Dodaj do ulubionych

w Singapurze jest aż 30 przestępstw

14.11.25, 11:23
za które można dostać karę śmierci, która zresztą jest tam wykonywana przez powieszenie z dużą konsekwencją.
A teraz wprowadzono tam oprócz więzienia również karę chłosty za oszustwo internetowe.
Taka kara jest wykonywana kijem na goły tyłek.
Słowem, jeżeli tam podróżujecie to bądźcie grzeczni właśnie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Szansa 14.11.25, 12:25
      perla.roztocza napisał(a):

" Słowem, jeżeli tam podróżujecie to bądźcie grzeczni właśnie."

Mam szczescie zalapalem sie na konferencje w Singapurze, kiedy jeszcze mozna bylo by niegrzecznym:) BTW, to ladne i czyste miasto.

PF

• perla.roztocza Re: Szansa 14.11.25, 12:31
        polski_francuz napisał:

> Mam szczescie zalapalem sie na konferencje w Singapurze, kiedy jeszcze mozna by
        > lo by niegrzecznym:) BTW, to ladne i czyste miasto.

no czyste dlatego, że leją po tyłku właśnie.
        • boavista4 Re: Szansa 14.11.25, 12:58
          To lagodna kara, w Brooklynie wsadzaja kij do d.
          One of the officers, Justin Volpe, sodomized Louima with a broken broomstick. The attack caused massive internal injuries that required multiple surgeries and months of hospitalization. Volpe later confessed and was sentenced to a 30-year prison term, though he was released early in June 2023.
      • j-k i nie dziwota 14.11.25, 17:46
        polski_francuz napisał:
        to ladne i czyste miasto.
        > PF

I nie dziwoata. - kara za rzucenie niedopalka papierosa na chodnik - 100 dolarow.

za wieksze smieci - wielokrotnie wiecej...
        • perla.roztocza Re: i nie dziwota 14.11.25, 18:01
          j-k napisał:

> I nie dziwoata. - kara za rzucenie niedopalka papierosa na chodnik - 100 dolarow.

no nie wiem, o ile kojarzę to tam nie ma gdzie zapalić.
          Jeden wielki zakaz właśnie.
          • j-k sa wyznaczone miejsca... 14.11.25, 18:28
            > Jeden wielki zakaz właśnie.

sa wyznaczone miejsca...

cyt, .- "palenie papierosów w Singapurze jest dozwolone, ale tylko w wyznaczonych miejscach. Palenie jest zakazane w większości miejsc publicznych, takich jak centra handlowe, restauracje, parki, plaże, a także w komunikacji miejskiej i w odległości 5 metrów od przystanków autobusowych. Za złamanie zakazu grożą wysokie grzywny, nawet do 1000 SGD (około 3000 PLN)".
        • engine8t Re: i nie dziwota 15.11.25, 00:00
          j-k napisał:

> polski_francuz napisał:
          > to ladne i czyste miasto.
          > > PF
          >
          >
          > I nie dziwoata. - kara za rzucenie niedopalka papierosa na chodnik - 100 dolaro
          > w.
          >
          > za wieksze smieci - wielokrotnie wiecej...

500 za nie spuszczenie wody w publicznej toalecie.
          A za gume do zucia to dopiero

• engine8t Re: Szansa 15.11.25, 00:34
        polski_francuz napisał:

> perla.roztocza napisał(a):
        >
        > " Słowem, jeżeli tam podróżujecie to bądźcie grzeczni właśnie."
        >

>
        > Mam szczescie zalapalem sie na konferencje w Singapurze, kiedy jeszcze mozna by
        > lo by niegrzecznym:) BTW, to ladne i czyste miasto.
        >
        > PF
        >

Ale pomimo ze za wszytko sa kary a za handel narkotykami kara smierci i to w przyspieszonym tempie, to narkotyki mozna kupic bez problemow.
        • j-k a powiadali: "Polak potrafi" 15.11.25, 01:19
          engine8t napisał:

> Ale pomimo ze za wszytko sa kary a za handel narkotykami kara smierci i to w pr
          > zyspieszonym tempie, to narkotyki mozna kupic bez problemow.

a powiadali: "Polak potrafi" (za Gieka tak sie muvilo...)

okazuje sie, ze nie tylko Polak.
    • caesar_pl Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 14.11.25, 20:22
      Komunikacja miejska w Singapurze oparta jest na autobusach marki MAN.Niemcy byli bardzo zdziwieni gdy to uslyszeli.Wyobrazam sobie co by sie w polskich mediach dzialo,gdyby tam komunikacja miejska oparta byla na Solarisach albo Autosanach.Chyba codziennie by sie tym w mediach chwalono.
      www.directupload.eu/file/d/9103/b3cft7mw_jpg.htm
      W Singapurza sa do dyspozycji dwa rodzaje taksowek - drozsze Mercedesy i tansze wszystkie inne.
      Niemieckie samochody sa dostepne dla bogaczy.Ponizej samochody osob odbierajace dzieci czy to z przedszkola czy jakichs innych lekcji ,w nizszym pierze mojego hotelu.
      www.directupload.eu/file/d/9103/sugqsiht_jpg.htm
      I na koniec taki maly akcencik niemeicki w Singapurze:
      www.directupload.eu/file/d/9103/vva75zbv_jpg.htm
      • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 00:31
        Nie wazne jakiej marki sa autobusy, wazne ze transprt publiczny jest ni edo pobicia a synchronizacj apomiedzy metrem i autobusami do pozazdroszczenia. Autobusy na stacjach metra podjezdzja pod sam wrota metra i zawsze sa pod dachem. .

Zasady o koszty posiadani a aut to dzungla.
        Nie tylko niemieckie samochody sa dostepne dla bogaczy a w zasadzie wszystkie poniewaz aby kupuc auto najpierw nalezy kupic sobie prawo do jego posiadania tzw Certificate of Entitlement (COE) wazny na 10 lat ( a potem kupic nowy albo sprzedac auto) i te sa sprzedawane na aukcjach a koszt zalezy tez od pojemnisci silnika. A dopiero posiadajac COE mozna kupis sobie auto. A COE nawet na przecietne samochody to kwota ok $100k a COE na auta eurpejskie -z duzym slinikiem i zwykle kupowane przez bardzo baogatych, hotele, formuy oferujace jako limuzyny gdzie za COE trzeba czest zaplacic ponad $500k... ( do tego tyle samo albo wiecej za samochod).. Dyrektor zarzadzajacy nasza forma mial Jaguara za ktorego firma zaplacila ponad $1M.
        Majac COE i auto to dopiero poczatek bo do tego sa wysokie oplaty za jazde - oplaty drogowe, rejestrcje i oplaty za wjazd do cenrum miasta ( wzaleznosci od casu i jak blisko centrum) i oczywoscie jak masz w nim radio to musi byc rejestrowane i zaplacisz za posiadnie - w Polsce chyba zreszta tez ?. Sa tam tez 3 rodzaje - kolory tablic rejestracyjne upowazniajace do jazdy w roznych porach.
        Weekend Car (WEC), Off-Peak Car (OPC) and Revised Off-Peak Car (ROPC). Kazdy rodzj upowaznia do jazdy o roznych porach w dni powszednie, swieta, dni przedswiatweczne , Soboty, Niedziel etc.... :)
        I mozna w razie potrzeby wykupic sobi eprzw aby ominac restrykcje w danym dniu..
        Ale i tak aby kupic taki sredni rodzinny samochod trzeba wydaj ok $150k. A wiec przecietnych ludz na taki luksus nie stac a to jaki kto ma samochod z daleka swiadczy o zamoznosci.
        • caesar_pl Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 09:10
          Jedno o Singapurze można powiedzieć,ze to raj dla turystów ze względu na atrakcje i plaże.
          • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 21:50
            caesar_pl napisał:

> Jedno o Singapurze można powiedzieć,ze to raj dla turystów ze względu na atrakc
            > je i plaże.

Jakie atrakcje? W kazdym kraju zawsze cos jest ale nikt nie jedzie di Singapuru aby ogladac atrakcje czy na plazowanie poniewaz w okolicach sa kraje ktore pod tym wzgledm biija Singpore na leb.
            A plaze sa rozne. Te ktore odwiedzja turysci sa w miare czyste a reszta brudna i zanieczyszczona przez smieci oraz tranzyt morski
            • j-k Sinagaur - chinskie bogactwo... 15.11.25, 23:02
              niezalezne od Chin - jak Tajwan.
              nic tam ciekawego...

(Slubna tam byla...)
            • caesar_pl Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 16.11.25, 15:43
              A jakie tam są atrakcje turystyczne? Cale miasto i okolice to atrakcja.
              Juz samo lotnisko narodowe to atrakcja.Nie do wiary ale 3D przedstawienie wygląda jak żywe.
              tinyurl.com/5n7c49t8
              Po za tym pare kolejek z widokami na port,na morze,na plaze,ogrod botaniczny i to jaki,Europka moze sie schowac.
              • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 16.11.25, 18:57
                caesar_pl napisał:

> A jakie tam są atrakcje turystyczne? Cale miasto i okolice to atrakcja.
                > Juz samo lotnisko narodowe to atrakcja.Nie do wiary ale 3D przedstawienie wyglą
                > da jak żywe.
                > tinyurl.com/5n7c49t8
                > Po za tym pare kolejek z widokami na port,na morze,na plaze,ogrod botaniczny i
                > to jaki,Europka moze sie schowac.

Byc moze zbyt wiele razy i zbyt dlugo tm bywalem i sie przyzwyczailem.
                Jedyne co mi pozstalo w pamieci i co wyroznia singapore to czystosc, bezpieczenstwo, super jedzenie, grzecznosc ludzi na ulicach, totalna kontrola panstwa, drogie zycie , okropna wilgotnosc, gorac oraz normalna normalnosc kobiet.
                • j-k Normalnosc ? Singapur - co to oznacza ? 16.11.25, 19:22
                  engine8t napisał:

.... oraz normalna normalnosc kobiet.

Slubna wlasnie tam w tej chwili jest...

ja tam nie wybralbym sie nigdy - bo po co ? - by ogladac bogactwo ?

- wole te francuskie na Rivierze...

PS:: - co oznacza "normalna normalnosc" kobiet ?
                  • engine8t Re: Normalnosc ? Singapur - co to oznacza ? 18.11.25, 02:39
                    j-k napisał:

>
                    > PS:: - co oznacza "normalna normalnosc" kobiet ?

Zachowuja sie jak kobiety a nie probuje nasladowac mezczyzn - tzn ubieraj sie jak kobiety (nie chodza nagminnie w "damskich garniturach" bedac na wysokich stanowiskach w khierarchii zawodowej, nie probuja ani sie zachwywac ani probowac dorownywac pod kazdym wgleden mezczyznom (jak mezczyzni po pracy ida do baru albo klubow aby "kontynuowac dyskusje biznesowe" - znaczy sie popic i pobawic z dziewczynami, to nie protestuja tylko spokojnie sie wycofuja i nie maja pretensji a najwyzej prosza o przekazanie waznych uzgodnien czy propozycji) , nie widac walki o emancypacje i rownosc (nikt nie liczy jaki procent kieriwnictwa jest jakiej plci - liczy sie co potrafisz) a jak nie moga to nie probuje degradowac czy zanizac mezczyn w imie "sprawiedliwosci" . Mozna im mowic komplementy czy nawet pozartowac czy delikatnie i kulturalnie poflirtowac w rozmowach prywatnych czy semi-prywatnych.
                    Po prosu nie ukrywaj ze mysla inaczej, zachwouja sie inaczej i oczekuja innego traktowania ale jednoczesnie to im nie przeszkadza aby byc profesjonalnymi jesli chodzi z prace.
                    • j-k dziekuje za uwagi /thanks for your comments 18.11.25, 04:25
                      engine8t napisał:
                      > Po prosu nie ukrywaja ze mysla inaczej, zachwouja sie inaczej i oczekuja innego
                      > traktowania ale jednoczesnie to im nie przeszkadza aby byc profesjonalnymi jesl
                      > i chodzi z prace.

domniemywam, ze to bliski Tobie - a i mnie - IDEAL kobiety.
                      nie pojechalem ze Slubna do Singapuru - bo... mi sie nie chcialo.
                      wiem, ze to nowoczesne Panstwo, ale jako "chaotowi" (lubie latynoski bordell) razi mnie ich zamilowanie do porzadku...

- Slubna bedzie tam jeszcze przez tydzien (bedzie takze potem w Malezji)
                      po jej powrocie nie zapomne dopytac o Twoje uwagi n/t praw i zachowania tam kobiet i obiecuje,
                      ze dam Ci znac i jej uwagi tu przedstawie.

• caesar_pl Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 16.11.25, 21:05
                  A to zapomniałeś?
                  Las mglisty[1], las mgielny[2][3] (ang. cloud forest, mossy forest[4], montane cloud forests – MCF[5]) – typ lasów tropikalnych związany z wyższymi położeniami górskimi, cechujący się bardzo dużą wilgotnością pochodzącą z opadów i kondensacji chmur, skutkujących częstą obecnością mgieł. Drzewa tworzące te lasy są niskie i obficie pokryte epifitami. Występuje tu specyficzna flora i fauna, z dużym udziałem endemitów.
                  postimg.cc/gallery/Qt0GqRq
                  • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 18.11.25, 02:42
                    caesar_pl napisał:

> A to zapomniałeś?
                    > Las mglisty[1], las mgielny[2][3] (ang. cloud forest, mossy forest[4], montane
                    > cloud forests – MCF[5]) – typ lasów tropikalnych związany z wyższymi położeniam
                    > i górskimi, cechujący się bardzo dużą wilgotnością pochodzącą z opadów i konden
                    > sacji chmur, skutkujących częstą obecnością mgieł. Drzewa tworzące te lasy są n
                    > iskie i obficie pokryte epifitami. Występuje tu specyficzna flora i fauna, z du
                    > żym udziałem endemitów.
                    > postimg.cc/gallery/Qt0GqRq

Oj alez oczywiscie ze o wielu rzeczach "zapomniualem" ale to celowo bo o tym sie nie mowi ani nie pisze jakie sa atrakcje wieczorem na "Orchard Road" :)
                    • boavista4 Re: z więzienia do urzędu 18.11.25, 04:00
                      NOWY ORLEAN
                      • j-k Ty- ja wiem, ze New Orleans - to szczegolne miasto 18.11.25, 04:30
                        nawet w w USA....

mam pytanie...

- te waly chroniace miato przed powodzia sa dobre i rzeczywiscie pomoga ?

w USA jest ostatnio tyle LIPY i OSZUSTW, ze z troska o to pytam...

• engine8t Re: Ty- ja wiem, ze New Orleans - to szczegolne m 20.11.25, 01:28
                          j-k napisał:

> nawet w w USA....
                          >
                          > mam pytanie...
                          >
                          > - te waly chroniace miato przed powodzia sa dobre i rzeczywiscie pomoga ?
                          >
                          > w USA jest ostatnio tyle LIPY i OSZUSTW, ze z troska o to pytam...
                          >

Wszytko to prawda i wszytko to wina Bidena.
                      • engine8t Re: z więzienia do urzędu 20.11.25, 01:30
                        boavista4 napisał(a):

> NOWY ORLEAN
            • caesar_pl Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 16.11.25, 16:59
              Jedna z atrakcji.
              postimg.cc/gallery/7ZHtHdD
              • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 16.11.25, 18:51
                caesar_pl napisał:

> Jedna z atrakcji.
                > postimg.cc/gallery/7ZHtHdD

Zloze sie ze poza kilkoma fotkami pokazujacymi charakterystyczny budynek z "okretem" na wierzchu, to gdybym pokazal te fotki i zapytal z czym sie kojarza to 99% by nie wiedzialo..
      • boavista4 Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 02:14
        Powiem wam moi drodzy
        jesteście ubodzy,
        boicie sie bicia dupy,
        piszecie jak z nuty
        a wkoło cuchnie czosnek!

• boomerang Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 00:54
      Wnoszę stąd że seks na ławce w parku pomiędzy dwoma mężczyznami, tak jak w Sydney podczas Mardi Gras, jest w Singapurze nawet nie do pomyślenia.
      • j-k nie tylko 15.11.25, 01:32
        boomerang napisał:
        > Wnoszę stąd że seks na ławce w parku pomiędzy dwoma mężczyznami, tak jak w Sydn
        > ey podczas Mardi Gras, jest w Singapurze nawet nie do pomyślenia.

nie tylko.
        wnosze, ze zoofilia np. tez jest karana w Singapoore kara smierci.

no jesli nie czlowieka - to zwierzecia..
        • boomerang Re: nie tylko 15.11.25, 02:25
          To nie jest kraj dla ludzi wyzwolonych w duchu rewolucji seksualnej lat 60-tych.
          • j-k ja to rozumiem. 15.11.25, 02:29
            boomerang napisał:
            To nie jest kraj dla ludzi wyzwolonych w duchu rewolucji seksualnej lat 60-tych

ja to rozumiem.
            ale czy na polskim Podhalu - to ktos owieczke pyta - czy ma ochote na Juhasa ?.
            • petronella.kozlowska Re: ja to rozumiem. 15.11.25, 07:58
              j-k napisał:

www.welt.de/vermischtes/article183229244/Bayern-Mann-missbraucht-Schaf-Tier-notgeschlachtet.html

www.n-tv.de/panorama/Tierschaender-missbraucht-Shetland-Pony-article16143311.html

www.focus.de/regional/berlin/tierquaelerei-in-berlin-junger-mann-missbraucht-pony-sexuell-babysitterin-und-kind-muessen-alles-mitansehen_id_7832758.html

• j-k milo, ze to zapodalas... 15.11.25, 20:08
                - "owieczki" i seks - to nie tylko polska specyfika...

ale moglabys dodac polski komentarz - nie wszyscy znaja tu j. niemiecki.
                • ukos Re: milo, ze to zapodalas... 23.11.25, 11:32
                  j-k napisał:

> nie wszyscy znaja tu j. niemiecki.

Po tylu latach nie znasz?

PS W TV Republika cytat mogłaby spotkać republikańska oszczędność w słowach: "wszyscy znaja tu j. niemiecki".
          • engine8t Re: nie tylko 15.11.25, 21:58
            boomerang napisał:

> To nie jest kraj dla ludzi wyzwolonych w duchu rewolucji seksualnej lat 60-tych
            > .

Ale kobiety - zwlaszcza w pracy, potrafia tam byc szanowane w naturalny spsosob zachowujac sie jak kobiety i ubierajac jak kobiety ale zdjac sobie sprawe z warunkow w jakich sa etc, bez potrzeby udawania mezczyzn czy "walki o swoje prawa" i proby ogranczenia zachowan mezczyzn dlatego ze nie chca np w czyms partycypowac. .Mam tu na mysli "zajecia biznesowe po pgodzinach pracy".
      • engine8t Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 15.11.25, 21:54
        boomerang napisał:

> Wnoszę stąd że seks na ławce w parku pomiędzy dwoma mężczyznami, tak jak w Sydn
        > ey podczas Mardi Gras, jest w Singapurze nawet nie do pomyślenia.

Nie wiem jak na lawce - raczej w miejscu publicznym to nierealne ale w ocenie pomiedzy Filipinakami i ich boyfriendami to widac (tzn nie widac szczegolow bo wod metna ale mozna sie domyslac skad te ruchy) na kazdym kroku..
        Mniue na stacji metra policjant zwrocil uwage kiedy " stojac" na peronie opieralem swoja D na oparciu lawki, mowiac ze to "nie wyglada ladnie"
        • j-k no to juz przesada. 15.11.25, 22:33
          engine8t napisał:

> Mnie na stacji metra policjant zwrocil uwage kiedy " stojac" na peronie opiera
          > lem swoja D na oparciu lawki, mowiac ze to "nie wyglada ladnie"

- no to juz przesada

posadzal Cie o "Ławkofilie" :)
          • engine8t Re: no to juz przesada. 16.11.25, 19:02
            j-k napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Mnie na stacji metra policjant zwrocil uwage kiedy " stojac" na peronie o
            > piera
            > > lem swoja D na oparciu lawki, mowiac ze to "nie wyglada ladnie"
            >
            >
            > - no to juz przesada
            >
            > posadzal Cie o "Ławkofilie" :)

No tez uwazam ze przesada ale koledzy lokalniu stwierdzili ze przeciez zajmowalem miejsce nie siedzac na lawce bo nikt mi za D nie usiadzie. Oni przywykli to zasad zycia i popieraja ten format.
            Ale nie tylko oni - przeciez w Polsce tez wszyscy (OK wiekszsc) uwazaja ze kary sa najlepszym sposobem do egzekwowania prawa bez wzgledu na to jakie to prawo i czy ma sens (np 50 km/h w kazdym "terenie zabudowanym", oraz czy te kary tez maja sens i skutek.
            • j-k napisalem Ci juz . 16.11.25, 19:28
              na sasiedzkim wontku.

Slubna wlasnie (w tych dniach) tam (w Singopoore) jest.

ja bym do tego autorytarnergo kraju w zyciu nie pojechal.

- bo po co ?

pamietam: - "real-socjalizm oznacza: bezpieczenstwo. TAK bylo.

ale ja wole : WOLNOSC i niepewnosc jutra.

• 1.melord Singapur nie taki straszny jak go maluja 15.11.25, 10:24
      Pierwszym premierem Singapuru byl Lee Kuan Yew rządzący w latach 1959–1990.
      Przez 30 lat panowala dyktatura,ktora nie tolerowala sprzeciwu ,co mialo byc zburzone ,zburzono, co zbudowane-zbudowano,kto podskakiwal ten gnil w wiezieniu.
      To za czasow tego dyktatora wprowadzono wiekszosc tych drakonskich restrykcji.

Jednoczesnie trzeba przyznac,ze z zapyzialej chinsko-malezyjskiej wsi powstalo nowoczesne miasto gdzie miejscowa ludnosc zalicza sie do jednej z najbogatrzych na swiecie ,z dachu hotelu Marina Bay Sand(basen) liczylem statki na redzie Sing. po doliczeniu do 100 poddalem sie ....wszystko dzieki dyktatorowi Lee

W ub. roku bylem 5 dni w Singapurze w drodze do Polski(stop-over)
      Miasto jest b. czyste,palic wolno jedynie w wyznaczonych miejscach
      Hotele drogie,zarcie umiarkowanie, system metra super ,taxi tansze niz w Warszawie,b.bezpiecznie prze cala dobe.
      Przez 5 dni nie widzialem policjanta jednak miejscowi mieli wbijany (batogiem tez) porzadek przez 3o lat,turystow wystraszaja pojedyncze epizody,ktore prasa /TV "nadmuchuja" do przerazajacych rozmiarow.
      ALE ...sam widzialem Chinczyka siedzacego na lawce palacego papierosa w niedozwolonym miejscu-wracalem za godz. on dalej siedzial i cmil kolejnego....wlasnie
      • perla.roztocza Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 15.11.25, 11:09
        1.melord napisał(a):

> Jednoczesnie trzeba przyznac,ze z zapyzialej chinsko-malezyjskiej wsi

a czy przypadkiem to nie tam toczy się akcja w książce "Król szczurów"?
        Japoński obóz jeniecki dla aliantów gdzie budowano lotnisko właśnie?
        • 1.melord Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 15.11.25, 11:54

> a czy przypadkiem to nie tam toczy się akcja w książce "Król szczurów"?
          > Japoński obóz jeniecki dla aliantów gdzie budowano lotnisko właśnie?

owszem...japonskie obozy jenieckie byly znacznie gorsze niz niemieckie a o tych duzo wiecej wiemy,o tamtych nie wiele
          Singapur byl wtedy kolonia angielska,faktyczna niepodleglosc uzyskal dopiero w 1965r.
      • perla.roztocza Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 15.11.25, 11:15
        1.melord napisał(a):

> Przez 5 dni nie widzialem policjanta jednak miejscowi mieli wbijany (batogiem t
        > ez) porzadek przez 3o lat,turystow wystraszaja pojedyncze epizody,ktore prasa /
        > TV "nadmuchuja" do przerazajacych rozmiarow.

ale tam uśmiercają i turystów.
        Kiedyś widziałem film jak powiesili dwóch młodych chłopaków z Australii za działkę heroiny.
        Protesty rządów i ambasad nic nie dały właśnie.
        • 1.melord Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 15.11.25, 11:45
          >>>ale tam uśmiercają i turystów.

owszem...
          jednak od wielu wielu lat wiadomo,ze za "dragi" jest czapa w takich krajach jak Tajlandia,Malezja,Indonezja(Bali),inne.
          Niestety ,glownie mlodzi ryzykuja,wiec i wpadaja a pozniej placz
          • boavista4 Re: cus okropnego 15.11.25, 19:03
            to cus okropnego
            karac chetnego
            stosunku analnego!
            bic w dupe tego
            co mloci waginy
            I kocha dziewczyne.
          • j-k Nie jestem za dominacja Zachodu, ale... 15.11.25, 20:23
            1.melord napisał(a):

> >>>ale tam uśmiercają i turystów.
            >
            > owszem...
            > jednak od wielu wielu lat wiadomo,ze za "dragi" jest czapa w takich krajach jak
            > Tajlandia,Malezja,Indonezja(Bali),inne.
            > Niestety ,glownie mlodzi ryzykuja,wiec i wpadaja a pozniej placz

Nie jestem za dominacja Zachodu, ale tu by sie lotniskowiec klasy "Gerald Ford" pod Singapurem przydal
            - by ich troche postraszyc.

- Zreszta australijski niszczyciel - tez by pomogl :)

w 21.szym wieku - jesli juz - kara smierci moze byc TYLKO za zabojstwo innych ludzi.

narkotyki sa wprawdzie tez zabojstwem - ale nie bezposrednim.

podobnie jak tyton i papierosy.

ale tu szans nie widze.

Trump jest za kara Smierci. . wiec poparcia Ameryki tu nie bedzie...

• boomerang Re: Nie jestem za dominacja Zachodu, ale... 15.11.25, 20:45
              >tu by sie lotniskowiec klasy "Gerald Ford" pod Singapurem przydal

Lotniskowiec tak, ale nie akurat "Gerald Ford", bo Gerald Ford, jedyny nigdy nie wybrany prezydent USA, tuszował sprawców zabójstwa prezydenta Kennedy'ego, gdy zasiadał w Komisji Warrena. Tym członkiem "klanu Bushów" raczej afiszować się nie powinno.
              • boavista4 Re: USA i Zachód to przykład! 15.11.25, 21:21
                Przykład, Przyjaźń i Pomoc Ameryki źródłem naszych zwycięstw!
                Ale to tylko tytuł, zobaczmy jak to sie tłumaczy! Pan Dylewski robi to doskonale!

• j-k Nie czepiaj sie. 15.11.25, 22:55
                boomerang napisał:

> >tu by sie lotniskowiec klasy "Gerald Ford" pod Singapurem przydal
                >
                > Lotniskowiec tak, ale nie akurat "Gerald Ford", bo Gerald Ford, jedyny nigdy ni
                > e wybrany prezydent USA, tuszował sprawców zabójstwa prezydenta Kennedy'ego, gd
                > y zasiadał w Komisji Warrena. Tym członkiem "klanu Bushów" raczej afiszować się
                > nie powinno.

nie czepiaj sie.
                nie chodzi mi osobiscie o Prezydenta Forda - wiem , ze to byla nicosc.
                tylko o lotniskowiec USA, by postraszyc idiotow z Singapuru.

a co do samego lotniskowca - to jest on u wybrzezy Wenezueli - gdzie USA chca napasc na niepodlegly kraj, tylko dlatego, ze ustroj im sie tam nie podoba.

Mnie tez ustroj Wenezueli i Maduro sie nie podoba.
                ale to nie znaczy - by na ten kraj napadac.
                niech Wenezualczycy sami go obala.

• boomerang Re: Nie czepiaj sie. 16.11.25, 00:05
                  > niech Wenezualczycy sami go obala.

Przecież to niemożliwe.

Marzeniem każdego Polaka, w szczytowym okresie rządów komuny w PRLu, byłoby żeby do portu w Gdańsku zawitał amerykański lotniskowiec.
                  • j-k Bzdury. 16.11.25, 02:52
                    boomerang napisał:

> > niech Wenezualczycy sami go obala.
                    >
                    > Przecież to niemożliwe.

bzdury.

mozliwe.

obalono rezim Batisty na Kubie w 1960 ?

mozna i obalic rezim Maduro.

problemw tym, ze popiera go 60 % mieszkancow Wenezueli

a 30 -40 % jest przeciw.

- to za malo do zmiany ustroju...

• boomerang Re: Bzdury. 16.11.25, 06:59
                      > obalono rezim Batisty na Kubie w 1960 ?

> mozna i obalic rezim Maduro.

Zgadza się. Wymieniono reżim Battisty na reżim Castro.
                      • j-k otoz to. 16.11.25, 16:46
                        boomerang napisał:

> > obalono rezim Batisty na Kubie w 1960 ?
                        >
                        > > mozna i obalic rezim Maduro.

>
                        > Zgadza się. Wymieniono reżim Battisty na reżim Castro.

owszem.

i tu byloby zapewne podobnie - tylko w druga strone.
                  • engine8t Re: Nie czepiaj sie. 16.11.25, 19:23
                    boomerang napisał:

> > niech Wenezualczycy sami go obala.
                    >
                    > Przecież to niemożliwe.
                    >
                    > Marzeniem każdego Polaka, w szczytowym okresie rządów komuny w PRLu, byłoby żeb
                    > y do portu w Gdańsku zawitał amerykański lotniskowiec.

Moze ktos sie pokusi o te $50k ?
                • engine8t Re: Nie czepiaj sie. 16.11.25, 19:21
                  j-k napisał:

> a co do samego lotniskowca - to jest on u wybrzezy Wenezueli - gdzie USA chca n
                  > apasc na niepodlegly kraj, tylko dlatego, ze ustroj im sie tam nie podoba.
                  >
                  > Mnie tez ustroj Wenezueli i Maduro sie nie podoba.
                  > ale to nie znaczy - by na ten kraj napadac.
                  > niech Wenezualczycy sami go obala.
                  >

1. nikt nie napada na podlegly sobie kraj
                  2. Ty na kraj nie napadniesz bo jestes za slaby ale gdybys widzila ze sasiad produkuje narkotyki i karmi nimi twoje dzieci i nikt nie reaguje to podejrzewam ze wziecie sprawy w swoje rece byalby rozpatrywana?

Nie rozumiesz chyba o co tam chodzi w tej ameryce pd?
                  Chinczycy sie tam zaczynaja panoszyc i USA chce ich wypedziec na wypedek kiedy beda musieli sie podzileic wladza na pacyfiku to prynajmnije Am Pd sobie podporzadkuja i dlatego wspomagaja i Kolumbie i probuja znalezc spospb na zbratanie sie z Brazylia a Maduro nie tylko nie chce sie sluchac, ma rope i podrabia nasze dolary to jeszcze partycypuje w tranzycie narkotykow i wysyla gangi do USA. Jak sie tm zrobi zawirucha to chince zwieja ze strachu
                  A to czy to sie komus podoba czy nie to nie wazne dla USA - dbaja o wlasne interesy i tonie dlatego ze to dobre i sprawiedliwe ale dlatago ze chca i moga.
                  • j-k czepiasz sie :) rozumiem doskonale. 16.11.25, 19:35
                    engine8t napisał:

> Nie rozumiesz chyba o co tam chodzi w tej ameryce pd?
                    > Chinczycy sie tam zaczynaja panoszyc i USA chce ich wypedziec na wypedek kiedy
                    > beda musieli sie podzileic wladza na pacyfiku to prynajmnije Am Pd sobie podporzadkuja

Rozumiem doskonale , hloopcze.

Amerykanie czynia slusznie - tyle, ze to 15 lat za pozno.

moze byc juz za pozno.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                    45 lat w polityce.

• engine8t Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 16.11.25, 19:10
            1.melord napisał(a):

> >>>ale tam uśmiercają i turystów.
            >
            > owszem...
            > jednak od wielu wielu lat wiadomo,ze za "dragi" jest czapa w takich krajach jak
            > Tajlandia,Malezja,Indonezja(Bali),inne.
            > Niestety ,glownie mlodzi ryzykuja,wiec i wpadaja a pozniej placz

Tylko ze Singapore w odroznieniu od reszty te prawa dosc mocno egzekwuje.
            W Tajlandii tak mniej wiecej zabraniaja narkotykow jak prostytucji.
            • 1.melord Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 18.11.25, 04:10
              engine8t napisał:

> Tylko ze Singapore w odroznieniu od reszty te prawa dosc mocno egzekwuje.

Powiedzmy sobie szczerze,Singapore nie jest jakims wyjatkowo ciekawym miejscem turystycznym podobnie jak Dubaj
              Jest jednym z wiekszych centrow finansowo-handlowych Azji i jednym z hubow przesiadkowych Azja/Australia - Europa,Ameryka Polnocna...slamsow brak
              W zwiazku z tym cpunow tam nie wielu i ostatnio nie slyszy sie o jakis wiekszych przechwyceniu narkotykow.
              Wydaje sie,ze jakby odpuscili z tymi twardymi restrykcjami by sciagnac turystow-nie widac policji czy jakis patroli porzadkowych lecz dalej b.czysto i bezpiecznie.

> W Tajlandii tak mniej wiecej zabraniaja narkotykow jak prostytucji.

Tajlandia jest glownym azjatyckim osrodkiem zaopatrzenia w narkotyki (Zloty trojkat-birma,laos,tajlandia)
              Tam mozna wykupic sie od kary smierci,gorzej w Indonezji
              • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 18.11.25, 14:14
                Singapur ma tyle do zaoferowania.Tak powinny wygladac europejskie miasta,ale nigdy nie beda.Zawsze beda zasyfione,brudne,zaniedbane,zacofane.Dla Niemca np.wolnosc to palenie paierosa na ulicy,spluwanie gumy do zucia na chodnik i picia piwa czy wina idac po chodniku.A jak zeslabnie to usiadzie w parku na lawce,dookola bawiace sie dzieci,wyciagnie flaszke gorzaly i wypije.Ale to i tak lepsze niz latanie za dziecmi z nozem,jak to niedawno uczynil Nachodzca muzulmanski.
                postimg.cc/gallery/Mc7vCjs
                • boavista4 Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 19.11.25, 08:54
                  Ale ci sie pieprzy, nigdzie ni ma wiency brudu, gumy, plucia, papirow, na ulicy, jak w miastach tego slynnego USA.
                • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 19.11.25, 11:55
                  To sie nazywa Palmiarnia Miejska.
                  postimg.cc/gallery/njvDqN9
                • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 24.11.25, 16:37
                  Ze tak nikt z Polakow wszedobylskich nie byl tam gdzie ja robol z Oberschlesien jako Aussiedler byl?
                  postimg.cc/gallery/Szw5hZp
                  • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 24.11.25, 18:14
                    Powiem wam w tajemnicy że ten urlop wtedy kosztował mnie i żonę ok.4 tys euro. Ale my zarabialiśmy razem ok 4 tys. euro.Wiec nie dziwie sie ze w Polszy wtedy 4 tysiące euro czyli 20 tys złotych to były ogromne pieniądze.Jaka rodzina wtedy w Polszy dysponowała 20 tys zl na miesiac?Dzisiaj w Polszy jest dalej bieda porównując Niemcy.Polsza sie chwali ze zagrozenie bieda jest na Zachodzie wyzsze niz w Polszy.
                    Zagrozony bieda w Polszy jest ten ktory ma na miesiac mniej ni 950 zł a w Niemczech ten co ma mniej niz 1350 euro.W Niemczech za te pieniadze mozna wynajac mieszkanie i zyc a w Polszy za 950 zl?????
                    Znalazlem na stronie eurostat porownanie zagrozenia bieda w Europie,czyli ponizej 60% sredniej pensji.
                    Okazuje sie ze w Polsce zagrozenie bieda jest jedno z najmniejszych w Unii.
                    Jest porownanie w kks albo inaczej pps czyli porownanie siły nabywczej i cen ,okazalo sie ze biedny Polak dysponuje ok 9000 pps a francuski biedak ok 17 000 pps.
                    • engine8t Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 25.11.25, 00:08
                      caesar_pl napisał:

> Powiem wam w tajemnicy że ten urlop wtedy kosztował mnie i żonę ok.4 tys euro.

To duzo czy malo?
                      • senioryta13 Re: Singapur 25.11.25, 00:32
                        engine8t napisał:

> caesar_pl napisał:
                        >
                        > > Powiem wam w tajemnicy że ten urlop wtedy kosztował mnie i żonę ok.4 tys
                        > euro.
                        >
                        > To duzo czy malo?

W porownaniu z Polska duzo, ale z takimi cenami na swiecie nalezy sie liczyc. Hotele wszedzie sa juz drogie.
                        Mnie Singapur bardzo sie podobal. W zestawieniu z chaotyczna Malezja, jeszcze bardziej.
                      • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 28.11.25, 12:30
                        To była wtedy miesięczna pensja moja i zony. Jako przyuczeni robotnicy bez zawodu. W średniej wielkości firmach w okolicach Dortmundu. Zostawało do dyspozycji ponad 2 tys. euro miesięcznie.
                        postimg.cc/gallery/hPHSczB
                        • caesar_pl Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 01.12.25, 12:40
                          Stopa życiowa w Niemczech w ostatnich 10 ciu latach spadła co najmniej o 25%.Gdy lecieliśmy na urlop do Malezji i Singapuru to bilet lotniczy do Singapuru linia Singapore Airlines i z Singapuru do Frankfurtu linia Lufthansa i do tego największym samolotem Świata Airbusem A380,potem pociągiem ICE 300km/h z Frankfurtu do Düsseldorfu, w bilecie lotniczym zintegrowanym kosztował ok 1200 euro dwie osoby. Dzisiaj kosztuje co najmniej 2000 euro.
                          postimg.cc/gallery/zzXybbS
                          • polski_francuz Straszna inflacja! 01.12.25, 12:58
                            caesar_pl napisał:

"potem pociągiem ICE 300km/h z Frankfurtu do Düsseldorfu, w bilecie lotniczym zintegrowanym kosztował ok 1200 euro dwie osoby. Dzisiaj kosztuje co najmniej 2000 euro."

(2000-1200)/1200=0,67 czyli inflacja jest okolo 67 %. I we Francji i w Polsce jest o wiele lepiej! Oby jakas blond-nowo-hitlerka z tego nie skorzystala!

PF
                            • caesar_pl Re: Straszna inflacja! 01.12.25, 13:31
                              Tam gdzie niemieccy Zieloni wsadzili swoje brudne łapska tam porządnie podrożało.Np.dla Zielonych tanie loty trzeba było ukrócić, wiec dzisiaj wiele Airlines ograniczyło loty z Niemiec,slawny jest Ryanair który wycofał loty z Dortmundu,mimo setek tysięcy korzystających.

Prezes Ryanair O'Leary narzeka na Niemcy i likwiduje 800 000 miejsc. Nazywa rząd „idiotami”.
                              W Dortmundzie pozostał dużo droższy Wizzair.Nie ma konkurencji wiec wiadomo jak to sie kończy.Wysokimi cenami.

Loty z Niemiec są generalnie droższe niż z innych krajów europejskich ze względu na wyższe podatki i opłaty. Świadczy o tym porównanie 120 połączeń krótkodystansowych przeprowadzone przez ADAC.
                              Frankfurt ma wyższe opłaty niż Londyn i Paryż.
                              Skład cen lotów jest trudny do zrozumienia.
                              Tylko cztery procent lotów w porównaniu ADAC było punktualnych.
                              Liczba lotów w Niemczech spadła o około 20 procent w porównaniu z 2019 rokiem. Według Niemieckiego Stowarzyszenia Lotniczego (DAA) w sąsiednich krajach europejskich poziom sprzed kryzysu koronawirusowego został osiągnięty, a nawet przekroczony. Linie lotnicze tłumaczą to wysokimi kosztami operacyjnymi narzuconymi przez rząd Niemiec.

ADAC krytykuje również fakt, że rosnące opłaty zmniejszają atrakcyjność Niemiec dla linii lotniczych. Trasy są odwoływane, konkurencja maleje, a ceny rosną.
                              Jedyna szansa ze bedzie kiedys lepiej to rzad AfD.
                            • stefan4 Re: Straszna inflacja! 01.12.25, 13:33
                              polski_francuz:
                              > (2000-1200)/1200=0,67 czyli inflacja jest okolo 67 %.

On twierdzi, że tyle narosło przez 10 lat. W takim razie roczna inflacja to nie 67% tylko raczej 5.2%. W dodatku po cenie jednego artykułu trudno wysnuwać wnioski o ogólnej inflacji.

Ja wiem, że te 67% podałeś tylko ironicznie, ale mniej bystrzy mogliby się nabrać, więc ja tak w trosce o nich...

- Stefan
                              • caesar_pl Re: Straszna inflacja! 01.12.25, 15:33
                                To podobno teoria spiskowa ale Francja za niedługo będzie druga Grecja i Niemcy już drukują DM.
                                Nie wyobrażam sobie by niemiecki naród uświadamiany przez panią Weidel i jej AfD pozwoli na to ,by sie poświęcić finansowo Żabojadom, którym tyle razy złoili dupę.
                              • polski_francuz Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 15:36
                                stefan4 napisał:

"Ja wiem, że te 67% podałeś tylko ironicznie, ale mniej bystrzy mogliby się nabrać, więc ja tak w trosce o nich..."

Koszmarna inflacje wprowadzili Francuzi w Niemczech poprzez splaty wojenne po 1 ws. i tak austriacki durak doszedl do wladzy i spowodowal smierc 30 mln ludzi...lepiej wiec uwazac z niemiecka inflacja. Ja przezylem katastrofalny spadek wartosci zlotowki co tez bylo ciezkim przezyciem. Wracajac do Niemcow, to chca byc pewne dumni ze swojej waluty.

PF
                                • caesar_pl Re: Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 15:57
                                  Niemcy,produkcja samochodów w 2024 roku - 4,1 mln.Francja - 910 tysięcy.Udział produkcji w produkcie narodowym - Niemcy 25%,Francja - 16%.Widać ze Francuzi postawili na usługi?Chyba francuskich prostytutek.
                                  Przecież to państwo ciągnie żywot dzięki Niemcom.
                                  • polski_francuz Re: Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 16:10
                                    caesar_pl napisał:

" Niemcy, produkcja samochodów w 2024 roku - 4,1 mln.Francja - 910 tysięcy. Udział produkcji w produkcie narodowym - Niemcy 25%,Francja - 16%.Widać ze Francuzi postawili na usługi?..."

Niemcy produkuja w Polsce. A niemieckie samochody...hm...jak na ten przyklad VW z Wolfsburga sie przenosi pewnie do w Chin. Czy Niemcy zdurnieli, jak jorl czy ty? Pewnie glownie maja za malo dzieci...Idz, patriotycznie zrob jakies dziecko czy dwa to pogawarim :)

PF
                                    • caesar_pl Re: Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 16:18
                                      Chodzi o produkcje samochodów w Niemczech i we Francji.Po za Niemcami niemieckie firmy produkują paręnaście milionow samochodów. Gdzie tam Zabojadom do Niemiec?
                                      • polski_francuz Re: Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 16:32
                                        caesar_pl napisał:

" Chodzi o produkcje samochodów w Niemczech i we Francji.Po za Niemcami niemieckie firmy produkują paręnaście milionow samochodów. Gdzie tam Zabojadom do Niemiec?"

Niemcy vs. Francja to tak jak Gorny Slask vs. Dolny Slask. I we Francji i na Dolnym Slasku zasuwaja imigranci :). A serio, to roznice sa ale coraz mniejsze. I wazne pytanie pozostaje: czy Alicja dojdzie do wladzy przed czy po Marynie...

PF
                                        • caesar_pl Re: Francja, Niemcy a inflacja 01.12.25, 16:44
                                          Wolałbym, żeby pani Le Pen była pierwsza. Niech Francuzi są pierwsi, którzy rzucają ręcznik na ring.
                                          • caesar_pl Re: Francja, Niemcy a inflacja 04.12.25, 12:45
                                            Jesli ktos marzy o panstwie praworzadnym,czystym,nowoczesnym,z najlepsza infrastruktura na Swiecie,gdzie mniejszosci narodowe wspolrzyja ze soba w szczesciu,gdzie w metrze sa zapowiedzi stacji w 3 jezykach to prosze odwiedzic Singapur.
                                            postimg.cc/gallery/zzXybbS
                                            • caesar_pl Re: Francja, Niemcy a inflacja 04.12.25, 12:54
                                              Nie ten link. Poniżej prawidłowy:
                                              postimg.cc/gallery/bS2RDD4
        • engine8t Re: Singapur nie taki straszny jak go maluja 16.11.25, 19:06

> 1.melord napisał(a):
          >
          > > Przez 5 dni nie widzialem policjanta jednak miejscowi mieli wbijany (bato
          > giem t
          > > ez) porzadek przez 3o lat,turystow wystraszaja pojedyncze epizody,ktore p
          > rasa /
          > > TV "nadmuchuja" do przerazajacych rozmiarow.
          >
          > ale tam uśmiercają i turystów.
          > Kiedyś widziałem film jak powiesili dwóch młodych chłopaków z Australii za dzia
          > łkę heroiny.
          > Protesty rządów i ambasad nic nie dały właśnie.

I slusznie... A niby z jakiego powodu rzady i ambasady protestowaly? Mieli dowody ze nie mieli narkotykow albo ze sobie nie zdzwali sprzwy ze maja?
          • j-k nie zabija sie ludzi za przekrety finansowe. 16.11.25, 19:40
            engine8t napisał:
            > I slusznie... A niby z jakiego powodu rzady i ambasady protestowaly? Mieli
            > dowody ze nie mieli narkotykow albo ze sobie nie zdzwali sprzwy ze maja?

nie zabija sie ludzi za przekrety finansowe...

a takze za handel narkotykami, czy ich posiadanie.

- to sa przestepstwa - ale to nie sa zabosjtwa.

jezeli Australia podeslala by do Singapuru ze dwa niszczyciele i ostrzelala budynki Rzadowe
            - to moze by ci zmadrzeli ?

• hordol zamordyzm 16.11.25, 07:04
      mnie nie puścili z durianem do samolotu. więc zjadłem go na szybko
      :-)
      • engine8t Re: zamordyzm 16.11.25, 19:08
        hordol napisała:

> mnie nie puścili z durianem do samolotu. więc zjadłem go na szybko
        > :-)

Wiekszosc hoteli z kilkoma gwiazdkami w calej azii maja zakaz wnoszenia tego owocu z prostego powodu - ze okropnie smierdzi.
        • boavista4 Re: zamordyzm 16.11.25, 23:57
          Nawet Tusk smiuerdzi
          kiedy pierdzi

Ten zaś smrodzi jak niecnota,
          Jakby zjadł zdechłego kota.
          A kiedy się czosnku naje,
          To aż wiatrak w oknie staje.

A ten trzeci jest w humorze,
          Kiedy pierdnąć sobie może,
          Więc natęża siłę całą
          By popierdzieć chwilę małą.

Tam jąkała w kącie stoi,
          Dupę ściska bo się boi,
          Chciałby sobie puścić bąka,
          Lecz w pierdzeniu też się jąka.

Jednym słowem w całym świecie,
          Kogo bzdzina w dupie gniecie,
          Wszyscy niech se pierdzą chętnie,

Cicho, smutno lub namiętnie.

• taki-sobie-nick Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 09.12.25, 20:05

> za które można dostać karę śmierci, która zresztą jest tam wykonywana przez pow
      > ieszenie z dużą konsekwencją.
      > A teraz wprowadzono tam oprócz więzienia również karę chłosty za oszustwo inter
      > netowe.
      > Taka kara jest wykonywana kijem na goły tyłek.
      > Słowem, jeżeli tam podróżujecie to bądźcie grzeczni właśnie.

Wolę tam nie podróżować. Mieszkańcom współczuję.

A jakie to przestępstwa?
    • taki-sobie-nick Re: w Singapurze jest aż 30 przestępstw 09.12.25, 20:18
      Zakaz marnowania wody.

Kompulsywni nie jadą do Singapuru, gdzie ich choroba jest przestępstwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka