Dodaj do ulubionych

Polacy vs. Austriacy

15.03.18, 13:18
Dziwny artykuł w Jerusalem Post porównujący Polskę do Austrii w czasie II Wojny Światowej. Autor porównuje Anschluss Austrii do inwazjii Niemiec na Polskę i nie widzi oczywistych różnic.

Niestety nie ma na razie nadziei na przyjaźń polsko-żydowską.

www.jpost.com/Diaspora/Poland-note-Austrian-chancellors-Sebastian-Kurz-speech-545149
Obserwuj wątek
    • czizus Re: Polacy vs. Austriacy 15.03.18, 15:08
      To żenujący artykuł. Ewidentna nieprawda i matactwo, ale po co i dlaczego?? Niedouczony ten dziennikarz czy to celowa prowokacja? Co ten publicysta chciał osiągnąć tym zwyczajnym kłamstwem??? No to ci którzy twierdzą, ze Żydzi nienawidzą Polaków dostaną wiatr w żagle a antysemityzm w Polsce zamiast łagodnieć, znajdzie sobie kolejne uzasadnienie.
      • szwampuch58 Re: Polacy vs. Austriacy 15.03.18, 15:22
        z pretensjami do IPN bo kto sieje wiatr.....
      • europitek Re: Polacy vs. Austriacy 15.03.18, 16:30
        czizus napisał:
        > a antysemityzm w Polsce zamiast łagodnieć, znajdzie
        > sobie kolejne uzasadnienie.

Widocznie w Izraelu są ludzie, którym to jest potrzebne do życia... i "kręcenia lodów". Im bardziej skłócą Polskę z Izraelem, tym będzie im lepiej.
        Przypadek to nie jest, bo takie bywają raz na długi czas, a nie co chwilę.

Zresztą zaraz będzie szum o podpisy pod zdjęciami w Yad Vashemm które podają nieprawdę o łódzkim getcie.
      • malkontent6 Re: Polacy vs. Austriacy 15.03.18, 16:54
        czizus napisał:

> Nie douczony ten dziennikarz czy to celowa prowokacja?

Oto jest pytanie. :)

Myślę, że Żydzi próbują ocenić jak daleko moga się teraz posunąć. 30 lat temu stawianie w jednym szeregu rodaków Hitlera i Polaków było nie do pomyślenia.
    • bywszy2 Re: panowie,mentalnosc macie dziwna.+ 15.03.18, 17:37
      Sa Polacy,ktorzy nie lubia zydowstwa.
      Jakby w rownowadzy,sa zydzi ktorzy nie lubia polactwa.
      Pozatym,kto zaczal?
      A czy kto uczony,a kto nie,to i wsrod swoich analfabetow znajdziecie.
      • boavista4 Re: panowie,mentalnosc macie dziwna.+ 15.03.18, 17:44
        Czy to cos Nowego? Zydzi nigdy nikogo nie traktowali Jak przyjaciela.
        • bywszy2 Re: milosniku wieczorkow zapoznawczych+ 15.03.18, 18:31
          boavista4 napisał(a):

> Czy to cos Nowego? Zydzi nigdy nikogo nie traktowali Jak przyjaciela.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Rozumiem,ze pan jest rozczarowany,ze pana w gronie swoim nie po przyjacielsku nie traktuja.
          Zasluzyl pan na to.
      • europitek Re: panowie,mentalnosc macie dziwna.+ 15.03.18, 19:28
        bywszy2 napisał:
        > Sa Polacy,ktorzy nie lubia zydowstwa.
        > Jakby w rownowadzy,sa zydzi ktorzy nie lubia polactwa.

Lubienie lub nie to jedna sprawa, a pisanie głupot (lub kłamstw) o kimś to inna.

I to nie jest kwestia niewiedzy, bo tak podstawowe informacje można bardzo łatwo zdobyć i sprawdzić w wielu źródłach informacji. Jeśli ktoś tego nie robi, znaczy się nie chce, czyli zależało mu na napisaniu określonych opinii bez względu na ich sensowność. Tak więc, działa ze złą wolą.
        • bywszy2 Re: prosze pana+ 16.03.18, 10:46
          Teze o niewiedzy to nie ja wysunelem.
          Pretensje prosze skladac do kogos w postach wyzej.
          Co do zlej woli?
          Mnie pan chce uczyc i objasniac?
    • polski_francuz Re: Polacy vs. Austriacy 16.03.18, 07:34
      Leca skubani za forsa. Ale nie ra dady:)

PF
    • lont12 za 30 lat, jak dobrze pójdzie 16.03.18, 08:42
      Judging by the Austrian model, there is hope for Poland. That’s the good news. The bad news is that with the Austrian model as a gauge, it could take some 30 years before Poland comes around full circle.

Kiedyś historię fałszowały Prusy, a dziś Izrael. Oni już znają wynik, na który poczekać trzeba będzie 30 lat jednak, jak na Mesjasza.
      • bywszy2 Re: jak zawsze+ 16.03.18, 10:52
        Polacy sa wzorem prawdomownosci.
        A lont ich prorokiem.
        • lont12 Re: jak zawsze+ 16.03.18, 11:01
          dzięki za dobre słowo, starszy bracie w wierze
          • bywszy2 Re: jak zawsze+ 16.03.18, 12:40
            lont12 napisał:

> dzięki za dobre słowo, starszy bracie w wierze
            > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            A nie przynos wstydu,wychowanku AGH.
    • felusiak1 Zbyt dużo emocji 16.03.18, 14:11
      Po raz pierwszy szwampuch ma rację. Nikomu niepotrzebna ustawa IPN zasiała wiatr i zbiera burze.
      Czego polacy w Polsce nie chcą zauważyć, ta ustawa godzi w wolność słowa.
      Sejmowi i senaccy głupcy urodzili a głupi prezydent ochrzcił.
      • yurek11111 Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 14:18
        A izraelska ustawa o Holokauscie jest potrzebna i nie godzi w wolnosc slowa oraz nie ogranicza wolnosci wypowiedzi...
        Zydzi urodzili a USA ochrzcilo...
        Zamulaj dalej felusiak ...
        • czizus Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 14:41
          yurek11111 napisał:

> A izraelska ustawa o Holokauscie jest potrzebna i nie godzi w wolnosc slowa ora
          > z nie ogranicza wolnosci wypowiedzi...
          > Zydzi urodzili a USA ochrzcilo...
          > Zamulaj dalej felusiak ...

Nie znam izraelskiej ustawy o Holocauście i co ma piernik do wiatraka? Mowa jest o polskiej ustawie IPN a ta jest prawnym bublem i stwierdzili to w zasadzie wszyscy znani polscy prawnicy.
          Tyle, że ta ustawa w żadnym wypadku nie może usprawiedliwiać kłamstw i manipulacji historycznych izraelskich publicystów.
          Jeszcze inną ważną sprawą jest przyznanie polskich władz, że był w Polsce antysemityzm i że miał znaczący wpływ na działania szmalcowników i wszelkiego innego badziewia w czasie okupacji a po wojnie na emigrację Żydów w 1968 r.
          Cały czas szukamy jakiegoś wytrycha, zamiast otworzyć w zasadzie już otwarte drzwi. Po co ten wytrych??? Pogodzenie się z prawdą, nawet tą niechlubną to nie jest hańba!!
          • bywszy2 Re: ciesze sie+ 16.03.18, 15:58
            Jeszcze inną ważną sprawą jest przyznanie polskich władz, że był w Polsce antysemityzm
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            ciesze sie,
            ze juz zanikl
            --------
            ?? ??????????? ??? ??!Niech zyje pokoj na calym swiecie!
            ?? ??????????? ??????!Niech zyje przyjazn miedzy narodami!
            I oby mnie zona katolicka zawsze kochala!
            Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przymiotnikow - Bywszy.
      • lont12 Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 15:29
        NIEPRAWDA! Nikomu nie potrzebna? MNIE potrzebna !!
      • malkontent6 Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 16:19
        felusiak1 napisał:

> Nikomu niepotrzebna ustawa IPN zasiała wiatr i zbiera burze.

Ta ustawa to legislacyjny bubel ale to nie ona wywołała to zamieszanie. Zarzuty o odpowiedzialności Polaków za Holokaust słyszę praktycznie przez cały czas pobytu w USA. Swego czasu zauważyłem ze zdziwieniem, że Żydom z Izraela nic nie mówi data 1 września 1939 roku.
        • czizus Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 17:23
          malkontent6 napisał:

> Ta ustawa to legislacyjny bubel ale to nie ona wywołała to zamieszanie. Zarzut
          > y o odpowiedzialności Polaków za Holokaust słyszę praktycznie przez cały czas p
          > obytu w USA. Swego czasu zauważyłem ze zdziwieniem, że Żydom z Izraela nic nie
          > mówi data 1 września 1939 roku.

Żydzi są bardzo rozgoryczeni i całkowicie zawiedli się na swoich sąsiadach Polakach w latach okupacji. Byli skazani na zagładę i w okupowanej Polsce tylko Polacy mogli im pomóc a okazali w zdecydowanej większości obojętność, było wielu szmalcowników, chłopi chętnie ich wyłapywali gdzieś w lasach i przekazywali Niemcom a często sami ich mordowali. Tych którzy pomagali narażając życie było jednak niewielu a i tak po wojnie nie przyznawali się do tej pomocy bo obawiali się sąsiadów. O czym to wszystko świadczy?
          Żydzi mają wielki żal za tę obojętność, za to ukrywanie się również często przed Polakami, za pogromy, za nikczemność szmalcowników, za przejmowanie mienia żydowskiego po wojnie. . etc.
          Oczywiście Żydzi przesadzają mocno z tym obwinianiem nas o holocaust ale Polska i Polacy niezbyt solidnie rozliczyli się ze swojej postawy w trudnych czasach, eksponując tylko ratowanie Żydów i zamiatając pod dywan jednak dość powszechny antysemityzm i zło jakie uczynili Żydom, . . . . . .również po wojnie a wiemy już o tym b. dużo! Te relacje polsko-żydowskie były szalenie skomplikowane i nie ma tutaj rezultatu - zero/jedynkowego.
          J. Gross pisał jednak prawdę min. w "Strachu" a został okrzyknięty oszczercą, kłamcą niszczącym dobre imię Polski. Takie sowieckie pójście w zaparte zrodziło absurdalne często reakcje Żydów.
          Chyba już nadszedł czas na solidne rozliczenie tej trudnej historii, zamiast przerzucania się obelgami i wszelkiej maści fałszywkami !! Jesteśmy dość bliskimi sobie narodami z bardzo wielu powodów i warto zadbać o przyszłość.

• malkontent6 Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 18:13
            Zgadzam się z tym co piszesz. W czasie wojny część Polaków zachowywała się w stosunku do Żydów szlaczetnie, częsć haniebnie a większość obojętnie.

Musimy jednak pamiętać, że w Polsce mieszkało więcej Żydów niż w jakimkolwiek kraju w Europie. Dlaczego?
            • bywszy2 Re: moze dlatego+ 16.03.18, 18:33
              malkontent6 napisał:

> Zgadzam się z tym co piszesz. W czasie wojny część Polaków zachowywała się w s
              > tosunku do Żydów szlaczetnie, częsć haniebnie a większość obojętnie.
              >
              > Musimy jednak pamiętać, że w Polsce mieszkało więcej Żydów niż w jakimkolwiek k
              > raju w Europie. Dlaczego?
              > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              ze zamieszkiwali w kraju zwanym Polania, Palania, Polenia, Bulania i inne,po tym jak go odkryl niejaki Abracham ben Jakub.
              A moze nawet i przed nim.
              A poten Chazar Mojsz-Moska-Miesko-Mieszko Kraj ten ochrzcil.
              A potem kosciol sie podzielil.
              A potem katolicy prawem kaduka przejeli wladze.
              Pozatym w kraju tym Polakow jeszce nie bylo(jako "narod"pojawili sie oni pod koniec XIX wieku),a byli ludziki roznego pochodzenia,np.Kaszubi,tam kogos i Konrad tepil itp.
              Wiec i Zydow nie bylo.Owszem zydzi byli,prawoslawni tez,machometani sie trafiali.
            • lont12 Re: Zbyt dużo emocji 16.03.18, 23:36
              W czasie wojny część Polaków zachowywała się w stosunku do Żydów szlaczetnie, częsć haniebnie a większość obojętnie.

a jak Żydzi zachowywali się w stosunku do Żydów?
              • bywszy2 Re: Zbyt dużo emocji+ 17.03.18, 05:31
                lont12 napisał:

> a jak Żydzi zachowywali się w stosunku do Żydów?
                ><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                Podobnie jak Polacy do Polakow?
        • bywszy2 Re:prosze pana+ 16.03.18, 18:23
          malkontent6 napisał:
          Swego czasu zauważyłem ze zdziwieniem, że Żydom z Izraela nic nie
          > mówi data 1 września 1939 roku.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Prosze pana,a czy ta data mowi cos katolikom w Watykanie?
          Czy w Izraelu sa Zydzi czy zydzi?
          A moze Izraelczy - zydzi.
          A moze Izraelczy - zydzi pochodzenia polskiego?
          Ja nie rozumiem dlaczego Polska Izraelem sie przejmuje?
          Powinna sie raczej Zydami z Polski sie przejmowac.
          Pozatym wielu Izraelczykow,a szczegolnie z krajow arabskich,Polska nic nie obchodzi.
          • malkontent6 Re:prosze pana+ 16.03.18, 18:58
            bywszy2 napisał:

> Prosze pana,a czy ta data mowi cos katolikom w Watykanie?

Nie wiem, nie rozmawiałem na ten temat z nikim z Watykanu. Ale rozmawiałem z kilkoma osobami z Izraela na temat Holokaustu i wtedy zauważyłem, że dla nich napad Niemiec na Polskę nie jest ważnym faktem historycznym.
            • bywszy2 Re:prosze pana+ 16.03.18, 19:31
              malkontent6 napisał:

> bywszy2 napisał:
              >
              > > Prosze pana,a czy ta data mowi cos katolikom w Watykanie?
              >
              > Nie wiem, nie rozmawiałem na ten temat z nikim z Watykanu. Ale rozmawiałem z k
              > ilkoma osobami z Izraela na temat Holokaustu i wtedy zauważyłem, że dla nich na
              > pad Niemiec na Polskę nie jest ważnym faktem historycznym.

><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Moze pan nie te osoby zapytywal?
              Moze oni z jakiegos podejrzanego towarzystwa?
              Moze maja inne priorytety.
              A moze te osoby sa Izraelczykami i z zydowstwem nie maja nic wspolnego?
              Moze wazniejszym pryorytetem dla nich jest otoczenie Izraela?
              Ja mam przyjaciol w Polsce - tez maja rozne priorytety,a niektore nawet wzajemnie wykluczajace sie.
              Przy niektorych spotkaniach maja zabronione rozpoczynac pewne tematy.
              • lont12 Re:prosze pana+ 16.03.18, 23:38
                należy dodać że bardzo wielu Izraelczyków ma bardzo niskie IQ
                • kolpik124 Re:prosze pana+ 16.03.18, 23:51
                  czego dowodzi istnienie pańtwa, Izralel, no nie Janusz?

a jak z twoim IQ i chowem wsobnym w rodzinnej gminie?
                  • lont12 Re:prosze pana+ 17.03.18, 00:51
                    trzeba było być niezbyt rozgarniętym żeby emigrować do państwa Izrael, gdzie komuna była większa niż w ZSRR
                    • bywszy2 Re:prosze pana+ 17.03.18, 05:35
                      lont12 napisał:

> trzeba było być niezbyt rozgarniętym żeby emigrować do państwa Izrael, gdzie ko
                      > muna była większa niż w ZSRR

> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                      panskie rozgarniecie przewyzsza kazde inne:
                      zaodoptowanie sie w rodzinie kroliczej.
                      Doskonala komuna.
                      Kazdy kazdego ...!Dlatego tak sie rozmnazaja.
                • bywszy2 Re:prosze pana+ 17.03.18, 05:33
                  lont12 napisał:

> należy dodać że bardzo wielu Izraelczyków ma bardzo niskie IQ

> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                  ale ten nawet o najnizszej wartosci grubo przewyzsza panskie IQ.
                  • lont12 Re:prosze pana+ 17.03.18, 06:03
                    a z twojego doświadczenia, Bywszyj, ile wynosi najwyższe IQ poniżej którego już możliwe jest studiowanie Talmudu?
                    • bywszy2 Re:prosze pana,anie loncie+ 17.03.18, 09:52
                      lont12 napisał:

> a z twojego doświadczenia, Bywszyj, ile wynosi najwyższe IQ poniżej którego już
                      > możliwe jest studiowanie Talmudu?

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                      a ... to wie?
                      Sadzac po grubosci Nowego Testamentu,ktory jest skrotem Talmudu,a ktory zostal stworzony dla niskiego waszego IQ,przekracza poziom panski,studiowanie Talmudu jest dla pana rzecza nieosiagalna.
                  • 1.melord Panie lont.. 17.03.18, 09:38
                    dziwie sie,ze probuje Pan prowadzic dyskusje z zydowskim(nie izraelskim) prowokatorem bywszym
                    olej go Pan...bywszy to nieuleczalny przypadek,ktory potrafi jedynie wyzwiska wypluwac,bronic rzeczy nie do obrony jak chocby udzial zydow w holokauscie...nawet sie stary cap nie zajaknie.
                    Mieszkiem probuje zamulac i wyolbrzymiac inne polskie bledy i wypaczenia(kazdy kraj je ma) o ktorych swiat zapomnial lub nie chce pamietac.
                    • bywszy2 Re: panie 1 melord+ 17.03.18, 10:00
                      Czy nie nastala juz pora by wstal pan z kolan i przestal wycierac swoj ryjek o moje cztery litery?
                      Nic nie bronie.
                      I panska glupote tez.
                      Panskie bledy mnie tez g... obchodza.
                      Przytaczam tylko i wylacznie sady polskich Polakozercow,szkalownikow i opluwaczy.
                      Pozatym,jako czlowiek(?) o bardzo niskim IQ,nie wpierdzielaj sie pan w
                      glebokie i bezowocne dyskusje wchowankow AGH. - przy czym jednego madrego i drugiego glupiego(tego z antypodow).
                    • lont12 Re: Panie lont.. 17.03.18, 10:00
                      ja z nim nie dyskutuję, to on się mnie czepia, zamiast się czepić tramwaja
                      • bywszy2 Re:ja sie nie czepiam+ 17.03.18, 10:32
                        lont12 napisał:

> ja z nim nie dyskutuję, to on się mnie czepia, zamiast się czepić tramwaja
                        > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        to pan lont sie wlecze za mna jak smrod po niepranych(nie moich,a jego) gaciach.
                      • 1.melord Re: Panie lont.. 17.03.18, 11:00
                        lont12 napisał:

> ja z nim nie dyskutuję, to on się mnie czepia, zamiast się czepić tramwaja
                        >

szkoda na ta gadzine-prowokatora czasu...niech sie czepia,moze yahwe sie zlituje i pod ten tramwaj wpadnie (osobiscie mu nie zycze)
                        prosze grzecznie by stulil pysk...niestety ,takiemu jak pluja w gebe mowi ze deszcz pada
                        taka yewrejsko-szFecka natura
                        • bywszy2 Re: melordzie+ 17.03.18, 11:40
                          1.melord napisał(a):

> lont12 napisał:
                          > > ja z nim nie dyskutuję, to on się mnie czepia, zamiast się czepić tramwaja
                          > szkoda na ta gadzine-prowokatora czasu...niech sie czepia,moze yahwe sie
                          > zlituje i pod ten tramwaj wpadnie (osobiscie mu nie zycze)
                          > prosze grzecznie by stulil pysk...niestety ,takiemu jak pluja w gebe mowi ze deszcz pada
                          taka yewrejsko-szFecka natura

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          Panie melordzie
                          w trosc eo pana zdrowie
                          prosze pana by zamknal swoj ....
                          Bo inaczej zyd Chrystus sie wpier... i nad panem przestanie sie litowac.
                          Bedzie wtedy marnie z panem.
                          Sprawa druga:
                          ja panu w ryjek pluje.a pan nawet sie nie wyciera.
                          Masochista polaczkowaty z natury?
    • jerry1989 Re: Polacy vs. Austriacy 17.03.18, 10:15
      Hej!

w takim razie przez 30 lat trzeba żydom przypominać o ich zbrodniach na narodzie polskim. i tak do skutku aż zapamiętają.

pozdrawiam!
      • bywszy2 Re: Polacy vs. Austriacy 17.03.18, 10:35
        jerry1989 napisał:

> Hej!
        >
        > w takim razie przez 30 lat trzeba żydom przypominać o ich zbrodniach na narodzi
        > e polskim. i tak do skutku aż zapamiętają.
        >
        > pozdrawiam!
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        prowadzi pan dzienniczek zdarzen?
        I ma pan zamiar psuc powietrze tego swiata jeszce lat 30?
        O rany boskie - prawdziwe pieklo na te ziemi.
    • zeitgeist2010 Re: Polacy vs. Austriacy 17.03.18, 18:57
      Zamiast trwonic czas na polskich forach wrzuc na izraelskie i miedzynarodowe fora ktorys z nastepujacych tekstow. Wsadz kilka literowek, zeby uniknąc spamu.

With regard to the recent dispute betweet the Polish government and the global Jewish community I strongly advice you to study the research in Polish by an accomplished Polish expert Professor Jerzy Eisler about the events of “March 1968”.
      (format pdf)
      marzec1968.pl/m68/edukacja/publikacje-ipn
      In case you don´t have a fluent command of the Polish language you automatically disqualify yourself from the dispute as somebody who doesn´t have a clue what the hell is going on.
      .

If you honestly wish to get to the bottom of the recent Polish _ Jewish issues study the research in Polish by a Polish expert Prof. Jerzy Eisler about the events of “March 1968”.
      (format pdf)
      marzec1968.pl/m68/edukacja/publikacje-ipn

In case you don´t have a fluent command of the Polish language you automatically disqualify yourself from the dispute as somebody who doesn´t have a clue what the hell is going on.

• malkontent6 Re: Polacy vs. Austriacy 17.03.18, 19:28
        Bywam aktywny na stronie JPost.

A książka prof Eislera na ten temat jest chyba najlepszym opracowaniem jakie czytałem.
        • zeitgeist2010 respect - szacunek 17.03.18, 19:34

• bywszy2 Re: pan jeszcze w roli+ 17.03.18, 19:33
        konsultanta-doradcy zasuwa?
    • zeitgeist2010 test 17.03.18, 19:36
      malkontent6 napisał:

> Dziwny artykuł w Jerusalem Post porównujący Polskę do Austrii w czasie II Wojny
      > Światowej. Autor porównuje Anschluss Austrii do inwazjii Niemiec na Polskę i
      > nie widzi oczywistych różnic.
      >
      > Niestety nie ma na razie nadziei na przyjaźń polsko-żydowską.
      >
      > www.jpost.com/Diaspora/Poland-note-Austrian-chancellors-Sebastian-Kurz-speech-545149
      >
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka