Dodaj do ulubionych

Ochrona zdrowia w USA

16.03.20, 01:29
Artykuł w weekendowym wydaniu Gazeta na temat ochrony zdrowia w USA. Przeczytałem i odniosłem wrażenie, że mieszkam w innym kraju. Autorka sugeruje, że Amerykanów generalnie nie stać na lekarza i lekarstwa. Każdy ma prawo do swojej opinii.

Podaję link nie ze względu na treść lecz komentarze. Pasjonująca lektura i oczywiście dwa odmienne punkty widzenia wyrażane z wielką pasją.

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,25774272,nie-placisz-nie-zyjesz-ceny-lekow-w-stanach-zjednoczonych.html
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 02:17
      Czyta czytelnikałem. Rency mnie opadli. Jak mozna karmić polskiego takimi bzdurami.
      Ale ona przepisala z Financial Times zatem jest kryta.
      • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 02:45
        To "Financial Times" wypisuje bzdury? I to takie?
      • malkontent6 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 03:09
        Mnie najbardziej najbardziej zastanawiają i trochę martwią komentarze:

"W USA ludzie jak zachoruja, to bardziej martwia sie jak zaplaca rachunki za leczenie, niz choroba!!!!

Tego typu wypowiedzi pamiętam z moich podróży do Polski 25-30 lat temu. Rodzina i znajomi pytali mnie wtedy czy mam zamiar przy okazji pójść do lekarza lub dentysty. Byli zdziwieni, gdy mówiłem, że nie. Minęło wiele lat,kontakty Polska-USA są coraz bliższe, rodacy odwiedzają rodziny w Hameryce więc można by oczekiwać, że wiedza o realiach życia w Jankesowie lest lepsza. A tu takie kwiatki.

"Zwykłego człowieka zarabiającego grosze może powalić katar bo go nie stać na leczenie."
    • jabbaryt Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 04:18
      To naturalne, że odniosłeś wrażenie że mieszkasz w innym kraju. USA są krajem o ogromnych dysproporcjach majatkowych i społecznych. Ciebie nie dotykają problemy ludzi, którzy na przykład mieszkają w kamperach albo etnicznych gettach. Mnie najbardziej zszokowała informacja, że obywatel USA nie może pojechać do sąsiedniej Kanady i legalnie kupić na własny użytek tańszej insuliny. Tak w rzeczywistosci wygląda amerykańska wolność. Przypominają sie słowa piosenki o ZSSR cyt' nie znam innego takiego kraju gdzie tak swobodnie oddycha człowiek'. Brzmi znajomo?
      • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 05:35
        Mnie najbardziej zszokowała informacja, że obywatel USA nie może pojechać do sąsiedniej Kanady i legalnie kupić na własny użytek tańszej insuliny.
        Musiało zaszokować bo to nie jest prawda. Z tym, ze obywatel USA musi przedstawić receptę od kanadyjskiego lekarza.
        • boavista4 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 06:17
          jest zla i koniec. Jezli nie zarabiasz i nic nie masz , to masz lepsza opieke niz ten kto ma wlasnosc , a nie ma ubezpieczenia. Kiedy poszedlem na pogotowie ze spuchnietym palcem czekalem na lekarza 5 godzin, a potem zaplacilem kolo 150 dolarow za 5 minutowa wizyte. Za prosta operacje rachunek byl 30 000 dolarow, z ktorych ubezpieczenie zaplacilo 29000. W Brazyli, za wizyte na pogotowiu nie place nic , a czekam na leakrza 5 minut. Moja synowa zlamala reke w Brazyli, pogotowie , gips , szybka procedura, wszystko za darmo. Moja znanajoma Brazylijka miala operacje wyrostka robaczkowego w NY, przebywala w szpitalu 2 dni, koszt 60 000 dolarow, musiala czym predzej uciekac z Ameryki. Amerykanska sluzba zdrowia to maszyna do robienia pieniedzy, czlowiek sie nie liczy.
        • amunicyjny1 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 08:18
          felusiak1 napisał:

> Mnie najbardziej zszokowała informacja, że obywatel USA nie może pojechać do
          > sąsiedniej Kanady i legalnie kupić na własny użytek tańszej insuliny.

> Musiało zaszokować bo to nie jest prawda. Z tym, ze obywatel USA musi przedstaw
          > ić receptę od kanadyjskiego lekarza.

Czyli nie może bez potwierdzenia choroby przez kanadyjskiego konowała
          • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 23.11.20, 19:44
            A czy amerykańska recepta zostalaby zrealizowana w aptece w Polsce? Z cała pewnościa wymagae byloby potwierdzenie choroby przez polskiego konowała.
            Dlaczego nie pomyslisz przez kilka sekund zanim napiszesz?
            • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 24.11.20, 21:45
              Absolutnie nie bo nie ma na niej piecztki
              • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 29.11.20, 03:42
                Na Polskich też nie ma.
              • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 20:24
                engine8 napisał(a):

> Absolutnie nie bo nie ma na niej piecztki

Amerykanskie juz co raz żadziej mają fizyczną formè. Zwykle w formie elektronicznej wedromują prosto do apteki.
                • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 02.12.20, 00:56
                  W amerykanskim systemie recept nic sie nie zmianilo od 50 lat. Od zawsze lekarz nie wystawia recepty tylko "zamawia" leki w aptece wskazanej przez pacjenta telefonicznie (teraz przez komuter) i jest ona gotowa w ciagu kiklunastu minut po zgloseniu sie do apteki a wypisze recepte zawsze i tylko wtedy kiedy pacjent zarzada.

A idac z recepta papierowa czeka sie czasami i pol godziny zanim apteka potwierdzi to z gabinetem lekarza.
      • malkontent6 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 12:50
        jabbaryt napisał:

> Mnie najbardziej zszokowała informacja, że obywatel USA nie może pojechać do sąsi
        > edniej Kanady i legalnie kupić na własny użytek tańszej insuliny.

A to ciekawe, bo raz na jakiś czas dwonią domnie z Canadian Pharmacy i próbują namówić na kupno lekarstw.
        • amunicyjny1 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 17:39
          co ma kupowanie z firmy do kupowania z systemu danego kraju, Ja Polską receptę zrealizuje w całej europie, kwestia jest tylko tego czy mamy podpisany kwit z danym krajem i będzie refundowane czy muszę zaplacić 100 procent, tyle
          • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 16.03.20, 19:32
            Mialem cos napisac ale stwierdzilem, ze nie warto. You are a one trick pony.
          • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 29.01.21, 17:58
            Czy w Polsce można kupić leki na receptę mongolską? Jeżeli nie, to znaczy, że w Polsce ludzi nie stać na leczenie.
    • bywszy2 Re: czy ta+ 16.03.20, 12:05
      sportowka jest jedyna glupia idiotka z Polski,co sieje wroga bezmysolna propagande?
      Wszystkie publiczne miejsca są otwarte.
      jak komuś brakuje basenu, to w Szwecji są otwarte - napisała Sołtysiak na Facebooku.
      Lekarka w szpitalu operuje od tygodnia, będąc zarażona wirusem.
      • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 23.11.20, 22:31
        Harvey Weinstein za to zaplacił a dzisiaj wydaje te zarobione pieniadze na prawników a Michael Moore mówi, ze nie zna Weinsteina. Prawdziwy pzryjaciel.
        • pijatyka Re: Weinstein zaplacił, Moore mówi, ze go nie zna 28.01.21, 14:06

A co tu ma piernik do meritum?...

• felusiak1 Re: Weinstein zaplacił, Moore mówi, ze go nie zna 28.01.21, 21:29
            Powiedz mi co jest meritum to ci powiem co piernik ma.
            • pijatyka Re: Powiedz mi co jest meritum 28.01.21, 21:55

Meritum jest w temacie wątku - trzeba się starać, by nie zauważyć.

• felusiak1 Re: Powiedz mi co jest meritum 29.01.21, 00:26
                W linkowanym artykule watku nie ma nic merytorycznego,
    • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 15:52
      "Jesteśmy jak kraj trzeciego świata ”......rzecze Narcyz,hehehehe,jego sukces najwiekszy
    • caesar_pl Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 16:55
      Zajrzalem do google jak wyglada ze Smiertelnoscia w 2018.Polska ponad 10 na 1000 mieszkancow a USA 8,5.
      W USA zla ochrona zdrowia,strzelanina na kazdym kroku,tylu Nachodzcow bez ubezpieczenia i mimo to mniej umiera niz w Polsce?Moze dlatego ze Polacy wiecej chleja?
      • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 17:21
        Syria 6,5 bije na łeb i jednych i drugich :)
        • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 17:27
          A na poważnie, to ten wskaźnik dużo nie mówi. Społeczeństwa młode mają niższy wskaźnik, niż stare.
          Dlatego Etiopia ma śmiertelność na poziomie USA, a Indonezja lepszą od Australii.
          • caesar_pl Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 17:39
            Statystyka opiera sie na danych podawanych przez urzednikow danego panstwa.Mam wieksze zaufanie do urzedu statystycznego Polski czy USA albo Wegier niz Etiopii albo Bangladeszu lub Korei Polnocnej.Dlatego porownanie USA z Polska czy Niemcami jest bardziej wiarygodne niz porownanie z Syria czy Iranem lub Angola.
            • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 11:59
              Bzdura. W Polsce, prawie 20% ludzi jest powyżej 65 roku życia, w Niemczech 23%, w USA 17%, a w Japonii 30% (!!!!!).
              W Etiopii powyżej 65 lat ma niecałe 4%, w Tanzanii 3%, a w Syrii 4,5%.

Dlatego COVID tak zabija Europejczyków i Amerykanów (bo są starzy), a w Afryce mało kogo (mediana wieku koło 15-19 lat).
          • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 23:35
            kylax4 napisał:

> A na poważnie, to ten wskaźnik dużo nie mówi. Społeczeństwa młode mają niższy w
            > skaźnik, niż stare.
            > Dlatego Etiopia ma śmiertelność na poziomie USA, a Indonezja lepszą od Australi
            > i.
            >

To nie zawsze prawda. Śmiertelność noworodków w USA to ok 12 na 1000, czyli podobnie do Polski - dość wysoka, mimo najbardziej na swiecie zaawansowanej medycyny położniczej i neonatalnej. Zastanawiali sie dlaczego tak jest, i odkryli że śmiertelność noworodków w grupie amerykańskich kobiet czarnych to niemal 20 na 1000, podczas gdy w grupie kobiet bialych, to tylko 4,5 na 1000, czyli na poziomie najlepszej na świecie pod tym wzgledem Szwajcarii.

Po kolejnuch badaniach, wyszlo ze czarne kobiety w ciaży nie dbają o siebie, pala, pija alkohol, czesto nawet raz w okresie ciazy nie odwiedzaja lekarza. I to one zawyżają amerykańską średnią.
            • senioryta13 Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 23:43
              bmc3i napisał:

> Po kolejnuch badaniach, wyszlo ze czarne kobiety w ciaży nie dbają o siebie, pa
              > la, pija alkohol, czesto nawet raz w okresie ciazy nie odwiedzaja lekarza. I to
              > one zawyżają amerykańską średnią.

I ty to piszesz?
              A moze z covidem jest podobnie ?

-
              -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
              -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
              • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 05:20
                senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Po kolejnuch badaniach, wyszlo ze czarne kobiety w ciaży nie dbają o sieb
                > ie, pa
                > > la, pija alkohol, czesto nawet raz w okresie ciazy nie odwiedzaja lekarza
                > . I to
                > > one zawyżają amerykańską średnią.
                >
                > I ty to piszesz?
                > A moze z covidem jest podobnie ?

Zawsze pisze jak jest. Choć nie zawsze Ci się to podoba.

• kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 11:54
              Ale śmiertelność noworodków to ułamek całej śmiertelności. W krajach bogatych codziennie umiera masa starych ludzi.
              W krajach biednych ludzi powyżej 60 roku życia jest tyle, co kot napłakał. Dlatego ogólna śmiertelność jest niższa, niż w krajach bogatych, nawet uwzględniając zgony na choroby łatwo uleczalne w krajach bogatych.
              • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 16:22
                kylax4 napisał:

> Ale śmiertelność noworodków to ułamek całej śmiertelności. W krajach bogatych c
                > odziennie umiera masa starych ludzi.
                > W krajach biednych ludzi powyżej 60 roku życia jest tyle, co kot napłakał. Dlat
                > ego ogólna śmiertelność jest niższa, niż w krajach bogatych, nawet uwzględniają
                > c zgony na choroby łatwo uleczalne w krajach bogatych.
                >

Napisalem o tych noworodkach i roznicavh w zaleznosci od ras, aby pokazac ze to nie zawsze jest takie nieskomplikowane.
                • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 20:57
                  Natomiast mi chodzi o to, że (nawet uwzględniając różne choroby) umierają głównie ludzie starsi. Dlatego śmiertelność w Afryce jest na poziomie najbogatszych krajów, bo starych ludzi tam prawie nie ma.
                  • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 21:06
                    kylax4 napisał:

> Natomiast mi chodzi o to, że (nawet uwzględniając różne choroby) umierają główn
                    > ie ludzie starsi. Dlatego śmiertelność w Afryce jest na poziomie najbogatszych
                    > krajów, bo starych ludzi tam prawie nie ma.
                    >

Byc moze jest to jakies wytlumaczenie, ale z tego co wiem sprawa jest w tej chwili naukowo badana. Wypada wiec po prostu pocxekac na wyjasnienie

• felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 21:46
                    Coś jest nie tak z twoją logiką.
                    Jeśli w Afryce nie ma ludzi starych a wskaźnik jest taki sam lub wyższy niż w najbogatszych krajach to znaczy, że umieraja mlodzi ludzie.
                    W Japonii gdzie starzy ludzie dominują wskaźnik śmiertelności jest nizszy niż w Afryce.
                    • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 29.11.20, 03:48
                      Nareszcie ktoś próbuje sprawę odkajlaksować!
                    • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 14:05
                      Niższy?
                      Japonia 9,80
                      Etiopia 8,52
                      Tanzania 8,20
                      • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 19:10
                        A Kamerun, Kongo, Zambia, Angola?
      • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 27.11.20, 17:30
        Nikt tego nie kojarzy ze strajkiem wscieklych macic? Nazbieraja wirusow i wracaja z nimi do domu i rodziny?
        Wiem wiem tak nie wolno mowic.. podobnie jak z naszymi BLM...
        • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 29.11.20, 03:51
          Parę dni temu pokazali w polskiej TV reportaż ze szpitala zakaźnego i w tym rozmowę z gościem, który był pacjentem (pod tlenem). Facet powiedział, że bardzo dbał o noszenie maski i był ostrożny, ale żonka poszła na protesty... i teraz oboje leżą w tym samym szpitalu.
          • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 14:05
            Było to TVP pewnie? Albo inna prawicowa nadajnia?
            • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 00:09
              kylax4 napisał:
              > Było to TVP pewnie?

Możliwe, ale nie dam gwarancji, bo telewizję oglądam chaotycznie, czyli losowo.

> Albo inna prawicowa nadajnia?

Albo są inne???
          • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 14:17
            Powiedzial ze nie wie Kto pierwszy sie zdradzil,on w pracy czy ona na protestach.....ale ten szczegol takich jak ty bystrzakow nie interesuje hehehehe
            • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 00:07
              szwampuch58 napisał:
              > Kto pierwszy sie zdradzil,on w pracy czy ona na protestach....

To na protestach i w pracy się zdradzają? Niezła rodzinka, praca i protesty!

> ale ten szczegol takich jak ty bystrzakow nie interesuje hehehehe

Dokładnie, co mnie obchodzi kto i gdzie "się zdradza".
        • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 14:06
          Prawicowy debil, tylko tyle można napisać.
      • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 18:24
        Znawca sie znalazl.
        Jakby u Was ktos chcial wyszukiwac marginalne sprawy i je naglasniac to nie byloby inaczej....
        Tylko nikogo to wogole nie interesuje.... bo wszyscy wiedza jak jest.
        Tylko wszytkich podnieca i raduj e to ze w Stanach moze byc gorzej wiec was tym karmia a wy lykacie jak te gesi z rurki w gardle...

Ale przynajmniej Wy macie dobrze i super system i doskonal i dostepna opieke medyczna kiedy w Ameryce ludzie umieraja na ulicach, bankrutuja i cierpia bo nie maja dostepu do lekarza. (U was nie bankrutuja bo nie maja z czego )

Dziwne ze nie zauwazasze to co wy ogladacie i czym sie podniecacie to wszytko celowo zrobione aby na was zarobic? Kiedys - kiedy dla byla to na pograniczu fantazji, to pokazywano bogactwo i to sie sprzedwalo a teraz kiedy zaczynacie sami tesknic do bogactwo bo jest ona w zasiegu reki i zeby ktos nie pomyslal ze ameryka lepsza bo nie ma socjalizmu to wam pokazuja ze jedak socjalizm jest dobry a kapitalizm w wydaniu amerykanskim zly.
        Ale jak Was to cieszy i raduje.... to cieszcie sie i radujcie ze i u nas lewactow powoli dobiera sie do skory ludziom i chca aby bylo tak jak u Was... socjalizm zmierzjacy w strone komuny...
      • felusiak1 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 18:49
        Problem w tym, że to video pochodzi od Christianne Amanpour. To tak jakby pochodzilo od Kurskiego.
        • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 30.11.20, 14:07
          Przecież europitek kilka wpisów wyżej stawia telewizję Kurskiego, za wzór.....
          • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 00:16
            Chyba za wzór na grawitację.
            Puknij się w to czego nie masz, a w co zwykle każą się pukać..
    • 1.melord USA to jedyny kraj... 28.11.20, 11:28
      w szeroko pojetej demokracji gdzie biedaka wylecza(zalecza),bogaty da rade ,sredniaka doprowadza do bankructwa i wyladuje "pod mostem"
      To jeden z najgorszych systemow zdrowotnych na swiecie
      • engine8 Re: USA to jedyny kraj... 28.11.20, 18:26
        Zanwca asie znalazl
    • boavista4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 17:57
      Najlepsza na swiecie , naet staruszek z demencja moze byc preezydentem!
      • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 18:00
        boavista4 napisał(a):

> Najlepsza na swiecie , naet staruszek z demencja moze byc preezydentem!

Czego dowodzą ostatnie 4 lata :)
        • boavista4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 19:37
          niech pan nie odwraca kota ogonem. Pan Trump ma najwyzsze IQ ze wszystkich prezydentow USA, a jego zona ma nawet jeszcze wiecej! Mr. Trump has a 156 IQ at the minimum. John Quincy Adams (168.7), Thomas Jefferson (153.7), John F. Kennedy (150.6), Bill Clinton (148.8) and Woodrow Wilson (145.1). The bottom 5 are Andrew Johnson (125.6), George W. Bush (124.8), Warren G. Harding (124.3), James Monroe (124.1) and Ulysses S. Grant (120).
          • kylax4 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 20:58
            Trump ma IQ 1560, a boavista promil z tego.
          • bmc3i Re: Ochrona zdrowia w USA 28.11.20, 21:08
            boavista4 napisał(a):

> niech pan nie odwraca kota ogonem. Pan Trump ma najwyzsze IQ ze wszystkich prez
            > ydentow USA, a jego zona ma nawet jeszcze wiecej! Mr. Trump has a 156 IQ at th
            > e minimum. John Quincy Adams (168.7), Thomas Jefferson (153.7), John F. Kenned
            > y (150.6), Bill Clinton (148.8) and Woodrow Wilson (145.1). The bottom 5 are An
            > drew Johnson (125.6), George W. Bush (124.8), Warren G. Harding (124.3), James
            > Monroe (124.1) and Ulysses S. Grant (120).

No jasne. I zapewne z tego wlasnie powodu nie potrafi napic sie wody ze szklanki na konferencji prasowej trzymajac ją jedną jedynie ręką.
          • bmc3i Ciekawe te testy na IQ 28.11.20, 21:20
            boavista4 napisał(a):

> niech pan nie odwraca kota ogonem. Pan Trump ma najwyzsze IQ ze wszystkich prez
            > ydentow USA, a jego zona ma nawet jeszcze wiecej! Mr. Trump has a 156 IQ at th
            > e minimum. John Quincy Adams (168.7), Thomas Jefferson (153.7), John F. Kenned
            > y (150.6), Bill Clinton (148.8) and Woodrow Wilson (145.1). The bottom 5 are An
            > drew Johnson (125.6), George W. Bush (124.8), Warren G. Harding (124.3), James
            > Monroe (124.1) and Ulysses S. Grant (120).

Ciekawe to zestawienie IQ prezydentów. Wiadomo nawet jaki score miał John Quincy Adams urodzony w XVIII wieku mimo ze testy na IQ wymyslono dopiero na poczatku XX wieku.
            • kylax4 Re: Ciekawe te testy na IQ 30.11.20, 14:08
              I to nawet do miejsca dziesiętnego po przecinku. Boavista ma łeb :)
              • boavista4 Re: Ciekawe te testy na IQ 01.12.20, 03:51
                czlowieki zaklamane i o wrednych charakterach zawsze podwazaja baukowe statystyki. trumpa madrosc przyciaga miliony ludzi, Entuzjazm zwolennikow jest widoczny na kazdym kroku, w Europie, pozostalych kontynentach i oceanach. bmc31 nie zna "A" i nie powinien pisac paszkwili na naszego ukochanego Prezydenta, przyjaciela Polski i Brazyli.
                • bmc3i Re: Ciekawe te testy na IQ 01.12.20, 04:02
                  boavista4 napisał(a):

> czlowieki zaklamane i o wrednych charakterach zawsze podwazaja baukowe statysty
                  > ki. trumpa madrosc przyciaga miliony ludzi,

Tak samo jak mądrość Hitlera przyciągała miliony ludzi.

Entuzjazm zwolennikow jest widocz
                  > ny na kazdym kroku,

W III Rzeszy też był widoczny.

> w Europie, pozostalych kontynentach i oceanach.

O tak, widac wszedzie - gdzie nie pojedzie tam go wyśmieją. Entuzjastycznie. Tak na ulicy, jak i na salonach.

bmc31 nie
                  > zna "A" i nie powinien pisac paszkwili na naszego ukochanego Prezydenta, przyja
                  > ciela Polski i Brazyli.

Paszkwilem jest ze ktoś Ci wytyka publikowanie kłamstw na temat IQ osób żyjących 2 wieki zanim w ogóle zaczeto myslec o IQ i jego badaniu? Czy może paszkwilem jest wyśmiewanie kłamstw o sfałszowaniu wyborów gdy prawnicy to fałszerstwo promujący podnoszą przed sądami fałszerstwa w hrabstwach które nawet nie istnieją?
                • kylax4 Re: Ciekawe te testy na IQ 05.12.20, 16:07
                  Trump też podważa naukę. Co o nim napiszesz?
    • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 04.12.20, 12:31
      Biden:Rodacy na 100 dni zakladamy maski!
      • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 04.12.20, 17:38
        Skad my to znamy ? i skad on to wzial? Chyba od jakichs komunistow czy socjalistow.
        Widac od dawna oglada Polska TV?
        Ja bym go posadzil o plagiat..

Sam niech sobie zalozy i to 2 - jedna na gorze a druga na dole.
        • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 04.12.20, 18:01
          Azja stosuje prawak i nie umieraja jak mrowki
          • boavista4 Re: Ochrona zdrowia w USA 04.12.20, 19:29
            bmc31 - powiedz lepiej jakie jest twoje IQ, jestem swiecie przekonany ze bardzo wysokie , i to tak wysokie ze jak spadniesz to Trump ci tak da w zadek tak ze popamietsz ruski miesiac, Bedziesz skomlec o laske , ale tylko u Melani , bo ona wszystko moze , nawet ochronic cie przd gnirewem Boga!!
        • europitek Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 00:19
          engine8 napisał(a):
          > Widac od dawna oglada Polska TV?
          > Ja bym go posadzil o plagiat..

Przecież mówił w kampanii, że przestał chodzić do polskiego klubu i przyszedł do mądrych ludzi. Nie słyszałeś tego?
          • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 00:48
            Taaa i tam znalazl ta Kamale?
    • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 05.12.20, 12:38
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26577708,koronawirus-w-usa-dr-anthony-fauci-styczen-bedzie-straszny.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsImg6
      Spoko cowboje przeciez Narcyz twierdzi ze to idiota,
      • magna200 Re: Ochrona zdrowia w USA 28.01.21, 23:24
        Obama care wraca.....
        • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 29.01.21, 03:11
          Przeciez nigdy nie odeszlo to jak moze wracac?
          • szwampuch58 Re: Ochrona zdrowia w USA 29.01.21, 13:27
            To co debil robil 4 lata jak nie odeszla,bystrzak???
            • engine8 Re: Ochrona zdrowia w USA 29.01.21, 17:36
              Skoro debil sie odezwal to niech debil nam powie co robil zamiast pytac?
    • monalisa2016 Re: Ochrona zdrowia w USA 29.01.21, 00:54
      A moze jest to preludium do pewnej zapowiedzianej zimy`?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka