Dodaj do ulubionych

Msza socjalna

30.07.23, 12:43
Bylem na niedzielnej mszy, ktora mnie zostawila pod wrazeniem. Pomine juz to, ze ksiadz byl czarny z Afryki bo sie boje o zdrowie mentalne sluchaczy torunskiego mowcy. Ale najbardziej zadziwilo mnie to, ze wielu mieszkancow miasteczka pomagalo ksiedzu. Jeden mlody czlowiek czytal niedzielny urywek z Biblii, inni grali na instrumentach (a wsrod nich gitara elektryczna i organy elektroniczne).

Czulem sie troche jak na zebraniu ZSP czy ZMS pod kierunkiem ksiedza. I przyznam sie taka msza socjalna mi sie bardzo podoba.

PF
Obserwuj wątek
    • j-k Msza socjalna - zadna novina... 30.07.23, 14:30
      polski_francuz napisał:
      Jeden mlody czlowiek czytal niedzielny urywek z Biblii, inni gr
      > ali na instrumentach (a wsrod nich gitara elektryczna i organy elektroniczne).

chodzilem na takie w czasach mlodosci w W-wie...

po 1968 (rozruchy studenckie) kosciol eksperymentowal w ten sposob pare lat

- by pozyskac sobie mlodych ludzi...

ale potem te niezla idee porzucono.
      • polski_francuz Re: Msza socjalna - zadna novina... 30.07.23, 14:47
        j-k napisał:

"... kosciol eksperymentowal w ten sposob pare lat...."

Ci mlodzi tutaja sa tacy mlodzia jak my. Powiedzmy, ze hierarchia koscielna jest tutaj mniej konserwatywna. Poza tym wiara katolicka troche zanika we Francji...

PF
    • yabbaryt Re: Msza socjalna 30.07.23, 17:04
      a gdzie to było? Francja czy Polska?
      • polski_francuz Re: Msza socjalna 30.07.23, 17:11
        yabbaryt napisał:

" a gdzie to było? Francja czy Polska?"

Francja, optymisto:)

PF
    • yabbaryt Re: Msza socjalna 30.07.23, 17:13
      pierwsza bigbitowa msza święta w Polsce miała miejsce w 1967 w Podkowie Leśnej. Zamiast organisty przygrywali niebiesko czarni.
      • polski_francuz Re: Msza socjalna 30.07.23, 17:31
        yabbaryt napisał:

" pierwsza bigbitowa msza święta w Polsce miała miejsce w 1967 w Podkowie Leśnej..."

Ta msza, na ktorej bylem, jest odprawiana regularnie. I instrumenty dzis byly: gitara o organy, skrzypce i saksofon. Wynikaly/(ja) raczej z umiejetnosci wiernych. Ich sredni wiek to pewnie 55-65 lat. Wiec to troche inny background czy inna tradycja. Zagadalem po mszy gitarzystke, ktora sie okazala byc badaczka z instytutu badawczego

PF
    • polamek100 Re: Msza socjalna 30.07.23, 19:06
      A mnie sie absolutnie nie podoba. I nie tylko mnie.
      Coraz wiecej ludzi szuka opcji innych niz kosciol obecnie oferuje w wersji po-soborowej gdzie msza zmienila sie z takie ktora odprawia ksiadz na taka gdzie w sumie odprawiaj ja wszyscy.
      Muzyka rozrywkowa, Kosciol akceptuje i pozwala nawet czytac "czytania" tym co nie powinien poniewaz ci wyraznie i publicznie postepuja wbrew temu czego kosciol naucza. Kazania sa PC a sam kosciol nie wie czego nauczac aby miec jak najwiecej dajacych na tace parafian. a Wiec w roznych srodwiskach wyglada to inaczej. Ludzi z posli powatpiewaja czy to sa msze katolickie.
      Zaczyna sie popularyzowac "exclusivity". Jak w jednym z kosciolow zaproszono ksiedza z zakomu a ten na kazaniu byl przeciwko aborcji to 1/3 kosciola wstala i wyszla.
      W kosciolach zawiesili monitory na ktorych przed msza leca reklamy (a powinna byc przynajmniej cisza i skupienie) , ksieza na kazaniu kawaly opowiadaja.
      Komunie rozdaja rozneglizowane kobiety (Ok to jest Kalifornia ale sa mieisca i zasady ubierania sie) i to do reki etc etc... Wszytko idzie w strone protestancka.
      Ja to okreslam ze teraz msze to spotkanie towarzyskie w ktorym przez godzine ksiadz probuje przeszkadzac - i wychodzi mu to z roznym skutkiem.
      Dlatego coraz popularniejsze sa msze przed -soborowe tzn lacinskie, Vatykan ofocjalnie sie ni esprzeciwia ale i tego nie popiera ale roznie im to wychodzi.
      • polski_francuz Re: Msza socjalna 30.07.23, 19:20
        polamek100 napisał:

" A mnie sie absolutnie nie podoba. I nie tylko mnie. Coraz wiecej ludzi szuka opcji innych niz kosciol obecnie oferuje w wersji po-soborowej gdzie msza zmienila sie z takie ktora odprawia ksiadz na taka gdzie w sumie odprawiaj ja wszyscy."

Moim zdanie Kosciol sie szuka. Szuka swojej roli i szuka jak trafic do wiernych. Do mnie trafia ta wersja z czynnym uczestnictwem wiernych. Innym (jak Tobie) sie to niezbyt podoba.

Rola ksiezy i rola papieza nie sa latwe. Jak sie dostosowac do dzisiejszego swiata?

PF
        • polamek100 Re: Msza socjalna 30.07.23, 19:49
          Mnie ta wersja tea sie przez jakis czas podobala az nie zaczeto przesadzac i poszlo wg mnie za daleko.
          To juz nie jest kosciol katolicki.
          A z praktyki i jaki niewierzacy a praktykujacy wiem w ktorym koscile moge sie skupic i podumac ni eprzeszkadajc w ksiedzu a on mnie tez nie przeszkadza.
          I z obserwacji wiedze ze na mszy lacinskiej jest zdecydowan wiekszosc katlokow i to wierzacych a na "nowczesnej" sa ludzi bo wypada, bo przychodza znajomi i jest fajnie i progresywnie i nie treb znac slowa po lacinie aby wiedziec o co chodzi... No ja akurat znam wiele slow po lacinie.
          • felusiak1 Re: Msza socjalna 30.07.23, 22:59
            Msza łacińska powinna wrocić ale watykańska komuna tego nie chce a nawet zakazuje.
            • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 01:28
              Tak to mniej wiecej wyglada. No bo to podwaza wszystko co zrobil Sunod2.
              Ale tutaj to nabiera popularnosci i rozpedu. Glownie Klasztory sobie na to pozwalaja bo maja najwiecej swobody. A KK stal sie lewacki zwlaszcza ostatnio kiedy sie im za D zabrano za pedofile i potrzebuja kasy wiec nie moga sobie pozowalic na konserwatywne podejscie bo to im zabiera dochody a bez tego mafia na wlosciach musialaby sobie luksusow odmawiac no i promuja polise "inkluzywnosci". Na kosciele wywiesili flage reczowa a zapytany proboszcz mowi ze to przeciez symbol religijny zwiazany z historia Noego a kosciol probuje ta flage "odzyskac".
              JPII w sumie zaczal to cale komune w KK a ten Franciszek to juz lewak jak Biden - nawet sami ksieza tego nie ukrywaja.
              No i na msze lacinska jak nie przyjdziesz 15 min przed to zapomnij o miejscu w lawkach.
            • horpyna4 Re: Msza socjalna 31.07.23, 08:59
              Bzdura. W moim kościele parafialnym co tydzień odprawiana jest msza po łacinie.

To wierni życzą sobie mszy po polsku, bo przynajmniej coś rozumieją. Obecnie znajomość łaciny w społeczeństwie jest żadna, tylko dinozaury ją jako tako znają..
            • yabbaryt Re: Msza socjalna 31.07.23, 14:15
              niedaleko mnie odprawiana jest msza trydencka. Cyba namówię rodzinę aby tam pojechać.
    • yabbaryt Re: Msza socjalna 30.07.23, 22:43
      U nas w maleńkiej parafii nie ma organisty, więc aranżacje muzyczna bierze na siebie schola czyli chór dziewczynek i pani nauczycielka od muzyki, która gra na gitarze. Dzisiaj natomiast byłem na skróconej mszy dla spóźnialskich. Ostatniej w całym powiecie o godz 20.00 w Ożarowie Mazowieckiem. I tak się lekko spóźniłem. Zero muzyki czy grania.
    • a.jej.rkoniak Re: Msza socjalna 31.07.23, 01:00
      widzisz profesor, ci unikający kościoła nie mają rozterek
      wolę zimowy spacer w słonecznym Sydney
      • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 02:01
        Nie wiedze powodu aby unikac jednego czy drugiego bo jedno i drugie pozewal na przezycie czegos innego.
      • polski_francuz Re: Msza socjalna 31.07.23, 09:00
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" widzisz profesor, ci unikający kościoła nie mają rozterek wolę zimowy spacer w słonecznym Sydney"

U nas nadchodza dwa zimne tygodnie po upalnym lecie. A gdzie chodzisz po Sydnejsku? Zagaduje, ze pod most kolo Opery:)

PF
        • a.jej.rkoniak Re: Msza socjalna 31.07.23, 13:51
          tak jest, taki spacer - autobusem przez most, wysiadka na pierwszym przystanku, potem przez Martin Place do parku Domain, Galeria NSW, ogród botaniczny, Opera, promy, stara dzielnica The Rocks, potem do parku Barangaroo, do Darling Harbour i do autobusu. Kilka km, można na ludzi popatrzeć, opierdolić Chińczyka na rowerze w botanicznym ... podobno każdego dnia powinniśmy porozmawiać z 7 osobami ;)
          To z nudów, bo ile można chodzić po włąsnej dzielnicy. Czasem jadę nad morze, zostawiam samochód z daleka i spaceruję do i wzdłuż Curl Curl do Harbord, czasem promem do Manly i piwo.
          Wracając do spraw duchowych. Moja babcia bardzo religijna była, dwa razy dziennie do kościoła. Znała wszystkie msze po łącinie na izuśt. Mnie odejście od łąciny się nie podobało, ale ja byłem religijny z polecenia ... Jak tylko się dało, to przestałem.
          Pogoda w Sydney w dzień sprzyja spacerom, wczoraj 25, dzisiaj 23. Nie przyjdzie zwariować.
          Jeszcze miesiąc do wiosny.
    • boomerang Re: Msza socjalna 31.07.23, 05:09
      Do kościoła bym nawet wszedł, gdybym miał pewność że nie natknę się tam na oszustów.
      • gosc88 Re: Msza socjalna 31.07.23, 06:31
        boomerang napisał:

> Do kościoła bym nawet wszedł, gdybym miał pewność że nie natknę się tam na oszu
        > stów.

Mam dla ciebie rade:

Zamknij sie w swoim domu, w szafie - tam bedzie ci najbezpieczniej.
        • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 18:24
          ale szafa tez pochodzi od oszustow?
      • a.jej.rkoniak Re: Msza socjalna 31.07.23, 13:55
        potraktuj to jako wesołe miasteczko albo muzeum/galerię
        oszuści wychodzą z nory w godzinach deklarowanych na drzwiach lub w przedsionku, łątwo uniknąć
        • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 18:27
          No nie, Tam ich jest dlatego tak duzo ze oszusci w niedziele ida na msze i sie moga wyspowiadac wiec wychodza juz rogrzeszeni. Zdecydowanie to lepsza opcja niz sad
      • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 18:23
        To tak jak by wszedzie dookola bylo ich mniej?
        • boomerang Re: Msza socjalna 01.08.23, 00:20
          Szansa na spotkanie księdza jest większa w kościele niż na ulicy.
          • polamek100 Re: Msza socjalna 01.08.23, 02:29
            Na ulicy i w kosciele spotkasz jednego ksiedza i obok niego 100 oszustow.
            Jesli w ksieze oszustwa nie musisz wierzyc i zwykle one cie nie "bola" to w oszustwa tych 100 czesto musisz i wierzyc i odczuwac na wlasnej skorze.
            A wiec wybieraj
    • vermieter Re: Msza socjalna 31.07.23, 14:02
      co to takiego "msza socjalna"?
      • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 18:22
        Nowa nazwa obecnej formy mszy - wymyslona przez kolege francuza, gdzie ludzi dyryguja i nauczaja, sami sobie grzechy odpuszczaja, olewaja przykazania etc a ksiadz sie modli do ludzi.
        • polski_francuz Re: Msza socjalna 31.07.23, 20:01
          polamek100 napisał:

" Nowa nazwa obecnej formy mszy - wymyslona przez kolege francuza, gdzie ludzi dyryguja i nauczaja, sami sobie grzechy odpuszczaja, olewaja przykazania etc a ksiadz sie modli do ludzi."

Dyryguje ciagle ksiadz, ale ludzie mu intensywnie pomagaja.

PF
          • polamek100 Re: Msza socjalna 31.07.23, 20:34
            Coraz czesciej ksiedzu sie niestety wydaje ze dyryguje. Robi co moze oraz na co pozwala biskup a takze lobby ofiarodawcow. Jesli taca rosnie to wszyscy sa zadowoleni a jak maleje to na dywanik do biskupa i na nowa placowke.
    • de_oakville Re: Msza socjalna 03.08.23, 12:15
      Podczas pobytu w Warszawie w lipcu bieżącego roku oglądałem w telewizji nabożenstwa z róznych kościołów.
      Bardzo pozytywne wrażenie wywarły na mnie msze celebrowane przez księdza Piotra Celejewskiego ze Światyni Opatrzności Bożej. Ma on bardzo ciekawe kazania, nic a nic z polityki. Nauki chrześcijanskie w najlepszym wydaniu. Widziałem jednak również tańce bonzów partii rządzącej na stokach Jasnej Góry. Przemawiał stamtąd Kaczyński, propisowski byznesmen w sutannie Rydzyk (wypowiedzi antyunijne, "Aleluja i do przodu"). Wyraźna agitacja polityczna posługująca się symbolami narodowymi. W kosciele katolickim, inaczej niż w ewangelickim, jest przewaga formy nad trescią. Złocenia, bogate stroje, co chwila klękanie, podczas gdy u protestantów przewaza czytanie Biblii i filozoficzne rozważania o życiu. W dodatku katolicyzm w polskim wydaniu ma silne powiązania patriotyczne i symbolom religijnym towarzyszą w kościołach flagi narodowe. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę historię Polski "której nie można zrozumieć bez Chrystusa" (Jan Pawel II). Z tym, że jak widać
      we współczesnej Polsce, granice pomiędzy patriotyzmem a nacjonalizmem są bardzo płynne, często przekraczane i wykorzystywane jako "woda na młyn" przez manipulatorów, działających na korzyść Rosji, przeciwko UE i ogłupiających naród.
      • vermieter Re: Msza socjalna 03.08.23, 13:08
        informacje o rozwodzie premiera jeszcze nie dotarły?
      • boomerang Re: Msza socjalna 03.08.23, 13:19
        No cóż, do zdrady popełnionej wobec Polski w 1939 roku Europa wciąż nie chce się przyznać.
        • szwampuch58 Re: Msza socjalna 03.08.23, 13:27
          Ta zdrada byla o swiecie czy w ostrej mgle,dziobak?
          • boomerang Re: Msza socjalna 03.08.23, 14:12
            ta zdrada miała miejsce przez cały niemal rok 1939, o ile nie zaczęła się wcześniej
      • polamek100 Re: Msza socjalna 03.08.23, 19:18
        A dlaczego ogladales w Tv zamiast isc osobiscie?
    • tade-k53 Re: Msza socjalna 03.08.23, 16:57
      Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga. Wszystkie fałszywe religie pochodzą z piekła. Każdy kto wierzy w więcej niż jedyną prawdziwą religię jest bałwochwalcą, czyli uprawia duchowy nierząd. Dlatego posoborowa organizacja to Wielka Nierządnica. Ap 17 Pismo Święte musi się spełnić. "Cała ziemia w podziwie spogląda na bestię" (Apok. 13, 3) Warto poznać prawdę objawioną przez Boga.
      tradycja2012.blogspot.com/
      • boavista4 Re: Msza socjalna 03.08.23, 17:50
        Dlatego właśnie ja wierze w jedna religie, a jest nią TVN, czyli telewizja nierządna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka