erdogan tzo straszna potega, odgraza sie ,
        > pomstuje na ... Rosje , Iran , a teraz ... na USA. hehehe
        >
        > USA nie wpisuje sie w ... polityke , Erdogana :o
        > a moze USA sie przestraszy i teraz bedzie tepic syryjskich Kurdow ...

To dość typowe zachowanie dla Turków.Do niego jeszcze nie dotarło,ze on został się sam na sam z Putinym.Jemu wydaje się,ze on ma za plecami cale NATO.
        • eva15 Re: Erdogan w narożniku 10.02.16, 23:40
          Igor, odradzam zaufanie do NATO i USA. Oni jedno mówiuą drugie myślą i na koniec potrafią naiwnych zaskoczyć. Pamiętasz, jak ambasador USA w Iraku obiecywała Saddamowi, że USA się nie wtrącą, jeśli on zaatakuje Kuwejt?
          • eva15 Ławrow mówi przytomnie... 11.02.16, 00:04
            Waszyngton chętnie zmusiłyby Rosję do walki na dwa fronty - oznajmił szef MSZ Rosji Siergiej Ławrow.

Czytaj więcej: pl.sputniknews.com/polityka/20160210/2035598/Lawrow-USA-Rosja.html#ixzz3zoEDH3Gi
            • brat_kryzysa Re: Ławrow mówi przytomnie... 11.02.16, 10:52
              To co piszemy od dawna, front ukrainski i front turecki
              • banderowcom_nie Re: Ławrow mówi przytomnie... 11.02.16, 21:10
                brat_kryzysa napisał:

> To co piszemy od dawna, front ukrainski i front turecki

Nie będzie żadnego frontu tureckiego,zresztą jak i ukraińskiego.Bardziej realny jest front Tadżycki,jako drugi po syryjskim,..
                Azja Środkowa jest nie tylko geograficznie w środku,tam krzyżują się interesy wiele państw,a Stany stamtąd zaczęli wypychać.

• eva15 Co się dzieje w Tadżykistanie? 11.02.16, 22:45
                  Co takiego dzieje się w Tadżykistanie, że podejrzewasz, że USA otworzą tam kolejny front?
                  • pimpus18 Re: Co się dzieje w Tadżykistanie? 11.02.16, 22:53
                    Nie zrozumiałaś, Igor podchodzi do tego z formalnej strony.
                    • eva15 Re: Co się dzieje w Tadżykistanie? 11.02.16, 23:15
                      Pozwolisz, że poczekam na odpowiedź Igora?
                      • pimpus18 Re: Co się dzieje w Tadżykistanie? 11.02.16, 23:27
                        Pozwolę.

W międzyczasie posłuchaj sobie coś fajnego:
                        www.youtube.com/watch?v=7PU0Cdtzk6o
                        • eva15 Re: Co się dzieje w Tadżykistanie? 12.02.16, 00:14
                          Dzięki, to nie bardzo moja muzyka.
                          • pimpus18 Re: Co się dzieje w Tadżykistanie? 12.02.16, 00:27
                            Wiem, dlatego Ci ją posłałem.

To powinno Ci się spodobać. Obłędne:

www.youtube.com/watch?v=hCTB4Z1rn24
            • banderowcom_nie Ławrow nie powiedział nic nowego,jak dla mnie 11.02.16, 21:07
              Ja kilka razy pisalem do Ciebie,ze Stany nie zaangażują sie w Syrii,a tylko otworzą kolejny front dla Rosji.Ławrow mówi o Ukrainie,chociaż jestem pewien tego,ze bardziej on sam martwi się o Azję Środkowa.
              Ja również tam spodziewam się kolejnego ataku.
          • banderowcom_nie Re: Erdogan w narożniku 11.02.16, 21:02
            eva15 napisała:

> Igor, odradzam zaufanie do NATO i USA. Oni jedno mówiuą drugie myślą i na konie
            > c potrafią naiwnych zaskoczyć. Pamiętasz, jak ambasador USA w Iraku obiecywała
            > Saddamowi, że USA się nie wtrącą, jeśli on zaatakuje Kuwejt?

Zero zaufania do nich.O to możesz być spokojna :-)
    • brat_kryzysa Cypr, Konstantynopol,Smyrna...kiedy powrócą?? 11.02.16, 10:10
      Do prawowitych wlascicieli?Mysle . ze trzeba powrocic do postanowien traktatu Sevres
      Ironia losu jest to , ze tzw ZAchod poprzez lata swoijej imperialnej polityki doprowadzil do ekspansji Isalmu na terytoriach Chrzesjan wschodnich, dzis dzieki swojej bezmyslenj polityce Islam zawital do ich domow, zaprawde coz za ironia losu!!Ciekawe czy Franciszek The Pole czuje czacze?;))
      Optyka której nie znosi cenzura
      pl.sputniknews.com
      kacap-z-moskwy.livejournal.com
      Ruski agresor youtu.be/cHfBIO-alTI
      • banderowcom_nie Re: Cypr, Konstantynopol,Smyrna...kiedy powrócą?? 11.02.16, 21:12
        brat_kryzysa napisał: kiedy powrócą??
        > Do prawowitych wlascicieli?

Nie prędko,ale powrócą.
        • lubat Re: Malta też? 11.02.16, 21:29
          Podobno ona też była pod rosyjskim protektoratem, zanim te imperialne bandyty brytole podstępem podbili tę skalistą, ale ważną wyspę.
      • kylax1 Igorek z bracikiem znowu się brandzlują. 11.02.16, 21:58
        Bawią się siusiakami i marzą o Konstantynopolach. W sumie normalne u napadających na sąsiadów. Ukradliście Ukraińcom Krym, a teraz chcielibyście ukraść Turkom Istambuł. Ale to się nie uda, bo dostaniecie po kacapskiej mordzie.
        • pimpus18 Re: Igorek z bracikiem znowu się brandzlują. 11.02.16, 22:51
          kutaslx, uspokój się. Lato już idzie.
        • brat_kryzysa Re: Igorek z bracikiem znowu się brandzlują. 11.02.16, 23:00
          Odebrac a zabrac to roznica i jak sam przyznajesz Istanbul kiedys nie nalezal do Turcji
          • pimpus18 Re: Igorek z bracikiem znowu się brandzlują. 11.02.16, 23:06
            Jedni chrześcianie olali wtedy innych chrześcian.

Zupełnie podobnie jak dzisiaj.
          • kylax1 Nieważne, Wy nawet nie potraficie zdobyć 12.02.16, 00:19
            wiochy na Ukrainie, a chcecie porywać się na Turcję. Buahahaha.
            • gerlalt Re: Nieważne, Wy nawet nie potraficie zdobyć 12.02.16, 00:25
              Po co walczyć o jakąś wiochę na upadlinie skoro niedługo sami ją w zębach przyniosą za bezcen. Tam chyba nawet nie ma czego kraść :)
              • kylax1 W Donbasie nie ma czego kraść, bo już wszystko 12.02.16, 00:26
                ukradli do Rosji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka