Dodaj do ulubionych

Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz

09.11.25, 13:17
"See here's the kicker…England is the home of the English language, in fact I believe it's our greatest export.

See where this is heading?

To sum up, I speak English. Americans speak a bastardised version of English. So Americans speak the same language (ish) as the English not the other way around.

You're welcome."

Cytuję oczywiście, bo zawsze fascynował mnie rozwój języków światowych.
W wypadku hiszpańskiego brak danych, radziecki bardzo ujednolicony (ukraiński radziecki jest odróżnialny - mam na myśli specyfikę rosyjskiego używanego przez Ukraińców, a nie język ukraiński).
Niemiecki, to czysta masakra piłą mechaniczną i mógłbym się habilitować na temat "Stopień zrozumienia Schweizerdeutsch wśród mieszkańców Dolnej Saksonii".
Dla mniej zorientowanych dodam, że Dolna Saksonia jest stolicą prawdziwego języka niemieckiego).

Ale jak jest w takim USA, czy innym Down Under?
Mówiąc otwarcie, to zawsze walka o przeżycie dla mnie, ale najwięcej problemów stwarzają czarni bracia, niezależnie od regionu - od Minnesoty, do Nowego Orleanu rozumiem ich źle!
Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: rozwój języków światowych 09.11.25, 14:33

BTW mogłoby się wydawać, że idealne do tego jest - wolne od konotacji i resentymentów kolonialnych - esperanto.

Niestety (jak mnie uświadomiła AI ;) dla mieszkańców Azji czy Afryki esperanto brzmi zbyt obco, zbyt europejsko, nie uwzględnia dźwięków/głosek naturalnych dla egzotycznych języków - ma cechy bardziej języka pan-europejskiego (w sensie lingwistycznym, nie geograficznym, ofkors) niż rzeczywiście globalnego...

• borrrka Resentymenty kolonialne promują angielski 09.11.25, 14:45
        A mnie angielski - mój korporacyjny poziom - męczy.
        Uczył mnie żołnierz Andersa za bardzo głębokiej komuny, a wyszło jak wyszło.
        Dziwne, bo nie jestem tępy do języków.

Hiszpański, to odrębna sprawa.
        • pijatyka Re: Resentymenty kolonialne promują angielski 25.01.26, 17:58

Raczej przeciwnie - angielski zdominował świat mimo kolonialnych resentymentów.

• j-k co do hiszpanskiego dane sa... 09.11.25, 16:57
      borrrka napisał:
      > W wypadku hiszpańskiego brak danych,

co do hiszpanskiego dane sa...

w Madrycie jest Instytut jezyka hiszpanskiego - publikujacy materialy, co do rozwoju jezyka i wprowadzajacy wlasne korektury.

Uwagi tego Instytutu sa zazwyczaj przestrzegane w jezyku oficjalnym krajow Ameryki Lacinskiej.
    • caesar_pl Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 09.11.25, 18:05
      „Otóż jest sedno sprawy... Anglia jest ojczyzną języka angielskiego. Uważam, że jest to nasz najlepszy towar eksportowy.
      Od kiedy jezyk to towar eksportowy?ten debil nie wie ze angolski przemysl samochodowy zawladneli także Niemcy ktorzy sraja na wasz jezyk?
      • caesar_pl Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 09.11.25, 18:13
        Rolls Royce należy do BMW.Karoserie sa tłoczone w Bawarii i transportowane do Angoli, skory na fotele i wyposazenie pochodza od bawarskich krow gdyz okazuje sie ze maja mniej dziurek po komarach!serio!

Pytam sie tego brytola duraka,naprawde chcecie jezykiem angielskim utrzymac w swoim kraju dobrobyt?
        • malkontent6 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 10.11.25, 01:58
          caesar_pl napisał:

> Rolls Royce należy do BMW.

Opel od prawie 100 lat należy do General Motors...
          • pijatyka Re: Opel & General Motors 10.11.25, 05:38

> Opel od prawie 100 lat należy do General Motors

Już dawno nieaktualne; najpierw w 2017 r. Opla kupili Francuzi z PSA (Peugeot/Citroen), a potem w 2021 r. razem grupą Fiat/Chrysler utworzyli mega-koncern Stellantis.

• malkontent6 Re: Opel & General Motors 10.11.25, 15:38
              pijatyka napisała:

> Już dawno nieaktualne; najpierw w 2017 r. Opla kupili Francuzi z PSA (Peugeot/C
              > itroen), a potem w 2021 r. razem grupą Fiat/Chrysler utworzyli mega-koncern Stellantis.

Czyli Niemcy nadal nie są właścicielami Opla.
              • pijatyka Re: Czyli Niemcy nadal nie są właścicielami Opla 14.11.25, 13:14

Polska mogłaby tę markę kupić - fajnie by wyglądało: oPeL ;)

A do kompletu jeszcze chińską markę PoleStar ;-D

• malkontent6 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 11.11.25, 16:19
        caesar_pl napisał:

> Niemcy ktorzy sraja na wasz jezyk?

Masz chyba na myśli siebie i innych prymitywnych Niemców.

Mieszkałem w twojej ojczyźnie w latach 80. i pamiętam, że Niemcy w moim wieku na ogół nieźle mówili po angielsku, zwłaszcza ludzie wykształceni. Niektórzy byli zaskoczeni, że ja płynnie mówiłem w tym języku. Nie spodziewali się tego po kimś z Osteuropa.
        • caesar_pl Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 11.11.25, 16:23
          malkontent6 napisał:

> caesar_pl napisał:
          >
          > > Niemcy ktorzy sraja na wasz jezyk?
          >
          > Masz chyba na myśli siebie i innych prymitywnych Niemców.
          >
          > Mieszkałem w twojej ojczyźnie w latach 80. i pamiętam, że Niemcy w moim wieku n
          > a ogół nieźle mówili po angielsku, zwłaszcza ludzie wykształceni. Niektórzy by
          > li zaskoczeni, że ja płynnie mówiłem w tym języku. Nie spodziewali się tego po
          > kimś z Osteuropa.
          Moja ojczyzna to Rybnik..he,he...
          • malkontent6 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 12.11.25, 12:42
            caesar_pl napisał:

> Moja ojczyzna to Rybnik..he,he...

Ciągle masz nadzieje, że Rybnik znowu będzie częścią Prus?
            • petronella.kozlowska Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 12.11.25, 13:57

> caesar_pl napisał:

Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych na wsi jako starzy ludzie jeszcze pieknie pisali po polsku pismem altdeutsch czy gotyk jak sie to nazywa.Niedaleko mojej wsi byla granica miedzy Cesarstwem Niemieckim i Cesarstwem Austryjackim.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,170061844,170061844,Niemiec_o_Niemczech_ale_w_szwajcarskiej_gazecie.html
              • j-k to se ne vrati... 13.11.25, 20:42
                petronella.kozlowska napisała:

>
                > > caesar_pl napisał:
                >
                >
                > Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych na wsi jako starzy ludzie jeszcze pie
                > knie pisali po polsku pismem altdeutsch czy gotyk jak sie to nazywa.Niedaleko m
                > ojej wsi byla granica miedzy Cesarstwem Niemieckim i Cesarstwem Austryjackim.

bylo minelo i ... to se ne vrati...
              • boomerang Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 13.11.25, 21:39
                > caesar_pl napisał:

Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych na wsi jako starzy ludzie jeszcze pieknie pisali po polsku pismem altdeutsch czy gotyk jak sie to nazywa.

Cysorzu, koniecznie sprawdź swoje Y-DNA. Jeśli wyjdzie ci R1a, to znaczyć będzie że twój pradziadek nie był Germaninem, tylko zgermanizowanym Słowianinem. Twoi pradziadowie żyli na podbitych przez Prusy ziemiach polskich, a jak wiemy kradzione nie tuczy.
                • j-k nie jestem pewien 13.11.25, 22:05
                  boomerang napisał:

> Cysorzu, koniecznie sprawdź swoje Y-DNA. Jeśli wyjdzie ci R1a, to znaczyć będzi
                  > e że twój pradziadek nie był Germaninem, tylko zgermanizowanym Słowianinem. Two
                  > i pradziadowie żyli na podbitych przez Prusy ziemiach polskich,

a jak wiemy kradzione nie tuczy.

- nie jestem pewien, czy ceasar - jako Reichdeutsche jest tego zdania.

Danzig - ukradziony Polsce przez Prusakow w 1793 to przeciez dla nich "echt"-niemieckie miasto.
    • felusiak1 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 09.11.25, 19:42
      Najwiecej problemów stwarzają nowozelandczycy i niektóre akcenty z Anglii. Ni jak nie można zrozumieć.

Meksykanie, portorykańczycy i kubańczycy mowią po hiszpańsku ale brzmią inaczej.

• borrrka Odnośnie ANZAC to nie wiem 09.11.25, 21:05
        Ale pamiętam minę zstępnej, gdy zwrócili się do niej po angielsku na lotnisku w Zachodniej Anglii.
        A dodam, że zdawała mature w angielskiej szkole.
        Ja non capisce.
      • boomerang Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 10.11.25, 09:06
        Dorzuciłbym do tego jeszcze język Strine australijskich niewykształconych nizin społecznych pochodzenia anglosaskiego. Oni raczej nie podróżują po świecie więc nie mają okazji zaprezentować swojego języka na arenie międzynarodowej.
    • marecky81 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 09.11.25, 22:19
      Nie jestem lingwistą. Gdzieś kiedyś czytałem, że amerykański angielski jest bardziej zgodny z 18 wieczną wersją angielskiego niż współczesny brytyjski.
      • malkontent6 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 10.11.25, 15:42
        Jest zjawiskiem naturalnym, że ludzie mieszkający z daleka od siebie mówią trochę inaczej. Gdzie przeczytałeś, że współczesny amerykański angielski jest bardziej podobny do 18 wiecznej wersji brytyjskiej? Na czym polega to podobieństwo?
    • polski_francuz Down Under, Hameryka... 10.11.25, 10:25
      borrrka napisał:

"Ale jak jest w takim USA, czy innym Down Under?"

Gcod on ya mowia zrozumiale. Hamerykancy...akcent maja kalifornijczcy, ale ciut na wschod az do Las Vegas mowia juz zrozumiale. Co do niemieckiego, to poludniowcy z Bawarii i z Badeni szwargocza kiepsko. Czytacze Augsteina na polnocy poduczyli sie . W koncu berlinczycy leca lepiej po rusku niz po niemiecku:) Na wschod od berlinska Poljaki chyba stracili juz akcenty bo mieli za duzo przemieszczen pewnie...

PF
      • borrrka A ja prawie rozumiem polski 10.11.25, 15:48
        Choć lepiej poradzę po mazowiecku.
        • boomerang Re: A ja prawie rozumiem polski 10.11.25, 23:03
          Gdybyś nie był sympatycznym i cenionym forumowiczem to bym ci odpowiedział po krakowsku: "a idze, idze, ty bajoku bosy".
      • boomerang Re: Down Under, Hameryka... 12.11.25, 05:29
        > Ale jak jest w takim USA, czy innym Down Under?"

> Good on ya mowia zrozumiale.

"See ya there" powiedział 165 lat temu Ned Kelly do sędziego, który skazał go na śmierć przez powieszenie. Wyrok wykonano 11 listopada.
        Ned jako najstarszy z rodzeństwa, a ojciec już nie żył, czuł się zobowiązany pomścić gwałt na jego siostrze dokonany przez reprezentującego koronę brytyjską policjanta. Przy okazji w samoobronie odstrzelił dwóch innych policjantów, którzy niepotrzebnie się napatoczyli.

www.youtube.com/watch?v=wwGvyHBCMeM&list=RDwwGvyHBCMeM&start_radio=1
    • stefan4 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 10.11.25, 21:15
      borrrka:
      > To sum up, I speak English.

O, to nic niespotykanego. Ten egzotyczny dialekt jest językiem ojczystym i/lub urzędowym dla
          • 1460mln Hindusów,
          • 340mln Usawców,
          • 238mln Pakistańczyków,
          • 220mln Nigeryjczyków,
          • 92mln Filipińczyków.
      Są jeszcze inne pomniejsze anglojęzyczne państewka po odwrotnej stronie globusa, takie jak RPA, Kanada, Australia, Singapur (zapewne w tej kolejności jeśli chodzi o liczbę użytkowników angielskiego) — razem może ze 150mln...

Czy pominąłem kogoś znaczniejszego?

Aha, z grzeczności należałoby wspomnieć jeszcze o dziwnym państewku w samej Europie (chociaż na jej peryferiach), w którym ta wstępna i bardzo niedojrzała wersja Esperanta jest w codziennym użyciu: tzw. ,,Wielka'' Brytania — zaniedbywalne 70mln.

- Stefan
      • boavista4 Re: Pewnie znacie trochę języki zza Buga! 11.11.25, 03:55
        To jest po kacapsku! a wiec doglądnijcie jakie straszne rzeczy Kacapy pokazują u siebie! Nie trzeba słuchać BBC, Kacapy same o sobie gadają źle!

• jorl11 Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 12.11.25, 17:33
        stefan4 napisał:

> borrrka:
        > > To sum up, I speak English.
        >
        > O, to nic niespotykanego. Ten egzotyczny dialekt jest językiem ojczystym i/lub
        > urzędowym dla
        >     • 1460mln Hindusów,

No ale w Indiach to przytlaczajaca wiekszosc gada ze soba po hindu. I pisze w tych calkiem nie lacinskich literkach texty.

bylem w Indiach na wycieczce 2 tygodnie objazdowej, przed parenascie lat i jakos gadali miedzy soba napewno nie po angielsku a w TV u nich tez lecialo gadanie w tych ich hindu albo innym podobnym. Nie po angielsku
        • boomerang Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 12.11.25, 21:12
          W Indiach jest około 200 języków. Najważniejszym jest Hindi, język zaliczany dziś do indoeuropejskich, który wyrósł z sanskrytu, który dziś już jest językiem martwym, jak łacina. Sanskryt był językiem Arjów, najeźdźców na dolinę Indusu, ze swastykami na tarczach. Stąd Hitler ukradł swastykę, bo uznał błędnie iż Arjowie byli plemieniem germańskim. W sanskrycie spisane są Księgi Wedy, czyli Wiedzy. Podobieństw językowych pomiędzy sanskrytem i językami słowiańskimi jest sporo. Hindi to język wyemancypowanych Hindusów, podobnie jak spisane w sanskrycie, nieco różniącym się od sanskrytu wedyjskiego, księgi Mahabharata i Ramajana, z bóstwem o imieniu Kriszna, czyli Czarny, nie występującym w Księgach Wedy.
          Innym ważnym językiem w Indiach jest Tamil, język drawidyjski, pochodzący od pierwotnych mieszkańców Indii, którym mówią do dziś w południowych Indiach.
    • borrrka Nadmiar IQ skłania do refleksji 11.11.25, 11:21
      Trzy języki przegrane - francuski, niemiecki i radziecki.
      Na przestrzeni ... no ... 80 lat francuski i niemiecki zupełnie straciły znaczenie.
      Dziś ewidentnie dołączył do nich radziecki.
      Nie dość, że trudny, to źle się kojarzy.
      • polski_francuz Refleksja 11.11.25, 12:41
        borrrka napisał:

" Trzy języki przegrane - francuski, niemiecki i radziecki. Na przestrzeni ... no ... 80 lat francuski i niemiecki zupełnie straciły znaczenie."

Angolski latwiejszy a ruski ma inny alfabet. Ludzie leniwieja:) A propos jezykow, tak czy inaczej chinski wygrywa. Chociaz trudny jak diabli...

PF
        • borrrka Jednak żal 11.11.25, 13:50
          Gdy dwa języki, które znam na poziomie native speakera, tracą znaczenie, a zostaje mój korporacyjny pidgin English.
        • caesar_pl Re: Refleksja 11.11.25, 15:18
          polski_francuz napisał:

> borrrka napisał:
          >
          > " Trzy języki przegrane - francuski, niemiecki i radziecki. Na przestrzeni .
          > .. no ... 80 lat francuski i niemiecki zupełnie straciły znaczenie."

>
          > Angolski latwiejszy a ruski ma inny alfabet. Ludzie leniwieja:) A propos jezyko
          > w, tak czy inaczej chinski wygrywa. Chociaz trudny jak diabli...
          >
          > PF
          Chinczycy sa gotowi tak przystosowac swoj jezyk,jezyk,ze Europejczyk zrozumie,z ciekawosci bedzie sie uczyc i juz bedziemy mieli masowe kursy chinskiego.
          • boavista4 Re: Dzisiejsze wiesti! 12.11.25, 04:27
            Służba prawna Trumpa wywąchała ślady pieniędzy za zabójstwo Charliego Kirka na Ukrainie.

Trump Niszczy BBC, podczas gdy kobieta niszczy amerykańskie media

Rosja niszczy ukraiński szkielet energetyczny, a zamach terrorystyczny J5 otwiera się na oścież

Ukraińskie Problemy "Skończysz tak samo jak twój mąż" Groźba śmierci dla Eriki Kirk

Moje Wiadomości

Na południe od Rio i Costa Verde obowiązuje ostrzeżenie przed ulewnymi deszczami i intensywnymi wiatrami na ten weekend

Służbą Meteorologiczna i Państwowa Obrona Cywilna wskazują na niestabilność pogody do niedzieli; W porywach może dojść do 100 km/h. Wiatry zawieja od Rio do Janeiro w kierunku Tuska w Poloni.
            • petronella.kozlowska Re: Dzisiejsze wiesti! 12.11.25, 06:09

www.facebook.com/reel/1313670633742385
          • boomerang Re: Refleksja 12.11.25, 21:31
            > bedziemy mieli masowe kursy chinskiego

Mój syn uczył się przez 1 semestr w australijskim high school języka chińskiego (myślę że był to kantonejski). Co semestr zmieniali język obcy. Tak więc miał okazję uczyć się kilku języków, ale oczywiście przy takim systemie nie nauczył się żadnego.
            • felusiak1 Re: Refleksja 13.11.25, 21:21
              bomerang: oczywiście przy takim systemie nie nauczył się żadnego

Ale szkoła wykonała plan jego autorzy zebrali pochwały i bonusy.
              • boavista4 Re: Chinski dla Chinczykow, ta reszta pozostanie 13.11.25, 23:01
                Ano dlatego.

Swojego czasu pracowałem w japońskiej firmie o globalnym zasięgu, Wszystkie ważne pozycje zajęte były przez Japończyków, Na pozycje recepcjonistki przyjętą została angielka z pięknym angielskim PR akcentem. Kiedy Japończycy dowiedzieli sie ze angielka zna japoński, dziewczyna strąciła prace. W czasie konferencji z zagranicznymi klientami i konsultantami , ważne tematy omawiali tylko po japońsku, tak ze obcy tego nie rozumieli. Z Chińczykami będzie podobnie. Tymczasem, Chińczycy uczą sie języków, są znakomitymi naukowcami, i w każdej dziedzinie, ale Chiny są dla nich ojczyzna. Nawet Tajwańczycy są chińskimi patriotami. To ze my nie mówimy po Chińsku jest dla nich atutem!
    • bunkum Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 13.11.25, 23:34
      Glupi jestes, blaznie.
    • taki-sobie-nick Re: Pewnie znacie trochę języki zza 7 mórz 25.01.26, 23:47

> Cytuję oczywiście, bo zawsze fascynował mnie rozwój języków światowych.
      > W wypadku hiszpańskiego brak danych

????

Hiszpański jest językiem romańskim.

> Niemiecki, to czysta masakra piłą mechaniczną i mógłbym się habilitować na tema
      > t "Stopień zrozumienia Schweizerdeutsch wśród mieszkańców Dolnej Saksonii".

Ale Schweizerdeutsch jest używany w Szwajcarii, nie w Niemczech.

Nie widzę tu nic o rozwoju języków światowych, jedynie luźne refleksje na ich temat, mało przydatne pod względem poznawczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka