Dodaj do ulubionych

Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować?

07.07.18, 18:43
Anglosasi pokonali w przedostatnim cwiercfinale wikingów, bo maja po prostu lepsza druzyne. Ale walka była fair play i był to pokaz takycznej dyscypliny i sportowej inteligencji.
Dotychczasowe mecze pokazaly, ze posiadanie pilki nie daje plusow. Najwiecej posiadaly pilke Hiszpania, Niemcy i Argentyna. Nie dalo to zwycięstw.
Duzo wazniejsza wydaje się zdolność do szybkiego przejścia z obrony do ataku. Mistrzami tej techniki sa Francja i Belgia. Na zbliżonym poziomie jest Chorwacja i Anglia.

Co jest sila Rosji? Mistrzowski taktycznie trener, silna psychika, taktyka dopasowana do możliwości graczy, solidne przygotowanie fizycznie i szybkościowe.

Za 90 minut jedno z najbardziej spektakularnych konfrontacji tego turnieju. Chorwacja vs Rosja. Kto się odwazy wytypować wynik?
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 18:46
      3:1 dla Chorwacji.
    • zeitgeist2010 Po 90 minutach 2 = 2, dogrywka 0 = 0 07.07.18, 18:53
      w rzutach karnych
      Chorwacjaa 5 Rosja 4

Chorwaci dalej do polfinalu
      • felusiak1 Re: Po 90 minutach 2 = 2, dogrywka 0 = 0 07.07.18, 22:39
        Trzymam kciuki za chorwatów. 2:2 chociaż nie dokładnie tak jak typowaleś.
        • felusiak1 Re: Po 90 minutach 2 = 2, dogrywka 0 = 0 07.07.18, 22:52
          żeby nie moje kciuki to Rosja wygralaby
      • wojciech.2349 gratulacje 07.07.18, 22:54
        Prawie idealnie.
    • zeitgeist2010 Hymn Chorwacji 07.07.18, 18:59
      wersja oryginalna

Lijepa naša domovino,
      Oj junačka zemljo mila,
      Stare slave djedovino,
      da bi vazda sretna bila!

Mila kano si nam slavna,
      Mila si nam ti jedina.
      Mila kuda si nam ravna,
      Mila kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
      Nit ti Dunav silu gubi,
      Sinje more svijetu reci,
      Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
      Dok mu hrašće bura vije,
      Dok mu mrtve grobak krije,
      Dok mu živo srce bije!

przekład na język polski

Pięknaś ty, nasza ojczyzno,
      oj, droga ziemio bohaterów,
      spadkobierczyni dawnej chwały -
      niech ci zawsze szczęście sprzyja!

Drogaś nam w sławie swojej,
      Droga jesteś nam, jedyna!
      Drogie są nam twe doliny,
      Drogie również twoje wzgórza!

Płyńcie, Drawo i Ty, Sawo,
      Ty, Dunaju, nie trać siły -
      Błękit morza powie światu,
      że swój naród Chorwat kocha.

Dopóki jego pola ogrzewa słońce,
      Dopóki w dąbrowach szumi wiatr,
      Dopóki martwych chowają,
      Dopóki mu serce żywo bije!

pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Chorwacji

• j-k Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? odwazymy 07.07.18, 20:36
      Chorwacja - Rosja - 2 : 0

wiecej im nie dokopia - przez szacunek dla gospodarzy i slowianskich wspolbraci.
      • zeitgeist2010 konkluzja antropologa 07.07.18, 20:56
        Rosja stworzyla imperium, nie "polacy".
        Futbol to udowadnia. Wyciagajmy wniski. Izrael k USA to d~pa zimna. Trzeba dzialac wkierunku Niemiec i Rosji. Podogalski i Klose okazali sie lepsi niz G]undoyan i ; Oezil
    • felusiak1 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 21:57
      Chorwaci maja znacznie leszą drużynę. Dobry mecz.
    • felusiak1 Chorwacja i Rosja mają szczęście w rzutach karnych 07.07.18, 22:02
      Chorwacja wstrzeliła Danii a Rosja Hiszpanii. Jeśli zakończy się remisem to ciekawe kto bedzie miał lepszy fart.
    • jerry1989 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 22:52
      Hej!

no panowie, otwieram szampana katolicy górą! ;)

pozdrawiam!
      • yurek11111 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 22:58
        Szacunek dla Rosji...
        Chorwaci byli o ta jedna strzelona 11 tke lepsi...
        • jerry1989 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 23:00
          Hej!

szacunek dla rosyjskiej drużyny (mam nadzieję, że nie na dopingu).

pozdrawiam!
        • szwampuch58 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 23:02
          koniec pieknej przygody gospodarzy , na szacunek zasluzyli w 100%
          • borrka W odróżnieniu od naszych łachów 07.07.18, 23:08

• jerry1989 Re: W odróżnieniu od naszych łachów 09.07.18, 04:39
              Hej!

borrka napisał:

>W odróżnieniu od naszych łachów

-nasze "łachy" w mistrzostwach Europy też odpadli w ćwierćfinale i też w karnych. przypominam, że wtedy sborna to było g...no. wzięli się chłopy za siebie, fakt, ukręcili z tego tworzywa bicz ale bicz nie wystarczył. Rosjanie mają zaszczyt, że przegrali z drużyną która często gości na takich imprezach i trzyma jakiś tam poziom od lat.

pozdrawiam!
          • jerry1989 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 07.07.18, 23:09
            Hej!

tak to już bywa. w rzutach wygrywa celniejsze oko i noga.

pozdrawiam!
        • felusiak1 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 08.07.18, 00:32
          Ale przyznasz, że do 80-tej minuty grali o niebo lepiej niż rosjanie. No cóż, w karnych decyduje szczęście.
    • wiktor_jerofiejew Wagon koksu od putlera NIEpomogl HeHe 08.07.18, 01:15
      A ruSSkich to nawet na mundialu NIE powinno byc... HaHa

NIGDY by nie przeszli w eliminacjach bo sa ciency nawet bardziej niz Grecy... HeHe

To co pokazali z Hiszpania to obciach i tandeta ,postawili dwa autobusy i bronili jak leningradu majac pilke zaledwie przez 20 minut grajac u siebie i majac za soba oplaconych sedziow i motloch na trybunach co to tylko potrafil gwizdac...

Niech zyje malenka Chorwacja co rozdeptala na drodze robala ...LOL
      • wiktor_jerofiejew Mistrzostwo dla Anglikow 08.07.18, 01:18
        Final Anglia 3 - francja ZERO francuzi znow dostana Czerwona kartke i bedzie po zawodach
      • yurek11111 Re: Wagon koksu od putlera NIEpomogl HeHe 08.07.18, 02:04
        Widzisz witia , jest takie porzekadlo ktore pasuje do ciebie, 'jak Bog chce kogos pokarac to mu najpierw rozum odbiera'...
        Jest tez drugie ktore do ciebie nie pasuje , 'lepiej z madrym zgubic niz z glupim znalezc ' , jakbys nie wiedzial czemu do ciebie nie pasuje to wyjasniam ze nie zawiera opcji ze najgorzej to z glupim zgubic....
        • wiktor_jerofiejew Teraz ogladne sobie kleske pod leningradem HiHi 08.07.18, 03:02
          Dopiero terazza chwileczke bede ogladac i cieszyc oko jak malenka piekna Chorwacja
          ( ze szklaneczka najlepszej Whiskey Jacka Danielsa)
          podziwiac bedziemy jak osmieszaja rozdeptuja kopaczy radzieckich He He

Mowia ze na peronie stoja juz bydlece wagony i podstawiaja juz lokomotywe a palacz dorzuca wegla
          Tyle dolarow zmarnowane ...taki wysilek ,i misteny plan wlAdolfa poszedl w pissdzie...c

Labolatoria chemiczne pracowaly na trzy zmiany , propaganda szczekala 24/7

Tyle kasy pod stolem dla FIFA i sedziow ,cwiczenia "zielonych ludzikow" a KGB na calym swiecie rozdaje petrodolary dzialaczom i wszystko w pissdzie...c

Zamiast tego wlAdolf mogl sobie zakupic jeszcze wiele brylantowych zegarkow ...a tu taka kompromitacja ktorej putler niepopusci koksowym kopaczom

Nic nie pomoglo , wizerunek stacji benzynowej, przebieglego kanciarza i zlodziejaszka pozostal
          • yurek11111 Re: Teraz ogladne sobie kleske pod leningradem Hi 08.07.18, 03:18
            Nie dziwi ze bredzisz jak pijesz takie swinstwo jak JD...
            Przerzuc sie na Kentucky Bourbon a gwarantuje ci ze zmadrzejesz...😀
            www.blantonsbourbon.com
            • wiktor_jerofiejew Re: Teraz ogladne sobie kleske pod leningradem Hi 08.07.18, 03:39
              yurek11111 napisał:

> Nie dziwi ze bredzisz jak pijesz takie swinstwo jak JD...
              > Przerzuc sie na Kentucky Bourbon a gwarantuje ci ze zmadrzejesz...😀

Ja mam Camaro i Cadi Escalade a ktos inny woli Skode lub wiesVagona ...i co ?
              Znasz takie przyslowie ze : O gustach sie nie dyskutuje ?

Ale skorzystam z rady i sprobuje z nadzieja ze "zmadrzeje "
              • wiktor_jerofiejew Kleska radzieckich i do tego jeszcze to ...LOL 08.07.18, 03:42
                wyborcza.pl/magazyn/7,124059,23643001,w-rosji-mezczyzni-sa-obrazeni-ze-ich-kobiety-puszczaja-sie.html
                • yurek11111 Re: Kleska radzieckich i do tego jeszcze to ...LO 08.07.18, 04:21
                  A Polacy sie ciesza jak Polki innym nacjom daja?

m.youtube.com/watch?v=YyUGPRRB42A
                  • felusiak1 Re: Kleska radzieckich i do tego jeszcze to ...LO 08.07.18, 04:53
                    przepraszam, że się wtracam ale muszę powiedzieć, że mam do problemu dawania innym mam obojetny stosunem.
                    Raz, ze mnie i tak nie dałyby a dwa to pewnie bym nie wział.
                  • wiktor_jerofiejew Wiem o co chodzi ...wiem o co chodzi ! 08.07.18, 18:00
                    yurek11111 napisał:

> A Polacy sie ciesza jak Polki innym nacjom daja?

Taka smieszna sprawa ...jeszcze jak mieszkalem w USA to poznalem troche ruSSkich w Nowej Anglii a z jednym nawet pracowalem ...
                    To jest jakas epidemia u rosjanek ...wszystkie mezatki ktore przyjechaly do USA odrazu wziely rozwody ze swoimi radzieckimi bezzebnymi mezami i odrazu wziely sobie Amerkanow , Wlochow ,Polakow ...
                    Moj dobry kolega Yurij ,zostal sam z 4 mlodych chlopakow , zona odeszla zaraz po przyjezdzie

Kurde czy one maja jakas instrukcje , jeszcze w roSSjii ?

I chyba wiem o co chodzi ... Oj chyba wiem ...LOL

Ponoc w Indiach ,jeszcze w podstwowce ucza jak po dostaniu sie do USA , wypelnic papiery i dostac zasilek Welfer !!!!!
                    I chyba wiem o co chodzi ... Oj chyba wiem ...LOL
                    • jerry1989 Re: Wiem o co chodzi ...wiem o co chodzi ! 09.07.18, 04:47
                      Hej!

rosyjscy dżentelmeni mają teraz nie lada problem. w TV mówią im że są najlepszymi samcami pod słońcem, a tu patrz pan jaki surpriz-płaczą że ich kobiety się <ekhm> "k...rwią". zderzenie ich mitologii z rzeczywistością zawsze wywołuje iskry. i kupę śmiechu u zewnętrznego obserwatora.

pozdrawiam!
        • wiktor_jerofiejew Re: Wagon koksu od putlera NIEpomogl HeHe 08.07.18, 17:48
          yurek11111 napisał:

> Widzisz witia , jest takie porzekadlo ktore pasuje do ciebie, 'jak Bog chce kog
          > os pokarac to mu najpierw rozum odbiera'...
          > Jest tez drugie ktore do ciebie nie pasuje , 'lepiej z madrym zgubic niz z glup
          > im znalezc ' , jakbys nie wiedzial czemu do ciebie nie pasuje to wyjasniam ze n
          > ie zawiera opcji ze najgorzej to z glupim zgubic....

Brawo yureczku Brawo !

Geniusz ! poprostu Geniuuuuuusz !

Pozdrawiam z Volcan Baru National Park

• zeitgeist2010 Chorwaci dedykuja zwyciestwo Ukrainie 08.07.18, 09:48

www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/kaOgXL/kontroversiella-utspelet-tillagnar-segern-till-ukraina

• monalisa2016 Re: Chorwaci dedykuja zwyciestwo Ukrainie 08.07.18, 13:19
          Ciekawa jestem teraz na reakcje FIFA, mimo wybrykow paru gerojow pochodzacych z balkanskiego regionu podczas meczu Szwajcaria - Serbia gdzie sedzia rozegral mecz miedzy tymi druzynami mamy powtorke tego z spotegowana wymowa. Teraz FIFA powinna zajac stanowisko wobec druzyny ktora nie potrafila zmobilizowac zawodnikow i wykluczyc z swojego skladu zaczadzonych propaganda rewizjonistow. Sport ma laczyc narody a nie dzielic, tu widzimy odwrotnosc!!!
          • zeitgeist2010 Re: Chorwaci dedykuja zwyciestwo Ukrainie 08.07.18, 19:21
            monalisa2016 napisał(a):

> Ciekawa jestem teraz na reakcje FIFA, mimo wybrykow paru gerojow pochodzacych z balkanskiego regionu podczas meczu Szwajcaria - Serbia gdzie sedzia rozegral mecz miedzy tymi druzynami mamy powtorke tego z spotegowana wymowa. Teraz FIFA powinna zajac stanowisko wobec druzyny ktora nie potrafila zmobilizowac zawodnikow i wykluczyc z swojego skladu zaczadzonych propaganda rewizjonistow. Sport malaczyc narody a nie dzielic, tu widzimy odwrotnosc!!!

Xsaka, Shaqiri i Kirschsteiner otrzymali kare pieniezna za albanskiego orla. Proukrainski wyskok Vidy NIE zaskakuje. Pilkarz ten zawsze sprawial klopoty "wychowawcze".
      • jerry1989 Re: Chorwaci dedykuja zwyciestwo Ukrainie 09.07.18, 04:52
        zeitgeist2010 napisał:

>Chorwaci dedykuja zwyciestwo Ukrainie

-w rosyjskim internecie wywołało to falę hejtu i gadki o ustaszach. Rosjanie jako kibice nie mają klasy od tego trzeba zacząć i dobrze że odpadli bo od razu powietrze stanie się wolne od szowinizmu.

pozdrawiam!
    • de_oakville No, nareszcie spokojne "bezstresowe" mistrzostwa 08.07.18, 12:07
      Poodpadali wszyscy "idole" i "nadczlowiecy", ktorzy poprzez futbol chcieliby wykazywac "wyzszosc" swojego gatunku i swoich idei, takze tych pozasportowych. Pozostali tylko tacy, ktorym nikomu z takim zaangazowaniem emocjonalnym wielu z nas nie zyczy porazki. Final Anglia-Francja? Widac z tego, ze podswiadomie nadal wydaje nam sie, ze "mali" poodpadaja ustepujac "duzym". A moze jednak final Chorwacja-Belgia? To byloby bardzo ciekawe i najmniej stresujace, bo wtedy nie kibicowalbym zadnej z druzyn. Anglia-Francja to byloby "odgrzanie" rywalizacji dawnych mocarstw kolonialnych przeniesione na boisko. Gdyby wygrala Francja to pewnie i Quebec by sie cieszyl, a ja wraz z nim, mimo ze anglofil.
      Duch Napoleona Bonaparte pewnie rowniez by sie ucieszyl, przypominajac sobie straszliwe moskiewskie mrozy, ktore kiedys pokrzyzowaly mu plany zyciowe. Niech maja, niech raz wygraja! "Wyzszosc Europy" z polowa Francuzow na boisku o wyraznie nieeuropejskich "korzeniach". Jezeli wiec Niemcy odpadli, to Francja, drugi najwazniejszy kraj, godnie przejmuje po nich "paleczke" broniac znakomitego futbolu EU. Moze po zwyciestwie przypomna sobie co nieco i o nas, od ktorych "nauczyli sie kiedys jesc lyzka i widelcem". :))

P.S.

W mojej pracy jednym z najwazniejszych szefow jest Wloch, z ktorym odbylem niedawno podroz sluzbowa do Europy. Powiedzial mi kiedys przy kolacji, ze to Wlosi nauczyli Francuzow (i innych) uzywac noza i widelca. Poczatkowo Francuzi (wojsko) nie bardzo podobno rowniez wiedzialo, do czego sluza talerze, z ktorymi zetkneli sie we Wloszech. Mysleli, ze do powieszenia na scianie jak obrazki. I od tego czasu, w wielu krajach, istnieje zwyczaj wieszania talerzy na scianie, jak obrazki. Szczegolnie tych z ladnymi motywami.
      • zeitgeist2010 Re: No, nareszcie spokojne "bezstresowe" mistrzos 08.07.18, 19:16
        de_oakville napisał:

> Poodpadali wszyscy "idole" i "nadczlowiecy", ktorzy poprzez futbol chcieliby wykazywac "wyzszosc" swojego gatunku i swoich idei, takze tych pozasportowych. Pozostali tylko tacy, ktorym nikomu z takim zaangazowaniem emocjonalnym wielu z nas nie zyczy porazki. Final Anglia-Francja? Widac z tego, ze podswiadomie nada l wydaje nam sie, ze "mali" poodpadaja ustepujac "duzym". A moze jednak final Chorwacja-Belgia?

Nie spelnily się twoje obawy o finale Niemcy – Rosja, który na pewno zaowocowałby zauważalna aktywnoscia proniemieckich i prorosyjskich, ktorych jest tutaj pokazna ilosc.
        Magiczny Futbol znowu napisal scenariusz , ktorego nikt nie przywidywal. Tak jak to juz opisales kazda para finalowa bedzie oryginalna i o niebo sympatyczniejsza od ponurego finalu Rosja – Niemcy.
        Moim zyczeniem bylby final Belgia – Chorwacja. ”Anywheres” vs ”Somewheres”
        Linie podzialu wedlug roznorodnych kryteriow.

Polecam swietny artykul na te tematy w dzisiejszym numerze 28, Der Spiegel. ”Ball der Nationen.” 126-129.

• szwampuch58 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 09.07.18, 10:24
      Oooooo,moderator ostro wycina krytyke postawe Chorwatow a opluwanie Rosji wisi,hehehehe
      Stoje w jednym szeregu ze Szpakiem....mala satysfacja
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23651037,dariusz-szpakowski-atakowany-po-meczu-rosja-chorwacja-prezenter.html#BoxNewsImg&a=167&c=96
      • boavista4 Re: Rasizm na Mundialu 09.07.18, 13:37
        Trudno sie nie zgodzic z JP Watson. Druzyna angielska jest bardziej kolorowa niz druzyna Kolumbi. Polityka na Mundialu, Anglicy dopingujacy Anglie - zwyciezylismy w pilce, Brexit tez zwyciezy !!
        • szwampuch58 Re: Rasizm na Mundialu 09.07.18, 13:53
          www.youtube.com/watch?v=S_OC2McnF50
          No rasismus
      • szwampuch58 Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 09.07.18, 18:11
        no to zaskoczyli mnie....sami Chorwaci
        www.sport.pl/mundial/7,154361,23654158,mundial-2018-chorwaci-zdecydowali-ze-ognjen-vukojevic-zostanie.html#BoxGDImgM1
        • wiktor_jerofiejew Re: Chorwacja vs Rosja. Odwazymy się typować? 10.07.18, 16:19
          “Żegnaj mi Rosjo niedomyta,
          Kraju niewolnikow, kraju panów,
          I wy mundury tak zbrukane krwia ,
          I ty narodzie im sprzedany.

Być może za Kaukazu grzbietem,
          Skryję się choć od carów twoich,
          Od oczu waszych wszechwidzących,
          Od uszu waszych wszechsłyszących”.

(Michaił Lermontow)
    • zeitgeist2010 Serce Chorwacja - Rozum Anglia 11.07.18, 19:23
      linie podzialu sa o wiele bardziej roznorodne

Europa pln - eur pld
      Germania - slowianie
      kapitalizm - komunizm
      kolonializm - podbici
      afryka - biala rasa
      premiere league - reszta europy
      historia - nowozytnosc

• szwampuch58 Re: Serce Chorwacja - Rozum Anglia 11.07.18, 19:35
        tak za przeproszeniem o czym ty pitolisz....pijesz nie pisz
        • zeitgeist2010 natychmiastowa relokacja na Papue 11.07.18, 19:41
          Nowa Gwinee
          • amunicyjny1 Re: natychmiastowa relokacja na Papue 11.07.18, 19:54
            Takie teksty zostaw debilnym dziennikarzom,których jedynym marzeniem są bijatyki na boiskach
            W innym temacie pisałeś że futbol zaspakaja intelektualnie,a sam próbujesz podzielić drożyny w sposób, który nic ze sportem nie ma wspólnego.To zwykła bezmyślna antagonizacja
            • wiktor_jerofiejew Kto nie wygra to i tak cios w nios 11.07.18, 20:12
              Ktokolwiek dzis nie wygra to i tak radzieccy sie wsciekna

Jak wygra Chorwacja to zadedykuje zwyciestwo Ukrainie i to bedzie kop w krocze wlAdolfa putlera , a jak wygraja Anglicy to bedzie prawy prosty w bezzebna szczeke radzieckich

Radzieccy zdaja sobie sprawe ze sa BEZnadziejni , na ostatnie 6 meczy przegrali 4 , graja tchorzliwie jedynie parkuja AUTOBUS i bronia leningradu ,biegaja za pilka ktora sobie podaje i bawi sie przeciwniki licza ze im sie uda raz kopnac no i udalo sie dokladnie raz z Hiszpania gdzie posiadali pilke ZALEDWIE przez 20 procen meczu , przeciez to jest OBCIAcH
              A z Chorwacja bylo jeszcze gorzej bo Chorwaci osmieszali w kazdej minucie radzieckich koksiarzy
          • szwampuch58 Re: mam wrazenie ze... 11.07.18, 20:58
            ...te twoje" slowianskie serce" wyszlo na ten mecz z pelymi gaciami....zobaczymy czy po przerwie "zmienia gacie"
            • szwampuch58 Re: mam wrazenie ze... 11.07.18, 21:56
              zmienili gacie,czekam na wiecej
              • szwampuch58 Re: mam wrazenie ze... 11.07.18, 22:51
                no i doczekalem sie,Chorwacja w finale....unmyjglisz !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka