Dodaj do ulubionych

Niegospodarne porozumienie

08.04.16, 19:28
pl.sputniknews.com/swiat/20160407/2494482/putin-usa-pluton.html
Putin twierdzi że USA nie wywiązują się z umowy niszczenia plutonu..

Przecież pluton jest pierwiastkiem używanym jako paliwo do elektrowni atomowych, i zamiast niszczenia należy ten pierwiastek wykorzystać do produkcji energii elektrycznej.
Ponadto wyprodukowanie plutonu jest bardzo energochłonne i kosztowne.
Zniszczenie plutonu jest decyzją wyjątkowo niegospodarczą.
Obserwuj wątek
    • nick160361 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 20:53
      drugiwojwa napisał:

> Przecież pluton jest pierwiastkiem używanym jako paliwo do elektrowni atomowych
      > , i zamiast niszczenia należy ten pierwiastek wykorzystać do produkcji energii
      > elektrycznej.

Musisz zgłębić swoją wiedze w tym temacie.

• drugiwojwa Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 21:49
        Pluton Pu 239 jest jednym z paliw jądrowych. Powstaje z wykorzystania uranu U235,
        szczególnie w elektrowniach prędkich (powielających) - bardziej sprawnych energetycznie od zwykłych.
        poznajatom.pl/poznaj_atom/jak_powstaje_energia_z_atomu_,188/
        Trochę masz rację że obecnie reaktor powielający to reaktor, który wytwarza więcej plutonu, niż go zużywa. :) Ale to tylko obecny stan nauki ..
        Pluton 239 wykorzystuje się obecnie w małym zakresie do silników stirlinga
        wyborcza.pl/1,75400,17983105,NASA__koncza_sie_nam_zapasy_plutonu__a_bez_niego_daleko.html
        gdzie źródłem ciepła jest radioizotopowy generator termoelektryczny (RTG) sprawność energetyczna 7 %.
        Bez lotów kosmicznych gatunek ludzki zostanie na Ziemi ostatecznie zlikwidowany.
        Moim zdaniem pluton 239 będzie potrzebny (bez bomb :)) i nie należy go likwidować nawet przez rozcieńczenie jak to podobno robią Amerykanie, a Rosjanie im zarzucają że " można ten pluton "odzyskać" . .
        • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:40
          drugiwojwa napisał:
          > Trochę masz rację że obecnie reaktor powielający to reaktor, który wytwarza więcej plutonu, niż go zużywa. :)
          ----------------------------------
          Pluton wytwarza pluton, dobre co nie?
          :-)
          • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:53
            monalisa2016 napisał(a):

> drugiwojwa napisał:
            > > Trochę masz rację że obecnie reaktor powielający to reaktor, który wy
            > twarza więcej plutonu, niż go zużywa. :)

> ----------------------------------
            > Pluton wytwarza pluton, dobre co nie?
            > :-)
            -------------------------------

Herstellung / produkcja / powstanie

Plutonium-239 lässt sich im sogenannten "schnellen Brüter" oder "Brutreaktor" aus Uran-238 herstellen. Man verwendet natürliches Uran, das zu 99,3 Prozent aus Uran-238 und zu 0,7 Prozent aus dem spaltbaren Uranisotop-235 besteht. Bei der Kernspaltung des Urans-235 entstehen schnelle Neutronen, die mit dem Uran-238 eine Kernreaktion eingehen:

reszta w linku:
            www.seilnacht.com/Lexikon/94Pluton.html
        • nick160361 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:46
          drugiwojwa napisał:

> Pluton Pu 239 jest jednym z paliw jądrowych. Powstaje z wykorzystania uranu U23
          > 5,
          > szczególnie w elektrowniach prędkich (powielających) - bardziej sprawnych ene
          > rgetycznie od zwykłych.

Nie zrozumiałeś o co mnie chodzi.Zmagazynowany w obu krajach pluton miał być stopniowo przerabiany tak, aby można było wykorzystać go jako paliwo w reaktorach atomowych.Właśnie na tym polega porozumienie rosyjsko-amerykańskie podpisane 16 lat temu.Rosja przerabia swój pluton w paliwo jądrowe,a Amerykanie nawet nie zbudowali fabryki,która miała zając się przeróbką plutonu wykorzystywanego do celów wojskowych.A wiec twój watek jest pozbawiony sensu,ponieważ nie ma mowy o niegospodarności w tym przypadku.
    • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:32
      drugiwojwa napisał:

> pl.sputniknews.com/swiat/20160407/2494482/putin-usa-pluton.html
      > Putin twierdzi że USA nie wywiązują się z umowy niszczenia plutonu..
      >
      > Przecież pluton jest pierwiastkiem używanym jako paliwo do elektrowni atomowych
      > , i zamiast niszczenia należy ten pierwiastek wykorzystać do produkcji energii
      > elektrycznej.
      > Ponadto wyprodukowanie plutonu jest bardzo energochłonne i kosztowne.
      > Zniszczenie plutonu jest decyzją wyjątkowo niegospodarczą.
      -------------------------------
      cytat:
      Reines Plutonium eignet sich als Kernbrennstoff nicht, da die Isotope sich selbst aufheizen und die Umhüllungsmaterialien angreifen.

www.seilnacht.com/Lexikon/94Pluton.html

Nie tylko Rosjanie tak twierdza ale wszyscy inni tez ze ten wymieniony przez ciebie pierwiastek nie nadaje się do atomowych elektrowni.
      Co chciałeś osiągnąć zakładając ten watek? :-)
      Przekazać nam ze Rosjanie są ciemni jak twoja wyobraźnia sobie wyobraża?
      Blamaż nieopisany, zamiast zaczerpnąć wiedzy wyskakujesz z niewiedza!
      Może przez to znosimy cie wreszcie do nauczenia się czegoś konkretnego, konsultowania tematu z wiedzą zanim wątek założysz!!!
      • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:35
        monalisa2016 napisał(a):

Korektura, powinno być:

Może przez to zmusimy cie wreszcie do nauczenia się czegoś konkretnego,
        konsultowania tematu z wiedzą zanim wątek założysz!!!
        • drugiwojwa Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:06
          monalisa2016 napisał(a):

> monalisa2016 napisał(a):
          >
          > Korektura, powinno być:
          >
          > Może przez to zmusimy cie wreszcie do nauczenia się czegoś konkre
          > tnego,
          > konsultowania tematu z wiedzą zanim wątek założysz!!!
          ...............
          Nie trzeba mnie do niczego ... zmuszać ... przecież napisałem że obecnie z jednej strony pluton może być w zbyt wielkich ilościach, z drugiej strony NASA narzeka na brak plutonu.
          Więc jest to niegospodarność.
          Nieufność w sprawie wykorzystania wykorzystania plutonu do produkcji broni to podstawa tych decyzji.
          • nick160361 drugiwojowa,daruj sobie tą dyskusje 08.04.16, 23:15
            drugiwojwa napisał:

> z drugiej strony NASA narzeka na brak plutonu.

NASA potrzebuje plutonu 238,a nie plutonu 239.

• monalisa2016 Re: drugiwojowa,daruj sobie tą dyskusje 08.04.16, 23:42
              > drugiwojwa napisał:
              >
              > > z drugiej strony NASA narzeka na brak plutonu.
              ----------------------------------
              nick160361 napisał(a):

> NASA potrzebuje plutonu 238,a nie plutonu 239.

-------------------------
              Dla niego jest to wszystko jedno, on nie rozróżnia plutonu używanego dla celów wojskowych, w medycynie czy w produkcji energii.

Nie umie sobie wspomnieć zasłyszanego kiedyś polskiego powiedzenia o rybie, gdzieś miałam spisana kolekcje tych powiedzeń ale w tym momencie nie chce mi się szukać.
      • nick160361 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:51
        monalisa2016 napisał(a):

> Nie tylko Rosjanie tak twierdza ale wszyscy inni tez ze ten wymieniony przez ci
        > ebie pierwiastek nie nadaje się do atomowych elektrowni.

Rosjanie nic o tym,co piszesz,nie wiedza i wykorzystują przerobiony pluton do zasilania reaktorów elektrowni atomowych,miedzy innym w elektrownie jądrowej Biełojarsk.
        • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:55
          nick160361 napisał(a):

> monalisa2016 napisał(a):
          >
          > > Nie tylko Rosjanie tak twierdza ale wszyscy inni tez ze ten wymieniony pr
          > zez ci
          > > ebie pierwiastek nie nadaje się do atomowych elektrowni.
          >
          > Rosjanie nic o tym,co piszesz,nie wiedza i wykorzystują przerobiony pluton do z
          > asilania reaktorów elektrowni atomowych,miedzy innym w elektrownie jądrowej Bie
          > łojarsk.
          ------------------------------
          Razem z uranem! ale nigdy sam pluton.
          • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 22:56
            Kiedy się odezwie nasz znawca założyciel watka?
            • nick160361 Na pewno odezwie się 08.04.16, 23:07
              monalisa2016 napisał(a):

> Kiedy się odezwie nasz znawca założyciel watka?

drugiwojowa powinien był sprawdzić na czym polega rosyjsko-amerykańskie porozumienie.
          • nick160361 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:05
            monalisa2016 napisał(a):

> Razem z uranem! ale nigdy sam pluton.

Ja to uściślę.
            Pluton przerabia się na dwutlenek plutonu i miesza się z dwutlenkiem uranu.
            • czuk1 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:10
              Plama panie "mona...." . Kopiowanie z fachowych źródeł to mało ... by można się napić takiej wody.
              • nick160361 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:20
                czuk1 napisał:

> Plama panie "mona...."

Na czym polega ta plama?
                • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:36
                  nick160361 napisał(a):

> czuk1 napisał:
                  >
                  > > Plama panie "mona...."
                  >
                  > Na czym polega ta plama?
                  ---------------------------
                  Po prostu czuk1 chciał mi zamknąć usta bym nie kompromitowała faktami jego kumpla od dyskusji czyli założyciela wątka, bo przecież złośliwa jazda po Rosji, Niemczech wręcz propaganda to jest ciągły temat tego forum.
                  Bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec te forum by nie istniało i nie żyło. :-)
                  Putina, Kreml, Niemcy mają nasi forumowicze w: lodowce, w łóżku, pod łóżkiem, nad łóżkiem, za plecami, przed nimi po prostu bez Rosji, bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec żyć nie potrafią. :-)

Stała i stara stosowana taktyka na tu forum.
                • czuk1 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:38
                  Czytając wpisy zauważam :
                  Plama pana "monalisy." z wiedzy (w porównaniu do Twojej) na temat jakoby braku gospodarności w wykorzystaniu plutonu.
                  • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:43
                    nic dodać nic ująć następca założyciela wątka.
                  • czuk1 jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 00:11
                    Strzeliłeś/aś kulą w płot. Słowa nie pisałem o Rosji. Nie miałem na myśli Putina czy Rosji. Nie wiem kto to jest drugi wojwa. Piszę o polemice twojej w wątku. Stwierdziłem, że tradycyjnie (bo być inaczej nie może ;) ) znasz się jakoby na wszystkim. Ostro stratujesz ze swoją , nie raz bardzo powierzchowną wiedzą. Upierasz się przy swoim, szpanujesz. A okazuje się, nie po raz pierwszy, że jesteś cienki Bolek ...jak tu w polemice z nick160361.
                    Przeanalizujmy wpis monalisy:
                    Po prostu czuk1 chciał mi zamknąć usta - kłamstwo wierutne - bym nie kompromitowała faktami jego kumpla od dyskusji czyli założyciela wątka - nie znam loginu, to nie jest jakiś mój kumpel - - ("plama w wiedzy" widoczna jest w polemice twojej z kim innym) ,(uwaga - pisze się "wątku) - bo przecież złośliwa jazda po Rosji (nieprawda, jeśli już - to po tobie, utożsamiasz się z Rosją ? ;)), Niemczech wręcz propaganda to jest ciągły temat tego forum.(przecież to wierutne kłamstwo)
                    Bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec te forum by nie istniało i nie żyło. smile (po przerwie w propagandowym pisaniu na FŚ przez web brygadę rosyjską, na FŚ wreszcie rozwija się tematyka światowa)
                    Putina, Kreml, Niemcy mają nasi (to znaczy web brygada - zgoda) forumowicze w: lodowce, w łóżku, pod łóżkiem, nad łóżkiem, za plecami, przed nimi po prostu bez Rosji, bez Putina, bez Kremla, bez Niemiec żyć nie potrafią. smile (FŚ będzie pisać o Świecie , bo nie da się pomijać zaborczej Rosji, sąsiednich silnych Niemiec czy policyjnych USA. Póki co nie ma kto uruchamiać masowo wątków pochwalnych nt. Rosji)

PS. Może nie będę miał okazji. Poważnie przyznać muszę teraz , że w jednym monalisa jest dobry/a ; mianowicie - mało robi błędów w jęz. polskim (choć wykazałem, że robi).
                    • czuk1 Re: jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 00:17
                      Poprawka fragmentu wpisu :

Po prostu czuk1 chciał mi zamknąć usta - kłamstwo wierutne - bym nie kompromitowała faktami jego kumpla od dyskusji czyli założyciela wątka - nie znam loginu, to nie jest jakiś mój kumpel - - ("plama w wiedzy" widoczna jest w polemice twojej z kim innym) ,(uwaga - pisze się "wątku) - bo przecież złośliwa jazda po Rosji (nieprawda, jeśli już - to po tobie, utożsamiasz się z Rosją ?;)), Niemczech wręcz propaganda to jest ciągły temat tego forum.(przecież to wierutne kłamstwo , wystarczy przeanalizować tytuły wątków, z ostatnich dni)

• monalisa2016 Re: jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 00:17
                      Czuk1 my znamy już na pamieć twoje wypociny, wiec długie, nieczytelne twoje posty są w prawdzie omijane gdyż są w 99,999% bez sensu jak i sensownej treści.
                      Nie musisz się wysilać pisaniem powieści my możemy już je sami skończyć gdyż znamy już na pamieć jakość jak i treść twoich odpowiedzi. :-)
                      • czuk1 Re: jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 01:03
                        Nic nie robię " z musu" , zróbcie to samo. Jeśli znacie wypociny nie czytajcie, nie nawiązujcie do nich.
                        Nie rzucajcie obelg , szkoda bowiem tak ładnych loginów , jak: banderom-nie, kaszebe, ola z opola.
                        Jeśli piszesz w imieniu was - web brygady , to okej. Od swoich możesz mieć upoważnienie ale za pozostałych nie pisz - "my znamy" ...
                        • monalisa2016 Re: jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 01:10
                          Czuk1 dlaczego miałabym zdradzać siebie, moja wiedzę, .... by się tobie przypodobać?
                          Nie widzę powodu!
                          • monalisa2016 Re: jak zwykle odwracanie kota ogonem. 09.04.16, 01:11
                            monalisa2016 napisał(a):

> Czuk1 dlaczego miałabym zdradzać siebie, moja wiedzę, .... by się tobie przypod
                            > obać?
                            > Nie widzę powodu!
                            by się do twojego poziomu zniżyć? :-)
                          • czuk1 odwracanie kota ogonem ... cd. 09.04.16, 09:07
                            monalisa2016 pisze - Czuk1 dlaczego miałabym zdradzać siebie, moja wiedzę, .... by się tobie przypodobać? by się tobie przypodobać ? Nie widzę powodu!

Skąd takie pytania i to do mnie ?. Nic takiego nie sugerowałem. Poza za tym anim brat anim swat. Sam jestem tu sterem i okrętem (choć "wb" przypisuje mi różne funkcje, przydomki i idiotyzmy), ...piszę tylko swoje zdanie. Oczekuję jedynie na tolerancję , przyzwolenie bym miał wolność słowa. Nie sugeruję nikomu - by zdradzał swoje poglądy ale nie mogę pozwolić by zabraniano mnie ... mieć swoje. A z wiedzy każdego chcę korzystać . Kiedy jednak ktoś swoją wciskaną usilnie wiedzą (raczej niewiedzą lub propagandą kłamliwą) chce mnie wprowadzić w błąd.... zwracam uwagę.
                            Przykład - wątek "niegospodarne porozumienie"
                            .
                            Słusznie piszesz, tak trzymaj ---
                            • czuk1 Re: odwracanie kota ogonem ... cd. 09.04.16, 09:14
                              Z tym wysokim poziomem to bym polemizował . Jeśli upierasz się przy tym....mogę postarać się Ci pomóc
                              (w walce ze swoim egoizmem, egocentryzmem, cynizmem, narcyzmem - częstymi przecież cechami u ludzi i nie śmiertelnymi ) i podrzucać Ci dowody twoich autoprezentacji - na niski poziom wiedzy, kultury, tolerancji,...

wiedzy
        • monalisa2016 Re: Niegospodarne porozumienie 08.04.16, 23:52
          nick160361 napisał(a):
          >
          > Rosjanie nic o tym,co piszesz,nie wiedza i wykorzystują przerobiony pluton do z
          > asilania reaktorów elektrowni atomowych,miedzy innym w elektrownie jądrowej Bie
          > łojarsk.
          ---------------------------------
          Dla Rosjan jest to produkt eksportowy dla wybudowanych przez nich elektrowni atomowych w świecie a jest ich akurat niemało i co jest paradoksem są bezpieczniejsze jak te z zachodu.
    • czuk1 Re: odwracanie kota ogonem ... cd. 09.04.16, 23:44
      Tak. Zgadzam się. Miałem tu osobiste polemiki z ml2016. Faktycznie.
      Nie zawsze można wnosić nowe wartości.

Tu podziwiałem Twoją wiedzę w konfrontacji z posiadaną przez Twoich polemistów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka