Dodaj do ulubionych

Rosja pod Donbasem stoi....żenada

02.08.16, 10:09
Rosja szykuje się do wojny z Ukrainą
tiny.pl/g9p6k
A może , pod presją świata, będzie to wojna Goliata z Dawidem ?
wyborcza.pl/51,75399,20487199.html?i=1
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: ....żenada... 02.08.16, 11:08
      szwampuch58 napisał: ....znowu Wacek....ja piernicze co jest?

Wacek niezniszczalny. Tytuł przyciągający . Czytam. Dzielę się świeżą informacją.
      Zaraz mam odbiór drugiej strony propagandowej ..... żenada, bełkot czuka.;)
      I potem widzę jakąś polemikę bądź informacje obcojęzyczne... na zadany temat .
      I na tym polega moje wykorzystywanie forum, wyłącznie w moim interesie.
    • j-k Rosja pod Donbasem stoi.... no i ? 02.08.16, 12:13
      - tylko gdzie tu zenada, bo nie vidze ?
      • czuk1 Rosja pod Donbasem stoi, po co ? 02.08.16, 20:10
        j-k napisał: - tylko gdzie tu zenada, bo nie vidze ?
        Wg mnie, tłumaczenie zamiarów siłowego zabrania całego Donbasu (a może jakiejś dalszej aneksji terytorium Ukrainy) zagrożeniem nowym z NATO jest śmieszne, wręcz żenujące i kłamliwe.
        Czy jeden batalion NATO ulokowany w pobliżu Rosji wymusza wprowadzenia przez Rosję (przy granicy z Donbasem, w rejonie wschodniej Ukrainy) 200 tys. armii rosyjskiej z pełnym uzbrojeniem technicznym, na granicy z Ukrainą ?
        Co ma piernik do wiatraka ?
        • j-k Bo chce dac odpor ukrainskim Chacholom? 02.08.16, 20:50
          - gdyby przypadkiem probowali zajac Donieck, czy Lugansk ?
          niekupuje.redblog.to.com.pl/files/2011/02/chocholy41.jpg
          • czuk1 Re: Bo chce dac odpor ukrainskim Chacholom? 02.08.16, 22:21
            j-k napisał:
            > - gdyby przypadkiem probowali zajac Donieck, czy Lugansk ?
            > niekupuje.redblog.to.com.pl/files/2011/02/chocholy41.jpg

Czyli ....Ukraina ma zrezygnować ze swojego terytorium (obwodu donieckiego i ługańskiego) opanowanego przez separatystów/najemników/rosyjskie wojsko ?
            To oni, a nie Ukraina , próbują zająć Donieck i Ługańsk. Rosja nie powinna do wojny domowej na Ukrainie wtrącać się. A tu widzimy, że Rosja przygotowuje się do bezpośredniej napaści na Ukrainę.
            • j-k Re: Bo chce dac odpor ukrainskim Chacholom? 02.08.16, 23:16
              czuk1 napisał:
              > [b]Czyli ....Ukraina ma zrezygnować ze swojego terytorium (obwodu donieckiego i
              > ługańskiego) opanowanego przez separatystów/najemników

- tak, bo miejscowa ludnosc rosyjsko-jezyczna tego chce.

> To oni, a nie Ukraina , próbują zająć Donieck i Ługańsk.

- nie musza probowac, juz go zajeli.

Rosja nie powinna do wojny domowej na Ukrainie wtrącać się.

co Rosja powinna, to decyduje sie w Moskwie, a nie u Ciebie przed kompem.
              • czuk1 Re: Bo chce dac odpor ukrainskim Chacholom? 03.08.16, 06:38
                j-k napisał: co Rosja powinna, to decyduje sie w Moskwie, a nie u Ciebie przed kompem.

Co za dziwne zdanie. Człowieku. Ja tu nic nie decyduję. Ja wyrażam swoje zdanie. Zabraniasz mi ? Nic nowego nie piszę..... od tego co głosi tzw. opinia światowa i organizacje międzynarodowe,
                w sprawie agresji Rosji na Ukrainę.
                Jesteś po stronie agresora; pisząc Rosja gromadzi wojska na granicy Ukrainy bo "bo chce dać odpór Chachołom".. A przecież Ukraina jest na swojej ziemi, ona się broni i nie zamierza na Rosję napadać. Człowieku wyśpij się, oprzytomnij.
                • j-k brak ci logiki. 03.08.16, 13:31
                  czuk1 napisał:
                  > Co za dziwne zdanie. Człowieku. Ja tu nic nie decyduję. Ja wyrażam swoje zdanie
                  > . Zabraniasz mi ?

nie zabraniam, a tylko smieszysz.

uzywanie slowa "powinien" oznacza, ze chce sie kogos skarcic, lub ustawic do pionu.

- Ty nie masz takich mozliwosci. nawet USA tez nie.

Rosja zrobi to co dla niej dobre, a nie Swiata, czy Ciebie.

Jesteś po stronie agresora;

- nie. jestem po stronie rosyjsko-jezycznej ludnosci Donbassu, ktora chce sie oddzielic od Ukrainy.

• czuk1 Re: brak ci logiki. 04.08.16, 13:44
                    j-k napisał, m.in::
                    > nie zabraniam, a tylko smieszysz. - (to mój problem* nie ja jeden mam podobne zdania)
                    > uzywanie slowa "powinien" oznacza, ze chce sie kogos skarcic, lub ustawic do pionu. - (wiadomo , że nie stoi za mną żadna siła i żaden autorytet . A zawsze piszę - wg mnie , nie widziałeś).
                    - Ty nie masz takich mozliwosci. nawet USA tez nie. -
                    • j-k To nie pisz "powinien" 05.08.16, 15:50
                      bo Rosja nic nie "powinna".

zuk1 napisał:
                      pozwalam sobie protestować, demonstrować , nawoływać , krzyczeć

i to ci wolno (tyle, ze to nic nie da)
                      - ale nie uzywaj slowa "powinna" - bo to jest bledne logicznie.

Pisz:
                      - moim zdaniem...
                      - uwazam ze...

gdyz to sa zwroty logicznie poprawne.
                • walter622 Kradzionej 03.08.16, 21:19
                  czuk1 napisał:
                  > A przecież Ukraina jest na swojej ziemi,

Twoja wiedza jest jak ser szwajcarski - dziurawa -)

Ukraina jest na ziemi ukradzionej przez bolszewicki plebs (inogorodni) Dońskim Kozakom w ramach akcji "rozkozaczania". Akcji będącej odwetem za poparcie przez Kozaków Białej Rosji (Republika Dońska).
                  Ukraina jest na ziemi ukradzionej i przywłaszczonej z nadania degenerata - lenina, któremu Ukraińcy w podzięce za ten gest stawiali w każdej wiosce pomniki. No, a teraz te pomniki z
                  tą samą gorliwością niszczą, starając się zapomnieć swojego darczyńcę -:)))
                  • czuk1 Re: Kradzionej 04.08.16, 14:02
                    walter622 napisał:

> czuk1 napisał:
                    > > A przecież Ukraina jest na swojej ziemi,
                    > Twoja wiedza jest jak ser szwajcarski - dziurawa -) Ukraina jest na ziemi ukradzionej przez bolszewicki plebs (inogorodni ) Dońskim Kozakom w ramach akcji "rozkozaczania". Akcji będącej odwetem za poparcie przez Kozaków Białej Rosji (Republika Dońska). Ukraina jest na ziemi ukradzionej i przywłaszczonej z nadania degenerata - leni
                    > na, któremu Ukraińcy w podzięce za ten gest stawiali w każdej wiosce pomniki.
                    > No, a teraz te pomniki z > tą samą gorliwością niszczą, starając się zapomnieć swojego darczyńcę -:)))

Takie myślenie i działanie jest nieuprawnione. Jeśli tak , to może wróćmy do jeszcze wcześniejszych czasów, to okaże się - twoja wiedza nie ma znaczenia, bo dotyczy okresu przejściowego. Status Ukrainy i innych republik upadającego ZSRR został pisemnie określony, potwierdzony/przy udziale uczestników wewnętrznego porozumienia. I tylko te porozumienia powinny być podstawą do negocjacji zmian dot. obszaru Ukrainy.Nie sądzę by Ukraińcy, twórcy i obywatele wolnego/ suwerennego państwa musieli coś teraz korygować (zmieniać ustaleni z lat 90-tych dot. tworzenia państwa ukraińskiego) wracać czasów zsrr czy czasów republiki donieckiej. Są na prawie i na swoim . I wara innym od ich
                    terytorium. Jeśli Rosjanie chcą być w swoim państwie mogą z powodzeniem przenieść się do Rosji albo też prowadzić proces utworzenia państwa rosyjskiego na terenie Donbasu, ściśle wg wymogów prawa międzynarodowego , bez stosowania zaboru Ukrainy, czy w drodze rozbojów.
                    - to wg mnie.
                    • walter622 Re: Kradzionej 05.08.16, 12:02
                      czuk1 napisał:
                      > Są na prawie i na swoim .

Są na kradzionym, a kradzione trza zwracać prawowitym właścicielom, tj. Dońskim Kozakom,
                      którzy zamieszkują Donieczyznę i nie poczuwają się Ukraińcami.

Co zaś się tyczy "prawa", to kraj w którym bezkarnie pali się żywcem ludzi jest terenem bezprawia, coś jak dziki step lub bantustan.
                      • jk2007 Re: Kradzionej 05.08.16, 20:33
                        e tam zwracać Dońskim Kozakom! :)
                        slavyanskaya-kultura.ru/content/news/politics/kem-i-kogda-byli-osnovany-goroda-na-ukraine.html
                        • walter622 Re: Kradzionej 05.08.16, 22:27
                          jk2007 napisał:

> e tam zwracać Dońskim Kozakom! :)
                          Owszem Dońskim Kozakom, chociażby za te ich przepiękne pieśni -:))

www.youtube.com/watch?v=r4g59fyBRdg
                          • jk2007 Re: Kradzionej 06.08.16, 10:40
                            www.youtube.com/watch?v=r4g59fyBRdg

O tempora! O mores!
                            dobre uwagi Natalji Czernawskoj
                            ruskline.ru/analitika/2011/08/02/krasavica_skvoz_chudoviwe?p=0#comments
            • kylax1 Tak działa świat, że do większości wojen domowych 03.08.16, 01:43
              wtrącają się mocarstwa. Wszystkie, Rosja, USA, Francja, UK, Chiny itd.
              • czuk1 Re: Tak działa świat, że do większości wojen domo 03.08.16, 06:42
                b]kylax1 03.08.16, 01:43
                wtrącają się mocarstwa. Wszystkie, Rosja, USA, Francja, UK, Chiny itd..... tak działa świat w wiekszości wojen domowych .[/b]

Zgoda. A ponadto, odnośnie ukraińskiego Donbasu teraz chodzi już o egzekwowanie konkretnych pokojowych porozumień mińskich + innych międzynarodowych.
                Jaka to wojna domowa ?. Zaczynało się tylko jakoby od buntu części (buntowanych przez Rosję) mieszkańców Donbasu niezadowolonych z rządu ukraińskiego. W Donbasie teraz trwa ewidentna agresja Rosji .Działania zbrojne prowadzone są i rozwijana jest tylko "dzięki" zaopatrywaniu autorów - wywołanej przez Rosję - rebelii w broń, skierowania na tereny walk rosyjskiej broni, najemników rosyjskich i rosyjskiej logistyki. Faktycznie przez Rosję, bo powstania i wojny domowej (takiej np. jak w Syrii) tam nie widać. Fakt agresji potwierdzają teraz przygotowania Rosji do kontynuowania wojny z Ukrainą, zgromadzenia wojsk na granicy o sile podobnej jak ma całe państwo ukraińskie.

PS. A dlaczego 'j-k" mam się nie wypowiadać w sieci ... na bieżący temat światowy ?
                • szwampuch58 Re: Jaka to wojna domowa ?. 03.08.16, 10:51
                  ukrainska
              • czuk1 Re: Tak działa świat, że do większości wojen domo 03.08.16, 07:45
                kylax1 03.08.16, 01:43
                wtrącają się mocarstwa. Wszystkie, Rosja, USA, Francja, UK, Chiny itd..... tak działa świat w wiekszości wojen domowych .

Zgoda. A ponadto, odnośnie ukraińskiego Donbasu chodzi już o egzekwowanie konkretnych pokojowych porozumień mińskich + innych międzynarodowych.
                Jaka to wojna domowa ?. Zaczynało się tylko jakoby od buntu części (buntowanych przez Rosję) mieszkańców Donbasu niezadowolonych z rządu ukraińskiego.
                W Donbasie teraz trwa ewidentna agresja Rosji .Rozwijana jest tylko "dzięki" zaopatrywaniu autorów - wywołanej przez Rosję - rebelii w broń, skierowania na tereny walk rosyjskiej broni, najemników rosyjskich i rosyjskiej logistyki. Fakt agresji potwierdzają przygotowania Rosji do
                kontynuowania wojny z Ukrainą, zgromadzenia wojsk na granicy o sile podobnej jak ma całe państwo ukraińskie.

A dlaczego 't_k" mam sie nie wypowiadać w sieci ... na bieżący temat światowy ?
              • czizus Re: Tak działa świat, że do większości wojen domo 03.08.16, 12:06
                kylax1 napisał:

> wtrącają się mocarstwa. Wszystkie, Rosja, USA, Francja, UK, Chiny itd.
                >

Tyle, że na Ukrainie nie było i nie ma żadnej wojny domowej. Agresorem jest Rosja a mniejszość rosyjska w Donbasie będąca obywatelami Ukrainy została wykorzystana przez Rosję jako V Kolumna do rozmontowywania Ukrainy i nic więcej. Podobnie było na Krymie.

Ale propaganda rosyjska nieustannie pi. . . . li coś o wojnie domowej.
                • j-k To nie mniejszosc, a wiekszosc. 03.08.16, 13:35
                  czizus napisał:
                  >a mniejszość rosyjska w Donbasie...

Na Krymie i we wschodnim Donbassie nie ma mniejszosci rosyjskiej

- jest WIEKSZOSC Rosyjska.
                  • czuk1 Re: To nie mniejszosc, a wiekszosc. 04.08.16, 14:27
                    j-k napisał: czizus napisał: >a mniejszość rosyjska w Donbasie...
                    > Na Krymie i we wschodnim Donbassie nie ma mniejszosci rosyjskiej - jest WIEKSZOSC Rosyjska.

Czy - w państwach wielonarodowych - z faktu , że w określonych regionach danego kraju żyje i stanowi większość naród/inne narody
                    • j-k nadal To nie mniejszosc, a wiekszosc. 04.08.16, 21:23
                      czuk1 napisał:
                      , na terenie którego większość stanowią mieszkańcy narodowości sąsiada ?[/u]
                      > Ewidentnym przykładem są wieloletnie starania Kurdów do utworzenia własnego pań
                      > stwa. Turcja ma oczywiste prawo do obrony swojej państwowości na terenach zamie
                      > szkałych przez Kurdów.

Tak, tworzy sie. Narod Istnieje PONAD Panstwem.

od 13-tu lat na tym foro opowiadam sie za NIEPODLEGLYM Kurdystanem i rozpadem Turcji
                • kylax1 Najśmieszniejsze, że Rosjanie wstydzą się własnych 04.08.16, 15:42
                  barw i symboli narodowych. Przecież mogli otwarcie najechać Krym i Donbas. I tak nikt by nie zrobił więcej, poza podobnymi sankcjami jak obecnie. Zatem dziwi mnie, dlaczego robili to bez symboliki, skoro i tak wszyscy wiedzą, że to siły rosyjskie i wspierani przez Rosję miejscowi watażkowie.
                  • czuk1 Re: Najśmieszniejsze, że Rosjanie wstydzą się wła 04.08.16, 16:54
                    kylax1 napisał:
                    > barw i symboli narodowych. Przecież mogli otwarcie najechać Krym i Donbas. I tak nikt by nie zrobił więcej, poza podobnymi sankcjami jak obecnie. Zatem dziwi
                    > mnie, dlaczego robili to bez symboliki,
                    skoro i tak wszyscy wiedzą, że to siły
                    > rosyjskie i wspierani przez Rosję miejscowi watażkowie.

Co w tym dziwnego - ZAWSZE , NA ZŁODZIEJU CZAPKA GORE. I kradnie .... bez czapki.
                  • j-k Putin nie chce przejsc do Historii jako agresor. 05.08.16, 15:45
                    kylax1 napisał:
                    Przecież mogli otwarcie najechać Krym i Donbas.

1. Krym byl 170 lat rosyjski. A Donbass jest jednak formalnie ukrainski.

Putin chce, by rosyjsko-jezyczna ludnosc sama go wyzwolila i dopiero potem przylaczyc go do Rosji.
                    • kylax1 Niedawno pisałeś, że Rosja nie chce Donbasu. 05.08.16, 19:07
                      A teraz zmieniłeś płytę...
                      • j-k Zawsze pisałem, że Rosja chce Donbass. 05.08.16, 21:09
                        Tylko nie chce oglosic tego publicznie - by nie wyjsc na agresora.

Chce by Donbass "sam" sie wyzwolil z rak Chacholow.

- chyba pomyliles mnie z kim innym.
            • el.commendante Jak to powiedział kiedyś Putin do Busha juniora 03.08.16, 12:36
              "Przecież rozumiesz, George, że Ukraina nie jest państwem."
              I na każdym kroku ta geopolityczna pomyłka udowadnia że tak to właśnie wygląda, a ich dochód narodowy to już 1/5 tego z czasów Ukraińskiej SSR i wciąż spada.
              • czuk1 Re: Jak to powiedział kiedyś Putin do Busha junio 04.08.16, 16:52
                el.commendante napisał:
                > "Przecież rozumiesz, George, że Ukraina nie jest państwem."
                > I na każdym kroku ta geopolityczna pomyłka udowadnia że tak to właśnie wygląda,
                > a ich dochód narodowy to już 1/5 tego z czasów Ukraińskiej SSR i wciąż spada.

Nie wiem czy rozumie George ale narody świata (bo cały świat ) uznaje Ukrainę jako państwo.
                Jaka to "geopolityczna pomyłka" ? ;) ; Ukraina już za ZSRR była samodzielną Republiką. Po 1991 roku państwo jest w pełni suwerenne, w określonych granicach, ze swoimi władzami, swoją walutą, bankami, władzami centralnymi i terenowymi .A wielkość PKB wystarcza na finansowe utrzymanie państwa.
                Tylko nienormalni forumowicze mogą twierdzić , że niski dochód narodowy i dalszy jego spadek jest powodem/podstawą do napaści i zaboru Ukrainy przez Rosję.
    • czizus A skleroza ze starej Europy 02.08.16, 17:16
      już chciała znosić sankcje na rosyjskiego agresora.
    • czizus Re: Majaczenia pijaka 02.08.16, 17:37
      brat_kryzysa napisał:

> Na Rosji zastaly wymuszone te dzialania, musi zbudowac silna armie na wypadek g
      > dyby ukraincy szalency zdecydowali sie zlamac umowy minskie i przeprowadzic kol
      > ejny atak na Donbas
      , wowczas Rosja bedzie maila pelne prawo powstrzymac rozlew
      > krwi poprzez zajecie Kijowa

To tak samo jak polscy szaleńcy zaatakowali radiostację w Gliwicach w 1939 r, co jak wiemy zmusiło Niemcy hitlerowskie do napaści na Polskę.

A mówią, ze Rosja wcale nie wzoruje się na Hitlerze!!
      • brat_kryzysa Re: Majaczenia pijaka 02.08.16, 18:58
        trzymajs ie faktow, przestan majaczyc, czasm cos rozsadnego napiszesz
    • 1.melord Rosja pod Donbasem stoi...swojego pilnuja 03.08.16, 12:09
      Polska (armia) powinna stac pod Przemyslem...rowniez swojego pilnowac.
      Banderowcy nie spia wciaz cos knuja,Malopolska im sie marzy
    • el.commendante Żenadą jest to banderowskie szaleństwo 03.08.16, 12:32
      wspierane przez USA. Jeśli Rosja zrobi z tym faszystowskim tworem porządek to tylko jej kibicować.
    • czizus Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 04.08.16, 17:30
      z Ukrainą bo Rosji w każdym sensie na to nie stać. Rosja straszy Ukrainę ale i zachód i chce jak zwykle tym straszeniem coś zyskać.
      Ale gdyby Rosja zdecydowała się na kompleksową inwazję na Ukrainę to oznaczałoby to koniec obecnej Rosji.
      • czuk1 Re: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 04.08.16, 20:22
        Oj, nie jestem pewny, że "to oznaczałoby to koniec obecnej Rosji."
        Wydaje mi się, że było by podobnie jak z zajęciem Krymu czy też z eskalacją działań wojennych (z czynnym udziałem) Rosji na Ukrainie.
        • xystos Re: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 04.08.16, 21:13
          od wypedzenia Polakow z Moskwy
          Rosja nigdy niebyla zenada.

Jak wyobrazasz sobie przyszle
          wybory w USA ?I jaki efekt z ew.
          Trump'em w roli Cezara ?
          • czuk1 Re: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 04.08.16, 21:25
            xystos napisał: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji
            /////to może załóżmy się , np. będzie wojna - spotykamy się prywatnie. To będzie dla Ciebie przegrana. Nie będzie wojny - Twoja wygrana. Termin realizacji umowy naszej - koniec 2017 roku ////
            a dalej - .... od wypedzenia Polakow z Moskwy , Rosja nigdy nie byla zenadą.
            /////Pisząc "żenada Rosji" miałem na mysli ..... Rosja powinna się wstydzić czyniąc przygotowania do najazdu na Ukrainę, o czym donoszą media.////

• xystos Re: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 05.08.16, 15:34
              "Rosja powinna się wstydzić czyniąc przygotowania do najazdu na Ukrainę, o czym donoszą media.////"

Ukraina - Malorus to tez Rus tylko przez Lachow zdegenerowana,nawet wlasnego jezyka
              czesc z nich niezna,posluguja sie zpolonizowanym slangiem wyrobnikow rolnych

blizej niz dalej zostana wyzwoleni przez swych Moskiewskich braci.
          • bunkum Re: Nie będzie żadnej dużej wojny Rosji 05.08.16, 23:44
            > J... przyszle
            > wybory w USA ?I jaki efekt z ew.
            > Trump'em w roli Cezara ?

Co bedzie, tego nie wiemy. Ale wiele jest mozliwe…
            1. Koniec klimatycznego szalenstwa.
            2. Koniec UE? Tez mozliwe. Na pewno koniec jej obecnej wersji.
            3. Nowe reguly podatkowe w USA. To na pewno.
            4. W PL tez nowe. Wladze PL tez ulegna zmanie. (Od Kwacha przez Tuski do Kaczki—pierdel. To nie on ich zamknie: wy sami ich zamkniecie.)
            4. Koniec NATO? Tez mozliwe. Na pewno koniec jego obecnej wersji.
            5. Wiele innych rzeczy w konsekwencji. Byc moze zyc sie moze znowu zachciec myslac o mozliwosciach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka