Dodaj do ulubionych

Putin Chytrusek

02.06.20, 21:54
USA stają się w coraz większym stopniu krajem III Świata wstrząsanym konfliktami rasowymi i ekonomicznymi, UE rozdarta na tle walki ekonomicznej, o dominację polityczną i dyskusjami, czy lepiej trwać w pełnej zależności od USA, czy też sprzedawać się powoli wschodzącemu mocarstwu - ChRL.
I na tym tle, zupełnie cicho (przynajmniej na razie) wystąpił dzisiaj Putin. Podpisał mianowicie ukaz o użyciu broni nuklearnej, w którym podtrzymuje się zasadę jej użycia w odpowiedzi na atomowy atak na Rosję, lub jej sojuszników. Ale teraz doszedł zupełnie nowy element. Rosja może uderzyć pierwsza, jeśli będzie zagrożone jej istnienie. I tu się może otwierać pole do spekulacji - co jest tym zagrożeniem, a co normalną grą polityczną. Jak się wczytać w objaśnienie, to można odnieść wrażenie, że w dużym stopniu jest to adresowane do wasali USA, w tym Polski, którzy ochoczo i radośnie instalują u siebie amerykańskie rakiety i inne uzbrojenie, które zagraża Rosji.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Putin Chytrusek 02.06.20, 22:03
      lubat napisał:

> I na tym tle, zupełnie cicho (przynajmniej na razie) wystąpił dzisiaj Putin. Po
      > dpisał mianowicie ukaz o użyciu broni nuklearnej, w którym podtrzymuje się zasa
      > dę jej użycia w odpowiedzi na atomowy atak na Rosję, lub jej sojuszników. Ale t
      > eraz doszedł zupełnie nowy element. Rosja może uderzyć pierwsza, jeśli będzie z
      > agrożone jej istnienie. I tu się może otwierać pole do spekulacji - co jest tym
      > zagrożeniem, a co normalną grą polityczną.

Nie ma w tym nic nowego. Zmiana doktryny nuklearnej rosji w tym zakresie nastapiła już w połowie pierwszej dekady XXI wieku, w roku 2005, czy 2006, kiedy wprowadzono zasade reakcji nie na uzycie broni nuklearnej przez wroga, lecz w reakcji na "zagrozenie istnienia". Zmyslasz wiec, piszac że to "zupełnie nowy element".
    • malkontent6 Re: Putin Chytrusek 02.06.20, 22:29
      lubat napisał:

> Polski, którzy ochoczo i radośnie instalują u siebie amerykańskie rakiety i
      > inne uzbrojenie, które zagraża Rosji.

Polska, tak jak Rosja, też może się obawiać zagrożenia swojego istnieia.
      • boavista4 Re: Putin Chytrusek 02.06.20, 22:45
        Putin glupi nie jest, je,eli uderzy na Pl, to rowniez na USA. gdziekolwiek Stacjonuja anerykanskie wojska.
        • boavista4 Re: Pomimo Covid'a chinska ekonomia rosnie 03.06.20, 03:00
          wedlug Xi nawet sie podwoila. Tymczasem w USA i Jewropie bedziemy miec raczej spadek.State media on Sunday published a 2019 speech from President Xi Jinping saying China has essentially doubled the size of its economy between 2010 and 2020

www.scmp.com/economy/china-economy/article/3086983/coronavirus-chinas-xi-jinping-hints-beijing-may-claim-victory
          • bmc3i Re: Pomimo Covid'a chinska ekonomia rosnie 03.06.20, 03:17
            boavista4 napisał(a):

> wedlug Xi nawet sie podwoila. Tymczasem w USA i Jewropie bedziemy miec raczej
            > spadek.State media on Sunday published a 2019 speech from President Xi Jinping
            > saying China has essentially doubled the size of its economy between 2010 and 2
            > 020
            >
            > www.scmp.com/economy/china-economy/article/3086983/coronavirus-chinas-xi-jinping-hints-beijing-may-claim-victory

To pryszcz. Od 1989 do 2020, Polska zsześciokrotniła wielkość swojej gospodarki.
          • 1.melord Trump ma kolejnego haka na Chiny,by kase wyrwac 03.06.20, 10:25
            najpierw corona virus teraz gospodarka....

boavista4 napisał(a):

>State media on Sunday published a 2019 speech from President Xi Jinping
            > saying China has essentially doubled the size of its economy between 2010 and 2020

to,ze mowe Xi gdzies palnal nic nie znaczy
            powinien oficjalnym listem z wszelkimi danymi zawiadomic Kongres i Prezydenta USA,ze chinska ekonomia podwoila sie....Bialy Dom mogl tego nie zauwazyc.
          • mazzini890 Re: Pomimo Covid'a chinska ekonomia rosnie 03.06.20, 21:02
            O ile demografia im nie przeszkodzi i o ile Zachód nie weźmie się za swoja odbudowę.
    • czizus Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 09:06
      Żaden tam chytrusek a zwyczajny chuligan. Rosja lubi straszyć i che się zbroić po zęby z jednoczesnym zablokowaniem rozbudowy jakiejkolwiek obrony u sąsiadów, w NATO i gdziekolwiek.
      My nie rozbudowujemy broni agresywnych a obronne. Rosja zaś nieustannie straszy rakietami nuklearnymi, buduje kolejne i jeszcze przechwala się nimi. Ale to jak wiadomo są pokojowe rakiety. Nasz obrona jest agresywna. Koń by się uśmiał!

Ps. Trzeba czynić to co zawsze - robić swoje i nie reagować na rosyjskie strachy.
    • herr7 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 20:14
      Lubacie, ty tu chyba zabłądziłeś. Z taką propagandą to trzymaj się lepiej forum Rosja i Świat. Eva15 i Igor z pewnością cię tam docenią.

Nie wiem jakie znaczenie ma obecnie pojęcie trzeci świat, być może jedynie dla podkreślenia zacofania danego kraju. Ale jest to mylące, gdyż praktycznie każdy kraj jest zróżnicowany, a im on jest większy to różnice też mogą, chociaż nie muszą być wielkie. Gdyby porównać USA np. do Rosji to można przyjąć, że Rosja jest obecnie krajem trzeciego świata w znacznie większym stopniu niż USA. Konflikty rasowe zawsze w USA były. Ale w Rosji też one są. Nie twierdzę, że USA znajduje się obecnie u szczytu potęgi. Tak zapewne nie jest. Ale na miejscu zwolenników moskiewskiego "carika" bardziej martwiłbym się jednak o Rosję, a nie USA.

Generalnie rzecz biorąc decyzja Putina nie ma większego znaczenia. Zakładając, że człowiek ten nie zwariował. Jak zwykle chodzi tu o politykę wewnętrzną. Moskiewski "carik" musi się codziennie Rosjanom przypominać, że żyje, bo gdyby tego nie robił to Rosjanie mogliby nie zauważyć, że ktoś tym krajem naprawdę rządzi. Oczywiście trzeba Rosjanom przypominać, że ich kraj jest potężny i wszyscy się z nim liczą, lub przynajmniej go boją. Ale to jest jedynie piar i to skierowany do tej najmniej "gramotnej" części społeczeństwa. Prawda jest taka, że pociąg już dawno Rosji odjechał, a ona pozostała sama na peronie i już nawet nie ma komu pomachać chusteczką. 20 lat to w historii długi okres. A że Rosja ten czas straciła to widać gołym okiem. Świat poszedł dalej i jest on zupełnie inny niż za Breżniewa, Jelcyna czy kiedy Putin przejmował rządy. Kiedyś mnie dziwiła niefrasobliwość rosyjskiej wierchuszki, choćby to marnotrawstwo pieniędzy na nikomu niepotrzebne olimpiady w sytuacji rozpadającej się infrastruktury, niedofinansowania służby zdrowia, nauki, czy szkolnictwa. Zastanawiałem się, czy ten Putin rzeczywiście jest aż tak głupi? Po paru latach doszedłem jednak do wniosku, że ani jemu, ani jego otoczeniu na Rosji po prostu nie zależy, że jest to człowiek w istocie o mentalności drobnego gangstera, którego absolutny przypadek wyrzucił na sam szczyt. To taki rosyjski Dyzma, tyle że jeszcze bardziej groteskowy aniżeli polski literacki pierwowzór. A przede wszystkim mający absolutną władzę, której bandyci Zołotowa będą bronić z dużo większą brutalnością aniżeli amerykańska policja tłumi zamieszki.
      Jeszcze raz powtórzę. Deklaracje Putina na temat użycia broni jądrowej nie mają żadnego znaczenia. W to, że gotów jest on wszcząć wojną jądrową nie wierzy chyba nawet zagorzała putinistka Eva15. Bo jest to w istocie piar skierowany do wiecznie pijanych, bezzębnych staruszek z rosyjskiej głubinki. W Waszyngtonie nikt się obecnie Putinem nie przejmuje. Dla Ameryki liczą się Chiny, a nie tracąca na znaczeniu Rosja.

Historycy będą się zapewne kiedyś zastanawiać, jak można było tak szybko zdegradować kraj, który pokonał Hitlera? I to jest właściwe podsumowanie Putina i jego rządów.
      • lubat Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 20:48
        Lieber herr,
        jak przyjdzie temat Rosji, to Ty nastawiasz swoją płytę i leci zawsze to samo. Trudno więc dyskutować, bo to by było przerzucanie się ciągle tymi samymi argumentami.

"Trzecioświatowość" USA nie polega na zacofaniu, ale za to na wielu innych cechach typowych dla najbiedniejszych krajów: nieuznanie porażki wyborczej przez przegraną stronę, ostre konflikty rasowe, coraz większa koncentracja bogactwa w rękach małej grupy ludzi i pauperyzacja milionów ludzi.

O Rosji nie będę pisać, bo nie jestem jej adwokatem, a jeśli zacznę polemizować z Twoimi fantazjami, to znowu odeślesz mnie do forum Igora. Tylko nie wydaje Ci się, że jeśli Rosja jest mizerotą pod każdym względem, to czy cały Zachód nie robi z siebie idiotów, oskarżając ją o destabilizację niemal całego świata? Nawet z Chin nie robi się takiego demona.
        • herr7 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 20:57
          Lubacie jeżeli już tu piszesz i jesteś zwolennikiem Putina i jego polityki to rób to przynajmniej dobrze, a nie obijaj gruch. Bo to co napisałeś pasuje jak ulał do forum "Rosja i świat" i tam ci takich dyrdymałów Igor nie wytnie, a nawet pochwali. Ale nie jesteś w swoim "zapowiedniku", Igor tu nie rządzi to i argumentować trzeba lepiej. Z drugiej strony, nie sądzę żeby osoba, której na Rosji zależy mogła pochwalić za coś Putina nie narażając się przy tym na śmieszność. W istocie to Rosjanie nie mają powodów do radości mając takiego "cara". I pomyśleć, że nasza Eva15 widziała w nim drugiego Piotra Wielkiego?
          • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:01
            Pełna zgoda. USA może i się stacza ale do poziomu stoczenia Rosji to im jeszcze daleko. Gdyby nie tereny i surowce zdobyte dzięki dziedzictwu Ordy Rosjanie liczyłaby się. Jej przemysł cywilny lezy nawet wobec Holandii i to tej obecnej.
          • lubat Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:24
            Nie jestem zwolennikiem Putina i uważam, że lepszym prezydentem by był np. Rogozin czy ktoś podobny, który by się nie bał zrobić tego, o co się oskarża Rosję. Wtedy oskarżyciele mieli by przynajmniej rzeczywiste powody do swoich oskarżeń.
            Na Rosji też mi niespecjalnie zależy - jestem zwolennikiem politycznego darwinizmu. Jeśli państwo nie dba o własne interesy, tylko bardziej o cudze (tak jak np. Polska), to traci jakiekolwiek znaczenie i ginie. Rosji to chyba nie grozi, przynajmniej w dającej się przewidzieć przyszłości.

A poza tym, to "odpowiedziałeś" mi nie odnosząc się do tego, co napisałem, tylko przypinasz mi łatki i doradzasz, gdzie powinienem pisać.
            • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:25
              Grozi. Zamiast iść droga Lebiedzia daje d..y Chinom nie mniej niż Zachód.
            • malkontent6 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:28
              lubat napisał:

> Na Rosji też mi niespecjalnie zależy

Masz fajne poczucie humoru. :)
            • herr7 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:57
              lubat napisał:

> Nie jestem zwolennikiem Putina i uważam, że lepszym prezydentem by był np. Rogo
              > zin czy ktoś podobny, który by się nie bał zrobić tego, o co się oskarża Rosję.
              > Wtedy oskarżyciele mieli by przynajmniej rzeczywiste powody do swoich oskarżeń

Jeżeli nie jest pan zwolennikiem Putina to dlaczego piszesz, że Putin jest chytruskiem? Kogo on niby ma oszukać? Trumpa? Putin to jest postać tej kategorii co to napada na bezbronne staruszki. W Rosji może na przykład ukraść emerytury ludziom. Ameryce nic nie zrobi, gdyż jest z niego za cienki Bolek. Rogozin niby miałby być kimś lepszym. Wątpię. To jest "elita" pozbawiona ludzi wybitnych. Tam są sami potakiwacze. Zresztą Rosja jest już na etapie, kiedy jej upadek jest już nieodwracalny. Chyba że znajdzie się jakiś Stalin i zrobi czystki na wzór 37 r..

> Na Rosji też mi niespecjalnie zależy - jestem zwolennikiem politycznego darwini
              > zmu. Jeśli państwo nie dba o własne interesy, tylko bardziej o cudze (tak jak n
              > p. Polska), to traci jakiekolwiek znaczenie i ginie. Rosji to chyba nie grozi,
              > przynajmniej w dającej się przewidzieć przyszłości.

Wiem, zresztą dobrze co to jest darwinizm, ale czym jest polityczny darwinizm tego nie bardzo rozumiem. Przede wszystkim jakie to ma obecnie zastosowanie? Naśladowanie Hitlera?

> A poza tym, to "odpowiedziałeś" mi nie odnosząc się do tego, co napisałem, tylk
              > o przypinasz mi łatki i doradzasz, gdzie powinienem pisać.

Odniosłem się do esencji, co tam sobie Putin kombinuje. Niedawno wpadł na "genialny" pomysł, że będzie rządzić do samego końca (Rosji). Starzy ludzie przyjęli to z rezygnacją, ludzie w średnim wieku z przerażeniem, a młodzi ludzie z wściekłością. I to się nazywa tupik!
        • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 20:58
          Rosja nie jest mizerota ale wbrew twoim urojeniom sama spełnia warunki o których piszesz. To raczej ty lecisz tą sama bajką z Russia Today. Inie udawaj,że nie jesteś jej trollem.
        • herr7 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:06
          Rosja może się pochwalić 130 dolarowymi miliarderami. Ma ich więcej niż UK, Niemcy, Japonia. Więcej mają jedynie USA. Ja nie chwalę USA, tyle że takiej koncentracji bogactwa jak w Rosji nawet tam nie ma. A przy tym powszechnej biedy. Nie zapominaj, że bieda w USA i bieda w Rosji nie znaczą tego samego. Zresztą Putin się niedawno "popisał" znajomością tematu twierdząc, że ludzie zarabiający 1,5 raza więcej niż rosyjskie minimum to klasa średnia. Rosjanie się potem zastanawiali, czy Wołodia jest tak oderwany od życia, czy jedynie jest cyniczny? Z cynizmu go zresztą znają.
    • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 20:57
      Sęk tylko w tym,że i Rosja idzie w tą zależność wobec Chin Mitia. A Jeżeli USA to trzeci świat to rosyjska prowincja to czwarty.
    • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:06
      A propos Lubciu Wołodia byłby chytry jakby poszedł droga Deng Xiaopinga w sensie reform , tak jak planował reformy Andropow. Putin nie jest nikim ale to kolejne wcielenie neo Batu Chana na moskiewskim "tronie".A co do konfliktów rasowych to zajmij się rosyjska demografia i odradzającym się szariatem na Kaukazie.
      htjjtps://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/analizy-debata/analizy/kryzys-demograficzny-w-rosji/
      htuutps://www.rp.pl/Spoleczenstwo/301039888-Wojciech-Gorecki-o-Czeczenii-Szariat-wprowadzany-po-cichu.html
      Jak zwykle typowo rusofilskie widzenie swoich grzeszków tylko u innych.
      • herr7 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:16
        Deng był politykiem genialnym, doskonale rozumiejącym Chiny i problemy tego kraju. Chiny miała wielkie szczęście mając tej klasy przywódcę. W odróżnieniu od Denga jedynym zadaniem Putina było zapewnienie bezkarności jelcynowskiej familii. To nie przypadek, że postawiono na człowieka bez osiągnięć, na którego był odpowiedni "kompromat", tj. długa lista jego grzechów. Postradziecka elita po prostu nie brała pod uwagę negatywnych dla Rosji i Rosjan skutków jej rządów. Liczyło się jedynie opanowanie rosyjskich bogactw. O tym, że ludzie ci nie wierzą w przyszłość Rosji świadczy choćby fakt, że praktycznie wszyscy mają obywatelstwa innych państw oraz nieruchomości zagranicą. Nawet tak zdawałoby się niewiele znaczący, jak pewna c,pa mająca swój program telewizyjny, w którym od ponad 20 lat duraczy telewidzów. Okazało się że ma sporą posiadłość i rezydencję w New Jersey.
        • mazzini890 Re: Putin Chytrusek 03.06.20, 21:27
          Był. Był łajdakiem ale był tym kim piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka