Dodaj do ulubionych

Sabotaż w Niemczech

08.10.22, 14:11
Dzisiaj nad ranem zostały przecięte kable systemu komunikacyjnego kolei niemieckich. W sporej części Niemiec ruch dalekobieżny został całkowicie wstrzymany. Dotknięte tym są Brema, Hamburg, Dolna Saksonia i Szlezwig-Holsztyn.

Nie wiadomo czy za tym nie stoi dywersja rosyjska?

Obserwuj wątek
    • jorl11 Re: Sabotaż w Niemczech 09.10.22, 20:46
      petronella.kozlowska napisała:

> Dzisiaj nad ranem zostały przecięte kable systemu komunikacyjnego kolei niemiec
      > kich. W sporej części Niemiec ruch dalekobieżny został całkowicie wstrzymany. D
      > otknięte tym są Brema, Hamburg, Dolna Saksonia i Szlezwig-Holsztyn.

Byly te uszkodzenia doskonale zrobione. Zostaly przeciete swiatlowody w sieci GSM-R kolei niemieckich w Berlinie i do tego zapasowy sytem w Dortmundzie ktory by sie wlaczyl jak ten berlinski by nie dzialal. Aby to zrobic trzeba bylo doskonalej wiedzy co gdzie jest i jaki skutek bedzie mialo to uderzenie. To nie Januszek ukradl kabel bo miedziany i na zlom go sprzedal, to byli profi.
      I walnelo na 3h cala komunikacja pociagami w prawie polowie Niemiec. Bo ta siecia sa przesylane i rozmowy ale i cyfrowe dane na kolei.

> Nie wiadomo czy za tym nie stoi dywersja rosyjska?

Gwarantowanie rosyjska dywersja. Zreszta uwazam ze nie pierwsza. Przed chyba 2 miesiacami przestaly dzialac w wielu kasach w sklepach u mnie w Niemczech czytanie kart kredytowych, trwalo zanim naprawiono. Nawet niektore hardware musiano wymienic, tak sie tam software popsulo.
      Potem, sam mialem z tym problem, jak Visa chcialem wziasc w bankomacie w PL pieniadze, PIN mimo ze wpisywalem prawidlowy, nie dzialal. W banku jak zadzwonilem, powiedziano mi ze mieli problem. Ale po paru godzinach usunieto go.
      Te ataki beda sie nasilaly. Smiesznie jest ze nie mozna powiedziec ze to Rosja, tak oficjalnie. Bo w konsekwencji trzeba byloby wypowiedziec wojne Rosji przeciez. A na to Zachod nie ma odwagi. Wiec byly sa i beda cyberataki ze strony Rosji ale moi beda udawali ze to deszcz pada.
      Mam podejrzenie ze te masowe trupy ryb w Odrze to jakos moze tez Rosjanie rybny Noviczok wlali do Odry. Tez w innej rzece w Polsce tak bylo z rybami i znowu zamiatanie pod dywan. Bo jak, wojne wypowiedziec Rosji?
      A i w USA przed paroma miesiacami atakiem cyber sfajczyli Rosjanie jakis port z LNG. I tez Amis usmiechaja jakby im w pysk nie slina ruska a deszcz spadal. Bo znowu co? Wojne Rosji wypowiedziec?

Coraz niewygodniej sie bedzie zylo i z tego powodu.
      A Putin troche przed ta wojna powiedzial " Jak Zachod bedzie Ukraine popieral to 2 generacje ludzi na Ziemi bedzie tego w przyszlosci ogromnie zalowalo".
      I jak widze wcale nie zartowal. A Zachod popiera Ukrainie dalej.
      • szwampuch58 Re: Sabotaż w Niemczech 09.10.22, 21:40
        Opa do burdelu marsz,sperma bije w dekiel
      • petronella.kozlowska insider z kolei opłaceni przez Rosję? 09.10.22, 23:32
        jorl11 napisał:

Byly te uszkodzenia doskonale zrobione. Zostaly przeciete swiatlowody w sieci GSM-R kolei niemieckich w Berlinie i do tego zapasowy sytem w Dortmundzie
      • yabbaryt Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 14:44
        Ja z kolei podejrzewam, ze katastrofę ekologiczną Odrze spowodowali Niemcy. To w końcu Niemcom przeszkadzało to ze Polacy z Czechami biorą się za uzdatnianie drogi wodnej na tej rzece, dzięki czemu czeskie barki będą płynęły do Szczecina a nie do Hamburga. No i Niemcom ne podoba się pomysł budowy portu kontenerowego w Świnoujściu. Katastrofę na Odrze spowodowały morskie glony które jakimś cudem podpłynęły setki kilometrów w górę rzeki. Niemcy zdaje się mieli już podobne problemy na Łabie gdzie śmigają barki ale w Polsce jeszcze tego nie było.
        • stefan4 Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 14:54
          jorl11:
          > Mam podejrzenie ze te masowe trupy ryb w Odrze to jakos moze tez Rosjanie
          > rybny Noviczok wlali do Odry.

yabbaryt:
          > Ja z kolei podejrzewam, ze katastrofę ekologiczną Odrze spowodowali Niemcy.

A ja sądzę, że Beocjanie z Amirandyny. Dopiero, jak mi udowodnicie, że nie Beocjanie, to... wymyślę jeszcze coś innego. Byle tylko nikt nie głosił, że Polska nie ma skutecznej kontroli nad odchodami własnego przemysłu.

- Stefan
        • polski_francuz Mentalnosc 10.10.22, 15:21
          yabbaryt napisał:

" Ja z kolei podejrzewam, ze katastrofę ekologiczną Odrze spowodowali Niemcy. To w końcu Niemcom przeszkadzało to ze Polacy z Czechami biorą się za uzdatnianie drogi wodnej na tej rzece, dzięki czemu czeskie barki będą płynęły do Szczecina a nie do Hamburga. "

Niemcy maja inny stosunek do Odry niz Polacy. Chcieliby ja bardziej "uzielenic" i promowac bardziej jej rozwoj biolologiczny. Polskie wladze chca bardziej uzywac rzeki do transportu. Ale problem jest z tym, ze te wladze nie potrafia kontrolowac wyciekow przemyslowych i nie sa zdolne do wspolpracy z sasiadami dla dobra rzeki.

Szowinistyczne wrzaski o niemieckim ataku na Odre otwarla juz lipcu czy sierpniu Krystyna Pawlowicz. Moze by sie lepiej PiSmacy skoncentrowali na uzytecznosci wladz polskich dla natury i dla kraju. PiS über alles nie przechodzi i nie przejdzie w Europie.

PF

• yabbaryt Re: Mentalnosc 10.10.22, 16:08
            To niech sobie Niemcy uzieleniają Łabę i Ren przynajmniej na odcinkach, na których te rzeki płyną przez terytorium Niemiec. Jak uzielenią te rzeki to można pomyśleć o Odrze.
            • stefan4 Re: Mentalnosc 10.10.22, 16:38
              yabbaryt:
              > To niech sobie Niemcy uzieleniają Łabę i Ren

Niech się Niemcy wypchają.

A ja, wcale nie Niemiec, również wolałbym, żeby Odra (oraz inne rzeki i jeziora w moim kraju) były czyste i żeby można było się w nich kąpać i patrzeć na szczęśliwe ptaki. Używanie ich jako dróg do przewozu węgla i innych trucizn oraz jako rynsztoków dla odchodów z fabryk i nawozu z pól to jakieś mocno antyczne podejście.

Nie ,,polskie'' ani ,,niemieckie'' tylko złe i ciężko przestarzałe.

- Stefan
      • yabbaryt Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 14:47
        Co ataków rosyjskich na zachodnia infrastrukturę to może się to okazać bronią obosieczną. Skoro kacapia nie jest w stanie upilnować mostu krymskiego, to tym bardziej może nie dopilnować gazociągów i ropociągów idących z Syberii i zaopatrujących Moskwę. Moskwa bez gazu i prądu w środku zimy...
        • petronella.kozlowska Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 15:19
          Strach pomyśleć jak ruszą na pieszo na zachód!
        • jorl11 Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 19:14
          yabbaryt napisał:

> Co ataków rosyjskich na zachodnia infrastrukturę to może się to okazać bronią o
          > bosieczną. Skoro kacapia nie jest w stanie upilnować mostu krymskiego, to tym b
          > ardziej może nie dopilnować gazociągów i ropociągów idących z Syberii i zaopatr
          > ujących Moskwę. Moskwa bez gazu i prądu w środku zimy...

Rosja zyje pod sabotazami dziesieciolecia. Ale Zachod jest tu nedzny.

Ale jak Putin powiedzial, jak Zachod nie ustapi to ludzosc w dwoch generacjach bedzie zalowala co bedie z tej wojny. I on nie zartuje.
          Ale wiem, u was w Polsce idiotyzmy o slabej Rosji sobie opowiadacie, tak lubicie.
          Jak to bylo z czapkami i zarzucaniem Nemcow nimi?
          Nic nowego, jestescie niepoprawni.
          • prze.nick Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 19:29
            czyli dlatego należy kibicować Putinowi bo dzięki niemu Zachód ustąpi?!
            Klaus Szwab napewno się już cieszy, że Putin wykona za niego zaplanowaną depopulację
            • szwampuch58 Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 21:01
              Zapomnialem, rzekni grzecznie: Kiedy ma byc te wielkie miziu Klausa ?....dziekuje
              • prze.nick Re: Sabotaż w Niemczech 10.10.22, 21:05
                możesz po niemiecku ze swoim Mikołajem Szwabem poszwargotać o ile będzie miał cierpliwość :D
    • petronella.kozlowska Miałam dobre przeczucie 10.10.22, 21:00
      Według nieoficjalnych informacji, podawanych przez DPA, w Herne i w Berlinie doszło do celowego uszkodzenia kabli światłowodowych. W efekcie przestał działać system łączności. Eksperci twierdzą, że sprawca tego rodzaju uszkodzenia musiał mieć wewnętrzną wiedzę o działaniu kolei. To, że do tej pory nikt nie przyznał się do dokonania sabotażu, sugeruje, iż sprawca nie wywodzi się ze środowisk skrajnej lewicy, której w przeszłości przypisywano ataki wymierne w infrastrukturę kolejową.

Niemcy. Spekulacje o rosyjskim tropie
      W niedzielę dziennik "Bild" poinformował, że Federalny Urząd Śledczy (BKA) w wewnętrznych analizach nie wyklucza aktu sabotażu państwowego. BKA odmówiło jednak komentarza na temat tych doniesień. Zdaniem eksperta ds. bezpieczeństwa Petera Neumanna możliwe jest, że stoi za tym Rosja. - Rosja ma interes w tym, by wywołać panikę w Europie i zasygnalizować, że może ostro sparaliżować tu życie - powiedział ekspert telewizji RTL. Zastrzegł, że nie ma na to jednoznacznych dowodów. - W tej chwili to jeszcze teoria - dodał.

next.gazeta.pl/next/7,151003,29007488,niemcy-polityczny-sabotaz-na-kolei-pociagi-stanely-na-kilka.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka