Dodaj do ulubionych

Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie

21.09.22, 05:06
wg Credit Suisse Global Wealth Report, biorąc pod uwagę medianę, a nie średnią.

au.finance.yahoo.com/news/australians-are-now-the-richest-people-in-the-world-001758078.html
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 11:45
      No i,krzywy kiju?
      • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 12:38
        Zal ci przyszywany Niemcze?
    • polski_francuz Re: Australijczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 12:12
      boomerang napisał:

" wg Credit Suisse Global Wealth Report, biorąc pod uwagę medianę, a nie średnią."

Interesujace, bo bierze pod uwage rozklad bogactwa a nie tylko, jak srednia, tych co najwiecej i najmniej maja.

Powiedzmy, ze macie w miare demokratyczny rozklad zamoznosci. Albo dosc duza klase srednia.

PF

• felusiak1 Re: Australijczycy najbogatszymi ludźmi na Świeci 21.09.22, 21:34
        Błąd. Podane są dwie wartości, średnia i mediana na koniec 2021. Wyliczone po aktualnych cenach w kraju i po uśrednionym rocznym kursie dolara. Australia zawdzięcza swoje bogactwo 25-cio procentowemu wzrostowi cen nieruchomości.
        W kwestii demokratycznego rozkladu zamożności przoduje Belgia.
        W USA 1% posiada 35% bogactwa i to jest be i ludzie na forum czesto wskazują na nierowność. W Niemczech do 1% nalezy 31% bogactwa i nikt jakoś nie ma z tym problemu. I to by było wszystko o demokratycznym podziale bogactw.
        • felusiak1 Złudne bogactwo 21.09.22, 21:55
          Powiedzmy felusiak kupił dom za 300 tysiecy dolarow. Wplacil 60 tys i wzial pożyczkę 240 tys. Bogacwo felusiaka wynosi 60 tys. Raptem wartość domu wzrosla do 375 tysiecy (jak w Australii 25% do góry). Teraz felusiak posiada bogactwo 135 tys. Taki bogacz. I przyszla recesja i wartość domu spadla do 200 tys. felusiak stal się nędzarzem. Nie tylko, ze nie ma bogactwa to jeszcze ma dług 40 tys.
          Ale felusiak mieszka w tym domu spłacając 1500 dolarow miesiecznie.
          • boomerang Re: Złudne bogactwo 21.09.22, 22:36
            Zgadza się, tyle że hiperinflacja może jeszcze bardziej podnieść ceny domów, podstawę bogactwa Australczyków.
            • felusiak1 Re: Złudne bogactwo 22.09.22, 01:15
              Dom to podstawa bogactwa niemal wszystkich w tym rankingu. Można powiedzieć, że w Australii zadłużenie na te domy jest niskie czyli wysokie equity (wartość - dług). Inny aspekt to rynek nieruchomości. Tam gdzie jest duży i aktywny prezentowany majatek jest niższy. W Belgii gdzie na domach nie ma dlugów bogactwo az w oczy kole bo jest to wartość domu minus zero dlugu. W USA z kolei to wartość minus dług (80% wartości). Takim sposobem dom warty pół miliona dolarow w Belgii daje majatek pol miliona a w USA tylko 100 tysiecy.
    • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 20:24
      Nigdy nie rozumialem co normalnego idywidualnego czlowieka moze obchodzic statystyka i usredniai na skale kraju?
      • felusiak1 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 21:37
        Dla celów porównawczych przyjmujac, ze normalny, indywidualny czlowiek posiada ciekawość swiata i normalne IQ.
        Są ludzie, ktorych nic nie interesuje. Spotkalem takich.
        • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 22.09.22, 21:14
          I co sie znienilo jak np Austtrali byla 6 ta a naraz stala sie 1 sza?
          Moze urzedom statystycznym to sie przydaje. Ale normalnemu czlwiekowi gdzie wiadomo ze taki statystyczny czlowiek nie istenieje?
          Mnie wszytko interesuje poza nic nie znaczacymi statystykami. No bo co ja sie moge nauczyc z tego ze Kalifornia moglaby byc 6 swiatowa potega ekonomiczna? Czy to zmieini moja emryture? Zwiekszy wartosc domu? Zmieni ceny produktow? Poprawi drogi? Nope. O co najwyzej uswiadmie soebie np ze juz nie jestem w gorym 5% bogczy i wladne w depresje?
          • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 22.09.22, 23:06
            Statystyki nie napędzają gospodarki, ale gospodarka napędza statystyki. Statystyki to stwierdzenie jakichś faktów, które już się wydarzyły.

Kalifornia moglaby byc 6 swiatowa potega ekonomiczna? Czy to zmieini moja emryture? Zwiekszy wartosc domu? Zmieni ceny produktow? Poprawi drogi? Nope. Oczywiście że tak, no chyba że Kalifornia nie daje rady obsługiwać swoich obligacji.
            • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 00:02
              I co z tego jak nie da rady ich obsluzyc?
              • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 00:09
                Zbankrutuje, tak jak Rosja Jelcyna, albo Argentyna kilka razy.
                • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 00:37
                  No nie. Poprosza Fed i dodrukuje im kasy ile chca. Bankierom przeciez kasy nie brakuje.?
                  A statystcznie to mnie to malo dotyczy. Emerytura idzie z puli federalnej. Bank inwestycyjny ma siedzibe w NYC a bank personalny - jeden w Teksasie a drugi chyba w chmurze.
                  CCo naajwyzej dom straci na wartosci rynkowej ale skoro ja nie mam zamiaru go sprzedawac to nie wazne jaka ma dzis wartosc rynkowa?
                  • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 01:04
                    Inny przyklad - i to tylko przyklad.
                    Jak pracoowalem to zarabialem ale i placilem raty za dom wart powiedzmy $2M. I statystycznie moja wartosc finansowa byla ok $2M. Zylismy Ok ale nie jak milionerzy bo po odliczeniu ksztow mielismy tyle na wydatki ile kolega wynajmujacy apartament.
                    Przestalem pracowac, splacilem dom i sprzedalem go za $2M a kupilem wiekszy i ladniejszy w innej okolicy za $1M. Pozostaly $1M wsadzilem na konto. Kupilem luksusowe auta, maly yacht etc. Dostaje emeryture ktora pokrywa koszty zycia, wydatki mam niewielkie bo zadnych kredytoow i moge zyc jak milioner bo mi sie wyraznie zmienila ilosc pieniedzy do wydania.
                    Ale statystycznie niewiele sie zmienilo bo moja wartosc finasowa jest ciagle te $2M jakby nie liczyc.
                    • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 02:09
                      i co w związku z tym planujesz? nic nie robić do końca życia to trochę nudne. taka okazja żeby trochę poszaleć już ci się po śmierci nie trafi
                      • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 21:19
                        Nie o to chodzi ale o to ze statystyka ci nic nie mowi o tym jaki jest zwiazek pomiedzy posiadaniem statycznym a prawdziwym i bedac milionerem mozesz zyc biednie albo bogato ...
                        Wierz mi ze sie na emryture nie nudze. W sumie nic nie robie za pieniadze ale zajety jestem colkiem dobrze jednka te zajecie glownie sam sobie ustalam i nie mam pretnesji do nikogo ze mnie za duzo do roboty goni a za malo placi?
                        Poszalec moge jeli mie sie tylko chce ale szalenswa emeryta sa inne nic 40 latka LOL
                    • szwampuch58 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 11:37
                      Teee,prawak nudzisz sie pod tym mostem i marzysz?
                      • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 21:22
                        No tak zebys ty jeszcze wiedzial jaki to most.....A skoro most jest moj i kazdy przejezdzjacy placi za przejazd to ja tylko siedze pod tym mostem i marze albo maze.
                        • melikles Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 23.09.22, 22:39
                          Urzekła mnie historia twojego sukcesu. Piszesz o niej na każdym forum. Tylko skąd ta rozpacz?
                          • engine8t Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 24.09.22, 21:01
                            Alez ja nie pisze o swowich sukcesach tylko podalem z palca wyjety czy wyssany przyklad.
    • felusiak1 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 20:43
      Staraj się zrozumieć temat zanim zaczniesz pisać. To jest o stanie posiadania a nie o poziomie dochodów.
      • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 21.09.22, 22:46
        Oczywiście że nie chodzi o dochody, bo Niemcy mają wyższe dochody niż Włosi czy Hiszpanie, a pomimo tego nie znaleźli się w pierwszej 20-tce, co ubodło Szwampuca. Jorl i jemu podobni Niemcy, zaniżyli niemiecką medianę.
    • senioryta13 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 22.09.22, 06:20
      dyzurny, gdzie jest moj post ???
      • boavista4 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 24.09.22, 20:46
        Czasem mnie wujcio odwiedza,

Miły, niechlujny staruszek,

Czytamy sobie, czytamy

Talmudzik, Szulchan-Aruszek.

Z wujciem, jewrejem brodatym,

Emisariuszem sowietów,

Śpiewamy pierwszą brygadę,

Chodzimy do kabaretów.

Niech się ciężarem tym ze mną

Podzieli któryś z rodaków!

Mój Boże ile tam siedzi

Głupich trolli, pismaków.
        • boomerang Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 25.09.22, 00:47
          Nożyce to i na Tuwima się znajdą.
          • boavista4 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 25.09.22, 01:03
            jasne jak cep! raniutko nozyce zaczna ciac.
            • boavista4 Re: Australczycy najbogatszymi ludźmi na Świecie 26.09.22, 03:29
              Pomyliłem się !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka