Dodaj do ulubionych

Na prawo patrz!

11.10.25, 09:00
Trudno, bardzo trudno zrozumiec i opisac to co sie dzieje w polityce we Francji. Okolo 78 % wyborcow nie popiera prezydenta Francji. Gdzie sie patrza zatem wyborcy? Ano, patrza sie na prawo i, jak beda mieli szanse wybierac, to wybiora skrajna prawice i partie pani Le Pen.

Co dziwniejsze, nawet emigranci jak ja sam, rozumieja i popieraja ten wybor. Dlaczego? Mysle, ze kompromitacja obecnego prezydenta to kompromitacja calej klasy politycznej. Wyborcy sadza, ze ta klasa mysli o sobie a nie o kraju. I chca ich pogonic prawica u wladzy...

PF

Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Na prawo patrz! 11.10.25, 09:32
      Ani na prawo, ani na lewo. Ważna jest Sekwana, która dołem płynie.
      Polacy to przerabiali w PRLu: "na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie".
      • polski_francuz Indywidualizm 11.10.25, 09:37
        boomerang napisał:

" Ani na prawo, ani na lewo. Ważna jest Sekwana, która dołem płynie. Polacy to przerabiali w PRLu: "na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie". "

PRL nas/mnie nauczyl patrzec i rozumiec innych. Moze to niezbyt kapitalistyczne ale to byla nienajgorsza lekcja. Indywidualizm nas, obecnie, niszczy...

PF
    • borrrka Banalnie proste 11.10.25, 09:44
      Elity - w tym francuskie - boją się panicznie konkurencji inżynierów (biologów, neurologów itp.) z Somalii i Afganistanu.
      Bogu dziękuję, że naszą Bolandę zasilają inżynierowie z Politechniki im. Sikorskiego (nie Radka jeszcze - Igora od helikopterów).
      • 1.melord Francja nie jest zadna swiatowa potega 11.10.25, 10:16
        dlaczego FS ma sie przejmowac problemami skorupowanych francuzkich rzadow ?.
        Wczesniej czy pozniej....raczej wczesniej szariat bedzie decydowal o losach francuzkiego odpowiednika "Heimat"
        • polski_francuz Kto decyduje? 11.10.25, 15:06
          1.melord napisał(a):

" dlaczego FS ma sie przejmowac problemami skorupowanych francuzkich rzadow ?. Wczesniej czy pozniej....raczej wczesniej szariat bedzie decydowal o losach francuzkiego odpowiednika "Heimat""

o losie Australii: Indie czy Chiny?

PF
      • polski_francuz Re: Banalnie proste 11.10.25, 15:04
        borrrka napisał:

" Elity - w tym francuskie - boją się panicznie konkurencji inżynierów (biologów, neurologów itp.) z Somalii i Afganistanu."

Obawiam sie, ze tu chodzi o konkurencje z bylych francuskich kolonii w Afryce. I o konkurencje w pomocy spolecznej za malo-co-robienie...

PF
    • perla.roztocza Re: Na prawo patrz! 11.10.25, 13:10
      polski_francuz napisał:

> Co dziwniejsze, nawet emigranci jak ja sam

no poparz PF, a ja myślałem żeś ty imigrant jest właśnie.
      • boavista4 Re:Robert J Kennedy o obrzezaniu 11.10.25, 15:00

"Dwa badania, które pokazują, że dzieci, które są wcześnie obrzezane, mają dwukrotnie wyższy wskaźnik autyzmu" – powiedział Kennedy na spotkaniu. — To nie jest dowód. Przeprowadzamy badania, aby uzyskać dowód" – powiedział w piątek.

Poza Stanami Zjednoczonymi żaden inny kraj na świecie nie obrzezuje swoich chłopców rutynowo z powodów niereligijnych.
        Napletek jest całkowicie normalną, zdrową tkanką, która odgrywa ważną rolę w seksualności.
        Obrzezanie nie przynosi żadnych uzasadnionych korzyści, a w rzeczywistości jest szkodliwe – od bólu i cierpienia, przez niepowodzenia chirurgiczne, po zmniejszenie więzi między matką a dzieckiem.
        Autorytety medyczne na całym świecie uważają obrzezanie za niepotrzebne i nieetyczne z medycznego punktu widzenia.
        • engine8t Re:Robert J Kennedy o obrzezaniu 11.10.25, 23:43
          boavista4 napisał(a):

>
          > "Dwa badania, które pokazują, że dzieci, które są wcześnie obrzezane, mają dwuk
          > rotnie wyższy wskaźnik autyzmu" – powiedział Kennedy na spotkaniu. — To nie jes
          > t dowód. Przeprowadzamy badania, aby uzyskać dowód" – powiedział w piątek.
          >
          > Poza Stanami Zjednoczonymi żaden inny kraj na świecie nie obrzezuje swoich chło
          > pców rutynowo z powodów niereligijnych.
          > Napletek jest całkowicie normalną, zdrową tkanką, która odgrywa ważną rolę w se
          > ksualności.
          > Obrzezanie nie przynosi żadnych uzasadnionych korzyści, a w rzeczywistości jest
          > szkodliwe – od bólu i cierpienia, przez niepowodzenia chirurgiczne, po zmniejs
          > zenie więzi między matką a dzieckiem.
          > Autorytety medyczne na całym świecie uważają obrzezanie za niepotrzebne i nieet
          > yczne z medycznego punktu widzenia.

Ten zabieg byl promowany prze lobby zydowskie aby nie mozna bylo latwo odroznic Zyda od nie-Zyda.
      • j-k P_F jest i jednym i drugim 11.10.25, 15:06
        perla.roztocza napisał(a):
        > no poparz PF, a ja myślałem żeś ty imigrant jest właśnie.

P_F jest i jednym i drugim :)

emigrowal z polnocy Francji (gdzie zyl dlugie lata) i imigrowal do jej Srodka
        • perla.roztocza Re: P_F jest i jednym i drugim 11.10.25, 15:41
          j-k napisał:

> P_F jest i jednym i drugim :)
          >
          > emigrowal z polnocy Francji (gdzie zyl dlugie lata) i imigrowal do jej Srodka

a jak wyemigruje ze środka i imigruje na południe to potrójny emigrant/imigrant będzie ten nasz PF właśnie.
      • polski_francuz Re: Na prawo patrz! 11.10.25, 15:07

" no poparz PF, a ja myślałem żeś ty imigrant jest właśnie."

Poprawki gramatyczne zachowaj dla siebie, Pietia.

PF
        • perla.roztocza Re: Na prawo patrz! 11.10.25, 15:38
          polski_francuz napisał:

> Poprawki gramatyczne zachowaj dla siebie, Pietia.

ale tu nie rozchodzi się o gramatykę lecz o twój status.
          Dla mnie jesteś emigrantem, dla Francuza imigrantem, więc kim ty PF tak naprawdę jesteś?
          Ani Polak, ani Francuz, ani Litwin, więc może ty bezpaństwowiec jesteś.
          Musisz się określić i tak trwać, inaczej już zupełnie wszystko będzie ci się mieszać właśnie.
          • j-k No jak to ? 11.10.25, 16:00
            > Musisz się określić i tak trwać, inaczej już zupełnie wszystko będzie ci się mieszać właśnie.

No jak to ? - jest polskim Francuzem z litewskimi korzeniami - nie rozumiem co tu dla Ciebie niejasne.
            • perla.roztocza Re: No jak to ? 11.10.25, 16:41
              j-k napisał:

> No jak to ? - jest polskim Francuzem z litewskimi korzeniami - nie rozumiem co
              > tu dla Ciebie niejasne.

mnie chodzi o stabilność PeeFa i co by zrobił progres.
              To zadawniony kolega z forów różnych, więc rozumiesz, że jego status nie jest mi obojętny właśnie.

• polski_francuz Progres 11.10.25, 17:49

" mnie chodzi o stabilność PeeFa i co by zrobił progres.To zadawniony kolega z forów różnych, więc rozumiesz, że jego status nie jest mi obojętny właśnie."

W Stanach Kalifornijczyk jest rozny od Nowojorczyka, w Chinach ludzie z wybrzez sa rozni od tych z gor, ze juz o Indiach nie wspomne. Europa ma 27 krajow i Polacy sa rozni od Dunczykow a Szwedzi od Wlochow z Sycylii. Im dluzej zyjemy tym bardziej odszukujemy w sobie te czy tamte korzenie.

PF
                • perla.roztocza Re: Progres 11.10.25, 18:10
                  polski_francuz napisał:

> W Stanach Kalifornijczyk jest rozny od Nowojorczyka, w Chinach ludzie z wybrzez
                  > sa rozni od tych z gor, ze juz o Indiach nie wspomne. Europa ma 27 krajow i Po
                  > lacy sa rozni od Dunczykow a Szwedzi od Wlochow z Sycylii. Im dluzej zyjemy tym
                  > bardziej odszukujemy w sobie te czy tamte korzenie.

mieszkałem 2 lata na Sycylii, a konkretnie w Mesynie, i jakoś nie musiałem w sobie niczego odszukiwać.
                  Wiedziałem, że jestem rasy białej, narodowości polskiej.
                  Bycie Polakiem jest honorem a życie w Polsce jest zaszczytem i dobrodziejstwem, więc nie znane mi są twoje rozterki.
                  Zaś bycie polskim Francuzem tak czy siak musi być ciągłą wewnętrzną walką, a od tego to kota można dostać.
                  Więc zrób to dla siebie i określ się kim jesteś PF właśnie.
                  • polski_francuz Silne wiezi 11.10.25, 18:19

" mieszkałem 2 lata na Sycylii, a konkretnie w Mesynie, i jakoś nie musiałem w sobie niczego odszukiwać. Wiedziałem, że jestem rasy białej, narodowości polskiej. Bycie Polakiem jest honorem a życie w Polsce jest zaszczytem i dobrodziejstwem, więc nie znane mi są twoje rozterki."

Kolezanka malzonka jest Francuzka a nasza corka jest wyksztalcona we Francji. Ja pracowalem blisko 30 lat tutaj i mam jeden dyplom stad.

Mam wiec duzo silnych wiezow z krajem w ktorym mieszkam.

Ludzie sa rozni Pietia i ma co sie spieszyc z ich ocena.

PF
                    • perla.roztocza Re: Silne wiezi 11.10.25, 19:06
                      polski_francuz napisał:

> Ludzie sa rozni Pietia i ma co sie spieszyc z ich ocena.

ależ ja cię nie oceniam, bynajmniej.
                      Moja koleżanka Sycylijka koniecznie chciała w Italii więc musiałem określić się.
                      I wsiadłem do samolotu.
                      Ja w pełni rozumiem twoją sytuację, jesteś Francuzem i ok, ale to wyklucza bycie Polakiem.
                      I napiszę ci dlaczego.
                      Otóż teraz takie czasy są, że nie wystarczy na obczyźnie tęsknić za Polską.
                      Liczy się płacenie podatków. A ty zasilasz podatkami obcy mi kraj oraz obcą mi nację.
                      A ja mam firmę i muszę zapierdzielać aby zaspokoić urząd skarbowy i nakarmić ZUSy.
                      Dodatkowo regularnie wpłacam na siepomaga.pl na operacje chorych polskich dzieci.
                      I być może ze względów merkantylnych dość radykalnie patrzę na Polaków mieszkających za granicą z których Polska nie ma żadnego pożytku.
                      Dlatego nie powinno być głosowań w ambasadach bo to nie fair.
                      Nie jest niczym złym, że określasz się jako Francuz, niemniej to wyklucza cię z bycia Polakiem, no chyba, że dobrowolnie robisz przelewy na skarb państwa właśnie.
                      • polski_francuz Podatki 11.10.25, 19:13

" Otóż teraz takie czasy są, że nie wystarczy na obczyźnie tęsknić za Polską. Liczy się płacenie podatków. A ty zasilasz podatkami obcy mi kraj oraz obcą mi nację."

Francja jest najbardziej opodatkowanym krajem w Europie. Wiec moj wybor nie byl wyborem z podatkow. Z drugiej strony podatnicy placa moja emeryture wiec nie mam co narzekac.

Pisz na temat watku a nie osobiste zale i bolaczki. Szkoda na nie czasu i atlasu.

PF
                        • perla.roztocza Re: Podatki 11.10.25, 19:23
                          polski_francuz napisał:

> Pisz na temat watku

ale ja nie muszę bo odkąd zacząłem myśleć to zawsze patrzę na prawo właśnie.
                  • engine8t Re: Progres 11.10.25, 23:49

> mieszkałem 2 lata na Sycylii, a konkretnie w Mesynie, i jakoś nie musiałem w so
                    > bie niczego odszukiwać.
                    > Wiedziałem, że jestem rasy białej, narodowości polskiej.

Tu masz racje.

> Bycie Polakiem jest honorem a życie w Polsce jest zaszczytem i dobrodziejstwem,
                    > więc nie znane mi są twoje rozterki.

A wiec zakladam ze wrociles do Polski bo sobie na tej Sycyli jakos rady nie dawales?

> Zaś bycie polskim Francuzem tak czy siak musi być ciągłą wewnętrzną walką, a od
                    > tego to kota można dostać.
                    > Więc zrób to dla siebie i określ się kim jesteś PF właśnie.

Gleboko sie mylisz. Sam jestem posiadaczem dwoch paszportow i wyobraaz sobie ze potrafie sie szybko i latwo okreslic kim jestem.

Wiesz jaki byl najlepszy test?
                    Jak byl mecz w pilke pomiedzy Polska i "moja druga ojczyzna" to wystarczy zobaczyc za kim kibicowales?
                    • perla.roztocza Re: Progres 12.10.25, 07:36
                      engine8t napisał:

> Gleboko sie mylisz. Sam jestem posiadaczem dwoch paszportow i wyobraaz sobie
                      > ze potrafie sie szybko i latwo okreslic kim jestem.
                      >
                      > Wiesz jaki byl najlepszy test?
                      > Jak byl mecz w pilke pomiedzy Polska i "moja druga ojczyzna" to wystarczy zob
                      > aczyc za kim kibicowales?

ale co ty tu renegacie wyjeżdżasz z paszportami i piłką nożną?
                      A podatki to gdzie płacisz, co?!
                      Diakrytycznie widać, że nie w Polsce, więc zjeżdżaj ze swoim kibicowaniem.
                      Nam nie potrzeba twoich pocałunków tylko pieniędzy właśnie.

• polski_francuz Indywidualizm i polskosc 12.10.25, 09:21

" ...A podatki to gdzie płacisz, co?! Diakrytycznie widać, że nie w Polsce, więc zjeżdżaj ze swoim kibicowaniem. Nam nie potrzeba twoich pocałunków tylko pieniędzy właśnie."

Zacznijmy od tego, ze ludzie wyksztalceni, wiekszosc tych co tu pisza, sa indywidualistami. Co to znaczy? Maja swoja wizje swiata, popieraja takie czy inne wladze w jakis procentach ale nigdy na 100 %, Nie da im sie narzucic dyktatora czy nawet dyktatorka, takiego jak Gesicki, na ten przyklad.

I polskosc czy poczucie bycia Polakiem czy Polka jest jednym z elementem tego indywidualizmu. Wielu, po zastanowieniu odrzuca ruskich i ich durnawe tendencje do stworzenia wielkiego imperium ze stolica w Moskwie. Jest tez podejrzliwosc do wladzy i watpliwosc w slowa ktore z ich ust slysza. Jest takze pracowitosc i wiara w to, ze ma sie to na co sie zasluzylo poprzez prace, studia...W koncu duma z historii Wielkiej Polski polaczona z sympatia i szacunkiem do naszych litewskich kuzynow i wiara w to, ze trzeba byc porzadnym i uczciwym. Przychodzi mi tu na mysl przyklad Pani Marii Sklodowskiej, ktora niegdy nie zapomniala ze jest i porzadnym czlowiekiem i Polka.

Skonczmy ten wpis na twoich placzach o podatki. Ano trzeba je placic, jak sie ma do tego mozliwosc. Zyjac we Francji wiem, ze wladze marnuja wiele naszego grosza na swoje durnoty jak limuzyny z szoferem do konca zycia. Ale tu wracamy do bycia uczciwym, bo takim trzeba byc.

PF
                        • perla.roztocza Re: Indywidualizm i polskosc 12.10.25, 09:52
                          polski_francuz napisał:

> Skonczmy ten wpis na twoich placzach o podatki. Ano trzeba je placic, jak sie m
                          > a do tego mozliwosc. Zyjac we Francji wiem, ze wladze marnuja wiele naszego gro
                          > sza na swoje durnoty jak limuzyny z szoferem do konca zycia. Ale tu wracamy do
                          > bycia uczciwym, bo takim trzeba byc.

widzisz PF, ja nie płaczę za twoimi podatkami, ja tylko wskazałem co w dzisiejszych czasach jest realnym wyznacznikiem kto kim jest i do kogo mu bliżej.
                          Nikogo nie interesuje kto rozpala twoje serce, tylko twoja partycypacja w zrrzutce na funkcjonowanie państwa.
                          Tobie się tak ułożyło, jak ułożyło, i ok, ale nie rób z siebie wygnańca.
                          Dziś masz szereg sposobów aby dorzucić się do naszej kasy co byłoby dobrym testem twojej polskości.
                          Celowo w wątku tym podałem adres strony do szlachetnych wpłat ale ty pewnie masz węża w kieszeni.
                          Czasy romantyzmu minęły, teraz czas pieniądza jest właśnie.
                          • polski_francuz Czasy romantyzmu a kapitalizm 12.10.25, 10:24

" Dziś masz szereg sposobów aby dorzucić się do naszej kasy co byłoby dobrym testem twojej polskości. Celowo w wątku tym podałem adres strony do szlachetnych wpłat ale ty pewnie masz węża w kieszeni. Czasy romantyzmu minęły, teraz czas pieniądza jest właśnie."

Ouff Pietia, nareszcie doszedlem do dobrej i konstruktywnej rady. Zaproponuj kolegom z FS zakup akcji twego przedsiebiorstwa. Tak by po roku dostali kilka procent zysku i by mogli wycofac swe kapitaly w kazdej chwili. Na twoich watlych barkach byloby prawne ustawienie legalnosci takiego zakupu akcji. A FS sluzyloby jak latarnia morska zakupu albo Wieza Mariacka wrzaskow o inwestycje.

O pomoc jestemy caly czas proszeni i FS akcjom dobroczynnym nie sluzy.

PF

• perla.roztocza Re: Czasy romantyzmu a kapitalizm 12.10.25, 10:39
                              polski_francuz napisał:

> O pomoc jestemy caly czas proszeni

tu akurat celnie trafiłeś PF.
                              Staliśmy się społeczeństwem żebraczym, na nic nie ma pieniędzy, a szczególnie na ochronę zdrowia.
                              Takie to Tuskowe rządy są.
                              Teraz matoł się oblizuje i za niemiecką namową zerka na nasze zasoby złota w NBP, które są największe z krajów junii.
                              Złodziej, oszust, i nieudacznik właśnie.
                              • mateusz572 Re: Czasy romantyzmu a kapitalizm 12.10.25, 12:10

> Staliśmy się społeczeństwem żebraczym, na nic nie ma pieniędzy, a szczególnie n
                                > a ochronę zdrowia.
                                > Takie to Tuskowe rządy są.
                                > Teraz matoł się oblizuje i za niemiecką namową zerka na nasze zasoby złota w NB
                                > P, które są największe z krajów junii.
                                > Złodziej, oszust, i nieudacznik właśnie.

Czyli przywołujesz perełko oklepane hasło "wina Tuska"
                                Nie jestem fanem Tuska i także mam wiele do niego zastrzeżeń jednak współczuję mu bardzo bo musi posprzątać po pisuarowych złodziejach. Jest to praca niewdzięczna bo takie perełki na przykład będą ciągle uciążliwie brzęczały nad uchem nam maluczkim o winie Tuska.
                                Tymczasem doskonale zdajesz sobie sprawę kto ten olbrzymi dług w finansach publicznych rozpędził i napędził. Trzeba teraz płacić za radosne rozdawnictwo pisuarowych defraudantów.
                                Pisuarowe defraudanty jak się zorientowały co się dzieje z finansami publicznymi postanowiły ukryć swoją radosna twórczość w wydawaniu pieniędzy tworząc kolejne fundusze celowe w BGK i PFR. W efekcie 80% wydatków pisuarowe defraudanty realizowały poza budżetem czyli poza parlamentarna i społeczną kontrolą.
                                Teraz natomiast wszystko to zostało uczciwie wyciągniete na światło dzienne i okazuje się, że mamy deficyt taki jaki mamy czyli olbrzymi.
                                No ale co ja ci będę pisał jak ty sam o tym doskonale wiesz bo przecież popierasz pisuarową opcję właśnie.
                                Reasumując zachowaliście się bardzo nieładnie bo prowadziliście Polskę na skraj katastrofy finansowej i z ulgą pozbyliście się problemu choć z drugiej strony wyszły wasze inne machloje jak na przykład RARS czy Fundusz Sprawiedliwości.
                                Czyli defraudacje właśnie.
    • borrrka Trynd taki 12.10.25, 11:21
      Mnie raczej zadziwia ten dryft prawicy ku głupocie.
      Taki Dmowski był szczerym, konsekwentnym antysemitą - jak ktoś wątpi, polecam "dzieła" pisane pod pseudonimem.
      Zresztą z otwartą przyłbicą też potrafił.
      Ale nie był burakiem.
      Dziś buractwo to wyróżnik naszej (mojej nie!) prawicy.
      Patrzę na te mordeczki i pytam skąd to się bierze?

Nie jest jestem na tyle oblatany, by ocenić, czy europejska prawica wszędzie ma tak?
      Chyba nie wiem.
      • boavista4 Re: Wazna wiadomość o Alijewie!!! 12.10.25, 19:26
        Doszla do nas wiadomość, ze Alijewa nazwisko zaczyna sie na literę A , a litera ma wiele, wspólnego z litrem. Np, mieszkańcy miasta Oakville w Canadzie pija wódkę litrami i piszą literami! A więc, zanim cos napiszesz, wypij pare litrów i może dorównasz Haszkowi,
      • pijatyka Re: polecam "dzieła" pisane pod pseudonimem 13.01.26, 13:28

No to podaj ten pseudonim...

• borrrka Kazimierz Wybranowski 13.01.26, 13:42
          Taki dość prostacki antysemityzm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka