Dodaj do ulubionych

Momento mori ...

01.11.20, 21:02
Za wprowadzenie niech posluza slowa Josepha Goebbelsa: „Kłamstwo powiedziane raz pozostaje kłamstwem, ale kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą”.

Wszystkich Swietych, dzien zadumy, zadumy ... nad psychologicznymi mechanizmami lezacymi u podstaw wiary religijnej.
Wydaje mi sie, ze ludzie mysla i przyjmuja slowa raczej za pomoca opowiesci, a nie faktow. Nie analizuja, a im opowiesc prostsza tym bardziej zrozumiala. Taki w kazdym badz razie byl poczatek wiary. Stulecia mijaly, a basnie i mity powtarzaly sie tworzac swoista prawde ku uciesze kreatorow "fake news".

Tak zyjemy, niestety, w epoce postprawdy... Malo kto tak naprawde zapytal o prawdziwosc Biblii i nie tylko.

Smierc. Cierpiales na tym padole? W raju bedzisz szczesliwy. Pan Cie wynagrodzi.

Stworzenie czlowieka, a po jego smierci wieczne zycie w raju. Sprzedawanie marzen i zludzen. Zloty interes.

To sa moja przemyslenia w tym dniu zadumy, ktorej uczylismy sie przez lata. Tradycja i obrzedowosc.

Kwiaty na grobach sa symbolem pamieci, milosci do zmarlych, czy tez sa wyrzutem sumienia w stosunku do zmarlych? Nie wiem, byc moze ktos podpowie.

Mnie osobiscie wystarcza swieczka, ktora opowiada o cyklach natury. Ze smiercia musimy sie pogodzic za zycia i nie obiecujmy sobie zbyt wiele kiedy nadejdzie.

Prochem jestes czlowiecze ...
Obserwuj wątek
    • pure.blue Pierwsza stworzona przez Boga kobieta ... 01.11.20, 21:05
      byla Ewa, czy moze ktos inny?
    • blueelvic2 Chcialbym zwrocic uwage na to, co kiedys ... 01.11.20, 21:13
      powiedzial Tomasz z Akwinu : „Niemozliwoscia jest, aby bylo nieprawda to, w co wierza wszyscy”?. Dobre i ciagle aktualne.
    • amunicyjny1 Re: Momento mori ... 01.11.20, 21:14
      pure.blue napisał:

> Wydaje mi sie, ze ludzie mysla i przyjmuja slowa raczej za pomoca opowiesci, a
      > nie faktow. Nie analizuja, a im opowiesc prostsza tym bardziej zrozumiala. Taki
      > w kazdym badz razie byl poczatek wiary. Stulecia mijaly, a basnie i mity powta
      > rzaly sie tworzac swoista prawde ku uciesze kreatorow "fake news".
      >
      > Tak zyjemy, niestety, w epoce postprawdy... Malo kto tak naprawde zapytal o pra
      > wdziwosc Biblii i nie tylko.

Bo religia polega na wierzę, nie na przemyśleniach internetowego filozofa

Jak taki cwaniak, zajmij się koranem albo talmudem
    • amunicyjny1 Re: Momento mori ... 01.11.20, 21:51
      pure.blue napisał:

> Za wprowadzenie niech posluza slowa Josepha Goebbelsa: [i]„Kłamstwo powiedzian
      > e raz pozostaje kłamstwem, ale kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą

Ja doktrynerem religijnym nie jestem, w kościele bywam głównie na pogrzebach. Ale za takie postawienie sprawy [religii z Goebbelsem] masz u mnie po mordzie;jak się nie spotkamy [czego bym pragnął] to przynajmniej wirtualnie
    • szwampuch58 Re: Momento mori ... 01.11.20, 21:54
      Spierdalaj!!!!
      • blueelvic2 Oto szwampuchowi wykwit intelektu i kreatywnosci 01.11.20, 22:21
        Zalosny jestes gamoniu.
        • boomerang Re: Oto szwampuchowi wykwit intelektu i kreatywn 01.11.20, 22:28
          szajspuch wrócił z marszu kobiet z hasłem na ustach
          • blueelvic2 Ale przyznac trzeba, ze odwazny facet... 01.11.20, 22:41
            Nie kazdy by tak umial i mial odwage.
            • amunicyjny1 Re: Ale przyznac trzeba, ze odwazny facet... 01.11.20, 22:57
              blueelvic2 napisał:

> Nie kazdy by tak umial i mial odwage.

NIE TY BURAKU. PŁACZĄCY NA CENZURĘ W Rosji
              Sam zwiewasz ot pytań jak........
        • amunicyjny1 Re: Oto szwampuchowi wykwit intelektu i kreatywn 01.11.20, 22:30
          blueelvic2 napisał:

> Zalosny jestes gamoniu

On....

Zjazd ateistów:
          Po przywitaniu wszyscy ateiści poszli pogrozić Bogu, pokazać jak sobie świetnie radzą bez niego.
          Wszyscy skaczą jak najwyżej krzycząc "Boże, Ty chu*u, Nic nam nie zrobisz!" itp. Tylko jeden facet siedzi na kamieniu i czyta gazetę.
          Podchodzi do niego przewodniczący zjazdu i pyta:
          -A czemu Pan nie bluzga na Boga?
          -Bo w niego po prostu nie wierzę.

Różnica między ateisto i gówniarzem

• jk2007 Re: Momento mori ... 01.11.20, 22:07
      pure.blue napisał:
      > Mnie osobiscie wystarcza swieczka, ktora opowiada o cyklach natury.

na jesienne smutki mnie wystarcza kieliszek wódki..
      • blueelvic2 Tez dobre ... 01.11.20, 22:23
        Resumujac: Jack Daniels - Old No.7 przy swiecach.
        • blueelvic2 Reasumujac - sorry... 01.11.20, 22:25
          !
        • boomerang Re: Tez dobre ... 01.11.20, 22:26
          opowiadam się za dobrym koniakiem lub armaniakiem w odpowiednim szkle
          • blueelvic2 Szklo zawsze bylo wazne i takim pozostanie ... 01.11.20, 22:39
            Rodzaj trunku traktuje wyjatkowo wybiorczo... Wszystko zalezy od nastroju.

Pod reka mam zawsze Courvoisier i dwa zestawy koniakowek z Krosna. Swietne szklo.
            • jk2007 Re: Szklo zawsze bylo wazne i takim pozostanie .. 01.11.20, 22:52

"I kieliszeczek zagrał, rozbłysnął w świetle księżyca i kieliszeczek ten pomógł."
              • swiblowo Re: Szklo zawsze bylo wazne i takim pozostanie .. 01.11.20, 23:53
                i ja tez dla towarzystwa
      • blueelvic2 Prawie nikt nie ma dla niej czasu... 01.11.20, 22:34
        Tylko niewielu zyje ze swiadomoscie jej nieuchronnosci. "Uciekajaca" wiekszosc smierc dogoni bez wzgledu na okolicznosci.

Dobry wiersz i na czasie.
        • amunicyjny1 Re: Prawie nikt nie ma dla niej czasu... 01.11.20, 22:41
          blueelvic2 napisał:

Nie musisz blu, ona znajdzie ci czas, wyleżysz się za wszystkie czasy,Bez wierszy bez romantyzmu. A rodzina cie zakopie ze względów sanitarnych
          Taka dola ateisty
    • boomerang Re: Momento mori ... 01.11.20, 22:40
      W Australii zadumy w tym temacie nie ma. Ciało na pustyni mrówki zjadają do suchej kości w kilka kwadransów, a jeśli nie to trawi wszystko ogień w krematorium. A żyć trzeba.
      • blueelvic2 Mysle, ze zaduma nad zyciem i smiercia ... 01.11.20, 22:46
        przychodzi do czlowieka wraz z wiekiem, zdobytym zyciowym doswiadczeniem, oczytaniem ... i nie tylko.

• boomerang Re: Mysle, ze zaduma nad zyciem i smiercia ... 01.11.20, 23:04
          Oczytanie dziś nie grozi prawie nikomu, a śmierć to główny temat gier komputerowych, śmierć gwałtowna, jak za dawnych lat. Kto nie poległ na polu bitwy, ten tchórz i nie godzien szacunku.
          • amunicyjny1 Re: Mysle, ze zaduma nad zyciem i smiercia ... 01.11.20, 23:14
            boomerang napisał:

> Kto nie poległ na polu bitwy, ten t
            > chórz i nie godzien szacunku.

PIERDOLENIE tych co zabijali. Niewinnych ginęło zawsze parę razy więcej.Bohatery
          • blueelvic2 Dwie uwagi...... 01.11.20, 23:23
            Zycie i gra komputerowa, to dwa rozne swiaty. Zostawic komputer na boku i zagrac w rosyjska ruletka przystawiajac sobie pisstolet do skroni... To dopiero bylaby gra, ... gra o zycie.

Druga uwga dotyczy "oczytania", a wiec ilosci i jakosci przeczytanych ksiazek. Osobiscie widze kolosalna roznice pomiedzy kims kto przeczytal ca 2000 ksiazek z roznych dziedzin zycia, a osoba ktora przeczytala ich tylko 200, ... glownie kryminalow.
            • amunicyjny1 Re: Dwie uwagi...... 01.11.20, 23:41
              blueelvic2 napisał:

> Druga uwga dotyczy "oczytania", a wiec ilosci i jakosci przeczytanych ksiazek.
              > Osobiscie widze kolosalna roznice pomiedzy kims kto przeczytal ca 2000 ksiazek
              > z roznych dziedzin zycia, a osoba ktora przeczytala ich tylko 200, ... glownie
              > kryminalow.

Brak różnic.Choć nie do końca.Ten kto przeczytał 200 kryminałów,był zainteresowany konkretną literaturą.Ten kto przeczytał 2000 książek jest bibliofilem.Ten co chwali się przeczytaniem 2000 książek jest w najlepszym przypadku pseudointeligentem.W gorszym, idiotą
      • elka-sulzerowa2 Re: Momento mori ... 02.11.20, 01:18
        Ano wszyscy jakos tam zyjemy ... ale termin uplywu waznosci kazdemu sie zbliza.
        ... A co nastapi potem?
        Krematorium i blekitny ocean.
    • swiblowo Re: Momento mori ... 01.11.20, 23:54
      Śmiejcie się , nie czekając, aż będziecie szczęśliwi, inaczej bowiem umrzecie, nie roześmiawszy się ani razu.
      • blueelvic2 Czuc sie szczesliwym... 02.11.20, 00:10
        Moja zyciowa zasada zawarta jest w Piesni Horacego. Zyje chwila. Caprpe Diem ...

Nie pytaj próżno, bo nikt się nie dowie

Jaki nam koniec szykują bogowie,

I babilońskich nie pytaj wróżbiarzy.

Lepiej tak przyjąć wszystko jak się zdarzy.

A czy z rozkazu Jowisza ta zima

Co teraz wichrem wełny morskie wzdyma,

REKLAMA

Będzie ostatnia czy też nam przysporzy
        Lat jeszcze kilka tajny wyrok boży

Nie troszcz się o to i... klaruj swe wina.

Mknie rok za rokiem, jak jedna godzina.

Więc łap dzień każdy, a nie wierz ni trochę

W złudnej przyszłości obietnice płoche.

Stworzylem swoj maly swiat i jestem szczesliwy.
        • amunicyjny1 Re: Czuc sie szczesliwym... 02.11.20, 00:13
          Stworzylem swoj maly swiat i jestem szczesliwy.

Podobnie jak czubki.Ja żyje w realu
        • boomerang Re: Czuc sie szczesliwym... 02.11.20, 01:40
          Horacy to też:

Jakże słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę.
          Dulce et decorum est pro patria mori.
          • swiblowo Re: Czuc sie szczesliwym... 02.11.20, 02:17
            Suworow ze swoimi zolnierzami przed kazda bitwa trzy dni poscili, zakladali na siebie czysta odziez, nie bali sie smierci i... ile zwyciestw?
    • de_oakville Creio em Deus 02.11.20, 11:26
      Kiedy mieszkalem w Niemczech chodzilem prawie w kazda niedziele na nabozenstwa ("Gottesdienst") do Wolnej Gminy Ewangelickiej. Bylem zachwycony wykladami pastora, swietnie zorganizowanymi, swietnie prowadzonymi, i, co najwazniejsze, bardzo praktycznymi dla ludzi jako przewodnik duchowy w zyciu codziennym. Jeden z takich wykladow (celowo nie uzywam slowa "kazanie", bo kojarzy mi sie ono, czesto zreszta nieslusznie, z nudnym pouczaniem z ambony z pozycji prawie pol-Boga) nosil tytlu "Unsichtbare Wirklichkeiten" czyli "Niewidzialna
      rzeczywistosc". Z cala pewnoscia niewidzialna rzeczywistosc istnieje (takie bylo podsumowanie wykladu). Nie o wszystkim wiemy i nie o wszystkim mamy pojecie. Czlowiek jest tylko stworzeniem, a nie stworca. Gdybym cofnal sie do epoki "kamienia lupanego" i opowiadal jaskiniowcowi o niewidzialnych falach radiowych, ktore przenosza glos i obraz, to taki brodacz z maczuga byc moze stuknalby sie w czolo i powiedzial "pier***isz jak Goebbels". No coz, fal radiowych nie widzimy, ale wiemy ze istnieja. Idac za tym, nie jestesmy wcale pewni, ze oprocz tego rodzaju niewidzialnych rzeczywistosci istnieja jeszcze inne, o ktorych dotad nie mamy pojecia. Czlowiek miewa czesto rozne przeczucia, ktore sie sprawdzaja, zanim sie jeszcze wydarza. Skad to sie bierze?
      • de_oakville Re: Creio em Deus 02.11.20, 11:31
        de_oakville napisał:

>Czlowiek miewa czesto rozne przeczucia, ktore sie sprawdzaja, z
        > anim sie jeszcze wydarza. Skad to sie bierze?

Chcialem napisac: Czlowiek miewa czesto wczesniej przeczucia na temat wydarzen, ktore potem sie sprawdzaja (maja miejsce).
      • blueelvic2 Kazdy w cos wierzy... 02.11.20, 17:24
        Osobiscie wierze w rozum, w nauke.

Duskutujac w tym temacie dojdziemy do miejsca, ktore bedzie granica pomiedzy wiara a nauka.

To nie nauka, a wlasnie wiara przyjmuje pewne kwestie za niepodwazalne. Nauka zas stara sie jak najmniej zakladac. W nauce mowi sie, ze nauka dopiero szuka, natomiast o religii mowi sie, ze ona juz.wie. Zwyczajnie zostaly jej objawione. Wow.

Objawienie, to taki cudowny przeblysk dajacy poczatek i wierze i religii. W tym miejscu nalezaloby zapytac: czym jest fikcja?

Druga sprawa to Wielki Wybuch. Czy byl naprawde tylko jeden? Juz dzis mowi sie, ze naukowcy odkryli "echa" poprzedniego Wielkiego Wybuchu.

Okreslenie teologow iz: "na poczatku bylo slowo, a slowo bylo u Boga... " moze wkrotce trzeba bedzie jakos zmodifikowac. Ale to nie religia zmieni spojrzenie n Big Bang, to zrobi nauka.

Kiedys dziecko zapytalo ksiedza: gdzie byl Bog przed Wielkim Wybuchem... Gdzie On byl przed stworzeniem swiat, przed stworzeniem naszej widzialnej rzeczywistosci.

Czy mozna odpowiedziec: on mieszkal w niewidzialnej?
        • amunicyjny1 Re: Kazdy w cos wierzy... 02.11.20, 18:03
          blueelvic2 napisał:

> Osobiscie wierze w rozum, w nauke.
          >
          > Duskutujac w tym temacie dojdziemy do miejsca, ktore bedzie granica pomiedzy wi
          > ara a nauka.
          NIE
          buraku ,zacząłeś tak
          Za wprowadzenie niech posluza slowa Josepha Goebbelsa: „Kłamstwo powiedziane raz pozostaje kłamstwem, ale kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą”.

• tytus_staropolski Ciekawy wpis. 05.11.20, 01:53
        "Czlowiek jest tylko stworzeniem, a nie stworca".

Jestem przekonany, ze rozum został nam dany nie tylko do poznawania swiata, lecz do walki. Do walki o byt.

Instynkt i przeczucie.
        • boomerang Re: Ciekawy wpis. 05.11.20, 02:33
          Czlowiek jest tylko stworzeniem, a nie stworca

Nieprawda. Człowiek jest też stwórcą, bo stworzył Boga, na wzór i podobieństwo swoje.
    • ola.z.opola Re: Momento mori ... 04.11.20, 19:42

Co za tuman! Nie "momento", a memento!
      Co za pretensjonalny watek! Normalnych to ty nie potrafisz???
      • amunicyjny1 Re: Momento mori ... 04.11.20, 19:52
        ola.z.opola napisała:

>
        > Co za tuman! Nie "momento", a memento!
        > Co za pretensjonalny watek! Normalnych to ty nie potrafisz???

Pisałem,przeczytanie 2000 książek,różne rzeczy z ludźmi wyprawia.Te ''buty'' nie każdemu pasują
        • tytus_staropolski Czy nie mozesz Brutusie pilnowac samego siebie. 05.11.20, 00:44
          Mola ksiazkowego nazywasz bibliofilem, i nikt (nawet ola.z.opola) Ciebie nie obraza.
      • tytus_staropolski Czy Ty nigdy sie nie przejezyczylas kobieto? 05.11.20, 00:37
        Jezeli nawet ktos zrobil blad, to czy ukladnosc nie podpowiada aby to przemilczec?

• amunicyjny1 Re: Czy Ty nigdy sie nie przejezyczylas kobieto? 05.11.20, 09:33
          tytus_staropolski napisał:

> Jezeli nawet ktos zrobil blad, to czy ukladnosc nie podpowiada aby to przemilcz
          > ec?
          >
          Ty przemilczałeś,czy już hipokryto zapomniałeś ''o ujadaniu''?
      • blueelvic2 Wyluzuj ewa/ola bo to co robisz jest zwyczajnie... 08.11.20, 15:18
        glupie i nudne. Dziecinada.

Rowniez i ty jestes tumanem i obojetne czy piszesz jako ola czy tez ewa. Dam przyklad twoich bledow jezykowych.

ola pisze: ... nonsensowne "argumenty" adwersera? Wyjasniam, ze chodzi o adwersarza.

ewa15 pisze zas tak: Niermcy poszą o tym, między wierszami ... Mialo to byc Niemcy pisza o tym ...

Podobienstwo, ktore nie pozostawia zadnych zludzen.

Mam tego duzo wiecej. Nie w tym jednak problem. Poki co, to jestes zywykla szczekaczka reagujaca jak pies Pwlowa, ale jestes na tyle inteligentna, ze mozesz to zmienic.

• amunicyjny1 Re: Wyluzuj ewa/ola bo to co robisz jest zwyczajn 08.11.20, 15:25
          blueelvic2 napisał:

> Pwlowa
          >

Pawłow. Iwan Pietrowicz Pawłow Иван Петрович Павлов
    • tytus_staropolski Czy Ola udzieli odpowiedzi na zadane pytania? 05.11.20, 15:19
      Wypadaloby, co nie?
      • tytus_staropolski Ola tumanem wcale nie jest i normalne watki pisze. 05.11.20, 18:54
        Moze nie tutaj na Forum Swiat. Ona pisze zapewne gdzies indziej. Ale nie o to przeciez chodzi.

Moje pytanie dotyczylo kwestii przejezyczen, czy tez popelniania bledow jezykowych, literowek lub innych.

W zwiazku z czym jeszcze raz zapytam sie Oli: Czy Ty nigdy sie nie przejezyczylas kobieto?

• wtop.ek Re: Ola tumanem wcale nie jest i normalne watki p 05.11.20, 19:14
          Nie zwracaj uwagi, To lokalny idiota. Pojawia się raz na parę tygodni, kiedy ma przepustkę ze szpitala i dostęp do sieci. Poza bluzgami i obelgami pustka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka