Dodaj do ulubionych

putin chce odebrać Alaskę

22.01.24, 08:51
Ciekawe, że dopiero teraz mu się przypomniała Alaska, kiedy jego popychadło trampek ma szanse na ponowny wybór na prezydenta USA.
Czyżby trampek zawarł znowu deal ze swoim idolem "wielkim człowiekiem" i "geniuszem" putinem?
za wsparcie w wyborach trampek odda rosji Ukrainę, Polskę , kraje bałtyckie i dodatkowo Alaskę?
nie zdziwiłbym się gdyby tak zrobił ten idiota
a jego wyznawcy z pewnością przyklasną jego planom co widać na forum jak chętnie popierają wszelkich komuchów i faszystów.

Pięć ówczesnych dolarów za 1 km kw. Alaski zapłacili Amerykanie Rosjanom. Do transakcji nie bez powodu nazywanej najgorszym interesem w historii doszło 30 marca 1867 r. Ponieważ Rosja obawiała się, że jest zbyt słaba, żeby obronić Alaskę przed zakusami Brytyjczyków, postanowiła sprzedać swoim przyszłym wrogom strategicznie położony oraz bogaty w ropę teren za bezcen. Teraz Władimir Putin podpisał specjalny dekret, na mocy którego sprzedaż Alaski uznano za nielegalną.

Jestem pewien, że o tych pomysłach putina trampek nic swoim wyznawcom na razie nie mówi, dowiedzą się post factum. :P
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: putin chce odebrać Alaskę 22.01.24, 09:34
      Belkot chorego czlowieka,przczytalem nic takiego tam nie sugeruja,lecz sie
      • lowca_ruskich_trolli Re: putin chce odebrać Alaskę 22.01.24, 09:35
        szwampuch58 napisał:

> Belkot chorego czlowieka,przczytalem nic takiego tam nie sugeruja,lecz sie
        >

czego nie znalazłeś chory człowieku?
        jak jesteś chory to zawsze możesz skorzystać z porady lekarza :P
      • petronella.kozlowska szwampuch58 napisał: 23.01.24, 11:24

Belkot chorego niemieckiego portalu onet

Kłamstwo: ropę odkryto 100 lat po sprzedaży

cytat: Do transakcji nie bez powodu nazywanej najgorszym interesem w historii doszło 30 marca 1867 r. Ponieważ Rosja obawiała się, że jest zbyt słaba, żeby obronić Alaskę przed zakusami Brytyjczyków, postanowiła sprzedać swoim przyszłym wrogom strategicznie położony oraz bogaty w ropę teren za bezcen.

cytat: Co więcej, w 1968 r., kiedy odkryto pokaźne złoża ropy naftowej i gazu ziemnego, Alaska stała się dla Stanów Zjednoczonych jednym z głównych miejsc wydobycia tych surowców.

cytat: Fakt, że Rosja przegrała w wojnie krymskiej, pogłębił brak zainteresowania terenem Alaski. Co więcej, w obawie, że może zostać zdobyta przez Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii, które posiadało znaczącą obecność w Ameryce Północnej na terenach obecnej Kanady, Rosja postanowiła sprzedać Alaskę. Po raz pierwszy zaoferowano ziemię Stanom Zjednoczonym w marcu 1859 r., ale wybuch wojny secesyjnej przerwał negocjacje.

Pier: Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii, które posiadało znaczącą obecność w Ameryce Północnej na terenach obecnej Kanady, Rosja postanowiła sprzedać Alaskę.

Takie zidiociałe teksty produkują niemieckie portale.

Kanada graniczyła z Alaską i jej kupno przez USA okrążyło brytyjską kolonię.

Od siebie dodam, że Rosja wynegocjowała sprzedaż po Powstaniu Styczniowym, ponieważ potrzebowała gotówkę na budowę linii kolejowych w celu transportu wojska.

• privus Re: putin chce odebrać Alaskę 22.01.24, 19:55
      Fama głosi, że po obydwóch stronach tej transakcji sprzedaży A;aski stali dwaj polscy generałowie :)
    • szwampuch58 Re: putin chce odebrać Alaskę 22.01.24, 22:33
      Chory czlowieku dostaniesz biegunki?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30620337,wladimir-putin-pojawi-sie-przy-granicy-z-polska-media-podaly.html#s=BoxOpImg3
    • petronella.kozlowska idiota lowca_ruskich_trolli napisał: 23.01.24, 11:39
      Media z USA zinterpretowały słowa Putina, ale sam Putin o Alasce nie mówił.
      +++

Jak informował w piątek niezależny portal "The Moscow Times", Władimir Putin podpisał dekret prezydencki o wyasygnowaniu środków na poszukiwanie i "ochronę prawną" zagranicznych nieruchomości należących do Rosji, w tym w okresie sowieckim i carskim.

Niektóre z mediów w USA, w tym "Newsweek", zinterpretowały rozporządzenie jako dotyczące Alaski i unieważniające jej sprzedaż w 1876 roku. W podobny sposób pisał o tym również na platformie X m.in. komentator Igor Suszko, przekazując: "Putin podpisał rozkaz sugerujący, że sprzedaż Alaski Stanom Zjednoczonym w 1867 r. była bezprawna".

wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-nie-otrzyma-alaski-usa-reaguja-na-rozporzadzenie-putina,nId,7285188#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

• lowca_ruskich_trolli wzmożenie ruskich trolli 23.01.24, 12:10
        petronella.kozlowska napisała:

> Media z USA zinterpretowały słowa Putina, ale sam Putin o Alasce nie mówił.
        > +++

da, da pietrowna
        dostaliście prikaz bronić swojego pana?
      • princesswhitewolf Re: idiota lowca_ruskich_trolli napisał: 23.01.24, 12:37
        jak nie, jak dekret wydal?

www.express.co.uk/news/world/1858539/russia-claims-alaska-asia-vladimir-putin
        • petronella.kozlowska princesswhitewolf napisała: 23.01.24, 16:16
          Czy jest ten dekret gdzies w sieci?
          • princesswhitewolf Re: princesswhitewolf napisała: 23.01.24, 16:51
            Po rosyjsku gdzies widzialam
            • petronella.kozlowska Re: princesswhitewolf napisała: 24.01.24, 23:48
              princesswhitewolf napisała:

> Po rosyjsku gdzies widzialam

ja jeszcze nie.
              • bmc3i Re: princesswhitewolf napisała: 25.01.24, 09:10

> princesswhitewolf napisała:
                >
                > > Po rosyjsku gdzies widzialam
                >
                >
                > ja jeszcze nie.

Możesz mieć z tym niejaki problem, skoro wcześniej Putin odciął Rosjan od międzynarodowego internetu, zostawiając im do dyspozycji jedynie "runet".

• petronella.kozlowska bmc3i napisał: 28.01.24, 08:24
                  Głupoty wypisujesz.

Chodzi o tekst ustawy rosyjskiej z której rzekomo prawdziwe fragmenty są koloportowane w tzw. krajach "demokratycznych".

>
                  > Możesz mieć z tym niejaki problem, skoro wcześniej Putin odciął Rosjan od międz
                  > ynarodowego internetu, zostawiając im do dyspozycji jedynie "runet".
                  >
                  • bmc3i Re: bmc3i napisał: 29.01.24, 04:01

> Głupoty wypisujesz.
                    >
                    > Chodzi o tekst ustawy rosyjskiej z której rzekomo prawdziwe fragmenty są kolopo
                    > rtowane w tzw. krajach "demokratycznych".

Jestem pewny że nie potrafiłbyś przeczytać ustawy amerykańskiej, z rosyjską jeszcze gorzej.
    • princesswhitewolf Re: putin chce odebrać Alaskę 23.01.24, 12:40
      Nie rozumiem wypowiedzi niektorych ludzi

TAK, Putin wlasnie wydal taki dekret, ze sprzedaz Alaski byla nielegalna i jest nie wazna

www.newsweek.com/putin-decree-triggers-ominous-alaska-calls-territory-empire-soviet-union-1862689
      i TAAAK to sie bardzo wiaze z wyborami bo jesli wygra Trump to drzyj wschodnia Europo ( Trump powiedzial ze nie bedzie wydawal pieniedzy amerykanskich podatnikow na wojne w Europie wsch i ze NATO to przestarzala organizacja i chce ja rozwiazac)

Jesli Trump wygra to moze w zamian za zatrzymanie Alaski odpuscic zainteresowanie Ukraina

Boze przeciez nawet Zelenski mowil o zagrozeniu jakim jest wybor Trumpa w wywiadzie dla Chanbel 4

www.theguardian.com/world/2024/jan/20/zelenskiy-trump-rhetoric-very-dangerous-invitation-ukraine
    • j-k bzdury. nie jest w stanie 23.01.24, 16:54
      i postanowienie Putina ma tylko wydzwiek polityczny, by pograc na nosie Amerykanom.
      • princesswhitewolf Re: bzdury. nie jest w stanie 23.01.24, 17:40
        No pewno..chyba co do tego nikt nie ma watpliwosci.

Ale juz z japonskimi wyspami nie jest to takie jasne
        • j-k Kuryle - to inna srawa. 23.01.24, 18:23

> No pewno..chyba co do tego nikt nie ma watpliwosci.
          >
          > Ale juz z japonskimi wyspami nie jest to takie jasne

to zupelnie inny temat.

Kuryle sa terenem okupowanym przez Rosje.

I Rosja juz nie raz probowala DWIE z tych wysp przechandlowac z Japonia

- tak by Japonczycy zgodzili sie, ze dwie pozostale pozostana czescia Rosji.
          - na to z kolei nie zgadzali sie Japonczycy - wiec "kompromis" nie doszedl do skutku.

ale sprawa zapewne kiedys wroci.

• bmc3i Re: bzdury. nie jest w stanie 25.01.24, 05:17
        j-k napisał:

> i postanowienie Putina ma tylko wydzwiek polityczny, by pograc na nosie Ameryka
        > nom.

Aby ich bardziej zdeterminować?
        • j-k Re: bzdury. nie jest w stanie 25.01.24, 08:21
          bmc3i napisał:
          > Aby ich bardziej zdeterminować?

pytaj sie mnie - a ja Ciebie.

innego celu poza pograniem na nosie Amerykanom - nie widze.

chyba , ze spojrzymy na to z perspektywy wewnetrznej Rosji
          tu Putin chce dodac Ducha rodakom: - "zobaczcie jacy bylismy wielcy"
      • lowca_ruskich_trolli Re: bzdury. nie jest w stanie 26.01.24, 20:31
        j-k napisał:

> i postanowienie Putina ma tylko wydzwiek polityczny, by pograc na nosie Ameryka
        > nom.

Zwierzył ci się po pijaku?
    • de_oakville Re: putin chce odebrać Alaskę 24.01.24, 03:37
      Gdyś za stary już na "laskę"
      to odebrać chciej Alaskę
      Żeby zdobyć ludu łaskę
      A nie w "pierdlu" czytać Hłaskę
      Dają tam drewnianą laskę
      Nim łbem w scianę walniesz z trzaskiem
      Zatem chodź na głowie z kaskiem
      zamiast w oczy sypać piaskiem
    • felusiak1 Re: putin chce odebrać Alaskę 27.01.24, 07:00
      Geniusz napisał: Jestem pewien, że o tych pomysłach putina trampek nic swoim wyznawcom na razie nie mówi, dowiedzą się post factum

A co on i jego wyznawcy maja do tego?
      • lowca_ruskich_trolli Re: putin chce odebrać Alaskę 29.01.24, 10:37
        felusiak1 napisał:

> A co on i jego wyznawcy maja do tego?
        >

jak to co wykonują zlecenie putina
        czego nie rozumiesz?
    • princesswhitewolf Re: putin chce odebrać Alaskę 27.01.24, 21:07
      Czyzby?
    • felusiak1 Tyle bzdurnych wpisów 27.01.24, 21:14
      Co sprawia ze ludzie wypisuja tyle bzdur z własnej woli.
      • princesswhitewolf Re: Tyle bzdurnych wpisów 27.01.24, 23:58
        Kto tutaj jest moderatorem?
        • felusiak1 Re: Tyle bzdurnych wpisów 28.01.24, 06:21
          Tu nie moderatorów. Tu jest cenzor i cenzorzyca i wszystko co koliduje ze zdaniem Adasia jest wysyane do dziury czarnej.
          • princesswhitewolf Re: Tyle bzdurnych wpisów 28.01.24, 09:37
            Jak chce zalozyc watek to mi wywala ze w zwiazku z naduzyciami wbrew regulaminowi nie moge zakladax watkow.
            Ale nie rozumiem o co chodzi bo ja tu ledwo bywalam, moze jeden czy dwa watki zalozylam i nie mam innych nickow. Napisalam na forum@agora.pl ale zero odpowiedzi. Wiec sie zastanawiam do kogo pisac. Cos mi sie zdaje ze moderatorzy IP nie sprawdzaja i mysla ze ja to ktos inny
            • bmc3i Re: Tyle bzdurnych wpisów 29.01.24, 04:02

> Jak chce zalozyc watek to mi wywala ze w zwiazku z naduzyciami wbrew regulamino
              > wi nie moge zakladax watkow.
              > Ale nie rozumiem o co chodzi bo ja tu ledwo bywalam, moze jeden czy dwa watki z
              > alozylam i nie mam innych nickow. Napisalam na forum@agora.pl ale zero odpowied
              > zi. Wiec sie zastanawiam do kogo pisac. Cos mi sie zdaje ze moderatorzy IP nie
              > sprawdzaja i mysla ze ja to ktos inny

Nie pozwala pisać z VPN
              • engine8t Re: Tyle bzdurnych wpisów 29.01.24, 04:54
                bmc3i napisał:

> princesswhitewolf napisała:
                >
                > > Jak chce zalozyc watek to mi wywala ze w zwiazku z naduzyciami wbrew regu
                > lamino
                > > wi nie moge zakladax watkow.
                > > Ale nie rozumiem o co chodzi bo ja tu ledwo bywalam, moze jeden czy dwa w
                > atki z
                > > alozylam i nie mam innych nickow. Napisalam na forum@agora.pl ale zero od
                > powied
                > > zi. Wiec sie zastanawiam do kogo pisac. Cos mi sie zdaje ze moderatorzy I
                > P nie
                > > sprawdzaja i mysla ze ja to ktos inny
                >
                >
                > Nie pozwala pisać z VPN

Bzdury. Ja nie uzywam VPN i mnie rowniez od lat nie pozwalaja tu zakladac nowych watkow.
                Tylko tutaj i podobnie ze to niby zlamalem jakis regulamin. Ale ze ja lamie wszystkie regulaminy i na innych mnie banuja systematycznie to sie nie sprzeczam bo jak nie beda mnie mieli o co posadzic to zawsze moga np a anysemityzm, seksizm, homofobie etc bo tu nie trzeba niczego udowadniac i kazdego mozna zaliczyc do tej kategorii - wystarczy ze jakas "ofiara" tak to poczuje.
                • princesswhitewolf Re: Tyle bzdurnych wpisów 29.01.24, 08:29
                  Ja podejrzewam, ze moderator zaklada ze pisze na paru nickach. Inaczej to bez sensu. Ja nie lamie regulaminu
                  • felusiak1 Re: Tyle bzdurnych wpisów 29.01.24, 22:15
                    Skąd wiesz, że nie łamiesz regulaminu. Nikt poza cenzorem nie wie co jest zgodne lub niezgodne z regulaminem danego dnia.
                    Napisalas coś co cenzorzycy bardzo ale to bardzo nie przypadlo do gustu. Ona tak ma.
              • princesswhitewolf Re: Tyle bzdurnych wpisów 29.01.24, 08:27
                Ale ja nie pisze z VPN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka