Dodaj do ulubionych

Felisiak, mam pytanie

04.04.25, 09:29
Pod koniec ubiegłego roku, gdy inicjatywa na froncie była całkowicie w rękach Rosjan, a raporty o stanie rosyjskiej gospodarki byli pelne dla niej podziwu,a na You Tubie było pełno filmików gości Rosji, pokazujący wypelnione sklepy towarami z calego swiatu, ty założyłeś watek o takiej tresci:

"Wowa cienko przędzie. Rubel stal się praktycznie niewymienialny. Bank Centralny Rosji wstrzymał wszystkie tranzakcje w twardej walucie. Gienadij nie może kupić perfum swojej Tatianie na Nowy Rok.
Wyglada na to, ze Wowa potrzebuje zakończenia konfliktu z Ukrainą im szybciej tym lepiej. I nie stoi na mocnym gruncie do negocjacji."

I w związku z tym mam do Ciebie pytanie:
Czy tam ten wątek mial za cel trollic forumowych rusofobow, czy Ty naprawdę tak mało wiesz co dzieje się w Rosji I jak wygląda sytuacja na froncie?
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Coś wyjasnie 04.04.25, 17:26
      Sukces mozna osiągnąć na różne sposoby. Jak wiadomo w czasach I WS to Niemcy przegrali, chociaz Berlin przez wygranych nie był zdobyty i front przez lata był statyczny. Niemcy przegrali, bo im zabrakło resursiw, więc decydują o wygranej nie zawsze terytoria.
      Spójrzmy na sytuację wojny na terytorium bylej Ukrainy (bylej, poniewaz taka jaka byla juz nigdy nie bedzie) z takiej strony:
      Wygląda na to, że tak znienawidzony przez wielu Putin pokonał "swoich zachodnich partnerów". Najprawdopodobniej Zachód liczył na zupełnie inny przebieg putinowskiej operacji wojskowej. Dlaczego? A oto dlaczego:
      1) to zachodnie media zaczęły krzyczeć o "Kijowie za trzy dni".
      2) Zachód na początku tej operacji ewakuował swoich dyplomatów i rząd Ukrainy do Polski.
      Liczyli na to, że Rosja pokona szybciotko i weźmie na utrzymanie ogromne, wrogie jej terytorium.
      A oni, wprowadzając sankcje, będą obserwować, jak Rosja pogrąża się w kryzysie gospodarczym.
      Potem Majdan w Rosji .

Co mamy teraz?

1)Ukraina jest w calosci na utrzymaniu Zachodu, ktory wydaje ogromne pieniądze. Z tego powodu już ma problemy, włącznie z własnym społeczeństwem, które pyta - dlaczego nasza kasę wrzucacie do ukr.blota?
      2) sankcje, które nałożyli na Rosje dodatkowo zabijają zachodnia gospodarkę i obniżają standard życia.
      3) USA, by nie utonąć, zaczęły pożerać Europe.

Wiec warto wspomnic, ze prawdziwym celem tej operacji specyalnej jest wycofanie NATO na granice z 1997 roku, o czym konkretnie oświadczył w swoim ultimatum do krajów Zachodu prezydent Rosji Putin w grudniu 2021 roku.Demilitaryzacja i denazyfikacja Ukrainy to tylko początkowy etap operacji. I ten etap jest całkiem udany.Obecnie aktywnie niszczy się zarówno siłę zywa wroga, jak i jego potencjał wojskowo - techniczny. I tak samo jest z zniszczeniem potencjału militarnego państw NATO.
      I warto jeszcze dodać parę słów o pokojowych inicjatywach Trumpa.
      Nie byłoby żadnych jego inicjatyw, gdyby była szansa na pokonanie Rosji. Zresztą juz za Bidena co raz częściej było słuchać, że trzeba skończyć ta wojnę środkami dyplomatycznymi, i nie dlatego, że zachodnie " elity" nagle zaczęli martwić się o życie Ukraińców, a tylko dlatego, że zrozumieli, że wojna z Rosja jest faktycznie przegrana, i "pokoj" daje szansę na odzyskanie czasu na zebranie sil i ponowna próbę pokonania Rosji. Przecież tak już było, o czym tylko głupcy nie wiedzą.
      • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 05:47
        A po co putin przed wojną napisał bajkę o tym że Ukraińcy tak naprawdę są moskalami? Pomijając to że to brednie to tylko sobie moskale znaleźli nowego wielkiego wroga. Nikt tu nie wygrał.
        • igor_2025 Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 08:08
          prze.nick napisał:

> A po co putin przed wojną napisał bajkę o tym że Ukraińcy tak naprawdę są moska
          > lami? Pomijając to że to brednie to tylko sobie moskale znaleźli nowego wielkie
          > go wroga. Nikt tu nie wygrał.

Przede wszystkim nazwisko pisze się z dużej litery, bez względu na to, jaki masz stosunek do człowieka. Trzeba szanować język ojczysty i ortografię. A po drugie, najbardziej krwawe są wojnę domowe, gdy ludzi tej samej narodowości walczą między sobą. Czesc Rosjan, nazywane od dość krótkiego czasu Ukraincami, dałi się omamići i od jakiegos czasu stali wrogami Rosji. Putin dał im szanse, żeby bez rozlewu krwi oni powrócili do normalności. Z tej szansy oni nie skorzystali, więc mają to co mają.
          • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 09:20
            Moskale i Ukraińcy to nie jest ta sama narodowość, pomimo tego że to Lechici/Polacy założyli Kijów.
            Polacy od wieków odróżniali w słownictwie Ukraińców i Białorusinów, nazywając ich Rusinami od Rosjan nazywając ich Moskalami.
            Sama nazwa Rosja powstała późno i jest grecką nazwą Rusi.
            • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 09:33
              Pomimo rusyfikacji Ukraińców i Białorusinów ich języki leksykalnie są wciąż bliżej polskiego niż rosyjskiego a ten drugi jest zdumiewająco blisko bułgarskiego!
              • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 09:44
                A gdzie są Moskale w IX wieku?!
            • igor_2025 Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 10:06
              prze.nick napisał:

> Moskale i Ukraińcy to nie jest ta sama narodowość,

Nie różnią się bardziej od Warszawiaków i tych z Kaszubów.

pomimo tego że to Lechici/Po
              > lacy założyli Kijów.

To nowe słowo w historii, trzeba zgłosić Ciebie do Nobla.

> Polacy od wieków odróżniali w słownictwie Ukraińców i Białorusinów, nazywając i
              > ch Rusinami od Rosjan nazywając ich Moskalami.

Tradycyjna mowa Rosjan mieszkających we Włodimirze (niecałe 200 km od Moskwy), dość silnie rozni się od mowy mieszkańców Moskwy. I co to znaczy? We Włodzimierze nie mieszkają Rosjanie?

> Sama nazwa Rosja powstała późno i jest grecką nazwą Rusi.

Było Rus Kijowska, Rus Wladimirska, Nowgorodzka i inne. Z czasem zjednoczyli się w jedną Rus. Taka drogę przechodziło każde państwo. Popatrz chociażby na historie Niemiec.
              • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 10:13
                Oj różnią i to tak bardzo że jeden z waszych myślał że Ukraińcy przeszli na alfabet łaciński
                www.reddit.com/r/Polska/comments/u5tns8/nasi_umi%C5%82owani_w_duchu_rosjanie_odkrywaj%C4%85cy_j%C4%99zyk/

A polska kronika Polaków i Lechitów obecnie zwana Wielkopolską wyraźnie mówi że etniczne polskie ziemie to te pomiędzy Renem a Dnieprem, Dunajem a Bałtykiem i morzem Północnym.
                pl.m.wikipedia.org/wiki/Kronika_wielkopolska

Natomiast Moskale nie mają żadnej kroniki.
                Niedawno dałem ci link do rosyjskiego filmu po angielsku w którym pokazano że Niemcy eam wszystko spreparowały.
                • prze.nick Re: Coś wyjasnie 05.04.25, 10:17
                  Jeszcze tylko dorzucę to że według starej ukraińskiej kroniki Nestora to Polanie założyli Kijów a polskie plemiona Wiatyczów i Radymiczów zdobyły tereny obecnej Moskwy od plemion ugrofińskich

• boomerang Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 09:50
      W 1385 roku Rosja wyglądała tak:

• igor_2025 Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 09:58
        boomerang napisał:

> W 1385 roku Rosja wyglądała tak:

Tak wyglądało Wielkie Księstwo Moskiewskie.
        Przestań manipulować.
      • prze.nick Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 10:07
        Nowogród pamiętał wtedy o swoich polskich korzeniach ale Jagiełło się wtedy nie popisał
        pl.m.wikipedia.org/wiki/Republika_Nowogrodzka
        "W latach 1389–1392 oraz 1407–1412 Republika Nowogrodzka pozostawała przejściowo w stosunku lennym do Korony Królestwa Polskiego,"
        • igor_2025 Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 11:11
          prze.nick napisał:

>
          > "W latach 1389–1392 oraz 1407–1412 Republika Nowogrodzka pozostawała przejściow
          > o w stosunku lennym do Korony Królestwa Polskiego

I co? Przez bardzo wiele lat Warszawa byla prowincjalnym miastem zarządzanym przez wyslannika rosyjskiego Cara. To z tego powodu ja mam pisać, że Warszawa jest miastem rosyjskim?
          Człowieku, jesteś pełen kompleksow o pisząc takie brednie, ty odreagowujesz na to, co Ciebie boli.
          • prze.nick Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 11:21
            A wiesz że 1000 lat temu gdy nie było Moskwy polskue miasto Wolin było jednym z największych w Europie? :D
          • prze.nick Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 11:25
            A druga sprawa - Nowogród miał mentalność słowiańską a Moskwa wybrała mongolską.
            Potem Rosjanie jeszcze dołożyli mentalność niemiecką i wyszedł z tego potwór
            • boavista4 Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 12:42
              prze.nick napisał:

> A druga sprawa - Nowogród miał mentalność słowiańską a Moskwa wybrała mongolską
              > .
              > Potem Rosjanie jeszcze dołożyli mentalność niemiecką i wyszedł z tego potwór
              Jesus Maria! Co ty taki przestraszony! Nie masz dziecka i zony? Wszy cie oblazly ?
              Przecztaj Talmud I Tore
              Uspokoi cie to w pore!
              • prze.nick Re: Felisiak, mam pytanie 05.04.25, 12:49
                He he, miłośnik kraju przejętego w 1917 przez eskimosów mi doradza?!
                Kabaret tu robicie Moskale.
    • igor_2025 Szkoda.... 05.04.25, 17:23
      Liczyłem na to, że Felusiak odpowie na moje pytanie, ale
      zamiast odpowiedzi od niego, poznałem alternatywna historie Rosji.
      • boavista4 Re: Szkoda.... 07.04.25, 20:28
        Prawda z przed 3 lat

Zełenski do ministra zdrowia:

- Jak tam ze szczepieniem obywateli?

- Niektóre regiony są już szczepione.

-Ktore?

-Okupowane.
      • krabat01 Re: Szkoda.... 07.04.25, 21:12
        igor_2025 napisał:

> Liczyłem na to, że Felusiak odpowie na moje pytanie, >ale zamiast odpowiedzi od niego, poznałem alternatywna historie Rosji.

I Polski , od Renu do Dniepru ( trzeba miec nas. w glowie)

felusiak ci nie odpowie, ale teraz zanim cos napisze, dwa razy sie zastanowi.

• prze.nick Re: Szkoda.... 07.04.25, 21:46
          igor_2025 napisał:

> Liczyłem na to, że Felusiak odpowie na moje pytanie, >ale zamiast odpowiedzi od niego, poznałem alternatywna historie Rosji.

a krabat dołożył do pieca
          > I Polski , od Renu do Dniepru ( trzeba miec nas. w glowie)

Mateusza 7:6
          Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swoich pereł przed świnie, by ich nie podeptały swymi nogami i odwróciwszy się, nie rozszarpały was.

Więc zrobię jeden wyjątek
          pl.wikipedia.org/wiki/Kronika_wielkopolska

"Opierając się na dziele Wincentego Kadłubka, choć z licznymi zmianami, autor Kroniki Wielkopolskiej utożsamił legendarne państwo Lechitów z historycznym królestwem polskim i na tej podstawie określił domniemane, dawne granice Polski, których przywrócenia oczekiwał od przyszłych władców zjednoczonego kraju. Te legendarne granice Polski miały sięgać od Renu na zachodzie po Dniepr na wschodzie, a od Dunaju na południu po morza Bałtyckie i Północne."

• krabat01 Re: Szkoda.... 07.04.25, 21:57
            Te legendarne granice Polski miały sięgać od Renu na zachodzie po Dniepr na wschodzie, a od Dunaju na południu po morza Bałtyckie i Północne."

No mamy dowod wprost, w ciemnym sredniowieczu byla wolnosc slowa, ;), ä.
            Kazy mogl wypisywac bzdury, co mu sie rojilo ..
            I to nie oni pierwsi, nic orginalnego- propagande, bzdury wymyslano, pisano juz od czasow starozytnych, biblijnych, wiec wyluzuj
            • prze.nick Re: Szkoda.... 07.04.25, 22:06
              ale sądząc po twoim nicku powinieneś się zgadzać z faktami a ty tutaj prezentujesz dziwne stanowisko - Kajzerek.DE? :D
              polskie kroniki mówiły że Wandalowie byli Słowianami i genetyka to właśnie potwierdziła a nie bzdury wymyślone przez Niemców w XIX wieku
              poza tym
              radio.opole.pl/576,83,slowianie-na-slasku-od-5000-lat
              • krabat01 Re: Szkoda.... 07.04.25, 23:46
                >Te legendarne granice Polski miały sięgać
                > od Renu na zachodzie po Dniepr na >wschodzie, a od Dunaju na południu po morza Bałtyckie i Północne."

Pisz dalej o tych granicach Polski majacych siegac od Renu, az po Dniepr. Od Dunaju az po morze Polnocne.
                To wrecz fascynujacy temat,
                dla wymozdzonych
                • prze.nick Re: Szkoda.... 07.04.25, 23:51
                  a skąd ci wyskoczył kajzerku.DE ä?! pod innymi nickami piszesz z polskimi znakami :D
                  • krabat01 Re: Szkoda.... 07.04.25, 23:58
                    prze.nick napisał:

> a skąd ci wyskoczył kajzerku.DE ä?! pod innymi nickami piszesz z polskimi znaka
                    > mi :D

Pisz o tych granicach Polski od Renu po Dniepr. To tak ciekawe, fasynujace
                    • prze.nick Re: Szkoda.... 08.04.25, 00:00
                      dobranoc wielonickowcu kajzerku.DE
                    • boavista4 Re: Szkoda.... 08.04.25, 00:39
                      Chlopy!
                      Nie zapominajcie o Greenpoincie i Kurytybie!
                      • dunajec1 Re: Szkoda.... 08.04.25, 01:20
                        A szikago to co? Nie nasze?
                        • igor_2025 Re: Szkoda.... 08.04.25, 08:32
                          dunajec1 napisał:

> A szikago to co? Nie nasze?

Jak najbardziej jest polski.
                          • krabat01 Re: Szkoda.... 08.04.25, 09:07
                            igor_2025 napisał:

> dunajec1 napisał:

> > A szikago to co? Nie nasze?
                            >
                            > Jak najbardziej jest polski.

Tylko z Madagaskarem.nie wyszlo, cos poszlo nie tak
                            • igor_2025 Re: Szkoda.... 08.04.25, 11:43
                              krabat01 napisał:

> Tylko z Madagaskarem.nie wyszlo, cos poszlo nie tak

I tego mozna tylko żałować. Nie musieliby wtedy Polacy jeździć do cudzego kraju, żeby wygrzać kości w tropikach. Mieliby własne.
                              • boavista4 Re: Szkoda.... 09.04.25, 22:21
                                Polacy powinni pamietac o krolestwie Jaxy! To sa polskie tereny!
                                en.wikipedia.org/wiki/Jaxa_(state)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka