Dodaj do ulubionych

Polskie Migi nadal w grze (?)

06.03.22, 00:47
Prezydent Żeleński przeprowadził dziś wideokonferencję z kongresmenami obu izb Kongresu. Uzyskał jednogłośne poparcie. W odpowiedzi na jego prośby o dostawę wyprodukowanych w Związku Radzieckim samolotów myśliwskich, grupa kongresmenów (nie wiem jak duża) zobowiązała się zrobić wszytko co w ich mocy, aby do takiej dostawy doszło.

Jak patrzę na listę aktualnych posiadaczy MiG-ów 29, to chyba zbyt dużego wyboru państw dostawców nie ma, bo raczej nie wchodzą w grę samoloty z Iranu, czy Korei Pln.
Obserwuj wątek
    • j-k nie smiesz 06.03.22, 00:52
      Ukraina ma juz 70 Migow 29 - z Polszy, Slowacji itd... juz obiecanych
      • felusiak1 Re: nie smiesz 06.03.22, 03:39
        A wiesz ile ja mialem obiecanych rzeczy w swoim zyciu.
        • j-k a to ciekawe... 09.03.22, 23:54
          felusiak1 napisał:
          > A wiesz ile ja mialem obiecanych rzeczy w swoim zyciu.

a to ciekawe...
          bo mnie w zyciu nikt nigdy niczego nie chcial k... obiecac...

nawet przyslowiowych "gruszek na wierzbie"...

• j-k a to ciekawe... 10.03.22, 14:24
          felusiak1 napisał:
          > A wiesz ile ja mialem obiecanych rzeczy w swoim zyciu.

a to ciekawe...
          bo mnie w zyciu nikt nigdy niczego nie chcial k... obiecac...

nawet przyslowiowych "gruszek na wierzbie"...

• buldog2 Re: nie smiesz 13.09.22, 09:24
          I co, rozmyśliła się czy bolała ją głowa?
    • malkontent6 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 03:09
      Mówi się też, że w zamian za MIG- i podarowane Ukrainie Polska otrzyma od USA jakieś amerykańskie myśliwce.
      • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 03:29
        malkontent6 napisał:

> Mówi się też, że w zamian za MIG- i podarowane Ukrainie Polska otrzyma od USA j
        > akieś amerykańskie myśliwce.
        >

Prawdopodobnie zagospodarowane są już wszystkie po-tureckie F35, w grę mogłyby wiec wchodzić jedynie F16.
    • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 03:38
      Ain't gonna happen. Period.
      • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 07:46
        felusiak1 napisał:

> Ain't gonna happen. Period.
        >

U.S. officials said there are a number of “challenging practical questions,” including getting the planes to Ukraine. Whether to provide Soviet-era planes, they said, is a “sovereign decision” for Poland and the details of an arrangement would need to be agreed upon with Warsaw.

“We are working with the Poles on this issue and consulting with the rest of our NATO allies,” a White House official said.

Zobaczymy co z tego wyniknie
        • ivergon Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 08:14
          bmc3i napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > Ain't gonna happen. Period.
          > >
          >
          >
          > U.S. officials said there are a number of “challenging practical questions,” in
          > cluding getting the planes to Ukraine. Whether to provide Soviet-era planes, th
          > ey said, is a “sovereign decision” for Poland and the details of an arrangement
          > would need to be agreed upon with Warsaw.
          >
          > “We are working with the Poles on this issue and consulting with the rest of ou
          > r NATO allies,” a White House official said.
          >
          >
          > Zobaczymy co z tego wyniknie

Przecież możliwości jest wiele, można je na przykład sprzedać Amerykanom za symboliczne 1 euro, a oni niech przekażą je Ukrainie, nich będzie na Amerykanów, albo wymienić jeśli mają wartość bojową/odstraszania dla nas, na samoloty przykładowo A10 np. 50 sztuk raz będzie, że nie oddajemy ich za darmo drugi A10 miałby działać odstraszająco.

Można je pozwolić Ukraińcom "ukraść". Czy nic o tym nie gadać, zrobić ich makiety i po cichu po przemalowaniu oddać Ukraińcom, oczywiście iść w zaparte/kłamać, że nic im nie przekazaliśmy, itp.
          • ivergon na taką umowę to nie ma co się zgadzać 06.03.22, 11:27
            Biurwokracja w akcji...

"Umowa wymagałaby zgody Białego Domu i działań Kongresu, ale przekazanie MiG-ów-29 musiałoby być poprzedzone „suwerenną decyzją Polski”.
            Tyle że problem nie dotyczyłby tylko MiG-ów, ale i tego, co i jak Polska miałaby dostać w zamian. „Proces (przekazania Polsce) F-16 byłby czasochłonny, wiązałby się z ubieganiem się o kontrakt i przyznawaniem go, a także budowaniem samolotów specyficznych dla tego kraju i zapewnianiem szkoleń” - pisze agencja Bloomberg."

Krótko jak widać wszystko co lata, strzela i przenosi bomby, w obecnej sytuacji ma wartość, Migi-29 też, podniósł bym stawkę za Migi-29 sprzedaż USA, za 100 sztuk A10, stoją sobie i czekają, nic nie trzeba budować, a startują z kartofliska, są znacznie lepsze od śmigłowców szturmowych, a na kolumny sowieckiej armii jak pokazuje wojna na Ukrainie wręcz idealne.
        • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 15:39
          bmc3i napisał:
          > Zobaczymy co z tego wyniknie

Coś mi się zdaje, że Amerykanom ta operacja mocno pasuje. Duda pewnie się trochę "pozastanawia" sla dodanie sobie powagi i klepną wymianę.
          • bmc3i Blinken dla CNNu 06.03.22, 20:30
            europitek napisał:

> bmc3i napisał:
            > > Zobaczymy co z tego wyniknie
            >
            > Coś mi się zdaje, że Amerykanom ta operacja mocno pasuje. Duda pewnie się troch
            > ę "pozastanawia" sla dodanie sobie powagi i klepną wymianę.

Po wczorajszej wizycie w Polsce, przebywający dziś w Mołdawii sekretarza stanu Antony Blinken udzielił wywiadu w dla CNN-u.

Prowadzący przypomniał słowa Żeleńskiego do Kongresu, "ok, nie chcecie wprowadzić strefy zakazu lotów, to dajcie nam samoloty."

W odpowiedzi Blinken powiedział, "mocno pracujemy z naszymi polskimi partnerami, nad wyrównaniem im/ zastąpieniem polskich migów i suchojów naszymi samolotami". Myślę że wnioski są oczywiste.

W tym samym czasie, w Polsce przebywają kongresmeni obu partii, którzy mocno wspierają Ukrainę, zaś po wczorajszej telekonferencji Żeleńskiego z oboma izbami kongresu, grupa amerykańskich deputowanych powiedziała ze zrobi wszystko co w ich mocy, aby Ukraina dostała samoloty.
            • europitek Re: Blinken dla CNNu 06.03.22, 22:16
              bmc3i napisał:
              > Myślę że wnioski są oczywiste.

Teraz mi się przypomniało, że Żeleński w jednym z ostatnich przemówień już w czasie kwestii samolotów prawie obcałował Dudę. Nie były to normalne podziękowania, ale coś więcej, mimo że Duda dzień czy dwa wcześniej (po spotkanie ze Stoltenbergiem) dementował sprawę. Może to wskazywać, że lada dzień sprawa przekazania samolotów dojdzie do skutku.
              • bmc3i Re: Blinken dla CNNu 06.03.22, 23:33
                europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                > > Myślę że wnioski są oczywiste.
                >
                > Teraz mi się przypomniało, że Żeleński w jednym z ostatnich przemówień już w cz
                > asie kwestii samolotów prawie obcałował Dudę. Nie były to normalne podziękowani
                > a, ale coś więcej, mimo że Duda dzień czy dwa wcześniej (po spotkanie ze Stolte
                > nbergiem) dementował sprawę. Może to wskazywać, że lada dzień sprawa przekazani
                > a samolotów dojdzie do skutku.

Nie wiem czy dojdzie, ale o tym rozmawiają. Zastanawia mnie jednak o jakich samolotach dla Polski rozmawiają. Czy o najnowszych F16? Nie sądzę bo portfel zamówień LockMartu na F16V jest wypełniony po brzegi. O samolotach z inwentarza USAF? Tez nie sądzę, bo opóźnienie programu F35 spowodowało że USAF sama ma kłopoty zapewnieniem samolotów dla siebie. Pozostają więc albo samoloty zakonserwowany na pustyni których przywrócenie do stanu zdatnego do służby zajęłoby tygodnie, jeśli nie miesiące. Innym rozwiązaniem jest transfer do Polski samolotów należących do innych krajów NATO. Ale to wymagałoby włączenia w rozmowy jakiegoś kraju trzeciego.
            • felusiak1 Re: Blinken dla CNNu 06.03.22, 22:35
              Cieszę się, ze mocno pracują. I ta cięzka praca powinna zaowocować dostarczeniem Polsce "naszych samolotów".
              O przekazaniu samolotow Ukrainie Blinken nie powiedzial slowa.
              Naucz się rozumieć co czytasz. Plattitude, zapoznaj sie.
        • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 21:13
          Zachęcilbym cię do krytycznego czytania kitu. To nie jest “sovereign decision” for Poland i ci co to mowia doskonale o tym wiedzą. To jest decyzja Bialego Domu i z tego co czytam NATO otrzymalo zgodę na przekazanie myśliwcow Ukrainie.
          • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 21:29
            felusiak1 napisał:

> Zachęcilbym cię do krytycznego czytania kitu. To nie jest “sovereign decisio
            > n” for Poland
            i ci co to mowia doskonale o tym wiedzą. To jest decyzja Bial
            > ego Domu i z tego co czytam NATO otrzymalo zgodę na przekazanie myśliwcow Ukrai
            > nie.
            >

To jest suwerenna decyzja Polski, czy przekaże komukolwiek lub sprzeda będące samoloty będące jej własnością, czy też nie. NATO może sobie dysponować jedynie swoimi trzema C-17, a i to nie do końca, bo zostały kupione dla NATO właśnie przez 5 państw, w tym Polskę. Dlatego Amerykanie rozmawiają z Polakami, czym zastąpić Polsce samoloty ewentualnie przekazane Ukrainie.
            • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 22:20
              Lubisz kit
              • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 23:10
                Nie ma się o co spierać, bo wszyscy zaangażowani w tę sprawę mają to samo na względzie, a te oświadczenia to tylko dyplomatyczny taniec, który musi się odbyć, ponieważ to jest transakcja na ok. 1-1,5 mld USD. I wcale bym się nie zdziwił, gdyby po jakimś czasie okazało się, że to Duda z Żeleńskim wiercili Amerykanom dziurę w brzuchu w tej sprawie.
                Natomiast Blinken wspomniał też o Su-22, czyli sprawa dotyczyłaby nie tylko 29 sztuk MIG-ów, ale też 12 Suchojów. Razem 41 sztuk. Dla Ukrainy byłby to poważny zastrzyk.
                • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 23:42
                  europitek napisał:

> Nie ma się o co spierać, bo wszyscy zaangażowani w tę sprawę mają to samo na wz
                  > ględzie, a te oświadczenia to tylko dyplomatyczny taniec, który musi się odbyć,
                  > ponieważ to jest transakcja na ok. 1-1,5 mld USD. I wcale bym się nie zdziwił,
                  > gdyby po jakimś czasie okazało się, że to Duda z Żeleńskim wiercili Amerykanom
                  > dziurę w brzuchu w tej sprawie.

Skad wziąłeś ta kwotę? Nie kwestionuję. Pytam. Z czym miałoby się jeść owe $1.5mld?

> Natomiast Blinken wspomniał też o Su-22, czyli sprawa dotyczyłaby nie tylko 29
                  > sztuk MIG-ów, ale też 12 Suchojów. Razem 41 sztuk. Dla Ukrainy byłby to poważny
                  > zastrzyk.

Oczywiście ze mówił również o nich. Ale to raczej już mowa trawa w tym przypadku, kierowana do dziennikarzy. Su-22 to zupełnie bezwartościowe na współczesnym polu walki bardzo przestarzałe samoloty uderzeniowe. O ile się orientuję, Ukraińcy dawno je już wycofali ze służby i używają teraz Su-24 w tej roli, czy tam Su-25. Oba tez niewiele lepsze. W każdym razie nie mają pilotów potrafiących latać na Su-22, tak jak nie mają potrafiących latać na F16. W grę wchodzą więc jedynie myśliwskie Migi.
                  • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 23:54
                    bmc3i napisał:
                    > Skad wziąłeś ta kwotę? Nie kwestionuję. Pytam. Z czym miałoby się jeść
                    > owe $1.5 mld?

Z wyceny rosyjskich strat opublikowanej w jakiejś gazecie internetowej. Tyle, że użyłem jednostkowych kosztów niższych niż w tej wycenie *tam oceniono MIG-29 na 60 mln $.

> W każdym razie nie mają pilotów potrafiących latać na Su-22, tak jak
                    > nie mają potrafiących latać na F16. W grę wchodzą więc jedynie
                    > myśliwskie Migi.

Bida ich ciśnie...A po lasach i polach tułają się ruskie sprzęty, które nawet "kukuruźnik" by załatwił.
                    • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:39
                      europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Skad wziąłeś ta kwotę? Nie kwestionuję. Pytam. Z czym miałoby się jeść
                      > > owe $1.5 mld?
                      >
                      > Z wyceny rosyjskich strat opublikowanej w jakiejś gazecie internetowej. Tyle, ż
                      > e użyłem jednostkowych kosztów niższych niż w tej wycenie *tam oceniono MIG-29
                      > na 60 mln $.

Nie wiem czy miałoby to odbyć się na zasadzie sprzedaży. Wez pod uwagę, że nie możesz też odnosić wartości rosyjskich MiG-29 do naszych, bo rosyjskie były wielokrotnie modernizowane i są tez metrykalnie nowsze. W naszych modernizacja objeła tylko dostosowanie do niektórych standardów NATO, w rodzaju łączności. Poza tym, to maszyny nie odbiegające od standardu lat 80. XX wieku.

> > W każdym razie nie mają pilotów potrafiących latać na Su-22, tak jak
                      > > nie mają potrafiących latać na F16. W grę wchodzą więc jedynie
                      > > myśliwskie Migi.
                      >
                      > Bida ich ciśnie...A po lasach i polach tułają się ruskie sprzęty, które nawet "
                      > kukuruźnik" by załatwił.

Ci piloci ktorzy kiedyś latali na Su22, od dawna sa juz na zaawansowanych emeryturach. Same zas Suki, to samoloty ktore do niczego się dzis już nie nadają. Stąd SP chcą szybko zastąpić je F35.
                      • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 14:20
                        bmc3i napisał:
                        > Nie wiem czy miałoby to odbyć się na zasadzie sprzedaży.

W obecnej sytuacji to cena może nie być istotna, a inne formy przekazania też są możliwe.

> Same zas Suki, to samoloty ktore do niczego się dzis już nie nadają.

Przesada. Nie bierzesz pod uwagę co tam ruskiego jeżdzi po drogach.

• felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:10
                    bmc napisal: Oczywiście ze mówił również o nich.

Naprawdę musisz się nauczyć rozumieć żargon.
                    • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:41
                      felusiak1 napisał:

> bmc napisal: Oczywiście ze mówił również o nich.
                      >
                      > Naprawdę musisz się nauczyć rozumieć żargon.
                      >

Zacznij oglądać CNN, to będziesz wiedział o czym w CNN mówił Blinken
                      • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:49
                        A gdzie ja ogladalem?
                        • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 02:04
                          felusiak1 napisał:

> A gdzie ja ogladalem?
                          >

Najwyraźniej w ogóle nie oglądałeś. Nie mowie o konferencji prasowej relacjonowanej przez FoxNews, lecz o ekskluzywnym wywiadzie dla CNN.
                            • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 02:41
                              felusiak1 napisał:

> Moron. Sam obejrzyj jeszcze raz i nie pje_rdol farmazonow

Szkoda tracić nawet czas na Ciebie, ruska mandaryło. 4:00 i dalej.
                              • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 02:47
                                Jeśli szkoda po po xuj odpisujesz na każdy moj post.
              • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 23:35
                felusiak1 napisał:

> Lubisz kit
                >

Ja wiem o czym mówię, a Ty nie. I tyle.
                • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:12
                  bardzo mnie cieszy, ze ty wiesz. Problem w tym, ze powtarzasz kit. Zatem jesteś ekspertem od kitu.
              • buldog2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 13.09.22, 09:31
                Pełna zgoda.
                Być może Polska mogłaby nie przekazać samolotów wbrew życzeniu USA, ale przekazać bez akceptacji USA - wykluczone.
            • szwampuch58 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 22:39
              Suwerenosc Polski konczy sie gdy USA ma inne zadania dla Polski....tak mi wyglada to zielone swiatlo
              • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 06:35
                szwampuch58 napisał:

> Suwerenosc Polski konczy sie gdy USA ma inne zadania dla Polski....tak mi wygla
                > da to zielone swiatlo
                >

It was up to Poland whether it wanted to transfer fighter jets to Ukraine, the White House spokesperson said.

“That’s a sovereign decision for any country to make. We have in no way opposed Poland transferring planes to Ukraine,” the spokesperson said.

The spokesperson said there were “a number of challenging practical questions,” including how the planes would get to Ukraine.
              • buldog2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 13.09.22, 09:33
                Może nie do końca, ale prawie. Zawsze mogą popodskakiwać jakiś czas. Pokazać suwerenność.
        • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 06:54
          As I said "Ain't gonna happen"
    • europitek Re: Polska finansuje wyzwolenie Ukrainy 06.03.22, 15:35
      A teraz sfinansuje jej "okupację" przekazując samoloty. Jak widzisz w każdym wariancie wygrywamy - uczcie się.
    • amg10 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 16:19
      A jak te przekazane (jesli do tego dojdzie) samoloty beda tam ladowac/startowac ?? Podobno Rosjanie poniszczyli pasy startowe lotnisk na Ukrainie.
      • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 17:33
        amg10 napisał(a):

> A jak te przekazane (jesli do tego dojdzie) samoloty beda tam ladowac/startowac
        > ?? Podobno Rosjanie poniszczyli pasy startowe lotnisk na Ukrainie.

Nie poniszczyli, bo ukraińskie samoloty wciąz operuja
      • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 23:15
        amg10 napisał(a):
        > A jak te przekazane (jesli do tego dojdzie) samoloty beda tam ladowac/startowac
        > ??

Bracia Kliczko - tęgie chłopy - będą je ręcznie wyrzucać w powietrze. Poniał?
        • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 02:47
          europitek napisał:

> amg10 napisał(a):
          > > A jak te przekazane (jesli do tego dojdzie) samoloty beda tam ladowac/sta
          > rtowac
          > > ??
          >
          > Bracia Kliczko - tęgie chłopy - będą je ręcznie wyrzucać w powietrze. Poniał?

Spójrzcie z innej strony. Załóżmy że Ukraina dostaje te polskie samoloty. Załóżmy nawet że Ukraina ma i pilotów dla nich i lotniska. Czy Ukraińcy będą w stanie latać na nich w przestrzeni kontrolowanej przez rosyjskie S-300 i S-400, Panzyry i Tory?

Można podejść do tego jeszcze inaczej. Tylko 2 USA, i tylko w ciągu ostatnich dwóch tygodni, dostarczyły na Ukrainę 17 000 rakietowych pocisków przeciwlotniczych i przeciwpancernych. Wszystkiej jednak to manpady, o zasięgu pionowym nie wystarczającym na zwalczanie samolotów na pułapach średnim i wysokim. Luka która mogłaby teoretycznie zastąpiona Migami, ale czy tak wysoko latające samoloty nie będą łatwym celem dla rosyjskich systemów średniego i wysokiego pułapu?
          • jorl9 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 09:20
            bmc3i napisał:

> Spójrzcie z innej strony. Załóżmy że Ukraina dostaje te polskie samoloty. Załóż
            > my nawet że Ukraina ma i pilotów dla nich i lotniska. Czy Ukraińcy będą w stani
            > e latać na nich w przestrzeni kontrolowanej przez rosyjskie S-300 i S-400, Panz
            > yry i Tory?

>.....
            > ystarczającym na zwalczanie samolotów na pułapach średnim i wysokim. Luka która
            > mogłaby teoretycznie zastąpiona Migami, ale czy tak wysoko latające samoloty n
            > ie będą łatwym celem dla rosyjskich systemów średniego i wysokiego pułapu?

Przeciez Rosjane jak dotad to zestrzelili wszystkie albo prawie wszystkie ukrainskie samoloty za pomoca swoich samolotow. Nie rakietami z ziemi.
            I zstrzelili ich tyle ze Ukraina prawie zadnych juz nie ma
            • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:12
              jorl9 napisał(a):
              > I zstrzelili ich tyle ze Ukraina prawie zadnych juz nie ma

To znaczy ile?
              • jorl9 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:19
                europitek napisał:

> jorl9 napisał(a):
                > > I zstrzelili ich tyle ze Ukraina prawie zadnych juz nie ma
                >
                > To znaczy ile?

Nie wiem, mieli paredziesiat Su27 i Migow29. Zapewne z 80% zestrzelonych, zapewne czesc na ziemi zniszczona chociaz przed 24.2 sie rozsrodkowali na zapasowe miejsca startu.

Tez polskie MiGi jak co beda zestrzeliwane jak sie pojawia. Nie maja szans, to starocie ze starymi rakietami. Nad Bialorusia krazy A50, to taki latajacy radar rosyjski, 300km widzi daleko wiec co sie pojawi zaraz jakies Su35 poleca aby zestrzelic. A Su35 to w stosunku do polskich Migow pare klas nowoczesniejszy.
                • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:53
                  jorl9 napisał(a):
                  > Nie wiem, mieli paredziesiat Su27 i Migow29. Zapewne z 80% zestrzelonych,
                  > zapewne czesc na ziemi zniszczona chociaz przed 24.2 sie rozsrodkowali
                  > na zapasowe miejsca startu.

Czyli nie wiesz a tylko sobie szacujesz na podstawie odległości od sufitu.

> Nad Bialorusia krazy A50, to taki latajacy radar rosyjski, 300km widzi daleko
                  > wiec co sie pojawi zaraz jakies Su35 poleca aby zestrzelic.

Ale daleko za mało, żeby objąć całą zachodnią Ukrainę, nie mówiąc w reszcie kraju. Poza tym najpierw te Su muszą tam dolecieć.

> A Su35 to w stosunku do polskich Migow pare klas nowoczesniejszy.

Chyba dwa dni temu Ukraiński MIG-29 zestrzelił takiego "o parę klas nowocześniejszego".
                • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 10.03.22, 01:32
                  jorl9 napisał(a):

> europitek napisał:
                  >
                  > > jorl9 napisał(a):
                  > > > I zstrzelili ich tyle ze Ukraina prawie zadnych juz nie ma
                  > >
                  > > To znaczy ile?
                  >
                  > Nie wiem, mieli paredziesiat Su27 i Migow29. Zapewne z 80% zestrzelonych, zapew
                  > ne czesc na ziemi zniszczona chociaz przed 24.2 sie rozsrodkowali na zapasowe m
                  > iejsca startu.
                  >
                  > Tez polskie MiGi jak co beda zestrzeliwane jak sie pojawia. Nie maja szans, to
                  > starocie ze starymi rakietami. Nad Bialorusia krazy A50, to taki latajacy radar
                  > rosyjski, 300km widzi daleko wiec co sie pojawi zaraz jakies Su35 poleca aby z
                  > estrzelic. A Su35 to w stosunku do polskich Migow pare klas nowoczesniejszy.

To pewno dlatego ileś juz ich spadło.
                  • buldog2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 13.09.22, 09:37
                    To pewno dlatego ileś juz ich spadło.

Wiadomo, że zestrzelono 1 Su-35. Drugi niepewny, nie pokazano wraku.
          • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:20
            bmc3i napisał:
            > Czy Ukraińcy będą w stanie latać na nich w przestrzeni kontrolowanej przez
            > rosyjskie S-300 i S-400, Panzyry i Tory?

A czy Rosjanie byli i są w stanie latać w przestrzeni kontrolowanej przez ukraińskie S-300?
            • jorl9 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:23
              europitek napisał:

> A czy Rosjanie byli i są w stanie latać w przestrzeni kontrolowanej przez ukrai
              > ńskie S-300?

te ukrainskie s300 to 40letnie wersje. Jak radar wlacza to dostanie rakieta sterowana na radar. Duzo juz tych ukrainskich wyrztni S300 zniszczono, napewno cos zostalo pochowane. No ale Rosjanie na nie poluja z samolotow. Skutecznie napewno, krok po kroku.
              • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 10:55
                To skąd się biorą zestrzelenia rosyjskich samolotów? Sami do siebie strzelają?
                • jorl9 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 11:02
                  europitek napisał:

> To skąd się biorą zestrzelenia rosyjskich samolotów? Sami do siebie strzelają?

ukrainska prawda nadaje...
                  • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 11:22
                    jorl9 napisał(a):
                    > ukrainska prawda nadaje...

Aha, a na filmach to Ukraińcy pokazują zestrzelenia amerykańskich F-35 przez Su-34 nad Wietnamem i mówią, że to ich MIG-i strącają SUki?
                    Powinieneś wiedzieć, że mnie ciemnoty nie wciśniesz.
                    • j-k daj mu spokoj. 09.03.22, 19:32
                      europitek napisał:
                      > Powinieneś wiedzieć, że mnie ciemnoty nie wciśniesz.

daj spokoj tej berlinskiej belkotce - proby wciskania kitu to jego specjalnosc.
                      • europitek Re: daj mu spokoj. 09.03.22, 20:13
                        j-k napisał:
                        > proby wciskania kitu to jego specjalnosc.

Tez jestem znawcą kitu... tyle że okiennego.
              • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 10.03.22, 01:36
                jorl9 napisał(a):

> europitek napisał:
                >
                > > A czy Rosjanie byli i są w stanie latać w przestrzeni kontrolowanej przez
                > ukrai
                > > ńskie S-300?
                >
                >
                > te ukrainskie s300 to 40letnie wersje. Jak radar wlacza to dostanie rakieta ste
                > rowana na radar. Duzo juz tych ukrainskich wyrztni S300 zniszczono, napewno cos
                > zostalo pochowane. No ale Rosjanie na nie poluja z samolotow. Skutecznie napew
                > no, krok po kroku.

Te ruskievrakiet "sterowane na radar", to na razie pokazaly tylko tyle ze buly w stanie zniszczyc kilka starych posowiecki radarów stacjonarnych. Tymczasem ruskie su34' su35, su25 i su24 wciaz spadają, i taczej nie zestrzelone z manpadów, bo te nie dzialaja na takich pułapach. Ze zdjeć wrakow tych wszystkich suk z czerwoną gwiazdą mozna juz całą galerię zrobić.

• amg10 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 17:00
      monalisa2016 napisał(a):

> Oj ciemni, ciemni ludzie. :-(

wlacznie ze mna ??
    • szwampuch58 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 20:55
      Co to znaczy "zielone światło"? Przecież nikt nie pytał. Amerykanie nie są od dawania "zielonego światła" na eksport nieamerykańskiego sprzętu do krajów nieobjętych sankcjami. Polska to suwerenny kraj ?
      • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 06.03.22, 20:59
        szwampuch58 napisał:

> Co to znaczy "zielone światło"? Przecież nikt nie pytał. Amerykanie nie są od d
        > awania "zielonego światła" na eksport nieamerykańskiego sprzętu do krajów nieob
        > jętych sankcjami. Polska to suwerenny kraj ?
        >

W ramach koordynacji działań NATO. Żaden kraj w dzisiejszej sytuacji nie może robić co mu się podoba, stawiając pozostałych przed faktami dokonanymi. Tak samo USA nie wprowadza samowolnie sankcji na rosyjską ropę, lecz uzgadnia to z Europejczykami. Poza tym zielone światło w tym przypadku, polega na rozmowach o zastąpieniu przekazywanych Ukrainie Migów, amerykańskimi F16.

• elka-sulzerowa2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 18:07
          bmc3i napisał:

> W ramach koordynacji działań NATO. Żaden kraj w dzisiejszej sytuacji nie może r
          > obić co mu się podoba, stawiając pozostałych przed faktami dokonanymi. Tak samo
          > USA nie wprowadza samowolnie sankcji na rosyjską ropę, lecz uzgadnia to z Euro
          > pejczykami. Poza tym zielone światło w tym przypadku, polega na rozmowach o zas
          > tąpieniu przekazywanych Ukrainie Migów, amerykańskimi F16.
          >

US uzgadnia ... czy raczej dyktuje?
          To co w tej chwili widzimy to Europejczycy jak indyki ... maszerujace na stol dziekczynienia.
          • bmc3i Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 10.03.22, 01:38
            elka-sulzerowa2 napisała:

> bmc3i napisał:
            >
            >
            > > W ramach koordynacji działań NATO. Żaden kraj w dzisiejszej sytuacji nie
            > może r
            > > obić co mu się podoba, stawiając pozostałych przed faktami dokonanymi. Ta
            > k samo
            > > USA nie wprowadza samowolnie sankcji na rosyjską ropę, lecz uzgadnia to
            > z Euro
            > > pejczykami. Poza tym zielone światło w tym przypadku, polega na rozmowach
            > o zas
            > > tąpieniu przekazywanych Ukrainie Migów, amerykańskimi F16.
            > >
            >
            > US uzgadnia ... czy raczej dyktuje?
            > To co w tej chwili widzimy to Europejczycy jak indyki ... maszerujace na stol d
            > ziekczynienia.

Wlasnie widać w przypadku jak węgierskiego embarga na rosyjską rope jak dyktuje.
    • malkontent6 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 07.03.22, 00:26
      Właśnie wróciłem do domu z całodziennego spaceru w lesie i zauważyłem, że w telewizorni mówią o przekazaniu Ukrainie polskich MIG-ów coraz poważniej.
    • felusiak1 No proszę 07.03.22, 05:49
      Megafony wlasnie oznajmily, ze MiGi z Polski powinny byly być przekazane Ukrainie tydzień temu.
      Dobrze, że sie obudzili. Powiedzialy też, ze Polska otrzyma nowy samolot za każdy stracony w wojnie.
      • ivergon wtórzę "Natychmiast prosta umowa, je sprzedać USA" 07.03.22, 07:06
        "Natychmiast prosta umowa, sprzedać USA te Migi 29 i Su, za 100 sztuk szturmowych A10, a Amerykanie niech je suwerennie przekażą Ukrainie, bo nam niejaki Di Majo nie pozwala..."
      • mef1stofeles Re: No proszę 07.03.22, 08:50
        felusiak1 napisał:

> Powiedzialy też, ze Polska otrzyma nowy samolot za każdy stracony w wojnie.

Jak to stracony, to te MiGi nie będą już ukraińskie?
        • felusiak1 Re: No proszę 07.03.22, 10:16
          To tak jakby Polska te migi wypożyczala ukrainie i jeśli zostanie zniszczony to Polska dostanie nowy samolot a niezniszczone zostana zwrocone po wojnie.
    • europitek Re: czcza gadanina trampkarzy 07.03.22, 13:45

> polityka jest taka, że należy cały czas gadać o tych samolotach i ich przekazan
      > iu lub nie, co by ruskie mogły pohukiwać dalej.

Dokładnie tak. Pewnie o ich przerzucie na Ukrainę dowiemy się po fakcie... i tak powinno być.

> dziwnym trafem dużo spada sowieckich letadeł ;) pewnie im paliwo się kończy
      > to i spadają, bo przecież to nie Ukraińcy je zestrzeliwują ;)

Albo to efekt częstych spotkań z gawronami wracającymi z zimowisk. Rozdziobią was kruki i wrony...
    • pijatyka Piłka z PL na boisko USA 08.03.22, 20:14

Oświadczenie Ministra Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej w związku z wypowiedzią Sekretarza Stanu USA w sprawie przekazania samolotów Ukrainie:

Władze Rzeczypospolitej Polskiej, po konsultacjach Prezydenta i Rządu RP, gotowe są niezwłocznie i nieodpłatnie przemieścić wszystkie swoje samoloty MIG-29 do bazy w Rammstein i przekazać je do dyspozycji Rządu Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Jednocześnie Polska zwraca się do Stanów Zjednoczonych Ameryki o dostarczenie jej używanych samolotów o analogicznych zdolnościach operacyjnych. Polska jest gotowa do natychmiastowego ustalenia warunków zakupu tych maszyn.

Rząd Polski zwraca się też do innych państw NATO – posiadaczy samolotów MIG-29 – o podobne działanie.

www.gov.pl/web/dyplomacja/oswiadczenie-ministra-spraw-zagranicznych-rzeczypospolitej-polskiej-w-zwiazku-z-wypowiedzia-sekretarza-stanu-usa-w-sprawie-przekazania-samolotow-ukrainie

• felusiak1 Re: Piłka z PL na boisko USA 09.03.22, 00:36
        To znaczy, ze amerykanie nie rozmawiali z polskimi wladzami w tej sprawie. Nie było zadnych konsultacji. Blinken powiedzial w telewizji ale Polska nie ma na to papieru z podpisem od amerykańskiego rzadu.
    • bmc3i Komedia jakaś 08.03.22, 22:04

• europitek Re: Komedia jakaś 08.03.22, 22:30
        Albo powoli kombinują... i nie będą składać konkretnej deklaracji bez uzgodnienia z Polską. Czyli nie będzie publicznego targowania się o warunki.
        • felusiak1 Re: Komedia jakaś 08.03.22, 22:45
          Oni chcą, zeby Polska przekazala a Polska chce, zeby Ameryka przekazala. Madre posuniecie.
          Zobaczymy co wykombinują bo to, ze kombinują nie ulega kwestii. W niedziele bylo zielone swiatło a teraz chyba zarowka sie przepalila.
          • ivergon hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 08.03.22, 23:17
            w paru wpisach taki ruch przewidywałem-postulowałem jest dość naturalny i oczywisty.

"Ogłoszenie polskiego MSZ w sprawie przekazania MiG-ów 29 USA nie było „prekonsultowane” z administracją, wygląda to na zaskakujący ruch Polaków - powiedziała we wtorek podsekretarz stanu USA ds. politycznych Victoria Nuland. Dodała, że USA rozważa rozmieszczenie w Polsce dodatkowych baterii systemu Patriot. Komentarza w sprawie odmówił Pentagon.
            Z tego co wiem, to nie było uprzednio konsultowane z nami, że planują nam dać te samoloty

— powiedziała Nuland podczas wysłuchania przed senacką komisją zagranicznych na temat Ukrainy, pytana o oświadczenie polskiego MSZ o gotowości bezpłatnego przekazania polskich MiG-ów 29 Stanom Zjednoczonym.

Byłam tuż przed przyjściem tutaj na spotkaniu, na którym powinnam była o tym usłyszeć. Więc myślę, że to był zaskakujący ruch ze strony Polaków

— dodała w odpowiedzi na pytanie senator Jeanne Shaheen.

Nuland dodała, że najważniejsze w tej kwestii jest zapewnienie „pełnego bezpieczeństwa powietrznego” dla Polski i innych sojuszników i że USA rozważają dodatkowe rozmieszczenie baterii systemu obrony przeciwrakietowej Patriot.

Zaskoczenie wyraził również senator Demokratów Chris Murphy, który stwierdził, że Polska byłaby „bardziej naturalnym partnerem”, by przekazać stare MiG-i Ukrainie."
            • felusiak1 Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 00:33
              > "Polska byłaby „bardziej naturalnym partnerem”, by przekazać stare MiG-i Ukrainie."

No popaczty się. Najpierw absolutnie sie nie zgadzali, w niedzielę zmienili zdanie a teraz nie sa za bardzo naturalnym partnerem. Jesli to ich decyzja to niech oni przekaża.
              • europitek Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 00:59
                felusiak1 napisał:
                > No popaczty się. Najpierw absolutnie sie nie zgadzali, w niedzielę zmienili
                > zdanie a teraz nie sa za bardzo naturalnym partnerem. Jesli to ich decyzja
                > to niech oni przekaża.

Polski pomysł na przekazanie tych samolotów USA ma dwa plusy (dla PL oczywiście):
                - Rosja może sobie tylko pogadać, że wredni wrogowie spiskują - inne rodzaje broni są już od dawna przekazywane Ukrainie i Rosja już się z tym pogodziła, bo operują nimi Ukraińcy
                - USA zostają ustawione na pozycji zobowiązującej do rewanżu w postaci jakiegoś ekwiwalentu obronnego.
                Jeśli "numer" wypali to podobnej metody mogą spróbować Słowacy i Bułgarzy (Rumunia też ponoć jakieś ma). Gdzieś w sieci widziałem wyliczenie, że razem tego towaru jest ok. 70 sztuk.
                • bmc3i Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 01:02
                  europitek napisał:

> - USA zostają ustawione na pozycji zobowiązującej do rewanżu w postaci jakiegoś
                  > ekwiwalentu obronnego.

Tak, to by było typowo polskie...

> Jeśli "numer" wypali to podobnej metody mogą spróbować Słowacy i Bułgarzy (Rumu
                  > nia też ponoć jakieś ma). Gdzieś w sieci widziałem wyliczenie, że razem tego to
                  > waru jest ok. 70 sztuk.

Bułgarzy nie mają prawdopodobnie żadnych w stanie combat ready, o słowackich też coś nie najlepiej się pisze.
                  • felusiak1 Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 01:39
                    Blinken powiedzial, ze Biały Dom dal "zielone swiatło" i że trwaja konsultacje z polskimi wladzami. Piekne. Z tym, ze nie bylo zadnych konsultacji.
                    Brytyjczycy oswiadczyli, ze popra Polskę w kwestii MiG-ów ale ostrzegli, że Polska musi liczyć się z konsekwencjami. To co to znaczy? Że ja bolszewicy zaczną szturchać Polske to nie bedzie to sprawa NATO?
                    Polska wrzuciła pilke do amerykańskiego ogrodka. Brawo. Nareszcie coś na poziomie.
                    Dali światło to niech zawioza te MiGi. A brytyjczycy niech napiszą, ze poprą ale USA musi liczyć się z konsekwencjami. Kropka.
                    • europitek Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 14:33
                      felusiak1 napisał:
                      > To co to znaczy? Że ja bolszewicy zaczną szturchać Polske to nie bedzie
                      > to sprawa NATO?

Może też oznaczać takie "atrakcje" cywilne jak przerwanie dostaw surowców do Polski. Takie embargo lepiej robić samemu, bo wtedy wybierasz moment i formę.
            • bmc3i Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 00:58
              ivergon napisał:

> Byłam tuż przed przyjściem tutaj na spotkaniu, na którym powinnam była o tym us
              > łyszeć. Więc myślę, że to był zaskakujący ruch ze strony Polaków
              >
              > — dodała w odpowiedzi na pytanie senator Jeanne Shaheen.
              >
              > Nuland dodała, że najważniejsze w tej kwestii jest zapewnienie „pełnego bezpiec
              > zeństwa powietrznego” dla Polski i innych sojuszników i że USA rozważają dodatk
              > owe rozmieszczenie baterii systemu obrony przeciwrakietowej Patriot.
              >
              > Zaskoczenie wyraził również senator Demokratów Chris Murphy, który stwierdzi
              > ł, że Polska byłaby „bardziej naturalnym partnerem”, by przekazać stare MiG-i U
              > krainie
              ."
              >
              >

Polska to taki partner, że po kilku dniach od rozpoczęcia bezpośrednich rozmów, Amerykanie dowiadują się o polskiej decyzji z Tweetera. Rację mają Ci w Brukseli, szepczący że z Polską nie da się o niczym rozmawiać, bo Polacy potrafią tylko tupac nogą. Z Amerykanami najwyraźniej postępują tak samo. Po prostu poinformowali Pentagon za pomoca Tweetera, że wysyłają im samoloty do Ramstein.
              • europitek Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 01:01
                bmc3i napisał:
                > Po prostu poinformowali Pentagon za pomoca Tweetera, że wysyłają
                > im samoloty do Ramstein.

Może to jakiś rewanż?
                • bmc3i Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 01:10
                  europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                  > > Po prostu poinformowali Pentagon za pomoca Tweetera, że wysyłają
                  > > im samoloty do Ramstein.
                  >
                  > Może to jakiś rewanż?

Przeceniasz ich. Raczej zwykła chałtura amatorów. Nawet gdyby to była prawda z tym Ramstein, w zamian za "oczekujemy sprzedaży samolotów w zamian", to tak to się robi w dyplomacji? Jak Margareth Thacher chciała od Amerykanów Tridenty, to nie oświadczyła że zapewnia Amerykanom osłonę przeciwlotniczą amerykańskiej bazy na wyspach, "oczekując" zwolnienia UK z kosztów R&D, tylko poleciała do DC, spotkała się z Carterem i osobiście to wynegocjowała.
                  • senioryta13 Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 04:26
                    bmc3i napisał:

> europitek napisał:
                    >
                    > > bmc3i napisał:
                    > > > Po prostu poinformowali Pentagon za pomoca Tweetera, że wysyłają
                    > > > im samoloty do Ramstein.
                    > >
                    > > Może to jakiś rewanż?
                    >
                    > Przeceniasz ich. Raczej zwykła chałtura amatorów. Nawet gdyby to była prawda z
                    > tym Ramstein...

Prawda i nie chaltura tylko cwaniactwo. Nato i usa powiedzialo, samoloty mozesz dostarczyc, ale ze swoich lotnisk. Czekamy zatem na ostateczna decyzje strony z dobrotliwym serduszkiem.
                    • vermieter Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 05:01
                      senioryta13 napisał:

> Prawda i nie chaltura tylko cwaniactwo. Nato i usa powiedzialo, samoloty mozesz
                      > dostarczyc, ale ze swoich lotnisk. Czekamy zatem na ostateczna decyzje strony
                      > z dobrotliwym serduszkiem.
                      >
                      >

popełniasz karygodne błędy ruski trollu, co to znaczy NATO i USA? Sugerujesz rozłam? Nie ma swoich lotnisk, to są NATOowskie lotniska.

• senioryta13 Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 05:56
                        vermieter napisał(a):

> senioryta13 napisał:
                        >
                        > > Prawda i nie chaltura tylko cwaniactwo. Nato i usa powiedzialo, samoloty
                        > mozesz
                        > > dostarczyc, ale ze swoich lotnisk. Czekamy zatem na ostateczna decyzje s
                        > trony
                        > > z dobrotliwym serduszkiem.
                        > >
                        > >
                        >
                        > co to znaczy NATO i USA? Sugerujesz ro
                        > złam? Nie ma swoich lotnisk, to są NATOowskie lotniska.

Niestety, takiego jezyka uzyli ci, co dali zielone swiatlo. Nie sluchasz wiadomosci ?
                      • felusiak1 Re: hehe kłopotliwy niekonsultowany podarek 09.03.22, 06:05
                        kolego vermieter zawiadamiam, ze melodia USA ulegla zmianie od niedzieli i teraz idzie bez rytmu.
                  • amg10 Brawo Polska, rozwazna decyzja. 09.03.22, 06:46
                    A te samoloty to najlepiej dostraczyc z Niemiec a moze i nawet z Francjii.
                    • senioryta13 Re: koniec. kropka . 09.03.22, 06:56
                      amg10 napisał(a):

> A te samoloty to najlepiej dostraczyc z Niemiec a moze i nawet z Francjii.

Polska juz oswiadczyla, ze nie wysle
                      mysliwcow do Ukrainy i nie pozwoli na korzystanie ze swoich lotnisk.
                      Pentagon okreslil wczesniejsze pomysly Polski z zamiana lotnisk jako crazy. (wywiad ABC)
    • felusiak1 Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 06:16
      To chyba miałem jednak rację

Z amerykańskich mediów
      W niedzielę sekretarz stanu Antony Blinken powiedział, że Polska dostała „zielone światło” na wysłanie swoich MiG-29 na Ukrainę, ale prezydent Andrzej Duda odrzucił wówczas pomysł przekazania samolotów bezpośrednio Ukrainie, co doprowadziło do pomysłu przekazania ich na Ukrainę za pośrednictwem USA.

A tu oświadczenie rzecznika Pentagonu:
      Jak powiedzieliśmy, decyzja o przekazaniu Ukrainie polskich samolotów należy ostatecznie do polskiego rządu. Będziemy nadal konsultować się z naszymi sojusznikami i partnerami w sprawie naszej bieżącej pomocy w zakresie bezpieczeństwa dla Ukrainy, ponieważ w rzeczywistości propozycja Polski pokazuje tylko część złożoności, jaką przedstawia ta kwestia.

Perspektywa myśliwców „do dyspozycji rządu Stanów Zjednoczonych Ameryki” wylatujących z bazy USA/NATO w Niemczech w przestrzeń powietrzną Ukrainy sporną z Rosją budzi poważne obawy całego sojuszu NATO. Po prostu nie jest dla nas jasne, czy istnieje dla tego merytoryczne uzasadnienie. Będziemy nadal konsultować się z Polską i innymi naszymi sojusznikami z NATO na temat tej kwestii i związanych z nią trudnych wyzwań logistycznych, ale nie uważamy, aby propozycja Polski była możliwa do utrzymania.
      • ivergon Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 07:37
        NATO przetestowane, okazało się dumnie prezentować filozofię Kalego, Polska przekazać Migi-29 to zielone światło i ok, NATO/USA przekazać te Migi-29 stwarza poważne obawy dla całego NATO, trzeba było jednak skonsultować to nieoficjalnie, bo NATO/USA pokazało, że ma dupę miękką jak czterdziestoletnia dziewica, po wielu przejściach.

Aha normalnie po takiej odpowiedzi trzeba, by już przejść na gospodarkę wojenną i produkować, na trzy zmiany co się da z dział, haubic, moździerzy i rakiet, wozów pancernych, itp., i co tam się potrafi, oraz sypać wały i kopać fosy na granicy z sowietami, potem zerwać drogi i mosty, oczywiście zamknąć granicę z Białoruś już teraz, potem obsadzając je zmobilizowaną armią, oczywiście dostawy broni na Ukrainę, należałby znacznie zwiększyć skądkolwiek, a ten płotek co budują na granicy z Białorusią wykorzystać jako część szalunku pod betonowy mur oporowy wału obronnego.

"Perspektywa 'myśliwców w dyspozycji Stanów Zjednoczonych', które startują z bazy USA/NATO w Niemczech, by wlecieć w przestrzeń powietrzną nad Ukrainą, stwarza poważne obawy dla całego NATO. Nie jest dla nas jasne, że stoi za tym merytoryczne uzasadnienie" - napisał John F. Kirby
        • bmc3i Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 08:41
          ivergon napisał:

> NATO przetestowane, okazało się dumnie prezentować filozofię Kalego, Polska prz
          > ekazać Migi-29 to zielone światło i ok, NATO/USA przekazać te Migi-29 stwarz
          > a poważne obawy dla całego NATO
          , trzeba było jednak skonsultować to nieofi
          > cjalnie, bo NATO/USA pokazało, że ma dupę miękką jak czterdziestoletnia dziewic
          > a, po wielu przejściach.
          [...]

> "Perspektywa 'myśliwców w dyspozycji Stanów Zjednoczonych', które startują z
          > bazy USA/NATO w Niemczech, by wlecieć w przestrzeń powietrzną nad Ukrainą,
          > stwarza poważne obawy dla całego NATO
          . Nie jest dla nas jasne, że stoi za t
          > ym merytoryczne uzasadnienie" - napisał John F. Kirby
          >

A zastanowiłeś się w jaki sposób te samoloty w Ramstein, miałyby pomóc Ukrainie?
          Może chociaż nad tym, że jak się przez kilka dni rozmawia z jakimś państwem o czymkolwiek, to nie informuj się go o swojej własnej samodzielnej decyzji w dyskutowanej sprawie, za pomocą Twittera?
          • ivergon Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 09:14
            bmc3i napisał:

> ivergon napisał:
            >
            > > NATO przetestowane, okazało się dumnie prezentować filozofię Kalego, Pols
            > ka prz
            > > ekazać Migi-29 to zielone światło i ok, NATO/USA przekazać te Migi-29
            > stwarz
            > > a poważne obawy dla całego NATO, trzeba było jednak skonsultować to nieoficjalnie, bo NATO/USA pokazało, że ma dupę miękką jak czterdziestoletnia d
            ziewic
            > > a, po wielu przejściach.
            > [...]
            >
            > > [i]"Perspektywa 'myśliwców w dyspozycji Stanów Zjednoczonych', które star
            > tują z

>
            >
            > A zastanowiłeś się w jaki sposób te samoloty w Ramstein, miałyby pomóc Ukrainie
            > ?
            > Może chociaż nad tym, że jak się przez kilka dni rozmawia z jakimś państwem o c
            > zymkolwiek, to nie informuj się go o swojej własnej samodzielnej decyzji w dysk
            > utowanej sprawie, za pomocą Twittera?

Chłopie technicznie przelot dla Miga-29 mającego zasięg ok 2000km, z Ramstein na jakieś lotnisko na Ukrainie to, żaden problem, napisałem, że lepiej by było to nieoficjalne skonsultować, ale to ma dwie strony powiadomiliśmy społeczeństwa świata o prawdziwej sytuacji, o hipokryzji decydentów NATO, o naszej sytuacji w jakiej by nas to postawiło, był to też test, by nie być naiwnym, faktycznie mamy jednego walczącego sojusznika Ukrainę.
            Dwóch aktywnych służących dużą pomocą, ale chętnie walczących cudzymi rękami USA i WB reszta tej NATOwskiej czeredy dużo się nie liczy, a chętnie naciska hamulec. itp
            • 1.melord Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 10:51
              Nawet jakby udalo sie Polsce pozbyc Mig-29(za darmo) ,co w zamian?
              Twierdza ,ze zakupia uzywane F-16....taka procedura trwa dluzszy czas.
              Kto bedzie na nich latal,szkolenie pilotow to miesiace jesli nie lata.
              Lotniska w Minsku Maz. i Elblagu do zamkniecia,piloci,mechanicy na bruk.
              Pozostanie kilkanscie sprawnych F-16 do obrony kraju.
              To jakis absurdalny plan,przeciez to kolejne rozbrojenie Polskiej Armii.
              Takie genialne pomysly mogly wyjsc jedynie z glow naszych rzadzacych historykow,socjologow itp.
              • europitek Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 10:58
                1.melord napisał(a):
                > Lotniska w Minsku Maz. i Elblagu do zamkniecia,piloci,mechanicy na bruk.

Nie bój nic - a Mińsku nie ma bruku. Jak w Elblągu to nie wiem, bo dawno nie byłem.
                • 1.melord Re: Chyba jednak z gry wypadly 10.03.22, 00:54
                  europitek napisał:

>
                  > Nie bój nic - a Mińsku nie ma bruku. Jak w Elblągu to nie wiem, bo dawno nie by
                  > łem.

b.merytoryczna odpowiedz...ile w niej glebi przemyslenia?
                  • europitek Re: Chyba jednak z gry wypadly 11.03.22, 17:07
                    W sam raz na ten post!
      • europitek Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 10:38
        felusiak1 napisał:
        > Perspektywa myśliwców „do dyspozycji rządu Stanów Zjednoczonych Ameryki”
        > wylatujących z bazy USA/NATO w Niemczech w przestrzeń powietrzną Ukrainy sporną
        > z Rosją budzi poważne obawy całego sojuszu NATO.

No dobrze, ale czy sprzęt "naziemny" dostarczany na Ukrainę nie stwarza tego samego problemu?
        Przecież amerykańska broń też "startuje" z jakiejś bazy na Zachodzie lub w USA i tranzytem przechodzi przez Polskę. Jaka jest różnica między tranzytem naziemnym i powietrznym?
        I wreszcie, czy broń dostarczana przez USA na teren Ukrainy nie narusza przestrzeni naziemnej Ukrainy spornej z Rosją?

Krótko mówiąc, ktoś tu próbuje wstawiać kit. Albo szkopy nie chcą się zgodzić na przelot tych MIG-ów do Niemiec.

> Po prostu nie jest dla nas jasne, czy istnieje dla tego merytoryczne uzasadnienie.

To jest miganie się od odpowiedzi na pytanie "dlaczego?". "Brak merytorycznego uzasadnienia" to typowa biurokratyczna wymówka.
      • engine8 Re: Chyba jednak z gry wypadly 09.03.22, 18:22
        No i teraz "back paddling"

A senior administration official told POLITICO that the U.S. intelligence community and the Defense Department have been opposed to the transfer of the Polish planes to Ukraine, due to the complications in getting them over the border and into the hands of Ukrainian pilots. The Polish government also didn't consult with their U.S. counterparts before making the announcement.
        www.yahoo.com/news/poland-transfers-mig-fighters-u-192255421.html

Ziemkiewicz to niezle podsumowuje.

www.youtube.com/watch?v=3F74uVRqVoQ
        • felusiak1 Re: Chyba jednak z gry wypadly 10.03.22, 17:37
          Wczoraj zostalo wyjasnione. Zelenski rozmawial z senatorami w sobotę via zoom. Mówil, ze potrzebuje samolotow. Potem senatorowie w megafonach nawolywali Bidena, zeby przekazać samoloty. Rano w mediach Blinken zaanonsowal zielone swiatlo wiedzac, ze Polska jest przeciwna przekazywaniu MiGów.
          Powiedzial, ze dogadują się z polakami w kwestii uzupelnienia ubytku samolotów. I tu nikt sie z nikim o niczym nie dogadywal. To był kit dla mediow. We wtorek Polska sprawdziła karty i wyszlo szydlo z worka.
          Mam nadzieję, ze amerykańscy pomyślą zanim będą chcieli z polakami lecieć w xuja nastepnym razem.
          Ziemkiewicz czuje bluesa.

Wlaśnie obejrzalem wywiad z niejakim gen. Rózańskim. Podobno był bardzo wysoko. Jak taki gniot mogl tak wysoko zajść? Nie potrafi odpowiedzieć wprost. Kluczy. Śliski typ.

• bywszy2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 10:56
      nie czytalem co inni na ten temat pisza.
      Ale odnosze wrazenie,ze Polska na tym chce ubic interes.
      1.
      Chce te samoloty przekazac Amerykancom,ktorzy z kolei wg.Polski maja je przekazac ukrainie.
      Czyli jak cos,to moze powiedziec:"to nie my,to Amerykancy.My z tym nie mamy nic do czynienia".
      Przeciez Putin zagrozil?
      2.
      Interes:
      Wg.pomyslu polskiego Amerykancy wzamien tych przestarzalych radzieckich samolotow dostarczyc Polsce nowe typu"F".
      Nie wiem za jaka cene.A moze za darmo?
      Podobnie Niemcy ,jak slyszalem,przeslali material(przynajmnie czesc) pochadzacy z NRD - bo nie mieli co z nim zrobic.
      OT,tak wygladaja niektore sprawy.
      • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 11:18
        bywszy2 napisał:
        > nie czytalem co inni na ten temat pisza.
        > Ale odnosze wrazenie,ze Polska na tym chce ubic interes.
        > 1. Chce te samoloty przekazac Amerykancom,ktorzy z kolei wg.Polski maja je
        > przekazac ukrainie.
        > Czyli jak cos,to moze powiedziec:"to nie my,to Amerykancy.My z tym nie mamy
        > nic do czynienia".

> Przeciez Putin zagrozil?

Mniej więcej tak. Różnica jest taka, że w przypadku bezpośredniego przekazania przez Polskę zaraz zaczęłyby się zachodnie marudzenia, że bez uzgodnienia, że to narażanie Zachodu itp. Jak to zrobią Amerykanie to miękiszony będą siedzieć cicho lub pojękiwać po kątach.

> 2. Interes:
        > Wg.pomyslu polskiego Amerykancy wzamien tych przestarzalych radzieckich
        > samolotow dostarczyc Polsce nowe typu"F".
        > Nie wiem za jaka cene.A moze za darmo?
        > Podobnie Niemcy ,jak slyszalem,przeslali material(przynajmnie czesc) pochadzacy
        > z NRD - bo nie mieli co z nim zrobic.
        > OT,tak wygladaja niektore sprawy.

Nie zupełnie tak wyglądają jak to przedstawiasz. MIG-i są sprawne (w służbie) a ukraińscy piloci je znają i potrafią na nich latać. Natomiast broń poenerdowska okazała się być częściowo złomem.
        W dodatku Niemcy przez długi czas nie chcieli przekazać Ukrainie nawet tego złomu, a z nami nie ma takich problemów. Właściwie to polski nacisk był jednym z czynników, które zmusiły Niemcy do zrobienia czegokolwiek.
        • bywszy2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 11:31
          w komentarzu nie odniosl sie pan do calosci.
          Ale ja sie nie upieram.
          • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 11:48
            A co pominąłem?
            • bywszy2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 12:32
              europitek napisał:

> A co pominąłem?

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
              1.
              Przypuszczenie,ze :
              Na wszelki wypadek:
              "To nie my,to Amerykancy"
              Poza tym,o ile wiem,gdyby Poölska samoloty przekazala nikt by nie marudzil.

Korzystanie z okazji otrzymania F-samolotow.
              I za jaka cene.
              O ile wiem,jak poprzednio Polska kupila iles tam samolotow,to ktos tam oberwal za niekompetemntnosc i marnotrawstwo.Nie znam szczegolow.Ale to nie jest wazne.
              Grunt aby wszyscy byli zadowoleni.
              • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 14:42
                bywszy2 napisał:
                > Poza tym,o ile wiem,gdyby Poölska samoloty przekazala nikt by nie marudzil.

Oficjalnie żadem kraj nie skrytykuje, ale z niektórych wypowiedzi można wnioskować, że poza kamerami są też zastrzeżenia. Pierwszym, który zanegował taką akcję (chodziło nie tylko o Polskę) był szef NATO Stoltenberg.

> O ile wiem,jak poprzednio Polska kupila iles tam samolotow,to ktos tam oberwal
                > za niekompetemntnosc i marnotrawstwo.Nie znam szczegolow.Ale to nie jest wazne.

Zawsze ktoś jest niezadowolony, a przy polskiej wojnie domowej to na bank byłaby krytyka, że rząd zapłacił 10x za dużo albo stateczniki są źle pomalowane.

> Grunt aby wszyscy byli zadowoleni.

Właśnie o to chodzi.
                • bywszy2 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 15:51
                  Prosze przeczytac dzisiejsza gazete.pl
                  sa dwa vartykoly na ten temat.
                  Amerykanie odrzucaja polska podpuche.
                  • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 18:18
                    To nie jest polska podpucha. To była amerykańska podpucha odrzucona przez Polske.
                    • europitek Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 09.03.22, 20:17
                      Dokładnie. Chcieli mieć dupochron i nie wyszło,.
                      • zeitgeist2010 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 11.03.22, 12:56
                        europitek napisał:

> Dokładnie. Chcieli mieć dupochron i nie wyszło,.

Po raz pierwszy od dlugiego czasu polska dyplomacja wykazala inteligencje, spryt i szybkosc myslenia.
                        • engine8 Re: Polskie Migi nadal w grze (?)+ 13.03.22, 00:06
                          No i tak trzymac i nie dac sie wciagnac w wojne..
                          www.yahoo.com/news/russia-intensifies-assault-warns-u-164742510.html
    • szwampuch58 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 12:36
      morawiecki odwaznie : damy samoloty ukrainie, ale w zamian za amerykanskie. na to kaczynski: no tak, ale to moze zdennerwowac putina . na to morawiecki : no to damy samoloty amerykanom, zeby nimi walczyli z rosjanami, a amerykanie dadza na w zamian swoje . bedziemy mieli lepsze samoloty i bedziemy mogli sie chwalic, ze nasze samoloty bronia ukrainy. a jak putin sie wnerwi, to zwalimy na amerykanow
      • bywszy2 Re: pan to ladniej opisal niz ja+ 09.03.22, 13:43
        szwampuch58 napisał:

> morawiecki odwaznie : damy samoloty ukrainie, ale w zamian za amerykanskie. na
        > to kaczynski: no tak, ale to moze zdennerwowac putina . na to morawiecki : no t
        > o damy samoloty amerykanom, zeby nimi walczyli z rosjanami, a amerykanie dadza
        > na w zamian swoje . bedziemy mieli lepsze samoloty i bedziemy mogli sie chwalic
        > , ze nasze samoloty bronia ukrainy. a jak putin sie wnerwi, to zwalimy na amery
        > kanow
        >

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        krotko i wezlowato!
      • mef1stofeles Bardziej tak to leciało: 09.03.22, 19:03
        Kijów: Umieramy, zamknijcie niebo nad Ukrainą.
        Putin: Zamknięcie nieba nad Ukrainą będzie miało katastrofalne konsekwencje.
        NATO: Nie możemy zamknąć nieba nad Ukrainą, to oznaczałoby wojnę z Rosją.
        Kijów: No to dajcie nam samoloty.
        Amerykanie: Ok, dajemy Polsce zielone światło.
        Pinokio: Dobra, to podstawimy wszystkie MiGi do Rammstain, niech USA je przekaże.
        Moskwa: To bardzo niebezpieczny scenariusz.
        Amerykanie: Nie, nie, to kuriozalny pomysł, nie zgadzamy się, nie możemy narażać NATO, a w ogóle to nikt nam wcześniej nie mówił.
    • felusiak1 Polska nie zamierzala przekazać MiGi Ukrainie 09.03.22, 18:46
      Nie ma zadnego rzadowego dokumentu, ktory wskazywalby, że rząd zamierzal przekazać samoloty Ukrainie.
      To były spekulacje megafonow. Najpierw zareagowal Sekretarz Generalny NATO mówiąc, ze o tym nie ma mowy.
      Prezydent Duda powiedzial, że nie ma mowy az tu raptem w niedzielę Pan Blinken zacząl gaworzyć o zielonym, świetle. Że niby prowadzi rozmowy z Polską na temat zastapienia wyslanych samolotow innymi. Aż tu piekna nota polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i panika amerykańskich. Nie ma merytorycznego uzasadnienia. Przecież bylo w niedzielę i w poniedzialek. Okazuje się, ze zielone swiatło bylo dla mediow, zeby dobrze wygladać, zeby megafony mialy za co chwalić.
      • szwampuch58 Re:ja ja naturlisz pisior 09.03.22, 18:59

felusiak1 napisał:

> Nie ma zadnego rzadowego dokumentu, ktory wskazywalby, że rząd zamierzal przeka
        > zać samoloty Ukrainie.
        > To były spekulacje megafonow. Najpierw zareagowal Sekretarz Generalny NATO mówi
        > ąc, ze o tym nie ma mowy.
        > Prezydent Duda powiedzial, że nie ma mowy az tu raptem w niedzielę Pan Blinken
        > zacząl gaworzyć o zielonym, świetle. Że niby prowadzi rozmowy z Polską na temat
        > zastapienia wyslanych samolotow innymi. Aż tu piekna nota polskiego Ministerst
        > wa Spraw Zagranicznych i panika amerykańskich. Nie ma merytorycznego uzasadnien
        > ia. Przecież bylo w niedzielę i w poniedzialek. Okazuje się, ze zielone swiatło
        > bylo dla mediow, zeby dobrze wygladać, zeby megafony mialy za co chwalić.
        >
        >
        • felusiak1 Da toczno towariszcz 09.03.22, 20:32
          szwampuch58 napisał:

>
          > felusiak1 napisał:
          > Nie ma zadnego rzadowego dokumentu, ktory wskazywalby, że rząd zamierzal przekazać samoloty Ukrainie.
          > To były spekulacje megafonow. Najpierw zareagowal Sekretarz Generalny NATO mówiąc, ze o tym nie ma
          > mowy. Prezydent Duda powiedzial, że nie ma mowy az tu raptem w niedzielę Pan Blinken zacząl gaworzyć o
          > zielonym, świetle. Że niby prowadzi rozmowy z Polską na temat zastapienia wyslanych samolotow innymi.
          > Aż tu piekna nota polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i panika amerykańskich. Nie ma
          > merytorycznego uzasadnienia. Przecież bylo w niedzielę i w poniedzialek. Okazuje się, ze zielone swiatło
          > bylo dla mediow, zeby dobrze wygladać, zeby megafony mialy za co chwalić
          • szwampuch58 Re: Bolszewicki PiS 09.03.22, 21:03
            felusiak1 napisał:
            www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,28203921,w-sprawie-mig-29-polska-walnela-piecia-w-stol-ekspert-to.html#s=BoxMMtImg3
            > szwampuch58 napisał:
            >
            > >
            > > felusiak1 napisał:
            > > Nie ma zadnego rzadowego dokumentu, ktory wskazywalby, że rząd zamierzal
            > przekazać samoloty Ukrainie.
            > > To były spekulacje megafonow. Najpierw zareagowal Sekretarz Generalny NAT
            > O mówiąc, ze o tym nie ma
            > > mowy. Prezydent Duda powiedzial, że nie ma mowy az tu raptem w niedzielę
            > Pan Blinken zacząl gaworzyć o
            > > zielonym, świetle. Że niby prowadzi rozmowy z Polską na temat zastapienia
            > wyslanych samolotow innymi.
            > > Aż tu piekna nota polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i panika ame
            > rykańskich. Nie ma
            > > merytorycznego uzasadnienia. Przecież bylo w niedzielę i w poniedzialek.
            > Okazuje się, ze zielone swiatło
            > > bylo dla mediow, zeby dobrze wygladać, zeby megafony mialy za co chwalić
            >
            >
    • zeitgeist2010 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 18:56
      Wrzucajcie cos na anglojezyczne portale, zeby we wlasciwym miejscu cos zmienic a nie bajdurzyc tutaj np.

The USA and Britain have a nack for using other nations to do the dirty job for them. Now they are bravely fighting against the russians but with Ukrainians lives. And with regard to mig – 29 the anglo-saxons wanted to send the brave Poles into slaughter. But the Polish proved too smart. The USA or NATO have the capacity to annihilate Russia so they should deliver the migs to Ukraine via Ramstein. Not the defensless Poles.
      • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 21:58
        Ale ten tekst jest slaby. "Anglo-saxons", "anihilate". Nie lubie tekstow z bumper stickers. Zbyt emocjonalne, bez tresci.
        Pierwszy o MiG-ach zamajaczył niejaki Josep Borrell, minister w EU. EU da samoloty Ukrainie. Żadne państwo posiadajace MiGi nie pobiegło za nim. Wszyscy odmowili. Szef NATO zaprzeczyl że takie plany istnieją.
        Polska zaprzeczyla. Ale oto w niedzielę amerykański sekretarz (oni nie mają ministrow) oznajmil, ze tak, ze gadamy z polakami i że światlo jest zielone. No i to światło przestalo być zielone we wtorek. Okqazuje sie, ze propozycja Polski nie jest wykonalna i natrafila na sprzeciw partnerow w NATO. No i Polska zgasiła amerykańskie zielone światło, ktorego nigdy nie bylo. To byla sieczka dla megafonow dla podreperowania wizerunku w mediach.
        Już nie bedą mogli powiedzieć, ze "my chcielismy ale Polska sie sprzeciwila. To Polska nie daje wam samolotów".
        Po raz pierwszy od dluższego czasu polskie wladze utarły krążacym po omacku amerykanom nosa.
        • felusiak1 A w amerykańskich megafonach veto 09.03.22, 22:58
          CNN, ABC, NBC, CBS itd okazuje się, ze to USA zablokowaly zamiary Polski. Znaczy Polska chciala dać ale USA postawily stanowcze veto.
        • mef1stofeles Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 09.03.22, 23:06
          felusiak1 napisał:

> Po raz pierwszy od dluższego czasu polskie wladze utarły krążacym po omacku amerykanom nosa.

Nie intencjonalnie, z perspektywy Warszawy to było igranie z ogniem.

• zeitgeist2010 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 11.03.22, 13:00
          felusiak1 napisał:

> Ale ten tekst jest slaby. "Anglo-saxons", "anihilate". Nie lubie tekstow z bump > er stickers. Zbyt emocjonalne, bez tresci.

use my text in an English speaking thread and suggest more of your own so the crowd here will do some difference where it´s needed.
          • felusiak1 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 11.03.22, 18:03
            There's no point to it
    • zeitgeist2010 Re: Rosja uprzedzila Polske i Rumunie 09.03.22, 19:10
      jk2007 napisał:

> ze zaatakuje jezeli nadal beda dostawy broni dla Ukrainy.

NO coz. Nasi pseudo politycy sie boja tego imbecyla. Gdybym ja mial wladze nic bym nie mowil, nic, a spuscil kilka tomahawkow na ruskie osrodki dowodzenia a ich dzieci na czele z corka pudovkina za ryj i na ruski gnoj.
    • europitek Re: W Polsce krajobraz ksiezycowy? 09.03.22, 20:21
      No, ambasada Rosji wysadziła się sama w powietrze ze strachu. Bali się zmiany nazwy ulicy z Belwederskiej na Zelenskiego.
    • yurek_1111 Dostali Migi.... 10.03.22, 02:12
      ...na migi....
    • zeitgeist2010 Re: czy polskie Migi moga wystartowac? 11.03.22, 12:54
      jk2007 napisał:

> Pytam powaznie.

Latwiej polskim migom niz 10 000 czerwonoarmiejcom w ukrainskiej ziemi.
    • pijatyka Kirby, rzecznik Pentagonu, "się pomylił" ;) 21.04.22, 11:50

Rzecznik Departamentu Stanu John Kirby powiedział, że Ukraina otrzymała myśliwce, a także dodatkowe części do już posiadanych maszyn, aby wzmocnić swoje siły powietrzne.

A potem

Rzecznik Pentagonu John Kirby odwołał w środę swoje słowa o tym, że Ukraina miała otrzymać myśliwce od innych krajów. Jak uściślił, Kijów otrzymał części zamienne do swoich myśliwców, dzięki którym mógł zwiększyć liczbę funkcjonujących maszyn w swojej flocie.

Putin z tego wszystkiego chyba już całkiem zgłupiał ;->

• bmc3i Re: Kirby, rzecznik Pentagonu, "się pomylił" ;) 21.04.22, 13:52
        pijatyka napisała:

>
        > Rzecznik Departamentu Stanu John Kirby powiedział, że Ukraina otrzymała myśl
        > iwce, a także dodatkowe części do już posiadanych maszyn, aby wzmocnić swoje si
        > ły powietrzne.

>
        > A potem
        >
        > Rzecznik Pentagonu John Kirby odwołał w środę swoje słowa o tym, że Ukraina
        > miała otrzymać myśliwce od innych krajów. Jak uściślił, Kijów otrzymał części z
        > amienne do swoich myśliwców, dzięki którym mógł zwiększyć liczbę funkcjonującyc
        > h maszyn w swojej flocie.

>
        >
        > Putin z tego wszystkiego chyba już całkiem zgłupiał ;->

Nie powiedział myśliwce, powiedział "platforms"
    • pijatyka Epilog 12.09.22, 21:16

Jeden z polskich wysokich oficerów lotnictwa:

- Informuję, że Migi-29 z najdłuższymi resursami zostają w Malborku.
      - A te z krótszymi?
      - Nie jestem upoważniony, żeby to komentować.

;-)
      • europitek Re: Epilog 13.09.22, 09:17
        Kilka dni temu w TV były pokazane migawki z ukraińskich nalotów na południu Ukrainy i kilkakrotnie powtarzała się informacja o kolejnych atakach lotniczych po wcześniejszym zniszczeniu obrony przeciwlotniczej (radarów). Trochę tego było za dużo jak na kilka MIG-ów ze Słowacji, więc pewnie od nas i innych krajów też dostali samoloty.
        • pijatyka Re: pewnie od nas i innych krajów też dostali 30.01.23, 15:07

Oczywiście jako części ;-D

• pijatyka Re: jako części 19.11.23, 04:44

W książce Zbigniewa Parafianowicza Polska na wojnie potwierdzenie - w rozmowach z polskimi i ukraińskimi politykami - wcześniejszych plotek i domysłów; część polskich MiGów -29 trafiła na Ukrainę już w pierwszych tygodniach wojny.

Także jako części zamienne w kwietniu 2022 roku zostało wysłanych na Ukrainę 21 MiG-29, które Stany Zjednoczone kupiły od Mołdawii w 1997 r., aby zapobiec przejęciu ich przez Iran.
      • pijatyka Te już oficjalnie ;) 16.03.23, 16:23

W ciągu najbliższych dni przekazujemy cztery samoloty na Ukrainę w pełnej sprawności. Pozostałe samoloty są serwisowane, przygotowywane – oświadczył prezydent Andrzej Duda podczas wspólnej konferencji z nowym prezydentem Czech Petrem Pavlem, będącym właśnie z wizytą w Warszawie. Dodał też, że – można dosłownie powiedzieć, że w tej chwili wysyłamy te MiGi na Ukrainę

• a.jej.rkoniak Re: Epilog 19.11.23, 12:30
        magazyn Airforces grudzień 2023 pokazuje fotkę Miga 29 z uwagą jeden z trzech jeszcze pozostających w Polsce
        o jednoosobowych nie pisali
    • szwampuch58 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 16.03.23, 17:07
      4 wolskie policzyles,rachmistrzu?
      • pijatyka Spad, debilu. 17.03.23, 13:30
        .
      • szwampuch58 Re: Polskie Migi nadal w grze (?) 17.03.23, 13:34
        Slowacja doklada 11 wrakow na czesci
        • pijatyka Re: Slowacja doklada 11 wrakow na czesci 24.08.23, 21:35

A tak części odlatywały na Ukrainę ;-D

youtu.be/C8FK1tvsSQM?si=fUnQ58Psq7oh6b4D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka