Dodaj do ulubionych

Ciekawy artykul

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:50
Witam, ktoś kiedys na tym forum, a moze na forum gospodarka dyskutowal
poruszane w nim zagadnienia.

No, nie wkleję, bo jest zastrzezenie, dam linki.
www.atimes.com/atimes/China/FJ23Ad06.html
atimes.com/atimes/China/FK06Ad01.html
Obserwuj wątek
    • Gość: kio Re: Ciekawy artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 00:39

poprawna druga i 3 cia czesc. Strasznie jest dlugi ale polecam

atimes.com/atimes/China/FK06Ad01.html
      www.atimes.com/atimes/China/FK13Ad01.html
    • Gość: Gerard Artykul jest zdecydowanie zyt dlugi jak na temat. IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.11.04, 00:44
      Autor wyznaje jedna ze szkol myslenia, powstajaca obecnie w sferze chinskiego
      kolosa, ktory moze pasc alo moze sie rozwinac. Naprawde nikt nie wie. Mozna
      bowiem zalozyc, ze komunisci chinscy bojac sie utraty wladzy w miare rozwoju
      demokracji, wola jednak zamknac sie w sobie. Niezaleznie od ich decyzji,
      olbrzymie utajone bezrobocie w Chinach moze doprowadzic do kolejnej, chinskiej
      fazy rozpadu jednosci jak juz to bylo kilka razy w historii tego panstwa. Autor
      rozpatruje Chiny jako nieslychanie stabilny system a tak nie jest. Od momentu
      odrzucenia zlota po Breton Woods jako podstawy ewentualnego wyplacania dlugow
      miedzynarodowych, gospodarka swiatowa zaczela sie rozwijac zdecydowanoe
      szybciej niz przedtem. Warunkiem rozwoju rynku wewnetrznego w Chinach nie jest
      odejscie od wiazania obu walut ale od wolnego kursu rimbini. Wall Street
      Jiurnal - Asia ma jednak zupelnie innea ocene chinskiej gospodarki i sposobow
      finansowania ekspansji wewnetrznej.
      • Gość: kio Re: Artykul jest zdecydowanie zyt dlugi jak na te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 00:51
        Nie będę dyskutować z Twoimi poglądami, gdyż jeszcze jestem w trakcie czytania.
        Jedyny komentarz - nie zauwazylam, by autor jakikolwiek system uwazal za
        niezwykle stabilny, a raczej podkresla ich niestabilnośc. Artykul jest tak
        dlugi bo "naswietla problem ze wszystkich stron" :-) nadal polecam.
        • Gość: Gerard Zebysmy sie dobrze rozumieli. Ja czytam takie IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 16.11.04, 01:34
          artykuly codziennie. Ten po prostu wyraza opinie jednego z setek znanych
          ekonomistow na temat Chin. Jak wiesz dobrze najwieksza niezgoda jest zawsze
          miedzy ekspertami. Zeby wyluskac ziarnko prawdy z ekonomicznego zargonu musisz
          albo znac sie na tym albo czytac to 10 razy. Czy masz w tym jakis cel wlasny,
          ze teraz akurat to podsuwasz? Np. ja mam inwestycje w Chinach (w mutual funds)i
          zycze im aby zwyciezyla tam demokracja. Chiny demokratyczne z samego zalozenia
          nie moga byc niczyim przeciwnikiem. Chiny komunistyczne lub nacjonalistyczne
          (tez mozliwe; zobacz rozwoj sytuacji w Rosji) moga byc nieprzyjemnym cierniem
          globu. Wystarczy problemow z islamem.
          • Gość: kio Re: Zebysmy sie dobrze rozumieli. Ja czytam takie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 02:21
            PODSUWAM BO JEST CIEKAWY. Guzik mnie obchodzą Twoje inwestycje w Chinach,
            przemądrzalcze.
            • kropekuk Ciekawy,ale trudny... Jestes bankierem? 16.11.04, 02:25

• Gość: kio Re: Ciekawy,ale trudny... Jestes bankierem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 02:30
                Owszem trudny. I bardzo profesjonalny. Nie jestem bankierem.
          • Gość: kio Re: Zebysmy sie dobrze rozumieli. Ja czytam takie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 02:22
            a poza tym, guzik czytasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka