felusiak1 02.11.23, 18:23 Lekcja nieodpowiadania na pytania. Here is the clip the CBC didn't want you to see. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
de_oakville Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 04.11.23, 16:34 felusiak1 napisał: > Lekcja nieodpowiadania na pytania. Chcesz mnie "uswiadomić" odnosnie Kanady? Podobnie jak ktos obcy pragnacy uzmyslowic drugiemu przechodniowi z ulicy ze wybral dla siebie "zlego" partnera zyciowego? Zajmij sie raczej swoim. Ja podjalem przed laty bardzo dobra w decyzje i jestem ze swojego w pelni zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 04.11.23, 18:57 Zaczynasz nierozumieć. Ja tez jestem zadowolony ale to nie oznacza, ze mam, tak jak ty, zamkniete oczy. U siebie widzę dokladnie to samo. Nikt nie odpowiada na pytanie. Wszyscy kluczą obok. Nieodpowiadając odpowiadają. Na przykład ten odpowiada nieodpowiadając. Ten wierzy ale nie przechodzi mu przez gardło. Może jakby najadl poutine to dolegliwość by mu przeszła.. CRINGE MOMENT: John Kennedy Gets Irritated Having To Ask Biden Nominee The Same Question Over & Over Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Specjalnie dla Canadoli :) 04.11.23, 19:50 w PL tak sie (ironicznie) o Kanadyjczykach powiada :))) Ameryka jest Panstwem wielonarodowym (ale ma korzenie chrzescijanskie) Kanadyjczycy postanowili byc Panstwem wielokulturowym. zobaczymy (z czasem) - gdzie zyje sie przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Specjalnie dla Canadoli :) 04.11.23, 20:46 Gdzie sie zyje najlepi? Oczywisce w Niu Jorku od poniedzialku do ftorku a w pozostale dni niech ci sie Eretz sni. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla Canadoli :) 04.11.23, 21:10 Dla ludzi wychowanych w socjalizmie gdzie rzad sie "opiekuje ludzmi i duzo gwarantuje za darmo" oraz bojacych sie brac za siebie odwiedzialnosci, Kanada jest lepsza. Ale dla tych co si enie boja i potrafia sie sami o siebie zatroszczyc (gdzi jak mieszkac, gdzi jak pracowac etc) to nie ma porownania. W pracy mielismy mozliwosc przeniesienia sie na stale pomiedzy Kanada (Vancouver) i USA (Kalifornia) i wielu to zrobilo. Co ciekawe wielu - urodzonych w Kanadzie, zmienilo zamieszkanie na stale z Kanady na USA ale nie znam ani jednej osoby ktora by zrobila w druga strone. Byl jeden ktoremu zaoferowano super pozycje pod warunkiem przeprowadzki i to zrobil ale po kilku latach powrocil. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Specjalnie dla Canadoli :) 14.11.23, 21:18 engine8t napisał: > r) i USA (Kalifornia) i wielu to zrobilo. Co ciekawe wielu - urodzonych w Kanad > zie, zmienilo zamieszkanie na stale z Kanady na USA ale nie znam ani jednej os > oby ktora by zrobila w druga strone. Byl jeden ktoremu zaoferowano super pozycj > e pod warunkiem przeprowadzki i to zrobil ale po kilku latach powrocil. A kto by chciał zmieniać normalny klimat, na -25*C przez pół roku rocznie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla Canadoli :) 14.11.23, 23:42 W Vancouver klimat jest calkime znosny. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz West coast dreaming 15.11.23, 12:30 engine8t napisał: " W Vancouver klimat jest calkiem znosny." Bylem w niedalekim Seattle sluzbowo wiosna 17 lat temu. W wolnym dniu, jeden z forumowych kolegow mnie troche po okolicach oprowadzil. Ladne okolice i duzo ladnych domow. A przede wszystkim ladna pogoda:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Specjalnie dla Canadoli :) 15.11.23, 19:56 engine8t napisał: > W Vancouver klimat jest calkime znosny. Mokro. Kuzyn przeprowadził się z Winnipegu do Vancouver, że niby lepszy klimat. Narzekał na niekończące się deszcze. Po kilku latach wrócił w Winnipegu. Może zimą zimno, ale latem gorąco i to się kompensuje. Winnipeg jest na tej samej szerokości geograficznej co ... Kraków. Jakby co, w W. byłem. W V, nie miałem przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Specjalnie dla Canadoli :) 16.11.23, 03:02 donvito52 napisał: > Winnipeg jest na tej samej szerokości geograficznej co ... Kraków. > Jakby co, w W. byłem. W V, nie miałem przyjemności. To niestety nie wszystko. Nowy Jork jest na tej samej szerokości co Madryt, a trudno porównywać klimat tych dwóch miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 04.11.23, 21:02 A ja bedac 40 lat temu o krok od wyjazdu do Kanady ( bo dl aPolkaow to lepsze bo Kanada oferowala rzadowy sponsoring, nauke jezyka i prace etc etc a wiec to bylo "bezpieczniejsze" zmienilem plany na USA ( gdzie jak mowiono "rzuca cie na gleboka wode i jak sie utrzymasz to przezyjesz a jak nie to nik lzy nie uroni. Wysiadziesz na lotnisku i jestes "om your own") A ze znajomi zdecydowali sie na Kanade i mialem okazje pracowac w formie kandayjsko amerykanskiej a wiec i przebywac czestu w Kanadzi i znac detaly pracy i zycia i srodowiska.. I codziennie dziekuje niebiosom za ta decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 14:05 engine8t napisał: > A ja bedac 40 lat temu o krok od wyjazdu do Kanady... > I codziennie dziekuje niebiosom za ta decyzje. ale on tego juz nie rozumie, ze dzisiejsza Kanada to jak kiedys PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 23:21 senioryta13 napisał: > ale on tego juz nie rozumie, ze dzisiejsza Kanada to jak kiedys PRL. Pukniej sie w swoja glowke droga s13. PRL to byl komunizm czyli gospodarka panstwowa w Kanadzie jest gospodarka kapitalistyczna czyli prywatna. A to jest zasadnicza roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 23:43 Gospodarka jest kapitalistycna ale system spoleczny jak w PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 23:52 engine8t napisał: > Gospodarka jest kapitalistycna ale system spoleczny jak w PRLu. Znasz powiedzenie? Gospodarka glupcze Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 20:46 Chiny tez maja "gospodarke" ? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 07:33 jorl11 napisał: PRL to byl komunizm czyli gospodarka panstwowa w Kanadzie jest gospodarka kapitalistyczna czyli prywatna. > A to jest zasadnicza roznica. Jorłow, sam jesteś produktem gospodarki państwowej. W Niemczech udało ci się kontynuować w swoim zawodzie wyuczonym w państwie gospodarki państwowej tylko dzięki twojej odmiennej orientacji seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 19:31 engine8t napisał: > A ja bedac 40 lat temu o krok od wyjazdu do Kanady ( bo dl aPolkaow to lepsze b > o Kanada oferowala rzadowy sponsoring, nauke jezyka i prace etc etc a wiec to b > ylo "bezpieczniejsze" Nauke jezyka i na ten czas jakies przezycie to tak ale prace? Samemu trzeba bylo jej szukac, i w Kanadzie jest kapitalizm i panstwo pracy nie daje. Ale zapewne ichniejszy Urzad Pracy do roboty wysyla pod grozba ze zabierze zasilek no ale to nie jest dawanie pracy. > zmienilem plany na USA ( gdzie jak mowiono "rzuca cie na gleboka wode i jak sie > utrzymasz to przezyjesz a jak nie to nik lzy nie uroni. Wysiadziesz na lotnisk > u i jestes "om your own") No i taki w USA najpierw pracowal wg zasady s13 "zadna praca nie hanbi" czyli facet robol a kobieta sprzataczka. No ale zadna praca s13 nie hanbila wiec o co chodzi? A potem sie okazywalo czy robolem/sprzataczka sie dalej zostalo czy dalo sie po aklimatyzacji i nauczeniu sie jako tako jezyka jakies pracy ktory juz nie hanbi. > A ze znajomi zdecydowali sie na Kanade i mialem okazje pracowac w formie kanday > jsko amerykanskiej a wiec i przebywac czestu w Kanadzi i znac detaly pracy i zy > cia i srodowiska.. Bylem raz w Kanadzie, Calgary, pojechalem do Banf (?) obok i stwierdzilem ze to Syberia. To znaczy bylem w maju ale widzialem Kanade nie pachnaca zywica a karlowatymi drzewkami jak w Polsce na Sniezce. Gdzies mam taki klimat. najlepszy jest Europa Srodkowa, nic dziwnego ze tu najwiecej ludzi na km^2 mieszka, maja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 20:04 I dzieki temu Ty juz tez jestes ekspertem w sprawach amerykansko kanadyjskich? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 23:22 engine8t napisał: > I dzieki temu Ty juz tez jestes ekspertem w sprawach amerykansko kanadyjskich? Co napisalem w mojej odpowiedzi na Twoj post drogi e8 nieprawdziwego? Nie mozesz sie doczepic do meritum wiec pizdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 14.11.23, 23:49 Aby miec argumenty dla siebie uzywasz klimatu Calgary. A niedaleko jest Vancouver ktory nie ma nic wspolnego z Europa Srodkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 10:27 engine8t napisał: > Aby miec argumenty dla siebie uzywasz klimatu Calgary. Najpierw to byly argumenty na temat jak to opowiadales jak to emigranci do Kanady dostawali przez panstwo kanadyjskie nawet prace. Co bylo klamstwem nastepnie napiaalem jak emigranci do USA zaczynali jako robole w USA. To tez jest prawda. > A niedaleko jest Vancouver ktory nie ma nic wspolnego z Europa Srodkow Tak, ten Vancouver to jakos jedyna okolica w kandazie, dzieki oceanowi, gdze nie jest tak paskudnie kontynetalnie jak gdzies indziej. Ale raz i tak zimniej jak w Europie Srodkowej a dwa to padaja deszcze prawie bez przerwy. Tez do d...y. Slyszalem o Saaskatown od znajomego, tam lata +40°C zima -40°C, no prawie, bez wiosny i jesieni. Nie wiadomo co gorzej czy te upaly czy te mrozy, obydwa fatalne. Juz Calgary bo lepsze troche bo tam sie troche pogoda zmienia, gory blisko wiec troche lepiej. Nie jest tak jak na tych preriach gdzie wiadomo ze nastepnego dnia bedzie tak samo jak poprzedniego. I nastepnego tygodnia i miesiaca. Az do przelaczenia lato/zima. Kanada ma paskudny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 04:54 jorl11 napisał: > No i taki w USA najpierw pracowal wg zasady s13 "zadna praca nie hanbi" czyli > facet robol a kobieta sprzataczka. > No ale zadna praca s13 nie hanbila wiec o co chodzi? > > A potem sie okazywalo czy robolem/sprzataczka sie dalej zostalo czy dalo sie po > aklimatyzacji i nauczeniu sie jako tako jezyka jakies pracy Zmien srodowisko swoich 'inzynierow', bo przyprawiaja cie o bol glowy. Ameryka wlasnie slynie 'z pucybuta na milionera'. Poczytaj biografie znanych osob jak zaczynali przygode z pieniazkami. Ty wrecz ublizasz tym osobom, wysmiewasz ich. No, taka europejska buta/zarozumialosc, zeby nie powiedziec, chamstwo. > Bylem raz w Kanadzie, Calgary, pojechalem do Banf (?) obok i stwierdzilem ze to > Syberia. To znaczy bylem w maju ale widzialem Kanade nie pachnaca zywica a kar > lowatymi drzewkami jak w Polsce na Sniezce. > Gdzies mam taki klimat. najlepszy jest Europa Srodkowa, nic dziwnego ze tu najw > iecej ludzi na km^2 mieszka, maja racje. Jestes niby inzynierem, precyzja w podejmowaniu decyzji, a nie potrafiles wybrac odpowiedniego terminu wybierajac sie w gory. Kompletna klapa jak sam piszesz. No, chyba ze jechales na narty. Mnie sie to nigdy nie zdarzylo, zawsze perfekcyjny wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 10:33 senioryta13 napisał: > Zmien srodowisko swoich 'inzynierow', bo przyprawiaja cie o bol glowy. Ameryka > wlasnie slynie 'z pucybuta na milionera'. Poczytaj biografie znanych osob jak z > aczynali przygode z pieniazkami. Ty wrecz ublizasz tym osobom, wysmiewasz ich. > No, taka europejska buta/zarozumialosc, zeby nie powiedziec, chamstwo. W du.ie mam zmieniac srodowisko inzynierow. I wlasnie glowa mnie nie boli. >Ameryka > wlasnie slynie 'z pucybuta na milionera' Gdzies mam byc pucybutem i gdzies mam byc milionerem. Jestem urodzonym od przedmiotow scislych i lubie wlasnie tym sie zajmowac. To akurat jest dostatecznie platne w Niemczech ze jestem zadowolony i to bardzo. > Jestes niby inzynierem, precyzja w podejmowaniu decyzji, a nie potrafiles wybra > c odpowiedniego terminu wybierajac sie w gory. Kompletna klapa jak sam piszesz. > No, chyba ze jechales na narty. Mnie sie to nigdy nie zdarzylo, zawsze perfekc > yjny wybor. Potok glupot droga s13. W calgary bylem troche przepadkowo i kilka dni tylko. Zadne sporty zadne narty. Przy okazji okolice troche zwiedzilem i naocznie sie przeknalem jaki paskudny klimat ma ta Kanada. I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 13:46 jorl11 napisał: > Gdzies mam byc pucybutem i gdzies mam byc milionerem. Jestem urodzonym od przed > miotow scislych i lubie wlasnie tym sie zajmowac. To akurat jest dostatecznie p > latne w Niemczech ze jestem zadowolony i to bardzo. acha, wam , w Niemczech do milionera jest dosyc daleko, a wydawaloby sie , po twoich postach i przechwalkach, ze macie to na wyciagniecie reki, dodatkowo przy takim stazu pracy i placy itd. (jak u ciebie) Fakt, nie narzekasz, co jest plusem. Emerytury rowniez nie sa wysokie, jak to bywa na zachodzie, wlasnego mieszkania tez sie nie dorobiles. Ciekawe ile teraz placisz za rent, wiem, wiem, masz nowoczesne pod berlinem... > Potok glupot droga s13. W calgary bylem troche przepadkowo i kilka dni tylko. Z > adne sporty zadne narty. Przy okazji okolice troche zwiedzilem i naocznie sie p > rzeknalem jaki paskudny klimat ma ta Kanada. I to wszystko. Trzeba bylo od razu pisac, ze byles sluzbowo, czytaj za darmo, a to wszystko zmienia. Zaden turysta z Ciebie, na nartach pewnie tez nie szusujesz. Sportowiec tez nie, wiec co? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 20:57 Jestem urodzonym od przedmiotow scislych i lubie wlasnie tym sie zajmowac. To akurat jest dostatecznie platne w Niemczech ze jestem zadowolony i to bardzo. Co uwazasz za "dobrze platne"? Dobrze platna to znaczy ze osoba jest wyceniana i doceniana wg tego jak wartosc przynosza. Tutaj dobrze platna praca ustawia ci w gornych 10% piramidy finansowej. A jak do tego dodasz ze ktos mial osiagniecia inzynierskie to jeszcze wyzej tzn co najmnije w gornych 5% . Gdzie ty - jako super gwiazdaa inzynierii Niemieckej, zostales zakwalifikowany na Niemieckiej piramidzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 15.11.23, 18:46 senioryta13 napisał: > Fakt, nie narzekasz, co jest plusem. Emerytury rowniez nie sa wysokie, jak to b > ywa na zachodzie, wlasnego mieszkania tez sie nie dorobiles. Ciekawe ile teraz > placisz za rent, wiem, wiem, masz nowoczesne pod berlinem... 750€/miesiac place za mieszkanie. Juz z ogrzewaniem, woda i ciepla. Do tego prad 50€/miesiac. Mieszkanie idealne 55qm, mieszkam sam, HighTech, oszczedne energetyczne co w dzisiejszych czasach nagle stalo sie wazne jak cholera. > Trzeba bylo od razu pisac, ze byles sluzbowo, czytaj za darmo, a to wszystko zm > ienia. Co za roznica w jakiej funkcji bylem akurat w Calgary? Przeciez przytoczylem to wlasnie ze widzialem na wlasne oczy jak paskudny klimat tam jest. >Zaden turysta z Ciebie, Co znaczy zaden turysta? Bylem turystycznie w tym zyciu w Niemczech wiele dzesiatek razy w roznych krajach. Na urlopach, w pracy my mamy 6 tyg urlopu na rok. Po pare razy w roku, uzbieralo sie. Kilka razy bralem tez moja qrwe/kochanke w rozne kraje ja place oczywiscie, tez biore ostatnio swoja corka z wnuczka i ja place za nie. W lutym jedziemy na statek na rejs Dubaj i okolice np. , Na jesien znowu statek z corka i wnuczka Norwegia. Wszystko turystycznie i za moje zarobione. >na nartach pewnie tez nie szusujesz. Nie, na nartach faktycznie nie jezdze. Nigdy nie jezdzilem i mialem to w nosie. Ja uprawiam kajakowanie jak juz chodzi o to. Bylem kilka razy w Grecji na wyspach gdzie po morzu kajakiemw grupie z przewodnikiem i z ludzmi plywalem. Np tu: www.seakayakgreece.com Tez plywam kajakiem w Polsce, sam, w tym roku Warta od Nowego Miasta prawie do Gorzowa. 4 dni po 50..60km. Tez Brda byla w tym roku. Lubie lato a nie zime. Kajaki jak zwykle wynajmowane. Ale podstawa jest codzienny sport. Zeby kajakowac z sensem trzeba byc fizycznie przygotowany do tego. Smialem sie jak widzalem pajacow co jechali na narty ale poza tym zadnego sportu nie uprawiali a siedzieli na d.. tylko. I stad ten trzask lamanych kosci na tych nartach. >Sportowiec > tez nie, wiec co? Jak to nie sportowiec? 5 razy w tygodniu fitnesstudio. Wyniki? 176cm/71kg i niewiele tluszczu. Mam FitBit zegarek ktory mi liczy moje treningi i z jakims algorytmem wylicza moj fitness. Widac na zalaczonych screenach z mojej komorki, dzisiaj, ze ocenia mnie na 45 punktow, a to znaczy wg jego kryteriow ze jestem powyzej granicy Hervorragend. Ona jest przy 38,7 dla mnie czyli mojego wieku Hervorragend zaqnczy na polski znakomity. Dodam z wynajmowaniem mieszkania. Ja chetnie wynajmuje wszystko, wynajmuje tez cipy i to uwazam za najlepsze. Wynajmuje cipe na weekendy. Spotkania w Polsce w hotelu, albo i u mnie czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 16.11.23, 01:49 W Kanadzie bylem kilkakrotnie glownie w Toronto (3 zaprzyjaznione rodziny z Polski)gdy mieszkalem w US W lato(lipiec) goraco i duza wilgotnosc powietrza,koniec wrzesnia czy koniec kwietnia,raczej zimno..i pizdzilo. Przez Vancouver lecialem z AU(poczatek maja 2005) do Polski(bilet dookola swiata) gdzie zatrzymalem sie na tydzien u przyjaciol rowniez z Polski. Odbylismy wycieczke samochodowa do Banff(Calgary nie bylo w planie) gdzie mieszkali znajomi moich znajomych. W Vanc pogoda byla OK ok 20st troche wialo ale im dalej bylo coraz chodniej,w gorach lezal snieg. Ci z Banff twierdzili,ze maja 9 miesiecy zimy. Ostatni raz na nartach jezdzilem parte godz.wtedy w Whistler Reasumujac pogoda w Kanadzie jest raczej kiepska. Emigracja...napewno w latach 80-tych ub.wieku Kanada byla bardziej przyjazna i nastawiona pro imigracyjnie niz USA gdzie po przyjezdzie dominowalo help yourself. W Kanadzie zdecydowanie latwiej bylo "wystartowac" Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Specjalnie dla kanadyjczyków 16.11.23, 00:34 ciekawa informacja o Kanadzie i szpiegowaniu przemieszczających się telefonów obywateli w czasie kowidogrypy nypost.com/2021/12/25/canada-secretly-tracked-33-million-phones-during-lockdown/ pewnie w innych krajach było to samo Odpowiedz Link Zgłoś