Dodaj do ulubionych

A co z zaśmieconymi posesjami?

05.03.07, 10:11
mieszkam w bloku na nowym osiedlu,które sąaiaduje ze strasznie zaśmieconą
działką.włascicielka tego domu nic sobie z tego nie robi,widocznie nie razi
jej ten bałagan i brud(wszędzie porozrzucane dechy ,śmieci,szmaty,metalowe
części nie da się tego opisać).już rok mam taki widok z okna,że nie chce się
do niego podchodzić,wstyd gości którzy do mnie przyjężdzają.wiem że policja
się tym nie zajmuje,nie mamy straży miejskiej,czy może jednak ktoś wie co
można z tym zrobić?jak zmusić takich włascicieli posesji do sprzątania?
liczyłam na to że nowy prezydent coś zmieni,moż już coś w tej sprawie się
zmieniło?a może ustalmy jakieś opłaty karne za brud na swojej posesji?to by
zwiększyło budżet miasta i może przyniosło w końcu jakiś efekt
Obserwuj wątek
    • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 05.03.07, 14:24
      masz zapewne na mysli dom dyrktorki szkoły podstawowej przxy Szwolezerów... no
      tak tak bałagamosiagnal monstrualne rozmiary!!! trzeba cos z tym zrobic bo
      wszyscy cierpia patrzac na to.
    • zulu2000 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 05.03.07, 15:02
      karinko50

1. Jest takie przysłowie: "wolnoś Tomku w swoim domku".
      2. Jak sobie kupisz domek z działką, to też będziesz mogła mieć taki
      monstrualny bałagan.
      3. Może zamurować okno? Widok śmieci na czyimś podwórku zniknie sam.
      4. Pan Perkowski, jak na razie, jest tylko burmistrzem, nie prezydentem:-)
      5. Twoja propozycja opłaty karnej za brud jest bardzo ciekawa. Następnego dnia
      po jej wprowadzeniu zapuka do twoich drzwi z rana trójka społeczna z tijufitem
      na czele i będzie sprawdzać, czy w twoim mieszkaniu jest czysto, czy mąż
      założył czyste skarpety a ty czyste majtki. Jak bałagan w dziecinnym pokoju to
      mandat i galery.
      6. Z pewnością zwiększyłoby to budżet miasta i przyniosło efekt.
      7. Moje propozycje dodatkowe to: kara za nieumyte zęby, smród pod pachami,
      brudne buty, włosy, paznokcie... Ale by było kasy w urzędzie.
      • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 07.03.07, 21:00
        życzę więc zulu2000 takiego pięknego widoku każdego poranka...zamiast kwiatka
        śmieci...
        • jas198 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 10.03.07, 11:28
          fatimap1974 napisała:

> życzę więc zulu2000 takiego pięknego widoku każdego poranka...zamiast
          kwiatka
          > śmieci...
          ida świeta !! weźmie uczniów i posprząta
    • lilka.w Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 10.03.07, 11:45
      Ależ dawniej tak było-przynajmniej w Szczecinie,gdzie mieszkaliśmy.Były
      finansowe kary za nieporzadek,a u sasiadow ,którzy mieli wiecznie bałagan na
      posesji nakazano wybudowac odgradzający parkan!Chodziła też straz,sprawdzajac
      wyposazenie przeciwpożarowe na posesji.Wiosną sprawdzano tez ,czy został po
      zimie uprzatnięty pas jezdni(tzn.np rynsztok) należ meszkancom.Uczyc porządku
      można efektywnie tylko przez kieszeń i jest to metoda skuteczna i...społecznie
      użyteczna.Sprawdza się tez doskonale w takich zdyscyplinowanych krajach jak
      Niemcy.
    • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 22.03.07, 09:19
      Witajcie, znalazłam ustawe regulująca to zagadnienie. Czyli zblża się dzień
      kiedy może śmieci znikną!
      Obowiązki właściciela nieruchomości dotyczące utrzymania czystości i
      porządku zostały uregulowane w ustawie z dnia 13 września 1996 r. o
      utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 1996r. nr 132, poz. 622
      ze zmianami). Właścicielem nieruchomości w myśl ustawy jest także
      współwłaściciel, użytkownik wieczysty oraz jednostki organizacyjne i osoby
      posiadające nieruchomości w zarządzie lub użytkowaniu, a także inne podmioty
      władające nieruchomościami. W myśl art. 5 ustawy właściciele nieruchomości
      zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:

1) wyposażenie nieruchomości w urządzenia służące do gromadzenia odpadów
      komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym
      i porządkowym oraz przyłączenie do istniejącej kanalizacji sanitarnej,

2) gromadzenie powstałych na terenie nieruchomości odpadów komunalnych w
      urządzeniach, o których mowa w pkt 1,

3) usuwanie i unieszkodliwianie odpadów komunalnych,

4) oczyszczanie ze śniegu i lodu oraz usuwanie błota i innych zanieczyszczeń
      z chodników położonych wzdłuż nieruchomości.

Właściciele nieruchomości, przy wykonywaniu obowiązku wymienionego w punkcie
      3, zobowiązani są do udokumentowania korzystania z usług wykonywanych przez
      zakład będący gminną jednostką organizacyjną lub podmiot posiadający
      zezwolenie na wykonywanie usług usuwania odpadów komunalnych przez okazanie
      umowy i dowodów płacenia za usługi lub okazanie, na żądanie wójta,
      burmistrza lub prezydenta miasta, dowodów płacenia za składowanie odpadów na
      składowisku odpadów komunalnych.

2. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1
      - podlega karze grzywny

• adi215 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 22.03.07, 19:17
        wszystko ok tylko złom i deski to niesą odpady komunalne
        więc pani dyrektor tą ustawą nic nie zrobisz.
        • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 22.03.07, 21:40
          a oto odpowiedź na twoje wątpliwości:

Odpady komunalne - bytowe - to stałe i cieke odpady powstające w gospodarstwach
          domowych, w obiektach użyteczności publicznej i obsługi ludności, w tym
          nieczystości gromadzone w zbiornikach bezodpływowych, porzucone wraki pojazdów
          mechanicznych oraz odpady uliczne, z wyjątkiem odpadów niebezpiecznych z
          zakadów opieki zdrowotnej i zakadow weterynaryjnych (Dz. U. Nr 132/96, poz.622).

Odpady komunalne stałe (OKS) są bardzo zróżnicowane pod względem skadu
          fizycznego i chemicznego. Zależy on głównie od wyposażenia budynków w
          urządzenia techniczno-sanitarne (głównie sposobu ogrzewania), rodzaju zabudowy,
          stopy życiowej mieszkańców. Skadniki zawarte w odpadach komunalnych, głównie
          organiczne ulegają przemianom biochemicznym i oddziałują na środowisko poprzez
          produkty rozklady: dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór, metan, azotany,
          azotyny, siarczany i in. Odpady komunalne stwarzają zagrożenie dla środowiska
          także ze względu na możliwość skażenia powietrza, wód gruntowych i
          powierzchniowych mikroorganizmami chorobotwórczymi, dla których stanowią
          pożywkę. Ponadto na wysypiskach odpadów komunalnych panuja dobre warunki dla
          żerowania różnego rodzaju insektów, gryzoni, ptaków, które mogą przenosić na
          inne tereny zarazki chorób np. : duru brzusznego, paraduru, tężca, czerwonki.

• adi215 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 22.03.07, 23:20
            a ja będe twierdził swoje , ta najwyżej można zakwalifikować jako materiały po budowie. Niema prawnego przymusu do utrzymywania optycznego ładu na prywatnej posesji , to jest teren prywatny i kupa desek niestanowi zagrożenia publicznego.
            Można jedynie piętnować takich właścicieli ale jeżeli jemu to pasuje to nic mu nie zrobisz.
            • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 08:39
              zależy tobie na usunięciu śmieci czy na wsłuchiwaniu sie w tembr własnego
              głosu? my szukamy rozwiązania dla problemu a nie czarnowidztwa
          • falcon2 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 04:11
            gmina ma prawo wywieźdź te śmieci i obciążyć właściciela posesji kosztami
            wywozu.
            • adi215 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 11:40
              a ja jeszcze raz pwiem to niesą smieci , a co byś zrobiła jakbym na swojej prywatnej posesji prowadził skup złomu też byś nażekała na okropny widok
              • sz0rstki Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 11:51
                Kolego, jeśli prowadziłbyś skup złomu obok mojego domu, gdzie wg.
                planu zagospodarowania przestrzennego ma być zabudowa mieszkalna a nie
                techniczno usługowo przemysłowa, to z pewnością miałbyś ze mną do
                czynienia... ;) Mniemam, że wiesz co to jest ten plan.
                A tak bajdełej, to wydaje mi się, że starasz się za wszelką cenę wykazać
                że możliwe i bezkarne jest trzymanie na posesji wysypiska śmieci a w ogóle
                że "wolnoć Tomku w swoim domu".
                W tym wątku, mam wrażenie, nie chodzi o zachęcanie mieszkańców do tolerowania
                takiego stanu rzeczy, lub inaczej - zniechęcanie do działania...
                Na szczęście są instrumenty prawne mogące wywrzeć na właścicielu - śmieciarzo -
                bałaganiarzu odpowiednie zachowania społeczne.

pzdr
                • bytheway3 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 12:16
                  sz0rstki napisał:

> Kolego, jeśli prowadziłbyś skup złomu obok mojego domu, gdzie wg.
                  > planu zagospodarowania przestrzennego ma być zabudowa mieszkalna a nie
                  > techniczno usługowo przemysłowa miałbyś ze mną do
                  > czynienia... ;)

Powiem krótko: Mógłbyś mi naskoczyć! (mimo to, że wyglądasz jak tłusty wieprz)
                  Pamiętaj!: Plan planem,a życie toczy się dalej. I nie mów tu, że coś by było
                  obok twojego domu - ty nie masz domu!

Proszę również zwrócić uwagę, że w większości przypadkach bałaganów na
                  podwórkach mamy do czynienia z właścicielami, których ten problem przerasta.
                  Bardzo często są to ludzie starzy, bądź też patologiczne rodziny nierzadko bez
                  środków do życia.
                  Czy w takim wypadku można coś wskórać podając Ich do sądu? Czy nałożona kara
                  pieniężna (których to pieniędzy nie mają i nie będą mieli) coś tu zmieni? A
                  może by tak taką np. Staruszkę zamknąć na Białołęce????

PS
                  szOrstki - nie wkur.....j mnie, pisząc takie głupoty!
                  Zajmij się mailowaniem do Perkowskiego i Mickiewicza - może kiedyś zostaniesz
                  Radnym (radny szOrstki - ha ha)

Bez Odzewu!
                  • tijufit Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 12:22
                    bytheway3 napisała:

> Powiem krótko: Mógłbyś mi naskoczyć! (mimo to, że wyglądasz jak tłusty wieprz)
                    > Pamiętaj!: Plan planem,a życie toczy się dalej. I nie mów tu, że coś by było
                    > obok twojego domu - ty nie masz domu!
                    >
                    > Proszę również zwrócić uwagę, że w większości przypadkach bałaganów na
                    > podwórkach mamy do czynienia z właścicielami, których ten problem przerasta.
                    > Bardzo często są to ludzie starzy, bądź też patologiczne rodziny nierzadko
                    bez
                    > środków do życia.
                    > Czy w takim wypadku można coś wskórać podając Ich do sądu? Czy nałożona kara
                    > pieniężna (których to pieniędzy nie mają i nie będą mieli) coś tu zmieni? A
                    > może by tak taką np. Staruszkę zamknąć na Białołęce????
                    >
                    > PS
                    > szOrstki - nie wkur.....j mnie, pisząc takie głupoty!
                    > Zajmij się mailowaniem do Perkowskiego i Mickiewicza - może kiedyś zostaniesz
                    > Radnym (radny szOrstki - ha ha)
                    >
                    > Bez Odzewu!

Proszę o stosowanie się do netykiety forum. Tutaj masz jej fragment:
                    "Czego unikać:

Nie przeklinaj.
                    Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców."

A tu całość, którą radzę przeczytać:
                    forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
                  • sz0rstki Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 14:59
                    bytheway3 napisała:
                    "Mógłbyś mi naskoczyć! (mimo to, że wyglądasz jak tłusty wieprz)"

O_O co za głębokie przemyślenie ! Oglądałaś się w lustrze ????

"Pamiętaj!: Plan planem,a życie toczy się dalej."

To znaczy że jesteś śmieciarzem który babrze się w swoich śmieciach i jest mu z
                    tym dobrze ?

"Proszę również zwrócić uwagę, że w większości przypadkach bałaganów na
                    > podwórkach mamy do czynienia z właścicielami, których ten problem przerasta."

Ło matko, a na podstawie czego tak sądzisz ? własnych doświadczeń ? Jak cie
                    przerasta to powiedz, można pewnie ci pomóc.

"Czy w takim wypadku można coś wskórać podając Ich do sądu? Czy nałożona kara
                    > pieniężna (których to pieniędzy nie mają i nie będą mieli) coś tu zmieni? A
                    > może by tak taką np. Staruszkę zamknąć na Białołęce????"

O widzę że masz gotowe rozwiązania. Świetne pomysły, godne "wq...ego suchego
                    niewieprza" :)))))

"szOrstki - nie wkur.....j mnie, pisząc takie głupoty!"

To co robię tobie, bardzo mi się podoba. Będę jednak się starał, żeby ci żyłka
                    nie pękła...

• adi215 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 12:23
                  sz0rstki napisał:

> to z pewnością miałbyś ze mną do
                  > czynienia... ;)
                  już się przestraszyłem
                  > A tak bajdełej, to wydaje mi się, że starasz się za wszelką cenę wykazać
                  > że możliwe i bezkarne jest trzymanie na posesji wysypiska śmieci a w ogóle
                  > że "wolnoć Tomku w swoim domu".

chce tylko wykazać że niekażde "śmieci" są śmieciami i prawnie nic niezrobisz Pani Dyrektor Gimnazjum bo na swojej posesji ma "tylko" troche desek potrzebnych do prac remontowych
                  • sz0rstki Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 23.03.07, 15:13
                    adi215 napisał:
                    "> już się przestraszyłem"

A czemu bierzesz to tak dosłownie ? ;)

Nie widziałem posesji "Pani dyrektor gimnazjum", ale znam sytuację gdzie na
                    posesji
                    znajduje się szrot samochodowy plus wysypisko innych śmieci gabarytowych.
                    Akurat mnie to bezpośredni nie dotyczy, ale przyznasz, że to jednak są śmieci
                    z którymi prawo dałoby sobie radę gdyby jakiś sąsiad się uparł ?
                    Celowo zwróciłem uwagę na typowe u nas: "wolnoć Tomku w swoim domku".
                    Dziwne to, bo np. na Białołęce, w Zielonce, Pyrach, Wilanowie i wielu innych
                    miejscach, takiej ilości śmieci i przyzwolenia społecznego na ich wyrzucanie do
                    lasu, palenie czy też składowanie na własnych posesjach, nie widziałem.
                    Jakieś specyficzne te Ząbki czy co ?
                    I jeszcze ta klasyczna postawa: "napewno się nie uda, więc po co strzępić języka
                    albo ruszyć d..ę"...
                    Szkoda słów...

pzdr
                  • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 02.04.07, 11:36
                    www.zabki.pl/?go=&sel=akcja_smiecisz_placisz
                    zerknij na to!
    • fatimap1974 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 02.04.07, 11:35
      www.zabki.pl/?go=&sel=akcja_smiecisz_placisz
      • jas198 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 15.05.07, 15:47
        czy już posprzatane???????
    • karina50 Re: A co z zaśmieconymi posesjami? 15.05.07, 17:05
      dalej jest tak jak było,tylko teraz trochę mniej widać bo zielsko się
      rozrasta,szkoda że nie może rosnąć w nieskończoność,to może by właścicielka
      posesji zwróciła na swoje podwórko uwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka