Dodaj do ulubionych

Wypieranie własnego rabstwa

20.03.22, 09:07
www.gazeta.pl/0,0.html

Bardzo znamienny filmik.
Jeśli ktoś zna język radziecki, warto odsłuchać.

Uzurpuję sobie pewną znajomość tego narodu i uważam, że robią to w znacznym stopniu ze strachu .
To kod rabstwa wbity przez setki lat i jak śpiewał doktor Sienkiewicz Kuba
" może czasem trochę mniejszy, ale potem jeszcze większy".
A teraz jesteśmy na etapie jeszcze większy.
Ludzie szmacący się ze strachu przed "wadzą" maskują uczucie wstydu patriotycznym entuzjazmem.
Setki lat treningu - zesłań, gułagów, ochrany, czy innej opryczniny robią swoje.
Obserwuj wątek
    • borrrka PS. Chodzi o film 20.03.22, 09:19
      Jak Rosjanie reagują na wojnę w Ukrainie
      Nie dą się wkleić samego filmu.
    • stefan4 Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 10:33
      borrrka:
      > Uzurpuję sobie pewną znajomość tego narodu i uważam, że robią to w znacznym sto
      > pniu ze strachu .

Najodważniej na tym filmie mówi młoda dziewczyna (od 1:13 do 2:30), wprost krytykują Putina. Potem jeszcze młody człowiek wyraźnie mówi, że się nie wypowie, bo to niebezpieczne; ale on jest przeciwko wojnie. W tym filmie starsi na ogół Putina popierają, bo chociaż nie wiedzą o co chodzi, ale widać tak trzeba...

Szkoda, że nie było więcej wywiadów z młodymi ludźmi.

- Stefan
      • gerlalt [...] 20.03.22, 10:58
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • stavros2002 Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 11:07
          Jesteś obrzydliwy.
          • gerlalt [...] 20.03.22, 11:19
          • gerlalt [...] 20.03.22, 11:47
            • stavros2002 Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 14:34
              Jacy banderowcy? Zamrozili cię w 1945, Lonia?
              • gerlalt [...] 20.03.22, 14:55
                • mateusz572 Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 15:50
                  Po co Lonia rozpoczęliście tą rzeź ? Powiedz mi Lonia dlaczego twoi mocodawcy nie wierzą w Rosję, wyprowadzając rozkradziony majątek do świata zachodniego i tam się urządzając ? W międzyczasie wysyłają rosyjskie dzieci na wojnę, na rzeź tysiącami. Nie żal ci tych tysięcy zabitych cywilów na Ukrainie, a także waszych rosyjskich żołnierzy, jeszcze przecież dzieci, którzy stracili życie w tak niesłusznej sprawie ?
        • stasi1 Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 11:08
          Ruskich, oni są groźniejsi
      • borrrka Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 11:30
        stefan4 napisał:

> borrrka:
        > > Uzurpuję sobie pewną znajomość tego narodu i uważam, że robią to w znaczn
        > ym sto
        > > pniu ze strachu .
        >
        > Najodważniej na tym filmie mówi młoda dziewczyna (od 1:13 do 2:30), wprost kryt
        > ykują Putina. Potem jeszcze młody człowiek wyraźnie mówi, że się nie wypowie,
        > bo to niebezpieczne; ale on jest przeciwko wojnie. W tym filmie starsi na ogół
        > Putina popierają, bo chociaż nie wiedzą o co chodzi, ale widać tak trzeba...
        >
        > Szkoda, że nie było więcej wywiadów z młodymi ludźmi.
        >
        > - Stefan
        >
      • borrrka Gazeta Lenta.ru 20.03.22, 11:31
        Opublikowała wywiady z Rosjanami żyjącymi na Zachodzie.
        Przeważnie z ludźmi młodymi, mającymi dostęp do mediów.
        Studenci, pracownicy multies itp.

Jak jeden mąż reprezentują propagandę Kremla.
        Więc opcja "nie wiedzą" nie ma miejsca w ich wypadku.
        Oczywiście, kremlowska propagandówka Lenta nie jest obiektywna w dobiorze rozmówców.
        Ale strach rozmówców ten sam, co w filmie.
        Bo czekiści są na całym świecie i każdej wycieczce ruskiej, każdej grupie studentów towarzyszy politruk.
      • bmc3i Re: Wypieranie własnego rabstwa 20.03.22, 16:32
        stefan4 napisał:

> borrrka:
        > > Uzurpuję sobie pewną znajomość tego narodu i uważam, że robią to w znaczn
        > ym sto
        > > pniu ze strachu .
        >
        > Najodważniej na tym filmie mówi młoda dziewczyna (od 1:13 do 2:30), wprost kryt
        > ykują Putina. Potem jeszcze młody człowiek wyraźnie mówi, że się nie wypowie,
        > bo to niebezpieczne; ale on jest przeciwko wojnie. W tym filmie starsi na ogół
        > Putina popierają, bo chociaż nie wiedzą o co chodzi, ale widać tak trzeba...
        >
        > Szkoda, że nie było więcej wywiadów z młodymi ludźmi.

Były, były. Tylko nie ma ich z polskim tłumaczeniem. Na YouTubie znajdziesz tez inne angielskim tłumaczeniem. Ten tutaj jest też przetłumaczony na polski, z oryginalnego anglojęzycznego. Przypominam sobie jeden z Petersburga, sami młodzi, i wszyscy na jedno putinowskie kopyto. Te niemal 80% Rosjan popierajacych inwazję Putina, to nie przypadek.
    • swiblowo [...] 20.03.22, 11:37
      • borrrka Mało przekonywująca argumentacja 20.03.22, 11:40
        Usprawiedliwia Cię uzasadniony strach.
        • swiblowo [...] 20.03.22, 11:58
          • borrrka Cieszę się, że Cie przekonuje 20.03.22, 12:01
            Radzieccy tak mają.
            • swiblowo [...] 20.03.22, 12:45
              • borrrka Straciło znaczenie 20.03.22, 12:58

W parę dni wyeliminowano Rosję z kontaktów.
                • swiblowo [...] 20.03.22, 13:16
                  • borrrka Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 13:59
                    Mam najświeższe informacje od znajomych z Kijowa.
                    Wiem, jak jest.
                    • swiblowo [...] 20.03.22, 16:35
                      • mateusz572 Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 16:40
                        swiblowo napisała:

> Gdzie ta prawda byla?
                        > W paszporcie tego dzieciaka i jego matki-suki?
                        > Siejecie nienawisc taka, ze w nawet Israel zrobil karpia.
                        >
                        Ty się swiblowo nie denerwuj, ale przecież wy to zaczęliście. Ukraina Rosji nie zaatakowała. Moskwy nie bombardują.
                      • felusiak1 Do usunietej wiadomości 20.03.22, 18:46
                        Naczelny cenzor powinien byl zostawić wpisy swiblowo.
                        Pozwoliloby mi to zajrzeć w jej/jego sowiecka duszę
                        • swiblowo [...] 20.03.22, 19:05
                          • bmc3i Re: Do usunietej wiadomości 20.03.22, 19:09
                            swiblowo napisała:

> Naczelny cenzor wkrotce bedzie mial nieprzyjemny moment zwiazany z jego gorliwa
                            > praca.
                            > Nie zamierzam puszczac plazem kasowania niczym nie naruszajacych regulaminu pos
                            > tow i tym samym dyskredytowania bez podstaw.

Poskarżysz się Putinowi, co?
                            • swiblowo [...] 20.03.22, 19:23
                              • jk2007 [...] 20.03.22, 19:36
                                • bmc3i Re: Do usunietej wiadomości 20.03.22, 19:42
                                  jk2007 napisał:

> swiblowo napisała:
                                  >
                                  > > Zamierzam udowodnic, ze redakcja Gazety. PL przychyla sie do rozpowszechn
                                  > iania nienawisci, szkalowania ludzi, i oczerniania ich w oczach innych. Mam row
                                  > niez nadzieja, ze portal ten bedzie zablokowany w RF, gdyz wpisy na nim obrazaj
                                  > a mieszkajacych za granicami Polski Polakow.. - vide nazywanie ich nazistami.
                                  >
                                  > Popieram.
                                  >

"Rosjanie ostrzelali z czołgu dom seniora w Kreminnej. Zginęło 56 osób, a ocaleni zostali porwani"
                              • bmc3i Re: Do usunietej wiadomości 20.03.22, 19:38
                                swiblowo napisała:

> Zamierzam udowodnic, ze redakcja Gazety. PL przychyla sie do rozpowszechniania
                                > nienawisci, szkalowania ludzi, i oczerniania ich w oczach innych.
                                > Mam rowniez nadzieja, ze portal ten bedzie zablokowany w RF, gdyz wpisy na nim
                                > obrazaja mieszkajacych za granicami Polski Polakow.. - vide nazywanie ich nazis
                                > tami.

A to się czytelnicy portalu gazeta pl przejmą zablokowaniem go w Rosji. Zapewne tak jak większość użytkowników FB, czy innego Instagrama, blokadą tych serwisów w Rosji.
                                • swiblowo [...] 20.03.22, 19:55
                              • felusiak1 Re: Do usunietej wiadomości 20.03.22, 20:08
                                borrrka nie nazwal cię nazista. Zatem donos bylby klamliwy.
                                • swiblowo [...] 20.03.22, 20:46
                                  • felusiak1 Re: Do usunietej wiadomości 20.03.22, 21:53
                                    Weź wypij sobie jakieś piwo, zagryź pastylką na uspokojenie i przestań plakać krokodylimi łzami. Wychoduj grubsza skorę i będziesz OK. Moje wpisy tez wycina i nie robie problemu. Jego ogórdek, jego grządki. Nie podoba ci sie to idź do innego ogrodka. Albo zaloż swoj ogrodek, jak Sorokin. Ale on nie mial umowy i ogrodek zostal zaorany przez traktor cenzora.
                    • senioryta13 Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 19:42
                      borrrka napisał:

> Mam najświeższe informacje od znajomych z Kijowa.
                      > Wiem, jak jest.

a ja mialam wiadomosci od osoby urodzonej we Lwowie i wpis zostal usuniety.
                      Jestem zaskoczona, ze na tym forum zaczyna wszystko krolowac co ukrainskie.
                      Przed wojna, w t.v.. slyszalam tylko jedno, ze to najbardziej skorumpowane panstwo na swiecie.
                      Wiadomosc z USA.
                      • bmc3i Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 19:43
                        senioryta13 napisał:

> borrrka napisał:
                        >
                        > > Mam najświeższe informacje od znajomych z Kijowa.
                        > > Wiem, jak jest.
                        >
                        >
                        > a ja mialam wiadomosci od osoby urodzonej we Lwowie i wpis zostal usuniety.
                        > Jestem zaskoczona, ze na tym forum zaczyna wszystko krolowac co ukrainskie.
                        > Przed wojna, w t.v.. slyszalam tylko jedno, ze to najbardziej skorumpowane pans
                        > two na swiecie.
                        > Wiadomosc z USA.

Oczywiście ze słyszałaś. Od pracującego za pieniądze Kremla Tuckera Carlsona, który i po wybuchu wojny, wychwala Kreml w Fox News.
                        • senioryta13 Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 20:02
                          bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                          >
                          > > borrrka napisał:
                          > >
                          > > > Mam najświeższe informacje od znajomych z Kijowa.
                          > > > Wiem, jak jest.
                          > >
                          > >
                          > > a ja mialam wiadomosci od osoby urodzonej we Lwowie i wpis zostal usuniet
                          > y.
                          > > Jestem zaskoczona, ze na tym forum zaczyna wszystko krolowac co ukrainsk
                          > ie.
                          > > Przed wojna, w t.v.. slyszalam tylko jedno, ze to najbardziej skorumpowan
                          > e pans
                          > > two na swiecie.
                          > > Wiadomosc z USA.
                          >
                          > Oczywiście ze słyszałaś. Od pracującego za pieniądze Kremla Tuckera Carlsona, k
                          > tóry i po wybuchu wojny, wychwala Kreml w Fox News.

no a dlaczego moj wpis o Lwowie wylecial, a z Kijowa kroluje.?
                          Wszystko przeciez wiesz, wiec i na to odpowiedz.
                          a czego ty sie dowiedziales z amerykanskiej tv o Ukrainie, sprzed wojny ?
                          • bmc3i Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 22:16
                            senioryta13 napisał:

> a czego ty sie dowiedziales z amerykanskiej tv o Ukrainie, sprzed wojny ?

Że Ukraina istnieje tylko dlatego że Department Stanu Obamy pomógł obalić wcześniejszy reżim

• felusiak1 Re: Pisanie prawdy nazywasz hejtem? 20.03.22, 20:12
                          Towarzysz pije koolaid duzymi lykami. To dziwne, ze jest podatny na waszyngtońską propagande robioną w kremlowskim stylu. Mniemam, ze towarzysz jest w glebi duszy zwykłym bolszewikiem w amerykańskich majtkach.
    • felusiak1 To jest narodowa mentalność 20.03.22, 17:52
      80% nie odbiera zadnych informacji poza tymi w telewizji a tam propaganda. Do tego zakorzenione przekonanie, ze Rosja czyni dobro na swiecie, wyzwala inne narody z niewoli i temu podobne bzdety. Didakny do tego, ze wszyscy chcą na Rosję napaść i okraść i głowy zamulone. Ci ludzie powtarzaja "Putin to madry czlowiek. Jesli tak zdecydowal to znaczy, ze tak powinno być" Większość Rosjan ma duszę niewolnika. Jakze inni są polacy albo ukraińcy. Myslę, ze ukraińcom bliżej do polakow niż do rosjan mimo, ze mówią po rosyjsku.
      No ale austriacy też mowia po niemiecku a są inni niz niemcy.
      • swiblowo [...] 20.03.22, 18:13
        • bmc3i Re: To jest narodowa mentalność 20.03.22, 18:21
          swiblowo napisała:

> - to moze byc prawda. Mielismy w historii pare "bliskich" spotkan. Z tym ze nie
          > wyszly one Polakom na... zdrowie.
          > Jak bedzie tym razem?

Spotkania z Wam też nie wyszły na zdrowie, ani Polakom, ani Ukraińcom
        • felusiak1 Re: To jest narodowa mentalność 20.03.22, 18:39
          Ocknij się, przemyj oczy, wypij kawę to sobie porozmawiamy. I nie opowiadaj anegdot.
      • jk2007 [...] 20.03.22, 18:17
        • felusiak1 Re: felusiak1, wypisujesz banialuki 20.03.22, 18:37
          To mówisz, ze Baśka też się puszcza?
    • borrrka Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 19:00
      Tragiczny w skutkach błąd polityczny, którego będą żałowały pokolenia Rosjan.
      Ukraińcy płacą straszną cenę, ale to oni wygrają i zakończą proces tworzenia Narodu.
      To już widać i cały świat podziwia.
      Rosja, jak się dziś wydaje, wróci do czasów rewizora, no przesadzam, ale nawet kapitalistyczna pazerka Zachodu nie uchroni ich od dłuższej izolacji.

Gorzej, niż Katyń, czy Hołodomor, bo w obiektywach kamer.
      • swiblowo [...] 20.03.22, 20:06
        • felusiak1 Re: Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 20:28
          E tam. Przesadzasz. Powtorz co napisalaś.
          PS. W innym watku napisaleś, ze w Rosji nie ma nazistów. To ciekawe spostrzerzenie. Moim zdaniem 80% ma nazistowskie przekonania nie wiedzac o tym. Ludzie powtarzają hasła nazizm, faszyzm nie majac najmniejszego pojecia co znaczają. Nikt nie potrafi zdefiniować faszyzmu.

Czy zgodzisz się, że Rosja to dyktatura?
          • swiblowo Re: Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 20:55
            Nie bierz mnie pod wlos, felusiak...
            Ja nie jestem reprezentantem skrajnego nacjonalizmu.
            - wszystko w tym temacie.
            • felusiak1 Re: Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 21:57
              Dokonujesz projekcji. Myślisz, ze ja myśle to co ty myślisz, ze ja mysle.

Czy Putin jest dyktatorem? To nie jest pod wlos i nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek nacjonalizmem.
              A pytanie jest o tyle ważne, ze jeśli wedlug ciebie dyktatorem nie jest to bedzie wszystkow jakimkowiek temacie. Zauważ, ze wykazuję dobra wole.
        • tuttifrutti1234 Re: Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 21:10
          swiblowo napisała:

> To, czego ja bronie, borrrka, to nawet nie przyslowiowa juz wolnosc slowa na ty
          > m portalu, ale moje dobre imie. Nazwanie mnie wielokrotnie nazistka pod wpisami
          > nie nawolujacymi do niczego karalnego, a odwrotnie - odpowiadajacymi kulturaln
          > ie i zdyscyplinowanie na zadawane mi pytania, uwazam za znieslawienie w srodkac
          > h masowego przekazu.
          >
          >

podpisujesz swoje wpisy swiblowo, ile osób zna prawdziwe dane osobowe? Nie można zniesławić kogoś, kto jest nieznany. Nawet jeżeli kilka osób na forum ciebie zna osobiście, to straty moralne jakie ewentualnie poniosłaś z tytułu nazwania ciebie nazistką są zbyt nikłe, żeby domagać się jakiejkolwiek rekompensaty.
          • swiblowo [...] 20.03.22, 21:47
            • felusiak1 Re: Tu nie ma czego bronić, Swiblowo 20.03.22, 21:59
              OK. Nie podoba ci się, że ktoś nazwal cie nazistką.
              A co powiesz jeśli nazwę cie bolszewiczką? Czy też byloby to znieslawienie.
    • felusiak1 Secjalnie dla swiblowo 20.03.22, 19:00
      W 1939 roku Finlandia zamierzala napaść na Związek Sowiecki ale towarzysz Stalin wyczuł i uderzyl pierwszy żeby wyzwolić finów od faszystowskiego satrapy.

• jk2007 [...] 20.03.22, 19:20
        • bmc3i Re: dla felusiak1 20.03.22, 19:22
          jk2007 napisał:

> 2 października 1938 roku, oddziały Wojska Polskiego dowodzone przez gen. Władys
          > ława Bortnowskiego, witane owacyjnie przez ludność polską, wkroczyły do należąc
          > ej do Czechosłowacji części Śląska Cieszyńskiego zwanej Zaolziem.

W 1920 roku, gdy Wojko Polskie walczyło z armią bolszewicką na terenie Polski, armia czeska wkroczyła na nie broniony w związku z tym Śląsk Cieszyński
          • jk2007 [...] 20.03.22, 19:28
            • bmc3i Re: dla felusiak1 20.03.22, 19:39
              jk2007 napisał:

> W nocy z 20 na 21 sierpnia 1968 r. wojsko Polski znowu wkroczyły na terytorium
              > Czechosłowacji.

Wbrew swojej woli.
            • felusiak1 Re: dla felusiak1 20.03.22, 20:05
              Towarzyszu kolego, cienko przedziecie. Ale weźcie posluchajcie tego Radzinskiego. Znacie rosyjski. Zacznijcie od 4:55.
              Ja ku mojemu zdziwieniu ogladam po rosyjsku i rozumiem. Uciekają niektore wyrazy ale z kontekstu da sie pojąć.
    • felusiak1 Re: dla felusiak1 20.03.22, 20:45
      Автор ряда популярных книг по истории России, изданных крупными западными издательствами и ставшими мировыми бестселлерами.
      Многие из этих книг подвергались критике со стороны ряда профессиональных историков.
      Krytyka dotyczy telegramu jaki wyslal Zinowiew w sprawie cara Mikolaja II. Radzinski zastapil slowa "planowany sąd" slowami "planowana egzekucja". Przecież wiemy, że sądu nie bylo.
      Wiemy, ze planowano egzekucję. Sąd nie byl potrzebny.

Nie jest historykiem z wykształcenia ale napisal ponad 40 ksiazek o historii to chyba coś wie.
      Dostojewski nie byl psychologiem. Poczytaj Braci Karamazow albo Zbrodnię i Kare to zrozumiesz.
    • privus Re: Wypieranie własnego rabstwa 21.03.22, 16:01
      A jest jakaś różnica między językiem radzieckim a kosmicznym?
    • pijatyka Re: Wypieranie własnego rabstwa 05.05.22, 17:02

forum.gazeta.pl/forum/w,251818,162316523,162316523,Rosja_kraj_wiecznych_niewolnikow.html

• boavista4 Re: Wypieranie własnego rabstwa 06.05.22, 01:22
        cus okropnego jak te ruskie trolle się rozpanoszyły na F Świat, np. taki putlerowski kapuś Pijanica i jego kumpel W Kłamców.. Trzeba ich natychmiast nakarmić tranem i innymi środkami wymiotnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka