Dodaj do ulubionych

Stanczyk a polityka

04.07.16, 15:10
Blazen na dworze krolewskim mial wazna role. Rozsmieszal, ale i tez mogl powiedziec to co krolowi nie wypadalo powiedziec i czego nie wypadalo zrobic.Dzisiejsza polityka ma tez kilku blaznow. Mowia to co chca i, najchetniej, wola nie realizowac tego co mowili. Bo realizacja jest zbyt trudna a blazenskie slowa bardzo trudno przekuc w fakty.

Dwoch blaznow zasluzylo sie w brytyjskim referendum w/s pozostania w EU: Boris Johnson i Nigel Farage. Obydwoje ciezko walczyli o to by UK wyszedl z EU. I ludzie im uwierzyli. I co teraz? Pierwszy z nich zrezygnowal z walki o urzad premiera z ramienia torysow i zostawil walke o ten urzad innym. Dosc podobnie Farage, ktory wlasnie sie wycofal z szefowania swojej partii 10 dni po wyborach, ktore sie potoczyly po jego mysli.

Tych dwoch blaznow nie mozna o brak inteligencji oskarzyc. Procedura separacji UK z EU bedzie dluga, uciazliwa, i prawdopodobnie zwiazana ze stratami ekonomicznymi kraju i z rosnaca niechecia wobec UK na europejskim kontynencie. Zaangazowanie sie polityczne w realizacje Brexitu nie przyniesie wielkiej politycznej chwaly.

Im chodzilo glownie o to by sobie troche poblaznowac.

PF
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Nadal w kleszczach emocji 04.07.16, 15:36
      Ale cię dopadło. Tyle energii idzie w dym.
      • polski_francuz Re: Nadal w kleszczach emocji 04.07.16, 15:44
        No coz, boje sie ze ani Boris ani Nigel nie sa ostatnimi Stanczykami z krajow anglosaskich.

PF
        • felusiak1 Re: Nadal w kleszczach emocji 04.07.16, 16:04
          Czy dopuszczasz możliwość, ze ci dwaj nie mają aż takich politycznych ambicji? Boris nie chce być premierem a Nigel zrealizował swój cel.
          Stawiasz błedną diagnozę w oparciu o czyste emocje. Nie wiadomo czy brexit nie okaże się w konsekwencji sukcesem. I co wtedy?
          Ponadto na horyzoncie rysuje się nastepne niebezpieczeństwo. UK było przeciwwagą dla Niemiec i pętajacej się przy niemieckich stopach Francji. Teraz takiej przeciwwagi nie bedzie i może okazać się, ze niemieckie zapedy nie wszystkim są w smak i nie ma nikogo kto potrafiłby te zapedy powstrzymać. A to może zaowocowac nastepnymi exitami.
          • polski_francuz Jaki jest cel? 04.07.16, 16:15
            Wyjscie UK z Europy czy dobrobyt kraju? I kto sie poddal emocjom a kto je jedynie analizuje?

PF
            • polski_francuz Elementy opowiedzi 04.07.16, 16:17
              Oto koncerny, ktore przemysliwuja nad wyjsciem z UK

PF
              • felusiak1 Re: Elementy opowiedzi 04.07.16, 16:33
                Nie rozśmieszaj starego człowieka. Business kieruje się chciwością a nie politycznymi sentymentami chyba, ze jego istnienie zależy od widzimisię polityków.
                Czy chcesz powiedzieć, ze dobrobyt nie może istnieć poza UE? Pewnie miałeś na myśli dobro kraju ale i tu można dyskutować. Rózni ludzie róznie to rozumieją. Dawniej wielu ludziom w Polsce dobro kraju kojarzyło się ze słuzalczością wobec pryncypała w Moskwie.
                • polski_francuz Re: Elementy opowiedzi 04.07.16, 18:21
                  Dalekim od rozsmieszania. Sadze raczej, ze historia rozwija sie cyklicznie. I ze ludzie powoli przestaja sobie zdawac sprawe z odpowiedzialnosci za slowa i z tego, ze od pewnej krytycznej ich masy, wojna staje sie nieunikniona.

I Wladimir Iljicz i Szparag uzyli sobie na latwym celu: emigrantach z Europy Wschodniej. I mniej wyksztalcony "white trash" zrozumial, kto jest winny ich problemom. Wlasnie ci emigranci.

A ze dzisiejsza wojna ma charakter ekonomiczna to zobaczymy jak Brytyjczycy wyjda na tych emocjach. Poki co, obnizaja podatki od przedsiebiorstw. Zaczynaja zatem czuc bluesa.

PF
                  • felusiak1 Re: Elementy opowiedzi 04.07.16, 19:51
                    Nie mam pojęcia kto to jest Wladimir Iljicz i Szparag. Byłoby lepiej gdybyś nie uciekał się do sobie tylko znanych pseudonimow.
                    Dostrzegam też pogardę dla mniej wykształconych co pachnie elitaryzmem i progresywizmem a to daleko na lewo. Nawet nie wiedzialeś żeś co najmniej ciemno rozowy jeśli nie jasno czerwony.
                    Musisz też być silnie zindoktrynowany aby wierzyć iż brexit jest tylko i wylacznie efektem imigracji z Europy Wschodniej i Bliskiego Wschodu. Myślę, że jest roznica kiedy 10 tysięcy polakow mieszka i pracuje w Leeds i podobne 10 tysiecy mieszka i pracuje w 60-cio tysiecznym Bostonie.
                    Farage nawoływał do wyjścia z Unii od 2001 roku zanim przybysze ze Wschodu zaczeli zabierać pracę miejscowym i stali sie beneficjentami rozbudowanego sektora opieki spolecznej.
                    • polski_francuz Re: Elementy opowiedzi 04.07.16, 20:34
                      Co mnie jakies szparagi obchodza? Niech nie obraza Polakow, i jak dla mnie, bedzie OK. Moze zepchnac Anglikow do kanalu la Manche jesli chce.

Felusiak, jak mam sprawdzac literature to sprawdzam. Jak zapraszam kogos na pizze to nie zmykam do Tekasasu.

Masz rosyjsko-amerykanskie zboczenie wielkomocarstwowe i OK. Europa jest inna. Trzeba walczyc o swoje w wielowymiarowej przestrzeni.

Radze bys siedzial cicho i sie uczyl. I modlil sie by wasz blazen nie doszedl do wladzy.

Pozdro

PF
                      • felusiak1 Re: Elementy opowiedzi 04.07.16, 22:11
                        Mielesz sieczkę. Nadal nie wiem kto to Szparag i Wladimir Iliicz. Widocznie ta wiedza jest zbyteczna.
                        Osobiście wolę Trumpa od Hillary i mam zamiar na niego głosować.
    • de_oakville Pozwomy samym Brytyjczykom martwic sie o swoj kraj 04.07.16, 18:46
      Kazdy sam wie najlepiej, co robi. A juz sczegolnie narod, ktory wladal kiedys najwiekszym imperium w dziejach swiata i ktorego jezykiem mozna dogadac sie wszedzie. Rowniez i w Japonii, panstwie dobrobytu, ktory nie nalezy do UE. W Singapurze takze. A porady innych kazdy czlowiek zna z wlasnego doswiadczenia. Iluz to bylo "doradcow" na temat tego, kiedy i z kim powinienem sie byl ozenic. Nikogo nie sluchalem, szedlem wlasna droga. A kiedy juz jakas dziewczyna mi pod tym wzgledem pasowala, to iluz bylo nagle wtedy "odradcow". Rzecz w tym, ze ludzie chca zaspokoic raczej swoje wizje i swoje dobre samopoczucie, a nie dobro tego, komu doradzaja. Jak powiada przyslowie:

"Jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil"

("Allen Menschen recht getan ist eine Kunst, die niemand kann").

a zatem

"you can't please everybody, so you have to please yourself"
      • polski_francuz Re: Pozwomy samym Brytyjczykom martwic sie o swoj 04.07.16, 18:51
        Co do Brexitu moje emocje sa zadne: kazdy robi co uwaza za sluszne. Obchodzi mnie glownie los polskich emigrantow.

PF
        • yurek11111 Re: Pozwomy samym Brytyjczykom martwic sie o swoj 04.07.16, 21:24
          Hahaha,specjalnie dla Ciebie PF-ie....

m.youtube.com/watch?v=zJA5SFL-MAs

Re:

Obchodzi mnie glownie los polskich emigrantow. ...
          PS:
          Wyglada ze chcesz 'uszczesliwiac' Anglikow zgodnie z Twoimi odczuciami ,wbrew temu co oni sami postanowili ,a to brzydkie podejscie do tematu...

• felusiak1 Re: Pozwomy samym Brytyjczykom martwic sie o swoj 04.07.16, 22:08
          Nie wylewaj krokodylich łez. Emigranci sobie poradzą i nikt ich z UK nie wyrzuci.
    • engine8 Re: Stanczyk a polityka 04.07.16, 20:14
      W sasiedztwie mam budowe - rozwalono stary budynek i buduje sie nowy.. No i do tych dwoch rzeczy uzywa sie innych ludzi i innego sprzetu..
      Jak widac podobnie jest w polityce...
      • polski_francuz Re: Stanczyk a polityka 04.07.16, 20:28
        No coz. Mysle, ze idac za Twoja analogia, stare europejskie kraje (Rosja, Francja, Anglia...) doszly do swych granic i zanikaja. Niemcy zmuszono do zmiany i sie zmienily a kraje, jak Polska czy Czechia rosna.

PF

• mara571 Niemcy zmienily sie pozornie 04.07.16, 22:35
          projekt F. Naumanna Mitteleuropa ogloszony w roku 1915 jest nadal aktualny.
          Przypominam jego glowne zalozenia:
          "Naumann propagierte darin für die Zeit nach Kriegsende einen primär wirtschaftspolitisch integrierten Staatenbund, dessen Kern ein stärkerer Zusammenschluss der Mittelmächte, insbesondere Deutschlands und Österreich-Ungarns, darstellen müsse, der jedoch sukzessive nach mehr oder weniger föderativen Grundsätzen erweitert und im Endeffekt weite Teile Zentral- und Südosteuropas umspannen solle.
          Im Vergleich etwa zu den stark annexionistischen alldeutschen Kriegszielschriften oder dem Septemberprogramm des Reichskanzlers Theobald von Bethmann-Hollweg ist der ?Mitteleuropa?-Plan als gemäßigt einzustufen ? auch wenn er freilich die ebenfalls imperialistische Stoßrichtung enthielt, dass Deutschland als wirtschaftlicher Großmacht eine zumindest informelle Hegemonie innerhalb der geplanten Union zufallen müsse. Innerhalb der öffentlichen Debatte in Deutschland sowie gerade in Österreich-Ungarn blieb Naumanns ?Mitteleuropa? stets äußerst umstritten und war faktisch nie Bestandteil der offiziellen Kriegszielpolitik.
          Ferner besaß ?Mitteleuropa? als politisches Denkkonstrukt in Deutschland eine lange, bis 1815 zurückreichende Tradition; es wurde auch während des Ersten Weltkriegs von verschiedenen Seiten aufgegriffen und dabei unterschiedlich intoniert.
          Ungeachtet des Facettenreichtums dieser Idee war ?Mitteleuropa? für englischsprachige Journalisten im Ersten Weltkrieg quasi identisch mit der Naumann?schen Fassung."

Jedyne co go moze zmienic, to demografia i opanowanie Niemiec przez muzulmanow.

www.zeithistorische-forschungen.de/3-2012/id%3D4499
    • szwampuch58 Re: hmmm, szok 04.07.16, 21:06
      tych prawicowych palantow blaznami(czyli obrazic) jednak nazwac mozna moderatorze a mnie nie wolno bo zaraz "kosmos".....dziwne zwyczaje tu panuja,kruca fix

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka