Gość: smog IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 02.05.02, 15:14 Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnienie mi ponizszych terminow: MASKIR HASKARA IZKOR Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s. Re: JUDAIZM-pytanie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 03.05.02, 14:31 Gość portalu: smog napisał(a): > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnienie > mi ponizszych terminow: > MASKIR > HASKARA > IZKOR > Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAJAC Re: Odpowiem z przyjemnoscia. IP: *.tnt2.clearwater.fl.da.uu.net 03.05.02, 14:42 Gość portalu: smog napisał(a): > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnienie mi ponizszych terminow: > MASKIR > HASKARA > IZKOR > Dzieki z gory ==================================== Odpowiem z przyjemnoscia: > MASKIR = FASZYZM > HASKARA = MORDERCY > IZKOR = ZYDOWSKA ZARAZA > Odpowiedz Link Zgłoś
yidele Re: JUDAIZM-pytanie 03.05.02, 16:23 Gość portalu: smog napisał(a): > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnienie > mi ponizszych terminow: > MASKIR > HASKARA > IZKOR > Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. Maskir = wlasciciel, w sensie posesji/nieruchomosci , takze gospodarz re: poszukiwanie Chometzu www.vbm-torah.org/archive/03maskir.htm Haskala ( oswiecenie) czy Haskara? Yizkor = pamietac Odpowiedz Link Zgłoś
werw Re: JUDAIZM-pytanie 03.05.02, 16:35 A ja by było: Zając idiota azbest Floryda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: JUDAIZM-pytanie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 04.05.02, 01:02 yidele napisał(a): > Gość portalu: smog napisał(a): > > > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny > bylbym za wyjasnienie > > mi ponizszych terminow: > > MASKIR > > HASKARA > > IZKOR > > Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. > > Maskir = wlasciciel, w sensie posesji/nieruchomosci , > takze gospodarz > re: poszukiwanie Chometzu > <a href="http://www.vbm-torah.org/archive/03maskir.htm"target="_blank">www.vbm- > torah.org/archive/03maskir.htm</a> > > Haskala ( oswiecenie) czy Haskara? > > Yizkor = pamietac > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smog Re: JUDAIZM-pytanie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 05.05.02, 19:31 Gość portalu: smog napisał(a): > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnienie > mi ponizszych terminow: > MASKIR > HASKARA > IZKOR > Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. Chodzi tu o terminy zwiazane z jakas forma "wspominania zmarłych". Ostatni to chyba modlitwa, a dwa pierwsze (czy to synonimy?) to chyba okreslenia tego obrzadku/obrzedów. Może to ktoś bliżej wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: JUDAIZM-pytanie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 07.05.02, 01:21 Gość portalu: smog napisał(a): > Gość portalu: smog napisał(a): > > > Jesli jest tu ktos, kto zna sie na judaizmie, wdzieczny bylbym za wyjasnie > nie > > mi ponizszych terminow: > > MASKIR > > HASKARA > > IZKOR > > Dzieki z gory - takze za brak uwag nie na temat. > > > Chodzi tu o terminy zwiazane z jakas forma "wspominania zmarłych". > Ostatni to chyba modlitwa, a dwa pierwsze (czy to synonimy?) to chyba okresleni > a > tego obrzadku/obrzedów. > Może to ktoś bliżej wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś